Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

BAK-eV

#34951 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BAK-eV »

Haris033 wrote: 09/02/2026 20:23
Dzontra_Volta wrote: 08/02/2026 17:55
Haris033 wrote: 07/02/2026 15:08 Zajebali su oni sve normalne i poštene ljude.
Kome su oni dobri ili su se okoristili od istih ili su teški debili!

KLJUČNA FAZA PRIPREMA
Iz Banjaluke autoputem do Splita: Učinjen novi važan korak, prolazi i kroz Federaciju, ali...
Biznis Klub07.02.26, 14:26h

Iz Banjaluke autoputem do Splita: Učinjen novi važan korak, prolazi i kroz Federaciju, ali...
U Federaciji BiH ovaj projekat nikada nije bio visoko na listi prioriteta, budući da trasa prolazi kroz područja bez većih urbanih i industrijskih centara

Pripreme za izgradnju autoputa Banjaluka – Split ponovo su ušle u konkretniju fazu. Nakon što je krajem prošle godine najavljeno da bi gradnja dionice od Mrkonjić Grada prema Banjaluci mogla početi već u 2026., sada je učinjen i novi, važan administrativni korak.

Naime, nadležne institucije su objavile Obavještenje o stavljanju na javni uvid Nacrta plana parcelacije za autoput Banja Luka – Mliništa, za dionicu Banja Luka jug – Mrkonjić Grad, kao i Nacrt izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu za isti plan, piše BiznisInfo.

Projekt ulazi u ključnu fazu priprema

Ovaj potez potvrđuje da projekat ulazi u fazu u kojoj se rješavaju ključna prostorno-planska i ekološka pitanja, bez kojih gradnja ne može početi.

Podsjetimo, u decembru prošle godine predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da bi izgradnja ove dionice mogla krenuti već 2026. godine, uz napomenu da je potrebno završiti još određene procedure u oblasti urbanizma.

Dionica Banjaluka – Mrkonjić Grad dio je šireg i dugogodišnjeg projekta autoputa Banjaluka – Split.

Planirani autoput imao bi ukupnu dužinu od oko 186 kilometara, od čega bi najveći dio prolazio kroz Republiku Srpsku. Dionica Banjaluka – Mliništa predstavlja kičmu cijelog pravca kroz RS, a upravo segment Banjaluka jug – Mrkonjić Grad, dug oko 44 kilometra, prvi je ušao u ozbiljniju fazu pripreme.

99 kilometara prolazilo bi kroz Republiku Srpsku
oko 65 kilometara kroz Federaciju BiH
približno 22 kilometra kroz teritoriju Hrvatske, do čvora Čaporice

Dio kroz RS je najduži

Dakle, dio kroz Republiku Srpsku je najduži i on bi činio oko polovine cijelog autoputa.

Objava javnog uvida u plan parcelacije i stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu pokazuje da se projekat, nakon godina najava i zastoja, ipak pomjera sa mrtve tačke. Ovakvi dokumenti su nužan preduslov za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i kasnije izdavanje građevinskih dozvola.

Ipak, i dalje ostaje niz nepoznanica. Dok vlasti u RS-u intenziviraju aktivnosti, konkretni koraci u Federaciji BiH i Hrvatskoj zasad izostaju, iako je autoput zamišljen kao regionalna saobraćajnica koja bi povezala unutrašnjost BiH sa Jadranom i Evropskom unijom.

Federacija nema veliki interes

Ako se započete procedure budu odvijale bez novih zastoja, naredni period mogao bi biti presudan za to da li će autoput Banjaluka – Split konačno preći iz faze planova u fazu stvarnih radova – ili će još jednom ostati projekat o kojem se više govori nego što se gradi.

BiznisInfo.ba je ranije pisao da u Federaciji BiH ovaj projekat nikada nije bio visoko na listi prioriteta, budući da trasa prolazi kroz područja bez većih urbanih i industrijskih centara. Zbog toga je vjerovatno da bi, čak i ako dođe do realizacije, dio kroz FBiH mogao biti izgrađen kao brza cesta, a ne autoput.

