INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#27601 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Dobro ba vise sa glavnim gradom pobogu, izadjite malo van njegovih okvira.
-
bumerangss
#27602 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja od te dijaspore nikad nijednog € nisam dobioSanjarko wrote: ↑23/02/2026 17:23Ima ali i dijaspora i penzije iz inostranstva dopunjuje budžet njihov, možda.konektovan wrote: ↑23/02/2026 17:18 Kakva bolan crna dijaspora, narod ima solidno para,..hvala Bogu.
Nažalost to će vremenom slabiti i možda prestati.
PS. Nama kumovi su uletili dovoljno za jednu penziju dok su bili ovdje.
Veliko je to.
Imam neke šire rodbine širom EU ali i ne ocekujem nikakvu pomoc i hvala Bogu ne treba mi
Imam prosjecnu platu 1700 sa dodatcima 2000 KM
Zvuci puno ali to vise nisu nekadasnje hiljade, pogotovo ne u Sarajevu. Živim sam i jedva da nekad mogu stoju zaštekati. Da imam ženu, morala bi raditi a da imamo dvoje djece i sa ukupno 4000 KM bi životarili a ne živjeli
-
bumerangss
#27603 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Prodavnice se zatvaraju zbog online prodaje i to im je sudbina jos vise u buducnostiHakiz wrote: ↑23/02/2026 17:33Nema.konektovan wrote: ↑23/02/2026 17:18 Kakva bolan crna dijaspora, narod ima solidno para,..hvala Bogu.
Eno i Bershka u SCC zatvorena. Bio prije neki dan, prodavnice prazne. One prodavačice samo gledaju molećivo da neko uđe, barem da im dosadu razbije ako već neće kupiti ništa. A u prodavnicama u kojima i ima ljudi to je jedna do dvije osobe, nije ih deset unutra. Prodavnice u kojima je uvijek bila gužva, kao što je Waikiki i one prazne, dok je nekada bilo po 20-30 ljudi unutra sada možda 3-5.
Hrana je toliko skupa da sve ode na hranu. Samoposluge su pune jer moramo jesti, ali prodavnice svega ostaloga su haman prazne. Kada god odem u neki centar, makar to bio BCC, naiđem na još jednu zatvorenu prodavnicu. A one jadnice u onim boksovima u prolazima tržnih centara, u onim "kioscima" i "šankovima" se ubiše od dosade.
Cinjenica je da u Sa koje ima 420000 stanovnika ima registrovanih 188000 automobila !!!! Znaci skoro svako drugi stanovnik ima auto i to ukljucujuci maloljetne a ako njih iskljucimo i invalidne i bolesne osobe izađe da preko 80% punoljetnih osoba ima auto. I to kakva auta!?
Neki dan Širbegovic gostovao na nekom podkastu i govori da je bio u Luxemburgu i kaze da vecina voze biciklo romobile i javni gradski saobracaj a manjina auto jer je parking toliko preskup da je imati auto luksuz
Kako god... nikad se bolje nije živjelo a više kukalo
Kako ne znam ali moja konstatacija da narod ima para
-
Babbuka
#27604 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Izvini, ja mislio da sam hod'o ćuprijom prije nego si me prosvijetlio...dječak sa šibicama wrote: ↑23/02/2026 22:06 Istok Srbije cuven po velebnim iskicerisanim viletinama gastoza iz Austrije i Beca, takmice se ko ce skuplju kucu napraviti. Poznati po mermernim lavovima konjima i ostalom zivinom na ulaznim kapijama.
Ne znate o cemu pisete. Ili ste slabo prosli bosanskom provincijom.
Last edited by Babbuka on 26/02/2026 10:22, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#27605 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ali hej, kao mjeru uredjenosti mjesta uzimati kucerine koje grade pecalbasi i u kojima 2/3 godine nema zivota.
Po toj logici bi npr. Kozarac bio Malibu.
Tu me je bas izgubio.
Tu me je bas izgubio.
