Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DonieBrasco

#951 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by DonieBrasco »

@PixelDrifter

Samo da ovo ne bude nesto tipa "Isus je istina i sve ce nas spasiti". :lol:
PixelDrifter

#952 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

DonieBrasco wrote: 21/02/2026 21:01 @PixelDrifter

Joooj, more biti, imaju i casne sestre. Meni se kao klincu dopadao "Bliski susreti Trece vrste", sa svakim sljedecim SF filmom Spielberg mi je bio manje interesantan (ET je bas ono zaseceren do daske). Zadnji SF film koji mi se izuzetno dopao bio je "Interstellar". Alien (Osmi putnik) samo prvi film, ostalo bljak, ista prica ispricana vise puta. Znam da zvuci kao klise, ali 2001: Odiseja u Svemiru ostaje broj 1. Interstellar je na drugom mjestu. Da se vratimo na trailer, sta koji klinac rade casne sestre u SF filmu???
DonieBrasco

#953 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by DonieBrasco »

PixelDrifter wrote: 21/02/2026 21:08
DonieBrasco wrote: 21/02/2026 21:01 @PixelDrifter

Joooj, more biti, imaju i casne sestre. Meni se kao klincu dopadao "Bliski susreti Trece vrste", sa svakim sljedecim SF filmom Spielberg mi je bio manje interesantan (ET je bas ono zaseceren do daske). Zadnji SF film koji mi se izuzetno dopao bio je "Interstellar". Alien (Osmi putnik) samo prvi film, ostalo bljak, ista prica ispricana vise puta. Znam da zvuci kao klise, ali 2001: Odiseja u Svemiru ostaje broj 1. Interstellar je na drugom mjestu. Da se vratimo na trailer, sta koji klinac rade casne sestre u SF filmu???
Spoiler
Show
Ne bi me iznenadilo da bude napredni AI i CGI u smislu holograma, da vlast ima tehnologiju da projektuje bilo sta i da ispadne da je ovo test za covjecanstvo. Kao neka manupulacija i priprema velikih masa za prave stvari. Jer u traileru se pojavljuje lik koj nosi neki VR i kao da kontrolise nesto sa istim.

Ne vezano za film gledao sam dokumentarce na slicnu temu.
QSuzi

#954 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by QSuzi »

Potvrđeno nije!
NLO ne znači potvrđeno prisustvo aliensa
neidentificirani objekt može biti napredniji balon kojeg je Kina poslala, ali ga ne mogu identificirati

Daniken je bio moja opsesija xD

anunaki too
Dozer

#955 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

DonieBrasco wrote: 21/02/2026 20:54 Ljudi samo se pomirite da se moraju pojavit u sred dana nad nekim gradom i posto smo svi 24/7 na telefonima nece biti nazad, ili da se sruse negdje nad nekim gradom isti fazon u sred dana.

U najboljem slucaju da Donalda prenes da sam objavi HD snimke, slike, brodove, tijela, do tada ova prica u beskrajni krug ludila i fantazije.
Stvar je u tome sto cak i da se desi bilo sta od nabrojanog, bar 70% ljudi opet ne bi vjerovalo :lol:

Pa i sad ima more snimaka, svjedocanstava, raznih drugih dokaza tipa radijacije na prijavljenim mjestima slijetanja, ali - sve je to izmisljeno, CGI, AI, blabla.
PixelDrifter

#956 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Zamisli ovaj scenario. Znamo da je asteroid prije 66 miliona godina zbrisao dinosaure, proces izumiranja trajao je od nekoliko stotina do nekoliko hiljada godina. Sta ako su neki dinosauri zalutali u unutrasnjost zemlje i evolucijom postali reptilijani, razvili suludu tehnologiju i sada nas zajebavaju u letjelicama koje mi etiketiramo kao NLO? I onda Dozer ispadne u pravu, a ja šonja i luzer.
Dozer

#957 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

PixelDrifter wrote: 21/02/2026 20:57

Evo, dolazi u ljeto.
Ti si ironican i zajebavas se, ali mnogi reditelji su odavno rekli i govore da im vlada ponekad diriguje sta i kako treba da prikazu u filmovima. A "SF" je u zadnje vrijemw vrlo posvecen upravo ovim temama otkrivanja.
Mass preparation for the final revelation.
PixelDrifter

#958 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Dozer wrote: 21/02/2026 21:25
PixelDrifter wrote: 21/02/2026 20:57

