Mogu te jebat putem poštenauticamid wrote: ↑10/02/2026 23:33 Prije nekih pola sata dvojica drotova "snimaju brzinu" onim pistoljem(rucni radar) na relaciji od skretanja za Robot pa prema terminalu u Rajlovcu. Mrkli mrak, a oni na po ceste stoje i snimaju.
Sta uopste mogu? Jedino da nekoga na licu mjesta zaustave, ako ih ko ne pokupi u onom mraku.
Mobilni radari / kamere
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- vjeshalica
#11276 Re: Mobilni radari / kamere
-
nauticamid
#11277 Re: Mobilni radari / kamere
Cisto sumnjam jer sam vozio 60-61 max, a tu je cini mi se ogranicenje 60.vjeshalica wrote: ↑11/02/2026 20:31Mogu te jebat putem poštenauticamid wrote: ↑10/02/2026 23:33 Prije nekih pola sata dvojica drotova "snimaju brzinu" onim pistoljem(rucni radar) na relaciji od skretanja za Robot pa prema terminalu u Rajlovcu. Mrkli mrak, a oni na po ceste stoje i snimaju.
Sta uopste mogu? Jedino da nekoga na licu mjesta zaustave, ako ih ko ne pokupi u onom mraku.
-
HelaS
#11278 Re: Mobilni radari / kamere
Snimaju li vozila ti radari, postoje li fotografije kao dokaz?nauticamid wrote: ↑10/02/2026 23:33 Prije nekih pola sata dvojica drotova "snimaju brzinu" onim pistoljem(rucni radar) na relaciji od skretanja za Robot pa prema terminalu u Rajlovcu. Mrkli mrak, a oni na po ceste stoje i snimaju.
- liyf
#11279 Re: Mobilni radari / kamere
Sta sve slikaju ove bijele? Jel ovo Sparta il sta je? Koliko ja znam trebalo bi samo registracije jer je ovp ALPR sistem
https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... evu/614836
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#11280 Re: Mobilni radari / kamere
Nesto su postavili i kod kvadrant pijace prema podvožnjakuliyf wrote: ↑14/02/2026 09:01 Sta sve slikaju ove bijele? Jel ovo Sparta il sta je? Koliko ja znam trebalo bi samo registracije jer je ovp ALPR sistem
- beco
#11281 Re: Mobilni radari / kamere
Možda pojas/mobitel
-
neki
-
Naslovnica
-
neki
#11284 Re: Mobilni radari / kamere
Kažu...ali ja poznajem više ljudi koji ne znaju za pojas a kaznu s tih kamera nikad nisu dobili
-
Naslovnica
#11285 Re: Mobilni radari / kamere
Ove neke izgleda imaju tu opciju.
Vjerojatno ne one na šćapovima
Odgovor na tvoje pitanje je da. Stacionarni radari i kamere u Republici Srpskoj, osim kontrole brzine, imaju tehničku mogućnost i zakonsko uporište da detektuju nekorištenje sigurnosnog pojasa i upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje.
MUP Republike Srpske je modernizovao svoj sistem (pogotovo kroz projekte "Pametnih gradova" i instalaciju ANPR kamera), a evo ključnih detalja kako to funkcioniše:
Kako sistem prepoznaje prekršaje?
* ANPR Tehnologija: Kamere koriste automatsko prepoznavanje registarskih tablica (ANPR), ali su opremljene i analitičkim softverom koji skenira unutrašnjost vozila.
* Visoka rezolucija i infracrveni senzori: Ove kamere prave veoma jasne fotografije čak i pri velikim brzinama. Uz njih su često instalirane fleš lampe (blic) ili LED iluminatori koji omogućavaju čistu sliku unutrašnjosti kabine i noću.
* Automatska detekcija: Softver prepoznaje položaj ruku vozača (da li drži telefon na uvu) i putanju sigurnosnog pojasa preko ramena i grudi.
Gdje se primjenjuje?
Iako su svi novi stacionarni stubovi (tzv. "crni stubovi" ili "Black Ghost") tehnički sposobni za ovo, MUP RS je zvanično pustio u rad poseban modul za obradu ovih prekršaja na području policijskih uprava:
* Banja Luka
* Doboj
* Prijedor
* Zvornik
U Banjaluci su čak postavljeni i preventivni pametni LED displeji koji u realnom vremenu ispisuju registraciju vozila i upozorenje "Vežite pojas" ili "Ne koristite mobilni telefon" ako kamera uoči prekršaj.
