Ne vracajuci se opet u raspravu sa 512-om, te rasprave znaju trajati mjesecima. Ali 2000eura dan je oko 520.000eura godisnje ako se radi puno radno vrijeme(1950radnih sati se uzima prosjek, ili 162sata mjesecno), sto ce reci 5.8miliona NOK. OK lose stoji kruna naspram eura trenutno. Ali cu dati podatak da ispod 2% ljudi u Norveskoj zaradjuje preko 1.5miliona kruna godisnjeDidier wrote: ↑12/02/2026 13:28Sekretarica sa satnicom od dvije milje. Tako otprilike i ti zvučiš, možda i gluplje od toga.512MB wrote: ↑12/02/2026 13:03Ne, to znači samo da si dobra sekretaricaDidier wrote: ↑12/02/2026 12:54 Ja sam organizovao individualno putovanje u Japan, došli mi ljudi i rekli trebaju nam letovi, hoteli, transferi, nekoliko atrakcija, i sve to da traje od subote do subote, 14 dana.
Rekoh, može, i potrošim 7.000 eura, a uzmem im 8.000, sve nađem za pola sata.
Znači li to da mi je satnica dvije milje?![]()
Istovremeno master inzinjeri sa iskustvom, a nijedna vrsta nije u povlastenom polozaju, bez problema se mogu vrtiti u rasponu od 1-1.5miliona(ko zeli nek ukuca TEKNA calculator, to je sindikat master inzinjera). Isti argument sam upotrijebio sa trambajtrojkom za kontrolore zracnog saobracaja u BiH koji su uvijek bili u povlastenom polozaju. Na mrskom sjeveru su u rangu inzinjerske plate, kao sto bi i trebali biti.
Ljudi mi pricamo znaci o 1% najboljih od radne populacije sa platom od 520.000eura. Za jacu firmu, ma i slabiju firmu to nisu neke pare, ali da pojedinac uzima tu lovu onda pricamo o endemskoj vrsti, CEO velike kompanije(ali ne giganta oni su druga klasa).
Opet kazem gledao sam 1200-1600nok satnica za kratke projekte, to je normala. Za dugorocne projekte na duze ugovore oni idu 600-800NOK, pa hajde ako je dobar i 1000. Ali ne one man show, to su projektni biroi ili agencije za consulting. Ta agencija mora nastaviti davat covjeku platu i kad ugovor istekne, dakle taj pojedinac te pare nece vidit ocima.