Glasanje dijaspore na izborima u BiH

GandalfSivi

#26 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by GandalfSivi »

Danguba wrote: 17/02/2026 21:04 Moj Gandalfe u sta si se ti upetljao umjesto da uzivas u Italiji, jelima i svom hobiju.
Ako nemas neke direktne koristi, niko ti nece reci hvala kada se uvali u fotelju.

Kod nas bukvalno pobjedjuje ko broji a ne ko glasa.

Sta ako se ti koji se mnogo angazujes oko toga na kraju razocaras jer ce neko dobiti vise glasova nego sto ''treba''(konkurencija bilo koja ili babini kojih ima na desetine hiljada tamo).

Cekam da se jos jave oni glasni sto su govorili kako dijaspora ne smije i nema pravo da glasa i odlucuje o njihovoj sudbini.

Jos jednom, nikada od rata na ovamo nisam glasao ni u BiH ni u drugoj drzavi gdje imam pravo glasa.
Ne zelim da moj glas remeti neciju volju.
Neka pobijedi onaj koji na najbolji nacin predstavi svoj program, nije to nikakav problem.

Problem je sto je na izborima 2022. glasalo 755 hiljada ljudi manje nego 1996. Problem je sto je puno lakse manipulisati sa manje ljudi, kupi par medija, stavi par botova online i eto ti pola baze. E ako prosirimo tu bazu, onda se moras i potruditi za te glasove. Moras nesto i uraditi. Smijesno ovo postaje ba. Pa iskacu portali pred izbore ko gljive poslije kise. Napravi nesto.ba stavi par vijesti, prodaj se pod novinara i onda pisi sta god te plate. Tek februar poceo, niko ni sa kim ne prica. Drzava zaboravljena. Ja nisam u Bosni (a i da jesam ne bih se bavio politikom, glava brzo zaboli od toga), ali jesam u Americi i vec se bavim povezivanjem nase zajednice ovdje (izbori su samo trenutna stvar, koja je jako bitna, ali je samo jedna od mnogih). Na kraju dana cu sjesti sam sa sobom i reci da li sam uradio sve sto je u mojoj moci (a to nije toliko puno), ili nisam. Nista vise, nista manje.
ZoomZoomKiwi

#27 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Ne znam kakva je statistika zadnjih desetak godina, ali znam prije toga da je dijaspora ubjedljivo većinski glasala za nacionalističke stranke zbog kojih ta dijaspora i jest dijaspora.
512MB

#28 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by 512MB »

250k novih glasova za Baketa incoming :mrgreen:
SaraFina

#29 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by SaraFina »

Mi iz Bosne i Hercegovine smo “mali narod”, brojčano rasuti zbog ratnih zbivanja devedesetih, nestabilne politicke i ekonomske situacije i drugih razloga. Upravo zato sto smo “mali” sebi ne možemo priuštiti luksuz odricanja od dijaspore. Mi iz dijaspore nismo statistička a ni neka emotivna greska, nego mozda najvitalniji dio bosanskohercegovackig identiteta. Za druga @Prpa.ba bosnjackog!

BiH kao država “složene” ratne i poratne priče, nesigurne politicke situacije i političkih previranja. Opstala je i živi ipak i u svojim granicama a mi se evo trudimo i van njih. Najvise rat, a onda i politicke, te ekonomske prilike, odveli su stotine hiljada nasih ljudi vani. Od Njemačke i Austrije preko Skandinavije, Amerike i Australije pa cak i do Novog Zelanda gdje se smjestio nas dragi Zenicanin @ZoomZoomKiwi 😁

Da ne pričamo o milijardama koje se šalju porodicama iz dijaspore, to iritira forumaše u BiH, i podstiče tkz sivu ekonomiju. 😊😉 treba reci da nasi ljudi vani sticu obrazovanje, profesionalna znanja i profesionalna iskustva, ostvaruju poslovne i privatne kontakte i profesionalno se usavršavaju sto je jako bitno za razvoj zemlje. Ne kažem da ce se svi vratiti i ucestovati u razvoju BiH, ali potrebno je i te ljude iz vana na neki način privuci i inspirirati na povratak. I dati im razloga za povratak. Niko se ne želi vratiti u crnu rupu.

