Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#13351 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 10/02/2026 13:07
_BataZiv_0809 wrote: 10/02/2026 13:00
drug_profi wrote: 10/02/2026 12:42 Ali taxi radi radi profita. NE radi tvoje dobrobiti.
I pisu im kazne za parkiranje na stajilistima javnog rpevoza.
Tako da bas i nisu javni prevoz, kako god da je njihovu djelatnost zakon upakovao.

Dakle kao i dragstor, dobices uslugu ali po znatno vecoj cijeni.
Sad malo banalizujes. Nema djelatnosti koja radi dzaba i koja moze raditi bez para. To ih ne cini profitnim djelatnostima. I Gras naplacuje karte.

A taxi prevoz je javni prevoz i radi od 00-24 svakim danom.
kao što su i dragstori snabdijevanje. Ali reko minister samo u ćumezu mogu biti
Ima i razlog sto je chumez. Prepisan izvana naravno.
drug_profi

#13352 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

BadBoy wrote: 10/02/2026 13:01 Razlikovati javne usluge koje se obavljaju u opštem i javnom interesu i ne moraju biti ekonomski isplative.

I tržišne djelatnosti koje se obavljaju u cilju sticanja dobiti.
Opšti javni interes je taxi?
Da si rekao noćne linije grasa pa hajd.

Kriterije mijenjate kako vam odgovara.

Zašto je taksiju omogućena dodatna zarada u noćnim satima?
Zašto obiteljska trgovina ne može raditi kad ona želi?
drug_profi

#13353 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 10/02/2026 13:08 Ima i razlog sto je chumez. Prepisan izvana naravno.
Eto daj pliz reci odakle je prepisano i koji su razlozi?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13354 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 10/02/2026 13:10
_BataZiv_0809 wrote: 10/02/2026 13:08 Ima i razlog sto je chumez. Prepisan izvana naravno.
Ne znam tacno odakle, ali koncept dragstora (pod razlicitim imenima) postoji sirom Evrope u razlicitim oblicima. Mislim da jedino drzave njemackog govornog podrucja (DACH) ne poznaju ovaj koncept, ali naglasavam da mislim, ne istrazuje mi se, ko zeli moze pitat AI ili guglat.

Razlozi sto su mali i sto se navecer radi salterska prodaja su valjda jasni ko dan. Salter je zbog sigurnosti radnika. Mali su jer prodaju ogranicen asortiman i laksa kontrola i nema nikakve logike da to budu supermarketi.
dječak sa šibicama

#13355 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Nedeljom sve zaustaviti, nema ni struje ni vode jbg i oni imaju djecu, sve stane nema ni interneta nista, ko neki Purge, podijeliti jos oruzje i da se narod poubija a ko prezivi do ponedeljka prezivi :bih:
BadBoy

#13356 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

drug_profi wrote: 10/02/2026 13:09
BadBoy wrote: 10/02/2026 13:01 Razlikovati javne usluge koje se obavljaju u opštem i javnom interesu i ne moraju biti ekonomski isplative.

Ja sam govorio općenito o pravljenju razlike između javnih i tržišnih usluga. Postoji razlika, kako u njihovom obavljanju tako i u njivom pružanju.

Taksi prevoz ti je niša koje si se uhvatio i koja po meni ne bi trebala spadati u domen javnog prevoza (a samim time i javne usluge). Ali kod nas je definisana tako, vjerovatno kao posljedica lobiranja taksista ali i kao nasljeđe iz prošlog sistema.
drug_profi

#13357 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 10/02/2026 13:34
Ne znam tacno odakle, ali koncept dragstora (pod razlicitim imenima) postoji sirom Evrope u razlicitim oblicima. Mislim da jedino drzave njemackog govornog podrucja (DACH) ne poznaju ovaj koncept, ali naglasavam da mislim, ne istrazuje mi se, ko zeli moze pitat AI ili guglat.

