Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Peacean

#1151 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Peacean »

Dozer

#1152 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

@drag_gost
Ocito je da se bas ne razumijemo najbolje. I ja sam za nauku, empiriju i potvrde bilo cega na taj nacin, uvijek ispred vjerovanja.

S druge strane - vrlo dobro znam kako funkcionise svijet, ljudi, kao i zataskavanje i sakrivanje stvari za koje neka manjina misli da ce im donijeti neku korist i/ili prednost u necemu, ili im oduzeti ili umanjiti neku korist, promijeniti neko stanje, itd..

Primjera ovoga imamo na sve strane u izobilju, od kriminala, industrije, preko vojske i raznih sigurnosnih sluzbi, do politike. I sprege svega toga.

Pa sama cinjenica da se godinama, cak i decenijama nakon samog desavanja objavljuju slike, snimci i dokumenti, sasvim je dovoljna potvrda postojanja prikrivanja i zataskavanja.
Ko ovo ne uvidja i ne razumije, taj ne zna u kakvom svijetu zivi i kakva je ljudska priroda.

Colin case, opet, upravo je odlican primjer na kojem se vidi kako to funkcionise. Novine dobiju materijal, vide sta je, i umjesto da to objave kao senzaciju i omoguce nezavisne analize i istrazivanja, oni to predaju MOD-u, koji to onda sakriju decenijama. Zasto?

Ako se desi ovo razotkrivanje koje Trump sad, kao, trazi (iako mislim da je to samo dimna bomba da se skrene s Epsteina, i da ce se tu vecina stvari zadrzati kao stvar "nacionalne sigurnosti"), da li ces opet traziti nezavisnu naucnu potvrdu?
PixelDrifter

#1153 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Trump je najobičnija bitanga. Taj da mi kaže da su 2+2=4, sumnjao bih. Čovjek će reći i slagati APSOLUTNO sve samo da zaštiti sebe.
Dozer

#1154 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Drugim rijecima, za tebe ne postoji kredibilan izvor kao potvrda na ovu temu?

P.S. Da, Trump je obicni kreten, slazem se. Ko se sjeca, jos prije nego je dobio ovaj mandat govorio sam da ce debil napraviti haos ako pobijedi.
drag_gost

#1155 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 24/02/2026 09:16 @drag_gost
Ocito je da se bas ne razumijemo najbolje. I ja sam za nauku, empiriju i potvrde bilo cega na taj nacin, uvijek ispred vjerovanja.

S druge strane - vrlo dobro znam kako funkcionise svijet, ljudi, kao i zataskavanje i sakrivanje stvari za koje neka manjina misli da ce im donijeti neku korist i/ili prednost u necemu, ili im oduzeti ili umanjiti neku korist, promijeniti neko stanje, itd..

Primjera ovoga imamo na sve strane u izobilju, od kriminala, industrije, preko vojske i raznih sigurnosnih sluzbi, do politike. I sprege svega toga.

Pa sama cinjenica da se godinama, cak i decenijama nakon samog desavanja objavljuju slike, snimci i dokumenti, sasvim je dovoljna potvrda postojanja prikrivanja i zataskavanja.
Ko ovo ne uvidja i ne razumije, taj ne zna u kakvom svijetu zivi i kakva je ljudska priroda.

Colin case, opet, upravo je odlican primjer na kojem se vidi kako to funkcionise. Novine dobiju materijal, vide sta je, i umjesto da to objave kao senzaciju i omoguce nezavisne analize i istrazivanja, oni to predaju MOD-u, koji to onda sakriju decenijama. Zasto?

Ako se desi ovo razotkrivanje koje Trump sad, kao, trazi (iako mislim da je to samo dimna bomba da se skrene s Epsteina, i da ce se tu vecina stvari zadrzati kao stvar "nacionalne sigurnosti"), da li ces opet traziti nezavisnu naucnu potvrdu?
Eh, izvini, ali ovo je vec ozbiljan odgovor sa tvoje strane.
Prikrivanja postoje, vlade lazu, dokumenti se klasifikuju, industrija sakriva informacije. To je istorijska cinjenica. Watergate, Tuskegee, MKUltra, ozbiljan covjek to ne negira. Ta polazna tacka je tacna, nema tu diskusije. Ali iz toga ne slijedi automatski da je konkretna tvrdnja tacna.

