? To si nekako zaključio iz clanka?Hakiz wrote: ↑19/02/2026 17:08 https://fenix-magazin.de/procurio-dokum ... anu-cdu-a/
Ako ćemo u tu Evropu, izgleda da ćemo ukinuti i ove neradne dane koji imamo, ne uvoditi nove![]()
I opet da ponovim, Dan Nazavisnosti BiH je 1. 3, nije 2. 3.
Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
Trappist
#9776 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
tokio25
#9777 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
aha tako jedino znatesvesuper25 wrote: ↑19/02/2026 18:44To gotova skolatokio25 wrote: ↑19/02/2026 18:41srek nemoj se radovati radit ces u ponedjeljaksvesuper25 wrote: ↑19/02/2026 17:13 Nije iskljuceno,naravno populisticki ,da opet "obraduju" radnike .Da je vlada uvijek uz njih![]()
na temi o nedelji si rukama grabio da se radi a sad bi da se ne radi
dogovori se sa sobomTo opet pozelio da ides na izlet u Banovice
![]()
usutkati jel
pa iz aviona se vidi da zeleni preuzimaju proteste da bi pogurali svoje zelje i naume al to se nece desiti
opet se dogovori jel se izlazi na porteste ili se ide u skolu
-
svesuper25
#9778 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
zeleni ti u glavitokio25 wrote: ↑19/02/2026 18:48aha tako jedino znate
usutkati jel
pa iz aviona se vidi da zeleni preuzimaju proteste da bi pogurali svoje zelje i naume al to se nece desiti
opet se dogovori jel se izlazi na porteste ili se ide u skolu
-
tokio25
#9779 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
zeleni su vucic a hajat informersvesuper25 wrote: ↑19/02/2026 18:50zeleni ti u glavio cemu ti bolan pricas
jesil dobar
protesti su omladine,hvala Bogu nisu ni za jednu stranku.Tako ce i biti,bez obzira na vase spinove.Mani se dijete tih vucic informer metoda.Budi malo pametniji.
- Ozimician
#9780 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Naravno da znaci, ovdje je sve podredjeno krupnom kapitalu, pa sadasnji kancelar je dio Blackrocka.vee-jay wrote: ↑19/02/2026 16:39dakle, po internetu - u Bavarskoj (your contry?) je 13 dana dok je npr u juznom sacsenu ili u hamburg 9 dana.
nigdje se u njemackoj praznici ne prenose ako padnu na vikend.
dakle, ovo znaci i za Njemacku?
Ozimician wrote: ↑19/02/2026 14:08 Onako moje misljenje bezveze je da je ova vlada pod zestokim uticajem krupnog kapitala, kao nijedna do sada.
Uveli su neradnu nedjelju, ali 2 dana da prodavnice ne rade - eh to krupni kapital ne moze podnijeti vec, pa onda imamo ovakve nakaradne odluke kakvih nikad nije bilo tipa 2.1. da prodavnice rade i da se praznik na nedjelju ne prenosi...
Radio je direktno za njih od 2016 do 2020.
- vee-jay
#9781 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
dakle, kapitalizam
ne razumijem onda gdje je problem
zasto bi u BiH trebalo biti drugacije
ne razumijem onda gdje je problem
zasto bi u BiH trebalo biti drugacije
-
belfy
#9782 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
i evo jedne prigodne price iz buducnosti...palermo wrote: ↑17/02/2026 15:07 Zato sto je to praznik. Zamisli Fejicevu, suncan dan, kafici puni, masa.ljudi sa desne obale.hoda Fejicevom, zasto hodaju, slave 1. Mart, sta je 1. Mart, to je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine...ostaje to u ljudima, priblizava ih ovoj drzavi...
I by yhe way nema praznik veze sa neradnom nedeljom.....
