Ja sam dugo vremena imala tripofobiju od njih, bilo me strah da ih jedem jer su mi one rupe na pipcima izazivale uzas nelagodu. Ali sad naredim da mi nasjeckaju da ne vidim krugove i rupetine, i onda mogu jesti, ukusna je.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Digla_da_kreci
#32426 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam dugo vremena imala tripofobiju od njih, bilo me strah da ih jedem jer su mi one rupe na pipcima izazivale uzas nelagodu. Ali sad naredim da mi nasjeckaju da ne vidim krugove i rupetine, i onda mogu jesti, ukusna je.
- xPaco1337
#32427 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
MelbourneZoomZoomKiwi wrote: ↑06/02/2026 18:09Pa vidi, sve zavisi od toga u kojem dijelu Australije i kojem gradu.
Većina stvari ovih svakodnevnih je ovdje u Aotearoi jeftinija nego u BiH, ali ne puno.
E sad Australija je definitivno skuplja od Aotearoi i vjerujem da su cijene veće, u nekim možda slučajevima iste kao u BiH, sumnjam da su niže.
Ali zato jbg, u Aotearoi su plate 3-4x veće nego u BiH za isti posao, a u Australiji još 50% veće nego ovdje kod mene.
- ZoomZoomKiwi
#32428 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ih Melbs je žara pravo. Sumnjam da je jeftinije nego u BiH. Ali nisam bio, ne znam.
Kako god, sa tamošnjim platama je sasvim sigurno lakše i pristupačnije nego ekvivalentno na Balkanu.
Kako god, sa tamošnjim platama je sasvim sigurno lakše i pristupačnije nego ekvivalentno na Balkanu.
- stubrijez
#32429 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Intersantan stav... rahatlandski.Didier wrote: ↑06/02/2026 09:58Kad izračunaš troškove, to će ti sve na kraju doći na manje-više isto.ibizza wrote: ↑04/02/2026 11:30 Evo, da vratimo temu na fabricke postavke.
Isplati li se preseliti iz Sarajeva u Ljubljanu, ista pozicija, plata koja je ovdje u KM-ovima, gore je u EUR-ima? Ujedno, supruga radi u jednoj slovenskoj firmi, tako da bi se i ona mogla prebaciti, te bi i kod nje KM-ovi mogli preci u EUR-e![]()
Vise mislim , da li je Ljubljana prava promjena, da li nudi to nesto zbog cega bi se isplatilo iseliti iz Sarajeva.
Godinama sam sanjao o Beču, nisam uspio dobiti posao/vizu, sada se otvori Ljubljana kao grom iz vedra neba.
Razlika je u tome što nećeš imati nikog svog, djeca će biti daleko od nana, deda, tetki i sl., a zbog škole neće moći često ići u Bosnu.
Vidjećeš neke nove perspektive, te možda više i uštedjeti, pa moći sebi priuštiti nešto malo više, ali ćeš vjerovatno to opet potrošiti u Bosni.
Da li se "isplati otići", finansijski možda i da, ali sve što imaš ovdje, tamo nećeš imati, i obrnuto, tako da sam sebi moraš odgovoriti na to pitanje.
A Slovenija ja super, za razliku od ovih odvratnih zemalja s njemačkog govornog područja.
I na kraju jos ovo odvratne zemlje njemackog govornog podrucja..?
- Didier
#32430 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nemoj se ljutiti, ali ti si se prije nekoliko stranica sam diskvalifikovao iz bilo kakve rasprave, o bilo kojoj temi. Meni je ispod nivoa sjediti u istoj sobi s ravnozemljašem.stubrijez wrote: ↑06/02/2026 20:29Intersantan stav... rahatlandski.Didier wrote: ↑06/02/2026 09:58Kad izračunaš troškove, to će ti sve na kraju doći na manje-više isto.ibizza wrote: ↑04/02/2026 11:30 Evo, da vratimo temu na fabricke postavke.
Isplati li se preseliti iz Sarajeva u Ljubljanu, ista pozicija, plata koja je ovdje u KM-ovima, gore je u EUR-ima? Ujedno, supruga radi u jednoj slovenskoj firmi, tako da bi se i ona mogla prebaciti, te bi i kod nje KM-ovi mogli preci u EUR-e![]()
Vise mislim , da li je Ljubljana prava promjena, da li nudi to nesto zbog cega bi se isplatilo iseliti iz Sarajeva.
Godinama sam sanjao o Beču, nisam uspio dobiti posao/vizu, sada se otvori Ljubljana kao grom iz vedra neba.
Razlika je u tome što nećeš imati nikog svog, djeca će biti daleko od nana, deda, tetki i sl., a zbog škole neće moći često ići u Bosnu.
Vidjećeš neke nove perspektive, te možda više i uštedjeti, pa moći sebi priuštiti nešto malo više, ali ćeš vjerovatno to opet potrošiti u Bosni.
Da li se "isplati otići", finansijski možda i da, ali sve što imaš ovdje, tamo nećeš imati, i obrnuto, tako da sam sebi moraš odgovoriti na to pitanje.
A Slovenija ja super, za razliku od ovih odvratnih zemalja s njemačkog govornog područja.