To sto je nesto bilo klasifikovano ne govori sta je sadrzaj. Tokom Hladnog rata klasifikovalo se sve sto je imalo veze sa radarom, avionima, projektilima, testovima, pa i sa pogresno identifikovanim objektima. Klasifikacija znaci da je tema bila osjetljiva za nacionalnu sigurnost, ne da je potvrda vanzemaljske tehnologije.

U slucaju Calvine, cinjenica da su novine proslijedile materijal MOD-u moze imati vise razloga. Mogucnost da je u pitanju vojna tehnologija, testni avion, strana letjelica ili nesto sto ulazi u domen bezbjednosti. To je standardna procedura. Ne mora biti kosmicka zavjera da bi dokument bio zadrzan.

Ako sutra Trump objavi dokument i kaze da imaju dokaz o postojanju vanzemaljskog svijeta, to je za mene 50% zavrsena prica. Zasto 50%? Problem je u tome sto vanredne tvrdnje traze vanredne dokaze. I radi se o tome sto je to, pa... Trump. Samo zato, da je neko drugi ne bih mnogo razmisljao. Volio bih dokaze vidjeti naravno, ko ne bi, ali bih vjerovao i bio malo skeptican, jer... Trump, jebiga. Zanimalo bi me mnogo toga, mada mislim da se to nece desiti, jer taj ni sebi ne vjeruje. Sto se njega tice, tu se apsolutno slazemo.
Dozer

#1156 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

I dalje se vodis onim "ko" , a ne "sta" govori. A to je, kao sto znamo, pogresan pristup.

Ako se objave npr. dokumenti u kojima jasno stoji da US vlada posjeduje vanzemaljske letjelice na kojim se vrsi reverzibilni inzinjering, da postoje bioloski entiteti, pokaze kakve slike, itd., pretpostavljam da to i dalje nece biti dovoljno?

Pitanje je - sta jeste dovoljno? Sta je to sto bi bilo priznato kao dokaz? Iskljucivo primjerak NLO-a na livadi ispred Bijele kuce, ili kod Opere u Sidneju, ili ispred Predsjednistva BiH?

Realno, sve je uvijek predmet osporavanja, tvrdnji o hoaxu, itd., pogotovo u danasnje digitalno doba, zar ne?
Tako da dolazimo na to da bi jedini dokaz, od kojeg niko ne bi mogao pobjeci, bio da se sve to pojavi svima, fizicki.
Ja mislim da ce se to na kraju upravo tako i desiti, a mozda je taj proces globalnog otkrivanja odavno poceo (kroz SF, dokumentarce, dozirane objave dokumenata, slika i videa, povremene izjave zvanicnika, itd., cime se ljudima duzi vremenski period plasiraju razne mogucnosti, tj. vrsila se priprema), i da sad to ulazi u neku zavrsnu fazu.

Cak mislim da Nick Pope (GB MOD), Luis Elizondo (US obavjestajac i UFO program), Pole Heinlly (Kanada MOD), Eshed (Izrael MOD i SP), David Grush, itd. uopste nisu pravi zvizdaci, nego da su namjerno pusteni da dugorocno plasiraju informacije o tome. Ugovori o tajnosti koje ti ljudi potpisuju na tim pozicijama naprosto ne funkcionisu na nacin da smiju o svemu tome pricati cim napuste taj posao, nego ih vezu cesto na 30+ godina, ili dozivotno.
drag_gost

#1157 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 24/02/2026 10:24 I dalje se vodis onim "ko" , a ne "sta" govori. A to je, kao sto znamo, pogresan pristup.

Ako se objave npr. dokumenti u kojima jasno stoji da US vlada posjeduje vanzemaljske letjelice na kojim se vrsi reverzibilni inzinjering, da postoje bioloski entiteti, pokaze kakve slike, itd., pretpostavljam da to i dalje nece biti dovoljno?

