Plinovod Južna interkonekcija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Da li BiH treba dati koncesiju Amerikancima za Južnu interkonekciju

Poll ended at 31/03/2026 23:18

DA
75
63%
NE
45
38%

Total votes: 120

Danguba

#326 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Danguba »

Ci-Nick wrote: 25/01/2026 16:29
dječak sa šibicama wrote: 25/01/2026 15:50 A zasto neko misli da ce Amerikanci nakon 30 godina eto samo tako pokloniti nekome ono sto je Amerikanac izgradio, ulozio u njega milione.

Hoce, ako bude totalno neprofitabilno, a kad ti pokloni smece onda se ti mozes samo slikati sa tim.

Ako bude zarade od toga, nece ga tebi pokloniti glupi bosance, nego ce ga kao i onaj rudnik kod Varesa, englez prodati kanadjaninu odnosno u ovom slucaju Amerikanac onome ko ponudi najvise para. Ili ce prosto nastaviti sam eksploataciju profitabilnog biznisa.

Samo ce glupavi bosanac vjerovatri da ce dobiti zlatnu koku i da je to izgradjeno zbog njega i njegove dobiti.
Svakako bi prema zelenoj agendi do 2050. morali pogasiti sve termoblokove.
Tako da Ameri imaju samo dvadesetak godina da otplate investiciju.
Ili smo odjednom zaboravili sve planove o CO2 neutralnosti.
Imamo milione tona uglja koje ćemo ostaviti pod zemljom a uzeti plin transportovan iz USA.
Ono čega me najviše strah su tužbe.
Bit će u budućnosti mnogo raznih tužbi i presuda.
Poslije privatizacijske pljačke, pljacke kroz javne nabavke sad dolazi na red pljačka preko offshore firmi i advokata.
Tako nekako.
Plinovod ti radi i namece neko ko ne vjeruje u obnovljive izvore.
Hebe se njemu za tobom, njemu ce da kapa.
Probaj ga odbiti, neces se dobro provesti.
Mafija.
dječak sa šibicama

#327 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by dječak sa šibicama »

Amerikance ne mozes odbiti, posebno ne protektorat kakav je BiH.

A s obzirom na nase politicare, Amerikanci su mila majka, pa i kao tirani. Sto je vise nasa tuzna stvarnost.

Neka oni to izgrade, a da ce ti pokloniti ne nadaj se, nakon 30 godina prodace nekome ili ce sami nastaviti sa novom koncesijom.
Danguba

#328 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Danguba »

Da se to radi nuklearna elektrana pa hajde, svi ce imati korist.
BiH zivi i zivjet ce bez gasa/plina jos godinama jer smo se prilagodjavali na druge energente i sada ti neko to namece kao ''ovo vam treba'' a u stavri nas i ne pita.
Da su bar rekli, svaki grad ce dobiti plin pa neka lokalna zajednica radi razvod. Ne nego, mi cemo da vam uvedemo 100tinjak km i sve ce ici preko nas i nasih ventila. To hoce li Bihac, Brcko, Tuzla...dobiti, to njih ne interesuje.
Ci-Nick

#329 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Ci-Nick »

Danguba wrote: 25/01/2026 20:59
Ci-Nick wrote: 25/01/2026 16:29
dječak sa šibicama wrote: 25/01/2026 15:50 A zasto neko misli da ce Amerikanci nakon 30 godina eto samo tako pokloniti nekome ono sto je Amerikanac izgradio, ulozio u njega milione.

Hoce, ako bude totalno neprofitabilno, a kad ti pokloni smece onda se ti mozes samo slikati sa tim.

Ako bude zarade od toga, nece ga tebi pokloniti glupi bosance, nego ce ga kao i onaj rudnik kod Varesa, englez prodati kanadjaninu odnosno u ovom slucaju Amerikanac onome ko ponudi najvise para. Ili ce prosto nastaviti sam eksploataciju profitabilnog biznisa.

Samo ce glupavi bosanac vjerovatri da ce dobiti zlatnu koku i da je to izgradjeno zbog njega i njegove dobiti.
Svakako bi prema zelenoj agendi do 2050. morali pogasiti sve termoblokove.
Tako da Ameri imaju samo dvadesetak godina da otplate investiciju.
Ili smo odjednom zaboravili sve planove o CO2 neutralnosti.
Imamo milione tona uglja koje ćemo ostaviti pod zemljom a uzeti plin transportovan iz USA.
Ono čega me najviše strah su tužbe.
Bit će u budućnosti mnogo raznih tužbi i presuda.
Poslije privatizacijske pljačke, pljacke kroz javne nabavke sad dolazi na red pljačka preko offshore firmi i advokata.
Tako nekako.
Plinovod ti radi i namece neko ko ne vjeruje u obnovljive izvore.
Hebe se njemu za tobom, njemu ce da kapa.
Probaj ga odbiti, neces se dobro provesti.
Mafija.
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/dvije- ... s/3522098/

Evo još jedne potencijalne tužbe.

