Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SaraFina

#32901 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Didier wrote: 12/02/2026 19:11 Ja jednom unajmio savjetnika dok sam živio u Holandiji, preporučio mi ga jaran koji je bankar, hvalio ga na sva zvona, baš ovako kao ovaj krajiški papak.

Ispalo da sam više poreza dobio nazad sam, iako mi je tad holandski bio loš, nego što je on uspio šatro trikovima dobiti.
Ma 1/2Gige ne zna na finanzonline uci. Njemu to čiko radi njegov haver. I uzima mu lovu 😂
jeza u ledja

#32902 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

512MB wrote: 12/02/2026 18:25
jeza u ledja wrote: 12/02/2026 17:51 I koliko onda po toj racunici taj freelancer zaradi za godinu dana, bruto?
Nemam blage iskreno
Pa vidis, to je problem sa ovim deklaracijama o satnici, dnevnici, itd.

Bitno je valjda na koliko do izadje za godinu dana.
Didier

#32903 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

SaraFina wrote: 12/02/2026 19:18
Didier wrote: 12/02/2026 19:11 Ja jednom unajmio savjetnika dok sam živio u Holandiji, preporučio mi ga jaran koji je bankar, hvalio ga na sva zvona, baš ovako kao ovaj krajiški papak.

Ispalo da sam više poreza dobio nazad sam, iako mi je tad holandski bio loš, nego što je on uspio šatro trikovima dobiti.
Ma 1/2Gige ne zna na finanzonline uci. Njemu to čiko radi njegov haver. I uzima mu lovu 😂
I on sretan, što je najsmješnije. Kao i ovaj moj bankar, bio ubijeđen da se isplati.
konami666

#32904 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Bodkin wrote: 12/02/2026 17:20
geralt wrote: 12/02/2026 16:03
SaraFina wrote: 12/02/2026 16:01
:shock:

Jedna od rijetkih situacija kada se stvarno ne isplati seliti iz BiH. Ili provesti 6 mjeseci i 1 dan u BiH, a 5 mjeseci i 29 dana u Austriji.
Tek kad pocnes praviti pare vidis koliki su porezi u evropi i predjes u konzervativce iz liberala :D

Pazi ovo jer ti si u usa, ako ti firma kao dio paketa da dionice, placas 50% u momentu kad su vested (tj placas kao da ti je plata), i onda jos placas porez na eventualnu dobit ako si ista zaradio na rastu vrijednosti :-) totalno ludilo
To mi je najgore, prvo sto mi uzmu od plate odma 45% nego i za bonuse u dionicama mi odma puknu 55% poreza. Znaci ja uradim super posao i firma me nagradi dionicama i eto odma porezne da mi uzme 55%.

Dok recimo za novac koji sam investirao mi uzmu izmedju 0.8-1.1%

Znaci porez na bogatstvo (na bogate) skoro da ne postoji. Ustvari ima fazona i da ovih 0.8-1.1% bude 0% ako imaš dovoljno love.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#32905 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 12/02/2026 17:14 Ovo bas onaj stereotipni dijasporas, sto Didier opisa.

Tako i ja ovdje slusam od nasih kako neke silne pare vracaju od poreza, jer imaju nekog zaje*anog Steuerberatera.

Kad ih pitas da ti ga preporuce, cak im i ponudis pare za to (ono da vidis kako reaguju) - onda krenu izgovori kako ne prima nove musterije ili kako ne zele da tu tajnu otkriju, jer ce onda svi navaliti... :D
Osnovna greska naseg naroda je sto misli da moze iz have dobiti povrat poreza :-D Daj kako da se izvuce vise nego sto se uplatilo :-D
I naravno da svako pametan ide po savjet steuerberatera..

Ovo o cemu giga prica je vezano za freiberuflere. Oni ne placaju porez kao mi od plate, vec placaju porez na svoj profit, ukupni prihod minus troskovi, eh tu se kod njih moze svasta prikazati kao trosak poslovanja i tu dolazi na vidjelo znanje i steuerberater.
Medicinski freelanceri su tokom korone imali debelo preko 100€ satnice, znam puno nasih ljudi koji tako rade
melac

#32906 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

ZoomZoomKiwi wrote: 12/02/2026 07:11
_BataZiv_0809 wrote: 12/02/2026 06:43
ZoomZoomKiwi wrote: 11/02/2026 22:59

Ma sekundu manje imam, neto.

Pisao sam par puta, sad sam projektni vođa u Transpoweru.

Inženjer elektrotehnike registriran u EWRB, a kvalifikacije priznate sve od strane NZQA i Engineering NZ.