Evo, dolazi u ljeto.
Ti si ironican i zajebavas se, ali mnogi reditelji su odavno rekli i govore da im vlada ponekad diriguje sta i kako treba da prikazu u filmovima. A "SF" je u zadnje vrijemw vrlo posvecen upravo ovim temama otkrivanja.
Mass preparation for the final revelation.
Nisam ironičan i ne ponižavam ljude, ne volim to da radim. Postiram trailer u duhu ove teme.
dječak sa šibicama

#959 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by dječak sa šibicama »

Doci ce i progovorice klkltktlkl ko Bushmani iz Bogovi su pali na tjeme.
DonieBrasco

#960 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by DonieBrasco »

Donalde samo jako. :mrgreen:
QSuzi

#961 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by QSuzi »

Ili su tijekom vremena poprimili ljudski oblik
i rijetko ih kamera uhvati shapeshifter modu
Dozer

#962 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

PixelDrifter wrote: 21/02/2026 21:21 Zamisli ovaj scenario. Znamo da je asteroid prije 66 miliona godina zbrisao dinosaure, proces izumiranja trajao je od nekoliko stotina do nekoliko hiljada godina. Sta ako su neki dinosauri zalutali u unutrasnjost zemlje i evolucijom postali reptilijani, razvili suludu tehnologiju i sada nas zajebavaju u letjelicama koje mi etiketiramo kao NLO? I onda Dozer ispadne u pravu, a ja šonja i luzer.
Zapravo - ne znamo. Udar onolikog asteroida bi ostavio podosta iridijuma, sto znamo da se desava pri udarima malo vecih meteora koji dospiju do povrsine Zemlje.
Ali - tamo nema iridijuma.
Interesantno, Lacerta file govori i o tome. I opisuje sta se u stvari desilo, a postoje i dr.mr.mfr.gr. koji danas tvrde da to nije bio asteroid. Ali, mainstream kaze "asteroid"...

Proces izumiranja nikako nije mogao trajati toliko dugo, jer takav dogadjaj je vrlo brzo promijenio klimu i uslove na cijeloj planeti, tako da veliki zivotni oblici na povrsini nikako nisu mogli opstati stotine, a pogotovo ne hiljade godina. I to nam potvrdjuju fosili. Nije mi poznato da postoje fosili dinosaura mladji od tih 66M godina...

P.S. Mene ti bas ne zanima ko je u pravu. Vise me zanima istina. Ali, svakako bih volio dozivjeti to finalno otkrivanje, i sta ce nam reci o svemu, cisto da vidim kako ce vjernici reagovati. A da ce biti haosa, u to sam siguran.
drag_gost

#963 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 21/02/2026 13:56
PixelDrifter wrote: 21/02/2026 13:47
Vec sam ti napisao da je nas DNA identican sa onim kod simpanzi u oko 98-99%. Da smo bili genetski manipulisani, nas genom bi pokazivao vjestacke tragove ili strane biohemijske "potpise". Nema toga.
Znam ja vrlo dobro koliko je nas DNK slican cemu. Jbg, dijelimo dio DNK sa skoro svim postojecim na planeti.

Ali, isto tako, mi jos uvijek nemamo pojma cemu tacno sluzi 95% naseg vlastitog DNK, da je vise nego pretenciozno tvrditi ovakve stvari kako ti tvrdis.

Ti fakat mislis da smo mi sami nadosli na silikonske cipove, stealth tehnologiju, itd., i to, opet ponavljam, sve u zadnjih cca. 100-injak godina?
Nafurano je to, drug, i to ober nafurano.

Ti izgledas kao neko ko ne bi povjerovao da NLO-i postoje cak ni da ti se jedan parkira pred vrata i iz njega izadju mali zeleni. Ili sivi. Ili tanki visoki.
Tvrdnja da "mi jos uvijek nemamo pojma cemu tacno sluzi 95% naseg vlastitog DNK" je zastarjela. Nekad se govorilo o "junk DNA", ali danas znamo da veliki dio tog nekodirajuceg DNK ima regulatorne funkcije, utice na ekspresiju gena, strukturu hromozoma itd. To sto nismo razumjeli sve detalje ne znaci da je to "skrivena vanzemaljska poruka". To je ober na furano.

Drugo: silicijumski cipovi i stealth nisu pali s neba 1920. godine. To je lanac od matematike (logika, Boole), elektromagnetizma (Maxwell), kvantne mehanike (poluprovodnici), tranzistora, integrisanih kola i mikroprocesora.

To je kumulativna gradnja znanja kroz stoljeca. Ne postoji nijedan skok koji zahtijeva spoljasnju intervenciju. Svaki korak je dokumentovan, eksperimentalno provjeren i tehnoloski razumljiv.

Ili ako ti je lakse, palo sa neba.

