PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
- aditon
#31751 Re: PC gamerske konfiguracije
@Averus
Nalog mi je trenutno aktivan i potpuno normalno koristim sve Google servise. Za 9 dana su najavili gašenje ukoliko ne uradim jedan od dva načina kojim bi dokazao svoje godine. Meni nije jasno da oni ne vide kada sam ja napravio ovaj račun. Također, aktivnosti na mom računu idu unazad bar 20 godina.
@drug_profi
Imam jedan nalog koji koristim za sve bitno. Npr, svi računi od režija mi dolaze na taj mail ili npr naloge koje imam na raznim online shopovima, kao što je npr Steam ili Epic Games, da ne nabrajam ali praktično sve bitno. One nebitne stvari na internetu, za iste koristim ili yahoo ili windowslive tj nekadašnji hotmail. Sve aplikacije na telefonu, mislim..jednostavno će sve stati.
Ne mogu ništa obrađivati jer ako odabereš opciju bankovne kartice, moraš doslovno ukucati sve one podatke s kartice kao da želiš nešto kupiti, pri tome ništa ne kupuješ. Tako isto i za sliku lične ili pasoša, mora biti jasno vidljivo sve, od ugla do ugla dokumenta.
Smatram da iz nekog razloga iz Googla žele znati stvarne idetitete svojih korisnika. Zbog čega? Tu već ulazimo u domen zavjere ali nije nemoguće. Ako pogledamo kako se danas sve cenzuriše, Američka ambasada sada za američku vizu traži da im daš pristup svim svojim online nalozima. Moguće da je Trump naredio Googlu ove poteze. Tiktok su kupili da ga mogu kontrolistati, Tweeter, sadašnji X...na ovim platformama ako bilo šta kažeš u vezi Izraela i Amerike, dobiješ ban, odnosno komentari se uklanjaju itd..pa Trump je hladno stavio sankcije Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu i tamošnjim sudijama...Kao što rekoh, u domenu so teorija zavjere.
Nalog mi je trenutno aktivan i potpuno normalno koristim sve Google servise. Za 9 dana su najavili gašenje ukoliko ne uradim jedan od dva načina kojim bi dokazao svoje godine. Meni nije jasno da oni ne vide kada sam ja napravio ovaj račun. Također, aktivnosti na mom računu idu unazad bar 20 godina.
@drug_profi
Imam jedan nalog koji koristim za sve bitno. Npr, svi računi od režija mi dolaze na taj mail ili npr naloge koje imam na raznim online shopovima, kao što je npr Steam ili Epic Games, da ne nabrajam ali praktično sve bitno. One nebitne stvari na internetu, za iste koristim ili yahoo ili windowslive tj nekadašnji hotmail. Sve aplikacije na telefonu, mislim..jednostavno će sve stati.
Ne mogu ništa obrađivati jer ako odabereš opciju bankovne kartice, moraš doslovno ukucati sve one podatke s kartice kao da želiš nešto kupiti, pri tome ništa ne kupuješ. Tako isto i za sliku lične ili pasoša, mora biti jasno vidljivo sve, od ugla do ugla dokumenta.
Smatram da iz nekog razloga iz Googla žele znati stvarne idetitete svojih korisnika. Zbog čega? Tu već ulazimo u domen zavjere ali nije nemoguće. Ako pogledamo kako se danas sve cenzuriše, Američka ambasada sada za američku vizu traži da im daš pristup svim svojim online nalozima. Moguće da je Trump naredio Googlu ove poteze. Tiktok su kupili da ga mogu kontrolistati, Tweeter, sadašnji X...na ovim platformama ako bilo šta kažeš u vezi Izraela i Amerike, dobiješ ban, odnosno komentari se uklanjaju itd..pa Trump je hladno stavio sankcije Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu i tamošnjim sudijama...Kao što rekoh, u domenu so teorija zavjere.
- REDDEVILS
#31752 Re: PC gamerske konfiguracije
Imali se gdje skinuti ofisl windows 7 image treba mi za stariji laptop.
Hvala
Hvala
- nivla
- Averus
#31754 Re: PC gamerske konfiguracije
EU regulacija, zato i discord sere, a i ostali će. Za koju godinu će iza svakog online accounta morati stajati fizičko lice, potpuno identifiable - dakle face recognition, bankovni podaci, ID (pasoš/lična) itd.
