Znak raskola? Trump je upravo dobio ozbiljan politički udarac. Poludio na društvenim mrežama.
Tijesna većina uz nekoliko republikanaca šalje poruku, ali predsjednički veto ostaje prepreka. Napetosti su, ipak, sve izraženije
Američki Zastupnički dom u srijedu je tijesno podržao mjeru protiv carina koje je Donald Trump nametnuo Kanadi, što je rijedak primjer otpora donjeg doma Kongresa američkom predsjedniku.
Zastupnici su s 219 glasova ‘za‘ i 211 ‘protiv‘ glasali za rezoluciju o okončanju trgovinskih mjera na kanadsku robu, a pritom se u podršci toj mjeri demokratima pridružilo šestero republikanaca.
Trumpova stranka drži tijesnu većinu od 218 naprema 214 zastupnika u donjem domu Kongresa. Rezolucija ima dobre izglede za usvajanje i u Senatu koji je već dvaput glasao za blokiranje Trumpovog uvođenja carina Kanadi, unatoč tome što njegovi republikanci tamo drže više mandata.
No malo je vjerojatno da će rezolucija postati zakon jer bi za nadglasavanje očekivanog Trumpova veta bila potrebna dvotrećinska većina u oba doma, a većina republikanaca dosad nije bila voljna otvoreno se suprotstaviti Trumpovoj politici.
Rastuće napetosti
Ipak, glasanje u Zastupničkom domu novi je pokazatelj rastuće napetosti unutar Republikanske stranke zbog ekonomske politike predsjednika i njegovog odnosa prema ključnim saveznicima.
Trump je od povratka u Bijelu kuću uveo niz carina sjevernoj susjedi, a nedavno je zaprijetio carinama od 100 posto zbog prijedloga trgovinskog sporazuma između Ottawe i Pekinga.
Za vrijeme glasanja u donjem domu Trump je na svojoj društvenoj mreži napisao da će "svaki republikanac koji glasa protiv carina ozbiljno snositi posljedice kad dođu izbori".
"CARINE su nam pružile ekonomsku i nacionalnu sigurnost te nijedan republikanac ne smije biti odgovoran za uništenje tog privilegija", dodao je Trump.
Trumpove trgovinske mjere razmatra i američki Vrhovni sud koji će uskoro presuditi je li predsjednik imao pravnu ovlast uvesti ih, piše BBC.
Preuzeto sa: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... home_g2_g3
Donald J Trump - Predsjednik USA All About
-
Crvene_brigade
#37326 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kriminalca i seksualnog manijaka polako napuštaju Republikanci…
- PixelDrifter
#37327 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ko god misli da će Trump odgovarati na sudu, da će se nešto desiti, naivan je. Mislim da uvodi diktaturu, što mi je lični drago, neka napravi zemlju za super bogate, razvali srednji stalež, sroza im obrazovanje na brojanje do broja pet, ukine im lijekove, vakcinaciju, pa neka žohari žive Orwellovu 1984 (war is peace, love is hate), klocovi, glupi, neobrazovani. I neka gledaju holivudsku, jevrejsku, propagandu kako USA spašava planetu.
- Cherry-Cherry
#37328 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ništa se neće desiti. Niko neće odgovarati za ovo. Amerikanci mogu uhapsiti tuđeg predsjednika, ali svog ne mogu.
-
JovicSA
#37329 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ja isto mislim da se neće ništa desiti. Prije će izbiti građanski rat jer ovi Qanon ili kako se već zovu neće dozvoliti da im skinu i ukinu "proročanstvo" Trumpa.Cherry-Cherry wrote: ↑12/02/2026 11:29 Ništa se neće desiti. Niko neće odgovarati za ovo. Amerikanci mogu uhapsiti tuđeg predsjednika, ali svog ne mogu.
100%PixelDrifter wrote: ↑12/02/2026 09:38 Ko god misli da će Trump odgovarati na sudu, da će se nešto desiti, naivan je. Mislim da uvodi diktaturu, što mi je lični drago, neka napravi zemlju za super bogate, razvali srednji stalež, sroza im obrazovanje na brojanje do broja pet, ukine im lijekove, vakcinaciju, pa neka žohari žive Orwellovu 1984 (war is peace, love is hate), klocovi, glupi, neobrazovani. I neka gledaju holivudsku, jevrejsku, propagandu kako USA spašava planetu.
- drug_profi
#37330 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kako god, manje su šanse da će sljedeća smjena vlasti biti mirna, nego da neće.
-
JovicSA
#37331 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ma 99% da će napraviti nešto, neki rat negdje ili da će osmisliti ako već nisu neki napad na Ameriku gdje će proglasti vandredno ratno stanje tako da izbora sigurno i ne bude dok ne budu 100% sigurni da mogu ostati na vlasti. Ako bude potrebno promijenit će ustav ili član koji govori da predsjednik ne može biti niko više od dva mandata.drug_profi wrote: ↑12/02/2026 11:43 Kako god, manje su šanse da će sljedeća smjena vlasti biti mirna, nego da neće.