Razlozi sto su mali i sto se navecer radi salterska prodaja su valjda jasni ko dan. Salter je zbog sigurnosti radnika. Mali su jer prodaju ogranicen asortiman i laksa kontrola i nema nikakve logike da to budu supermarketi.
Evo pitao ja AI.
Do 800 kvadrata se ide u EU. Nema univerzalne odredbe već po državama sa naglaskom da se osim radnih prava štiti i interes kupaca i slobodno tržište.
Ispod 200 kvadrata nema nigdje.
drug_profi

#13358 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

BadBoy wrote: 10/02/2026 13:40

Ja sam govorio općenito o pravljenju razlike između javnih i tržišnih usluga. Postoji razlika, kako u njihovom obavljanju tako i u njivom pružanju.

Taksi prevoz ti je niša koje si se uhvatio i koja po meni ne bi trebala spadati u domen javnog prevoza (a samim time i javne usluge). Ali kod nas je definisana tako, vjerovatno kao posljedica lobiranja taksista ali i kao nasljeđe iz prošlog sistema.
Dakle, nema javnog prevoza po noći. To je ono što sam htio čuti.
Nema javne usluge. Kao što nema ni trgovine koja je također javni interes. Razlog? Ljudi većinom spavaju, ne vozaju se i ne kupuju robu.
Nedjeljom nema trgovine, ali ima javnog prevoza, iako i za jedno i za drugo postoji potreba.
Onaj ko se nije snašao za 6 dana da pokupuje što mu treba, nek se nedeljom snalazi i za kupovinu i za prevoz.
Vozači su nam ionako deficitaran kadar.
BadBoy

#13359 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

drug_profi wrote: 10/02/2026 13:47
BadBoy wrote: 10/02/2026 13:40

Dakle, nema javnog prevoza po noći. To je ono što sam htio čuti.
Nema javne usluge. Kao što nema ni trgovine koja je također javni interes. Razlog? Ljudi većinom spavaju, ne vozaju se i ne kupuju robu.
Nedjeljom nema trgovine, ali ima javnog prevoza, iako i za jedno i za drugo postoji potreba.
Onaj ko se nije snašao za 6 dana da pokupuje što mu treba, nek se nedeljom snalazi i za kupovinu i za prevoz.
Vozači su nam ionako deficitaran kadar.
Sta ba, gdje ode ti u krivom smjeru al skroz. Ima javnog prevoza i po noci i nedjeljom jer je taxi prevoz kod nas javna usluga.

Trgovina nije javna usluga.
biglebovski

#13360 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by biglebovski »

kakaljin wrote: 10/02/2026 10:47
Cherry-Cherry wrote: 10/02/2026 09:24 Koji debilizam jbt ostaviti grad bez javnog prevoza i još to odobravati
Niko u gradskom prevozu ne radi svaki dan bez odmora
Oni koji brane neradnu nedelju misle da jedan te isti radi svaki dan be ikakvnog odmora

Njima su nezavisni privatni poduzetnici i biznisi glavni problem u državi. Igrajući na kartu emocija i nekakve klasne borbe to bi da reguliše i cijedi privatnike do iznemoglosti kako bi jel postigli nekakvu pravdu, a na ovakve stvari šute:

Danas se Binas nalazi u dubokoj finansijskoj, infrastrukturnoj i organizacionoj krizi, što potvrđuju sljedeće činjenice: dugovanja prema Državi po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa iznose oko 9.000.000 KM, pravosnažne sudske presude u korist bivših i sadašnjih radnika, zajedno sa zateznim kamatama, iznose oko 2.000.000 KM, a Uprava ih ne izvršava, proizvodni objekti su u izrazito lošem, ruiniranom stanju, a radnici rade u neuslovnim i nesigurnim uslovima, čime se direktno krše odredbe Zakona o radu FBiH", naveli su iz Sindikata radnika Binasa.

Možda najozbiljnija optužba u saopćenju odnosi se na navodnu diskriminaciju trudnica.

"Pisali smo i o slučajevima otkaza radnicama nakon saznanja o trudnoći, što smatramo posebno zabrinjavajućim i nedopustivim oblikom pritiska i diskriminacije koji zahtijeva ozbiljnu pažnju nadležnih institucija", ističu iz Sindikata Binasa.