(** No links ** PORTAL/ad)
Ko je to zamislio, Dodik? Ima li te ceste u strategiji cesta?
Moći će do Splita kad se napravi brza cesta Jajce-Lasva i Bradina-Mostar. :mrgreen:
Nama je sve sprdnja, dok SNSD–HDZ partnerstvo svakodnevno radi protiv ove zemlje. Ovo je realan projekat i biće finansiran izvana, jer drugi (Mađarska, Češka i dr.) znaju šta znači izlaz na more i spoj sa lukom Ploče i to preko terotorija kojom vladaju hrišćani.
Kad su shvatili da od Sarajeva, Ivan Sedla i tunela Prenj do Mostara, nema ništa, našli su alternativu.
A mi smo mogli biti infrastrukturno i ekonomski neovisni da nismo 25 godina tolerisali korumpiranu bandu iz EA, Heringa, JP Autoceste FBiH i Vlade FBiH koja je pokrala, blokirala i unazadila sve što je moglo spojiti zemlju i ljude.
Ceska i Slovacka uz Austriju uglavnom koriste slovenski Kopar i Istru.

Kad malo pogledas na kartu bice ti jasno i zasto!
Haris033

#34952 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

Pricaj ti sta hoćeš, ali oni će ovaj put (uz pomoć Mađarske i Hrvatske) napraviti prije nego korumpirana banda iz JP AC FBiH, koridor Vc.
Haris.ba

#34953 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 11/02/2026 08:46 A sta kad ne vrse otkup 2m od autoceste? Ili recimo 30 kuca u zoni od 40m(mahala)?
Postoji sud. Ide se na sudovanje i dokazivanje. Koliko hoces takvih postupaka.
U nacelu bude kako sudski vjestak kaze.
dr_Evil

#34954 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 11/02/2026 10:14
dr_Evil wrote: 11/02/2026 08:46 A sta kad ne vrse otkup 2m od autoceste? Ili recimo 30 kuca u zoni od 40m(mahala)?
Postoji sud. Ide se na sudovanje i dokazivanje. Koliko hoces takvih postupaka.
Nemas osnov, projektant puta odredjuje koliki je zastitni pojas, 40m je izgleda samo preporuka
Haris.ba

#34955 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 11/02/2026 10:15 Nemas osnov, projektant puta odredjuje koliki je zastitni pojas, 40m je izgleda samo preporuka
Ne odredjuje projektant zastitni pojas. Vec zakon.
U postupku eksproprijacije se odredjuje da li autoput smeta postojecem objektu u pojasu 40 metara. Da li objekat se moze nastaviti koristiti.

Ako autoceste smatraju da ne treba otkupiti objekat u pojasu 40 metara, vec sam napisao sta su mogucnosti.
dr_Evil

#34956 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 11/02/2026 10:17
dr_Evil wrote: 11/02/2026 10:15 Nemas osnov, projektant puta odredjuje koliki je zastitni pojas, 40m je izgleda samo preporuka
Ne odredjuje projektant zastitni pojas. Vec zakon.
U postupku eksproprijacije se odredjuje da li autoput smeta postojecem objektu u pojasu 40 metara. Da li objekat se moze nastaviti koristiti.

Ako autoceste smatraju da ne treba otkupiti objekat u pojasu 40 metara, vec sam napisao sta su mogucnosti.
A ja tebi rekoh da se mozes slikat, ako je projektant nacrtao 0m zastitni pojas po projektu.

Ako je kuca 2 m od autoputa, i nije usla u proces eksproprijacije jedini savjet koji ces dobiti je da pravis puno buke, pa da EIB predlozi otkup tvoje imovine. Jedino sta imas pravo je ono famozno utvrdjivanje nultog stanja.