"O singapurskoj firmi “Zodic Energy” koja ne posjeduje ni sopstveni internet sajt, gotovo da ne postoje javno dostupni podaci."

Sve sto se gradi u RS-u je u nekkm talu.
Nas pljackaju preko Autocedta a njih preko svih ptojekata a najviše preko nerealizovanih.
BAK-eV

#330 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by BAK-eV »

Bosnjaci trebaju napraviti luku i terminale u Neumu.

Moze se izlobirati Katar I Kuvajt da to naprave/finasiraju.
Pomogla bi sigurno i Turska, Azerbedjdzan, Oman....

Bukvalno pokloniti Amerikancima 500 miliona USD da to oni odrade sa ovim zemljama.

Sve ostalo je ropstvo.

Paralelno graditi termoelektrane i one bi davale grijanje, jeftinu struju kaficima, pekarama, skolama, javnim ustanovama....

Ako Hrvati ovo koce, onda sve zakociti.

Svi pricaju o nacionalnim srpskim ili hrvatskim interesima, samo niko ne smije reci: "Bosnjacki nacionalni interes je .....".
zigzag

#331 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zigzag »

Čini se da namjera postoji, ali je komplikovano.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/jedan-o ... /260206093

To se tebi samo menčini.... :lol: :lol: :lol:

Namjera je da se glaba u medijima do izbora. A ostalo koga briga. Srećom,radi budućih generacija, pa neće znati pokrenuti :mrgreen:
Haris.ba

#332 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

zigzag wrote: 06/02/2026 13:56
Čini se da namjera postoji, ali je komplikovano.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/jedan-o ... /260206093

To se tebi samo menčini.... :lol: :lol: :lol:

Namjera je da se glaba u medijima do izbora. A ostalo koga briga. Srećom,radi budućih generacija, pa neće znati pokrenuti :mrgreen:
Oa, ovi Ameri imaju politicka ledja. Cudno zvuci, ali jaca od Bechtela.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#333 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by mk ultra »

BAK-eV wrote: 26/01/2026 13:44 Bosnjaci trebaju napraviti luku i terminale u Neumu.

Bukvalno pokloniti Amerikancima 500 miliona USD da to oni odrade sa ovim zemljama.

Sve ostalo je ropstvo.

Paralelno graditi termoelektrane i one bi davale grijanje, jeftinu struju kaficima, pekarama, skolama, javnim ustanovama....

Svi pricaju o nacionalnim srpskim ili hrvatskim interesima, samo niko ne smije reci: "Bosnjacki nacionalni interes je .....".
Slazem se,.prostora ima, cesta je napravljena do stoca

Mislim da je i amerikancima frapantno vidjeti drzavu u centru europe na karti, i vidjeti samo rupu za sve zivo jbt, ni ceste ni pruge nove ni luke na moru, razvijenost 0
I nije problem sto nije razvijeno, vec sto nema apsolutno nikakve ambicije da bude.
Haris.ba

#334 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

mk ultra wrote: 07/02/2026 12:30 Mislim da je i amerikancima frapantno vidjeti drzavu u centru europe na karti, i vidjeti samo rupu za sve zivo jbt, ni ceste ni pruge nove ni luke na moru, razvijenost 0
I nije problem sto nije razvijeno, vec sto nema apsolutno nikakve ambicije da bude.
Amerima je svejedno oko toga. Ono sto im je bilo bitno oni su isposlovali. Odmah se slala delegacija.
Treba mikrosoft licenca sa drzavom ugovor - eto ih, treba papirologija za odredjenu kablovsku, eto ih...
Imali smo srece da su neke budale napravile ugovor sa Irakom kad je bio Sadam oko nekog oruzja pa smo ekspresno dobili zajednicku vojsku.

Trebamo se danas zahvaliti Ukraini. Inace bi jos dugo vremena ovdje bila ruska pipa.

Ameri hodaju danas po Bosni, delegacije im opsjedaju razne institucije. I veoma su nezadovoljni. Jednostavno nema projekata. Govorim o projektima koji imaju ekonomsku isplativost. Da se nisu uvele sankcije Rusiji sa gasom, ne bi nikada bilo ni ovo oko juzne.
zigzag

#335 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zigzag »

Što bi jeo domaće jabuke kad te neko može hraniti avokadom iz neke amerike.
Kao , tranzicija na zdravije :lol: :lol:

I još će biti besplatno...
Danguba

#336 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Danguba »

mk ultra wrote: 07/02/2026 12:30
BAK-eV wrote: 26/01/2026 13:44 Bosnjaci trebaju napraviti luku i terminale u Neumu.

