Glasanje dijaspore na izborima u BiH

A_A_AKCIJA

#51 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by A_A_AKCIJA »

Pored savjeta koje sam već dao, predlažem sljedeće:

Na eventima obavezno organizirajte akciju popunjavanja papira za registraciju. Neka to bude kruna eventa. Svečano popunjava glavni lik zajednice, slikanje, čestitke, poruke nade...

Na svim eventima koje budete organizirali, ponesite dovoljan broj isprintanih papira za registraciju glasanja u inostranstvu.
Dođite spremni, skener, copy aparat, saso mange..

U pozivnici navedite da svi koji dođu ponesu identifikacijski dokument (ne znam koji treba), da možete kompletirati registraciju

Pokušajte procijeniti broj gostiju i pripremite otprilike toliko +20%

Pokušajte da imate dovoljno hostesa koje će pomoći svima da to što lakše popune.

Obavezno u izvještajima se hvalite brojem registracija. Napravite hype od toga. Neki cilj i zajedno ga ganjate svi, bilježite milestone, slavite kada ih pređete...

Budite dosadni BiH medijima sa press releases, pozivajte ih da dođu i snime prilog.

Biće odličan efekat kada se krene pričati o tome. Moje iskustvo govori da mediji kopiraju jedni od drugih ideje za priloge.
Point.

#52 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by Point. »

xPaco1337 wrote: 18/02/2026 11:35
W0rM wrote: 18/02/2026 11:19
xPaco1337 wrote: 18/02/2026 11:11
Ne pricamo o meni nego stanovnicima države. Ako tebi dolazi neko sa strane i kupuje stanove i kuće, a STANOVNICI države to ne mogu to je problem. Nije problem ako kupimo tj ne kupim ja ili neki stanovnik BiH.

Poređenje milijardera nema veze sa ovim postom, ako je milijarder u mojoj državi stekao pare ovde zaposlio ljude ovde i stekao te pare nemam ja sa tim ništa. Ili nisi razumio šta želim da kažem ili nemaš jednostavno taj kapacitet preko tog JA JA JA.
A ti nisi stanovnik drzave Bosne i Hercegovine?

Poredjenje milijardera je izvrsno, samo ti ne kapiras. Ako nisi sposoban dovoljno da zaradis - skill issue druze. Sta da ti kazem, tuzno ali je tako.
A ako zelis da promijenis nesto po tom pitanju, lagano, gradjanska udruzenja, politicki akti, podakti, zakoni itd. To tako ide.

Kapitalizam, nema para nema bombona.

Zelis nesto da promijenis? Glasaj, kandiduj se itd.
Vidim da se raspravljam sa malodobnom djecom ovde pa i neću zalaziti previše.

Samo je kod nas normalno da dolaze ljudi u državu u kojoj ne žive kupuju stanove i kuće, ne žive u njima, ili se iznajmljuju znaci ljudi koji žive ovde ne mogu to priuštiti, upravo zbog njih. I vama je to normalno kako dijete kaže skill issue.

To nije na meni i na tebi da riješimo nego na državi, nigdje se ne dešava osim kod nas na Balkanu takva stvar zato imamo skuplje stanove u Sarajevu nego u Njemačkoj, ali vama je to normalno i skill issue. Hvala lijepo ne trebaš odgovarati na post više. :bih:
Ti prika nemaš pojma kako svijet funkcioniše van tvoje kuće/stana.

Znaš li ti prika koliko npr naših ljudi imaju stanove na hrvatskoj jadranskoj obali a žive u drugim državama Evrope? Znaš li prika koliko ima engleza, norvežana, šveda koji imaju stanove u Španiji, Portugalu? Neka mjesta u Španiji imaju natpise na norveškom po nekim prodavnicama, skandinavske kuće koje se bave prodajama nekretnina ima koliko hoćeš kojima je primarni biznis prodavati stanove u Španiji skandinavcima?

To nije samo u BiH normalno, nego naravno u cijelom civilizovanom svijetu, samo treba nekad dignuti glavu i promućkati sa njom.
Quaresma

#53 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by Quaresma »

Ja kad sam bio dole u Andaluziju prije nekoliko godina. Rekli su mi kako stanovnicima, konkretno Malage, nije drago sto dolaze stranci i kupuju nekretnine, jer im oni podizu cijene nekretnina. I to su bas ti koje si upravo naveo.