Potpuno odricanje od dijaspore, za BiH bi značilo i odricanje od velikog “potencijala” u ljudstvu. Sto vas u BiH kojih ima oko 1,5 miliona ne moze si priustiti. Ali bas nikako. Prekidati veze sa ljudima koji vani daleko ali emotivno i identitetski vezani su za BiH je ludilo na n - tu. Najpametnije bi nam svima bilo saradjivati medjusobno. “Iskoristite” nas u svemu sto moze biti dobro za BiH pa i ovo GLASANJE Jer mozda mi vidimo stvari u BiH iz druge perspektive i mozda vam mozemo pomoci, masovnim odazivom da se pokrenu neki bolji politicki i ekonomski procesi. Koji ce koristiti i vama i nama.(Za potencijalne povratnike)

Ovo sto @GandalfSivi radi i nasi ljudi u USA u njegovom okruženju, vrijedno je svake pohvale. I trebalo bi slične projekte pokušati i u drugim zemljama gdje je naše iseljeništvo mnogobrojno. U USA su se nasi uspješni pojedinci udruzili i zele napraviti odličan “projekat”. Glasanje ce biti spona, da se američka dijaspora iz BiH poveze i afirmira za neke druge politicke, ekonomske ili kulturne projekte u buducnosti. Upravo sada, vise nego ikada potrebno nam je i da tu dijasporu u USA iskoristimo kao odskočnu dasku za dalje lobiranje. Ne mozemo dozvoliti da neprijatelji BiH u “tom poslu” budu uspješniji od nas. Da jedan laktaski krkan ulazi u Bijelu kuću kao u svoj pojat u Bakincima. A mi da sjedimo “po strani”.

S druge strane i BiH mora pokazati i dokazati, da cijeni ovo sto ljudi u USA rade, a to znaci u ovom konkretno slucaju olakšati procedure za registriranje birača iz vana. Politicki subjekti u BiH trebali bi se staviti na raspolaganje nasoj raji u USA. U svakom mogućem smislu. Kao podrska. A to vazi i za konzularno diplomatska predstavništva. Trebalo bi takodjer utvrditi i program i nacionalne ciljeve. I po mogucnost da “pro BiH strane” budu jedinstvene po pitanjima koja se tiču drzave.

Mi smo “mali narod” i vise nas živi vani, nego u BiH. Opstati mozemo jedino povezani. U svakom mogućem pogledu. Sve suprotno od toga vodi u “nestanak”. Nemojte strepiti necemo “masovno” glasati za SDF. 🫣
Last edited by SaraFina on 18/02/2026 00:43, edited 1 time in total.
GandalfSivi

#30 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by GandalfSivi »

Sad me omladinka 😎 napomenu. Javila se Kanada, radit ce ljudi tamo kampanju GlasajKANADA.

Pa idemo javni poziv za sve forumase. Ako ste u Americi, pridruzite se, trebaju nam ljudi, trebaju nam ideje, trebaju nam volonteri. Ako ste bilo gdje drugo, javite se, posaljite mi poruku, mi smo vec krenuli sa anketom, operacioni plan ce biti javan u petak, marketing plan se doradjuje, mozemo razmjenjivati ideje, iskustva, planove. Ja sam u Americi i zato ovdje ovo radim, ali ovo se moze primjeniti na ostatak planete. I kiwija cemo na pravi put izvesti :)

Ozbiljno, ne traje ovo dugo vremena, svi jos ucimo, ali zahvaljujuci ljudima koji su se ukljucili, vec znamo sta nam je raditi. Saljite poruke, napravit cemo cijelu platformu, ovo je saradnja a ne takmicenje…
Capajebo

#31 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by Capajebo »

GandalfSivi wrote: 18/02/2026 00:40 Sad me omladinka 😎 napomenu. Javila se Kanada, radit ce ljudi tamo kampanju GlasajKANADA.

