Postoje fotografije i video snimci fenomena na nebu koje nismo u mogucnosti da objasnimo. Ti fenomeni su neidentifikovani. Na fotografijama i video snimcima ti fenomeni djeluju kao vjestacki objekti. Licno, pretpostavljam da jesu. Ne mozemo sa 100% sigurnoscu reci, jer nemamo dokaz. Nesto ne moze biti u isto vrijeme zemaljsko i vanzemaljsko. Ili je jedno ili drugo. "Direktni dokaz postojanja NLO jeste postojanje mnogobrojnih vladinih agencija i projekata koji se bave proucavanjem istih." Ova izjava nije direktan dokaz da NLO postoje nego je dokaz da postoji vladina agencija. "NLO i NPO imaju daleko naprednija tehnicko-tehnoloska svojstva od bilo koje ljudske tehnologije." Ovo se zasniva na proizvoljnim tumacenjima, ali nema konkretnog dokaza. Dok nema cvrstog, empirijskog, opipljivog dokaza, potvrdjenog od vise nezavisnih izvora - ostajemo u domenu nagadjanja!Dozer wrote: ↑22/02/2026 14:14Pa upravo i tome ovdje i pricamo.PixelDrifter wrote: ↑22/02/2026 13:47
Ok, ne znamo. Nauka je upravo to. Kada se nešto ne zna, radi se na tome da se otkrije, traže se dokazi. Pseudonauka i religija ferceraju da se nepoznanici dadne prigodan atribut i da se to servira kao istina i dokaz: vanzemaljcima ili Bogu. U tome je sva (ogromna) razlika. Pseudonauka je, praktično, religija. Ne traži nikakve dokaze.
Dokazi:
- NLO i NPO postoje, cinjenicno. I dokazano hiljadama snimaka, svjedocenja, zapisa, dokumenta, petroglifa, geoglifa.
- Direktni dokaz postojanja NLO jeste postojanje mnogobrojnih vladinih agencija i projekata koji se bave proucavanjem istih.
- NLO i NPO imaju daleko naprednija tehnicko-tehnoloska svojstva od bilo koje ljudske tehnologije.
Trenutna nepoznanica je jedino da li NLO/NPO-ima upravlja vanzemaljska ili ovozemaljska neljudska inteligencija.
Ja licno mislim da je oboje.
Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
- PixelDrifter
#1026 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
- Dozer
#1027 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Ako neka vlada zeli da sakrije nesto, na nekoj tajnoj lokaciji, a znamo da takvih ima more, zaista mislis da bi bilo koji zvizdac tek tako mogao iznijeti neki materijalni dokaz?drag_gost wrote: ↑22/02/2026 13:47
Ni blizu pretenciozno kao umanjivanje znacaja raznih naucnika koji su doslovno zrtvovali svoje zivote da bi onda raznorazni ljudi koji nisu u toj struci uopste nedostatke vlastitog znanja, koji su ogromni, popunjavali scenarijima koji lice na lose konstruisan x-files. To sto je neko bio ministar, general ili sef programa ne znaci da automatski govori istinu niti da ima potpuni uvid u sve. U pravosudnoj praksi svjedocenje je dokaz samo ako je potkrijepljeno materijalnim dokazima. Sam iskaz nije dovoljan za presudu bez fizickog traga, dokumentacije, forenzike, nezavisne potvrde.
U slucaju NLO tvrdnji imamo izjave. Nemamo:
– fizicki uzorak nepoznatog materijala
– ponovljivu analizu
– javno dostupnu dokumentaciju
– tehnoloski artefakt
Mislim...pametan si, ali s ovakvim crno-bijelo postavkama sam sebe degradiras, jbg. I svjestan si i ti ovoga, ali...
Kako rekoh - masinac sam, izmedju ostalog, pa nema nikakve potrebe da mi objasnjavas sta je abrazija, i nacine i materijale za njenu primjenu.Doslovno, nista od toga. Vezano za pravosudnu praksu... U sudu, svjedok bez materijalnog dokaza je samo iskaz. I taj iskaz moze biti pogresan, ogranicen, pogresno interpretiran ili namjerno dramatizovan. Autoritet pozicije ne zamjenjuje dokaz.
Odgovoricu ti za Egipat, ali te molim da se udostojis i odgovoris ti meni na par pitanja nakon toga.
Egipcani nisu koristili kompresore niti im je za abrazivno rezanje granita bila potrebna ikakva pneumatska tehnologija. Ideja da je za kvarcni pijesak potreban kompresor je moderna projekcija zasnovana na danasnjim industrijskim metodama, ali princip abrazivnog rezanja je mnogo jednostavniji i stariji.
Kvarcni pijesak je abraziv. On je tvrdji od bakra i dovoljno tvrd da postepeno trosi granit. Bakarna pila ili bakarna cijev ne rezu granit svojom tvrdocom, nego sluze kao nosac abraziva. Između alata i kamena dodaje se smjesa kvarcnog pijeska i vode. Kada se alat pokrece uz pritisak, zrna kvarca vrse mikrorezanje i postepeno uklanjaju materijal. Bakar samo drzi abraziv na mjestu i prenosi silu. Sporo, ali fizicki potpuno izvodljivo. Postoje nedovrseni egipatski blokovi sa jasno vidljivim kanalima rezanja, tragovi cijevnog busenja i spiralne brazde koje odgovaraju mehanickom abrazivnom procesu. Imas jako mnogo slika koje to dokazuju, pa eto cak je i eksperimentalna arheologija je vise puta replicirala te tragove koristeci bakarne cijevi i kvarcni pijesak, bez ikakvih modernih masina.
E sada, brzina je ono sto je danas valuta i gledas kroz tu prizmu. Mi danas mjerimo produktivnost satima i danima. Egipcani su raspolagali ogromnom radnom snagom i vremenom koje se mjerilo decenijama. Kada imas hiljade ljudi, konstantan rad i organizovanu logistiku, tehnicki zahtjevan posao postaje izvodljiv bez potrebe za izgubljenom visokom tehnologijom.
Moze li neki link na neki naucni sadrzaj u kojem se navodi uspjesno rekreiranje navedenih metoda rezanja?Nedostatak modernih masina nije dokaz napredne civilizacije, nego pokazatelj da su koristili metode zasnovane na osnovnoj mehanici, abraziji i velikoj kolicini rada. Fizicki principi su dovoljni da objasne tragove koje vidimo.
Iskreno, a nije da ne pratim ovo oko Egipta i piramida, i ne samo u Egiptu nego i na drugim lokacijama tipa J. Amerike, ali prvi put od tebe cujem za ovu teoriju s kvarcnim pijeskom. Znam za varijantu u kojoj se kvarcni pijesak koristio za glacanje, ali za rezanje nisam upratio. Pa, eto, ako moze neki link na validno istrazivanje i rekreaciju.
Ne tvrdim ja nista takvo. Ja samo postavljam pitanja bazirana na danasnjim naucnim (sa)znanjima o tome. A, po nekim najnovijim, po svoj prilici egipatske piramide su hiljade godina starije od faraona. Isto kao i majanske od Maja, itd.Evo i mojih pitanja iz svih prijasnjih upisa
Ako tvrdis da je postojala napredna ili vanzemaljska tehnologija u Egiptu, gdje je makar jedan fizicki ostatak te tehnologije? Jedan lezaj, zupcanik, komad legure, alat od materijala koji ne pripada tom periodu?