Al ako ne shvatas, onda.nista.....mislim, sta ja tu mogu jos dodati..
vrijeme desavanja: 02.03.2026. dan - ponedjeljak (neradni).
sjede otac i sin u slasticarnoj sa velikim izlogom koji gleda na ulicu. a, ulicom krece polako povorka sa drzavnim zastavama i nekolicinom okupljenih gledaoca...
sto zainteresova mladog gospodina, pa poce konverzacija:
sin: tata, super je sto danas mozemo na kolace, a ne moram u skolu. koji praznik slavimo danas?
otac: slavi se prvi mart sine. jedan od nasih najbitnijih praznika. nas Dan nezavisnosti.
sin: ali tata, danas je drugi mart...
otac: ne, danas je drugi dan prvog marta koji slavimo.
sin: da li to znaci da ce sutra biti treci dan prvog marta?
otac: ne, sutra je treci mart.
sin: a kada je onda drugi mart?
otac: pa onda kada prvi mart bude na kaledarski radni dan.
sin: a da li to znaci da ako prvi mart bude u subotu da ga mozemo slaviti i u ponedeljak i da cemo tada imati i treci dan prvog marta?
otac: sine, ti si jos previse mlad da postavljas takva pitanja.
sin: ali samo zelim znati kada cu morati u skolu, a kada ne...
otac: dobro te je sine. prekini.
P.S. namjerno sam napisao "parada na 02.03.2026", kao i jos dio pri kraju. cisto da ostane za razmisljanje...
Last edited by belfy on 20/02/2026 00:48, edited 1 time in total.
-
belfy
#9783 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
ove godine od tih 13 praznika samo je 8 neradnih dana (ukljucujuci i Bozic), jer padaju na vikende. prebroj...Ozimician wrote: ↑19/02/2026 19:02Naravno da znaci, ovdje je sve podredjeno krupnom kapitalu, pa sadasnji kancelar je dio Blackrocka.vee-jay wrote: ↑19/02/2026 16:39dakle, po internetu - u Bavarskoj (your contry?) je 13 dana dok je npr u juznom sacsenu ili u hamburg 9 dana.
nigdje se u njemackoj praznici ne prenose ako padnu na vikend.
dakle, ovo znaci i za Njemacku?
Ozimician wrote: ↑19/02/2026 14:08 Onako moje misljenje bezveze je da je ova vlada pod zestokim uticajem krupnog kapitala, kao nijedna do sada.
Uveli su neradnu nedjelju, ali 2 dana da prodavnice ne rade - eh to krupni kapital ne moze podnijeti vec, pa onda imamo ovakve nakaradne odluke kakvih nikad nije bilo tipa 2.1. da prodavnice rade i da se praznik na nedjelju ne prenosi...
Radio je direktno za njih od 2016 do 2020.
- Ozimician
#9784 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pa da, jer se ne prenose, kao sto rekoh - podredjeno krupnom kapitalu. Neki kompromis crkve i kapitalista.belfy wrote: ↑20/02/2026 00:04ove godine od tih 13 praznika samo je 8 neradnih dana (ukljucujuci i Bozic), jer padaju na vikende. prebroj...
-
belfy
#9785 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
pa i ne bas... nisu oni odredili te praznike tek tako. to ima dugu istoriju, ali nikada nisu gledali kalendarski. prije ih je bilo vise (cini mi se 18 ako se dobro sjecam), pa su smanjili, ali niko nikada nije pricao o prenosenju istih. doduse, mnoge firme nude Brückentag ako sta upadne na utorak ili cetvrtak gdje ti odbiju pola dana godisnjeg, pa i dosta drugih varijanti (da naradis prije ili poslije i slicno). ali ih niko ne prenosi ni kada ih je bilo vise, a ni kada su smanjili. tu se u potpunosti slazemo. zato i napisah onu kratku pricu iznad koju mozda nisi stigao ni procitati
-
QSuzi
#9786 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
1.mart dan neovisnosti
slavi ga taj dan, jer si na taj datum dobio neovisnost!
Ne vidim svrhu da se prebaci na radni dan, jer onda to nije dan neovisnosti, nego neradni dan zarad nerada
slavi ga taj dan, jer si na taj datum dobio neovisnost!