Dakle, nezadovoljstva i kod njih ima.
xPaco1337

#54 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by xPaco1337 »

Quaresma wrote: 18/02/2026 13:58 Ja kad sam bio dole u Andaluziju prije nekoliko godina. Rekli su mi kako stanovnicima, konkretno Malage, nije drago sto dolaze stranci i kupuju nekretnine, jer im oni podizu cijene nekretnina. I to su bas ti koje si upravo naveo.

Nama je ovako kako nam je zbog ovakvih budala sto pisu postove poput ovih ubleha iz dijaspore koje su se pronasle u onom sto sam napisao. I neka su, evo ti razumijes sta ja mislim o tome…Ljudi u Spaniji i jugu Francuske ne mogu opstat od Britanaca plus Britanci stoka od ljudi sami po sebi.
Point.

#55 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by Point. »

xPaco1337 wrote: 18/02/2026 15:28
Quaresma wrote: 18/02/2026 13:58 Ja kad sam bio dole u Andaluziju prije nekoliko godina. Rekli su mi kako stanovnicima, konkretno Malage, nije drago sto dolaze stranci i kupuju nekretnine, jer im oni podizu cijene nekretnina. I to su bas ti koje si upravo naveo.

Nama je ovako kako nam je zbog ovakvih budala sto pisu postove poput ovih ubleha iz dijaspore koje su se pronasle u onom sto sam napisao. I neka su, evo ti razumijes sta ja mislim o tome…Ljudi u Spaniji i jugu Francuske ne mogu opstat od Britanaca plus Britanci stoka od ljudi sami po sebi.
Ja ti opet kažem da ti, prika, nemaš pojma kako svijet funkcioniše. Inače se ne bi ibretio i mislio da samo u BiH ljudi koji žive vani kupuju stanove. To je sasvim normalna pojava i umjesto sa se zahvališ što si danas nešto novo naučio, ti nastavljaš po starom.

On bi lafo nešto zabranjivao sasvim normalnu pojavu u svijetu.
ZoomZoomKiwi

#56 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Indikativno je to da se najviše bune podržavatelji SDA i ekipe. :thumbup:

Dijaspora sve i jedne države na svijetu uvijek glasa većinom za ljude koji su ih i otjerali iz domovine. Samo to ne kontaju.

Ima tu još drugih slučajeva, pošto imam dosta prijatelja u Hrvatskoj, znam da im je vazda bilo krivo što ljudi iz BiH, rođeni u BiH, poreze plaćaju u BiH, imaju pravo glasa u HR jer im je to Tuđman obezbijedio. I onda ti glasovi iz dijaspore vazda prevagnu za HDZ.

Nisi poreski rezident u BiH, država od tebe nema nikakve koristi, nemaš šta ti birati nekom u BiH vlast.

Jbg, ne godi to SDA i ekipi, jer samo ljudi operisani od pameti i ljudi koji ne žive u BiH mogu glasati za takve.
Sanjarko

#57 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by Sanjarko »

Najmanje Bosanska dijaspora na izborima glasa, Hrvati i Srbi najviše glasaju na našim izborima, a nisu ovdje.
SaraFina

#58 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by SaraFina »

Sanjarko wrote: 18/02/2026 17:23 Najmanje Bosanska dijaspora na izborima glasa, Hrvati i Srbi najviše glasaju na našim izborima, a nisu ovdje.
Ovo je u potpunosti tačno. I tu praksu treba sto prije promjeniti. Mi iz dijaspore ako budemo glasali i masovno se odazvali, vi u BiH mozete 100% prosperirati nasim odzivom.

Veća izlaznost s nama, znaci 100% veci legitimitet drzave i institucija. Nama svima i Bosancima i Bošnjacima jaca drzava BiH, u postojećim granicama, politicki i ustavno iznad entiteta rs i ona 2,5 HDZ kantona je prioritet. Bez dvojbe.
Nas ima stotine hiljada gradjana van granica, mi ne glasamo kao stranacki uhljebi za egzistenciju i stranke, nego za jaču drzavu i institucije. Takodjer ce vecina ljudi iz dijaspore dati podrsku evropskim i proeuropskim strankama. Ne kažem da nece niko glasati za nacionalne, ali ne mislim da je SDF ljudima vani u vrhu liste. Kao sto se provlače stereotipi na forumu.