Binas je, jel, u većinskom vlasništvu države. I dok je sindikat koji predstavlja 3% zaposlenih u trgovini relevantan i pouzdan partner, sindikat u Binasu je za državu "Što se tiče sindikata on je nelegalan, oni imaju samo negdje oko 60 radnika".
dječak sa šibicama

#13361 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Binas nema slovo G i O u imenu a ima viska S i A, i to je osnovna stvar.

Vise puta sam ponovio, lako rjesiv problem, osiguraj trgovicma dva slobodna dana sedmicno i niko se vise nece sjecati "neradne nedelje". Ali to ne moze jer Bingo bi onda morao zaposliti jos radnika a to nece da moze. Sindikat je protiv :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13362 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 10/02/2026 13:42
_BataZiv_0809 wrote: 10/02/2026 13:34

Evo pitao ja AI.
Do 800 kvadrata se ide u EU. Nema univerzalne odredbe već po državama sa naglaskom da se osim radnih prava štiti i interes kupaca i slobodno tržište.
Ispod 200 kvadrata nema nigdje.
Kaze AI da to nije tacno.
biglebovski

#13363 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by biglebovski »

dječak sa šibicama wrote: 10/02/2026 14:01 Binas nema slovo G i O u imenu a ima viska S i A, i to je osnovna stvar.

Vise puta sam ponovio, lako rjesiv problem, osiguraj trgovicma dva slobodna dana sedmicno i niko se vise nece sjecati "neradne nedelje". Ali to ne moze jer Bingo bi onda morao zaposliti jos radnika a to nece da moze. Sindikat je protiv :bih:
Tako nekako. Broj zaposlenih je u konstantnom padu.
drug_profi

#13364 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

BadBoy wrote: 10/02/2026 13:56 Sta ba, gdje ode ti u krivom smjeru al skroz. Ima javnog prevoza i po noci i nedjeljom jer je taxi prevoz kod nas javna usluga.
Realnost je da je taksi privatno poduzetnistvo koje je dobilo takav tretman.
Realnost je da je to protekcija koja bi vjerovatno bila i oborena na nekom antimonopolskom sudu ako bi neko imao novaca i vremena da se bori.

Taksista pruža istu uslugu građaninu kao i STR trgovac. Možemo se sakrivati iza formalnih naziva, ali u suštini taksist ai STR trgovina su privatno poduzetništvo.
Jedne zakon štiti, druge satire.
drug_profi

#13365 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 10/02/2026 14:18 Kaze AI da to nije tacno.
Jebiga moj AI kaže da se asortiman može ograničiti, ali ne i površina.
Uglavnom su 200-400 m2, a u njemačkoj do 800.
Ograničava se asortiman u smislu da nema lako kvarljive robe u takvim trgovinama, tipa svježeg mesa i sl.
kakaljin

#13366 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

drug_profi wrote: 10/02/2026 16:04
BadBoy wrote: 10/02/2026 13:56 Sta ba, gdje ode ti u krivom smjeru al skroz. Ima javnog prevoza i po noci i nedjeljom jer je taxi prevoz kod nas javna usluga.
Realnost je da je taksi privatno poduzetnistvo koje je dobilo takav tretman.
Realnost je da je to protekcija koja bi vjerovatno bila i oborena na nekom antimonopolskom sudu ako bi neko imao novaca i vremena da se bori.

Taksista pruža istu uslugu građaninu kao i STR trgovac. Možemo se sakrivati iza formalnih naziva, ali u suštini taksist ai STR trgovina su privatno poduzetništvo.
Jedne zakon štiti, druge satire.
Taksi jeste javni prevoz, ali taksista ima pravo da radi kad hoce i koliko hoce. Tako da ovi sto brane zabranu opet nemaju argumente ni tu.
DebelinJoe

#13367 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DebelinJoe »

Sa Lovćena vila kliče
Ukidaj neradnu nedjelju
O Amire, ministre nesretniče...

https://avaz.ba/vijesti/bih/1022724/odl ... tivustavna
ReymondReddington

#13368 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ReymondReddington »

Evo sta misli ai na pitanje da li bi ovo palo na sudu.

Ključni problem zakona u FBiH (po mom mišljenju)
1️⃣ Neradna nedjelja sama po sebi

Ovo vjerovatno ne bi palo.