Sve ostalo je ropstvo.

Slazem se,.prostora ima, cesta je napravljena do stoca

Mislim da je i amerikancima frapantno vidjeti drzavu u centru europe na karti, i vidjeti samo rupu za sve zivo jbt, ni ceste ni pruge nove ni luke na moru, razvijenost 0
Zasto sada vlada FBiH ne iskoristi priliku pa upregne Bechtel i da im da izgrade pored Juzne interkonekcije i autoput V.Kladusa-Sarajevo-Gorazde, Sarajevo-Tuzla-Brcko pa bilo to kreditno zaduznje ili koncesija.
Svakako se enormno zaduzujemo a rezultati slabi i nikakvi.
mk ultra

#337 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by mk ultra »

Zato sto se Alija pravio mrtav :lol:

Jednom kad te tako neko prekrizi nema od toga nista
I jel trebamo opet da nas neko prekrizi za narednih 30g?
Ili cemo malo pametnije odigrati

Ili cemo slusati sta nana iz zavidovica misli o zaduzenju reda milijardi🥹 je li strateski ili ne

Bolje zivjeti i ćerpićari sa halom vani nego u novoj kuci izgradjenoj kreditom?
Danguba

#338 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Danguba »

mk ultra wrote: 07/02/2026 22:38 Zato sto se Alija pravio mrtav :lol:

Ili cemo slusati sta nana iz zavidovica misli o zaduzenju reda milijardi🥹 je li strateski ili ne

Pa eto nema Alije.
U cemu je sada problem da se ponudimo?

Hocemo citav zivot prozivati Aliju a njega nema ima vise od 20god.
mk ultra

#339 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by mk ultra »

Danguba wrote: 07/02/2026 22:40
mk ultra wrote: 07/02/2026 22:38 Zato sto se Alija pravio mrtav :lol:

Pa eto nema Alije.
U cemu je sada problem da se ponudimo?

Hocemo citav zivot prozivati Aliju a njega nema ima vise od 20god.
Ovaj komad teksta sa klixa treba uklesati u kakav kamen i okaciti na 4-5 zidova oko reisovog obekta, SDA centrale, tuda u tom.rejonu
Kao ambasador došao sam iz Turske u Bosnu i Hercegovinu na odmor. Bio sam na moru kada me je Izetbegović pozvao i rekao da nas Tara nešto kritikuje te da je i mene spominjao. Zamolio me da porazgovaram s Tarom jer je znao da imam dobre veze s njim. Pozvao sam ga i tom prilikom mi je kazao: 'Prije osam mjeseci sam pisao nekoj federalnoj vladi'. Turcima je bilo jako teško objasniti šta je FBiH. Primjera radi, kada je Ejup Ganić kao predsjednik FBiH dolazio u Tursku, Turci su me pitali šta je s Izetbegovićem, da li je umro, jer nisu znali razliku između države i entiteta. Morao sam ih uvjeravati da je Izetbegović živ", prisjetio se.
Ljudi ih iz zelje da stvarno pomognu BiH KRITIKOVALI, ali kurko jarane

Nema alije ima neki drugi istomisljenik u bosnjaka. Identicno ponasanje u svemu i dan danas. Neka, biće.. prođoše godine dzungla ostaje.

I da, 300M dolara.tada je otislo.u HR za izgradnju autoceste kada je Hrvatska za jako.kratak period napravila 500-600km
Danguba

#340 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Danguba »

Hajmo sjest i plakat.
Haris.ba

#341 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

Danguba wrote: 07/02/2026 22:26
Zasto sada vlada FBiH ne iskoristi priliku pa upregne Bechtel i da im da izgrade pored Juzne interkonekcije i autoput V.Kladusa-Sarajevo-Gorazde, Sarajevo-Tuzla-Brcko pa bilo to kreditno zaduznje ili koncesija.
Zato sto se onda kvari sistem malih dionica gdje se mogu pojaviti odredjene domace firme.

Ima i dodatni element gdje je problem papirologija.
Skoro pa je nemoguce brzo ijedan projekat zavrsiti jer je sporo rjesavanje oko imovine, i sada se jos vise zakocilo oko drzavne imovine.

Evo, sad da na, neko pokloni 10 milijardi dolara, ne bi nista specijalno brze pravilo nego sto se pravi sada.
Naslovnica

#342 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Naslovnica »

Sve ostalo je ropstvo.

Labirint

#343 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Labirint »

Haris.ba wrote: 08/02/2026 08:19
Danguba wrote: 07/02/2026 22:26
Zato sto se onda kvari sistem malih dionica gdje se mogu pojaviti odredjene domace firme.

