Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- video
#56901 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
@HelaS
Sto ulijeces ko Hadzijalagic.
I da, moze pisati, raditi, placati porez i na marsu ali opet vise voljeti Sarajevo od takvih kao sto je dodole i oni njegovi sto drze stometarsku trobojku u lukavici pa ujutro trk u mrsko Sarajevo na posao
Sto ulijeces ko Hadzijalagic.
I da, moze pisati, raditi, placati porez i na marsu ali opet vise voljeti Sarajevo od takvih kao sto je dodole i oni njegovi sto drze stometarsku trobojku u lukavici pa ujutro trk u mrsko Sarajevo na posao
- GandalfSivi
#56902 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne moze insan ni odspavati da ne opletete po meni. Grozni ste 
- SaraFina
#56903 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
PoHvaljujemo te
- GandalfSivi
#56904 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Mi nemamo zajednicku strategiju probosanskih stranaka. Mi nemamo niti jedan dokument o nacionalnim ciljevima. Dok nam dusmani rade o glavi mi imamo Zeljku i Denisa koji se po medijima prepucavaju kao dvojica balavaca (predskolski uzrast). Neki dan sam napisao da smo sa njihovim prepucavanjem dotakli dno, ne zato sto su najgori nego sto bi morali biti najbolji.TouchMyTip wrote: ↑13/02/2026 20:21Za lobiranje, mislim da imamo dovoljno sposobnih i povezanih ljudi koji mogu naći lobiste u DC. Ako se bude čekalo na budžet i prejebavanja, je moja poenta.GandalfSivi wrote: ↑13/02/2026 20:02Hajde, bas me zivo zanima. Za sta tacno da doniraju i kome?TouchMyTip wrote: ↑13/02/2026 19:46
Ugledni patriotski privrednici nek doniraju, svima im puna usta domovine, ljubavi, osim kad je platit porez i dat nešto za nju.
Ja se sa Dinom i njegovom politikom nisam ni u putu sreo, ali Dino je barem pokusao. Nazalost, to je ispalo pogresno, ne iz lose namjere, nego iz neznanja, da bi ga mahala i dan danas prozivala za to. Ja zivotom garantujem da je SDA slavila Dodikov dolazak u Ameriku.
Pare jesu problem, ali nisu najveci problem. Niko nista ba, sve je toliko stihijski, bez ikakvog plana. Svi oni imaju more savjetnika i apsolutno niko da kaze, zajebite malo politiku, ima vecih stvari od vasih stolica.
- SaraFina
#56905 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Da vi preuzmete incijativu mozda? Mislim ovo je prijedlog. Ti bolje znas kako i šta. Razmišljanje..GandalfSivi wrote: ↑13/02/2026 22:04Mi nemamo zajednicku strategiju probosanskih stranaka. Mi nemamo niti jedan dokument o nacionalnim ciljevima. Dok nam dusmani rade o glavi mi imamo Zeljku i Denisa koji se po medijima prepucavaju kao dvojica balavaca (predskolski uzrast). Neki dan sam napisao da smo sa njihovim prepucavanjem dotakli dno, ne zato sto su najgori nego sto bi morali biti najbolji.TouchMyTip wrote: ↑13/02/2026 20:21Za lobiranje, mislim da imamo dovoljno sposobnih i povezanih ljudi koji mogu naći lobiste u DC. Ako se bude čekalo na budžet i prejebavanja, je moja poenta.
Ja se sa Dinom i njegovom politikom nisam ni u putu sreo, ali Dino je barem pokusao. Nazalost, to je ispalo pogresno, ne iz lose namjere, nego iz neznanja, da bi ga mahala i dan danas prozivala za to. Ja zivotom garantujem da je SDA slavila Dodikov dolazak u Ameriku.
Pare jesu problem, ali nisu najveci problem. Niko nista ba, sve je toliko stihijski, bez ikakvog plana. Svi oni imaju more savjetnika i apsolutno niko da kaze, zajebite malo politiku, ima vecih stvari od vasih stolica.
Mozda da vi organizujete sastanak sa Alakalajem? Trebalo bi da on zna koga kontaktirati i u BiH, a od koga krenuti i u USA. To je jedino sto mi pada na um. Da ih Alkalaj pokusa “uozbiljiti”.