Upravo tako. Gdje su?Ako su imali naprednu masineriju, zasto je nema u prijelaznim fazama? Gdje su prototipi, kvarovi, evolucija dizajna? Svaka tehnologija ostavlja razvojni trag.
Nauka i dalje nabada kako su mogle biti izgradjene u vrijeme faraona, ali i dalje imamo samo gomile pretpostavki, i nijedna nije dokazana.
Mozda jer su Egipcani pokusavali napraviti isto ono sto su vidjeli da postoji?Ako je koriscena nepoznata energija ili napredni rezni sistemi, zasto su ostali nedovrseni obelisci i greske u kamenu koje pokazuju klasicne mehanicke metode, a ne savrsenu tehnologiju?
Ne bi bilo prvi put da ljudi takvo nesto rade.
Zapravo, i kod Egipcana postoje zapisi i crtezi koji prikazuju silazak nekih bogova s neba. Oni su vjerovali da ce nakon smrti nastaviti zivot s tim bogovima na nebu, zar ne? Otkud takvo vjerovanje?Ako je sve sakriveno, kako su sakrili hiljade radnika koji su navodno svjedocili necemu natprirodnom? Zasto nemamo nijedan savremen zapis iz tog vremena koji opisuje masine ili "bogove sa alatima", nego samo ritualnu i religijsku simboliku?
Tacnije, mnoge drevne civilizacije su mislile isto, i cak tvrdile isto za dolazak bogova i ucitelja s neba, i crtali to, klesali, uklesavali, ikonizirali, a i danasnje religije imaju slicne postavke. Zasto?
Puma Punku je jedna od najintrigantnijih lokacija. Istrazi malo, pogotovo sta tvrde drevna predanja.
Bravo! Zasto?Ako su piramide ili granitni blokovi rezultat vise tehnologije, zasto su kasnije civilizacije u istom regionu pravile losije i tehnicki slabije konstrukcije? Zasto bi napredna tehnologija nestala bez traga?
Da li je neko napredniji pomagao Egipcanima, a onda otisao? Zar nije logicno pitanje?
I opet - Bravo!Ako je postojala vanjska intervencija, zasto su tehnike gradnje konzistentne sa onim sto vidimo u drugim starim civilizacijama koje nisu imale kontakt medjusobno, ali su koristile slicne osnovne fizicke principe?
Ne samo da su koristeni isti osnovni fizicki principi, nego cak i stil gradnje. Istovremeno, svi imaju vrlo slicne price o silasku bogova i ucitelja s neba, pa cak i vrlo slicne prikaze toga. Zasto?
Moze link na to?Ako su tragovi obrade "nemoguci", zasto ih je eksperimentalna arheologija uspjesno replicirala, makar sporije nego sto ljudi ocekuju?
Tacno tako - zasto?Ako je sve dio ogromne zavjere, kako je realno da kroz vise drzava, generacija arheologa i hiljade istrazivaca nikada nije procurio jedan jedini fizicki dokaz koji bi potvrdio naprednu tehnologiju?
Pa imas ih more, a upravo sam ti ih naveo. Sirom svijeta, i to prije hiljada godina, ponavlja se jedan te isti obrazac, ucrtan u kamenje, stijene, cak i zapise (Japan, Indija), o dolasku bogova i ucitelja s neba. Zar to nije vrlo konkretno, mjerljivo, i ponavljajuce sirom svijeta? Naravno da jeste, ali je prihvatanje toga danas stvar licnih ubjedjenja i predrasuda.I najjednostavnije pitanje: ako postoji alternativno objasnjenje, gdje je konkretan, mjerljiv, ponovljiv dokaz koji ga potvrdjuje, a ne samo sumnja u postojece objasnjenje?
Imas, ali ne prihvatas.I to je samo za Egipcane...na pitanja o Rozvelu isto nemam odgovor.
Zasto je vojska prvo objavila "flying sauccer", i pola svijeta isto, a 24h kasnije "balon"?
Sta je vojska skupljala danima na lokaciji? Balon...? Ozbiljno...?
Desetine lokalaca svjedocilo sta su vidjeli, a onda svi redom zastrasivani da sure (svjedocili i to).
Zasto bi gomila obicnih ljudi lagali o ovome?
- PixelDrifter
#1028 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Joj moj Dozeru...ali, zaista. teoreticar zavjere, onaj pravi. Piramide napravljene prije faraona...ovo je bas ono lupanje ala Semir. Nisu ih ni napravili na Zemlji, nego sa Plejada direktno teletransportovali na Zemlju. Internet i papir trpi sve.
- Dozer
#1029 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Sad vec, ocito, namjerno sve negiras.PixelDrifter wrote: ↑22/02/2026 14:50Postoje fotografije i video snimci fenomena na nebu koje nismo u mogucnosti da objasnimo. Ti fenomeni su neidentifikovani. Na fotografijama i video snimcima ti fenomeni djeluju kao vjestacki objekti. Licno, pretpostavljam da jesu. Ne mozemo sa 100% sigurnoscu reci, jer nemamo dokaz. Nesto ne moze biti u isto vrijeme zemaljsko i vanzemaljsko. Ili je jedno ili drugo. "Direktni dokaz postojanja NLO jeste postojanje mnogobrojnih vladinih agencija i projekata koji se bave proucavanjem istih." Ova izjava nije direktan dokaz da NLO postoje nego je dokaz da postoji vladina agencija. "NLO i NPO imaju daleko naprednija tehnicko-tehnoloska svojstva od bilo koje ljudske tehnologije." Ovo se zasniva na proizvoljnim tumacenjima, ali nema konkretnog dokaza. Dok nema cvrstog, empirijskog, opipljivog dokaza, potvrdjenog od vise nezavisnih izvora - ostajemo u domenu nagadjanja!Dozer wrote: ↑22/02/2026 14:14Pa upravo i tome ovdje i pricamo.PixelDrifter wrote: ↑22/02/2026 13:47
Ok, ne znamo. Nauka je upravo to. Kada se nešto ne zna, radi se na tome da se otkrije, traže se dokazi. Pseudonauka i religija ferceraju da se nepoznanici dadne prigodan atribut i da se to servira kao istina i dokaz: vanzemaljcima ili Bogu. U tome je sva (ogromna) razlika. Pseudonauka je, praktično, religija. Ne traži nikakve dokaze.
Dokazi:
- NLO i NPO postoje, cinjenicno. I dokazano hiljadama snimaka, svjedocenja, zapisa, dokumenta, petroglifa, geoglifa.
- Direktni dokaz postojanja NLO jeste postojanje mnogobrojnih vladinih agencija i projekata koji se bave proucavanjem istih.
- NLO i NPO imaju daleko naprednija tehnicko-tehnoloska svojstva od bilo koje ljudske tehnologije.
Trenutna nepoznanica je jedino da li NLO/NPO-ima upravlja vanzemaljska ili ovozemaljska neljudska inteligencija.
Evo nesto, a sam istrazi dalje.

.The 1990 "Calvine UFO photograph" is widely considered the best, most compelling UFO image, resurfacing in 2022 after being hidden for 32 years. It shows a large, diamond-shaped craft with a smaller aircraft in the background, taken near Calvine, Scotland, by two hikers.
Key Details of the "Best" Photo (Calvine, 1990):
Appearance: A large, metallic, diamond-shaped object with soft, rounded corners, hovering in the sky.
The Sighting: Witnesses described it as silent, hovering before vertically ascending.