Evo posavjetuj me ti kao pravnik, kako unutar 40m mogu zadrzati objekte, ako je zakon 40m?
Haris.ba

#34957 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 11/02/2026 10:25 A ja tebi rekoh da se mozes slikat, ako je projektant nacrtao 0m zastitni pojas po projektu.

Ako je kuca 2 m od autoputa, i nije usla u proces eksproprijacije jedini savjet koji ces dobiti je da pravis puno buke, pa da EIB predlozi otkup tvoje imovine. Jedino sta imas pravo je ono famozno utvrdjivanje nultog stanja.

Evo posavjetuj me ti kao pravnik, kako unutar 40m mogu zadrzati objekte, ako je zakon 40m?
Pa neko gore je objasnio. Ni da smo Svicarska ne bi izdrzali da se moraju otkupiti svi objekti unutar 40 metara.

Ja ti napisah sta je put. Kako se pravi buka prema EIB? Lonce i poklopce pa pred njihovu zgradu? Moras pokrenuti postupak pred sudom. I opet ne vidim sta tu specijalno EIB moze. Tu se moze sa o raditi o tome da taj postupak odlaze rjesavanje imovjnski prava pa zbog gubitka vremena da pristanu na tvoje.

Zastitni pojas je nesto sto se ljudima ne zeli objasniti, jer ne zelim vjerovati da prosjecni ljudi ne mogu shvatiti o cemu se radi.

To je pojas u kojem autoput dobija zastitu od izgradnje drugih objekata. Pa, kad sutra treba u tom pojasu nesto graditi, moras graditi gledajuci zastitu interesa autoputa.

Za objekte unutar proglasenog pojasa se primjenjuje princip da ako se objekat moze nastaviti koristiti i ne smeta autoputu - objekat ostaje.

Ili, kako da kazem da se shvati poenta. Taj pojas stiti autoput - a ne objekte oko autoputa.
dr_Evil

#34958 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 11/02/2026 10:33
dr_Evil wrote: 11/02/2026 10:25 A ja tebi rekoh da se mozes slikat, ako je projektant nacrtao 0m zastitni pojas po projektu.

Pa neko gore je objasnio. Ni da smo Svicarska ne bi izdrzali da se moraju otkupiti svi objekti unutar 40 metara.

Ja ti napisah sta je put. Kako se pravi buka prema EIB? Lonce i poklopce pa pred njihovu zgradu? Moras pokrenuti postupak pred sudom. I opet ne vidim sta tu specijalno EIB moze. Tu se moze sa o raditi o tome da taj postupak odlaze rjesavanje imovjnski prava pa zbog gubitka vremena da pristanu na tvoje.

Zastitni pojas je nesto sto se ljudima ne zeli objasniti, jer ne zelim vjerovati da prosjecni ljudi ne mogu shvatiti o cemu se radi.

To je pojas u kojem autoput dobija zastitu od izgradnje drugih objekata. Pa, kad sutra treba u tom pojasu nesto graditi, moras graditi gledajuci zastitu interesa autoputa.

Za objekte unutar proglasenog pojasa se primjenjuje princip da ako se objekat moze nastaviti koristiti i ne smeta autoputu - objekat ostaje.

Ili, kako da kazem da se shvati poenta. Taj pojas stiti autoput - a ne objekte oko autoputa.
Razumijem ja to odlicno druze Haris, time i navodim da je sve jedan veliki supljak. Sve kuce u pojasu dobiju zabranu daljnje gradnje, sto ce reci ne mozes ni garazu napravit. Zato i rekoh da se ne moze nista, a na sudu ces samo zavrsit tako sto ces platit troskove.

Ah kako se pravi buka prema EIB-u, pogledati pod onu kucu u Bosni sta je bila ko nekakav radio u ratu. Dakle sa EIB-om jednostavno odlagati projekt koliko je moguce vise da bi neko rekao da se mora uci u neki proces odstete. Cak sto vise Autoceste ce same dati tu preporuku neoficijelno.