I ovo da dijelimo DNK sa skoro svim postojecim na planeti je istina, ali to ako dijelimo DNK sa bananom, ne znaci da smo 40% banana.
dječak sa šibicama

#964 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by dječak sa šibicama »

QSuzi wrote: 21/02/2026 21:33 Ili su tijekom vremena poprimili ljudski oblik
i rijetko ih kamera uhvati shapeshifter modu
Image
Dozer

#965 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

drag_gost wrote: 21/02/2026 21:49
Dozer wrote: 21/02/2026 13:56 Znam ja vrlo dobro koliko je nas DNK slican cemu. Jbg, dijelimo dio DNK sa skoro svim postojecim na planeti.

Ali, isto tako, mi jos uvijek nemamo pojma cemu tacno sluzi 95% naseg vlastitog DNK, da je vise nego pretenciozno tvrditi ovakve stvari kako ti tvrdis.

Ti fakat mislis da smo mi sami nadosli na silikonske cipove, stealth tehnologiju, itd., i to, opet ponavljam, sve u zadnjih cca. 100-injak godina?

Ti izgledas kao neko ko ne bi povjerovao da NLO-i postoje cak ni da ti se jedan parkira pred vrata i iz njega izadju mali zeleni. Ili sivi. Ili tanki visoki.
Tvrdnja da "mi jos uvijek nemamo pojma cemu tacno sluzi 95% naseg vlastitog DNK" je zastarjela. Nekad se govorilo o "junk DNA", ali danas znamo da veliki dio tog nekodirajuceg DNK ima regulatorne funkcije, utice na ekspresiju gena, strukturu hromozoma itd. To sto nismo razumjeli sve detalje ne znaci da je to "skrivena vanzemaljska poruka". To je ober na furano.

Drugo: silicijumski cipovi i stealth nisu pali s neba 1920. godine. To je lanac od matematike (logika, Boole), elektromagnetizma (Maxwell), kvantne mehanike (poluprovodnici), tranzistora, integrisanih kola i mikroprocesora.

To je kumulativna gradnja znanja kroz stoljeca. Ne postoji nijedan skok koji zahtijeva spoljasnju intervenciju. Svaki korak je dokumentovan, eksperimentalno provjeren i tehnoloski razumljiv.

I ovo da dijelimo DNK sa skoro svim postojecim na planeti je istina, ali to ako dijelimo DNK sa bananom, ne znaci da smo 40% banana.
Pa nisam nigdje ni rekao da je to skrivena vanzemaljska poruka...gdje vidis to?
I nije bas zastarjelo. Da, otkrili smo da nije junk, ali i dalje zapravo ne znamo sta je za sta, jer sve sto se nas tice, a da znamo, nalazi se u onih 5%.

Naravno da je skok ako poredimo s prethodnim vremenom naseg postojanja. Desetine hiljada godina nista, po par hiljada godina poznati periodi, i onda odjednom u samo 100 godina ide sve nabrojano. Naprasno postali super-pametni? OK. Neka bude akumulirano znanje.

Nravno da nismo banane, osim mozda malim dijelom :D
Ali, svakako je intrigantno.
drag_gost

#966 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 21/02/2026 14:09
drag_gost wrote: 21/02/2026 13:51
Ti imas toliko propusta da nisi ni svjestan, sto bi se reklo, ne znas gdje si supalj sa znanjem. Nema tu logike, tu ima manjka znanja i klasicno nadopunjavanje sa teorijama zavjere. Rekao sam ti vec da mnogi zive od takvih.

Ne, vise hominidnih vrsta paralelno nije laboratorij, nego normalno grananje evolucije. Evolucija stalno proizvodi vise srodnih vrsta. Yo je osnov biologije, ne anomalija. DNK mijesanje s neandertalcima je ocekivano kad se populacije ukrste, a izduzene lobanje su dokumentovana kulturna praksa sirom svijeta. Ne postoji apsolutno nijedan recenziran genetski dokaz da su "neljudske".
E jbg...
Zasto onda ne mozemo da nadjemo korijen bilo koje od tih vrsta? Nema. Samo se odjednom pojavljuju, bas kao i mi.
I ranije sam ti postavio neka pitanja, na koja nisi ponudio nikakave odgovore. Mozda na ovo hoces...
Prica o "249.850 godina mraka pa 150 godina cuda" ignorise kumulativni razvoj: vatra, alati, poljoprivreda, gradovi, pisanje, metalurgija, stampa, naucna metoda. Industrijska revolucija je eksponencijalni rezultat hiljada godina znanja, ne magican skok. Za ove stvari koje ti tvrdis da su tacn, moras moci pokazati fizicku infrastrukturu, materijale i tehnoloski kontinuitet izvan poznate arheologije, toga nema! Bez materijalnog traga, to nije alternativno objasnjenje nego spekulacija. Odnosno, neznanje.
OK. I u koji period, koliko hiljada godina ces spakovati nabrojano?
Naravno da je sve kumulativno znanje. U problem dolazimo s naglim i neocekivanim skokovima u vrlo kratkom vremenu.