Pitanje je - sta jeste dovoljno? Sta je to sto bi bilo priznato kao dokaz? Iskljucivo primjerak NLO-a na livadi ispred Bijele kuce, ili kod Opere u Sidneju, ili ispred Predsjednistva BiH?

Realno, sve je uvijek predmet osporavanja, tvrdnji o hoaxu, itd., pogotovo u danasnje digitalno doba, zar ne?
Tako da dolazimo na to da bi jedini dokaz, od kojeg niko ne bi mogao pobjeci, bio da se sve to pojavi svima, fizicki.
Ja mislim da ce se to na kraju upravo tako i desiti, a mozda je taj proces globalnog otkrivanja odavno poceo (kroz SF, dokumentarce, dozirane objave dokumenata, slika i videa, povremene izjave zvanicnika, itd., cime se ljudima duzi vremenski period plasiraju razne mogucnosti, tj. vrsila se priprema), i da sad to ulazi u neku zavrsnu fazu.
Nisi u pravu za boldirano, napisao sam i ko i sta. "Sta" pod "...kaze da imaju dokaz o postojanju vanzemaljskog svijeta...", dakle bez toga da se ponudi dokaz, vec se "kaze". Dokaz u naucnoj literaturi znaci sekvencu stvari ili jedno od njih. Materijalni dokaz, nezavisna laboratorijska analiza, mogucnost ponovljene provjere, objavljena literatura u kredibilnim izvorima sa navodima provjerljivih, empirijskih, laboratorijskih testova.

Dalje, jako je bitno i ko, to se ne smije ignorisati. Jedna je stvar da to objavi recimo NASA, a druga je stvar da Dzo Rogan bulazni u dimu svog podcasta. Evo konkretan primjer, ako se objavi uzorak koji mogu analizirati laboratorije u Japanu, Njemackoj, Brazilu i SAD-u i svi dobiju isti rezultat, onda to vise nije stvar vjerovanja nego fizike. To je dokaz. I u ovom slucaju je pod "ko" nazalost i bitno to sto je to Tramp. Kazem ti, ako predsjednik SAD objavi nesto takvo, to bi trebala biti istina. Ja se nadam da ce objaviti.

Nije sve predmet osporavanja, niti moze biti ukoliko imamo gore navedene sekvence. Na primjer, evo gravitacija, je li ona predmet osporavanja? Retoricko je pitanje.
Last edited by drag_gost on 24/02/2026 10:48, edited 1 time in total.
PixelDrifter

#1158 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Da ti kazem sta mislim iskreno. Moje misljenje. Vlada USA ne zna nista vise o NLO od obicnih ljudi. Mozda imaju nesto vise informacija, neki bolji snimak, ali nemaju pojma. Da se ista zna, na planeti od 8 milijardi ljudi procurilo bi od strane Rusa, Ukrajinaca (Ukrajina se odvojila i mogla 'ladno da sahrani Ruse nekom informacijom o eventualnim vanzemaljcima), Japanaca, Njemaca, Italijana (anarhisti), Francuza (idu uz nos svima), itd. Niko nista. A, nije zavjera, jer se prepucavaju oko porijekla sira i vina medjusobno. Gdje se prica o UFO, u USA. Tamo je to u rangu Biblije, religije, ljudi su cvrsto uvjereni da njihova vlada krije dokaze, dok ih ovi preveslavaju po pitanju zdrastva i penzija. On hadumi o UFO, a nema para za lijek. Jer im je mozak jezivo ispran. Daj prosjecnom ameru pivo, tv uredjaj, auto, hamburger i holivud, on je sretan idiot. Njihov trenutni predsjednik pokazuje koliko je ta populacija jezivo glupa i retardirana, a ni onaj prethodni nije bio nesto bolji. Pogledaj im predsjednike, osim Obame koje je djelovao kao ljudsko bice, sve budale poslije Kennedija. Johnson se hvalio velikim kurcem koga je zvao Jumbo i pokazivao ga novinarima (https://melmagazine.com/en-us/story/lyn ... nson-penis), Nixon je htio da baci atomsku bombu na Vijetnam, Gerald Ford je bio nevidljiv, Carter je bio seljak koji je uzgajao kikiriki, Ronald Raegan je bio los glumac sa losim smislom za salu ("upravo smo lansirali nuklearne rakete na SSSR"), George Bush senior politicki karijerista, Clinton seksualni manijak, George W. Bush bivi alkos...halo, ba, takvi da nesto znaju i da cuvaju tajnu o vanzemaljcima. UFO je prvenstveno americki mit, a mit je jer izjednacava NLO sa vanzemaljcima. Bez tog znaka jednakosti, ostaje samo golemi fenomen koji treba istrazivati.
drag_gost