A svakako da nisam zbog plate došao, radio sam top projekte i poslove u BiH. Milionski promet svake godine i to više od 50% na tenderima kao nestranački igrač.

Valjda me to i umorilo.
:thumbup: :bih:
Svijetli li petlja Blatuša još ili je sletila u Bosnu :mrgreen:
DO godine u Bosni :D
Ozimician

#32907 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 12/02/2026 20:29
Ozimician wrote: 12/02/2026 17:14 Ovo bas onaj stereotipni dijasporas, sto Didier opisa.

Tako i ja ovdje slusam od nasih kako neke silne pare vracaju od poreza, jer imaju nekog zaje*anog Steuerberatera.

Kad ih pitas da ti ga preporuce, cak im i ponudis pare za to (ono da vidis kako reaguju) - onda krenu izgovori kako ne prima nove musterije ili kako ne zele da tu tajnu otkriju, jer ce onda svi navaliti... :D
Osnovna greska naseg naroda je sto misli da moze iz have dobiti povrat poreza :-D Daj kako da se izvuce vise nego sto se uplatilo :-D

Ovo o cemu giga prica je vezano za freiberuflere. Oni ne placaju porez kao mi od plate, vec placaju porez na svoj profit, ukupni prihod minus troskovi, eh tu se kod njih moze svasta prikazati kao trosak poslovanja i tu dolazi na vidjelo znanje i steuerberater.
Medicinski freelanceri su tokom korone imali debelo preko 100€ satnice, znam puno nasih ljudi koji tako rade
Ne pričam ja o tome, to je meni sve jasno, nego kažem da se ljudi često hvale kako imaju nekog mega-giga-pola gige štojerbetera, a kad ih upitaš ko je i šta je - ne daju odgovor.

...a što veli Didier, znaju počesto biti lošiji nego neki "average" ili kad sam sebi radiš...

Meni je ovo u Njemačkoj s porezima, prijavama, povratima svakako cirkus da valja.
Bodkin

#32908 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Bravo. U principu to je kao da imas firmu samo sa laksim pravilima. Nebitno je koliki je porez ako vecinu zivotnih troskova provuces kao trosak u svom poslu. Umanjis poresku osnovicu za porez na dobit. Sebi isplatis zakonski minimum kao licni dohodak da platis manji porez na dohodak.

Problem je penzija ali to je drugi par rukava

Elem klasika, samo daj podjebavanja i provociranja
drag_gost

#32909 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

dr_Evil wrote: 12/02/2026 14:08
Didier wrote: 12/02/2026 13:28
512MB wrote: 12/02/2026 13:03
Ne, to znači samo da si dobra sekretarica :D
Sekretarica sa satnicom od dvije milje. Tako otprilike i ti zvučiš, možda i gluplje od toga.
Ne vracajuci se opet u raspravu sa 512-om, te rasprave znaju trajati mjesecima. Ali 2000eura dan je oko 520.000eura godisnje ako se radi puno radno vrijeme(1950radnih sati se uzima prosjek, ili 162sata mjesecno), sto ce reci 5.8miliona NOK. OK lose stoji kruna naspram eura trenutno. Ali cu dati podatak da ispod 2% ljudi u Norveskoj zaradjuje preko 1.5miliona kruna godisnje :D

Istovremeno master inzinjeri sa iskustvom, a nijedna vrsta nije u povlastenom polozaju, bez problema se mogu vrtiti u rasponu od 1-1.5miliona(ko zeli nek ukuca TEKNA calculator, to je sindikat master inzinjera). Isti argument sam upotrijebio sa trambajtrojkom za kontrolore zracnog saobracaja u BiH koji su uvijek bili u povlastenom polozaju. Na mrskom sjeveru su u rangu inzinjerske plate, kao sto bi i trebali biti.

Ljudi mi pricamo znaci o 1% najboljih od radne populacije sa platom od 520.000eura. Za jacu firmu, ma i slabiju firmu to nisu neke pare, ali da pojedinac uzima tu lovu onda pricamo o endemskoj vrsti, CEO velike kompanije(ali ne giganta oni su druga klasa).