Sto se tice izduzenih lobanja - kranijalni savovi na mnogima, kao i dijelovi DNK, pokazuju da nisu ljudske.
DNA: While commonly accepted as a human cultural practice, some controversial, preliminary, and unverified analyses have suggested that the DNA from some skulls may indicate genetic sequences unknown in humans or Neanderthals, leading to unscientific speculation about "alien" origins.
U svemu tome, uvijek treba na umu imati ljudski akademski ego, jer mi smo takvi - tesko priznajemo da nismo u pravu, a ego tripovi su najizrazeniji upravo kod naucnika.
Ne postoji pitanje na koje ti nisam dao dogovor ili se potrudio da ga dam, dok ti na moje nijedno do sada odgovorio nisi.

Ne pojavljuju se “odjednom”. Fosilni zapis je nepotpun, ali nije prazan. Imamo:

– Australopithecus (4–2 miliona godina)
– Homo habilis
– Homo erectus
– Homo heidelbergensis
– pa tek onda Neandertalce, Denisovce i nas

Postoje prijelazni oblici. Evolucija ne ide savrsenom linijom, a fosilizacija je rijetka pojava. Ogroman dio organizama nikad ne fosilizuje. To sto nemamo svaku kariku ne znaci da nema kontinuiteta, nego da je geoloski zapis fragmentaran. Ali trend, morfologija i genetika su konzistentni. Otkrivaju se nova nalazista cesto, to je nauka koja se nastavlja.

DNK Neandertalaca i Denisovaca je sekvencirana. Vidimo tacno gdje se granaju linije i gdje se ukrstaju. To nije “odjednom”. To je filogenetsko stablo koje se moze pratiti.

Evo napretka: vatra je imala kontrolisanu upotrebu prije najmanje 400000 godina, slozeni alati prije 2-3 stotine hiljada godina, simbolika i umjestnost 50 000 godina, poljoprivreda 10 000 godina, gradovi 6-7 hiljada godina, metalurgija 5-6 hiljada godina, pisanje 5 000 godina, stampa 500 godina, naucna metoda 400 godina, indnustrijska revolucija 250 godina.

To nije 150 godina cuda. To je lanac.

Skokovi izgledaju nagli jer znanje raste eksponencijalno kad imas pisanje, obrazovanje i globalnu razmjenu informacija. To je dinamika sistema, ne intervencija spolja. Najlakse je to okrenuti na to "vanzemaljci su nam pomogli", nego ljudskom napretku i potencijalu.

To da lobanje nisu ljudske...

Paracas lobanje su analizirane. Vecina pokazuje jasne znakove umjetne deformacije (vezivanje u djetinjstvu). Savovi mogu izgledati neobicno jer deformacija mijenja rast kostiju.

Sto se tice DNK tvrdnji, apsolutno ne postoji nijedan recenziran, genetski rad koji pokazuje "neljudsku" DNK. Internet citira "preliminarne i neprovjerene analize", ali bez laboratorijskog lanca nadzora, bez objave u peer-review casopisu, bez nezavisne potvrde.

"Neidentifikovane sekvence" ne znace vanzemaljci odmah bolan. Znace ili degradiran uzorak ili kontaminaciju ili losu sekvencu ili trenutno nepoznate ljudske varijante. To je ogromna razlika.

Sto se tice akademskog ega, nauka se rusi i gradi na dokazima. Kad se pojavi validan dokaz koji pobija postojeci model, on se prihvati jer donosi slavu, grantove i Nobelove nagrade. Nema veceg ego bustera od toga. Ipak, gori ti je od svega ego neukog covjeka, u svojoj teznji da u svemu pronadje smisao, a bez empirijskog i formalnog obrazovanja i pristupa onda veoma lako ide u neznanje, odnosno price o vanzemaljcima i samim time ponistava ogroman ljudski napredak. Ta vrsta ego je najgora.
PixelDrifter

#967 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Ipak, gori ti je od svega ego neukog covjeka, u svojoj teznji da u svemu pronadje smisao, a bez empirijskog i formalnog obrazovanja i pristupa onda veoma lako ide u neznanje, odnosno price o vanzemaljcima i samim time ponistava ogroman ljudski napredak. Ta vrsta ego je najgora.
:thumbup:
drag_gost

#968 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Plavo-bijeli wrote: 21/02/2026 14:10
drag_gost wrote: 21/02/2026 13:03
Plavo-bijeli wrote: 21/02/2026 12:30
Pa jesam, mozes ih i ti vidjeti, samo unesi ove razne koordinate:

https://www.cia.gov/readingroom/docs/ci ... 0001-9.pdf

U Google Mars.