Zivimo i sami u EU drzavama i zapadnim demokratijama, pa je logicno da cemo pored drzave i institucija podrzati i evropske integracije, borbu protiv korupcije a i “modernizaciju” političkih i drugih sistema. A smanjiti etničku mobilizaciju i uskratiti glasove strankama koje su od rata u vlasti ali drzavi i ljudima nisu donijele nikakav prosperitet.

U mnogim lokalnim sredinama nasi ljudi iz dijaspire su prepoznati i njihov novac a i utjecaj koji imaju mogu biti od presudnog znacaja za te sredine i ljude koji zive. To se najbolje vidi i pokazuje kod susjeda Hrvata jer ta praksa kod njih po Hercegovini vise je no učinkovita. Nazalost je iskljucivo u službi HDZ-a, jer je HDZ prakticno sahranio svu svoju mogucu oporbu i HNS sveo na osobnu prciju. Kod nas na srecu stvari ne stoje tako lose. I mi mozemo pokazati i pozitivne trendove kad je slična praksa u pitanju.

Na kraju oko 40% stanovništva BiH, želi raspad drzave i podjelu. Mi mozemo dobro pojacati vas kojima tako nesto nije i nikada nece biti na spisku zelja.
U rs se posebno mozemo angazirati. I sto rekao @Akcija da postanemo onaj jezičak na vagi da se bez nas “jednostavno ne moze” sastaviti apsolutno nista u buducnosti. Vi u BiH svojim brojem i glasovima ne mozete pokriti sve ove “prioritete”.
GandalfSivi

#59 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by GandalfSivi »

Uf, gdje smo, sta smo, dokle smo? Jeste li se skontali smijemo li glasati? Ja sam se u podne sjetio da nisam kafu popio, sto mi se vjerovatno 30 godina nije sjetilo.

Puno pozdrava sjevernim komsijama, kojima se svidjela inicijativa i koji su se odlucili pridruziti pod “Glasaj KANADA” kampanjom.

Image

Ja sam zavrsio svu dokumentaciju za sutra, ako sve prodje dobro, onda cu moci podijeliti detalje kompletne kampanje…
muha_sa

#60 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by muha_sa »

GandalfSivi wrote: 18/02/2026 19:52 Uf, gdje smo, sta smo, dokle smo? Jeste li se skontali smijemo li glasati? Ja sam se u podne sjetio da nisam kafu popio, sto mi se vjerovatno 30 godina nije sjetilo.

Puno pozdrava sjevernim komsijama, kojima se svidjela inicijativa i koji su se odlucili pridruziti pod “Glasaj KANADA” kampanjom.

Image

Ja sam zavrsio svu dokumentaciju za sutra, ako sve prodje dobro, onda cu moci podijeliti detalje kompletne kampanje…
:thumbup:
Ne dajte se omest--jesil pitar il jok :D
Danguba

#61 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by Danguba »

Kako ide? :D
GandalfSivi

#62 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by GandalfSivi »

Danguba wrote: 19/02/2026 00:44 Kako ide? :D
Pitaj me veceras…
GandalfSivi

#63 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by GandalfSivi »

Dragi moji forumasi i forumasice, cast mi je i zadovoljstvo 8-) predstaviti sada vec zvanicnu (sazetu) verziju Strategije za povecanje izlaznosti BH zajednice (u ovom slucaju u Americi, ali to je do detalja) na opce izbore u BiH 2026. godine. Nadam se da ce dokument koji postavljam odgovoriti na mnoga pitanja. I jos jednom da javim, ako ima ljudi zainteresovanih ili u Americi, ili bilo gdje u dijaspori da se ukljuce u ovaj projekat, molim vas da se javite, imamo i detaljnije dokumente i uvijek je dobro dijeliti ideje sa ljudima.
SAŽETA STRATEGIJA
Povećanje izlaznosti dijaspore (SAD) za Opće izbore BiH 2026

GLAVNA PORUKA:
“Dijaspora je politički subjekt. Tvoj glas je moć i odgovornost — MIJENJAJ BUDUĆNOST,
GLASAJ SAD!”

1) Zašto ovo radimo
Dijaspora Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja značajan društveni
resurs, kroz raspoloživo znanje, iskustvo i kapital, koji mogu doprinijeti ukupnom razvoju i prosperitetu
Bosne i Hercegovine.

