SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Hakiz

#102451 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Meni, laički, najmanje je vjerovatno da je ona brzina bila namjerna.
akcija007

#102452 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by akcija007 »

Postoji li opcija kod nas doniranja organa ?
Djevojka 17 - 18 god poginula u Zagrebu i roditelji donirali organe , njeni organi spasili 5 drugih zivota
dječak sa šibicama

#102453 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

I po zakonima fizike, nemoguce je da onolika grdosija od ko zna koliko tona, ima start ko Ferari bolid Formule 1. Kao prvo, nije on fiksiran za sine pa da kazes ponijelo ga ko japanski brzi voz. On ima kontakt na struju i to je to, kakva je to struja koja ponese 68 tona startnom brzinom bolida formule jedan, valjda neka meni nepoznata.

Ali zamoljeni smo da ne komentarisemo pa i ne bi trebali jer samo nagadjamo. Cekamo vec poznato "sve je u redu, otrgo se dorat, niko nije mogao znati sta ce se dogoditi iako se vec dogadjalo, neobjasnjiva greska koja je vec poznata, niko nije kriv" vjestacenje nadleznih sluzbi i strucnjaka iz Grasa.
ZoomZoomKiwi

#102454 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ZoomZoomKiwi »

Odakle 68t kad je prazan K2 cca 20,5t

Jedino da je u njemu bilo 500 osoba, što sumnjam.
mali_balon

#102455 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Hakiz wrote: 14/02/2026 14:31 Meni, laički, najmanje je vjerovatno da je ona brzina bila namjerna.
Haj kako laicki dodjes do tog zakljucka....jel se ti vodis onom da su svi ljudi zli I budale....

Meni lacki na prvu izgleda kao kvar a tek bi mi druga opcija bila ljudski faktor tj da je neka ljudska greska, kvar zbog nestrucnosti, ispravnost tramvaja, pruga itd
... a da je neko s namjerom uletio tako brzo u raskrsnicu tramvajem to ne bi ni u snu pomislio....
snijeg_led

#102456 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by snijeg_led »

Po snimku koji je dostupan vidi se da ide nekontrolisanom brzinom, odnosno kao da je neki kvar u pitanju.
made_in_sarajevo

#102457 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by made_in_sarajevo »

Mene zanima cemu protesti, za sta protesti i protiv koga protesti? Hocemo li svaku saobracajnu nesrecu sa smrtnim posljedicama protestovati na miran ili divlji nacin? Jel ovo nije nesreca nego ubistvo pa se krije neko kao za Memica, Vedrana u sirokom i tako dalje? Ko organizuje proteste, cemu usporedba tramvaja i helikoptera, ljudima koji su bukvalno spasili javni gradski saobracaj jer ga u ova doba ne bi ni imali vjerovatno. Za jedan dan znaju se svi podaci i informacije, iz tuzilastva cure informacije radi politicke borbe pa trebaju protesti? Svaki dan imamo ovakve nesrece pa nas je strah necega?
hzsa22

#102458 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hzsa22 »

dječak sa šibicama wrote: 14/02/2026 14:14 Ne znam jel i dalje u opasnosti ali makar je svjesna, a psihicki i dalje lijecenje, bice dobro valjda.

Nadam se da ce porodica oderat i kanton i GRAS, kad za to dodje vrijeme. Na zalost porodici ubijenog momka, sad vise nista nije vazno.
Stanje je jos uvijek izuzetno tesko i nazalost ukoliko prezivi, do kraja zivota teski invalid
Ateista

#102459 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

dječak sa šibicama wrote: 14/02/2026 14:36 I po zakonima fizike, nemoguce je da onolika grdosija od ko zna koliko tona, ima start ko Ferari bolid Formule 1. Kao prvo, nije on fiksiran za sine pa da kazes ponijelo ga ko japanski brzi voz. On ima kontakt na struju i to je to, kakva je to struja koja ponese 68 tona startnom brzinom bolida formule jedan, valjda neka meni nepoznata.