To je dobro!
Mislim da većina banaka imaju one neke privremene kartice (znam da su Hypo i BBI imali u svoje vrijeme) koje traju tipa mjesec ili tri. One su kao "sigurna" varijanta za internet plaćanje, jer ih dopunjuješ.
Raspitaj se, prijavi na google takvu karticu i zdra'o
Mislim da je njima samo bitno je da je aktivna i da je na tvoje ime, nebitno jel' Visa ili Mastercard
- drug_profi
#31755 Re: PC gamerske konfiguracije
@ADitiOn
Drug, uzmi negdje debitnu karticu bez dozvoljenog minusa i nju ponudi.
Otvori u nekoj banci račun, pa ga zatvori poslije ako ti ne treba. Zatvaranje se vise ne placa.
Drug, uzmi negdje debitnu karticu bez dozvoljenog minusa i nju ponudi.
Otvori u nekoj banci račun, pa ga zatvori poslije ako ti ne treba. Zatvaranje se vise ne placa.
- aditon
#31756 Re: PC gamerske konfiguracije
@Averus
@drug_profi
nema šanse da dobijem debitnu karticu prije isteka roka jer za izradu u bilo kojoj banci treba do 10 dana...u ovom momentu razmišljam da ugasim nalog bez obzira na sve što gubim tim činom. Probat ću za ovo vrijeme što mi je ostalo izvršiti izmjene email adrese na raznim nalozima, bar da koliko toliko ublažim štetu. Praviti novi Google nalog nakon ovoga nema smisla...Najveći mi je problem promijeniti telefon jer na androidu bez google play store-a nemam šta tražiti.
Ako je ovo sve zbog tih EU regulativa, onda bi svima bolje bilo da se počnete pripremati za tranziciju, bilo da planirate prihvatiti ove uslove ili planirate migrirati na neke druge servise.
@drug_profi
nema šanse da dobijem debitnu karticu prije isteka roka jer za izradu u bilo kojoj banci treba do 10 dana...u ovom momentu razmišljam da ugasim nalog bez obzira na sve što gubim tim činom. Probat ću za ovo vrijeme što mi je ostalo izvršiti izmjene email adrese na raznim nalozima, bar da koliko toliko ublažim štetu. Praviti novi Google nalog nakon ovoga nema smisla...Najveći mi je problem promijeniti telefon jer na androidu bez google play store-a nemam šta tražiti.
Ako je ovo sve zbog tih EU regulativa, onda bi svima bolje bilo da se počnete pripremati za tranziciju, bilo da planirate prihvatiti ove uslove ili planirate migrirati na neke druge servise.
- kabal1337
#31757 Re: PC gamerske konfiguracije
trazi da ti aktiviraju otp sigurnost.
za svaku transakciju putem neta moras unjeti kod za otp sms poruku, nakon toga stize jedinstveni pin preko sms koji unosis za potvrdu kupovine.
Znaci da kupis nesto online moras znati pin za otp + jedinstveni pin koji stigne putem sms-a
naravno za gpay i paypal otp kod nije potreban
za svaku transakciju putem neta moras unjeti kod za otp sms poruku, nakon toga stize jedinstveni pin preko sms koji unosis za potvrdu kupovine.
Znaci da kupis nesto online moras znati pin za otp + jedinstveni pin koji stigne putem sms-a
naravno za gpay i paypal otp kod nije potreban
- drug_profi
#31758 Re: PC gamerske konfiguracije
Onda im skeniraj lični dokument. Najmanje štete može biti od toga.aditon wrote: ↑19/02/2026 13:21 @Averus
@drug_profi
- vaučer
#31759 Re: PC gamerske konfiguracije
Da, dokument je najlakša opcija.
- BaDa
#31760 Re: PC gamerske konfiguracije
A da kupis aircash karticu na kiosku? I s njom probas?aditon wrote: ↑19/02/2026 13:21 @Averus
@drug_profi
-
mickey84
#31762 Re: PC gamerske konfiguracije
@aditon
Idi na https://myaccount.google.com, pa na personal info, pa na birthdays. Ako to imas upozorenje, definitivno nije phishing, i uradi sa licnom kartom verifikaciju. Mozes i sa bankovnom karticom, gdje ce ti google skinuti privremeno 1$ za verifikaciju, pa vratiti.