Učešće u izbornom procesu predstavlja ostvarivanje građanskog prava i izvršavanje građanske
dužnosti u okviru demokratskog poretka i institucionalnog sistema Bosne i Hercegovine. Izlazak na
izbore potvrđuje prisustvo i uključenost dijaspore u javni život Bosne i Hercegovine, nezavisno od bilo
kakve stranačke ili političke opredijeljenosti.

U tom smislu, naglašava se da se radi o pitanju ostvarivanja biračkog prava i učešća u demokratskom
procesu, a ne o pitanju podrške pojedinačnim političkim subjektima.
U tom okviru, kampanja djeluje u službi građana Bosne i Hercegovine u SAD-u, s ciljem da se olakša
njihovo informisano i pravovremeno uključivanje u izborni proces. Fokus je na jasnim, tačnim i
dostupnim proceduralnim informacijama i praktičnoj podršci, uz striktno nestranački karakter
aktivnosti.

Veći odaziv dijaspore dodatno podržava Bosnu i Hercegovinu kroz:
• Širi demokratski legitimitet: veća izlaznost doprinosi reprezentativnosti izabranih tijela i jačanju
povjerenja u demokratski proces.
• Jasnije artikulisana očekivanja građana: izborni rezultat jasnije odražava opredijeljenost za
odgovornost, integritet i kompetentnost u obavljanju javnih funkcija.
• Dalje jačanje kvaliteta procesa: veće učešće podstiče nastavak modernizacije i unapređenja
pristupačnosti i transparentnosti izbornog procesa, u okviru važećih propisa.
• Pozitivan međunarodni signal: aktivno učešće dijaspore jača veze BiH s međunarodnim
okruženjem i potvrđuje opredijeljenost za demokratske standarde i uključivost.

2) Cilj našeg djelovanje je podrška biračima (bez stranačkih opredjeljenja) kroz:
• Podsticanje na ostvarivanje biračkog prava kao lične odgovornosti:
biračko pravo se
promoviše kao individualno pravo i mehanizam građanskog učešća, uz naglasak na značaj
informisanog pristupa i odgovornog korištenja glasa.
• Olakšavanje pristupu informacijama: obezbjeđuju se objedinjene informacije na jednom
mjestu, praktična podrška „korak-po-korak“ i sadržaj u jednostavnom, razumljivom jeziku, s
ciljem uklanjanja nedoumica u vezi sa registracijom i glasanjem.
• Neutralnost i integritet informisanja: svi materijali i komunikacija su striktno nestranački,
bez političke promocije ili propagande, uz fokus isključivo na tačne procedure, rokove i
tehničku podršku biračima.

3) Krovne poruke (ključne poruke kampanje)
• „Tvoj glas. Tvoja budućnost.“
— Učešće u izborima predstavlja ličnu odluku o smjeru
razvoja Bosne i Hercegovine i načinu na koji se ostvaruje javni interes.
• „Ne prepuštaj drugima.“ — Neizlazak na izbore praktično znači prepuštanje odluke drugima;
izlazak na izbore je osnovni oblik građanskog učešća.
• „Zajednica u pokretu.“ — Dijaspora je aktivan dio društva, sa jasnim očekivanjima u pogledu
standarda rada institucija i mjerljivih rezultata u javnim politikama.
• „Poštuj proceduru da bi se poštovao glas.“ — Uredna, transparentna i pravilno provedena
procedura doprinosi povjerenju u izborni proces i jačanju legitimiteta izbornog ishoda.