Pa idemo javni poziv za sve forumase. Ako ste u Americi, pridruzite se, trebaju nam ljudi, trebaju nam ideje, trebaju nam volonteri. Ako ste bilo gdje drugo, javite se, posaljite mi poruku, mi smo vec krenuli sa anketom, operacioni plan ce biti javan u petak, marketing plan se doradjuje, mozemo razmjenjivati ideje, iskustva, planove. Ja sam u Americi i zato ovdje ovo radim, ali ovo se moze primjeniti na ostatak planete. I kiwija cemo na pravi put izvesti :)

Ozbiljno, ne traje ovo dugo vremena, svi jos ucimo, ali zahvaljujuci ljudima koji su se ukljucili, vec znamo sta nam je raditi. Saljite poruke, napravit cemo cijelu platformu, ovo je saradnja a ne takmicenje…
Koliko si generalno do sada zadovoljan uradjenim/odzivom ljudi?
GandalfSivi

#32 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by GandalfSivi »

Capajebo wrote: 18/02/2026 00:53
GandalfSivi wrote: 18/02/2026 00:40 Sad me omladinka 😎 napomenu. Javila se Kanada, radit ce ljudi tamo kampanju GlasajKANADA.

Ovo je sve jos uvijek nezvanicno, prava stvar pocinje od petka. Javljaju se ljudi koje smo trebali obavijestiti, potrefilo se da u isto vrijeme radimo na asocijaciji bosanskih udruzenja u Americi (BHLink USA) tako da pricamo sa svim tim ljudima, ali svi cekamo petak.

Danas sam uradio jedinu stvar koju sam mogao, da izbacim anketu, da pokusamo nauciti sta ljude sprjecava da glasaju. Odziv je jos uvijek nizak (u odnosu na broj pregleda), ali to je okay, tek pocinjemo i jos nismo ukljucili ljude kojima druge zajednice (van DMV podrucja) vjeruju. S druge strane, u zadnji tri sata sam obezbijedio podrsku izmedju trecine i polovine volontera koji mi trebaju u prvom krugu, sto je OGROMNO.

Gadno je poceti, svi igramo svoje jake strane, ja sam od pocetka do kraja obecao da cu biti iskren prema svima. Ako me sahrane, sahrane me, ali trenutno ide u dobrom pravcu. Nista ne moze preko noci, jebote ja se jutros uhvatim kako trazim ko mi moze napraviti Sebilj na napuhivanje u realnoj velicini (nevezano za ovo, ali opet kao nesto sto me tjera da povucem rucnu)…
the the

#33 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by the the »

Divne ideje imaju pojedinci, pa je najbolje poput GS da otvorite svoju temu, zapocnete proces kojim cete glasanje vezati za rezidentnost a ne za drzavljanstvo, pa upri, ili osvjestite mase kojima u sustini ne treba niko da racionalno izaberu najboljeg kandidata, svaka cast, ili sta vec, GS hoce da u postojecim okvirima iskoristi mase koje su svjesno od strane politike “zaboravljene” jer se relativno lako kontrolise mala grupa zaposlenih na budzetu, i tako i ishod, ovaj visak bi samo poremetio odnos snaga pa im sasvim razumljivo nije bitan, a snaga u nasim ljudima, svih vjera etnickih i drugih pripadnosti, je sigurno velika, a plus je politicka svjesnost moguce naprednija ili bar iskusnija, od velikog dijela apaticnog deprimiranog stanovnistva, a i vazna je ekonomska uloga u odrzavanju funkcionisanja domovine, samim time dokazana zainteresovanost za stanje u domovini

Ako u ovom GS uspije a hoce vrlo vjerovatno jer nasi ljudi razumiju okolnosti pod kojima su otisli iz BiH i vaznost da se kuci nesto poromjeni,razvili su samopuzdanje i neivisnost u misljenju, dobice se vazna glasacka snaga i za ubuduce. Posliie toga vise nista nece biti isto, moguce je da GS pokrece masinu promjena, jer politicki organizovana masa ima daleko veci uticaj nego amorfna bezidejna nezainteresovana kakvom nam se zeli prezentirati dio dijaspore u US. Samo naprijed pomoci cemo kolko bude u nasoj moci