Context: A military-style jet is visible in the background of the image, suggesting potential military awareness or interaction.
Discovery: The photograph was originally given to the Daily Record, passed to the UK Ministry of Defence (MoD), and then disappeared from public view until uncovered by researcher David Clarke.
Credibility: Considered highly credible due to the witnesses' lack of seeking publicity, the presence of the object, and its long-term concealment by official sources.
While many images exist, the Calvine photograph is prized for its clear, non-blurry, and detailed, yet inexplicable, nature. Other notable, often-cited "best" images include the 1950 McMinnville, Oregon photos and the 1965 Rex Heflin photos
Ovo i sam mozes naci, samo googlaj "the best ufo image".
Znaci, dokaza ima. Hajmo dalje.
- drag_gost
#1030 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Pa nisi mi odgovorio na gomilu pitanja, vec si ponovio moja pitanja samo. Sve sto je empirijski dokazano itekako prihvatam, medjutim ne prihvatam poluinformacije i pseudonauku. Nazalost, iz toga vuces svoja saznanja i vjerujem da si na kraju dana i sam svjestan toga. Hvala ti na tome da sam pametan, medjutim jedini koji se degradira u ovome svemu si ti, jer upravo svoja saznanja, odnosno rupe u znanju vuces iz jako sumnjivih i neprovjerenih izvora, koji u pravilu sluze tu samo lakomislene zavedu.Dozer wrote: ↑22/02/2026 14:57Ako neka vlada zelibda sakrije nesto, na nekojntajnoj lokaciji, a znamonda takvih ima more, zaista mislis da bi bilo koji zvizdac tek tako mogao iznijeti neki materijalni dokaz?drag_gost wrote: ↑22/02/2026 13:47
Ni blizu pretenciozno kao umanjivanje znacaja raznih naucnika koji su doslovno zrtvovali svoje zivote da bi onda raznorazni ljudi koji nisu u toj struci uopste nedostatke vlastitog znanja, koji su ogromni, popunjavali scenarijima koji lice na lose konstruisan x-files. To sto je neko bio ministar, general ili sef programa ne znaci da automatski govori istinu niti da ima potpuni uvid u sve. U pravosudnoj praksi svjedocenje je dokaz samo ako je potkrijepljeno materijalnim dokazima. Sam iskaz nije dovoljan za presudu bez fizickog traga, dokumentacije, forenzike, nezavisne potvrde.
U slucaju NLO tvrdnji imamo izjave. Nemamo:
– fizicki uzorak nepoznatog materijala
– ponovljivu analizu
– javno dostupnu dokumentaciju
– tehnoloski artefakt
Mislim...pametan si, ali s ovakvim crno-bijelo postavkama sam sebe degradiras, jbg. I svjestan si i ti ovoga, ali...
Kako rekoh - masinac sam, izmedju istalog, pa nema nikakve potrebe da mi objasnjavas sta je abrazija, i nacine i materijale za njenu primjenu.Doslovno, nista od toga. Vezano za pravosudnu praksu... U sudu, svjedok bez materijalnog dokaza je samo iskaz. I taj iskaz moze biti pogresan, ogranicen, pogresno interpretiran ili namjerno dramatizovan. Autoritet pozicije ne zamjenjuje dokaz.
Odgovoricu ti za Egipat, ali te molim da se udostojis i odgovoris ti meni na par pitanja nakon toga.
Egipcani nisu koristili kompresore niti im je za abrazivno rezanje granita bila potrebna ikakva pneumatska tehnologija. Ideja da je za kvarcni pijesak potreban kompresor je moderna projekcija zasnovana na danasnjim industrijskim metodama, ali princip abrazivnog rezanja je mnogo jednostavniji i stariji.
Kvarcni pijesak je abraziv. On je tvrdji od bakra i dovoljno tvrd da postepeno trosi granit. Bakarna pila ili bakarna cijev ne rezu granit svojom tvrdocom, nego sluze kao nosac abraziva. Između alata i kamena dodaje se smjesa kvarcnog pijeska i vode. Kada se alat pokrece uz pritisak, zrna kvarca vrse mikrorezanje i postepeno uklanjaju materijal. Bakar samo drzi abraziv na mjestu i prenosi silu. Sporo, ali fizicki potpuno izvodljivo. Postoje nedovrseni egipatski blokovi sa jasno vidljivim kanalima rezanja, tragovi cijevnog busenja i spiralne brazde koje odgovaraju mehanickom abrazivnom procesu. Imas jako mnogo slika koje to dokazuju, pa eto cak je i eksperimentalna arheologija je vise puta replicirala te tragove koristeci bakarne cijevi i kvarcni pijesak, bez ikakvih modernih masina.
E sada, brzina je ono sto je danas valuta i gledas kroz tu prizmu. Mi danas mjerimo produktivnost satima i danima. Egipcani su raspolagali ogromnom radnom snagom i vremenom koje se mjerilo decenijama. Kada imas hiljade ljudi, konstantan rad i organizovanu logistiku, tehnicki zahtjevan posao postaje izvodljiv bez potrebe za izgubljenom visokom tehnologijom.
Moze li neki link na neki naucni sadrzaj u kojem se navodi uspjesno rekreiranje navedenih metoda rezanja?Nedostatak modernih masina nije dokaz napredne civilizacije, nego pokazatelj da su koristili metode zasnovane na osnovnoj mehanici, abraziji i velikoj kolicini rada. Fizicki principi su dovoljni da objasne tragove koje vidimo.
Iskreno, a nije da ne pratim ovo oko Egipta i piramida, i ne samo u Egiptu nego i na drugim lokacijama tipa J. Amerike, ali prvi put od tebe cujem za ovu teoriju s kvarcnim pijeskom. Znam za varijantu u kojoj se kvarcni pijesak koristio za glacanje, ali za rezanje nisam upratio. Pa, eto, aki mkze neki link na validno istrazivanje i rekreaciju.
Ne tvrdim ja nista takvo. Ja samo postavljam pitanja bazirana na danasnjim naucnim (sa)znanjima o tome. A, po nekim najnovijim, po svoj prilici egipatske piramide su hiljade godina starije od faraona. Isto kao i majanske od Maja, itd.Evo i mojih pitanja iz svih prijasnjih upisa
Ako tvrdis da je postojala napredna ili vanzemaljska tehnologija u Egiptu, gdje je makar jedan fizicki ostatak te tehnologije? Jedan lezaj, zupcanik, komad legure, alat od materijala koji ne pripada tom periodu?
Upravo tako. Gdje su?Ako su imali naprednu masineriju, zasto je nema u prijelaznim fazama? Gdje su prototipi, kvarovi, evolucija dizajna? Svaka tehnologija ostavlja razvojni trag.
Nauka i dalje nabada kako su mogle biti izgradjene u vrijemw faraona, ali i dalje imamo samo gomile pretpostavki, i nijedna nije dokazana.
Mozda jer su Egipcani pokusavali napraviti isto ono sto su vidjeli da postoji?Ako je koriscena nepoznata energija ili napredni rezni sistemi, zasto su ostali nedovrseni obelisci i greske u kamenu koje pokazuju klasicne mehanicke metode, a ne savrsenu tehnologiju?
Ne bi bilo prvi put da ljudi tako nesto rade.