4) Koalicija aktera (kritična masa)
• Ambasada i konzularna mreža (podrška dostupnosti):
Aktivnosti su usmjerene na to da
zvanične informacije Ambasade i konzularne mreže o izbornim procedurama dobiju širi doseg
među građanima Bosne i Hercegovine u SAD-u, kroz usmjeravanje ka relevantnim zvaničnim
izvorima i širenje javnih obavještenja. Ambasada i konzularna mreža mogu, ukoliko to bude
svrsishodno i u skladu s raspoloživim kapacitetima, davati opće savjetodavne smjernice
radi jasnoće i usklađenosti informativnih materijala.
• Šira dijaspora (formalne i neformalne mreže): Polazi se od činjenice da ne postoji
jedinstven registar niti unaprijed definisana struktura dijaspore u SAD-u, te se informisanje i
uključivanje provodi putem javnih i otvorenih kanala, uz jednak tretman i nediskriminatoran
pristup, bez selektivnog usmjeravanja prema određenim grupama ili lokalitetima.
• Predstavnici zajednice, uključujući organizovane i neformalne oblike djelovanja
(udruženja, inicijative i pojedinci), kao i predstavnike poslovne zajednice:
Saradnja se
ostvaruje na dobrovoljnoj osnovi i prema transparentnim principima, radi širenja provjerenih
informacija i pružanja podrške provedbi aktivnosti kroz ustupanje prostora, logističku podršku,
umrežavanje i jačanje kredibiliteta komunikacije.
• Mladi i profesionalci: Mladi i profesionalci djeluju kao informativni ambasadori putem
društvenih mreža i „peer-to-peer“ komunikacije, uz fokus na praktičnu podršku biračima i
pojašnjenje procedura.
• Medijske platforme zajednice i javni kanali: Medijske platforme i otvoreni javni kanali koriste
se radi osiguravanja kontinuirane vidljivosti i dostupnosti informacija svim zainteresovanim
građanima, uključujući i one koji nisu dio organizovanih grupa.
• Potencijalni sponzori (finansijska i/ili materijalno-tehnička podrška): Podrška se može
obezbijediti kroz štampu, prostor, tehniku i druge resurse, pri čemu se sva podrška koristi
isključivo za provedbu prethodno odobrenih aktivnosti definisanih strategijom i operativnim
planom, uz unaprijed utvrđena etička pravila, punu transparentnost i striktno nestranački
karakter aktivnosti.

5) Uslovi koji podržavaju ostvarenje biračkog prava građana BiH u SAD-u (2026)
• Pravovremene, jasne i lako dostupne objave o rokovima, koracima i potrebnoj dokumentaciji
za registraciju i glasanje.
• Jedinstveno i razumljivo predstavljanje procedura, uključujući pregled ključnih koraka „od
početka do kraja“.
• Jasno naznačeni kanali za podršku i upite (kontakt-tačke, upute gdje i kako dobiti pomoć),
posebno u slučajevima nedoumica ili poteškoća u procesu.

6) Mjerljivi pokazatelji uspješnosti kampanje
• Doseg i angažman: broj posjeta/klikova na informativne materijale, broj upita i broj korisnika
koji su koristili podršku „korak-po-korak“.
• Operativni učinak: broj realizovanih informativnih aktivnosti (objave, radionice/informativni
pozivi, događaji) i broj uključenih gradova/„hubova“ u distribuciji informacija.
• Ishodi učešća (indikativno): trend u broju odobrenih registracija i važećih glasova (pošta +
DKP), posmatran kao širi pokazatelj angažmana dijaspore, bez pripisivanja uzročne
odgovornosti kampanji.

• 7) Rizici percepcije i mjere ublažavanja
• Percepcija pristrasnosti: Rizik se umanjuje kontinuiranim isticanjem nestranačkog karaktera,
objavom jasne izjave o neutralnosti i fokusom isključivo na proceduralne informacije i praktičnu
podršku biračima.
• Apatija i cinizam: Rizik se adresira porukama koje naglašavaju vrijednost učešća („glas kao
mehanizam građanskog uticaja“) te pojednostavljenim, razumljivim prikazom koraka i rokova,
kako bi se proces učinio dostupnijim i manje opterećujućim.
• Dezinformacije: Rizik se ublažava uspostavom centralnog informativnog mjesta (web),
kratkim i provjerenim uputama, dostupnim kanalima za pitanja (help-line/FAQ) i informativnim
„klinikama“, uz prioritet da tačna informacija bude brža i vidljivija od glasina.

ANEKS
Okvirni plan aktivnosti (mart-oktobar 2026)

Kampanja je nestranačka i isključivo informativnog karaktera. Aktivnosti se planiraju i realizuju
modulirano, prema iskazanoj potrebi i mjerljivom interesu građana (npr. klinike se održavaju samo uz
dovoljan broj prijava; obim help-line podrške se usklađuje s brojem upita i raspoloživim kapacitetima).
Početni outreach i prikupljanje povratnih informacija direktno informiraju sadržaj, kanale i dinamiku
kampanje. Zvanični rokovi i upute CIK-a se uvrštavaju čim budu objavljeni i predstavljaju referentnu
osnovu za sve materijale.