Pri verifikaciji, takodje pazis u adress bar-u na kojoj si stranici.
Po meni, ovo je legit, i ne bih gasio dugogodisnji mail zbog verifikacije.
Prica o bilo kakvoj privatnosti u 21-om vijeku je odavno bespredmetna i nema apsolutno nikakvog smisla jer nas 24/7/365 “prate i prisluskuju” ako smo im interesantni.
Idi na https://myaccount.google.com, pa na personal info, pa na birthdays. Ako to imas upozorenje, definitivno nije phishing, i uradi sa licnom kartom verifikaciju. Mozes i sa bankovnom karticom, gdje ce ti google skinuti privremeno 1$ za verifikaciju, pa vratiti.
Pri verifikaciji, takodje pazis u adress bar-u na kojoj si stranici.
Po meni, ovo je legit, i ne bih gasio dugogodisnji mail zbog verifikacije.
Prica o bilo kakvoj privatnosti u 21-om vijeku je odavno bespredmetna i nema apsolutno nikakvog smisla jer nas 24/7/365 “prate i prisluskuju” ako smo im interesantni.
- aditon
#31763 Re: PC gamerske konfiguracije
kada želiš uraditi potvrdu putem lične, doslovno ima jedan check box koji moraš kliknuti ,a koji govori o tome da se ti slažeš da Google koristi tvoje lične podatke. Da se razumijemo, ne sviđa mi se niti jedna od ove dvije opcije ali odluku ću morati donijeti. Inače radim posao vezan za obradu ličnih podataka građana BiH i kod nas je posebno rigorozan ovaj zadnji zakon o zaštiti ličnih podataka. Vjerujte ogromne se mogu manipulacije raditi ukoliko imate podatke npr nečijeg ličnog dokumenta. Meni ovo liči na prikupljanje ličnih podataka iza kojeg stoji velike sile. Lakše je nekog identifikovati po emailu, a na osnovu podataka koje si ti kao korisnik dao, nego da se tamo neko zajebaje i traži npr po IP adresi njima interesantna lica. Živimo u dobu "velikog brata". Čudno je i to da nisu svi korisnici dobili ovu notifikaciju, posebno ako je to neka EU regulativa. Google zna moj rođendan, svake me se godine sjeti, a sad mi traži da potvrdim datum rođenja. Sve u svemu, sranje.
- drug_profi
#31764 Re: PC gamerske konfiguracije
Razmisli da lei je to povezano sa historijom tvog internet pretrazivanja ili sl.
Ja recimo imam tri google acc i ni na jednom mi niko nije trazio KYC.
Ali recimo sa sva tri sam kupovao nekad nesto online. Mozda im je to dokaz da nisam balavac, plus sto su nalozi stari vjv. vise od 20 godina svaki ponaosob.
Ja recimo imam tri google acc i ni na jednom mi niko nije trazio KYC.
Ali recimo sa sva tri sam kupovao nekad nesto online. Mozda im je to dokaz da nisam balavac, plus sto su nalozi stari vjv. vise od 20 godina svaki ponaosob.
-
mickey84
#31765 Re: PC gamerske konfiguracije
Zato i kazem, jedna verifikacija vise ti nista ne znaci u zivotu. Totalna je zabluda prica o bilo kakvoj privatnosti ako koristis bilo kakav smart uredjaj.
Ja npr imam kompletno odradjen KYC na 5+ kripto mjenjacnica, sto je puno rigoroznija provjera i puno vise dokumenata.
Da ne duzimo dalje, po meni verifikacija nije vrijedna razmisljanja ni minut, a kamoli gubljenja dugogodisnjeg glavnog mail-a.
Ako ostajes pri tome da neces da se verifikujes licnom/pasosem, sa svoje kartice skini sve osim 5KM (mada je dovoljno i 2KM), pa se njome verifikuj.
Ja npr imam kompletno odradjen KYC na 5+ kripto mjenjacnica, sto je puno rigoroznija provjera i puno vise dokumenata.