Javi kad isprobas.
Samo sam cekao da linkujes ovaj dokument.

Hajmo istinom. Ovaj dokument nije izvjestaj o stvarnim strukturama na Marsu. To je zapis remote viewing sesije iz projekta "Stargate" (program koji je CIA vodila 1970-ih i 1980-ih za isprobavanje psihičkog opazanja za obavjestajne svrhe).

U toj seansi, subjekt je opisivao sta je vizualno "percipirao" kad mu je rekli da zamisli Mars prije milion godina. U tim opisima pominju se “piramidalni oblici" i "velike glatke površine", a opisuju se i navodni geoloski fenomeni i "mjesta koja izgledaju kao strukture".

Elem, ne kaze se nigdje da su tamo prave piramide ili da se radilo o gradjevini sagradjenoj od inteligentnih bica. To je samo zapis izjave jedne osobe o onome sto je rekla da je vizualizovala u kontekstu pokušaja da "remote" pogleda Mars. Nije to interpretirano kao konkretna arheoloska struktura.

Do danas, nijedna NASA misija nije detektovala piramide ili gradjevine na Marsu. Vidjene strukture koje ponekad lice na piramide (poput Cydonia regije - 40.89°N, 9.55°W, ovo sto si iznad na slici oznacio) su prirodni geoloski oblici, nikako dokaz vanzemaljskog arhitektonskog rada. Pustinjske hridi i padine koje iz odredjenog ugla izgledaju geometrijski.
Vidim ti si jedna vrlo fina, ali isto tako vrlo naivna osoba.

OVaj dokument nije izvještaj-
Normalno da nije, ovaj dokument javnost nikada uopšte nije ni trebala da vidi.

Jeste, ovo je remote izvještaj, ali isto tako ne od bilo koje osobe i nisu ove seanse rađene sa random osobom koju su pokupili sa ulice.

Drugi dokumenti nam govore da su ovu osobu testirali tako što su je stavili u Faredejev kavez, a u drugoj prostoriji stavili neke određene brojeve u kovertu koje je ta osoba morala da pročita. Rezultat? Uspio je sve to da odradi.
Također se spominje da im je ta osoba - Joseph (Joe) McMoneagle pomogla da lociraju tajne ruske baze.
Znači nisu dokumenti sa pijace, niti su neki dokumenti koje su javno objavili eto - mozda zbog neke propagande, nego nesto sto je planirano za njih da imaju dokumentovano.

Eh toj osobi koju smatraju vrlo provjerenom, daju koordinate Marsa, kazu 1 milion godina prije...
Sta je mogao reci da izmišlja i sta je najlogičnije?
Planine, rijeke, zelenilo, "cudne zivotinje" ..

STa on kaze?

Piramide i bića koja tu zive u tim istim piramidama. Nije znaci samo rekao piramidalne strukture i nesto sto na to podsjeca nego baš bića u svilenoj odjeci koja hoce da napuste Mars zbog nekih stanja na piramidama.

Zasto CIA hoce da istrazuje taj dio? Znači i oni nisu smatrali da su to samo obicne lokacije na Marsu, fakat ih je zanimalo sta je tu bilo..a zasto 1 milion godina? Sto nisu rekli , 10 000, 50000 , 100000 ..znači znaju nesto sto mi ne znamo, ili im je neko rekao da bi to f akat piramide bile na osnovu tog i tog..bi bile stare 1 mil godina.

" Do danas, nijedna NASA misija nije detektovala piramide ili gradjevine na Marsu. "

Ti fakat misliš da bi NASA rekla ee znate sta..ono su prave piramide? :lol:

Jesi svjestan kakav bi to uticaj ostavilo na citavo stanovnistvo, nauku, ljude, religije?

Čitava historija bi se morala pisati od nule.

Zašto bi to uradili??

Joe priča izmedju ostalog u podcastu sto sam gledao - da je poslije toga isao u JPL i trazio slike sa tih koordinata , znas sta su mu rekli ? "ahh you want the Mars city pictues"?

Bilo je tu jos puno stvari za koje je NASA rekla da se to sve nama priviđa...

Ali još ne vjerujem da ljudi vjeruju samo onome što zvanično nauka izbaci da postoji...