Sudovi obično prihvataju:

zaštitu radnika

socijalnu politiku

balans rada i privatnog života

Ako je mjera:

opća

jednaka za sve

razumna

➡️ to može proći ustavni test.

2️⃣ IZUZEĆA – tu zakon “puca”

Ovdje je problem mnogo ozbiljniji.

Ako:

Orašje smije raditi

drugi gradovi/općine ne smiju

a kriteriji su nejasni, netransparentni ili proizvoljni

onda imamo klasičan problem diskriminacije i pravne nesigurnosti.

Sud bi pitao:

Zašto Orašje može, a Tuzla / Zenica / Bihać ne?

Koji su tačno kriteriji?

Jesu li objektivni?

Jesu li jednako primijenjeni?

Ako Vlada:

odlučuje “od slučaja do slučaja”

bez jasnih mjerljivih pravila

➡️ to je vrlo slab položaj pred Ustavnim sudom.
Ozimician

#13369 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

https://www.klix.ba/biznis/finansije/po ... /260210124

šta ovo niko ne komentariše ovaj najnoviji pad zaposlenih ili je to na nekoj drugoj temi?
Hakiz

#13370 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 10/02/2026 23:29 https://www.klix.ba/biznis/finansije/po ... /260210124

šta ovo niko ne komentariše ovaj najnoviji pad zaposlenih ili je to na nekoj drugoj temi?
Interesanrnija je starosna struktura zaposlenih. Loše...
Cherry-Cherry

#13371 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

DebelinJoe wrote: 10/02/2026 21:20 Sa Lovćena vila kliče
Ukidaj neradnu nedjelju
O Amire, ministre nesretniče...

https://avaz.ba/vijesti/bih/1022724/odl ... tivustavna
Pusti ustav i međunarodne konvencije, važniji je izlet na planini sa porodicom. Jebo ustav.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13372 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 10/02/2026 23:29 https://www.klix.ba/biznis/finansije/po ... /260210124

Kraj godine uvijek donese pad.
ljubijankic

#13373 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ljubijankic »

Ako moram izaci sa posla da platim racun ili odradim nesto u banci onda nek idem i u trgovinu u tom periodu
Martin Rigs

#13374 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Kuknjava zbog zatvorenog binga nedjeljom a upakovana u brigu za radnike,brigu za Ustav :lol: ,brigu sto svake nedjelje 2 milijarde maraka Bosnjaci potrose u manjem entitetu :lol: ...svasta sam procitao ovdje.
A zapravo iz procitanog sto neko rece samo se javlja zelja da se moze kako uvest i subota neradna..
PA da onda kad vec volimo Ustav i prava ljudi svi budemo jednaki i da svi zajedno ne radimo ni subotu ni nedjelju.
Ili ako se vec prica o pravima i zali onda se hajmo solidarisati pa svi da radimo i subotu i nedjelju.
A da svi odmaramo onako kako je to bilo prije ovog zakona organizovano u npr eto bingu.
kakaljin

#13375 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Martin Rigs wrote: 11/02/2026 08:04 Kuknjava zbog zatvorenog binga nedjeljom a upakovana u brigu za radnike,brigu za Ustav :lol: ,brigu sto svake nedjelje 2 milijarde maraka Bosnjaci potrose u manjem entitetu :lol: ...svasta sam procitao ovdje.
A zapravo iz procitanog sto neko rece samo se javlja zelja da se moze kako uvest i subota neradna..
PA da onda kad vec volimo Ustav i prava ljudi svi budemo jednaki i da svi zajedno ne radimo ni subotu ni nedjelju.
Ili ako se vec prica o pravima i zali onda se hajmo solidarisati pa svi da radimo i subotu i nedjelju.
A da svi odmaramo onako kako je to bilo prije ovog zakona organizovano u npr eto bingu.
Ne nego ako smo svi jednaki i trebamo biti jednaki onda neka svima bude neradna nedelja bez ikakvih izuzetaka, trebas za to da se boris a ne da neko mora raditi a nekome zabranjeno raditi.

Ili se bori da svako ima pravo da radi kada hoce da ga niko ne prisiljava na rad.

Zasta si ti od ovo dvoje?
Locked