Bernardinac wrote: ↑22/02/2026 03:13
Koliko je istina da je potrošeno 50% THAADa?
Za ozbiljnu diskusiju ne možeš relativizirati info kako ti se sviđa.
Odakle je znam za proizvodnju THAADa, a ti u bobu znaš koliko ima Iran raketa
Na temi Ukrajina se detaljno pričalo o proizvodnim kapacitetima Patriot raketa i ostalih sistema. Sve se svede na to da USA ima jako efikasne sisteme, koji nikada nisu bili predviđeni za duge ratove. A većinu odbrane je činilo odvraćanje, gdje neprijatelj odustane kada vidi šta ma čeka.
Pred nama nije 12dnevni rat.od ljetos.
Prošli put je cilj PVO bio obraniti Izrael, a sada je odbraniti i USA baze u regiji.
To ograničava broj cijevi (da, postoji i taj podatak) kojim raspolažu svi brodovi i PVO sistemi. Dakle, stres se povećava.
Sa druge strane, američke baze u Iraku, Qataru, Bahreinu su u dometu raketa kratkog dometa, koje se opet brane istim PVO sistemima. Ovih raketa Iran posjeduje stotine hiljada.
Naravno, zato se i okupila ovolika sila, sa ciljem da se te rakete unište u Iranu. Ponavljam, to nije jednostavan niti kratak zadatak.
Iran je ogroman i za zračnu dominaciju će trebati jako dugo.
Da,. USA budžet je ogroman, ali je za sve rodove vojske, i za svih 180 baza u svijetu koje ima USA.
Jedino ako ti naivno misliš kao i cionisti, da je jedini cilj USA da brani Izrael, onda OK..
Ja ipak mislim da USA ne smije i neće sebi dopustiti da ispuca godišnju proizvodnju raketa u deset dana rata za Izrael
Wild factor u svemu je Trump, koji je poput Staljina smijenio sve generale u vrhu. Njegov ministar rata je kretenčina i alkos koji je organizirao "uspješnu" kampanju protiv Huta.
Do sada u posljednjih nekoliko decenija u prethodnim administracijama, ti generali su uvijek bili zadnji koji pristaju na vojne akcije. Sada su to jastrebovi koji pokušavaju da zadive Trumpa politički, a ne vojno.
Bojim se da je sve ovo pokušaj Izraela da uvuče USA u dugoročan rat,.gdje će pasti previše USA vojnika, da bi se USA tek tako povukli iz svega.