Ne vidim svrhu da se prebaci na radni dan, jer onda to nije dan neovisnosti, nego neradni dan zarad nerada
- MarshalDodik
#9787 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Sta je problem i ako se prenosi samo zarad nerada, na kraju krajeva?
Drzava u kojoj se samo radi tj ubija od posla zarad nicega.
Daj makar 8 dana da se ne radi zarad nicega.
Ali malo tajkunina
Drzava u kojoj se samo radi tj ubija od posla zarad nicega.
Daj makar 8 dana da se ne radi zarad nicega.
Ali malo tajkunina
-
palermo
#9788 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Lijepa prica. Zanimljiva. Vesela.belfy wrote: ↑20/02/2026 00:02i evo jedne prigodne price iz buducnosti...palermo wrote: ↑17/02/2026 15:07 Zato sto je to praznik. Zamisli Fejicevu, suncan dan, kafici puni, masa.ljudi sa desne obale.hoda Fejicevom, zasto hodaju, slave 1. Mart, sta je 1. Mart, to je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine...ostaje to u ljudima, priblizava ih ovoj drzavi...
sjede otac i sin u slasticarnoj sa velikim izlogom koji gleda na ulicu. a, ulicom krece polako povorka sa drzavnim zastavama i nekolicinom okupljenih gledaoca...
sin: tata, super je sto danas mozemo na kolace, a ne moram u skolu. koji praznik slavimo danas?
otac: slavi se prvi mart sine. jedan od nasih najbitnijih praznika. nas Dan nezavisnosti.
sin: a da li to znaci da ako prvi mart bude u subotu da ga mozemo slaviti i u ponedeljak i da cemo tada imati i treci dan prvog marta?
P.S. namjerno sam napisao "parada na 02.03.2026", kao i jos dio pri kraju. cisto da ostane za razmisljanje...
Imam I ja jednu.
Jutro je , kcerka (12-13 godina) utrcaje u sobu veselo" babusa, babusa, danas je praznik, 1, mart, zvnas da smo mu se uvijek radovali , negdje isli, sta cemo danas"
Otac (tj. babusa) je pogleda , u ocima mu se ogledala radost u rece" Ne brini kcerko, svasta smo za danas isplanirali. Prvo idemo na benziinsku pumpu da nabavimo mlijeko iprasak za pecivo (mater nije stigl juce kupiti) a onda cemo kuci slusati govor naseg predsjednika Denisa. Poslije rucka izlazimo u haustor i zajedno sa komsijom Mehom i Zinetom cemo cistiti stepenice i diskutovatii o onoj novoj knjizi " Drzava se gradi radom i odgovornoscu"".
Kcerka ga pogleda zahvalno, zagrli ga, njezno spusti glavu na njegovo rame i prosaputa, Volim ovaj praznik, Volim ovu drzavu.....
- vee-jay
#9789 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
ljudsko bice je po defaultu lijeno
tako da je normalno da to ljudsko bice zeli da ima vise slobodnih dana (naravno placenih)
ipak, argumenti kojima se ljudsko bice na ovoj temi sluzi da bi dobilo vise slobodnih dana su poglupi
ali ipak, poznata nam je izreka o ljudskoj gluposti
tako da je normalno da to ljudsko bice zeli da ima vise slobodnih dana (naravno placenih)
ipak, argumenti kojima se ljudsko bice na ovoj temi sluzi da bi dobilo vise slobodnih dana su poglupi
ali ipak, poznata nam je izreka o ljudskoj gluposti
-
tokio25
#9790 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
al je zanimljivo bune se za to prebacivanje slobodnog sto se ne prebaci a bune se sto su radnici u marketima dobili slobodnu nedjelju
cisto licemjerje hocu da ja budem slobodana a svi drugi da rade da ja mogu na kafu u soping itd
cisto licemjerje hocu da ja budem slobodana a svi drugi da rade da ja mogu na kafu u soping itd
- dr_Evil
#9791 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Prije ovako nekako...palermo wrote: ↑20/02/2026 07:10Lijepa prica. Zanimljiva. Vesela.belfy wrote: ↑20/02/2026 00:02i evo jedne prigodne price iz buducnosti...palermo wrote: ↑17/02/2026 15:07 Zato sto je to praznik. Zamisli Fejicevu, suncan dan, kafici puni, masa.ljudi sa desne obale.hoda Fejicevom, zasto hodaju, slave 1. Mart, sta je 1. Mart, to je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine...ostaje to u ljudima, priblizava ih ovoj drzavi...