- shape of despair
#27606 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Duric akcija 1kg brasna 0.75 ili 0.85KM,kupili 10kg. Bingo 1kg brasna 1.45-1.55.Mrs lihvari jedni
- Better Man
#27607 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Imaš dosta porodica koje zarađuju dobro i na vrijeme su obezbjedili neke stvari dok cijene nisu podivljale (npr. kupovina stana, sestra moje prijateljice je u prvoj polovici dvijehiljaditih digla kredit od 50 hiljada KM i kupila roditeljima i sestri stan u centru Sarajeva u koji je još uloženo 50 hiljada da se potpuno renovira, jer je bio devastiran, a ona i suprug su se uselili u porodični stan njenih roditelja. Taj stan u centru Sarajeva danas vrijedi 200 hiljada, ako ne i više, jer su cijene otišle u nebo) i danas uopće nemaju potrebu da dižu kredite za bilo šta.Isner wrote: ↑23/02/2026 17:53 Tročlana porodica tj bračni par s djetetom, ako oboje rade, on platu 2.000 KM ona 2.000 KM, to je 4.000, može tu da se navuče još nekih 500 - 1000 KM dopunskim poslovima, da se zaokruži na 5.000 KM... Nek je kredit 1.000 KM, za sve ostalo ostaje 4.000 KM..
Ako nema kocke, alkohola i poreza na budale, može se...
To mi je jedino objašnjenje..
Uglavnom su samci kokuzi, on je jadan sam sebi težak i vazda nešto računa![]()
-
breuer
#27608 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
tačno, to je više dokaz neuređenosti nego bogatsva_BataZiv_0809 wrote: ↑24/02/2026 07:04 Ali hej, kao mjeru uredjenosti mjesta uzimati kucerine koje grade pecalbasi i u kojima 2/3 godine nema zivota.
Tu me je bas izgubio.![]()
tj siromaštva mozga
ali reći da se u BiH živi bolje nego u nekim mjestima u EU je stvarno
-
Babbuka
#27609 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nema tu pravila. Npr. magistralne ceste u Moldaviji (koja nije EU) su F1 piste u odnosu na iste ceste u istočnim dijelovima Mađarske, Rumunije i Bugarske (koje su EU).breuer wrote: ↑24/02/2026 08:49tačno, to je više dokaz neuređenosti nego bogatsva_BataZiv_0809 wrote: ↑24/02/2026 07:04 Ali hej, kao mjeru uredjenosti mjesta uzimati kucerine koje grade pecalbasi i u kojima 2/3 godine nema zivota.
tj siromaštva mozga
ali reći da se u BiH živi bolje nego u nekim mjestima u EU je stvarnomožda ako porediš Petrakijinu npr i neko selo u Bugarskoj...
Sama kultura je bitna. U tim krajevima nema kvalitetne gline i lošiji su repromaterijali za gradnju, a i sam pojam dobre kuće kaska za nama. Ovdje pišem o prosjeku, ne o izuzecima kojih ima bilo gdje.
-
breuer
#27610 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ja najviše volim pogledati prosjek BDP-a i ostalih ekonomskih pokazatelja, gdje smo u slavnom dijelu sa Albanijom, Makedonijom i Kosovom, šijemo Moldaviju i UkrajinuBabbuka wrote: ↑24/02/2026 09:04Nema tu pravila. Npr. magistralne ceste u Moldaviji (koja nije EU) su F1 piste u odnosu na iste ceste u istočnim dijelovima Mađarske, Rumunije i Bugarske (koje su EU).breuer wrote: ↑24/02/2026 08:49tačno, to je više dokaz neuređenosti nego bogatsva_BataZiv_0809 wrote: ↑24/02/2026 07:04 Ali hej, kao mjeru uredjenosti mjesta uzimati kucerine koje grade pecalbasi i u kojima 2/3 godine nema zivota.
tj siromaštva mozga
ali reći da se u BiH živi bolje nego u nekim mjestima u EU je stvarnomožda ako porediš Petrakijinu npr i neko selo u Bugarskoj...
Sama kultura je bitna. U tim krajevima nema kvalitetne gline i lošiji su repromaterijali za gradnju, a i sam pojam dobre kuće kaska za nama. Ovdje pišem o prosjeku, ne o izuzecima kojih ima bilo gdje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#27611 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Selo u Bugarskoj i selo u npr. srednjoj Bosni. Opel Vektra i Porse Kajman, vjeruj braci svom. Bio vidio. Bugarska van urbanih centara je srednji vijek.breuer wrote: ↑24/02/2026 08:49tačno, to je više dokaz neuređenosti nego bogatsva_BataZiv_0809 wrote: ↑24/02/2026 07:04 Ali hej, kao mjeru uredjenosti mjesta uzimati kucerine koje grade pecalbasi i u kojima 2/3 godine nema zivota.