Astralna projekcija? JOKK to da je stvarno mi bi dobili informaciju da fakat to postoji..jah...
Je li ovo onaj dio kada se ide ad hominem, u nedostatku realnih dokaza? Nisam ni fina, a ni naivna osoba. Idemo dalje.

To sto je dokument bio klasifikovan ne znaci da je istinit. Znaci samo da je bio dio internog eksperimenta. CIA je tokom Hladnog rata istrazivala sve i svasta, od psihotronike do telepatije, jer su mislili da i Sovjeti mozda rade isto. To nije dokaz da je metoda bila validna, nego da su je testirali.

Joe McMoneagle jeste bio dio Stargate programa. Tacno. Ali taj program je 1995. godine ugasen jer je zvanicna evaluacija (American Institutes for Research) zakljucila da remote viewing nema operativnu vrijednost i da rezultati nisu pouzdani ni ponovljivi. To je kljucno.

Sto se tice "uspjesnih testova u Faradejevom kavezu", izolovani uspjesi bez dosljedne, kontrolisane, ponovljive validacije ne znace da metoda funkcionise. U nauci je presudna ponovljivost, ne anegdota.

Dalje, pitanje: "Sta je mogao reci da izmislja?" Pa, pravo to. Remote viewing se oslanja na asocijacije i interpretacije. Piramide su arhetipski simbol. Ako kazes "Mars milion godina prije", mozak ce vrlo lako proizvesti grandiozne slike, monumentalne strukture, propalu civilizaciju itd. To je psihologija, ne dokaz.

"Zasto CIA istrazuje taj dio?" Zato sto je posao obavjestajnih sluzbi da istraze sve sto bi moglo dati prednost. I kad se pokaze da ne daje, program se zatvara. To se i desilo.

Sto se tice NASA zavjere. Mars je fotografisan u visokoj rezoluciji od strane vise misija, vise zemalja, ukljucujuci ESA, Indiju, Kinu. Da postoje piramide, ne bi to mogla sakriti jedna institucija. Podaci su javno dostupni.

Argument "ne bi nam rekli jer bi promijenilo historiju" je emocionalan, ali ne i dokaz. Nauka je kroz istoriju rado rusila stare paradigme kad su se pojavili cvrsti dokazi, heliocentrizam, evolucija, kvantna mehanika. Dokaz donosi slavu, ne zabranu. Znas li koliko puta se historija mijenjala zbog nauke?

Sto se tice “Mars city pictures” to je bolan negdota iz podcasta. Bez dokumentacije, bez sirovih podataka, bez nezavisne potvrde, samo ostaje prica.

Ako postoje piramide na Marsu, trebaju postojati:

– jasne geometrijske strukture visoke rezolucije
– ponovljiva mjerenja
– nezavisna analiza vise institucija

I da ne zaboravim, ovo "ovaj dokument javnost nikada uopšte nije ni trebala da vidi" jednostavno nije istina. Ako je to "nesto sto nikada nismo smjeli vidjeti", zasto su ga pustili kroz FOIA? Zasto je javno na CIA serveru? Zasto nema nastavka programa? Neko je hakovao CIA-u i objavio taj dokument. Imas u Reading Roomu dosta dokumenata, pa pogledaj. Sve je to objavljeno kao dio FOIA programa.
no_sekirli

#969 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by no_sekirli »

Ja ne mogu vjerovati da se pojava cipova ili neki drugi teholoski napredak povezuje sa nikad vidjenim i niti dokazanim "vanzemaljcima".
Dozer

#970 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

PixelDrifter wrote: 21/02/2026 22:11
Ipak, gori ti je od svega ego neukog covjeka, u svojoj teznji da u svemu pronadje smisao, a bez empirijskog i formalnog obrazovanja i pristupa onda veoma lako ide u neznanje, odnosno price o vanzemaljcima i samim time ponistava ogroman ljudski napredak. Ta vrsta ego je najgora.
Slazem se. Neuki, pri tome nafurani, najgora su varijanta u svemu. :thumbup:
Lijepo ciljate, ali slabo pogadjate. :D

S druge strane, a to biste obojica do sad trebali znati, svijet i ljudi ne funkcionisu na bazi crno-bijelo i jeste-nije, nego postoji veliki sivi medjuprostor u kojem razni faktori igraju velike uloge. Od raznih centara moci, do obicnih ljudskih sujeta.

Takodjer, razbijanje ili promjena vec uspostavljenih naucnih teorija, modela i pretpostavki moze se cesto poistovijetiti s razbijanjem religijskih vjerovanja.
Oboje traze jake nove dokaze, ali je njihovo prihvatanje mukotrpan i dugotrajan proces, s upitnim krajnjim rezultatom. Ja sam uvijek na strani nauke, logicno.