#1159 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

PixelDrifter wrote: 24/02/2026 10:47 Da ti kazem sta mislim iskreno. Moje misljenje. Vlada USA ne zna nista vise o NLO od obicnih ljudi. Mozda imaju nesto vise informacija, neki bolji snimak, ali nemaju pojma. Da se ista zna, na planeti od 8 milijardi ljudi procurilo bi od strane Rusa, Ukrajinaca (Ukrajina se odvojila i mogla 'ladno da sahrani Ruse nekom informacijom o eventualnim vanzemaljcima), Japanaca, Njemaca, Italijana (anarhisti), Francuza (idu uz nos svima), itd. Niko nista. A, nije zavjera, jer se prepucavaju oko porijekla sira i vina medjusobno. Gdje se prica o UFO, u USA. Tamo je to u rangu Biblije, religije, ljudi su cvrsto uvjereni da njihova vlada krije dokaze, dok ih ovi preveslavaju po pitanju zdrastva i penzija. On hadumi o UFO, a nema para za lijek. Jer im je mozak jezivo ispran. Daj prosjecnom ameru pivo, tv uredjaj, auto, hamburger i holivud, on je sretan idiot. Njihov trenutni predsjednik pokazuje koliko je ta populacija jezivo glupa i retardirana, a ni onaj prethodni nije bio nesto bolji. Pogledaj im predsjednike, osim Obame koje je djelovao kao ljudsko bice, sve budale poslije Kennedija. Johnson se hvalio velikim kurcem koga je zvao Jumbo i pokazivao ga novinarima (https://melmagazine.com/en-us/story/lyn ... nson-penis), Nixon je htio da baci atomsku bombu na Vijetnam, Gerald Ford je bio nevidljiv, Carter je bio seljak koji je uzgajao kikiriki, Ronald Raegan je bio los glumac sa losim smislom za salu ("upravo smo lansirali nuklearne rakete na SSSR"), George Bush senior politicki karijerista, Clinton seksualni manijak, George W. Bush bivi alkos...halo, ba, takvi da nesto znaju i da cuvaju tajnu o vanzemaljcima. UFO je prvenstveno americki mit, a mit je jer izjednacava NLO sa vanzemaljcima. Bez tog znaka jednakosti, ostaje samo golemi fenomen koji treba istrazivati.
Meni je fascinantno da se misli da evo 80 godina suprostavljene nacije mogu da budu generacijski sinhronizirane sirom svijeta da ne otkriju tajnu o vanzemaljcima, cak i u doba kada nije bilo interneta, a sve jer "rade za dobrobit covjecanstva". Previse se idealizuju ti ljudi, ali samim tim i smatraju dovoljno zlim da su u stanju da nas cipuju vakcinama (kada sam kod toga, volio bih da mi neko objasni taj proces cipovanja zivot organizma onako sa tehnicke strane). Malo viski, malo koka kola.
Last edited by drag_gost on 24/02/2026 10:59, edited 1 time in total.
DonieBrasco

#1160 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by DonieBrasco »

Hladni rat se nastavlja, utrka u naoruzanju i tehnologiji, a za pojedine to je fantazija prica - obrnutog inzinjeringa jer kao velike sile su u posjedu takvih stvari.
PixelDrifter

#1161 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Trumpe ako udaris carine objavljujemo postojanje vanzemaljaca!!!
DonieBrasco

#1162 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by DonieBrasco »

Mozda oni Zemlji uvedu neke mjere obzirom kakva smo stoka i sta radimo planeti i jedni drugima.
PixelDrifter