tj siromaštva mozga
- dr_Evil
#27612 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
E jeste nasli u Kozarac dirati - neumjesnobreuer wrote: ↑24/02/2026 08:49tačno, to je više dokaz neuređenosti nego bogatsva_BataZiv_0809 wrote: ↑24/02/2026 07:04 Ali hej, kao mjeru uredjenosti mjesta uzimati kucerine koje grade pecalbasi i u kojima 2/3 godine nema zivota.
tj siromaštva mozga
-
breuer
#27613 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
zavisi čije u srednjoj bosni_BataZiv_0809 wrote: ↑24/02/2026 09:14Selo u Bugarskoj i selo u npr. srednjoj Bosni. Opel Vektra i Porse Kajman, vjeruj braci svom. Bio vidio. Bugarska van urbanih centara je srednji vijek.breuer wrote: ↑24/02/2026 08:49tačno, to je više dokaz neuređenosti nego bogatsva_BataZiv_0809 wrote: ↑24/02/2026 07:04 Ali hej, kao mjeru uredjenosti mjesta uzimati kucerine koje grade pecalbasi i u kojima 2/3 godine nema zivota.
tj siromaštva mozga
pogledati zvanične statistike, slažem se da su sela od Hrvatske pa istočno krš i odron, ali to ne znači da neki ne rastu i razvijaju se dok drugi stagniraju i zavaravaju se...i opet se proedimo sa samim dnom te EU, a gdje su ostali...
- Isner
#27614 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Bolje živi jedna vrijedna, radna porodica u Brezi il Kaknju nego dvoje budžetlija zaposlenih u Sarajevu.. Njihove plate jesu manje ali poljoprivredom, stočarstvom, voćarstvom ili varijantama kupi/prodaj nadomjeste razliku u primanjima, nerijetko i prešišaju.._BataZiv_0809 wrote: ↑23/02/2026 22:18 Dobro ba vise sa glavnim gradom pobogu, izadjite malo van njegovih okvira.
Odavno nisam bio u Čeliću a kad sam otišao prošle godine, pa ti ljudi su bogatiji od pola stanovnika Sarajeva... jesu umorni, izraubovani od posla, jesu i namazani s pricom, al guraju i to dobro guraju...
- Isner
#27615 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kolega uzeo ogroman dugorocni kredit pocetkom dvijehiljaditih kad niko nije na kredit ni pomislio.. Al imao dobru logiku, kaže - plate od tadašnjih ne mogu biti niže niti stanovi mogu biti jeftiniji... Do skoro mu je rata za nekoliko stanova bila jednaka jednoj današnjoj rati kredita..Better Man wrote: ↑24/02/2026 08:44Imaš dosta porodica koje zarađuju dobro i na vrijeme su obezbjedili neke stvari dok cijene nisu podivljale (npr. kupovina stana, sestra moje prijateljice je u prvoj polovici dvijehiljaditih digla kredit od 50 hiljada KM i kupila roditeljima i sestri stan u centru Sarajeva u koji je još uloženo 50 hiljada da se potpuno renovira, jer je bio devastiran, a ona i suprug su se uselili u porodični stan njenih roditelja. Taj stan u centru Sarajeva danas vrijedi 200 hiljada, ako ne i više, jer su cijene otišle u nebo) i danas uopće nemaju potrebu da dižu kredite za bilo šta.Isner wrote: ↑23/02/2026 17:53 Tročlana porodica tj bračni par s djetetom, ako oboje rade, on platu 2.000 KM ona 2.000 KM, to je 4.000, može tu da se navuče još nekih 500 - 1000 KM dopunskim poslovima, da se zaokruži na 5.000 KM... Nek je kredit 1.000 KM, za sve ostalo ostaje 4.000 KM..
Al za to trebaš ili imati osjecaj, ili imati muda il biti lud.. Ja tad nisam imao ništa od toga..
-
Babbuka
#27616 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Statistički podaci (koje ne sporim) o kojima govoriš od 1kg paprike i 1kg mesa daju 2kg punjenih paprika...breuer wrote: ↑24/02/2026 09:07ja najviše volim pogledati prosjek BDP-a i ostalih ekonomskih pokazatelja, gdje smo u slavnom dijelu sa Albanijom, Makedonijom i Kosovom, šijemo Moldaviju i UkrajinuBabbuka wrote: ↑24/02/2026 09:04Nema tu pravila. Npr. magistralne ceste u Moldaviji (koja nije EU) su F1 piste u odnosu na iste ceste u istočnim dijelovima Mađarske, Rumunije i Bugarske (koje su EU).