Kad dodje do toga da je neko odlucio pruziti put kroz naseljeno mjesto, i ako nisi na trasi, mozes fino da sve ono sta si citav zivot gradio jednostavno zapalis. Ne znam, ima ljudi sta prave kuci i pored magistrale i ponose se time, mozda njima prodati :D
Haris.ba

#34959 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 11/02/2026 10:43 Kad dodje do toga da je neko odlucio pruziti put kroz naseljeno mjesto, i ako nisi na trasi, mozes fino da sve ono sta si citav zivot gradio jednostavno zapalis. Ne znam, ima ljudi sta prave kuci i pored magistrale i ponose se time, mozda njima prodati
Niko tebi ne garantira nista u zivotu. Autoput mora nekuda proci. Ako ti se ne svidja - prodaji i pravi na drugoj lokaciji.
Ono, mozes i zapaliti. Ali, mislim da ce te onda goniti za neko krivicno djelo.

Ja kada sam gledao novo mjesto za zivot gledao sam da li ce proci nekuda cesta da mi smeta, nici zgrada okolo da mi zakloni sunce.
I, nigdje nema garancije 100%.
dr_Evil

#34960 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 11/02/2026 10:47
dr_Evil wrote: 11/02/2026 10:43 Kad dodje do toga da je neko odlucio pruziti put kroz naseljeno mjesto, i ako nisi na trasi, mozes fino da sve ono sta si citav zivot gradio jednostavno zapalis. Ne znam, ima ljudi sta prave kuci i pored magistrale i ponose se time, mozda njima prodati
Niko tebi ne garantira nista u zivotu. Autoput mora nekuda proci. Ako ti se ne svidja - prodaji i pravi na drugoj lokaciji.
Ono, mozes i zapaliti. Ali, mislim da ce te onda goniti za neko krivicno djelo.

Ja kada sam gledao novo mjesto za zivot gledao sam da li ce proci nekuda cesta da mi smeta, nici zgrada okolo da mi zakloni sunce.
I, nigdje nema garancije 100%.
Kolateralna steta, sve je tako kako kazes... samo je u konfliktu sa onim sta si prvo napisao.
Haris.ba wrote: 11/02/2026 10:14 Postoji sud. Ide se na sudovanje i dokazivanje. Koliko hoces takvih postupaka.

Da zakljucim, drzava ima pare, firma ima pare, pored toga sto imaju pare imaju u dzepu sud, tuzioce, i imaju iza sebe vojsku bradatih bruda kad dodje stani pani. Ako nisi na trasi, i nisi guzonja, onda sisaj veslo, bolje sam sebi zapali kuci. Covjeku 2m kuca autoceste dobio je srednjak, jednom milioneru 30, drugi komsija od ovog, on se usutio jer je dogovorio sa njima da ce mu kupiti kad krene izgradnja, inace dobar ahbab sa jednim od direktora izgradnje.

Ovo je jedan od onih postova koji treba da ide pod "Kada se isplati iseljenje iz BiH".
Haris.ba

#34961 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 11/02/2026 10:59 Da zakljucim, drzava ima pare, firma ima pare, pored toga sto imaju pare imaju u dzepu sud, tuzioce, i imaju iza sebe vojsku bradatih bruda kad dodje stani pani. Ako nisi na trasi, i nisi guzonja, onda sisaj veslo, bolje sam sebi zapali kuci. Covjeku 2m kuca autoceste dobio je srednjak, jednom milioneru 30, drugi komsija od ovog, on se usutio jer je dogovorio sa njima da ce mu kupiti kad krene izgradnja, inace dobar ahbab sa jednim od direktora izgradnje.
Iz iskustva, ljudi vole preuvelicavati.

Ne kazem da nema korupcije. Ali, negdje oko 95% postupaka je bilo sporazumnih. Je li danas nesto drugaciji omjer ne znam, ali sumnjam. Znaci, 95% ljudi se slozi sa procjenom autocesta. Nema primjedbe ni na iznos koji im se ponudi.