Ali, kao i uvijek i u svemu, vrijeme na kraju pokaze sta jeste, a sta nije tacno. Bar ovakvih primjera imamo u izobilju.
Last edited by Dozer on 21/02/2026 22:34, edited 1 time in total.
drag_gost

#971 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 21/02/2026 22:02
Dozer wrote: 21/02/2026 13:56 Znam ja vrlo dobro koliko je nas DNK slican cemu. Jbg, dijelimo dio DNK sa skoro svim postojecim na planeti.

Pa nisam nigdje ni rekao da je to skrivena vanzemaljska poruka...gdje vidis to?
I nije bas zastarjelo. Da, otkrili smo da nije junk, ali i dalje zapravo ne znamo sta je za sta, jer sve sto se nas tice, a da znamo, nalazi se u onih 5%.

Naravno da je skok ako poredimo s prethodnim vremenom naseg postojanja. Desetine hiljada godina nista, po par hiljada godina poznati periodi, i onda odjednom u samo 100 godina ide sve nabrojano. Naprasno postali super-pametni? OK. Neka bude akumulirano znanje.

Nravno da nismo banane, osim mozda malim dijelom :D
Ali, svakako je intrigantno.
Mozda licimo malo na banane ako ne treniramo. :D

Ja sam te shvatio da ides ka vanzemaljskoj poruci, ali poenta je u logic. Cinjenica da ne znamo detaljnu funkciju svakog dijela DNK ne znaci da je to misterija kosmičkih razmjera. Danas znamo da oko 1–2% kodira proteine, ali ogroman dio ostatka ima regulatorne, strukturne i epigenetske funkcije. Nije stvar u tome da "sve što znamo stane u 5%", nego da je tih 5% direktno kodirajuće, a ostatak upravlja tim procesima. Kompleksna biologija, otkrivace se i dalje.

Ja ti uporno pisem da nije "desetine hiljada godina nista", napisao sam ti i timeline. Sta smo radili sve ove godine do prije par stotina godina? Gradili infrastrukturu. Sta radimo sa AI-jem od 50tih godina? Gradimo infrastrukturu u nadi da ce nam pomoci nekako u buducnosti. Covjek koliko god bio samodestruktivan, ima, svjesno ili ne, tu neku tendenciju da planira generacijski i to je meni posebno fascinantno. Pored kapitala, pohlepe, ogranicenog zivotnog vijeka, mi smo nekako i dalje u stanju posvetiti svoj dio onome za sto znamo da rezultat istoga necemo doziviti. Ni mi, ni nasa djeca, ali ostavljamo nekoj drugoj djeci. Odoh daleko, ali tu gradim vjeru u covjecanstvo.
drag_gost

#972 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 21/02/2026 22:28
PixelDrifter wrote: 21/02/2026 22:11
Slazem se. Neuki, pri tome nafurani, najgora su varijanta u svemu. :thumbup:
Lijepo ciljate, ali slabo pogadjate. :D

S druge strane, a to biste obojica do sad trebali znati, svijet i ljudi ne funkcionisu na bazi crno-bijelo i jeste-nije, nego postoji veliki sivi medjuprostor u kojem razni faktori igraju velike uloge. Od raznih centara moci, do obicnih ljudskih sujeta.

Takodjer, razbijanje ili promjena vec uspostavljenih naucnih teorija, modela i pretpostavki moze se cesto poistovijetiti s razbijanjem religijskih vjerovanja.
Oboje traze jake nove dokaze, ali je njihovo prihvatanje mukotrpan i dugotrajan proces, s upitnim krajnjim rezultatom.

Ali, kao i uvijek i u svemu, vrijeme na kraju pokaze sta jeste, a sta nije tacno. Bar ovakvih primjera imamo u izobilju.
Nije mi plan da pogodim ego, vec poentu.

Naravno da svijet nije binaran, to apsolutno niko ne tvrdi ovdje. Tvoje tvrdnje jesu doduse binarne: ako ne mogu objasniti - vanzemaljci su Trebas razumjeti da stotine hiljada naucnika posvetile svoje zivote, zrtvujuci sve, da bismo mi bili danas gdje jesmo i da je pracenje Semira ili ostalih Semira uvreda za takve. Ti naucnici cesto nikakav profit nisu ostvarili, osim akademskog priznanja, a nisu zbog toga ni radili svoj posao, dok su raznorazni "semiri" sirom svijeta zaradili milijarde dolara na glupostima i izmisljotinama, pritom stvarajuci oko sebe sekte i pratioce. To je uvreda za nauku, naucnike, istrazivace i njihove zrtve.
Dozer

#973 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Ma naravno da postoji kontinuitet, nisam ni rekao da ne postoji.
"Problematican" dio je zadnjih 100-injak godina gdje se taj prethodni kontinuitet rapidno ubrzao u odnosu na sve prethodne periode.
Znam ja vrlo dibro sta je sve dokumentovano, ko je sta izumio, itd., ali opet kazem - sam Tesla je tvrdio da on nije nista izumio, nego je samo pravio ono sto mu se pojavljivalo u mislima, i to je radilo.

