Izuzetno tesko je posmatrati vrijednost neke kompanije samo kroz dobit. Mali milion faktora utice na njenu vrijednost. Taj iznost koji si naveo mi je nerealan. Telemach ima odlicnu infrastrukturu koju su uspjeli nekako izgraditi kupovinom drugih kompanija ali i "gledanjem kroz prste" od strane lokalnih zajednica gdje su mahom razvukli kablove po centrima gradova preko stubova EP ako se ne varam.upitan wrote: ↑05/02/2026 19:10 Promasio sam u cifri,radi se o KM.
Pa nije tesko doci do cifre 250M KM,mislim kakvih 1,1B KM ili je to priprema terena nije 1,1B nego 700M KM isl...
Telemach prihodi u zadnje 3 godine: 144 mil, 137 mil, 150 mil. Neto dobit, 17.7 mil, 13.7 mil, 20.1 milion ...
oko 600 zaposlenih..
Uzmemo uobicajene parametre sa P/E cca 15 ak prosjecnih godisnjih dobiti tj 15x15=oko 220 miliona KM.
Siguran sam da neki privatnik kupuje nema sanse da bi platio vise od onog sto sam napisao(250M KM),ali zato je BHT tu oni se drze onog "dajemo vise "![]()
BHT nije imao ili nije htio tako raditi, tako da oni svoju optiku provode zemljom - mnogo skuplji nacin ali ispravan po mom misljenju.
Kupovinom Telemacha oni prakticno cementiraju svoj status u podrucjima gdje B komponenta zivi. To je ono sto su oni zeljeli. Ako gledamo to i kroz politiku itekako ima smisla cijela kupovina, jer da nije kupio BHT dosao bi MTEL vjerovatno. Ne moram ni govoriti kakav odjek u narodu ali i generalno u javnosti bi imao takav ishod. Danas, na istoj ovoj temi bi pricali o izdaji drzave.
Opet kad govorimo o vrijednosti kompanije, ja licno mogu dati jedan primjer kojem sam svjedocio. Kompanija za koju radim se kao relativno uspjesna i mlada kompanija prodala "velikom igracu". Nakon svih analiza koju su oni napravili krajnja ponuda koju su dali je bila godisnji prihod x 7. Nasi vlasnici su rekli da je to "industrijski standard". Firma posluju u legal tech-u u Australiji i prodana je firmi u Australiji. Ako to preslikamo na Telemach i BHT dolazimo do vrlo slicne brojke koja se pominje. Naravno, ta brojka je mozda totalno precijenjena i mozda si ti i dijelom upravu ali 250 mil KM je, po mom misljenju, realno malo novca za Telemach.