I onda tih 5% nezadovoljno i samo njih imas u ocima.
Ono, svako se cese gdje ga svrbi.
Ali, treba stvari staviti u ukupni kontekst.

Neko uspio dobiti naknadu koju drugi nije uspio. Ali, nijedan nema osnova, ali jedan dobio. Ljubomora sto nisu uspio u korupciji? :mrgreen:
Nasa posla.
dr_Evil

#34962 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 11/02/2026 11:03
dr_Evil wrote: 11/02/2026 10:59 Da zakljucim, drzava ima pare, firma ima pare, pored toga sto imaju pare imaju u dzepu sud, tuzioce, i imaju iza sebe vojsku bradatih bruda kad dodje stani pani. Ako nisi na trasi, i nisi guzonja, onda sisaj veslo, bolje sam sebi zapali kuci. Covjeku 2m kuca autoceste dobio je srednjak, jednom milioneru 30, drugi komsija od ovog, on se usutio jer je dogovorio sa njima da ce mu kupiti kad krene izgradnja, inace dobar ahbab sa jednim od direktora izgradnje.
Iz iskustva, ljudi vole preuvelicavati.

Ne kazem da nema korupcije. Ali, negdje oko 95% postupaka je bilo sporazumnih. Je li danas nesto drugaciji omjer ne znam, ali sumnjam. Znaci, 95% ljudi se slozi sa procjenom autocesta. Nema primjedbe ni na iznos koji im se ponudi.

I onda tih 5% nezadovoljno i samo njih imas u ocima.
Ono, svako se cese gdje ga svrbi.
Ali, treba stvari staviti u ukupni kontekst.

Neko uspio dobiti naknadu koju drugi nije uspio. Ali, nijedan nema osnova, ali jedan dobio. Ljubomora sto nisu uspio u korupciji? :mrgreen:
Nasa posla.
Prvo ne rekoh nista oko postupaka, niti su oni bili tema. Krenuli smo od onoga koji nisu usli u fazu otkupa, i da nulto stanje je samo ubleha. Postupci, osim kad se bacaju bombe kao u okolici Mostara - su stvar dogovora.

Dakle, gradis autoput, koristis snimke gdje nema niti jedne kuce, ulazis u naselje gdje je 40 kuca, vrsis otkup jedne parcele, suzis zastitni pojas na nula metara, i onda otkupis kucu 30m od trase od milionera sa vezama, a ti tvrdis da je rijec o ljubomori? I jos dodas "nasa posla".

Da li si posao od toga da ovaj covjek koji je 2 m od trase zapravo nikad nije ni pokusao uci u korupciju? Niti vecina njegovih komsija unutar 40m? Ali da bode oci jer opet gledas poraz sistema gdje se tebi tvrdi jedno, a na djelu je nesto drugo?

IMT gen je nesto o cemu ja najvise pricam na ovom forumu, ali hocemo li sad onda da pricamo kako se uopste desilo kojom korupcijom i ucjenom da ta trasa bude ikako?

Kako god, meni je samo drago da sam makar malo pridonio tome da se obustave sredstva za autoput do neke postenije vlade i uprave, mada znam da nije to duga vijeka. Novac uvijek nadje put.
Dzontra_Volta

#34963 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

Odluka o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine "Autocesta na koridoru Vc" za period od 20 godina ("Službene novine Federacije BiH", br. 100/17 i 58/24)

