geralt wrote: ↑24/02/2026 07:14
Ozimician wrote: ↑23/02/2026 20:59
Dakle porazavajuce je sto u Minhenu svega 24% ima svoju nekretninu.
Imam prijatelje u Minhenu koji su kupili tamo stan nekoliko godina nakon dolaska iz Bosne.
Skupo je reci ces. Znam da je skupo, nije to razlog za nizak procenat posjedovanja nekretnine. Skupo je i u Sarajevu, pa raja opet kupuje nekretnine, i to sa znatno manjim primanjima.
Nijemci ne kupuju nekretnine jer nemaju u kulturi potrebu za posjedovanjem nekretnine, i po tome se isticu i na Zapadu. Bosanci u Njemackoj ne kupuju nekretnine u Njemackoj iz raznih razloga, od kojih su neki:
- Ne vide se tu na duge staze..
- Iracionalni strah od dugorocnog stambenog kredita.
- Kuca u Bosni je prividno jeftinija.
- Slusaju "finansijske eksperte" sa interneta koji ih ubijede da je nekretnina glupa investicija i da trebaju umjesto toga kupiti bitcoine.
Pa po tome ispade da su Bosanci dosta jaci finansijski eksperti od Njemaca, jer (skoro) svaki Bosanac ima kucu, stan, dok Njemac nema?
Ne radi se tu samo o kulturi, nego o ukupnoj atmosferi koja je na strani podstanara. Ono sto ja vidim kao problem jeste sto su zadnjih godina banke i investicijski fondovi uletjeli u pricu sa nekretninama i ti se s njim kao pojedinac tesko da mozes takmiciti na trzistu koje je atraktivno.
Da ne bude zabune, ovih 24% je ukupna populacija, ne populacija stranaca.
S kojim god sam Njemcem na tu temu pricao, rekao mi je da nije naslijedio, ne bi sigurno mogao da kupi. Ne znam nijednog Njemca da je dosao odnekud i da je kupio nekretninu tu gdje je dosao, svi rentaju. Da dodam i to da bi samo troskovi odrzavanja vlastitog stana vecini bili iznad 50% sadasnjih ukupnih troskova rentanja.
Od nasih ljudi poznajem samo jednog, dalji poznanik, koji je u periodu 2022-2026 god. kupio svoj stan u Minhenu - i taj ima svoju firmu - od njega sam prvi put cuo za to da nema porodiljnog ako imas u kuci godisnje preko 175k - jer je njega zakacilo. Dakle on je daleko iznad prosjeka.
@elcaliente aktivno trazi vec par godina, ali nema nista. Problem je sto je stanogradnja zadnjih godina stala, jedino sto se gradi su upravo ti socijalni stanovi (i stanovi kojima je grad vlasnik) i koji su namjenjeni za te povlastene kategorije. Tako da je trziste prakticno stalo, sve isti stanovi se vrte po oglasima zadnjih par godina.
Naravno, posto je barem 90-95% smrtnika nekretnina u Minhenu nepriustiva, cak i uz rokove otplate 20+ god i danasnje divlje kamate, imas opciju da kupis u nekom manjem neperpektivnom gradu, ali tada imas itekako rizik da vrijednost nekretnine padne, posebno za 20 god. dok je otplatis, sto se vec sada desava po istoku Njemacke.