-
TouchMyTip
#56906 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma i to je problem, znam, ali kod nas je oko para vazda problem, iz Federalnog budzeta nece nikad jer ce HDZ blokirati, iz kantonalnih nece jer ce odmah biti eno kradu, jedino da se dogovore premijeri, al znas kad ce se to desiti. Nadam se da ce se malo dohavizat.GandalfSivi wrote: ↑13/02/2026 22:04Mi nemamo zajednicku strategiju probosanskih stranaka. Mi nemamo niti jedan dokument o nacionalnim ciljevima. Dok nam dusmani rade o glavi mi imamo Zeljku i Denisa koji se po medijima prepucavaju kao dvojica balavaca (predskolski uzrast). Neki dan sam napisao da smo sa njihovim prepucavanjem dotakli dno, ne zato sto su najgori nego sto bi morali biti najbolji.TouchMyTip wrote: ↑13/02/2026 20:21Za lobiranje, mislim da imamo dovoljno sposobnih i povezanih ljudi koji mogu naći lobiste u DC. Ako se bude čekalo na budžet i prejebavanja, je moja poenta.
- GandalfSivi
#56907 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Napisao sam negdje prije da nam je Alkalaj stvarno otvorio vrata kao niko prije. I sinoc je bio. Ja cu se naci sljedeci sedmice sa njim oko necega drugog, covjek je stvarno tu za sve sto treba. Ali se Alkalaj pita o politici u BiH otprilike koliko i ja (covjek je karijerni diplomata, nije politicar). Dado sve to radi i prema BiH i prema Americi, pokusava, zove, kumi, moli. Poginut ce ba lik, nije ovo dobro nikako, razbacao se na sve strane, hercika ce ga opaliti. A i sinoc sam mu rekao, samo zamisli situaciju u kojoj jedna jedina marka preko njega (ili njegove organizacije) ode ka lobiranju. Pa vjesali bi ga u Sarajevu za sedam dana jer je “garant pokrao neke pare”. Mi ovdje mozemo koliko mozemo, a ovo ljeto cemo dokazati da mozemo i vise od toga, ali ne moze pojedinac ili neprofitna organizacija preuzeti funkciju vlasti.SaraFina wrote: ↑13/02/2026 22:17
Da vi preuzmete incijativu mozda? Mislim ovo je prijedlog. Ti bolje znas kako i šta. Razmišljanje..
Mozda da vi organizujete sastanak sa Alakalajem? Trebalo bi da on zna koga kontaktirati i u BiH, a od koga krenuti i u USA. To je jedino sto mi pada na um. Da ih Alkalaj pokusa “uozbiljiti”.
Sjedili smo nedavno sa nacelnikom jedne opstine, da ne slominjem imena (ili gluho bilo da postavim sliku, uslikali su me ledja, izgledam kao izbacivac iz kafane), i lik je puno konkretniji od mnogih drugih. U sat vremena smo jasno definisali ciljeve, oznacili probleme i dogovorili prve korake, ali opet ono, haaaaalooooo, od clanova predsjednistva, vijeca ministara, federalne vlade, kantonalnih vlada, niko nista. Zeljko je dosao jucer i hvala mu puno i Denis je uspio organizovati sastanak sa senatorima u Njemackoj, hvala i njemu, ali sve je ovo stihijski i after the fact, nama treba sveukupna probosanska drzavna strategija.
To nemamo, ali zato imamo Fahru koji kao zadnji lesinar po TV-u iskace da se da prostis posere po svima…
- GandalfSivi
- mist
#56909 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ima Senci da bude ponosan na tebe ,naravno ne onaj imas li curu 
-
HelaS
#56910 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Da imamo Ministarstvo za dijasporu, ti bi bio najbolji ministarGandalfSivi wrote: ↑13/02/2026 22:34Napisao sam negdje prije da nam je Alkalaj stvarno otvorio vrata kao niko prije. I sinoc je bio. Ja cu se naci sljedeci sedmice sa njim oko necega drugog, covjek je stvarno tu za sve sto treba. Ali se Alkalaj pita o politici u BiH otprilike koliko i ja (covjek je karijerni diplomata, nije politicar). Dado sve to radi i prema BiH i prema Americi, pokusava, zove, kumi, moli. Poginut ce ba lik, nije ovo dobro nikako, razbacao se na sve strane, hercika ce ga opaliti. A i sinoc sam mu rekao, samo zamisli situaciju u kojoj jedna jedina marka preko njega (ili njegove organizacije) ode ka lobiranju. Pa vjesali bi ga u Sarajevu za sedam dana jer je “garant pokrao neke pare”. Mi ovdje mozemo koliko mozemo, a ovo ljeto cemo dokazati da mozemo i vise od toga, ali ne moze pojedinac ili neprofitna organizacija preuzeti funkciju vlasti.SaraFina wrote: ↑13/02/2026 22:17
Da vi preuzmete incijativu mozda? Mislim ovo je prijedlog. Ti bolje znas kako i šta. Razmišljanje..