Član 6.
Obuhvat plana se dijeli u četiri prostorne cjeline, kako slijedi:
(1) Prvu prostornu cjelinu čine cestovna zemljišta, površine zemljišta na kojima treba izgraditi cestovnu građevinu, površine cestovnog pojasa te površina zemljišta na kojima se trebaju graditi prateće građevine za potrebe održavanja ceste i pružanja usluga vozačima i putnicima te naplatu putarine. Granica prve prostorne cjeline ujedno odgovara i granici konačnog obuhvata Prostornog plana. Konačni obuhvat Prostornog plana se može mijenjati ako iz objektivnih razloga nije moguća realizacija planiranih ili ako se ukaže potreba za novim putnim objektima kao što su petlje, naplata putarine, odmorišta, centri za upravljanje saobraćajem i fotonaponske elektrane za napajanje el. energijom objekata na autocesti, pod uslovom da su oni u skladu sa važećom regulativom i standardima te da njihova realizacija ne zahtijeva promjenu trase autoceste.
(2) Drugu prostornu cjelinu čine površine zaštitnog pojasa širine 40 m s obje strane autoceste, a prema članu 58. Zakona o cestama FBiH ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/10, 16/10 i 66/13), na kojem važi poseban režim gradnje i uspostavlja se s ciljem zaštite autoceste i sigurnosti prometa na njoj od štetnih utjecaja i različitih aktivnosti u prostoru. S planskog aspekta unutar ove prostome cjeline nije planirana daljnja gradnja koja nije u funkciji autoceste. Planskim rješenjima izvršena je rezervacija prostora za izgradnju servisnih i javnih cesta te ostalih infrastrukturnih objekata u cilju smanjenja i anuliranja štetnih utjecaja autoceste na funkcije u okolnom prostoru. Namjenom površina favorizirane su šumske površine i zaštitne šume u cilju smanjenja kontaminacije tla izvan ovog pojasa kao posljedica djelovanja štetnih ispušnih gasova.
(3) Treću prostornu cjelinu čine površine izvan granice zaštitnog pojasa autoceste u širini od 35 m s obje strane autoceste.
(4) Četvrtu prostornu cjelinu čine površine izvan treće prostorne cjeline, do inicijalne granice obuhvata utvrđene ovom Odlukom o provođenju.
(5) Unutar treće i četvrte prostome cjeline nije planirana daljnja gradnja koja nije u funkciji autoceste, sve dok se na odnosnom prostoru ne izda odobrenje za građenje autoceste.
neki

#34964 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o grantu (Koridor Vc projekt Mostar sjever – Mostar jug) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se odnosi na investicijski grant iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan.

https://hercegovacki.ba/vise-od-140-mil ... d-mostara/

Kako sad ovo?
Zar nije forumska inteligencija utvrdila da se EBRD potpuno povlači iz finansiranja i da će sad sva gradnja stati???
ReymondReddington

#34965 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ReymondReddington »

neki wrote: 13/02/2026 12:22 Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o grantu (Koridor Vc projekt Mostar sjever – Mostar jug) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se odnosi na investicijski grant iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan.

Kako sad ovo?
Zar nije forumska inteligencija utvrdila da se EBRD potpuno povlači iz finansiranja i da će sad sva gradnja stati???
Nije EBRD vec EIB europska investicijska banka za nju se govorilo da je obustavila kreditiranje.
El_comadante

#34966 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by El_comadante »

Jeli ovo znači da je sve spremno da se radi i završi do ovog dijela Mostar Jug? Dokle je stigao autoput jelu blizu?
neki

#34967 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

ReymondReddington wrote: 13/02/2026 12:53
neki wrote: 13/02/2026 12:22 Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o grantu (Koridor Vc projekt Mostar sjever – Mostar jug) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se odnosi na investicijski grant iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan.

Kako sad ovo?
Nije EBRD vec EIB europska investicijska banka za nju se govorilo da je obustavila kreditiranje.
Govorile su ovdje sveznalice da su svi oblici finansiranja od EU izvora obustavljeni
Haris033

#34969 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

Nakon tragične nesreće sa sarajevskim tramvajem, smrti mladog čovjeka, protesta građana i ostavke premijera KS, postavlja se logično pitanje odgovornosti i na višim nivoima vlasti. Ako smo spremni izaći na ulice zbog zastarjele gradske infrastrukture, zašto šutimo o daleko većem broju poginulih na magistralnim cestama širom Federacije?

