Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Auto je super. ali hajde nam daj iskrenu ocjenu tog mjenjaca jer ja to nikako nisam mogao svariti... prve tri brzine salta ko da je teški početnik... ne zna gdje će, kad, kako... ma haos. Kad god sam sjeo odmah sam prebacivao u manual mode. Plus debilno nema P nego ga moraš u N ostaviti i ručnu dići..
Presao sam nekih 100ak km u 2 dana, mjenjac je spor uzas, pogotovo kod kretanja iz stajanja. Prelaz iz 1 u 2 sporiji nego kod viših brzina. Isto kao da je tako programiran namjerno da se sacuva. Vec gore iz 3-4-5-6 je bolje, ali ne sjajno. Kad se salta iz vece u manju to izgleda malo bolje.
Imao sam priliku voziti i Alfin SeleSpeed, ista stvar.
DSG i pravi automatik je za ovo svemirac.
Moze se mjenjac ostaviti u auto modu ili R, ali kod ponovnog pokretanja trazi da bude u N. Rucnu povlači automatski.
To je normalno za taj mjenjac, ako ti išta znači nije skup za popravku i može puno preći. Osim toga vodjet ćeš to je jako zahvalno auto, veliko, prostrano, malo troši, jeftin za održavati.
Jedino glupa veličina guma, mislim skupa 215 55 R17 ali tebi mogu i 215 60 r16
beco wrote: ↑08/02/2026 18:31
To je normalno za taj mjenjac, ako ti išta znači nije skup za popravku i može puno preći. Osim toga vodjet ćeš to je jako zahvalno auto, veliko, prostrano, malo troši, jeftin za održavati.
Jedino glupa veličina guma, mislim skupa 215 55 R17 ali tebi mogu i 215 60 r16
Na njemu je badzo stavio nove TOYO zimske 225/50/17, kaze 70€ jeftinije po komadu od originalne dimenzije. Ne struze nigdje, ne zapinje nigdje. Vidjecu sta za ljetne kad bude vrijeme.
Neće one strugati nigdje, može on i 18 samo auto nije homologizirano za tu veličinu, u BiH ti to niko neće gledati ali ako odeš u neku ozbiljniju zemlju EU mogli bi ti praviti problem.
sime_cipol wrote: ↑08/02/2026 17:43
Presao sam nekih 100ak km u 2 dana, mjenjac je spor uzas, pogotovo kod kretanja iz stajanja. Prelaz iz 1 u 2 sporiji nego kod viših brzina. Isto kao da je tako programiran namjerno da se sacuva. Vec gore iz 3-4-5-6 je bolje, ali ne sjajno. Kad se salta iz vece u manju to izgleda malo bolje.
Moze se mjenjac ostaviti u auto modu ili R, ali kod ponovnog pokretanja trazi da bude u N. Rucnu povlači automatski.
sime_cipol wrote: ↑08/02/2026 17:43
Za te pare ne da je dobar nego odlican
Najbolji mjenjac na svijetu, ja ne znam da je neko bolji napravio
beco wrote: ↑08/02/2026 21:59
Care moj uhvati te Njemačka kontrola na autobahnu ide kazna, vandredni tehnicki i šlepa kući ako ne otkloniš kvar, sve na tvoj račun 3000+ eura
i sta bude kada se probudis?
nemaju drugog posla nego na nekom oldtimeru stranih tabli gledati je li stavio 215 ili 225 gume
beco wrote: ↑08/02/2026 21:59
Care moj uhvati te Njemačka kontrola na autobahnu ide kazna, vandredni tehnicki i šlepa kući ako ne otkloniš kvar, sve na tvoj račun 3000+ eura
i sta bude kada se probudis?
nemaju drugog posla nego na nekom oldtimeru stranih tabli gledati je li stavio 215 ili 225 gume
Zbog ovakvog razmisljanja u BiH prolaze auta tehnicki pojedena korozijom da te cuko ujede dok stojiš na semaforu
U Slovačkoj, na tehničkom pregledu gledaju i brzinski indeks gume i maksimalnu brzinu vozila prema katalogu.
Nema veze što je maksimalna brzina na auto putu 130 km/h + 5% tolerancija.
Ti i u Njemačkoj možeš dobiti kaznu kad te zaustavi ako nemaš broj sigurnosnih prsluka koliko je ljudi u autu, čak još traže da imaš broj maski ko broj ljudi u autu zaostalo od Corone i da naravno da više strane registracije provjeravaju.
beco wrote: ↑09/02/2026 07:06
Ti i u Njemačkoj možeš dobiti kaznu kad te zaustavi ako nemaš broj sigurnosnih prsluka koliko je ljudi u autu, čak još traže da imaš broj maski ko broj ljudi u autu zaostalo od Corone i da naravno da više strane registracije provjeravaju.
u njemackoj je obavezan samo jedan prsluk. a maske dvije.
Moze se i avion srusiti pa svi letimo.
Za 15 dana nedavno provedenih na autobahnu, niko me nije pogledao, a bilo je policije… ako dodje do toga da ti gleda dimenzije guma, on se nameracio vec i naci ce ti nesto drugo.
Ako neko godisnje provede par mjeseci u njemackoj vozeci auto, onda ce se vise upoznati sa detaljima i prilagoditi se da smanji rizik.
Kada sam prije par g bio u americi, zaustavi me policija, ispostavilo se da je istekla registracija rentanom autu, objasnio ljudima, pokazao dokaze i zavrseno, pustili me da idem. Mogli su oduzeti auto, mogli su svasta nesto, kao sto rekoh, rang price moze se avion srusiti.
Bacati floskule da bi se samo nesto napisalo na forumu je posebna disciplina, ima se valjda previse slobodnog vremena.