Ali zamoljeni smo da ne komentarisemo pa i ne bi trebali jer samo nagadjamo. Cekamo vec poznato "sve je u redu, otrgo se dorat, niko nije mogao znati sta ce se dogoditi iako se vec dogadjalo, neobjasnjiva greska koja je vec poznata, niko nije kriv" vjestacenje nadleznih sluzbi i strucnjaka iz Grasa.
Fazon je sto ako i nije bilo iz mjesta, opet ne mozemo znati jeli ljudski faktor ili nije. Moze biti da se zaletio na onom pravcu previse, a moze biti i da je nekad dok je bio na pravcu se desio kvar i dobio nagli gas. Opet postoji mogucnost i da je jedno i drugo, ili mozda neki treci faktor koji nam trenutno ne moze pasti na pamet. U svakom slucaju, jeste suvisno toliko raspravljati o tome, imaju ljudi koji su zaduzeni da se time bave, tako da cemo vjerovatno saznati uskoro.
Iskreno se nadam da ce vjestacenje biti nezavisno i strucno, te da ce ko god da je kriv biti sankcionisan, a neko mora biti kriv.
shbc

#102460 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shbc »

mali_balon wrote: 14/02/2026 14:39
Hakiz wrote: 14/02/2026 14:31 Meni, laički, najmanje je vjerovatno da je ona brzina bila namjerna.
Haj kako laicki dodjes do tog zakljucka....jel se ti vodis onom da su svi ljudi zli I budale....

Meni lacki na prvu izgleda kao kvar a tek bi mi druga opcija bila ljudski faktor tj da je neka ljudska greska, kvar zbog nestrucnosti, ispravnost tramvaja, pruga itd
... a da je neko s namjerom uletio tako brzo u raskrsnicu tramvajem to ne bi ni u snu pomislio....
Mislim da ti nisi dobro procitao njegov komentar
Hakiz

#102461 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

shbc wrote: 14/02/2026 14:57
mali_balon wrote: 14/02/2026 14:39

Mislim da ti nisi dobro procitao njegov komentar
Pa i nije, ali nema veze.
Edin H.

#102462 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

Stari tramvaji, sigurno su pod pritiskom politike koja ulijeće čip da izbace što je moguće više tramvaja, pogotovo u špicama.

Pogrešan pristup, izbaci onoliko koliko možeš u skladu sa standardima ispravnosti.

Neka se narod buni, sigurnost je na prvom mjestu, premda naravno ne možeš nikada sve predvidjeti, ali možeš rizik svesti na minimum.
Haris.ba

#102463 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

made_in_sarajevo wrote: 14/02/2026 14:53 Mene zanima cemu protesti, za sta protesti i protiv koga protesti? Hocemo li svaku saobracajnu nesrecu sa smrtnim posljedicama protestovati na miran ili divlji nacin? Jel ovo nije nesreca nego ubistvo pa se krije neko kao za Memica, Vedrana u sirokom i tako dalje? Ko organizuje proteste, cemu usporedba tramvaja i helikoptera, ljudima koji su bukvalno spasili javni gradski saobracaj jer ga u ova doba ne bi ni imali vjerovatno. Za jedan dan znaju se svi podaci i informacije, iz tuzilastva cure informacije radi politicke borbe pa trebaju protesti? Svaki dan imamo ovakve nesrece pa nas je strah necega?
Protesti su iz politickih razloga. Valjda je to jasno.

Ali, ne vidim sto se iko treba uzbudjivati oko toga. Oni sto su organizovali proteste ispred ohr su dokazali sa vise nemaju snage skupiti neki znacajan broj ljudi ni sa organizovanim busevima.

Ko hoce neka protestuje, ko nece neka ne protestuje.
(1) Pod mirnim okupljanjem i javnim protestom (u daljnjem tekstu: mirna okupljanja) podrazumijeva se svako organizovano okupljanje građana koje se održava radi javnog nenasilnog izražavanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa.

(2) Pod mirnim okupljanjem podrazumijeva se i svako neorganizovano, spontano okupljanje građana, koje se održava u posebnim, iznenadnim i po društvenu zajednicu relevantnim situacijama, a sve radi javnog izražavanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa, na prostoru propisanom u članu 14. ovog Zakona
.