Sama kultura je bitna. U tim krajevima nema kvalitetne gline i lošiji su repromaterijali za gradnju, a i sam pojam dobre kuće kaska za nama. Ovdje pišem o prosjeku, ne o izuzecima kojih ima bilo gdje.![]()
Da sam vjerovao statistici kada sam planirao putovanja, bio bih gnojivo za suncokret.
Statistika ti neće reći da u istočnim dijelovima tih EU zemalja (Mađarska, Rumunija, Bugarska) postoje zone u koje nije baš pametno ići turistički.
Hajd mi sad navedi područje u BiH koje je takvo?
- Better Man
#27617 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Upravo tako. Stan od roditelja u koji su se sestra moje prijateljice i njen suprug uselili bio je renoviran nekih 2 godine prije nego su oni se tu uselili i nije bilo potrebe ni za kakvim ulaganjem. jedino klasično održavanje tokom godina i zamjena stvari koje su dotrajale. Tako da oni nemaju potrebe da dižu više bilo kakve kredite.Isner wrote: ↑24/02/2026 09:37Kolega uzeo ogroman dugorocni kredit pocetkom dvijehiljaditih kad niko nije na kredit ni pomislio.. Al imao dobru logiku, kaže - plate od tadašnjih ne mogu biti niže niti stanovi mogu biti jeftiniji... Do skoro mu je rata za nekoliko stanova bila jednaka jednoj današnjoj rati kredita..Better Man wrote: ↑24/02/2026 08:44Imaš dosta porodica koje zarađuju dobro i na vrijeme su obezbjedili neke stvari dok cijene nisu podivljale (npr. kupovina stana, sestra moje prijateljice je u prvoj polovici dvijehiljaditih digla kredit od 50 hiljada KM i kupila roditeljima i sestri stan u centru Sarajeva u koji je još uloženo 50 hiljada da se potpuno renovira, jer je bio devastiran, a ona i suprug su se uselili u porodični stan njenih roditelja. Taj stan u centru Sarajeva danas vrijedi 200 hiljada, ako ne i više, jer su cijene otišle u nebo) i danas uopće nemaju potrebu da dižu kredite za bilo šta.Isner wrote: ↑23/02/2026 17:53 Tročlana porodica tj bračni par s djetetom, ako oboje rade, on platu 2.000 KM ona 2.000 KM, to je 4.000, može tu da se navuče još nekih 500 - 1000 KM dopunskim poslovima, da se zaokruži na 5.000 KM... Nek je kredit 1.000 KM, za sve ostalo ostaje 4.000 KM..
Al za to trebaš ili imati osjecaj, ili imati muda il biti lud.. Ja tad nisam imao ništa od toga..
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#27618 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
neprijavljen do 2007
plaća da mi se nasmiju u banci
otac u hidrogradnji plaća 450
kako kad
kasnije je rasla ali ni zdravstvenog ni penzionog
ne smiješ ući u banku
kasnije su svima davali kredite ali tad je bilo kasno
i stan 2000. da sam kupio mi danas ne bi odgovarao opet bi ga morao prodavat novi kupovat
plaća da mi se nasmiju u banci
otac u hidrogradnji plaća 450
kako kad
kasnije je rasla ali ni zdravstvenog ni penzionog
ne smiješ ući u banku
kasnije su svima davali kredite ali tad je bilo kasno
i stan 2000. da sam kupio mi danas ne bi odgovarao opet bi ga morao prodavat novi kupovat
- okanomalo
#27619 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ovih dana paznju javnosti zaokupili su stocari. sam podatak da u srbiji preko 20 mljekara kupuju mlijecni prah i od toga proizvode mlijeko i sireve a samo tri mljekare otkupljuju mlijeko i od toga prave sireve, mlijeko i mlijecne proizvode.
kakvo je stanje u BIH? govorilo se da se mlijecni proizvodi padjen prave od mlijeka a ne od praha, nekad se spominje i megle. vodi li iko racuna kod nas kog je kvaliteta odredjeni proizvod? znam za ulje da se doprema u buradi (uvoz) kod nas flasira i prodaje kao domaci proizvod.
suska se da je med koji se prodaje oko konjica uz cestu uvoz iz ukrajine.
nigdje deklaracije, ni zemlja porijekla.
kakvo je stanje u BIH? govorilo se da se mlijecni proizvodi padjen prave od mlijeka a ne od praha, nekad se spominje i megle. vodi li iko racuna kod nas kog je kvaliteta odredjeni proizvod? znam za ulje da se doprema u buradi (uvoz) kod nas flasira i prodaje kao domaci proizvod.