Da li bi ljudi koji su izgubili život na putu Sarajevo–Mostar, Sarajevo–Tuzla ili Zenica–Doboj danas bili živi da je izgrađen autoput, posebno na dionicama gdje je odavno trebao postojati Koridor Vc?

Magistralne ceste građene u vrijeme Tita danas su isto što i stari sarajevski tramvaji, infrastruktura pregazena vremenom, opasna i neadekvatna za današnji promet. Novi tramvaji i pruga simbol su sigurnosti i modernizacije, isto kao što je autoput simbol spašenih života.

Svaka pogibija na magistralnom putu je ista tragedija kao i pogibija od starog tramvaja, samo što se dešava tiše, bez kamera i bez protesta.
Zato se odgovornost ne smije zaustaviti na Kantonu Sarajevo. Demonstracije trebaju biti i ispred Vlade Federacije BiH i JP AC FBiH, zbog štumanja tendera EA i Heringu, jer infrastruktura nije pitanje politike, nego pitanje života i smrti.
izbjeglica_iz_besmisla

#34970 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

U kojoj ti gradjevinskoj firmi radis, de nam reci ziv bio?
studeni76

#34971 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by studeni76 »

Haris033 wrote: 15/02/2026 15:24 Nakon tragične nesreće sa sarajevskim tramvajem, smrti mladog čovjeka, protesta građana i ostavke premijera KS, postavlja se logično pitanje odgovornosti i na višim nivoima vlasti. Ako smo spremni izaći na ulice zbog zastarjele gradske infrastrukture, zašto šutimo o daleko većem broju poginulih na magistralnim cestama širom Federacije?

Da li bi ljudi koji su izgubili život na putu Sarajevo–Mostar, Sarajevo–Tuzla ili Zenica–Doboj danas bili živi da je izgrađen autoput, posebno na dionicama gdje je odavno trebao postojati Koridor Vc?

Magistralne ceste građene u vrijeme Tita danas su isto što i stari sarajevski tramvaji, infrastruktura pregazena vremenom, opasna i neadekvatna za današnji promet. Novi tramvaji i pruga simbol su sigurnosti i modernizacije, isto kao što je autoput simbol spašenih života.

Svaka pogibija na magistralnom putu je ista tragedija kao i pogibija od starog tramvaja, samo što se dešava tiše, bez kamera i bez protesta.
Zato se odgovornost ne smije zaustaviti na Kantonu Sarajevo. Demonstracije trebaju biti i ispred Vlade Federacije BiH i JP AC FBiH, zbog štumanja tendera EA i Heringu, jer infrastruktura nije pitanje politike, nego pitanje života i smrti.
Nema od tih protesta ništa. Nisu ludi ovi iz SDA da idu protiv svojih firmi.
Haris.ba

#34972 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

studeni76 wrote: 15/02/2026 21:52 Nema od tih protesta ništa. Nisu ludi ovi iz SDA da idu protiv svojih firmi.
Evo, kontam ko bi trebao protestovati prvi.

Pa onda skontam da u TK i USK niko, ali bukvalno niko se ne uzbudjuje sto metra brze ceste i autoputa nemaju.

I sada neko iz Sarajeva gdje je sav planiran koridor napravljen da protestvuje da u Tuzli se pravi cesta?

Evo, vidim u USK nista ni sto im aerodrom se pravi kako se pravi.

Ono, to isto ko da neko ocekuje da u Sarajevu protestvuju rudari, a rudnika nema.
Haris033

#34973 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

Ovo razmišljanje je upravo razlog zašto nam ljudi ginu. Autoput nije lokalni projekat, niti sarajevska privilegija, nego državna sigurnosna infrastruktura. Kad pogine čovjek na M17 kod Bradine ili u Donjoj Jablanici, nije poginuo “Sarajlija” ili “Mostarac”, nego građanin Bosne i Hercegovine. Sutra to može biti neko iz Tuzle, Bihaća, Sarajeva ili Mostara, jer svi vozimo iste titine magistrale iz 20. vijeka.