Znam da znas za ovu njegovu tvrdnju/izjavu. Pitanje je - zasto bi on nesto takvo izjavljivao?
Drugo pitanje je - otkud mu je dolazilo to u mislima?
Hakiz

#974 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Hakiz »

Dozer wrote: 21/02/2026 13:56
PixelDrifter wrote: 21/02/2026 13:47
Vec sam ti napisao da je nas DNA identican sa onim kod simpanzi u oko 98-99%. Da smo bili genetski manipulisani, nas genom bi pokazivao vjestacke tragove ili strane biohemijske "potpise". Nema toga.
Znam ja vrlo dobro koliko je nas DNK slican cemu. Jbg, dijelimo dio DNK sa skoro svim postojecim na planeti.

Izvinjavam se na upadu, ali želim da se zna :-D :

Prije tranzistora su bile vakuumske cijevi, a prije njih elektromehanički prekidači (releji) čije funkcije su preuzeli tranzistori kada su napravljeni. Vrlo mi je bitno da se zna da je mikroprocesor, zapravo, 2.300 (Intel 4004, prvi mikroprocesor) do nekoliko milijardi (moderni procesori) prekidača. Zapravo tranzistora, ali tranzistori u mikroprocesorima rade kao prekidači. A prije mikroprocesora postojali su procesori za kompjutere, samo što nisu bili jedan čip, jedno integrisano kolo (mikroprocesori), nego su bili pravljeni od nekoliko integrisanih kola i drugih elektronskih elemenata na jednoj štampanoj ploči (procesori za minikompjutere ili kako se još zovu mainframe kompjutere).

Naime, komputeri su postojali i prije konstruisanja tranzistora. Vidjeti pod ZUSE Z3 za elektromehaničke, ENIAC za cijevne kompjutere itd.

Baš kao što si spomenuo algebru koju je Boole "stvorio" u 19. vijeku. A Leibniz je još u 17. vijeku izmislio binarni sistem. Pa bi se moglo reći da je kompjuter rezultat evolucije koja je teorijom započela još u 17. vijeku.
drag_gost

#975 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 21/02/2026 22:41 Ma naravno da postoji kontinuitet, nisam ni rekao da ne postoji.
"Problematican" dio je zadnjih 100-injak godina gdje se taj prethodni kontinuitet rapidno ubrzao u odnosu na sve prethodne periode.
Znam ja vrlo dibro sta je sve dokumentovano, ko je sta izumio, itd., ali opet kazem - sam Tesla je tvrdio da on nije nista izumio, nego je samo pravio ono sto mu se pojavljivalo u mislima, i to je radilo.

Znam da znas za ovu njegovu tvrdnju/izjavu. Pitanje je - zasto bi on nesto takvo izjavljivao?
Drugo pitanje je - otkud mu je dolazilo to u mislima?
Naravno da znam cijeli Teslin zivotopis. On je cesto govorio da "nije izumio ništa, nego da mu se rjesenja pojave u mislima". To nije nadnaravno. To je poznat psiholoski fenomen, intenzivna vizualizacija i duboko podsvjesno procesiranje.

Mozak radi i kad svjesno ne razmisljas. Kad neko godinama zivi unutar matematike, elektromagnetizma i tehnickih problema, rjesenja mogu "iskociti" kao gotove slike. Mnogi naucnici su opisivali isti efekat. Ajnstaj i Kekule takodjer koliko se sjecam.

To nije dokaz vanjske intervencije. To je dokaz kreativnog mozga koji radi na ogromnoj kolicini internalizovanog znanja. Genije, u jednoj rijeci ako moram objasniti. Mozes to nazvati i vrstom sinestezije.

Ako poznajes Teslin stil, znas da je on imao i poetski stil izrazavanja, medjutim, sve sto je Tesla napravio uklapa se u Maxwellovu elektromagnetiku i klasicnu fiziku. Genije dakle. Drugo objasnjenje jeste kosmicka inspiracija, ali dokaza za to nema. Za genijalnost itekako ima.
Post Reply