Da ne duzimo dalje, po meni verifikacija nije vrijedna razmisljanja ni minut, a kamoli gubljenja dugogodisnjeg glavnog mail-a.
Ako ostajes pri tome da neces da se verifikujes licnom/pasosem, sa svoje kartice skini sve osim 5KM (mada je dovoljno i 2KM), pa se njome verifikuj.
- drug_profi
#31766 Re: PC gamerske konfiguracije
U pravu je miki.
- typeOnegative
#31767 Re: PC gamerske konfiguracije
Čudna situacijja , nije ni meni došlo ni ne jadan, a ima ih desetak , dogodilo mi se ovo sa paypalom jednom kad su trazili da potvrdim podatke i bio je phishing
Naravno, opreza nikad dosta, ali to je danas novo normalno, jbg .prevara i prikupljanja podataka na sve strane,
a phising obično.ide sa stranica koje imaju "http" umjesto "https" u adresi .
KYC u osnovi nužno ne znači ništa loše ako je legitimna stranica ili servis, odradio sam ga i sam na nicehashu i na još par kripto mjenjačnica kao i mickey i nisam imao nikad problema .
Na svakom od nas je da raščlani jel spreman na neke ustupke i kompromise ili ne , a privatnost je misaona imenica danas nažalost.
Naravno, opreza nikad dosta, ali to je danas novo normalno, jbg .prevara i prikupljanja podataka na sve strane,
a phising obično.ide sa stranica koje imaju "http" umjesto "https" u adresi .
KYC u osnovi nužno ne znači ništa loše ako je legitimna stranica ili servis, odradio sam ga i sam na nicehashu i na još par kripto mjenjačnica kao i mickey i nisam imao nikad problema .
Na svakom od nas je da raščlani jel spreman na neke ustupke i kompromise ili ne , a privatnost je misaona imenica danas nažalost.
-
DonieBrasco
#31768 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja danas na YT ne mogu ni jedan video da otvorim dok se ne logujem, znaci pocinje.
- ferratilis
#31769 Re: PC gamerske konfiguracije
Novi model monitora koji @aditon ima, odnosno refresh istog. Sta mislite?
https://mickey84.olx.ba/artikal/67642985
- BeYaZ
#31770 Re: PC gamerske konfiguracije
I kod mene je isti, odličan jeferratilis wrote: ↑20/02/2026 21:23 Novi model monitora koji @aditon ima, odnosno refresh istog. Sta mislite?
- Qler
#31771 Re: PC gamerske konfiguracije
Danas sam dobio 32GB DDR5 5600MHz
jaran iz USA mi poslao
-
DonieBrasco
#31772 Re: PC gamerske konfiguracije
Cuvaj to je sad vrijedno ne otpakuj. 
-
TecJu
#31773 Re: PC gamerske konfiguracije
Pozdrav, tražim radni stol po mjeri cca 200x80. Bitno mi je da je stabilan i čvrst, s puno radnog prostora (programer sam, 10h dnevno).
Zanima me vaše iskustvo i preporuke, kao i to koje materijale preporučujete (ploča, noge/ram) i na šta da obratim pažnju kod izrade.
Zanima me vaše iskustvo i preporuke, kao i to koje materijale preporučujete (ploča, noge/ram) i na šta da obratim pažnju kod izrade.
- kabal1337
#31774 Re: PC gamerske konfiguracije
Ako se naslanjas svom tezinom na sredinu stola onda definitivno neka resetkasta konstrukcija gdje dodje ploca. I onda mozes koristiti i tanju plocu od debljine 15mm.
Ako hoces sto da je lagan, onda aluminij za nogare i konstrukciju ( cijena visa)
- aditon
#31775 Re: PC gamerske konfiguracije
vjeruj da se nemaš šta misliti, pogotovo po toj cijeni (da se razumijemo nisam snob i vrlo dobro znam šta je milja i sto) jer sam ja svoj i skuplje platio ali obzirom na cijene ostale konkurencije, definitivno best buyferratilis wrote: ↑20/02/2026 21:23 Novi model monitora koji @aditon ima, odnosno refresh istog. Sta mislite?