Protesti za autoput se tiču i onog iz Tuzle i onog iz Mostara i onog iz Sarajeva, jer svi plaćamo poreze, akcize na gorivo i cestarine, a zauzvrat dobijamo ceste smrti. To što se ljudi u TK i USK ne bune nije argument protiv protesta, nego dokaz koliko je sistem uspio da normalizira pogibije.

Poređenje sa rudarima je pogrešno. Autoput je kičma države. M17 i pravac prema Tuzli nisu “sarajevski putevi”, to su federalni i državni koridori. Zato se odgovornost ne traži od građana Sarajeva, nego od Vlade Federacije BiH i JP Autoceste FBiH, koje godinama ubiru novac, dijele tendere istim firmama i odgađaju ključne dionice.

A tvrdnja da “nema od protesta ništa jer SDA neće protiv svojih firmi” samo dodatno potvrđuje zašto su protesti nužni. Ako se unaprijed pomirimo da SDA i povezane strukture mogu bez posljedica graditi sporo, loše ili nikako, onda prihvatamo da je svaka naredna pogibija politički dozvoljena.

Autoput nije pitanje entiteta, kantona ili grada. Autoput je pitanje da li ćeš se večeras živ vratiti kući. Dok god se na svaku novu žrtvu na magistrali ne digne glas i ne krene pritisak prema JP AC FBiH i Vladi FBiH, dotle će nam objašnjavati da je smrt “nesretan slučaj”, a ne posljedica lopovluka.
Haris.ba

#34974 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Haris033 wrote: 17/02/2026 13:20 Poređenje sa rudarima je pogrešno. Rudnik je lokalna djelatnost, autoput je kičma države. M17 i pravac prema Tuzli nisu “sarajevski putevi”, to su federalni i državni koridori. Zato se odgovornost ne traži od građana Sarajeva, nego od Vlade Federacije BiH i JP Autoceste FBiH, koje godinama ubiru novac, dijele tendere istim firmama i odgađaju ključne dionice
Rudar lokalna djelatnost. Upravo.

A, bez rudara nema struje u Sarajevu.

I, opet mora rudar prvi da se pobuni pa da narod ga podrzi.
Haris033 wrote: 17/02/2026 13:20 Ovo razmišljanje je upravo razlog zašto nam ljudi ginu. Autoput nije lokalni projekat, niti sarajevska privilegija, nego državna sigurnosna infrastruktura. Kad pogine čovjek na M17 kod Bradine ili u Donjoj Jablanici, nije poginuo “Sarajlija” ili “Mostarac”, nego građanin Bosne i Hercegovine. Sutra to može biti neko iz Tuzle, Bihaća, Sarajeva ili Mostara, jer svi vozimo iste titine magistrale iz 20. vijeka
Hajde ovako.

Ministarstvo saobracaja FBiH i Autoceste su u Mostaru.

Moze li tamo da se odrze protesti?
Haris033

#34975 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

Upravo si potvrdio suštinu. Struja je potreba svih. Autoput je isto to, samo direktno pitanje života i smrti.

Da, protesti se trebaju održavati tamo gdje su institucije, i u Mostaru ispred JP Autoceste FBiH i u Sarajevu ispred Vlade Federacije BiH. Mjesto nije sporno, sporno je što pritiska nema i potrebno ga je praviti..
Hoćemo da se zna što se ne pravi tunel Prenj!? Ako ne moze, ima alternativa.. Samo, vrijeme ide..
Ljudi ginu na M17 i prema Tuzli i to nisu sarajevski, nego federalni putevi.
Dok mi raspravljamo da li i ko treba prvi izaći na ulicu, sistem nastavlja sa istom praksom lopovluka, a svaka nova pogibija se pravda kao nesretan slučaj (“krivci su vozaci i neprilagođena brzina”), a ne kao posljedica neizgrađenog autoputa..
Post Reply