A, valjda saznamo ko je javni organizator protesta.
(1) Prijava iz člana 10. stav (1) ovog Zakona sadrži:

a) program i ciljeve mirnog okupljanja,

b) podatke o mjestu, datumu i vremenu održavanja i trajanja mirnog okupljanja,

c) naziv i sjedište organizatora i lične podatke odgovornog lica, odnosno zastupnika ako je organizator više pravnih lica ili grupa građana, ime i prezime i jedinstveni matični broj ako je organizator fizičko lice,

d) lične podatke voditelja mirnog okupljanja,

e) spisak redara sa njihovim ličnim podacima,

f) podatke o mjerama koje organizator preduzima za održavanje reda i mira,

g) procjenu broja učesnika i

h) druge podatke od interesa za sigurno i nesmetano održavanje mirnog okupljanja.
Last edited by Haris.ba on 14/02/2026 15:13, edited 1 time in total.
ljubijankic

#102464 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ljubijankic »

Haris.ba wrote: 14/02/2026 15:09
made_in_sarajevo wrote: 14/02/2026 14:53 Mene zanima cemu protesti, za sta protesti i protiv koga protesti? Hocemo li svaku saobracajnu nesrecu sa smrtnim posljedicama protestovati na miran ili divlji nacin? Jel ovo nije nesreca nego ubistvo pa se krije neko kao za Memica, Vedrana u sirokom i tako dalje? Ko organizuje proteste, cemu usporedba tramvaja i helikoptera, ljudima koji su bukvalno spasili javni gradski saobracaj jer ga u ova doba ne bi ni imali vjerovatno. Za jedan dan znaju se svi podaci i informacije, iz tuzilastva cure informacije radi politicke borbe pa trebaju protesti? Svaki dan imamo ovakve nesrece pa nas je strah necega?

Ali, ne vidim sto se iko treba uzbudjivati oko toga. Oni sto su organizovali proteste ispred ohr su dokazali sa vise nemaju snage skupiti neki znacajan broj ljudi ni sa organizovanim busevima.

Pa niie bas tako. Ima ovdje ljudi koji niau tu iz politickih razloga, a to se moze vidjeti i po ovim parolama. Jedni iskazuju podrsku djevojci koja je povrijedjen, drugi su tu da me bude kradje :?: toliko su glupi da ni ovakvo nesto ne znaju iskoristiti u svoju korist..
Haris.ba

#102465 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

ljubijankic wrote: 14/02/2026 15:13 Pa niie bas tako. Ima ovdje ljudi koji niau tu iz politickih razloga, a to se moze vidjeti i po ovim parolama. Jedni iskazuju podrsku djevojci koja je povrijedjen, drugi su tu da me bude kradje toliko su glupi da ni ovakvo nesto ne znaju iskoristiti u svoju korist..
Postavio sam zakon, pa pogledaj.

Niko nikoga nista ne sprecava ili tjera.

Fino napises svoje ime i prezime, program i ciljeve skupa i eto.
Sto mora skup biti jedan?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#102466 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Mislim, nema sumnje da je tehnicki kvar u pitanju.
E sad ide ono nase. Vozač prijavi dispeceru, dispecer sefu, sef direktoru sektora, a direktor sektora generalnom. Onda ide naredba nazad "ako neće da vozi neispravan tramvaj, ima ko hoce, a on neka dodje po knjizicu u ponedjeljak" i onda onaj vozač koji je zadnji u lancu treba da odlučuje izmedju prehrane porodice i voznje tehnicki neispravnog tramvaja.
Haris.ba

#102467 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

sime_cipol wrote: 14/02/2026 15:23 Mislim, nema sumnje da je tehnicki kvar u pitanju.
E sad ide ono nase. Vozač prijavi dispeceru, dispecer sefu, sef direktoru sektora, a direktor sektora generalnom. Onda ide naredba nazad "ako neće da vozi neispravan tramvaj, ima ko hoce, a on neka dodje po knjizicu u ponedjeljak" i onda onaj vozač koji je zadnji u lancu treba da odlučuje izmedju prehrane porodice i voznje tehnicki neispravnog tramvaja.
Prije ove nesrece na temi Grasa je objasnjeno da problemi sa manjkom tramvaja u spicama je izmedju ostalog da vozaca fali. Znaci, nije bas da vozac nema opcija.