PS amerikanci koji su za vrijeme izbora slucajno ili anmjerno van US mogu glasati u ambasadama bez obzira gdje su u otkad su tamo gdje jesu. Isti slucaj je i sa mnogim drugim drzavama. Tako da nema razloga da se izmislja drugo rjesenje al eto probajte mozda upali globalno a predlagac postane citiran sirom svijeta zbog inovacije
snijeg_led

#34 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by snijeg_led »

Bobi wrote: 17/02/2026 19:15
snijeg_led wrote: 17/02/2026 19:12 Kako stvari stoje, ipak bi trebala dijaspora da glasa obavezno.
Mozda se tim glasovima nesto i promjeni.

Ali prvo moraju novi mladji ljudi da se ukljuce u politiku. Mozda ce iz ovog mladg bunta koji se desava danas, niknuti nesto vece.
Ništa ti glasovi nece promijeniti a bunt mladih neprikladan nejasan nepotreban a mladi nemaju novca ideja znanja...nemaju ništa :D. Imaju tiketoke :D.
Glavni šefe, pomozi djeci da napišu biznis plan :D
Seawolf

#35 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by Seawolf »

GandalfSivi wrote: 18/02/2026 01:10

Ovo je sve jos uvijek nezvanicno, prava stvar pocinje od petka. Javljaju se ljudi koje smo trebali obavijestiti, potrefilo se da u isto vrijeme radimo na asocijaciji bosanskih udruzenja u Americi (BHLink USA) tako da pricamo sa svim tim ljudima, ali svi cekamo petak.

Danas sam uradio jedinu stvar koju sam mogao, da izbacim anketu, da pokusamo nauciti sta ljude sprjecava da glasaju. Odziv je jos uvijek nizak (u odnosu na broj pregleda), ali to je okay, tek pocinjemo i jos nismo ukljucili ljude kojima druge zajednice (van DMV podrucja) vjeruju. S druge strane, u zadnji tri sata sam obezbijedio podrsku izmedju trecine i polovine volontera koji mi trebaju u prvom krugu, sto je OGROMNO.

Gadno je poceti, svi igramo svoje jake strane, ja sam od pocetka do kraja obecao da cu biti iskren prema svima. Ako me sahrane, sahrane me, ali trenutno ide u dobrom pravcu. Nista ne moze preko noci, jebote ja se jutros uhvatim kako trazim ko mi moze napraviti Sebilj na napuhivanje u realnoj velicini (nevezano za ovo, ali opet kao nesto sto me tjera da povucem rucnu)…
Nadam se da će velika većina onih koji će glasati na izborima, pokrenuti ovom akcijom, glasati za izbore u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.
muha_sa

#36 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by muha_sa »

Glasali bi oni kad bi im neko na vrata došo da ih registruje a kad budu izbori da im listice donese :-)
Baš kao i ovdje :( jebeš izbore :-) bolje nedelju na izletu provest a poslije rezultata kuknjava :-)
xPaco1337

#37 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by xPaco1337 »

Zabraniti bilo kakvo ucestvovanje dijaspore u bilo kakvom donošenju odluka.

Prvenstveno oduzimati državljanstva, ako si otišao za stalno. Ovo je možda kontroverzno što ću reći, ali i zabraniti kupovinu stanova, kuća isto tako. To je jedan od glavnih razloga zašto su cijene danas ovakve kakve jesu. Ne može prosijecna osoba u BiH sa 1500KM kupiti stan, zato može dijaspora koja ima 5 puta veću platu. I onda ovi dižu dižu u nedogled i sve postaje teže za ljude koji žive ovde.

Ljudi su sebični i neće se složiti sa tim što sam rekao, ali je tako. Svi oni vole Bosnu, a najviše štete nanose.

A glasanje kao glasanje ne smatram da pomaže jer je naštimano u mnogo razvijenim državama, a kamoli kod nas.
jesam1

#38 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by jesam1 »

Stariji :) ce se sjetiti inicijative 1.Mart i Emira Suljagica koji je uradio fenomenalan posao. Sta je problem? Bilo jedan ciklus i onda se sve raspalo jer treba izgradjen sistem koji ce gurati stvar i "leg work" tj. resursi/novac. U svakom slucaju :thumbup: i prilikom rada mozda da se napravi neki process kako djelovati tokom svih izbora a ne samo jednom.
Sta ja radim? Pa uvijek glasam za pro-BIH HR clana predsjednistva i pro BIH HR clanove parl./doma FBIH. Lokalni nivo u FBIH: uvijek savjetujem svom "krugu" protiv zelenih termita u ARBIH dijelu FBIH a u duelu sa HDZ, NAZALOST za SDA jer sve ostalo je rasipanje glasova i onda imamo slucaj Mostar, Novi Travnik. Vidjeli ste kako sve sva Hrvatska digla da ne bi izgubili nacelnika Zepca. To jedan Bosnjak iz recimo Sarajeva, Bihaca ne moze da razumije. (kako je Mostarcima koji moraju onaj "inat" krst i Katedralu da gledaju svaki dan a uskoro i nelegalno "Kazaliste")

Za ove sto potenciraju podjelu BIH/Dijaspora: Mozete svoje komplekse lijeciti na drugi nacin. Ja sam mladost proveo u ratu gladujuci i one poratne odvratne godine u BIH. Treba sada da trpim da me neki prdo i balavac zove "dijasporas" - kao u fazonu, "ne zivis ti ovdje, ne znas sta mi prolazimo". Narod kojeg ima manje od 2 mio. u cijelom svijetu nema luksuz da se odrekne NIJEDNE osobe - svaki patriota to zna. Podjela mi/oni nonsense.

Mislim da ipak treba ovome pristupiti iznad one "glasaj". Za koga? Sta je potencijalni impact?
RS vlast ne mozemo mijenjati. Brojevi su takvi. - Ali Srebrenicu mozemo! Vukosavlje ne dati niposto. U Zvorniku/Bijeljini drzati poluge. Bojim se da je RS kao entitet izgubljen.
Sta nije izgubljeno? Pa trenutni hrvatski entitet FBIH. Nevjerovatno kako ne mozemo da izabereno dovoljno pro-BIH HR poslanika u dom naroda FBIH i jednom se rijesimo okova "europskih vrijednosti". Kako to izgleda u praksi, vidjeli smo neki dan u Sirokom Brijegu. Hajde da vratimo FBIH u demokratiju u kojoj vlada vecina a ne 8% privilegovanih biraca HDZ-a.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#39 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by Truba »

dijaspora treba glasovati ako glasuje iz ljubavi i poštovanja a ne inata i prkosa i da nekome napakosti

također trebaju glasovati s elementarnim poznavanjem ustava iz dajtona i ostalih odluka visokih predstavnika itd

čak i da jednom godišnje dolaziš na 5 dana u bih to je i tvoja zemlja
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#40 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by W0rM »

xPaco1337 wrote: 18/02/2026 08:49 Zabraniti bilo kakvo ucestvovanje dijaspore u bilo kakvom donošenju odluka.

Prvenstveno oduzimati državljanstva, ako si otišao za stalno. Ovo je možda kontroverzno što ću reći, ali i zabraniti kupovinu stanova, kuća isto tako. To je jedan od glavnih razloga zašto su cijene danas ovakve kakve jesu. Ne može prosijecna osoba u BiH sa 1500KM kupiti stan, zato može dijaspora koja ima 5 puta veću platu. I onda ovi dižu dižu u nedogled i sve postaje teže za ljude koji žive ovde.

Ljudi su sebični i neće se složiti sa tim što sam rekao, ali je tako. Svi oni vole Bosnu, a najviše štete nanose.