Imam I ja jednu.
Jutro je , kcerka (12-13 godina) utrcaje u sobu veselo" babusa, babusa, danas je praznik, 1, mart, zvnas da smo mu se uvijek radovali , negdje isli, sta cemo danas"
Otac (tj. babusa) je pogleda , u ocima mu se ogledala radost u rece" Ne brini kcerko, svasta smo za danas isplanirali. Prvo idemo na benziinsku pumpu da nabavimo mlijeko iprasak za pecivo (mater nije stigl juce kupiti) a onda cemo kuci slusati govor naseg predsjednika Denisa. Poslije rucka izlazimo u haustor i zajedno sa komsijom Mehom i Zinetom cemo cistiti stepenice i diskutovatii o onoj novoj knjizi " Drzava se gradi radom i odgovornoscu"".
Kcerka ga pogleda zahvalno, zagrli ga, njezno spusti glavu na njegovo rame i prosaputa, Volim ovaj praznik, Volim ovu drzavu.....
Jutro je, kcerka (12-13) utrcala je u sobu, veselo kaze "babuka, danas je 1.mart, iako je 2.mart, znas da smo se uvijek radovali, gdje cemo".
Babuka je pogleda i rece "Ne brini sceri, prvo idemo na benzinsku posto je neradni ponedjeljak da nabavimo mlijeko i prasak za pecivo, a onda cemo slusati govor naseg predsjednika Denisa, i onda naseg predsjednika Zeljka sta je babo glasao za njega, i onda necemo slusati onu iz dijela BH gdje nikad ne idemo, a i neugodno nam je kad moramo tuda proci. Onda cemo sici ispred haustora i zajedno sa komsijom Mehom i ZInetom baciti smece pored kontejnera, spustiti naseg VW passata 2.0 TDI sa zelene povrsine, proci pored one rupe, pa pravac zapadna obala da vidimo jel radi igdje ista da babo moze odigrati tiket dok ti i mama hodate po buticima, a ako ne bude radilo ima da nam opet bude drago jer smo im ga uvalilii.
Kcerka ga pogleda, zahvalno, i rece, hvala babo sto si mi pokazao kako se voli ova domovina.
-
Trappist
#9792 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
A? Pa i radnici u marketima ne bi radili ponedjeljak.
-
tokio25
#9793 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
- tramvajtrojka
#9794 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pa vidis da su najglasniji sto nije neradni ponedjeljak osobe koje su protiv toga sto je neradna nedjelja
Jedno i drugo jer imaju slobodne vikende na budzetu pa da produže vikend, kaka briga za drzavu i praznik i ljubavi prema njoj
Kolika je nasa ljubav prema BiH samo je dovoljno otici do obale prve rijeke i sve ti bude jasno
- dr_Evil
#9795 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
tramvajtrojka wrote: ↑20/02/2026 09:41Pa vidis da su najglasniji sto nije neradni ponedjeljak osobe koje su protiv toga sto je neradna nedjelja![]()
Jedno i drugo jer imaju slobodne vikende na budzetu pa da produže vikend, kaka briga za drzavu i praznik i ljubavi prema njoj
Kolika je nasa ljubav prema BiH samo je dovoljno otici do obale prve rijeke i sve ti bude jasno![]()
To je sustina, ako nije prljavo onda je glavni baja gurnuo zid u rijeku i unistio komplet obalu da bi sebi poravnao teren, a usput udje 3 metra u rijeku u drzavno, znas ti ko sam ja.