#1163 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

DonieBrasco wrote: 24/02/2026 10:56 Hladni rat se nastavlja, utrka u naoruzanju i tehnologiji, a za pojedine to je fantazija prica - obrnutog inzinjeringa jer kao velike sile su u posjedu takvih stvari.
Nema obrnutog inzenjeringa jer ako su u stanju da predju galaksiju, razlika izmedju nas i njih je kao izmedju nas i mrava. Daj mravima smartphone, pa vidi fercera li obrnuti inzenjering. Jeste primijetili da prve UFO fotografije, ne sve, pokazuju NLO sa prozorima, kada se spuste otvore se i stepenice. Nimalo vanzemaljski, nimalo futuristicki, da gledaju kroz prozor dok se UFO vrti oko svoje ose ili da se posmatra pejzaz pri brzini od 50.000 KM. Danasnji UFO nemaju prozore, glatki su kao Tik Tac. Sto ce reci, kako mi napredujemo, tako i nasa percepcija NLO. Ako postoje sa tehnologijom koja krsi zakone fizike, onda su milionima godina ispred nas, ne hiljadama...
DonieBrasco

#1164 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by DonieBrasco »

PixelDrifter wrote: 24/02/2026 11:02
DonieBrasco wrote: 24/02/2026 10:56 Hladni rat se nastavlja, utrka u naoruzanju i tehnologiji, a za pojedine to je fantazija prica - obrnutog inzinjeringa jer kao velike sile su u posjedu takvih stvari.
Nema obrnutog inzenjeringa jer ako su u stanju da predju galaksiju, razlika izmedju nas i njih je kao izmedju nas i mrava. Daj mravima smartphone, pa vidi fercera li obrnuti inzenjering. Jeste primijetili da prve UFO fotografije, ne sve, pokazuju NLO sa prozorima, kada se spuste otvore se i stepenice. Nimalo vanzemaljski, nimalo futuristicki, da gledaju kroz prozor dok se UFO vrti oko svoje ose ili da se posmatra pejzaz pri brzini od 50.000 KM. danasnji UFO nemaju prozore, glatki su kao Tik Tac.
Pa da ljudska fantazija samo uzmi kroz grafiku, pisanje, od ranih crno bijelih filmova do danas kako su zamisljali da izgleda "cudoviste, vanzemljac, big foot, svemirski brod, auto buducnosti..." a kako danas moderna tehnika i ljudski um sve to isto zamisljaju. Sto kazes sam telefon danas pokazes djeci onaj sto se okrece - veze nemaju kako se broj bira pitaju gdje je ekran.
Dozer

#1165 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

drag_gost wrote: 24/02/2026 10:46
Nisi u pravu za boldirano, napisao sam i ko i sta. "Sta" pod "...kaze da imaju dokaz o postojanju vanzemaljskog svijeta...", dakle bez toga da se ponudi dokaz, vec se "kaze". Dokaz u naucnoj literaturi znaci sekvencu stvari ili jedno od njih. Materijalni dokaz, nezavisna laboratorijska analiza, mogucnost ponovljene provjere, objavljena literatura u kredibilnim izvorima sa navodima provjerljivih, empirijskih, laboratorijskih testova.

Dalje, jako je bitno i ko, to se ne smije ignorisati. Jedna je stvar da to objavi recimo NASA, a druga je stvar da Dzo Rogan bulazni u dimu svog podcasta. Evo konkretan primjer, ako se objavi uzorak koji mogu analizirati laboratorije u Japanu, Njemackoj, Brazilu i SAD-u i svi dobiju isti rezultat, onda to vise nije stvar vjerovanja nego fizike. To je dokaz. I u ovom slucaju je pod "ko" nazalost i bitno to sto je to Tramp. Kazem ti, ako predsjednik SAD objavi nesto takvo, to bi trebala biti istina. Ja se nadam da ce objaviti.

Nije sve predmet osporavanja, niti moze biti ukoliko imamo gore navedene sekvence. Na primjer, evo gravitacija, je li ona predmet osporavanja? Retoricko je pitanje.
Eh...ovdje se tacno vidi da ne razumijes funkcionisanje stvari koje se oznacavaju kao "top secret" i/ili "national security".

