Evo jedno zanimljivo stivo za procitati.PixelDrifter wrote: ↑20/02/2026 18:18Polazimo od zakona fizike koji su isti za cijeli svemir. Zakoni fizike su univerzalni. Da zakoni fizike nisu univerzalni, mi ne bismo mogli razumjeti prošlost svemira niti predvidjeti njegovu budućnost. Cijela astronomija se temelji na povjerenju da "tamo negdje" vrijede ista pravila kao i "ovdje". Ako se to negira, onda se negira kompletno sve. Recimo i da imamo svemirski brod kao Enterprise, koji bi se kretao brzinom koja je deset puta veća od brzine svjetlosti (sto je nemoguće, ali argumenta radi), do Antaresa bi nam trebalo pola stoljeća, tačnije 55 godina. Do galaksije Andromeda 250.000 godina. Djeco, 250.000 godina... (prije 250.000 godina desila se pojava homo sapiensa na Zemlji).Point. wrote: ↑20/02/2026 18:06 Mi polazimo od naše pretpostavke, ako mi ne možemo kroz galaksiju pičiti, onda ne može niko. Malo mi je smiješno da nismo istražili, koliko ono 70% okeana, ali znamo sve o Big Bangu, o zakonima fizike van našeg sazvježđa, kako bi se potencijalni vanzemalji kretali ili njihove načine. Možda postoje paralelni svjetovi, da se tako izrazim, možda postoje drugi načini putovanja osim linjarnog od tačke A do tačke B.
Jednostavno, ne znamo.
Ako je autor izmislio ovo onda ima bas ali bas bujnu mastu.
https://ia902802.us.archive.org/17/item ... ophecy.pdf