Opet kazem gledao sam 1200-1600nok satnica za kratke projekte, to je normala. Za dugorocne projekte na duze ugovore oni idu 600-800NOK, pa hajde ako je dobar i 1000. Ali ne one man show, to su projektni biroi ili agencije za consulting. Ta agencija mora nastaviti davat covjeku platu i kad ugovor istekne, dakle taj pojedinac te pare nece vidit ocima.
Tako je, samo sto to ne moraju biti CEO-ovi velikih kompanija nuzno, vec ovi profili koje sam ranije opisivao. To jesu vrlo rijetki strucnjaci koji su tu iskljucivo po satnici ili dnevnici. Sa ostalim se apsolutno slazem, ne treba pricati uopste o tim profilima kao standardima.
drag_gost

#32910 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

dr_Evil wrote: 12/02/2026 15:19
Bodkin wrote: 12/02/2026 15:15
dr_Evil wrote: 12/02/2026 15:13 Nego, jel iko od vas dijasporaca/dijasporki osnovao dupli zivot? :D

Pricam sa kolegom, njegov dedo bio kapetan broda sta je plovio Norveska-USA. Naknadno su saznali da je imao zenu i djecu preko bare :D

Ebo pare :D
Dvije zene istovremeno? Druze ne mrzim sebe bas toliko :D
Ah, ali to je samo zato smo mi lazno patrijahalni. Evo da ti kopiram neke dijelove jedne kolumne :D
Zato su se svi zabavljali sa svima, po onoj staroj, sve je dobro kad se dobro svrši. A ako je suditi po statistikama, u Mostaru se u to vrijeme svršavalo itekako multikuturalno. Barem je tako bilo do devedesetih. Zatim se promijenila politička klima, a metereološka je ostala ista, ono andrićevsko sunce i dalje onako u jutru budi svojom vrelinom kao što je onomad budilo i našeg nobelovca.

Zato se svaki put, kad krenem očajavati o ljudima s kojima dijelim ovaj grad, sjetim jedne stvari koja ne samo da me umiri, već me pomalo i nasmije. Naime, postoji jedna jedina stvar koja je našem čovjeku važnija i od vjere i od nacije, nešto što u našem mediteranskom kulturnom krugu ima višu hijerarhijsku poziciju i od hodže i od fratra, a to je seks.

Nitko vam to neće rado priznati u ovoj licemjernoj sredini, ali mi smo kamasutru uvijek čitali više nego molitvenik. Poskrivečki doduše, onako ispod stola, ali ono što se čita ispod stola ionako se uvijek pamti puno duže od onog što se čita u školi. Nije ni čudo što se iza patrijarhalne fasade ove sredine krije jedan čvrsti matrijarhat, jer žene kontroliranim pristupom svojim tjelesnim čarima muškarce oduvijek manipuliraju kako im se prohtije, i to toliko da me čudi da ne vladaju svijetom. Tjelesna putenost zato predstavlja posljednju instancu pred kojom sve umjetne društvene, kulturne i političke podjele padaju u vodu. Ako hoćeš da ti da, onda se nećeš praviti odviše pametan.

Ma kad bolje razmislim, 100% si upravu, bolje pogledati Star Trek i biti rahat :D
Star Trek ili procitati Zagora pred spavanje i ne razmisljati o glupostima. :D
stubrijez

#32911 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ozimician wrote: 12/02/2026 20:50

Ne pričam ja o tome, to je meni sve jasno, nego kažem da se ljudi često hvale kako imaju nekog mega-giga-pola gige štojerbetera, a kad ih upitaš ko je i šta je - ne daju odgovor.

...a što veli Didier, znaju počesto biti lošiji nego neki "average" ili kad sam sebi radiš...

Meni je ovo u Njemačkoj s porezima, prijavama, povratima svakako cirkus da valja.
Cirkus 100%. Nemam pojma to za samozaposlene, nisam jos dosao do tog nivoa. Sto se tice Einkommensteuer, uvijek se vrti tu neki zemljak (da ne kazem zemo posto nekima smeta jer ne znaju pravo znacenje te rijeci) koji kao napravi nama sto su novopeceni da izvuku sto vise od povrata. Nije ni to strasno, raja se ne razumije, nije se niko naucen rodio ili se rodio u Njemackoj. Tu se uzme 50-100 eur. Naberu oni tu fino, sve na crno naravno, opet nisu ko oni sto uzimaju pare za ugovore od ljudi. Ja sam porezna klasa 1 tu si u startu sjeban, i kad sve vratis... do sada sam dobijao uvijek full povrat iz opravdanih razloga nikad mi nista nisu trazili. Zavisi valjda i od referenta u Famtu. Radili su mi drugi, malo sam zadnje vrijeme usao u problematiku i vidim da ne samo da su mi prijave bile pune gresaka vec sam mogao u najmanju ruku isto uraditi sam. Bilo pa proslo, od sad cu raditi sam kao i Bosni sto sam radio.
Last edited by stubrijez on 12/02/2026 21:53, edited 1 time in total.
stubrijez

#32912 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

drag_gost wrote: 12/02/2026 21:44
dr_Evil wrote: 12/02/2026 15:19
Bodkin wrote: 12/02/2026 15:15

Dvije zene istovremeno? Druze ne mrzim sebe bas toliko :D
Ah, ali to je samo zato smo mi lazno patrijahalni. Evo da ti kopiram neke dijelove jedne kolumne :D
Zato su se svi zabavljali sa svima, po onoj staroj, sve je dobro kad se dobro svrši. A ako je suditi po statistikama, u Mostaru se u to vrijeme svršavalo itekako multikuturalno. Barem je tako bilo do devedesetih. Zatim se promijenila politička klima, a metereološka je ostala ista, ono andrićevsko sunce i dalje onako u jutru budi svojom vrelinom kao što je onomad budilo i našeg nobelovca.