Ima i dodatni element gdje je problem papirologija.
Skoro pa je nemoguce brzo ijedan projekat zavrsiti jer je sporo rjesavanje oko imovine, i sada se jos vise zakocilo oko drzavne imovine.

Evo, sad da na, neko pokloni 10 milijardi dolara, ne bi nista specijalno brze pravilo nego sto se pravi sada.
Ne bi specijalno brze nego ne bi nikako brze, za ove dionice tj poteze sto je neko gore nabrojao bi sigurno 5 godina trebalo da se razrijesi imovinsko-pravna situacija a kamoli sta drugo. Nama su zemljisne knjige u haosu, opstinske administracije zaduzene za takve stvari prespore i nepismene o planiranju samih dionica da ne govorim prostorno-planskoj dokumentaciji i slicno... sutra da Behtel ili neki China Group dodje i kaze evo 10 milijardi dje da se kopa trebalo bi nam par godina da upremo prstom... i ovo oko plina nema nista, obicno mazanje ociju predizborno i natezanje ciji je veci, ne znam samo znaci li ovo sve da 2028 ako ukinu ruse u totalu mi ga famflamo onda ?
Haris.ba

#344 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

Labirint wrote: 08/02/2026 08:46 i ovo oko plina nema nista, obicno mazanje ociju predizborno i natezanje ciji je veci, ne znam samo znaci li ovo sve da 2028 ako ukinu ruse u totalu mi ga famflamo onda ?
Sada se pokusava na srbijanski nacin. Da se donese poseban zakon za juznu za Amere (vec je donesen konkretno za BH gas), ali da se u tom zakonu "skrate" redovne procedure.
Sta ce biti - vidjecemo.

Po trenutnom, 2028.nema ruskog gasa. Ali, ima npr.azerski iz Turske. Azeri su se vec prije nekoliko godina sami nudili, ali su otjerani iz vlade. Kao da je neko nas ugradjen u ruski gas? :mrgreen:
A, sada kako su se pojavili Ameri mi i ne smijemo i pomisliti da gledamo prema istoku.
BAK-eV

#345 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by BAK-eV »

Naslovnica wrote: 08/02/2026 08:45

Sve ostalo je ropstvo.

Ipak nije bilo na kraju onako, kako je on zamisljao.
BAK-eV

#346 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by BAK-eV »

Haris.ba wrote: 08/02/2026 09:02
Labirint wrote: 08/02/2026 08:46 i ovo oko plina nema nista, obicno mazanje ociju predizborno i natezanje ciji je veci, ne znam samo znaci li ovo sve da 2028 ako ukinu ruse u totalu mi ga famflamo onda ?
Sada se pokusava na srbijanski nacin. Da se donese poseban zakon za juznu za Amere (vec je donesen konkretno za BH gas), ali da se u tom zakonu "skrate" redovne procedure.
Sta ce biti - vidjecemo.

Po trenutnom, 2028.nema ruskog gasa. Ali, ima npr.azerski iz Turske. Azeri su se vec prije nekoliko godina sami nudili, ali su otjerani iz vlade. Kao da je neko nas ugradjen u ruski gas? :mrgreen:
A, sada kako su se pojavili Ameri mi i ne smijemo i pomisliti da gledamo prema istoku.
Ne treba uopste smatrati,da je americki gas nesto dobro za nas.
Ko ce to platiti?
zigzag

#347 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zigzag »

muradif iz bugojna, za njega se valjda i pravi :lol: :lol: :lol:
Haris.ba

#348 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

BAK-eV wrote: 09/02/2026 12:56 Ne treba uopste smatrati,da je americki gas nesto dobro za nas.
Ko ce to platiti?

Onaj ko ima za milijardu godisnje za kladare.
BAK-eV

#349 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by BAK-eV »

Haris.ba wrote: 09/02/2026 13:15
BAK-eV wrote: 09/02/2026 12:56 Ne treba uopste smatrati,da je americki gas nesto dobro za nas.
Ko ce to platiti?

Takvi ne posluju sa gasom.

U EU sada propadaju male firme, jer im je taj tecni gas mnogo skuplji od ruskog.
Haris.ba

#350 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

BAK-eV wrote: 09/02/2026 13:30
Haris.ba wrote: 09/02/2026 13:15
Ko ce to platiti?

Takvi ne posluju sa gasom.

U EU sada propadaju male firme, jer im je taj tecni gas mnogo skuplji od ruskog.
Ne kontas. Narod koji ima za kladare milijarduikusur, za cigare i alkohol nebrojene stotine miliona, on ce platiti gas.

To sto ce propadati neke firme je nebitno. Ako misle da ima jeftinije neka nadju.
Post Reply