A, imaju jak sindikat. Pa ko misli da je direktor jaci od sindikata u grasu, neka i dalje misli.
Last edited by Haris.ba on 14/02/2026 15:32, edited 1 time in total.
HelaS

#102468 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 14/02/2026 15:09
Spoiler
Show

(1) Pod mirnim okupljanjem i javnim protestom (u daljnjem tekstu: mirna okupljanja) podrazumijeva se svako organizovano okupljanje građana koje se održava radi javnog nenasilnog izražavanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa.

(2) Pod mirnim okupljanjem podrazumijeva se i svako neorganizovano, spontano okupljanje građana, koje se održava u posebnim, iznenadnim i po društvenu zajednicu relevantnim situacijama, a sve radi javnog izražavanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa, na prostoru propisanom u članu 14. ovog Zakona
.

A, valjda saznamo ko je javni organizator protesta.
(1) Prijava iz člana 10. stav (1) ovog Zakona sadrži:

a) program i ciljeve mirnog okupljanja,

b) podatke o mjestu, datumu i vremenu održavanja i trajanja mirnog okupljanja,

c) naziv i sjedište organizatora i lične podatke odgovornog lica, odnosno zastupnika ako je organizator više pravnih lica ili grupa građana, ime i prezime i jedinstveni matični broj ako je organizator fizičko lice,

d) lične podatke voditelja mirnog okupljanja,

e) spisak redara sa njihovim ličnim podacima,

f) podatke o mjerama koje organizator preduzima za održavanje reda i mira,

g) procjenu broja učesnika i

h) druge podatke od interesa za sigurno i nesmetano održavanje mirnog okupljanja.
Protesti su još juče najavljeni. Dakle, nisu spontani, i policija nije zabranila proteste. To svakako znači da postoji organizacija, imena, redari i sve shodno Zakonu. Da li je baš tako?
dječak sa šibicama

#102469 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Da, dosli ucenici srednjih skola i fakulteta kojih je 90% medju skromno okupljenima, na proteste, da drukaju i botuju za SDA.

Neki ljudi bas srama nemaju
vjeshalica

#102470 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

dječak sa šibicama wrote: 14/02/2026 14:36 I po zakonima fizike, nemoguce je da onolika grdosija od ko zna koliko tona, ima start ko Ferari bolid Formule 1. Kao prvo, nije on fiksiran za sine pa da kazes ponijelo ga ko japanski brzi voz. On ima kontakt na struju i to je to, kakva je to struja koja ponese 68 tona startnom brzinom bolida formule jedan, valjda neka meni nepoznata.

Onaj K2 je prazan tezak 22 tone, znas li sta je 68 tona?
HelaS

#102471 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

dječak sa šibicama wrote: 14/02/2026 15:34 Da, dosli ucenici srednjih skola i fakulteta kojih je 90% medju skromno okupljenima, na proteste, da drukaju i botuju za SDA.

Obzirom na tvoju grlatost za ostavkama, Štete, Uka i ostalih, mislili smo da si prvi na protestima, ali šipak, ti hinjski jarcaš iz toplog doma svog :-)
Edin H.

#102472 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

sime_cipol wrote: 14/02/2026 15:23 Mislim, nema sumnje da je tehnicki kvar u pitanju.
Sve to ozbiljna istraga utvrdi
Dimu1927

#102473 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

dječak sa šibicama wrote: 14/02/2026 15:34 Da, dosli ucenici srednjih skola i fakulteta kojih je 90% medju skromno okupljenima, na proteste, da drukaju i botuju za SDA.

Nema muriza znaci nisu politicki protesti
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#102474 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

Al' fakat..
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#102475 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Edin H. wrote: 14/02/2026 15:42
Sve to ozbiljna istraga utvrdi
Da, utvrdi.
Ali se ovo ovako desava dok neko glavu ne izgubi. Onda ide prebacivanje krivice. Pitanje je zašto se uopšte ovako desava i radi.
Post Reply