Zato se svaki put, kad krenem očajavati o ljudima s kojima dijelim ovaj grad, sjetim jedne stvari koja ne samo da me umiri, već me pomalo i nasmije. Naime, postoji jedna jedina stvar koja je našem čovjeku važnija i od vjere i od nacije, nešto što u našem mediteranskom kulturnom krugu ima višu hijerarhijsku poziciju i od hodže i od fratra, a to je seks.

Nitko vam to neće rado priznati u ovoj licemjernoj sredini, ali mi smo kamasutru uvijek čitali više nego molitvenik. Poskrivečki doduše, onako ispod stola, ali ono što se čita ispod stola ionako se uvijek pamti puno duže od onog što se čita u školi. Nije ni čudo što se iza patrijarhalne fasade ove sredine krije jedan čvrsti matrijarhat, jer žene kontroliranim pristupom svojim tjelesnim čarima muškarce oduvijek manipuliraju kako im se prohtije, i to toliko da me čudi da ne vladaju svijetom. Tjelesna putenost zato predstavlja posljednju instancu pred kojom sve umjetne društvene, kulturne i političke podjele padaju u vodu. Ako hoćeš da ti da, onda se nećeš praviti odviše pametan.

Ma kad bolje razmislim, 100% si upravu, bolje pogledati Star Trek i biti rahat :D
Star Trek ili procitati Zagora pred spavanje i ne razmisljati o glupostima. :D
I slusati vajtsnejk.
512MB

#32913 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Halo genijalac, ne radi se o povratku poreza :lol:
512MB

#32914 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

:thumbup:

Ozi, Didier i Sara u nevjerici, sadće chatgpt proradit :D
SaraFina

#32915 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

512MB wrote: 12/02/2026 22:08

Šta ću biti u nevjerici? Ti si pominjao dnevnice od 2000 eura. To bi po satu bilo koliko?
Ja sam postala ovo:
Neto dobit/godišnji prihod / Porezna stopa
do cca. €13.539 0 % (bez poreza)
€13.539 – €21.992 20 %
€21.992 – €36.458 30 %
€36.458 – €70.365 40 %
€70.365 – €104.859 48 %
€104.859 – €1.000.000 50 %
Je li to tačno? Jeste. Onda si ti tvrdio da si u ovoj kategoriji sa zaradom od 104.859 do 1.000.0000 gdje je 50%. Ali da tvoj haver tebi sredi i da ti ne odbiju vise od 30 %? Ispade da ti lik prikaze koju sumu troškova i da dodjes do svega 30%? sto vrijedi za stavku od 21.992 do 36.458,30. Je li tako bilo?
E sad ti izvoli u osnovnu opet i nauci %. A ja sam koristila chat gpt da prevede. Jer geralt predpostavljam da ne zna njemacki. Ja ti opet kažem, ako ti “haver” zna i moze “oprati” lovu, prekinite raditi i krenite “prati” milione. I uzimajte po 10%.
Didier

#32916 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

512MB wrote: 12/02/2026 22:01

Halo malograđaninu, nauči na našem jeziku razgovarati, pa se onda upusti u raspravu. Sara te na proste faktore rastavi svaki put, i to brojevima, nema potrebe da ja išta komentarišem. I kao što rekoh, stvarno mi je ispod nivoa pričati s tobom, tako da bih te zamolio da se više ne citiramo, taj nivo papanluka mi je dovoljan bio dok sam živio na Zapadu i kad bih se susretao s dijasporom.
512MB