Zapravo, i kod Egipcana postoje zapisi i crtezi koji prikazuju silazak nekih bogova s neba. Oni su vjerovali da ce nakon smrti nastaviti zivot s bogovima na nebu, zar ne? Otkud takvo vjerovanje?Ako je sve sakriveno, kako su sakrili hiljade radnika koji su navodno svjedocili necemu natprirodnom? Zasto nemamo nijedan savremen zapis iz tog vremena koji opisuje masine ili "bogove sa alatima", nego samo ritualnu i religijsku simboliku?
Tacnije, mnoge drevne civilizacije su mislile isto, i cak tvrdile isto za dolazak bogova i ucitelja s neba, i crtali to, klesali, uklesavali, ikonizirali, a i danasnje religije imaju slicne postavke. Zasto?
Puma Punku je jedna od najintrigantnijih lokacija. Istrazi malo, pogotovo sta tvrde drevna predanja.
Bravo! Zasto?Ako su piramide ili granitni blokovi rezultat vise tehnologije, zasto su kasnije civilizacije u istom regionu pravile losije i tehnicki slabije konstrukcije? Zasto bi napredna tehnologija nestala bez traga?
Da li je neko napredniji pomagao Egipcanima, a onda otisao? Zar nije logicno pitanje?
I opet - Bravo!Ako je postojala vanjska intervencija, zasto su tehnike gradnje konzistentne sa onim sto vidimo u drugim starim civilizacijama koje nisu imale kontakt medjusobno, ali su koristile slicne osnovne fizicke principe?
Ne samo da su koristeni isti osnovni fizicki principi, nego cak i stil gradnje. Istovremeno, svi imaju vrlo slicne price o silasku bogova i ucitelja s neba, pa cak i vrlo slicne prikaze toga. Zasto?
Moze link na to?Ako su tragovi obrade "nemoguci", zasto ih je eksperimentalna arheologija uspjesno replicirala, makar sporije nego sto ljudi ocekuju?
Tacno tako - zasto?Ako je sve dio ogromne zavjere, kako je realno da kroz vise drzava, generacija arheologa i hiljade istrazivaca nikada nije procurio jedan jedini fizicki dokaz koji bi potvrdio naprednu tehnologiju?
Pa imas ih more, a upravo sam ti ih naveo. Sirom svijeta, i to prije hiljada godina, ponavlja se jedan re isti obrazac, ucrtan u kamenje, stijene, cak i zapise (Japan, Indija), o dolasku bogova i ucitelja s neba. Zar ti nije vrlo konkretno, mjerljivo, i ponavljajuce sirom svijeta? Naravno da jeste, ali je prihvatanje toga danas⁸ stvar licnih ubjedjenja i predrasuda.I najjednostavnije pitanje: ako postoji alternativno objasnjenje, gdje je konkretan, mjerljiv, ponovljiv dokaz koji ga potvrdjuje, a ne samo sumnja u postojece objasnjenje?
Imas, ali ne prihvatas.I to je samo za Egipcane...na pitanja o Rozvelu isto nemam odgovor.
Zasto je vojska prvo objavila "flying sauccer", i pola svijeta isto, a 24h kasnije "balon"?
Desrtine lokalaca svjedocilo sta su vidjeli, a onda svi redim zastrasivani da sure (svjedocili i to).
Zasto bi gomila obicnih ljudi lagali o ovome?
Iako mi nisi odgovorio, evo ja cu se opet potruditi i odgovoriti ti.
Evo nekoliko validnih (muzeji / akademski clanci) izvora koji eksplicitno opisuju i/ili eksperimentalno testiraju rezanje/busenje tvrdog kamena bakrom + abraziv (kvarcni pijesak / drobljeni kvarc):
- https://www.penn.museum/sites/expeditio ... -drilling/
- https://www.penn.museum/documents/publi ... ncient.pdf
- https://www.metmuseum.org/perspectives/ ... technology
- https://rivista.museoegizio.it/article/ ... sculpture/
- https://books.google.com/books?id=GNqfoMt-5ZUC (Denys A. Stocks je zivot posvetio ovome, ovo ti je odlican resurs)
Dakle, ako nesto ti kao "masinac" nisi vidio do sada, ne znaci da si bas sve vidio.
Hajde se makar potrudi da mi naucno odgovoris, argumentovano na moja pitanja, a ne principom: pitas me-pitam te. Odgovore jednostavno nemas, a da nisu plod fantazije ili neke vrste kompenzacije.
Ovdje nije dovoljno samo biti masinac, mora se poznavati historija, fizika, arheologija takodjer. I to ne povrsno.
Da odgovorim na svoje pitanje, sta cu, moram sam sa sobom da pricam.
Dakle, velike piramide u Gizi nastale su u jedinstvenom periodu Starog kraljevstva kada je Egipat bio ekstremno centralizovan, politicki stabilan i ekonomski jak. Faraon je imao potpunu kontrolu nad resursima, radnom snagom i logistikom, pa su megaprojekti bili drzavni prioritet.Ako su piramide ili granitni blokovi rezultat vise tehnologije, zasto su kasnije civilizacije u istom regionu pravile losije i tehnicki slabije konstrukcije? Zasto bi napredna tehnologija nestala bez traga?
Kasnije dolazi do slabljenja centralne vlasti, promjene religijskih obicaja i preusmjeravanja fokusa sa masivnih piramida na grobnice u Dolini kraljeva i monumentalne hramove. Tehnicko znanje nije nestalo preko noci, ali bez istog nivoa resursa i potrebe za takvim projektima, gradnja postaje manja i drugacijeg tipa.
To je istorijski obrazac. Gdke god i kada god postoji stabilna moc i organizacija, nastaju megastrukture, a kad sistem oslabi ili se prioriteti promijene, nestaju i takvi projekti. Ne treba pretpostaviti izgubljenu tehnologiju, dovoljan je promijenjen politicko-ekonomski kontekst.
To je to sto se tice Egipta, a sto se tice Rozvela, ja sam tebi postavio dosta pitanja ranije, medjutim odgovor nisam dobio. Ispostovacu te, odgovoricu ti i na ova pitanja veoma jednostavno.
Zato sto je lokalni oficir za odnose s javnoscu (porucnik Walter Haut) objavio saopstenje prije nego sto je baza dobila jasne instrukcije iz vise komande. U to vrijeme je po Americi vec harala "flying saucer" histerija nakon Kenneth Arnolda par sedmica ranije. Kad su dijelovi necega nadjeni na ranču, lokalna baza je to pogresno interpretirala i izletjela s bombasticnim saopstenjem.
Vec sljedeci dan, komanda iz Fort Wortha je preuzela pricu i objasnila da je u pitanju meteoroloski balon, sto je kasnije (1990-ih) precizirano kao dio tajnog projekta Mogul, koji je koristio balone sa radar-reflektorima za detekciju sovjetskih nuklearnih testova.
Greska u komunikaciji, veoma cest fenomen u to doba.
Ako je u pitanju bio Mogul balon, to nije bio obican mali meteoroloski balon, nego kompleksan sistem: vise balona, radar reflektori od folije i drveta, senzori, kablovi. Rasulo se po sirokom podrucju. Logicno je da vojska pokupi ostatke, pa taj cijeli projekat je bio strogo tajan jer je imao veze sa pracenjem sovjetskih nuklearnih testova.
Zasto su lokalci svjedocili cudne stvari?
Ljudska percepcija i medijska panika su savrsena kombinacija. 1947. je bila godina "letecih tanjira". Kad je vijest izasla, ljudi su poceli reinterpretirati ono sto su vidjeli kroz taj okvir. Svjedocenja su se mijenjala godinama kasnije, cesto decenijama poslije dogadjaja. To je dokumentovan psiholoski fenomen, sjecanja nisu snimci, nego rekonstrukcije. Ispravljam se, interpretacije.