Sjedili smo nedavno sa nacelnikom jedne opstine, da ne slominjem imena (ili gluho bilo da postavim sliku, uslikali su me ledja, izgledam kao izbacivac iz kafane), i lik je puno konkretniji od mnogih drugih. U sat vremena smo jasno definisali ciljeve, oznacili probleme i dogovorili prve korake, ali opet ono, haaaaalooooo, od clanova predsjednistva, vijeca ministara, federalne vlade, kantonalnih vlada, niko nista. Zeljko je dosao jucer i hvala mu puno i Denis je uspio organizovati sastanak sa senatorima u Njemackoj, hvala i njemu, ali sve je ovo stihijski i after the fact, nama treba sveukupna probosanska drzavna strategija.
To nemamo, ali zato imamo Fahru koji kao zadnji lesinar po TV-u iskace da se da prostis posere po svima…
- GandalfSivi
#56911 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne znam sad recimo da lupimo neku vise nego solidnu cifru na godisnjem nivou, to ti je negdje oko 0.5% ukupnog budzeta pet probosanskih kantona (opstine da ne uzmemo uospte u racunicu). Ali opet ti kazem, ja da sutra igram lutriju i dobijem neke grdne pare pa da krenem platiti za lobiranje, za sta bi smo lobirali? Za koje konkretne stvari? Nemamo cilj, nemamo plan, nemamo strategiju.TouchMyTip wrote: ↑13/02/2026 22:31
Ma i to je problem, znam, ali kod nas je oko para vazda problem, iz Federalnog budzeta nece nikad jer ce HDZ blokirati, iz kantonalnih nece jer ce odmah biti eno kradu, jedino da se dogovore premijeri, al znas kad ce se to desiti. Nadam se da ce se malo dohavizat.
Ovo je stvarno vanstranacki problem, svi mi imamo neke svoje preference u politici, ali su ovdje svi redom krivi.
- GandalfSivi
- SaraFina
#56913 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ovi nasi u BiH ako ne prepoznaju vas trud i pokušaje i zbilja nista ne preduzmu, a vi ste im odlična odskočna daska neka se redom povješaju. Ne znam zaista čiji drugi utjecaj iskoristiti, ako Dado i Alkalaj već rade na cijelomGandalfSivi wrote: ↑13/02/2026 22:34Napisao sam negdje prije da nam je Alkalaj stvarno otvorio vrata kao niko prije. I sinoc je bio. Ja cu se naci sljedeci sedmice sa njim oko necega drugog, covjek je stvarno tu za sve sto treba. Ali se Alkalaj pita o politici u BiH otprilike koliko i ja (covjek je karijerni diplomata, nije politicar). Dado sve to radi i prema BiH i prema Americi, pokusava, zove, kumi, moli. Poginut ce ba lik, nije ovo dobro nikako, razbacao se na sve strane, hercika ce ga opaliti. A i sinoc sam mu rekao, samo zamisli situaciju u kojoj jedna jedina marka preko njega (ili njegove organizacije) ode ka lobiranju. Pa vjesali bi ga u Sarajevu za sedam dana jer je “garant pokrao neke pare”. Mi ovdje mozemo koliko mozemo, a ovo ljeto cemo dokazati da mozemo i vise od toga, ali ne moze pojedinac ili neprofitna organizacija preuzeti funkciju vlasti.SaraFina wrote: ↑13/02/2026 22:17
Slucaju a rezultati izostaju. Zbog nemara i kokošarenja ovih levata po BiH. To da se ne mogu dogovoriti oko zajednickog nacionalnog interesa i programa okvirno je ludilo.