Moguće aktivnosti (aktiviraju se po potrebi):
• jedinstveni web centar „Kako glasati iz SAD-a“ (rokovi po objavi CIK-a, koraci, dokumenti,
FAQ, najčešće greške, prijave, opt-in podsjetnici);
• kratke upute „korak-po-korak“ i javne objave/podsjetnici preko otvorenih kanala;
• kanal za upite (help-line / email / poruke) sa standardizovanim odgovorima i jasnim uputama
gdje se nalaze zvanične informacije;
• online Q&A i informativne klinike (sedmično ili ad hoc), te povremene uživo sesije u gradovima
gdje postoji dovoljan interes i kapacitet;
• regrutacija i obuka volontera (TzT) te priprema materijala (checkliste, mini-video, 1-str. FAQ);
• saradnja s predstavnicima zajednice i medijskim platformama radi šire distribucije provjerenih
proceduralnih informacija;
• transparentno uključivanje sponzorske podrške (finansijske i/ili materijalno-tehničke), isključivo
za aktivnosti odobrene strategijom i operativnim planom, uz etička pravila i nestranački
karakter
Danguba

#64 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by Danguba »

Gandalfe, znas sta mislim o ovoj temi i zato je necu kvariti.
Sretno vam bilo.

p.s. imas srece sto si ti postavljac ove teme inace bi te mnogi rascerecili. :thumbup:
GandalfSivi

#65 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by GandalfSivi »

Danguba wrote: 20/02/2026 00:17 Gandalfe, znas sta mislim o ovoj temi i zato je necu kvariti.
Sretno vam bilo.

p.s. imas srece sto si ti postavljac ove teme inace bi te mnogi rascerecili. :thumbup:
To je ocekivano i normalno, ne samo na forumu. To je okay…

Meni ne smeta normalna konverzacija, cak i kad me neko pokusava ubijediti da nisam u pravu. Mozda i nisam, ali pokusavam, jebiga…
vee-jay

#66 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by vee-jay »

sve najbolje dijaspori :thumbup:
dr_Evil

#67 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by dr_Evil »

GandalfSivi wrote: 20/02/2026 00:21
Danguba wrote: 20/02/2026 00:17 Gandalfe, znas sta mislim o ovoj temi i zato je necu kvariti.
Sretno vam bilo.

Meni ne smeta normalna konverzacija, cak i kad me neko pokusava ubijediti da nisam u pravu. Mozda i nisam, ali pokusavam, jebiga…
Kako ide ovo drug?
mishic

#68 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by mishic »

Zanimljivo je kako su pojedinci "operisani od pameti" vidoviti pa pored svih ostalih svojih spoznaja znaju i šta misle, kome pripadaju, za koga glasaju oni u dijaspori. Te glasače kititi svojom dijagnozom malo je prepotentno ali je onako baš bosanski.

Sve znam, u sve se razumijem i sve je baš onako kako JA kažem.
GandalfSivi

#69 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by GandalfSivi »

dr_Evil wrote: 15/04/2026 15:25
Sretno vam bilo.

Kako ide ovo drug?
Ide dobro. Uspostavljamo kontakte, sirimo mrezu, usaglasavamo strategiju. 23. maja cemo imati veliki uzivo sastanak BH organizacija koje djeluju iz SAD-a (hvala Ambasadi na podrsci i Brother & Sister Food Services Inc. na pokroviteljstvu). U medjuvremenu cekamo na zvanicnu objavu CIK-a da bi smo mogli poceti nastupati prema siroj zajednici.

Jos jednom da ponovim, hvala Ambasadi na celu sa ambasadorom, stvarno imamo podrsku od njih, ali sto se tice drzave i nekih drugih agencija, to je cirkus otprilike kako mozes i ocekivati.