- Ozimician
#27620 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Grad za dinar, kad dinara nema.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#27621 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
-
adnante
#27622 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moguce. A mozda im zivot ne prolazi, mozda ga zive. Ne znam.
- Isner
#27623 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Možda sam ja lud ili se možda znam snalaziti kad su ovakvi poslovi u pitanju.. Plastenik ako držiš samo za sebe, pa možda nije čist trošak ali tu si negdje na nuli, mada imaš hranu za sebe.. Al ako imaš tržište, bilo kakvo, to je pristojan izvor prihoda..
Ako nemaš radne navike - zaboravi...
Ako očekuješ silne prihode - zaboravi...
Ako planiraš to sam da radiš - zaboravi..
Ako nisi spreman da halališ jednu godinu i svoj rad u njoj zbog xy razloga - isto zaboravi..
Prije dvije godine dobio kompletan voćnjak na korištenje.. Umrla vlasnica koja je živjela na selu, djeca u inostranstvu, sami predložili, po principu radi, sve uzmi, samo da nije zapušteno i da ne sječem samovoljno... Prošle godine, šljiva gdje nigdje nije rodila, u voćnjaku se savila.. U gajbe pa kad krenem na posao prvo na pijacu, koliko je cijena za tezgom ja mu dam upola... Da sam je prodavao po 4 KM koliko su pojedini tražili, prodao bi 17 kg i sve bi propalo... Podvuko crtu, od nje zaradio preko 3000 KM plus napeko i bestilja i rakije.. Nekom je to sića al nekoliko puta po tu siću, solidno se nabere...
Ako nemaš radne navike - zaboravi...
Ako očekuješ silne prihode - zaboravi...
Ako planiraš to sam da radiš - zaboravi..
Ako nisi spreman da halališ jednu godinu i svoj rad u njoj zbog xy razloga - isto zaboravi..
Prije dvije godine dobio kompletan voćnjak na korištenje.. Umrla vlasnica koja je živjela na selu, djeca u inostranstvu, sami predložili, po principu radi, sve uzmi, samo da nije zapušteno i da ne sječem samovoljno... Prošle godine, šljiva gdje nigdje nije rodila, u voćnjaku se savila.. U gajbe pa kad krenem na posao prvo na pijacu, koliko je cijena za tezgom ja mu dam upola... Da sam je prodavao po 4 KM koliko su pojedini tražili, prodao bi 17 kg i sve bi propalo... Podvuko crtu, od nje zaradio preko 3000 KM plus napeko i bestilja i rakije.. Nekom je to sića al nekoliko puta po tu siću, solidno se nabere...
- Sanjarko
#27624 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Vjerujem, ali nama su kumovi uletili pravo, već godinama tako bi uletili, a drugi pomalo, naspram njih ne mnogo, iako nismo to očekivali niti ih gledamo kroz davanje i sl, na naša najmanja primanja to je veliko.bumerangss wrote: ↑23/02/2026 23:54Ja od te dijaspore nikad nijednog € nisam dobioSanjarko wrote: ↑23/02/2026 17:23Ima ali i dijaspora i penzije iz inostranstva dopunjuje budžet njihov, možda.konektovan wrote: ↑23/02/2026 17:18 Kakva bolan crna dijaspora, narod ima solidno para,..hvala Bogu.
Nažalost to će vremenom slabiti i možda prestati.
PS. Nama kumovi su uletili dovoljno za jednu penziju dok su bili ovdje.
Veliko je to.
Imam neke šire rodbine širom EU ali i ne ocekujem nikakvu pomoc i hvala Bogu ne treba mi
Imam prosjecnu platu 1700 sa dodatcima 2000 KM
Zvuci puno ali to vise nisu nekadasnje hiljade, pogotovo ne u Sarajevu. Živim sam i jedva da nekad mogu stoju zaštekati. Da imam ženu, morala bi raditi a da imamo dvoje djece i sa ukupno 4000 KM bi životarili a ne živjeli
Minimalna primanja imamo. Ulijeću i drugi-drugima novčano, roditeljima-djeca itd.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot