SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

moimoi

#103201 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 16/02/2026 10:01
moimoi wrote: 16/02/2026 09:59 E tu problem nastaje.. sto ti neradnika ne mozes otjerati. Zasticen je ko meDzed
To su mitovi.

Neradniku se moze bez problema dati otkaz. Ali, moras sve zadokumentovati po zakonu.
Kod privatnika. U drzavnoj-ne.

To ti je isto kao da das auto na popravak lopovu od automehanicara. Skine dio koji valja, zamjeni sa onim koji ne valjaju.. proda.. sebi lovu u djep.

Djeca znaju kako gras fercera od rata.
Hajlac

#103202 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

Da li su češki tramvaji često podložni kvarovima: Slijepljeni akceleratori kao mogući uzrok nekontroliranog ubrzavanja?
Kako BHRT navodi iz izvora iz Republike Hrvatske bliskih problematici neodržavanja čeških vozila, postoji nekoliko tipskih kvarova čeških tramvaja koji se pojavljuju uslijed neodržavanja vozila.

Jedan od kvarova su slijepljeni akceleratori koji čine da tramvaj nekontrolisano ubrzava. Postoji još jedan tipski i česti kvar, ali uslovno rečeno manje opasan, koji se događa uslijed lošega održavanja čeških vozila i to pretežno zimi.

Riječ je o samokočenju: čim vozač spusti nogu s papučice za vožnju, tramvaj naglo usporava. Vozač ponovno uključuje na vožnju, ali čim isključi vožnju, tramvaj usporava.

Podsjetimo da je resorni ministar Adnan Šteta za vikend rekao kako nije upoznat s tim da li je prijavljivan kvar na tramvaju te da su svi češki tramvaji u petak povučeni iz predostrožnosti.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/da-li-s ... /260216012

Image

Hajlac

#103203 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

konektovan wrote: 16/02/2026 00:33
Hajlac wrote: 15/02/2026 21:07

Ovdje pod

"Samo jedan kontakt zalijepio i u tom slučaju dobije manji strujni udar vozilo. Na snimku sigurnosna kočnica ne reaguje koja bi trebala da ukopa vozilo u 2 metra."

ocito misli na jedan od bruku kontakata od releja/kontaktora pa je valjda tramvaj dobio manje nekontrolisano ubrzanje nego ovaj kobni nekidan.

A pod "sigurnosna kocnica koja treba da naglo zaustavi/ukopa tramvaj" ocito se misli na el.magnetnu koja se, barem u teoriji, velikom snagom priljubi uz zeljeznu sinu.
sta se na ovom snimku tacno vidi??
Meni se cini da su ovo vozaci ranije zadokumentovali pokusaje aktiviranja hitnog kocenja (el.magnetnim kocnicama) uz koji se ocito simultano aktivira i zvono. Cak i namjerno okrenu kameru da se vidi o kojem tacno vozilu/garaznoj oznaci se radi.
Vidi se da tramvaj pocne kociti, ali ono je fakat PRESPORO kocenje u oba video snimka, pogotovo imajuci u vidu da u tim konkretnim slucajevima, kako pise u opisu videa, nisu svi motori poludili/dobili max. struju nego samo dio (muhanat kontaktor/relej).
A ovo nekidan kod Tehnicke su ocito svi motori dobili punu snagu za -naprijed-.

Isto kao da su sjebane el.magnetne kocnice pa taster hitnog kocenja "majstori" prespojili na one pricuvne parkirne (slabe) kocnice.
Sve do jednom!
Haris.ba

#103204 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 16/02/2026 10:05 Kod privatnika. U drzavnoj-ne.

To ti je isto kao da das auto na popravak lopovu od automehanicara. Skine dio koji valja, zamjeni sa onim koji ne valjaju.. proda.. sebi lovu u djep.

Ja ti kazem da su to mitovi. Kada se zeli neradnik leti neovisno kakva je firma. Ali, mora postojati volja direktora i politika koja to podrzava.

Svim tim sitnim malverzacijama se lahko udje u kraj kada se zeli.
moimoi

#103205 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 16/02/2026 10:09

Ja ti kazem da su to mitovi. Kada se zeli neradnik leti neovisno kakva je firma. Ali, mora postojati volja direktora i politika koja to podrzava.

Otvori bolovanje.. ti ga placas.. on ne dolazi na posao. To bolan moze trajati godinama.
Ne mozes novu osobu zaposliti. Imas dovoljan broj zaposlenih na papiru.
Bi ril.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#103206 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by W0rM »

moimoi wrote: 16/02/2026 10:13

Otvori bolovanje.. ti ga placas.. on ne dolazi na posao. To bolan moze trajati godinama.
Bi ril.
True, nema sta. Ima ovakvih koji jasu na tom talasu "na neodredjeno zaposlen" i vuku bolovanje (u drzavnim firmama) do iznemoglosti.
Haris.ba

#103207 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 16/02/2026 10:13 Otvori bolovanje.. ti ga placas.. on ne dolazi na posao. To bolan moze trajati godinama.
Bi ril.
Politika ti odobri dodatno zaposljavanje. Ti si rijesio problem neradnika. Neka ga na bolovanju. A ima komisija, pa kasnije nek se utvrdjuje.
Poenta je da za sve postoji rjesenje.
A, zasto se ne zeli - zna se.
moimoi

#103208 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 16/02/2026 10:17
moimoi wrote: 16/02/2026 10:13 Otvori bolovanje.. ti ga placas.. on ne dolazi na posao. To bolan moze trajati godinama.
Bi ril.
Politika ti odobri dodatno zaposljavanje. Ti si rijesio problem neradnika. Neka ga na bolovanju. A ima komisija, pa kasnije nek se utvrdjuje.
Poenta je da za sve postoji rjesenje.
A, zasto se ne zeli - zna se.
Jes.. gras inace radi u plusu.. pa mozes zamijeniti svakog neradnika.
Haris.ba

#103209 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 16/02/2026 10:23 Jes.. gras inace radi u plusu.. pa mozes zamijeniti svakog neradnika.
Gras nikada nece raditi u plusu. Jer je to nemoguce.
Uvijek ce morati biti direktno infuzija iz budzeta.
Pitanje je samo dali se zeli rijesiti problem, ili ne zeli.
Put postoji, pitanje je samo da li se zeli.
moimoi

#103210 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 16/02/2026 10:25
moimoi wrote: 16/02/2026 10:23 Jes.. gras inace radi u plusu.. pa mozes zamijeniti svakog neradnika.
Koliko hiljada zaposlenih gras ima?
Najmanje je tu ljudi koji su zaista potrebni da bi firma funkcionisala.
A to da mozes sad 1000 ljudi uruciti otkaz bez da te tuze?! Mislim da si optimista.
mali_balon

#103211 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

moimoi wrote: 16/02/2026 10:13

Bi ril.
Nekad sam.imao priliku slusati direktora od jednog komunalng preduzeca, I bas se kao zalio na ove situacije....bolovanje, godisnji, pa bolovanje, pa sidnikat, pa razne dispilniske, pa ciji je ko ga je doveo itd itd kaze da otjera jednog nehljeba treba cijeli mandat na to da potrosi.....
Haris.ba

#103212 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 16/02/2026 10:27 Koliko hiljada zaposlenih gras ima?
A to da mozes sad 1000 ljudi uruciti otkaz bez da te tuze?! Mislim da si optimista
Kakav otkaz za 1000 ljudi? Ja ne znam jeste li vi ikada imali iskustva sa ijednim vecim kolektivom.

I u najvecem raspasoju postoje ljudi koji rade. Otprilike odmah 10% se otpise zbog bolovanja, porodiljskog i slicno. To je normalno.

Je li to vozaci ne voze? Sto bi onda vozacima davao otkaz. Ocima vidis da se vozi.

Ono, znam odakle radikalizam u narodu. Odmah nista ne valja, i odmah hajmo sve popali i isponove.

Izaberes 5 najvecih neradnika i njih targetiras. Odmah se drugi sami od sebe resetuju. A, nema vecih tracara od radnika. Samo napravis dobar kanal "prituzbe". Radni kolega radnog kolegu s kojim kafe ispija za sekundu otkrije i prijavi.
Ponavljam. Poenta je samo da li se zeli.
moimoi

#103213 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 16/02/2026 10:32
moimoi wrote: 16/02/2026 10:27 Koliko hiljada zaposlenih gras ima?
A to da mozes sad 1000 ljudi uruciti otkaz bez da te tuze?! Mislim da si optimista
Kakav otkaz za 1000 ljudi? Ja ne znam jeste li vi ikada imali iskustva sa ijednim vecim kolektivom.

I u najvecem raspasoju postoje ljudi koji rade. Otprilike odmah 10% se otpise zbog bolovanja, porodiljskog i slicno. To je normalno.

Je li to vozaci ne voze? Sto bi onda vozacima davao otkaz. Ocima vidis da se vozi.

Ono, znam odakle radikalizam u narodu. Odmah nista ne valja, i odmah hajmo sve popali i isponove.

Izaberes 5 najvecih neradnika i njih targetiras. Odmah se drugi sami od sebe resetuju. A, nema vecih tracara od radnika. Samo napravis dobar kanal "prituzbe". Radni kolega radnog kolegu s kojim kafe ispija za sekundu otkrije i prijavi.
Ponavljam. Poenta je samo da li se zeli.
Dobro.. karikiram. Nije hiljadu al jeste 100.
Opet to nije mali broj ljudi.
Hakiz

#103214 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 16/02/2026 10:27
Haris.ba wrote: 16/02/2026 10:25
Koliko hiljada zaposlenih gras ima?
A to da mozes sad 1000 ljudi uruciti otkaz bez da te tuze?! Mislim da si optimista.
Možeš napraviti sistematizaciju i ukinuti postojanje tih radnih mjesta. Dati ljudima izbor, obuka za vozača ili otkaz.
Thorgerson

#103215 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Sve se moze uraditi i rijesiti, ako ima volje. I koliko znam u Grasu se to jeste bilo pocelo i donekle rijesilo.

Kad je bio zadnji strajk?

Dobili su nova vozila.
Novu prugu.

Ljudi sami pisu po fb da je stanje bolje. Da imaju zdrav osiguranje. Halo ba. Ljudi se hvale da imaju osiguranje.

I onda bi ljudi da se vrateo opet u mracno doba. Svako ko ne vidi napredak u javnom prevozu je ili slijep ili zlonamjeran.

Ali, ne moze se nesto zapusteno 40 godina - rijesiti odmah.

I ova nesreca, meni je zao, ali nesrece se desavaju. Ovo nije ni prva ni zadnja.

Mene vise nervira npr totalna odsutnost ovakvog pritiska i protesta u slucajevima kad idiot namjerno izazove nesrecu. Tipa prodje kroz crveno i ubije djevojke, momke i sl.

Ovo je nesretan dogadjaj. Jednostavno, splet okolnosti je takav. I uopste ne umanjujem, nego samo konstatiram da se ovo koristi u politiku.

Jer ne sjecam se da je i blizu bila frka ovolika kad je onaj kreten ubio one doktorice. Par dana par ljudi se okupilo i to je to. Zasto? Pa zato jer botoviji to nije privlacno, nije zanimljivo...

I to je ovdje zalosno. Sto se bukvalno bira dogadjaj nesretni, koji ce se iskoristiti u politicke svrhe. I pri tome mislim i na trojku. I oni su u par deka. Smrt Dzenana Memica su izmuzli do kraja i? Sta bi? Zaboravilo se.
daario naharis

#103216 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by daario naharis »

Mi imamo toliko materijala za proteste, mogli bi svaki dan protestovati. Samo sta bi radili danima je protestovali.
Haris.ba

#103217 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

daario naharis wrote: 16/02/2026 11:06 Mi imamo toliko materijala za proteste, mogli bi svaki dan protestovati. Samo sta bi radili danima je protestovali.
Fazon sa tramvajima je da se narodu lahko staviti u poziciju opasnosti.

A, narod protestvuje. Samo, nije to masovno ko ovi zadnji protesti.
Pogledaj, ima pocesto protesta ispred zgrade kantona. Iz raznih razloga.

A, koji to konkretno materijal ima pa da se ne protestvujem a trebalo bi?
red evil

#103218 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by red evil »

Thorgerson wrote: 16/02/2026 10:57 Sve se moze uraditi i rijesiti, ako ima volje. I koliko znam u Grasu se to jeste bilo pocelo i donekle rijesilo.

Kad je bio zadnji strajk?

Dobili su nova vozila.
Novu prugu.

Ljudi sami pisu po fb da je stanje bolje. Da imaju zdrav osiguranje. Halo ba. Ljudi se hvale da imaju osiguranje.

I onda bi ljudi da se vrateo opet u mracno doba. Svako ko ne vidi napredak u javnom prevozu je ili slijep ili zlonamjeran.

Ali, ne moze se nesto zapusteno 40 godina - rijesiti odmah.

I ova nesreca, meni je zao, ali nesrece se desavaju. Ovo nije ni prva ni zadnja.

Mene vise nervira npr totalna odsutnost ovakvog pritiska i protesta u slucajevima kad idiot namjerno izazove nesrecu. Tipa prodje kroz crveno i ubije djevojke, momke i sl.

Ovo je nesretan dogadjaj. Jednostavno, splet okolnosti je takav. I uopste ne umanjujem, nego samo konstatiram da se ovo koristi u politiku.

Jer ne sjecam se da je i blizu bila frka ovolika kad je onaj kreten ubio one doktorice. Par dana par ljudi se okupilo i to je to. Zasto? Pa zato jer botoviji to nije privlacno, nije zanimljivo...

I to je ovdje zalosno. Sto se bukvalno bira dogadjaj nesretni, koji ce se iskoristiti u politicke svrhe. I pri tome mislim i na trojku. I oni su u par deka. Smrt Dzenana Memica su izmuzli do kraja i? Sta bi? Zaboravilo se.
Ako svi znaju da ima taj problem, da se dešava to što se dešava, svi šute i čekaju da se desi katastrofa. I kad se desi katastrofa, to ne može biti nesretan događaj. Jako je blizu ubistva. Moraju svi odgovarati za ovo, ko god je znao a nije učio ništa. Pa, makar, ta kazna bila i 100KM ali svi moraju snositi odgovornost.

Bojim se da je ovde sve stalo sa ostavkom Uka, ostalo više nije ništa bitno i sada čekamo novu katastrofu a bit će jer kako radimo i koliko smo bahati samo je pitanje vremena.
daario naharis

#103219 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by daario naharis »

Haris.ba wrote: 16/02/2026 11:16
daario naharis wrote: 16/02/2026 11:06 Mi imamo toliko materijala za proteste, mogli bi svaki dan protestovati. Samo sta bi radili danima je protestovali.
Fazon sa tramvajima je da se narodu lahko staviti u poziciju opasnosti.

A, narod protestvuje. Samo, nije to masovno ko ovi zadnji protesti.
Pogledaj, ima pocesto protesta ispred zgrade kantona. Iz raznih razloga.

A, koji to konkretno materijal ima pa da se ne protestvujem a trebalo bi?
1. Sistemska korupcija i nepotizam
2. Zagađenje zraka
3. Sud
4. Infrastruktura
5. Put ka EU
6. Socijalna nepravda (politicari plate)
Haris.ba

#103220 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

daario naharis wrote: 16/02/2026 11:20 1. Sistemska korupcija i nepotizam
Mora biti konkretan primjer.
daario naharis wrote: 16/02/2026 11:20 2. Zagađenje zraka
To vec malo teze. Jer, ogromna vecina naroda zeli da zagadjuje ili pristaje na posljedice.
daario naharis wrote: 16/02/2026 11:20 3. Sud
Sta ces sa sudom? Nikome osim sebi ne odgovaraju.
daario naharis wrote: 16/02/2026 11:20 4. Infrastruktura
Sta ces sa njom? Za koji projekat treba protestovati? Vodosnadbjevanje? Mozda za Nahorevo. Ali, posto je to na selu nema puno naroda za to.
daario naharis wrote: 16/02/2026 11:20 5. Put ka EU
Kocnicari se nalaze u Banja Luci.
daario naharis wrote: 16/02/2026 11:20 6. Socijalna nepravda (politicari plate)
Odlicno. Nermin obecava da ce odvojiti plate politicara i drzavnih sluzbenika. Ali, nesto mu se ne da.

Nego.
No, vratimo se na ministre u Vladi KS. Svi oni imaju osnovu plaću od 3.600 KM, na koju se zatim dodaje radni staž. Pojedini tako izađu i preko 4.500 KM.
Koliko da im se skine?
Drug Saban

#103221 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Drug Saban »

Mujagic -> Vikler promet

Ispitati tu konekciju
adnante

#103222 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by adnante »

LSD wrote: 15/02/2026 21:18
Chmoljo wrote: 15/02/2026 21:16

Nista dok ne procitam sta je zisko izjavio.
Chmoljkane okano trojkasko, mozes li nam ti objasniti zasto je Niho Uk dao ostavku ako nema nikakve veze sa tramvajima ?
Zato sto je dokazani debil. Isto tasko sto ce tako politicki nesto ulesinariti.

Kada sam to konstatovao, cisto da kazem da ostala opozicona zla to nikada ne bi uradili. Milja je milja kada kapne, nema razloga prije vremena se od nje odvezati.
JovicSA

#103223 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JovicSA »

Zaboravili smo sudar dva tramvaja iz 2013 i 50 povrijeđenih...tada niko nije tražio ostavke ni snimke, ned'o Bog da se protestovalo na ulici, zaustavljalo saobraćaj i maltretiralo prolaznike. Niko nije postavljao pitanja odgovornosti direktora i političara. Tada je sve bilo potaman u "minder bazi".

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /131101079

Image
Last edited by JovicSA on 16/02/2026 11:54, edited 1 time in total.
caseytron

#103224 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by caseytron »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/deset-d ... /260216009

Sta reci na ovo? Djecu maltretiraju, niko nista. To je trebalo istog tog dana sravnat sa zemljom vrtic odmah i gotovo. Zamisli maksuma maltretiras i niko nista. Ramazan ne docekala ako Bog da.
JovicSA

#103225 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JovicSA »

caseytron wrote: 16/02/2026 11:53 https://www.klix.ba/vijesti/bih/deset-d ... /260216009

Sta reci na ovo? Djecu maltretiraju, niko nista. To je trebalo istog tog dana sravnat sa zemljom vrtic odmah i gotovo. Zamisli maksuma maltretiras i niko nista. Ramazan ne docekala ako Bog da.
Za ovo Konaković i Sabina da daju ostavke i odmah ih u zatvor spenglati.
Post Reply