Necu jos spominjati skracenice ni imena, jer zelim imati vjere, ali nevjerovatne stvari se desavaju. Dodje nam ponuda za nesto jako konkretno, jako korisno, jako dobro, i mi to docekamo otvorenih ruku, uz dodatak da sve sto je ponudjeno bi bilo puno efikasnije da se odradi online, nego da neko dodje u Ameriku i putuje po gradovima (nikada ljude ne bi uspjeli nahvatati). Sada, ja (jos uvijek) ne zelim recu da je neko predlozio taj projekat da im guzica vidi puta (o drzavnom trosku), ali se nakon naseg emaila cijeli projekat stavi na pauzu iz toliko nebuloznog razloga da me je sramota i napisati ga ovdje. Veze s vezom nema.

Anyhow, mi idemo dalje, ako ovaj trening uleti i dobro je, a doci ce vrijeme kada cu napisati kako bi odredjene drzavne agencije htjele poslovati. Na kraju krajeva, ne trebaju nam nuzno, ali bi bolje bilo da informacije o procesu registracije/glasanja dodju iz sluzbenog izvora, nego da ih ja sastavljam po internetu…
the the

#70 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by the the »

Ti ako se budes oslanjao na drzavne agencije to ce potrajati a nece istrajati

Mozes imati pojedince koji ce ti pomoci ili povezati sa nekim a da imas strukturu koja ce ti staviti na raspolaganje bilo sta od svojih resursa to jednostavno nije izgradjeno da bude funkicionalno u tom smislu.

Opet, pojedinci mogu puno jer poznaju sistem iznutra, ali ako sada ne znas nikog takvog dok ti nadjes sve te ljude koji ti mogu pomagati proci ce i vrijeme i tvoja energija ce izlapiti

Idi guraj a pravi ljudi ce sami da te prepoznaju i da ti pomazu, koliko god da ljudi se okupi na taj nacin vaznije je od nekog ko gleda neki svoj mali interes, sto bi rekli jedan iskren za uhar je
dr_Evil

#71 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by dr_Evil »

GandalfSivi wrote: 15/04/2026 17:03
dr_Evil wrote: 15/04/2026 15:25

Kako ide ovo drug?
Ide dobro. Uspostavljamo kontakte, sirimo mrezu, usaglasavamo strategiju. 23. maja cemo imati veliki uzivo sastanak BH organizacija koje djeluju iz SAD-a (hvala Ambasadi na podrsci i Brother & Sister Food Services Inc. na pokroviteljstvu). U medjuvremenu cekamo na zvanicnu objavu CIK-a da bi smo mogli poceti nastupati prema siroj zajednici.

Jos jednom da ponovim, hvala Ambasadi na celu sa ambasadorom, stvarno imamo podrsku od njih, ali sto se tice drzave i nekih drugih agencija, to je cirkus otprilike kako mozes i ocekivati.

Necu jos spominjati skracenice ni imena, jer zelim imati vjere, ali nevjerovatne stvari se desavaju. Dodje nam ponuda za nesto jako konkretno, jako korisno, jako dobro, i mi to docekamo otvorenih ruku, uz dodatak da sve sto je ponudjeno bi bilo puno efikasnije da se odradi online, nego da neko dodje u Ameriku i putuje po gradovima (nikada ljude ne bi uspjeli nahvatati). Sada, ja (jos uvijek) ne zelim recu da je neko predlozio taj projekat da im guzica vidi puta (o drzavnom trosku), ali se nakon naseg emaila cijeli projekat stavi na pauzu iz toliko nebuloznog razloga da me je sramota i napisati ga ovdje. Veze s vezom nema.

Anyhow, mi idemo dalje, ako ovaj trening uleti i dobro je, a doci ce vrijeme kada cu napisati kako bi odredjene drzavne agencije htjele poslovati. Na kraju krajeva, ne trebaju nam nuzno, ali bi bolje bilo da informacije o procesu registracije/glasanja dodju iz sluzbenog izvora, nego da ih ja sastavljam po internetu…
Lol, prije koji mjesec sam imao kontakte sa kancelarijom za dijasporu pri Vladi KS, konkretne stvari smo trebali, a sto kazes njima samo guzica da sjedne na havion, nisam ni odgovarao.

Drz'se, pronaci ces vec ispravan put.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#72 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by Bobi »

GandalfSivi wrote: 15/04/2026 17:03 nebuloznog razloga da me je sramota i napisati ga ovdje
haj bolan napiši da se narod zabavlja :D.
putokaz1

#73 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by putokaz1 »

Iz Dijaspire nema kontrole i uvjek Hdz Snsd SDA dobiju najvise
Post Reply