Nemam problem da vjerujem u vanzemaljce ako se pojavi dokaz. Ali Rozvel je kombinacija ljudske greske, tajnosti i mitologije, a ako je to vrhunac dokaza za vanzemaljsku letjelicu, onda je slabo. Bas slabo.
Evo dva pitanja za tebe:
- Ako je u Rozvelu pao vanzemaljski brod 1947. i americka vlada ga posjeduje skoro 80 godina, gdje je makar jedan fizicki artefakt te tehnologije koji je procurio i koji se moze nezavisno analizirati? Ne svjedocenje. Ne prica. Ne "rekli su mi" na podcastu, u lucidnim snovima ili u brijacnici. Nego komad materijala koji krsi poznatu fiziku i koji je testiran u vise laboratorija.
- Ako je postojala operativna, dokaziva paranormalna sposobnost (remote viewing) i CIA je to statisticki potvrdila, zasto danas nijedna obavjestajna agencija na svijetu to ne koristi javno kao standardni alat? Zasto nijedna drzava ne koristi remote viewing da pronadje teroristicke baze, sakrivene podmornice ili nestale avione i time demonstrira nepogresivost? Je li je blokiraju drugi remote defenderi, po principu Norton antivirusa?
Ako je odgovor na oba pitanja "zato sto se sve skriva", onda si presao iz sfere dokaza u sferu vjerovanja koje je nemoguce opovrgnuti, a to vise nije argument, nego dogma.
- PixelDrifter
#1031 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Fotografija iz serije koju je snimio prevarant George Adamski 1950. Dokazani lazov i ublehas. Fejk k'o kuca. Adamski je bio "rodonacelnik" modernog tipa prevaranata u sferi ufologije. On je uzeo tadasnju fascinaciju nuklearnim dobom i strahom od Hladnog rata i upakovao je u "spiritualnu poruku" od plavokosih, prelijepih posjetilaca sa Venere (tzv. Nordic aliens). Fotografija koju si okačio je skolski primjer njegove "umjetnosti". Kasniji istrazivaci su otkrili da njegov ufo podsjeca na poklopac rezervoara jedne vrste bojlera. Tvrdio je da je putovao na tamnu stranu Mjeseca i video gradove, sume i jezera. Cim su prve sonde (poput sovjetske Lune 3) poslale slike, cijela ta kula od karata se srusila – ali on je do tada već uzeo ozbiljan novac i stekao svjetsku slavu.
Ti mene podsjecas na John Rutha iz Hateful Eight, koji vjeruje da se tip, Major Marquis Warren, dopisivao sa Abraham Lincolnom. Sta ti postiras covjece...
Ti mene podsjecas na John Rutha iz Hateful Eight, koji vjeruje da se tip, Major Marquis Warren, dopisivao sa Abraham Lincolnom. Sta ti postiras covjece...
- drag_gost
#1032 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Koliko se sjecam, ovdje uopste nema originalnog negativa. Ovo je kopija. Bez negativa nema precizne analize manipulacije, ekspozicije, dvostruke ekspozicije itd. Zanimljiva fotografija, ali nije dokaz vanzemaljske civiizacije. Iiii, nesto se ne sjecam da je Calvine "UFO" slika izgledala ovako kao sto si ti linkao.Dozer wrote: ↑22/02/2026 15:13Sad vec, ocito, namjerno sve negiras.PixelDrifter wrote: ↑22/02/2026 14:50Postoje fotografije i video snimci fenomena na nebu koje nismo u mogucnosti da objasnimo. Ti fenomeni su neidentifikovani. Na fotografijama i video snimcima ti fenomeni djeluju kao vjestacki objekti. Licno, pretpostavljam da jesu. Ne mozemo sa 100% sigurnoscu reci, jer nemamo dokaz. Nesto ne moze biti u isto vrijeme zemaljsko i vanzemaljsko. Ili je jedno ili drugo. "Direktni dokaz postojanja NLO jeste postojanje mnogobrojnih vladinih agencija i projekata koji se bave proucavanjem istih." Ova izjava nije direktan dokaz da NLO postoje nego je dokaz da postoji vladina agencija. "NLO i NPO imaju daleko naprednija tehnicko-tehnoloska svojstva od bilo koje ljudske tehnologije." Ovo se zasniva na proizvoljnim tumacenjima, ali nema konkretnog dokaza. Dok nema cvrstog, empirijskog, opipljivog dokaza, potvrdjenog od vise nezavisnih izvora - ostajemo u domenu nagadjanja!Dozer wrote: ↑22/02/2026 14:14
Pa upravo i tome ovdje i pricamo.
Dokazi:
Evo nesto, a sam istrazi dalje.
.The 1990 "Calvine UFO photograph" is widely considered the best, most compelling UFO image, resurfacing in 2022 after being hidden for 32 years. It shows a large, diamond-shaped craft with a smaller aircraft in the background, taken near Calvine, Scotland, by two hikers.
Key Details of the "Best" Photo (Calvine, 1990):
Appearance: A large, metallic, diamond-shaped object with soft, rounded corners, hovering in the sky.
The Sighting: Witnesses described it as silent, hovering before vertically ascending.
Context: A military-style jet is visible in the background of the image, suggesting potential military awareness or interaction.
Discovery: The photograph was originally given to the Daily Record, passed to the UK Ministry of Defence (MoD), and then disappeared from public view until uncovered by researcher David Clarke.
Credibility: Considered highly credible due to the witnesses' lack of seeking publicity, the presence of the object, and its long-term concealment by official sources.
While many images exist, the Calvine photograph is prized for its clear, non-blurry, and detailed, yet inexplicable, nature. Other notable, often-cited "best" images include the 1950 McMinnville, Oregon photos and the 1965 Rex Heflin photos
Ovo i sam mozes naci, samo googlaj "the best ufo image".
Znaci, dokaza ima. Hajmo dalje.
Znaci, dokaza nema. Hajdemo dalje.
Last edited by drag_gost on 22/02/2026 15:36, edited 1 time in total.
-
DonieBrasco
#1033 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Mozda vam je ovo promaklo također jao zanimljiva prica također starija slika i desavanja prije dvije godine od strane vlade.
- PixelDrifter
#1034 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Najbolja fotka UFO na Internetu je dragi Dozeru najvjerovatnije hipersonicni nasljednik aviona SR-71 Blackbird. Opisi tog aviona gotovo se savrseno poklapaju s dijamantnim/trokutastim oblikom s fotografije. Skotska (gdje je fotografija snimljena) bila je ključna tacka za letove između SAD-a i Europe, a zracna baza RAF Machrihanish cesto se spominjala kao tajno uzletiste za americke eksperimentalne letjelice. Na fotografiji se u pozadini vidi avion koji podsjeca na Harrier. Ako je objekt bio "izvanzemaljski", Harrier bi ga vjerojatno presretao kao prijetnju. Međutim, na slici Harrier izgleda kao da prati ili eskortira objekt, sto sugerira zajednicku vojnu vjezbu ili testiranje prototipa pod kontrolom. Izem ti ovakve "dokaze". Adamski i vojna vjezba. Jao. My brain hurts, covjece, od takve neogranicene kolicine provala.