Šta to znači za vozače?
* Kazne na kućnu adresu: Sistem može generisati prekršajni nalog na osnovu fotografije, baš kao i za prekoračenje brzine.
* Dokazni materijal: Fotografija je obično dovoljno čista da se jasno vidi da li je pojas prebačen i da li vozač drži telefon u ruci.
> Važna napomena: Čak i ako kamera primarno služi za mjerenje brzine, policijski službenici prilikom pregleda snimaka mogu sankcionisati i ostale vidljive prekršaje (pojas, mobitel, isteklu registraciju).
>
Želiš li da provjerim lokacije najnovijih radara na nekom specifičnom putnom pravcu u RS?
Vjerojatno ne one na šćapovima
Odgovor na tvoje pitanje je da. Stacionarni radari i kamere u Republici Srpskoj, osim kontrole brzine, imaju tehničku mogućnost i zakonsko uporište da detektuju nekorištenje sigurnosnog pojasa i upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje.
MUP Republike Srpske je modernizovao svoj sistem (pogotovo kroz projekte "Pametnih gradova" i instalaciju ANPR kamera), a evo ključnih detalja kako to funkcioniše:
Kako sistem prepoznaje prekršaje?
* ANPR Tehnologija: Kamere koriste automatsko prepoznavanje registarskih tablica (ANPR), ali su opremljene i analitičkim softverom koji skenira unutrašnjost vozila.
* Visoka rezolucija i infracrveni senzori: Ove kamere prave veoma jasne fotografije čak i pri velikim brzinama. Uz njih su često instalirane fleš lampe (blic) ili LED iluminatori koji omogućavaju čistu sliku unutrašnjosti kabine i noću.
* Automatska detekcija: Softver prepoznaje položaj ruku vozača (da li drži telefon na uvu) i putanju sigurnosnog pojasa preko ramena i grudi.
Gdje se primjenjuje?
Iako su svi novi stacionarni stubovi (tzv. "crni stubovi" ili "Black Ghost") tehnički sposobni za ovo, MUP RS je zvanično pustio u rad poseban modul za obradu ovih prekršaja na području policijskih uprava:
* Banja Luka
* Doboj
* Prijedor
* Zvornik
U Banjaluci su čak postavljeni i preventivni pametni LED displeji koji u realnom vremenu ispisuju registraciju vozila i upozorenje "Vežite pojas" ili "Ne koristite mobilni telefon" ako kamera uoči prekršaj.
Šta to znači za vozače?
* Kazne na kućnu adresu: Sistem može generisati prekršajni nalog na osnovu fotografije, baš kao i za prekoračenje brzine.
* Dokazni materijal: Fotografija je obično dovoljno čista da se jasno vidi da li je pojas prebačen i da li vozač drži telefon u ruci.
> Važna napomena: Čak i ako kamera primarno služi za mjerenje brzine, policijski službenici prilikom pregleda snimaka mogu sankcionisati i ostale vidljive prekršaje (pojas, mobitel, isteklu registraciju).
>
Želiš li da provjerim lokacije najnovijih radara na nekom specifičnom putnom pravcu u RS?
- Ateista
#11286 Re: Mobilni radari / kamere
Bilo je price da neke kamere imaju tu mogucnost, ali zbog zastite licnih podataka se ne koriste za kazne.
-
noviclan
#11287 Re: Mobilni radari / kamere
Kamera se aktivira kada vozilo prodje i prepozna tablice, e sada da ima neko ko ce zumirati tu sliku i utvrditi odokativnom metodom da li se koristi mob ili se ne koristi pojas, tada bi bilo kazni a ovako neki automatizam neee
- mirota
#11288 Re: Mobilni radari / kamere
ja ne znam nikoga da je u RS bar u mojoj regiji dobio kaznu s tih kamera vezano za pojas ili mobitel
- liyf
#11289 Re: Mobilni radari / kamere
Ove bijele su ALPR, mada meni bliski kažu da snimaju "sve", u što ja ne vjerujem. Ubjeđen sam da je ALPR koji je po meni apsolutna glupost. Automatski čita sve registarske tablice za istek registracija, vozačke, ukradena auta i te gluposti.