Vjeruj mi na rijec - ne postoji nacin na koji bi jedna vlada, bilo koja, dala nekakvoj nezavisnoj eksternoj laboratoriji komad marerijala NLO-a na analizu, ili bilo cega drugog sto joj daje neke mogucnosti vece od drugih, jer bi time izgubila stratesku i funkcionalnu prednost na XY nacina.
To jednostavno ne ide tako u tim stvarima.
I nije ovo nikakva teorija zavjere, nego ljudski nacin funkcionisanja koji se moze primijeniti na bilo sta u zivotu, cak i na individualnom nivou.

Tako da ces nezavisne naucne sekvence istrazivanja i potvrde koje spominjes i ocekujes o ovoj tematici docekati - nikad.
Arminovski

#1166 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Arminovski »

Trolla vas Dozer bolan. Smrčak je njegov alter ego... ili je možda obratno? :mastakazes:
PixelDrifter

#1167 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Ah, isti narativ, primjetio sam.
Peacean

#1168 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Peacean »

:D

Dozer

#1169 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

PixelDrifter wrote: 24/02/2026 11:31 Ah, isti narativ, primjetio sam.
Identican :lol:

Mislio sam da ces ranije shvatiti, pa še kak.
PixelDrifter

#1170 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

@Peacean
Ovaj Dr. Steven Greer je ufologist, tako da ako cu ikome vjerovati, onda su to Trump, on i istetovirani ministar rata, bivsi novinar, koji radi sklekove i snima ih da bi se hvalio na socijalnim mrezama. Ovaj put djeluje ozbiljno...
Dozer

#1171 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Ko bi bio kredibilan izvor?
PixelDrifter

#1172 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

vanzemaljci glavom i bradom
drag_gost

#1173 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 24/02/2026 11:19
drag_gost wrote: 24/02/2026 10:46

Eh...ovdje se tacno vidi da ne razumijes funkcionisanje stvari koje se oznacavaju kao "top secret" i/ili "national security".

Vjeruj mi na rijec - ne postoji nacin na koji bi jedna vlada, bilo koja, dala nekakvoj nezavisnoj eksternoj laboratoriji komad marerijala NLO-a na analizu, ili bilo cega drugog sto joj daje neke mogucnosti vece od drugih, jer bi time izgubila stratesku i funkcionalnu prednost na XY nacina.
To jednostavno ne ide tako u tim stvarima.
I nije ovo nikakva teorija zavjere, nego ljudski nacin funkcionisanja koji se moze primijeniti na bilo sta u zivotu, cak i na individualnom nivou.

Tako da ces nezavisne naucne sekvence istrazivanja i potvrde koje spominjes i ocekujes o ovoj tematici docekati - nikad.
Eh sada, mislim da itekako znam kako takve stvari funkcionisu, a da me znas, znao bi i zasto, nego, to je manje bitno, ali eto, vjeruj mi na rijec ovdje ako nisi nigdje do sada u nasoj komunikaciji. Kako god, ono sto je bitno, je sljedece. Uzmimo na cas da je istina da neka vlada ima konkurentnu prednost u smislu posjedovanja nekog materijala vanzemaljskog porijekla. Dakle, pricamo o tehnologiji koja nadilazi sve postojece industrijske i vojne standarde. Takav materijal ne bi bio samo malo napredniji metal, nego fizicki anomalna supstanca sa mjerljivim svojstvima koja odudaraju od poznate fizike ili barem od poznate proizvodnje. Takvu stvar ne mozes sakriti tako sto nikome ne das uzorak. Fizika je univerzalna. Ako postoji materijal koji ima nepoznat izotopni omjer, nepoznatu kristalnu strukturu ili nepoznato elektromagnetno ponasanje, to se ne moze zadrzati u ladici decenijama bez ijednog pouzdanog tehnoloskog skoka koji bi se vidio spolja. SAD, Rusija, Kina, svi bi morali pokazivati nagle, neobjasnjive skokove u tehnologiji koji nisu inkrementalni. To nije IT, eto iz prve ruke, a pogotovo nije AI. Umjesto toga, vidimo postepeni razvoj baziran na poznatoj fizici. Taj argument generalno "nikad necemo dobiti nezavisnu potvrdu jer je tajna" je neprovjerljiv. On zatvara sistem tako da bilo koji nedostatak dokaza postaje dokaz zataskavanja. To je epistemoloski slijepa ulica. Ako se ikad pojavi materijal koji se moze izmjeriti, testirati i ponoviti, ja cu prvi prihvatiti rezultat. Volio bih da budemo precizni kada pisemo, velika je razlika izmedju "nesto je dokazano" i "vjeruje se" (na rijec :D), to su dvije stvari koje su suprotne.
PixelDrifter