- drag_gost
#1035 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Eh ovo je Calvin. Dakle, nema negativa, kopija i Ministarstvo Odbrane ju je cuvalo u arhivi. Ministarstva odbrane rutinski zadrzavaju sve sto moze imati vojnu implikaciju. Ako postoji mlazni avion u kadru, to automatski postaje vojna stvar.DonieBrasco wrote: ↑22/02/2026 15:34
Mozda vam je ovo promaklo također jao zanimljiva prica također starija slika i desavanja prije dvije godine od strane vlade.
- PixelDrifter
#1036 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Evo jos. George Adamski i svemirska raja.

hahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaa
-
DonieBrasco
#1037 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Takzovani "nordijci" nebrojeni ima svjedocenja o navodnim susretima sa njima.
- drag_gost
#1038 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Baca malo na Bezistan.
- PixelDrifter
#1039 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Puno price, nula konkretnih fizickih dokaza i obavezna prodaja "istine" kroz literaturu.

Evo objekta od Adamskog, gasna lampa...iz 30-ih proslog vijeka. Zapanjujuci detalji, doduse nije ufo.

Evo objekta od Adamskog, gasna lampa...iz 30-ih proslog vijeka. Zapanjujuci detalji, doduse nije ufo.
- black
#1040 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
evo vam malo materijala
analiza fotografija
https://shura.shu.ac.uk/34877/1/Robinso ... 5(VoR).pdf
ps ne zauzimam neku stranu
https://shura.shu.ac.uk/34877/1/Robinso ... 5(VoR).pdf
ps ne zauzimam neku stranu
- Dozer
#1041 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Svjestan si da pricamo o periodima od prije 3+ hiljada godina? Povlaciti paralelu iz danasnje perpsketive je, blago receno, tendenciozno.
Hvala sto mislis da sam lakomislen, ali ipak ne. Daleko sam od toga.Pa nisi mi odgovorio na gomilu pitanja, vec si ponovio moja pitanja samo. Sve sto je empirijski dokazano itekako prihvatam, medjutim ne prihvatam poluinformacije i pseudonauku. Nazalost, iz toga vuces svoja saznanja i vjerujem da si na kraju dana i sam svjestan toga. Hvala ti na tome da sam pametan, medjutim jedini koji se degradira u ovome svemu si ti, jer upravo svoja saznanja, odnosno rupe u znanju vuces iz jako sumnjivih i neprovjerenih izvora, koji u pravilu sluze tu samo lakomislene zavedu.
Ono sto kod tebe kontinuirano vidim jeste klasicni primjerl trazenja suhoparnog fizickog dokaza u najosnovnijem obliku.
Izgledas mi kao neko ko vidi mrtvaca s ocitom rupom od metka u glavi, ali taj metak nije pronadjen jer je izasao na drugoj strani glave i otisao ko zna gdje, ali za tebe taj covjek nije ubijen metkom jer metak nije nadjen. Mozda nije ni mrtav, jer nema dokaza da je ubijen metkom, cak ni kad patolog kaze da jeste.
Zakljucak:Evo nekoliko validnih (muzeji / akademski clanci) izvora koji eksplicitno opisuju i/ili eksperimentalno testiraju rezanje/busenje tvrdog kamena bakrom + abraziv (kvarcni pijesak / drobljeni kvarc):
- https://www.penn.museum/sites/expeditio ... -drilling/
https://www.penn.museum/documents/publi ... ncient.pdf
At this stage in our research, we cannot say for sure which one of the abrasives that created concentric cutting lines in the granite, i.e. emery, corundum and diamond, was the one that was used or indeed if all were known or used.
Takodjer, cak i da jeste upotrijebljeno nesto od navedenog, sro nisu mogli poyvtditi, nedostaje vrlo bitan podatak, a to je - kako su Egipcani postigli minimum od 1.000 rpm tog alata?
- Although some scholars posited the use of emery abrasive powder,[4] the absence of direct evidence for the use of this material in Egypt, as well as the lack of known sources of emery in Egypt and the presence of quartz sand embedded in ancient drill holes, led others to dismiss the use of emery by Egyptian craftsmen.
Takodjer, ovdje su se bavili ispiyivanjem rupe i busenja u krecnjaku, ne granitu, i opet zakljucili da nema dovoljno dokaza.
Ovdje se nadugo i nasiroko navode pronadjeni alati, matwrijali, itd., ali kao i prethodnim slucajevima - bez konacnih zakljucaka kojima se precizno definise bilo sta, a Srocksovi radovi i nalazi su uveliko ukljuceni.
Na kraju, dolazimo na ono sto i rekoh - abrazija da za ravnanje i poliranje, ali za rezanje i busenje vrlo tesko s bakrom i bronzom, jer naprosto su to premekani metali da bi mogli drzati abrazivnu smjesu pri busenju ili rezanju granita.
Nema potrebe za ironijom i sarkazmom, jer nas to ne vodi nigdje, pogotovo jer sam jasno rekao da to jos nisam vidio.Dakle, ako nesto ti kao "masinac" nisi vidio do sada, ne znaci da si bas sve vidio.
Na kraju, ispada da nisam bas ni imao sta vidjeti.
Pa dajem ti odgovore, ali je problem sto ih ti ne prihvatas jer, kao, nisu zvanicno i naucno objavljeni. A kad ti se kaze zbog cega nisu, daju se primjeri, itd., onda ides s ovakvim komentarima, pseudo, ovo, ono.Hajde se makar potrudi da mi naucno odgovoris, argumentovano na moja pitanja, a ne principom: pitas me-pitam te. Odgovore jednostavno nemas, a da nisu plod fantazije ili neke vrste kompenzacije.
Naravno da treba znati svasta. Tebi je vokacija IT/AI, meni ekonomija i manje IT, ali sebe ocito smatras potkovanijim za ovu diskusiju. Zbog cega tacno, jer, kao ni ja, nisi ni fizicar, ni istoricar, ni arheolog. Ali, ipak sntras da si 100% u pravu. Eto, na tvojim linkovima pise - ne znamo tacno, a to je upravo ono sto ja govorim. Ti tvrdis da znamo.Ovdje nije dovoljno samo biti masinac, mora se poznavati historija, fizika, arheologija takodjer. I to ne povrsno.
.Da odgovorim na svoje pitanje, sta cu, moram sam sa sobom da pricam.
Dakle, velike piramide u Gizi nastale su u jedinstvenom periodu Starog kraljevstva kada je Egipat bio ekstremno centralizovan, politicki stabilan i ekonomski jak. Faraon je imao potpunu kontrolu nad resursima, radnom snagom i logistikom, pa su megaprojekti bili drzavni prioritet.
Kasnije dolazi do slabljenja centralne vlasti, promjene religijskih obicaja i preusmjeravanja fokusa sa masivnih piramida na grobnice u Dolini kraljeva i monumentalne hramove. Tehnicko znanje nije nestalo preko noci, ali bez istog nivoa resursa i potrebe za takvim projektima, gradnja postaje manja i drugacijeg tipa.
To je istorijski obrazac. Gdke god i kada god postoji stabilna moc i organizacija, nastaju megastrukture, a kad sistem oslabi ili se prioriteti promijene, nestaju i takvi projekti. Ne treba pretpostaviti izgubljenu tehnologiju, dovoljan je promijenjen politicko-ekonomski kontekst
OK, uzmimo da je tako, a zanemarimo neka novija ispitivanja, analize i pretpostavke da je sve to mozda izgradjeno dosta ranije.