A glasanje kao glasanje ne smatram da pomaže jer je naštimano u mnogo razvijenim državama, a kamoli kod nas.
Druze, ne znam ko kupuje te stanove, ali dijaspora nije, makar ovo sto ih ja znam, jer stan u De skoro mogu kupiti sto cu kesirati stan u Sa, a lakse cu ga rentat.
Druga stvar, niko TEBI nije kriv sto ne zaradjujes vise i/ili sto se ne selis, to su TVOJE odluke (sem ne dao Bog ako si zdravstveno sprijecen, te osobe razumijem i izvinjavam se u pogledu tome, te takve i treba pomoci), ako imas pamet i fizicki si sposoban, zdrav, prav, zapni i radi, nafaka se trazi, kao sto ona trazi tebe.
Ja sad jel treba da sizim sto Jeff Bezos ima milijarde a ja nemam? Jer je covjek imao viziju i rizikovao dosta da uspije? Ma hajte molim vas.

Nije niko sebican, imas komunistickih zemalja tipa Kina, Kuba, Koreja Sjeveran, tamo su svi "jednaki". Sjednes i gas.
xPaco1337

#41 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by xPaco1337 »

W0rM wrote: 18/02/2026 11:08
xPaco1337 wrote: 18/02/2026 08:49 Zabraniti bilo kakvo ucestvovanje dijaspore u bilo kakvom donošenju odluka.

Druze, ne znam ko kupuje te stanove, ali dijaspora nije, makar ovo sto ih ja znam, jer stan u De skoro mogu kupiti sto cu kesirati stan u Sa, a lakse cu ga rentat.
Druga stvar, niko TEBI nije kriv sto ne zaradjujes vise i/ili sto se ne selis, to su TVOJE odluke (sem ne dao Bog ako si zdravstveno sprijecen, te osobe razumijem i izvinjavam se u pogledu tome, te takve i treba pomoci), ako imas pamet i fizicki si sposoban, zdrav, prav, zapni i radi, nafaka se trazi, kao sto ona trazi tebe.
Ja sad jel treba da sizim sto Jeff Bezos ima milijarde a ja nemam? Jer je covjek imao viziju i rizikovao dosta da uspije? Ma hajte molim vas.

Nije niko sebican, imas komunistickih zemalja tipa Kina, Kuba, Koreja Sjeveran, tamo su svi "jednaki". Sjednes i gas.
Ne pricamo o meni nego stanovnicima države. Ako tebi dolazi neko sa strane i kupuje stanove i kuće, a STANOVNICI države to ne mogu to je problem. Nije problem ako kupimo tj ne kupim ja ili neki stanovnik BiH.

Poređenje milijardera nema veze sa ovim postom, ako je milijarder u mojoj državi stekao pare ovde zaposlio ljude ovde i stekao te pare nemam ja sa tim ništa. Ili nisi razumio šta želim da kažem ili nemaš jednostavno taj kapacitet preko tog JA JA JA.
Truba wrote: 18/02/2026 10:48 čak i da jednom godišnje dolaziš na 5 dana u bih to je i tvoja zemlja
Tvoj avatar je moja reakcija
W0rM

#42 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by W0rM »

xPaco1337 wrote: 18/02/2026 11:11
Ne pricamo o meni nego stanovnicima države. Ako tebi dolazi neko sa strane i kupuje stanove i kuće, a STANOVNICI države to ne mogu to je problem. Nije problem ako kupimo tj ne kupim ja ili neki stanovnik BiH.

Poređenje milijardera nema veze sa ovim postom, ako je milijarder u mojoj državi stekao pare ovde zaposlio ljude ovde i stekao te pare nemam ja sa tim ništa. Ili nisi razumio šta želim da kažem ili nemaš jednostavno taj kapacitet preko tog JA JA JA.
A ti nisi stanovnik drzave Bosne i Hercegovine?

Poredjenje milijardera je izvrsno, samo ti ne kapiras. Ako nisi sposoban dovoljno da zaradis - skill issue druze. Sta da ti kazem, tuzno ali je tako.
A ako zelis da promijenis nesto po tom pitanju, lagano, gradjanska udruzenja, politicki akti, podakti, zakoni itd. To tako ide.

Kapitalizam, nema para nema bombona.