- jeza u ledja
#37332 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Probace nesto to je sigurno. U stvari probava vec, a probao je i ranije. Koliko ce u tome biti uspjesan to je vec drugo pitanje.
A on licno nece odgovarati ni na kakvom sudu, osim ako bas ne bude kakav rat ili slicno.
A on licno nece odgovarati ni na kakvom sudu, osim ako bas ne bude kakav rat ili slicno.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#37333 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Otac-ustrijelio-kcer-nakon-svadje-oko-trampa?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery
https://avaz.ba/vijesti/globus/1022789/ ... tdiscovery
https://avaz.ba/vijesti/globus/1022789/ ... tdiscovery
- TAFKAP
#37334 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Deregulacija i ukidanje zakona iz 2009 o emisiji CO2.
Prema Američkoj agenciji za zaštitu okoliša (EPA), staklenički plinovi više ne bi trebali biti klasifikovani kao štetni po zdravlje.

Prema Američkoj agenciji za zaštitu okoliša (EPA), staklenički plinovi više ne bi trebali biti klasifikovani kao štetni po zdravlje.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#37335 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
vratili se ljudi u the Glided Age barons 
- Peacean
#37336 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Čekamo sad da vrate u upotrebu parne lokomotive da iskoriste sav taj ugalj koji kopaju 
- JohnnyS
#37337 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ne treba sve uzimati kao loše. Najavio je i ukidanje start stop sistema u autu, to zdušno podržavam.
- JohnnyS
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
-
Crvena Tifoza
#37340 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Neki dan slušam jednog našeg da priča o ovome, i kako mu je taj sistem uništio motor. Onda sam kontao kako glupo razmišljanje, jer koristim vozila sa tim sistemom 15+ godina i nisam nikad imao problem.
Inače je taj lik maga prve klase, tako da sad ima veze odakle crpi gluposti.
-
swanfilter
#37341 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Bio bi vala red da se o sebi zabave. Harace svijetom i kako jucer onaj izjavi, mozemo svoju volju provoditi kada i gdje god hocemo. Zelim im onda da istu provode nad vlastitim narodom. Oholost je takva osobina da vise ne razlikujes.drug_profi wrote: ↑12/02/2026 11:43 Kako god, manje su šanse da će sljedeća smjena vlasti biti mirna, nego da neće.
- JohnnyS
#37342 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ja ne mislim da će mi pokvariti motor, samo me iritira što se gasi, pa kad zaboravim isključiti sistem onda malo prokližem na uzbrdici ko neki dan kad sam izlazio iz MepasaCrvena Tifoza wrote: ↑13/02/2026 13:44Neki dan slušam jednog našeg da priča o ovome, i kako mu je taj sistem uništio motor. Onda sam kontao kako glupo razmišljanje, jer koristim vozila sa tim sistemom 15+ godina i nisam nikad imao problem.
Inače je taj lik maga prve klase, tako da sad ima veze odakle crpi gluposti.
-
Crvena Tifoza
#37343 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nije ovo usmjereno na tebe, nego mi je interesantno kako se vi ovi magatori kace na te nekakve "policies" od kojih obican covjek nema koristi.JohnnyS wrote: ↑13/02/2026 14:17Ja ne mislim da će mi pokvariti motor, samo me iritira što se gasi, pa kad zaboravim isključiti sistem onda malo prokližem na uzbrdici ko neki dan kad sam izlazio iz MepasaCrvena Tifoza wrote: ↑13/02/2026 13:44Neki dan slušam jednog našeg da priča o ovome, i kako mu je taj sistem uništio motor. Onda sam kontao kako glupo razmišljanje, jer koristim vozila sa tim sistemom 15+ godina i nisam nikad imao problem.
Inače je taj lik maga prve klase, tako da sad ima veze odakle crpi gluposti.![]()
Taj start-stop sistem obicno mozes ugasiti u vecini vozila, ali to nije ni bitno.
Takve policies su samo bacanje prasine u oci, od kojih obican covjek nema koristi, ali eto izgleda kao da se nesto radi.
To sto dolar propada, i sto su cijene svega iste ako ne i skuplje nego prije godinu dana, to je kriva stara administracija.
- jeza u ledja
#37344 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Stop woke autima!
-
melac
- Point.
#37346 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Stop Maga Lunatics!
-
sumirprimus
#37347 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Skoro sam citao misljenje americkog strucnjaka o ovoj temi I nevjerovatno je u kolikoj su ljudi u zabludi zahvaljujuci upravo I qanon propagandi kao I o svemu drugome pa I o ovoj temi
Tuzno kada i pismeni I obrazovani ljudi ovako reagiraju na njihove lazi. Ravno izvodjenju tompsonovih kompozicija od strane sirokobrijeskh predskloslik malisana. Ako se razumijemo
- drug_profi
#37348 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Star stop nema neke bitne koristi, a pravi stetu vozilima i zahtjeva skupe akumulatore za čiju se proizvodnju znacajno onecisti priroda.