Ali zato tespih i ljiljani vise sa retrovizora.
-
tokio25
#9796 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
o tome i govorim neka je meni dobro neka svi drugi crknutramvajtrojka wrote: ↑20/02/2026 09:41Pa vidis da su najglasniji sto nije neradni ponedjeljak osobe koje su protiv toga sto je neradna nedjelja![]()
Kolika je nasa ljubav prema BiH samo je dovoljno otici do obale prve rijeke i sve ti bude jasno![]()
a zasto da meni bude dobro? jer se ja borim za drzavu
-
ljubijankic
#9797 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Uhljebi su cancer svake drzave, pa cak se i Trump bori protiv njih i gubi, uveliko. Sta da mi ocejuemo kada znamo da je 50% zaposelenih uhljup najgore sorte.tokio25 wrote: ↑20/02/2026 09:45o tome i govorim neka je meni dobro neka svi drugi crknutramvajtrojka wrote: ↑20/02/2026 09:41Pa vidis da su najglasniji sto nije neradni ponedjeljak osobe koje su protiv toga sto je neradna nedjelja![]()
a zasto da meni bude dobro? jer se ja borim za drzavu
-
palermo
#9798 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Da, I sta je problem u ovome. Smeta ti sto ce tata odigrati ticket,, I kcerka I mater hodati po buticima ? Ne shvatam sta je problem ?dr_Evil wrote: ↑20/02/2026 09:38Prije ovako nekako...palermo wrote: ↑20/02/2026 07:10Lijepa prica. Zanimljiva. Vesela.belfy wrote: ↑20/02/2026 00:02
i evo jedne prigodne price iz buducnosti...
Imam I ja jednu.
Jutro je, kcerka (12-13) utrcala je u sobu, veselo kaze "babuka, danas je 1.mart, iako je 2.mart, znas da smo se uvijek radovali, gdje cemo".
Babuka je pogleda i rece "Ne brini sceri, prvo idemo na benzinsku posto je neradni ponedjeljak da nabavimo mlijeko i prasak za pecivo, a onda cemo slusati govor naseg predsjednika Denisa, i onda naseg predsjednika Zeljka sta je babo glasao za njega, i onda necemo slusati onu iz dijela BH gdje nikad ne idemo, a i neugodno nam je kad moramo tuda proci. Onda cemo sici ispred haustora i zajedno sa komsijom Mehom i ZInetom baciti smece pored kontejnera, spustiti naseg VW passata 2.0 TDI sa zelene povrsine, proci pored one rupe, pa pravac zapadna obala da vidimo jel radi igdje ista da babo moze odigrati tiket dok ti i mama hodate po buticima, a ako ne bude radilo ima da nam opet bude drago jer smo im ga uvalilii.
Kcerka ga pogleda, zahvalno, i rece, hvala babo sto si mi pokazao kako se voli ova domovina.
Mislim, ako I postoji ti si svakako pobjegao od problema.
Dakle, sta je problem da mi koji smo ovdje ostali u miru, u praznicnom ozracju odigramo u miru bez stresa I ticket u ponedeljak ? Stvarno, sta je problem......sta vam smeta.
Sta ministru smeta da zujamo po gradu u ponedeljak. Trideset godina smo tako zujali, sta je sad problem. I zamisli, jos se lijepo potrefilo, Imas petak popodne, subotu I praznik pada u nedelju, obicajno se prebacuje na ponedeljak, mozes otici negdje, mozes uraditi neki posao, mozes.idigrati I taj ticket....sta smeta ministru I vama odanim sljedbenicima ministra.
Bolji ste ljudi ? Vrijedniji ? Pametniji ? Vise brinete o drzavi? Sta vam smeta taj jedan dan na koji su ljudi racunali....
-
Trappist
#9799 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
tokio25
#9800 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
neki jesu da
mislim da u zakonu postoji mogucnost da radis na drzavni praznik bez obzira sto je neradni
samo tu vjerovatno ide veca dnevnica i sl
da li su svi sve ispostovali nemam pojma