Zelis nesto da promijenis? Glasaj, kandiduj se itd.
dr_Evil

#43 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by dr_Evil »

Sto se tice Norveske, odvagat cemo sve, pa ti javimo :)

P.S. ja licno ne glasam, ali mogu dati ruke i to dobro, ako vrijedi.
muha_sa

#44 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by muha_sa »

dr_Evil wrote: 18/02/2026 11:27

Glasaš doktore--naravno da glasaš :-)

Kontare :?
xPaco1337

#45 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by xPaco1337 »

W0rM wrote: 18/02/2026 11:19

Poredjenje milijardera je izvrsno, samo ti ne kapiras. Ako nisi sposoban dovoljno da zaradis - skill issue druze. Sta da ti kazem, tuzno ali je tako.
A ako zelis da promijenis nesto po tom pitanju, lagano, gradjanska udruzenja, politicki akti, podakti, zakoni itd. To tako ide.

Vidim da se raspravljam sa malodobnom djecom ovde pa i neću zalaziti previše.

Samo je kod nas normalno da dolaze ljudi u državu u kojoj ne žive kupuju stanove i kuće, ne žive u njima, ili se iznajmljuju znaci ljudi koji žive ovde ne mogu to priuštiti, upravo zbog njih. I vama je to normalno kako dijete kaže skill issue.

To nije na meni i na tebi da riješimo nego na državi, nigdje se ne dešava osim kod nas na Balkanu takva stvar zato imamo skuplje stanove u Sarajevu nego u Njemačkoj, ali vama je to normalno i skill issue. Hvala lijepo ne trebaš odgovarati na post više. :bih:
dr_Evil

#46 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by dr_Evil »

muha_sa wrote: 18/02/2026 11:31
dr_Evil wrote: 18/02/2026 11:27

Glasaš doktore--naravno da glasaš :-)

Kontare :?
Jock - danas slabo kontam :D

Necu druze muha, moram biti principijelan, mada znam da ako covjek ima principe da mozes samo izgubiti. Jucer sam postavio video od Markovine zasto ne glasam:

59:30 i traje max 2 minute.

Prije sam glasao, i glasovao, jer i bio sam na relaciji pola-pola, danas to nije tako. Ali zelim da svako ima pravo glasati ako to zeli, i da promoviram i promovisem tu ideju. Ja treba da glasam, i onda vama sta zivite tu dole namecem svoju volju, dok ja uzivam u blagodatima norveske komunisticke pardon radnicke partije. Ako je SDA onda je SDA narod tako hoce, s druge strane bilo koji dijasporski pokret nema sanse da ujedini jer uvijek ce SDA odnosno desnica biti glasnija, posvadjamo se kao i u sred Sarajeva, obrazovani se povuku, ostanu glasni da masu zastavama.
W0rM

#47 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by W0rM »

xPaco1337 wrote: 18/02/2026 11:35
W0rM wrote: 18/02/2026 11:19

Vidim da se raspravljam sa malodobnom djecom ovde pa i neću zalaziti previše.

Samo je kod nas normalno da dolaze ljudi u državu u kojoj ne žive kupuju stanove i kuće, ne žive u njima, ili se iznajmljuju znaci ljudi koji žive ovde ne mogu to priuštiti, upravo zbog njih. I vama je to normalno kako dijete kaže skill issue.

To nije na meni i na tebi da riješimo nego na državi, nigdje se ne dešava osim kod nas na Balkanu takva stvar zato imamo skuplje stanove u Sarajevu nego u Njemačkoj, ali vama je to normalno i skill issue. Hvala lijepo ne trebaš odgovarati na post više. :bih:
Druze, to je zakonsko pravo kaze ti "dijete" :D

A oprosti ti kontas neko ce uraditi nesto samo zato sto ti to jako zelis? :lol: Zeli jace, mozda se ostvari :D
Pa ko bira drzavni aparat? Sam sebe?