Za lobiranje po USA treba dosta love. I na to ne treba zaliti ni centa. Ta lova bi bila usmjerena na odličan cilj. Na nesto sto je nama nužno i hitno potrebno. Onaj ko bi Dadi ili nekome prigovorio je budala na kub. Znaci pare vam se takodjer moraju osigurati. Sve drugo vodi u propast i stalni strah kad laktaski krmak ode u USA ili stozernik.
Ova prica nije vise uopce naivna. Da nemamo strategije i da nam se politicka scena i prvaci ponasaju tako bahato i neugodvorno je presedan. I sramota.
-
HelaS
#56914 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nisam mislio na uspješne i pametne....GandalfSivi wrote: ↑13/02/2026 22:54Kakvih mi ljudi imamo, i uspjesnih i pametnih, pa cijelome svijetu. Dobro, sada kad malo razmislim, mozda su uspjesni i pametni jer ne vise po forumu kao mi![]()
- SaraFina
#56915 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Šta je s ovim “kružocima nasih neovisnih intelektualaca”? Mogu oni šta pomoci? Urediti? Napraviti šta korisno? Ko je uopce recimo kosovskim Albancima napravio strategiju i organizovao ovo sto oni uspješno rade? Ima te li kontakta s njima? Pa “prepisati” nesto. Ne uvlaciti se Donaldu i du.. ali prepisati korisno i primjeniti.GandalfSivi wrote: ↑13/02/2026 22:53Ne znam sad recimo da lupimo neku vise nego solidnu cifru na godisnjem nivou, to ti je negdje oko 0.5% ukupnog budzeta pet probosanskih kantona (opstine da ne uzmemo uospte u racunicu). Ali opet ti kazem, ja da sutra igram lutriju i dobijem neke grdne pare pa da krenem platiti za lobiranje, za sta bi smo lobirali? Za koje konkretne stvari? Nemamo cilj, nemamo plan, nemamo strategiju.TouchMyTip wrote: ↑13/02/2026 22:31
Ma i to je problem, znam, ali kod nas je oko para vazda problem, iz Federalnog budzeta nece nikad jer ce HDZ blokirati, iz kantonalnih nece jer ce odmah biti eno kradu, jedino da se dogovore premijeri, al znas kad ce se to desiti. Nadam se da ce se malo dohavizat.
Ovo je stvarno vanstranacki problem, svi mi imamo neke svoje preference u politici, ali su ovdje svi redom krivi.
- GandalfSivi
- SaraFina
#56917 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne znam šta je u pitanju. Ali vjerujem u tebe.
- video
#56918 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Uskace u Kongres 
- SaraFina
- video
- GandalfSivi
#56921 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pisao sam ima i pola godine da je “intelektualna elita” ili kupljena ili ugazena. Od kako su pored zive ANUBiH napravili i dodatni BANU (valjda im smetali patriotski nastrojeni Srbi i Hrvati u ANUBiH, nego im drazi bio Zukorlic), ti ljudi vise skoro da i ne postoje, barem se ne cuje za njih. Niko nece da talasa, pinka pomalo curi, sve je okay u njihovom svijetu.SaraFina wrote: ↑13/02/2026 23:06Šta je s ovim “kružocima nasih neovisnih intelektualaca”? Mogu oni šta pomoci? Urediti? Napraviti šta korisno? Ko je uopce recimo kosovskim Albancima napravio strategiju i organizovao ovo sto oni uspješno rade? Ima te li kontakta s njima? Pa “prepisati” nesto. Ne uvlaciti se Donaldu i du.. ali prepisati korisno i primjeniti.GandalfSivi wrote: ↑13/02/2026 22:53Ne znam sad recimo da lupimo neku vise nego solidnu cifru na godisnjem nivou, to ti je negdje oko 0.5% ukupnog budzeta pet probosanskih kantona (opstine da ne uzmemo uospte u racunicu). Ali opet ti kazem, ja da sutra igram lutriju i dobijem neke grdne pare pa da krenem platiti za lobiranje, za sta bi smo lobirali? Za koje konkretne stvari? Nemamo cilj, nemamo plan, nemamo strategiju.TouchMyTip wrote: ↑13/02/2026 22:31
I jos jednom moram ponoviti, lobiranje je jedna stvar koja je vidljiva i altuelna ovih dana zbog Dodika. 10 godina se iz DC-a upozorava, prvo na Obrada Kesica, pa onda sada na Blagojevica i Flynn-a, i svi su rukom odmahivali.