MUP KS - Nadogradnja sistema SPARTA: Još 45 kamera za prepoznavanje i akviziciju registarskih oznaka
SPARTA kamere kroz detekciju registarskih tablica mogu prepoznati ukradena vozila, a na osnovu baze ukradenih vozila koja se pohranjuje u sistem. Osim toga, sistem ima pohranjenu bazu registarskih oznaka od interesa, tako da može detektovati svako takvo vozilo ukoliko se nađe u djelokrugu kamera. Kamere SPARTA značajne su i u slučaju saobraćajnih nesreća, ukoliko neko od učesnika pobjegne sa mjesta nesreće.

Znaci, samo registracije
po meni glupost. Imaš 100 kamera i 3 presretača. Bolje na sva patrolna vozila MUPa staviti ALPR kamerice da snimaju u pokretu i da automatski izlazi policajcima na ekran, ne da ide sa kamere u Buća Potoku presretaču u Binježevu.

MUP KS - Nadogradnja sistema SPARTA: Još 45 kamera za prepoznavanje i akviziciju registarskih oznaka
SPARTA kamere kroz detekciju registarskih tablica mogu prepoznati ukradena vozila, a na osnovu baze ukradenih vozila koja se pohranjuje u sistem. Osim toga, sistem ima pohranjenu bazu registarskih oznaka od interesa, tako da može detektovati svako takvo vozilo ukoliko se nađe u djelokrugu kamera. Kamere SPARTA značajne su i u slučaju saobraćajnih nesreća, ukoliko neko od učesnika pobjegne sa mjesta nesreće.

Znaci, samo registracije
po meni glupost. Imaš 100 kamera i 3 presretača. Bolje na sva patrolna vozila MUPa staviti ALPR kamerice da snimaju u pokretu i da automatski izlazi policajcima na ekran, ne da ide sa kamere u Buća Potoku presretaču u Binježevu.

-
akcija007
#11290 Re: Mobilni radari / kamere
Ja sam cuo od osobe u RS -a da ove kamere za pojas neko u zgradi mora pregledati sve te slike i odokativnom metodom slati kazne za nevezanje pojasa
-
noviclan
-
akcija007
#11292 Re: Mobilni radari / kamere
A ove kamare za pojas da li samo vozaca vozila slikaju ili i suvozaca ?
Sta ako je vozac /vlasnik vozila vezan a suvozac do nije vezan dolazi li kazna vozacu sto mu se suvozac nije vezao ?
Sta ako je vozac /vlasnik vozila vezan a suvozac do nije vezan dolazi li kazna vozacu sto mu se suvozac nije vezao ?
-
neki
- mirota
#11294 Re: Mobilni radari / kamere
znate li ikoga haman ikoga da je dobio kaznu za pojas fotkano ovim kamerama, ja nikoga
- drug_profi
#11295 Re: Mobilni radari / kamere
Nema te kazne. Jedino ako te patrola nize kamere zaustavi.
- liyf
#11296 Re: Mobilni radari / kamere
Znaci jebu nas samo ove za brzinu?
-
el_bake007
#11297 Re: Mobilni radari / kamere
te kamere u RSu (stubovi) ne slikaju primarno pojas i mobitel, biljeze samo prekoracenje ali policajac u centrali koji pise nalog za prekoracenje brzine to moze iskoristit da prihefta i kaznu za pojas/mobitel (kvaliteta slike je jako dobra), ali to bas treba biti maler da je policajac ustao na ljevu nogu pa da i to natovari. takodjer i da sprijece da neko za pocinioca prekrsaja prekoracenja brzine preda svoju vozacku/preuzme kaznu.
-
azdralovic
#11298 Re: Mobilni radari / kamere
ove sa okruglim blicem ne snimaju brzinuel_bake007 wrote: ↑16/02/2026 09:47 te kamere u RSu (stubovi) ne slikaju primarno pojas i mobitel, biljeze samo prekoracenje ali policajac u centrali koji pise nalog za prekoracenje brzine to moze iskoristit da prihefta i kaznu za pojas/mobitel (kvaliteta slike je jako dobra), ali to bas treba biti maler da je policajac ustao na ljevu nogu pa da i to natovari. takodjer i da sprijece da neko za pocinioca prekrsaja prekoracenja brzine preda svoju vozacku/preuzme kaznu.
- Filter
#11299 Re: Mobilni radari / kamere
vidim jutros su upalili ogranicenje na 60 autoputu, a mescini sam malo brze od 60 vozio. da li da se nadam srdacnim pozdravima?
-
player_
#11300 Re: Mobilni radari / kamere
Znaci ove nove duple kamere sto su ih poredali svugdje po gradu ne slikaju brzinu?