Ispricao si bukvalno mix zvanicnih prica vlasti kroz vrijeme. Sta cemo s Marcellom?To je to sto se tice Egipta, a sto se tice Rozvela, ja sam tebi postavio dosta pitanja ranije, medjutim odgovor nisam dobio. Ispostovacu te, odgovoricu ti i na ova pitanja veoma jednostavno.
Zato sto je lokalni oficir za odnose s javnoscu (porucnik Walter Haut) objavio saopstenje prije nego sto je baza dobila jasne instrukcije iz vise komande. U to vrijeme je po Americi vec harala "flying saucer" histerija nakon Kenneth Arnolda par sedmica ranije. Kad su dijelovi necega nadjeni na ranču, lokalna baza je to pogresno interpretirala i izletjela s bombasticnim saopstenjem.
Vec sljedeci dan, komanda iz Fort Wortha je preuzela pricu i objasnila da je u pitanju meteoroloski balon, sto je kasnije (1990-ih) precizirano kao dio tajnog projekta Mogul, koji je koristio balone sa radar-reflektorima za detekciju sovjetskih nuklearnih testova.
Greska u komunikaciji, veoma cest fenomen u to doba.
Ako je u pitanju bio Mogul balon, to nije bio obican mali meteoroloski balon, nego kompleksan sistem: vise balona, radar reflektori od folije i drveta, senzori, kablovi. Rasulo se po sirokom podrucju. Logicno je da vojska pokupi ostatke, pa taj cijeli projekat je bio strogo tajan jer je imao veze sa pracenjem sovjetskih nuklearnih testova.
Zasto su lokalci svjedocili cudne stvari?
Ljudska percepcija i medijska panika su savrsena kombinacija. 1947. je bila godina "letecih tanjira". Kad je vijest izasla, ljudi su poceli reinterpretirati ono sto su vidjeli kroz taj okvir. Svjedocenja su se mijenjala godinama kasnije, cesto decenijama poslije dogadjaja. To je dokumentovan psiholoski fenomen, sjecanja nisu snimci, nego rekonstrukcije. Ispravljam se, interpretacije.
Nemam problem da vjerujem u vanzemaljce ako se pojavi dokaz. Ali Rozvel je kombinacija ljudske greske, tajnosti i mitologije, a ako je to vrhunac dokaza za vanzemaljsku letjelicu, onda je slabo. Bas slabo.
Vrc sam pisao o jednom takvom komadu, pa da se ne ponavljam.Evo dva pitanja za tebe:
- Ako je u Rozvelu pao vanzemaljski brod 1947. i americka vlada ga posjeduje skoro 80 godina, gdje je makar jedan fizicki artefakt te tehnologije koji je procurio i koji se moze nezavisno analizirati? Ne svjedocenje. Ne prica. Ne "rekli su mi" na podcastu, u lucidnim snovima ili u brijacnici. Nego komad materijala koji krsi poznatu fiziku i koji je testiran u vise laboratorija.
Evo jos 1, nadjen tamo.

.The Roswell Rock is a small, unusually smooth stone found in New Mexico in 2004, featuring a unique, carved design of triangles and crescents. It gained attention because its pattern perfectly matches a 1996 crop circle in England, and it displays strange, localized magnetic properties. Investigations, including those by Giorgio Tsoukalos, have explored whether it is a hoax or of extraterrestrial origin.
Discovery: Found in 2004 near Roswell, New Mexico.
Design: A precise, polished carving of interlocking crescents and triangles.
The Match: The design is identical to a 1996 crop circle found in Wiltshire, England.
Properties: It possesses peculiar, localized magnetic properties.
Theories: Explored on TV shows like In Search of Aliens as a potential, yet unexplained, artifact
A ko ti kaze da ne koriste...?Ako je postojala operativna, dokaziva paranormalna sposobnost (remote viewing) i CIA je to statisticki potvrdila, zasto danas nijedna obavjestajna agencija na svijetu to ne koristi javno kao standardni alat? Zasto nijedna drzava ne koristi remote viewing da pronadje teroristicke baze, sakrivene podmornice ili nestale avione i time demonstrira nepogresivost? Je li je blokiraju drugi remote defenderi, po principu Norton antivirusa?
Ali, ti valjda ocekujes da ce o tome pricati javno, dati dokumente, itd.?
Sad vec ozbiljno sumnjam u tebe...
Inace, kao sto je opstepoznato, sve obavjeatajne agencije poput CIA, MI5, MI6, MOSAD, MVD, OSA, BIA, itditd., na svojim portalima svakodnevno objavljuju sve detalje o svojim aktivnostima, tajnim operacijama, prisluskivanjima, ubistvima, itd., pa eto, samo odws i informises se.
- Dozer
#1042 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Ma identicniPixelDrifter wrote: ↑22/02/2026 15:36 Najbolja fotka UFO na Internetu je dragi Dozeru najvjerovatnije hipersonicni nasljednik aviona SR-71 Blackbird. Opisi tog aviona gotovo se savrseno poklapaju s dijamantnim/trokutastim oblikom s fotografije. Skotska (gdje je fotografija snimljena) bila je ključna tacka za letove između SAD-a i Europe, a zracna baza RAF Machrihanish cesto se spominjala kao tajno uzletiste za americke eksperimentalne letjelice. Na fotografiji se u pozadini vidi avion koji podsjeca na Harrier. Ako je objekt bio "izvanzemaljski", Harrier bi ga vjerojatno presretao kao prijetnju. Međutim, na slici Harrier izgleda kao da prati ili eskortira objekt, sto sugerira zajednicku vojnu vjezbu ili testiranje prototipa pod kontrolom. Izem ti ovakve "dokaze". Adamski i vojna vjezba. Jao. My brain hurts, covjece, od takve neogranicene kolicine provala.
SR71

SR-72 haman isti.
- PixelDrifter
#1043 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Nasljednik. Ne Blackbird. Prototip projekta Aurora. Navodno, iz vremena kada je nastala najjasnija fotografija NLO na Internetu.Dozer wrote: ↑22/02/2026 17:51Ma identicniPixelDrifter wrote: ↑22/02/2026 15:36 Najbolja fotka UFO na Internetu je dragi Dozeru najvjerovatnije hipersonicni nasljednik aviona SR-71 Blackbird. Opisi tog aviona gotovo se savrseno poklapaju s dijamantnim/trokutastim oblikom s fotografije. Skotska (gdje je fotografija snimljena) bila je ključna tacka za letove između SAD-a i Europe, a zracna baza RAF Machrihanish cesto se spominjala kao tajno uzletiste za americke eksperimentalne letjelice. Na fotografiji se u pozadini vidi avion koji podsjeca na Harrier. Ako je objekt bio "izvanzemaljski", Harrier bi ga vjerojatno presretao kao prijetnju. Međutim, na slici Harrier izgleda kao da prati ili eskortira objekt, sto sugerira zajednicku vojnu vjezbu ili testiranje prototipa pod kontrolom. Izem ti ovakve "dokaze". Adamski i vojna vjezba. Jao. My brain hurts, covjece, od takve neogranicene kolicine provala.![]()
SR71
SR-72 haman isti.