Btw. naravno da je skill issue, vrati se na pasus gdje pricam o kapitalizmu, slobodnom trzistu itd. Niko ti ne brani da odes zgrnes cash recimo na naftnoj platformi i kupis 2 stana. To sto ti neces i/ili ne znas je skill issue. :D
dr_Evil

#48 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by dr_Evil »

W0rM wrote: 18/02/2026 11:56
Btw. naravno da je skill issue, vrati se na pasus gdje pricam o kapitalizmu, slobodnom trzistu itd. Niko ti ne brani da odes zgrnes cash recimo na naftnoj platformi i kupis 2 stana. To sto ti neces i/ili ne znas je skill issue. :D
Neces zgrnuti pare na naftnoj platformi :D zavisi gdje radis, ali oni rade u rotaciji. Znaci ako 2 sedmice si na platformi 12 sati su dani, onda imas 4 sedmice slobodno. MOzes zgrnuti pare tako da imas drugi posao ove 4 sedmice. UK ima rotaciju 3-4 ako se dobro sjecam, dok ovi sta rade na brodovima imaju rotaciju 4-4.

Mozes zgrnuti fine love ako radis na projektima gdje te salju na platformu po potrebi, sve ovisno o tome kakav posao imas, recimo serviser opreme. Moze se desiti da putujes poprilicno dugo.

Sve u svemu, danas vise ne idem sada sam family guy, ali valja dobit platu na platu za par dana posla :D
W0rM

#49 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by W0rM »

dr_Evil wrote: 18/02/2026 12:03
Neces zgrnuti pare na naftnoj platformi :D zavisi gdje radis, ali oni rade u rotaciji. Znaci ako 2 sedmice si na platformi 12 sati su dani, onda imas 4 sedmice slobodno. MOzes zgrnuti pare tako da imas drugi posao ove 4 sedmice. UK ima rotaciju 3-4 ako se dobro sjecam, dok ovi sta rade na brodovima imaju rotaciju 4-4.

Mozes zgrnuti fine love ako radis na projektima gdje te salju na platformu po potrebi, sve ovisno o tome kakav posao imas, recimo serviser opreme. Moze se desiti da putujes poprilicno dugo.

Sve u svemu, danas vise ne idem sada sam family guy, ali valja dobit platu na platu za par dana posla :D
Ma da, ali kapiras me sta sam htio reci On-topic.
Nemam problem i drzava treba da ima i socijalni program i subvencije i ostale vidove pomoci-svakako, ali sistem sam je kapitalisticki.
Ne vidim kako zabrana kupovina nekretnine za osobe iz bih moze ista uraditi sem povrijediti ljudska prava i izazvati revolt, te na kraju da bude oboren na Ustavnom sudu. Jer se u vecini drzava svijet drzavljanstvo stice krvlju ili naturalizacijom, skoro nikako rodjenjema na tlu iste.
dr_Evil

#50 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH

Post by dr_Evil »

W0rM wrote: 18/02/2026 12:22
dr_Evil wrote: 18/02/2026 12:03

Ma da, ali kapiras me sta sam htio reci On-topic.
Nemam problem i drzava treba da ima i socijalni program i subvencije i ostale vidove pomoci-svakako, ali sistem sam je kapitalisticki.
Ne vidim kako zabrana kupovina nekretnine za osobe iz bih moze ista uraditi sem povrijediti ljudska prava i izazvati revolt, te na kraju da bude oboren na Ustavnom sudu. Jer se u vecini drzava svijet drzavljanstvo stice krvlju ili naturalizacijom, skoro nikako rodjenjema na tlu iste.
Ma pusti. Ne sekiraj se. U BIH se pere novac, cijene nekretnina su napuhane zato sto neko mora oprati najvise novac od narkotika, pa od one privatizacije koja je upropastila drzavu, ratni sverc, ratnu kradju, maloljetnu prostituciju, "ebo policajca koji nema 50.000 KM na racunu" izrekao je policajac jos prije 10-15 godina. Ali najlakse okrenuti Maksima po dijaspori, nema ih na terenu i ne mogu da brane svoj glas.

Covjek gradi zgradu na periferiji Mostara, zove ga tip, ovaj izrekne cijenu kvadrata da ga skine sa spiska, a tamo ona strana kaze super daj 2. Covjek koji je posteno zaradio svoj novac, bez obzira gdje je to, nece se razbacivati s istim.
Post Reply