#32917 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

SaraFina wrote: 12/02/2026 22:37
512MB wrote: 12/02/2026 22:08

Šta ću biti u nevjerici? Ti si pominjao dnevnice od 2000 eura. To bi po satu bilo koliko?
Ja sam postala ovo:
Neto dobit/godišnji prihod / Porezna stopa
do cca. €13.539 0 % (bez poreza)
€13.539 – €21.992 20 %
€21.992 – €36.458 30 %
€36.458 – €70.365 40 %
€70.365 – €104.859 48 %
€104.859 – €1.000.000 50 %
Je li to tačno? Jeste. Onda si ti tvrdio da si u ovoj kategoriji sa zaradom od 104.859 do 1.000.0000 gdje je 50%. Ali da tvoj haver tebi sredi i da ti ne odbiju vise od 30 %? Ispade da ti lik prikaze koju sumu troškova i da dodjes do svega 30%? sto vrijedi za stavku od 21.992 do 36.458,30. Je li tako bilo?
E sad ti izvoli u osnovnu opet i nauci %. A ja sam koristila chat gpt da prevede. Jer geralt predpostavljam da ne zna njemacki. Ja ti opet kažem, ako ti “haver” zna i moze “oprati” lovu, prekinite raditi i krenite “prati” milione. I uzimajte po 10%.
Jel ti stvarno ne kužiš il me zajebavaš

Image
512MB

#32918 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Didier wrote: 12/02/2026 22:40
512MB wrote: 12/02/2026 22:01

Halo malograđaninu, nauči na našem jeziku razgovarati, pa se onda upusti u raspravu. Sara te na proste faktore rastavi svaki put, i to brojevima, nema potrebe da ja išta komentarišem. I kao što rekoh, stvarno mi je ispod nivoa pričati s tobom, tako da bih te zamolio da se više ne citiramo, taj nivo papanluka mi je dovoljan bio dok sam živio na Zapadu i kad bih se susretao s dijasporom.
Jaruga ti si mene citiro prvi ne ja tebe :mrgreen:
SaraFina

#32919 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Ja ti ponavljam šta si ti tvrdio. Od A do Ž. I nisam te samo ja tako shvatila. Ja nisam vidovita.
Didier

#32920 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

SaraFina wrote: 12/02/2026 23:10 Ja ti ponavljam šta si ti tvrdio. Od A do Ž. I nisam te samo ja tako shvatila. Ja nisam vidovita.
Ma ispao paglu, uhvaćen u laži po stoti put, pa sad šatro "mi ne kontamo".
Ozimician

#32921 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Sistem napravljen da budeš u "Hamsterrad" što bi rekle Švabe i ti misliš da tu dobro prolaziš i da zaje*eš sistem. :D

Što kaže ovaj moj kolega iz jedne građevinske firme - toliko su pretjerali sa tim - da sad imamo i bušilice na leasing. Eto porezne politike i go*ana.

Meni nudili u firmi biciklo na leasing, wtf.

Odeš u salon auta, skoro pa nigdje više nema cijene auta - nego rate leasinga i obračuni poreza...
Bodkin

#32922 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 12/02/2026 23:42 Sistem napravljen da budeš u "Hamsterrad" što bi rekle Švabe i ti misliš da tu dobro prolaziš i da zaje*eš sistem. :D

Što kaže ovaj moj kolega iz jedne građevinske firme - toliko su pretjerali sa tim - da sad imamo i bušilice na leasing. Eto porezne politike i go*ana.

Odeš u salon auta, skoro pa nigdje više nema cijene auta - nego rate leasinga i obračuni poreza...
Sta je problem sa biciklom na lizing? Ako je bolje el biciklo, kosta 4-5 ili vise hiljada
Ozimician

#32923 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 12/02/2026 23:59
Ozimician wrote: 12/02/2026 23:42 Sistem napravljen da budeš u "Hamsterrad" što bi rekle Švabe i ti misliš da tu dobro prolaziš i da zaje*eš sistem. :D

Sta je problem sa biciklom na lizing? Ako je bolje el biciklo, kosta 4-5 ili vise hiljada
Zašto bi uopšte uzimao biciklo na leasing?
Zapravo bilo šta na leasing? Zašto bi uopšte plaćao biciklo 4-5 hiljada?

Potrošačko društvo.

A država kroz poreznu politiku forsira upravo leasing...
sinuhe

#32924 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sinuhe »

Nekome ko emigrira zadnje o čemu misli je porez.
O platama ako je riječ samo doktor sigurno ima veću platu od prosjeka. Bankara, inžinjera i programera su pune evropske fachochschule.
Zašto direktori sa ove teme emigriraju iz BiH? :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#32925 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

sinuhe wrote: 13/02/2026 07:44 Nekome ko emigrira zadnje o čemu misli je porez.
O platama ako je riječ samo doktor sigurno ima veću platu od prosjeka. Bankara, inžinjera i programera su pune evropske fachochschule.
Zašto direktori sa ove teme emigriraju iz BiH? :D
Jednom direktor, uvijek direktor. Gdje god 8-)
Post Reply