To sam i napisao. Zato ljudi nece da zaradjuju preko odredjenog iznosa jer im se ne isplati. Pogotovo ako nisu sami jer gubis odredjene poreske olaksice. Evo ti primjer, imas optimalnu zaradu partnera ako si ti recimo na 150k. Ta optimalna zarada znaci da ces dobiti nazad porez od drzave (tj umanji ti se poreska osnovica) u odredjenim situacijama i taj iznos je veci nego da ti partner vise zaradjuje. Doslovno je bolje ne zaradjivati visejeza u ledja wrote: ↑19/02/2026 01:05Uzimaju 50 centi na zadnjih x procenata od plate. Na onih prethodnih uzmu 45, na onih prije toga 40, itd.Bodkin wrote: ↑19/02/2026 00:11 Poenta o svemu tome je da pod jedan bruto neto ne ide linearno sa povecanjem plate i u jednom momentu ti uzimaju preko 50 centi za zaradjeni euro + bonus je jos vise oporezovan + dionice od firme su oporezovane KAO PLATA i jos platis porez na kapitalnu dobit kad ih prodas
Plus sto gubis masu nekih socijalnih stvari kad predjes u odredjeni rang po prihodima.
Doslovno se paru ne isplati da jedan od njih zaradjuje preko odredjene cifre jer gubis pravo na neke poreske odbitke. Znaci veca bruto zarada znaci MANJE neto para familijarno
Ne vidim zasto bas 50 mora biti presudno? U svakom slucaju ja bih rado i tih 50 centi.
Koliko znam dionice od firme se oporezuju i u Americi, ili kao prihodi ili kao AMT.
Sto se tice socijalnih stvari, ja jos nisam cuo adekvatne i detaljno objasnjene primjere. Ovo za porodiljsko mi zvuci besmisleno.
A sto se tice Huse i slicnih, stvarno me ne zanima nit se brin o tome.
Da u americi se isto oporezuje ali su stope drasticno manje u vecini drzava.