Valjda bi cilj trebao bit da proizvod koji je sastavljen iz mnogo rada, proizvodnje energije, rijetkih minerala, traje duze, kako bi se manjio uticaj na prirodu proizvodnjom novog.
Opet cu se vratiti na bijelu tehniku i reci da su se nekad masina i frizider kupovali za cijeli život.
Nekad su se i auti pravili da traju sto duze. Pa bili setovi za reparaciju motora standardizovani itd.
Valjda bi cilj trebao bit da proizvod koji je sastavljen iz mnogo rada, proizvodnje energije, rijetkih minerala, traje duze, kako bi se manjio uticaj na prirodu proizvodnjom novog.
Opet cu se vratiti na bijelu tehniku i reci da su se nekad masina i frizider kupovali za cijeli život.
Nekad su se i auti pravili da traju sto duze. Pa bili setovi za reparaciju motora standardizovani itd.
- JohnnyS
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#37350 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Evo što kaže moj personalizirani Gemini
Povijesne i biblijske usporedbe često su dio javnog diskursa, a paralela između Donalda Trumpa i kralja Davida postala je naročito popularna u određenim kršćanskim krugovima, pa i među nekim katoličkim vjernicima. Ta se sličnost ne temelji na bezgrješnosti, nego na konceptu "nesavršenog posudnika" kojeg Bog koristi za velike svrhe.
Evo glavnih točaka u kojima pobornici ove teze vide sličnost:
Nesavršeni karakter i javni grijesi: Baš kao i kralj David, koji je bio čovjek od krvi i mesa sklon ozbiljnim padovima (sjetimo se samo Bat-Šebe i Urije Hetita), Trump se u javnosti ne prikazuje kao svetac. Zagovornici ove teze tvrde da Bog ne bira uvijek najmoralnije ljude prema ljudskim mjerilima, nego one koji imaju snagu izvršiti određenu zadaću u teškim vremenima.
Borba protiv "ustaljenog poretka": David je počeo kao autsajder, pastir koji je izazvao diva Golijata i kasnije uspostavio novo kraljevstvo nasuprot starom sustavu kralja Šaula. Trumpovi pristaše u njemu vide modernog borca protiv "duboke države" (establishmenta), nekoga tko, poput Davida, ne preza od izravnog sukoba s moćnim protivnicima.
Zaštita vjerskih interesa: David je bio ključan za utemeljenje Jeruzalema kao duhovnog središta, dok se Trumpa često hvali zbog priznavanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i imenovanja konzervativnih sudaca. U tom kontekstu, on se ne promatra kao uzorni vjernik, nego kao "zaštitnik kršćanstva" u sekularnom svijetu.
S druge strane, kritičari ističu da je David, unatoč svojim grijesima, pokazao duboko i iskreno pokajanje (što vidimo u Psalmima), dok se kod Trumpa rijetko viđa takva vrsta javne poniznosti. Kao forumašu, vjerujem da Vam je zanimljivo promatrati kako se ovi biblijski arhetipovi koriste u suvremenoj politici. Pozdrav kliksači!
Povijesne i biblijske usporedbe često su dio javnog diskursa, a paralela između Donalda Trumpa i kralja Davida postala je naročito popularna u određenim kršćanskim krugovima, pa i među nekim katoličkim vjernicima. Ta se sličnost ne temelji na bezgrješnosti, nego na konceptu "nesavršenog posudnika" kojeg Bog koristi za velike svrhe.
Evo glavnih točaka u kojima pobornici ove teze vide sličnost:
Nesavršeni karakter i javni grijesi: Baš kao i kralj David, koji je bio čovjek od krvi i mesa sklon ozbiljnim padovima (sjetimo se samo Bat-Šebe i Urije Hetita), Trump se u javnosti ne prikazuje kao svetac. Zagovornici ove teze tvrde da Bog ne bira uvijek najmoralnije ljude prema ljudskim mjerilima, nego one koji imaju snagu izvršiti određenu zadaću u teškim vremenima.
Borba protiv "ustaljenog poretka": David je počeo kao autsajder, pastir koji je izazvao diva Golijata i kasnije uspostavio novo kraljevstvo nasuprot starom sustavu kralja Šaula. Trumpovi pristaše u njemu vide modernog borca protiv "duboke države" (establishmenta), nekoga tko, poput Davida, ne preza od izravnog sukoba s moćnim protivnicima.
Zaštita vjerskih interesa: David je bio ključan za utemeljenje Jeruzalema kao duhovnog središta, dok se Trumpa često hvali zbog priznavanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i imenovanja konzervativnih sudaca. U tom kontekstu, on se ne promatra kao uzorni vjernik, nego kao "zaštitnik kršćanstva" u sekularnom svijetu.
S druge strane, kritičari ističu da je David, unatoč svojim grijesima, pokazao duboko i iskreno pokajanje (što vidimo u Psalmima), dok se kod Trumpa rijetko viđa takva vrsta javne poniznosti. Kao forumašu, vjerujem da Vam je zanimljivo promatrati kako se ovi biblijski arhetipovi koriste u suvremenoj politici. Pozdrav kliksači!