[youtube]https://youtu.be/YkvzT2KsD_s?si=2NcFhkx3X6iexxGk[/youtube]
- PixelDrifter
- PixelDrifter
#1045 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Razlika izmedju mene i tebe jeste sto ja ne tvrdim da nesto jeste sto ne znam. Za mene moze biti:
1. avion
2. neidentifikovani leteci objekt
3. Neka vrsta objekta koji je neko lansirao u zrak
4. mrlja na fotografiji (ne mozemo ni to iskljuciti, jer nemamo negativ)
5. ptica
Za tebe je to samo dokaz postojanja vanzemaljaca i svemirski brod. Ja kazem: ne znam. Moguce. Ali, ne znam. Evo, ispod ptica fotografisana razlicitom brzinom okidaca.

1. avion
5. ptica
Za tebe je to samo dokaz postojanja vanzemaljaca i svemirski brod. Ja kazem: ne znam. Moguce. Ali, ne znam. Evo, ispod ptica fotografisana razlicitom brzinom okidaca.

- PixelDrifter
#1046 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Slika koju si poslao prikazuje predmete sa simbolom koji je direktno povezan sa Grigorijem Grabovojem, čovjekom čije su aktivnosti u najmanju ruku kontroverzne. Evo o čemu se zapravo radi, bez uvijanja: simbol koji vidiš na kamenu i olovci je takozvani "E4" (ili simbol vječnog života). Prema učenju Grabovoja, ovi predmeti nisu samo suveniri, već "bio-informatički alati" koji navodno pomažu u "podmlađivanju i regeneraciji". Štite od negativnih energija. Pomažu u "normiranju" zdravlja i događaja u životu. Ne postoji nikakav naučni dokaz da ovi simboli, olovke ili kamenje imaju bilo kakav efekat na biologiju ili fiziku. Grigorij Grabovoj je u Rusiji bio osuđen na višegodišnju kaznu zatvora zbog prevare. Postao je ozloglašen nakon što je majkama djece stradale u tragediji u Beslanu obećao da će vaskrsnuti njihovu decu uz novčanu naknadu. Materijal je obična plastika, drvo ili kamen sa ugraviranim znakom. Dizajn na kamenu se u potpunosti podudara sa krugom u žitu koji se pojavio kod dvorca Liddington u Engleskoj 1996. godine – osam godina prije nego što je kamen pronađen 2004. godine. Budući da je taj krug u žitu općenito identifikovan kao ljudska tvorevina, skeptici tvrde da je kamen isklesan kako bi ga oponašao. Geolozi koji su pregledali kamen, poput Jamesa Constantopoulosa sa Univerziteta Eastern New Mexico, identifikovali su ga kao pješčar bogat željezom. Ovaj prirodni sastav objašnjava njegova magnetna svojstva bez potrebe za vanzemaljskim objašnjenjem. Ne postoje fizički dokazi koji povezuju kamen sa originalnim padom u Roswellu iz 1947. godine. Lovac ga je pronašao na površini zemlje decenijama kasnije, što mnoge navodi na vjerovanje da je tamo podmetnut.
- dječak sa šibicama
#1047 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
"Dosje vanzemaljci" se prigodno otvori svaki put kad se skrece paznja sa nekog aktuelnog pitanja, recimo trenutno nekakvi fajlovi od nekakvog rahmetlije.
Ko nekad, nakon 2001. kad su "teroristi spremni da napadnu opet" svaki put kad je neka kriza u federalnim institucijama ili sluzbama ili senatu ili drustvu, medijima. Cim neko nezgodno desavanje za neke, eto ti nekog portparola pred kamere da kaze "ocekujemo napad terorista u utorak".
Ko nekad, nakon 2001. kad su "teroristi spremni da napadnu opet" svaki put kad je neka kriza u federalnim institucijama ili sluzbama ili senatu ili drustvu, medijima. Cim neko nezgodno desavanje za neke, eto ti nekog portparola pred kamere da kaze "ocekujemo napad terorista u utorak".
-
asker
#1048 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Najveci umovi danasnjice kazu da je vjerovatnoca da postoje mnogi oblici zivota u svemiru osim ovog na zemlji ogromna i da se vjerovatno broji u milijardama. Isto tako kazu da dokazi do sad ponudjeni ne pokazuju postojanje, posjetu, interakciju sa ljudima. Za mene dovoljno. Cekamo.
A ti nam ponudi objasnjenje za nastanak ovog boldanog, zgrabi Nobela, uzmi pare i stavimo te na zastavu BiH!
A ti nam ponudi objasnjenje za nastanak ovog boldanog, zgrabi Nobela, uzmi pare i stavimo te na zastavu BiH!
PixelDrifter wrote: ↑22/02/2026 12:31 Zivot vjestacki posijan na Zemlji, tvrdnja bez ikakve osnove, dok se zanemaruju sva geoloska istrazivanja, svi praistorijski periodi, od prvih jednocelijskih organizama do pojave prvih dinosaura proslo je približno 3,5 do 3,8 milijardi godina.
- Dozer
#1049 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Hajde sad isto na vojne snimke koje sam postavio, a koje si samo preskocio.PixelDrifter wrote: ↑22/02/2026 18:56 Razlika izmedju mene i tebe jeste sto ja ne tvrdim da nesto jeste sto ne znam. Za mene moze biti:
1. avion
5. ptica
![]()
Last edited by Dozer on 22/02/2026 20:00, edited 1 time in total.
- Dozer
#1050 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Ti se bas zajebavas... Pa postavio sam i google/AI text o tome. Da je to ovo o cemu ti pricas, valjda bi to i pisalo kao 1st rezultatPixelDrifter wrote: ↑22/02/2026 19:04Slika koju si poslao prikazuje predmete sa simbolom koji je direktno povezan sa Grigorijem Grabovojem, čovjekom čije su aktivnosti u najmanju ruku kontroverzne. Evo o čemu se zapravo radi, bez uvijanja: simbol koji vidiš na kamenu i olovci je takozvani "E4" (ili simbol vječnog života). Prema učenju Grabovoja, ovi predmeti nisu samo suveniri, već "bio-informatički alati" koji navodno pomažu u "podmlađivanju i regeneraciji". Štite od negativnih energija. Pomažu u "normiranju" zdravlja i događaja u životu. Ne postoji nikakav naučni dokaz da ovi simboli, olovke ili kamenje imaju bilo kakav efekat na biologiju ili fiziku. Grigorij Grabovoj je u Rusiji bio osuđen na višegodišnju kaznu zatvora zbog prevare. Postao je ozloglašen nakon što je majkama djece stradale u tragediji u Beslanu obećao da će vaskrsnuti njihovu decu uz novčanu naknadu. Materijal je obična plastika, drvo ili kamen sa ugraviranim znakom. Dizajn na kamenu se u potpunosti podudara sa krugom u žitu koji se pojavio kod dvorca Liddington u Engleskoj 1996. godine – osam godina prije nego što je kamen pronađen 2004. godine. Budući da je taj krug u žitu općenito identifikovan kao ljudska tvorevina, skeptici tvrde da je kamen isklesan kako bi ga oponašao. Geolozi koji su pregledali kamen, poput Jamesa Constantopoulosa sa Univerziteta Eastern New Mexico, identifikovali su ga kao pješčar bogat željezom. Ovaj prirodni sastav objašnjava njegova magnetna svojstva bez potrebe za vanzemaljskim objašnjenjem. Ne postoje fizički dokazi koji povezuju kamen sa originalnim padom u Roswellu iz 1947. godine. Lovac ga je pronašao na površini zemlje decenijama kasnije, što mnoge navodi na vjerovanje da je tamo podmetnut.
I, valjda je red dati kakav link na tog Rusa i sve ostalo.
Evo slika originala, kad se vec tjera mak na konac.