#1174 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

™®© Vjeruj mi na rijec
To ti je zastitni znak, zumba, dokaz da je tvrdnja istinita i provjerena na Univerzitetu Baron Minhauzen u Stuttgartu.
Dozer

#1175 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

PixelDrifter wrote: 24/02/2026 10:47 Da ti kazem sta mislim iskreno. Moje misljenje. Vlada USA ne zna nista vise o NLO od obicnih ljudi. Mozda imaju nesto vise informacija, neki bolji snimak, ali nemaju pojma. Da se ista zna, na planeti od 8 milijardi ljudi procurilo bi od strane Rusa, Ukrajinaca (Ukrajina se odvojila i mogla 'ladno da sahrani Ruse nekom informacijom o eventualnim vanzemaljcima), Japanaca, Njemaca, Italijana (anarhisti), Francuza (idu uz nos svima), itd. Niko nista. A, nije zavjera, jer se prepucavaju oko porijekla sira i vina medjusobno. Gdje se prica o UFO, u USA.
Japan:
Japan has become an unexpected hotspot for Unidentified Anomalous Phenomena (UAP) sightings, driven by increased public interest, government investigations, and a rich history of lore. Key areas like Iino (Fukushima) and Hakui (Ishikawa) are famous for high sighting rates, featuring museums and dedicated research labs, with sightings often klix back to 1803's Utsuro-Bune legend.
The Diplomat – Asia-Pacific Current Affairs Magazine

Australiija:
Australia has a rich history of UFO sightings, with significant reports klix back decades, including the 1966 Westall incident. Famous cases include mass sightings, mysterious disappearances, and a dedicated "UFO capital" in Wycliffe Well, Northern Territory. The Australian Defence Force does not officially track or investigate Unidentified Aerial Phenomena (UAP) specifically, often relying on established aviation reporting procedures for safety.

Rusija:
https://nypost.com/2026/02/07/world-new ... bductions/

Kanada:
UFO sightings across Canada have spiked during the pandemic. Canada has a long history of UFO (or UAP - Unidentified Anomalous Phenomena) sightings, with 600–1,000+ reports annually. Library and Archives Canada holds over 9,500 digitized, historical UFO files. Key incidents include the 1967 Shag Harbour, N.S. crash, the 1967 Falcon Lake, Man. incident, and a 1990 sighting over Montreal.

Francuska:
France is a leader in UFO investigation, with the national space agency CNES establishing GEIPAN in 1977 to analyze Unidentified Aerospace Phenomena (UAP). GEIPAN maintains a public archive of over 1,600 cases, with roughly 99 remaining unexplained, including notable sightings like the 1981 Trans-en-Provence incident.

Italija:
Italy has a rich history of reported UFO phenomena, with over 1,700 sightings documented near Milan by Antonio Urzi alone since 2000. Key, well-known cases include a 1933 alleged crash in Lombardy, the 1954 Florence stadium sighting involving "angel hair" debris, and the 1978-1981 Zanfretta abduction case in Genoa.

I tako za svaku zemlju, samo kucaj UFOs in <ime zemlje>.

Ima i nas.
Prijedor, Bosnia, fairly close video of a flying saucer filmed by two cameras from different angles. It was uploaded in 2009. Recorded in the evening on 5-28-2009. The approximate size can be determined- at least 18 feet in diameter. The shadow angles and areas of shadowing also make perfect sense.
Last edited by Dozer on 24/02/2026 12:27, edited 1 time in total.
Post Reply