Ali nije uopste poenta u lobiranju. Lobiranje moze i mora biti samo posljedica, a niposto cilj. Mora se poceti od probosanske platforme, donesene na svebosanskom saboru (koji bi morao ukljuciti sve, i politicare i intelektualce i privrednike i dijasporu). I taj sabor mora biti u svakom smislu bosanski, a ne bosnjacki. I eto odmah prvi problem. Ili ces drugi da smo u izbornoj godini (kod kampanje i ne prestaju, ali ove godine se intezivirala ranije nego ikada). Da ne pricamo o tome da dosta starijih politicara je na zalasku svoje karijere, tako da su unutarstranacka previranja i manipulacije vjerovatno na vrhuncu.
Nema se vremena baviti drzavom…
- GandalfSivi
#56922 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Prije bih se druzio sa onom tukom od Melanije nego ulazio u politiku. Lakse je filozofirati sa strane
Plus sa mojom prosloscu, trebalo bi im otprilike tri sekunde da me sahrane…
- SaraFina
#56923 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa šta mislis u oktobru neku pro BiH stranku u dijaspori pokrenuti? Sa jasno definiranim programom i ciljevima?GandalfSivi wrote: ↑13/02/2026 23:18Pisao sam ima i pola godine da je “intelektualna elita” ili kupljena ili ugazena. Od kako su pored zive ANUBiH napravili i dodatni BANU (valjda im smetali patriotski nastrojeni Srbi i Hrvati u ANUBiH, nego im drazi bio Zukorlic), ti ljudi vise skoro da i ne postoje, barem se ne cuje za njih. Niko nece da talasa, pinka pomalo curi, sve je okay u njihovom svijetu.SaraFina wrote: ↑13/02/2026 23:06Šta je s ovim “kružocima nasih neovisnih intelektualaca”? Mogu oni šta pomoci? Urediti? Napraviti šta korisno? Ko je uopce recimo kosovskim Albancima napravio strategiju i organizovao ovo sto oni uspješno rade? Ima te li kontakta s njima? Pa “prepisati” nesto. Ne uvlaciti se Donaldu i du.. ali prepisati korisno i primjeniti.GandalfSivi wrote: ↑13/02/2026 22:53
Ne znam sad recimo da lupimo neku vise nego solidnu cifru na godisnjem nivou, to ti je negdje oko 0.5% ukupnog budzeta pet probosanskih kantona (opstine da ne uzmemo uospte u racunicu). Ali opet ti kazem, ja da sutra igram lutriju i dobijem neke grdne pare pa da krenem platiti za lobiranje, za sta bi smo lobirali? Za koje konkretne stvari? Nemamo cilj, nemamo plan, nemamo strategiju.
I jos jednom moram ponoviti, lobiranje je jedna stvar koja je vidljiva i altuelna ovih dana zbog Dodika. 10 godina se iz DC-a upozorava, prvo na Obrada Kesica, pa onda sada na Blagojevica i Flynn-a, i svi su rukom odmahivali.
Ali nije uopste poenta u lobiranju. Lobiranje moze i mora biti samo posljedica, a niposto cilj. Mora se poceti od probosanske platforme, donesene na svebosanskom saboru (koji bi morao ukljuciti sve, i politicare i intelektualce i privrednike i dijasporu). I taj sabor mora biti u svakom smislu bosanski, a ne bosnjacki. I eto odmah prvi problem. Ili ces drugi da smo u izbornoj godini (kod kampanje i ne prestaju, ali ove godine se intezivirala ranije nego ikada). Da ne pricamo o tome da dosta starijih politicara je na zalasku svoje karijere, tako da su unutarstranacka previranja i manipulacije vjerovatno na vrhuncu.
Nema se vremena baviti drzavom…
- SaraFina
#56924 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Licno ću ići Kavazovicu da te “odriješi” grijeha. I da dobijes deset Subhsnallah. Za pokoruGandalfSivi wrote: ↑13/02/2026 23:20 Prije bih se druzio sa onom tukom od Melanije nego ulazio u politiku. Lakse je filozofirati sa stranePlus sa mojom prosloscu, trebalo bi im otprilike tri sekunde da me sahrane…
Znaci šta god morao…
- SaraFina
#56925 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sredicemo ga ko modernog vikinga. Ima i Melanija i Ivanka da otresu “usima” kad ga vide.