- jeza u ledja
#32431 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vjeruj mi da nisam nikad ni probao pripremati lignje.moimoi wrote: ↑06/02/2026 17:19 Lignja se inace ne cisti i ne reze na kolutove ako ne zelis da je kao guma. Samo se pri dnu zareze radi pijeska i izvuces joj kost. Velike lignje su jadranske.. te male su japanske tj oceanske.
Hoba je meni najdraza na salatu i ispod peke.
Koji dokumentarac?nisam i toku.
U Spaniji (Mediteran) sam jeo redovno te male u jednom od najpoznatijih jedaonica pa sam mislio da su donace. Sumnjam da su ih uvozili iz Japana al nista me ne bi cudilo.
Ja sam pretpostavljao da su bebe u pitanju.
- stubrijez
#32432 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne ljutim se drug, nemoj se ti ljutit ali ne mogu da vjerujem da ima neko da nije skonto da je to zajebancija i sprdnja...Didier wrote: ↑06/02/2026 20:43Nemoj se ljutiti, ali ti si se prije nekoliko stranica sam diskvalifikovao iz bilo kakve rasprave, o bilo kojoj temi. Meni je ispod nivoa sjediti u istoj sobi s ravnozemljašem.stubrijez wrote: ↑06/02/2026 20:29Intersantan stav... rahatlandski.Didier wrote: ↑06/02/2026 09:58
Kad izračunaš troškove, to će ti sve na kraju doći na manje-više isto.
- jeza u ledja
#32433 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Novi Zeland jeftini od Bosne???!! vauZoomZoomKiwi wrote: ↑06/02/2026 18:09Pa vidi, sve zavisi od toga u kojem dijelu Australije i kojem gradu.
Većina stvari ovih svakodnevnih je ovdje u Aotearoi jeftinija nego u BiH, ali ne puno.
E sad Australija je definitivno skuplja od Aotearoi i vjerujem da su cijene veće, u nekim možda slučajevima iste kao u BiH, sumnjam da su niže.
Ali zato jbg, u Aotearoi su plate 3-4x veće nego u BiH za isti posao, a u Australiji još 50% veće nego ovdje kod mene.
Posto su vam jaja tamo? Hajd brzo
- Didier
#32434 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kratko sam čitao, ali s obzirom da sam svašta vidio na ovoj temi, pomislio sam da je ozbiljno.
Povlačim onda svoje riječi i izvinjavam se.
RahatLand je baš kul. Moguće da je imao utjecaj na mene, ali ja slično pišem već godinama, čak i prije nego sam se vratio u Sarajevo.
- Edin H.
#32435 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
stubrijez wrote: ↑06/02/2026 20:29 Evo, da vratimo temu na fabricke postavke.
- ZoomZoomKiwi
#32436 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ili je isto ili je malo jeftinije.jeza u ledja wrote: ↑06/02/2026 21:19Novi Zeland jeftini od Bosne???!! vauZoomZoomKiwi wrote: ↑06/02/2026 18:09Pa vidi, sve zavisi od toga u kojem dijelu Australije i kojem gradu.
Posto su vam jaja tamo? Hajd brzo![]()
Jaja ako su iz kaveznog uzgoja su cca 0.50 komad, zavisi gdje.
Iz slobodnog uzgoja su od 1.00 pa na više po komadu.
- stubrijez
#32437 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I svi aktivisti, nemoj ubijat hajvane, daj vjestacko krzno, nemoj jest meso smanji klanje, onda onaj ne jede svinjetinu kaze jevrej, musliman OK, onaj nedce krave hindus a svi tamane kokosi, jaja nemilice. Gledam na googlo kaze dnevno se pojede miloijarda jaja jest al u panjevima: Svaki drugo indijac da pojede danas dvoje eto cifre, da ne idemo istocnije. Niko ne zna taj tragicni bilans...
- drag_gost
#32438 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije istina druze. Plate su dosta dobre u Australiji, pa se to ne osjeti, medjutim porediti cijene sa Slovenijom je nemoguce. Napisao sam ti cijene ranije. Neke namirnice su stvarno jeftinije nego u Bosni, a i Sloveniji (puter, mlijeko - osnovna cijena, eurokremi i generalno sirevi), medjutim sve ostalo je skuplje. Ovdje su svi poslodavci obavezni da placaju takozvani superannuation, 11.5% od bruto plate mjesecno je minimum. To je penzijska stednja. Do penzije se ustedi dosta.xPaco1337 wrote: ↑06/02/2026 19:17MelbourneZoomZoomKiwi wrote: ↑06/02/2026 18:09Pa vidi, sve zavisi od toga u kojem dijelu Australije i kojem gradu.
Last edited by drag_gost on 06/02/2026 22:36, edited 1 time in total.
-
Hendrix
#32439 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa jednostavno je nemoguce da su toliko jeftiniji a valuta im skoro pola vrijednosti Eura. Nabavljaju robu ko i sve zemlje, kako platiti taj uvoz manjom valutom a da bude jeftino?
Plus im je satnica ogromna i nekonkurentni su na trzistu osim kada je rijec o izvozu ruda i gasa. A to sve ode vani jer su prodali sve svoje privatnicima sto mi je fascinantno. Arapi zaradjuju vise od njih na svojim resursima. Ovo direktno znam jer sam par godina radio na projektu za Aus i gledao njihove satnice.
Dobijes ti veliku platu ali to zacas ode na troskove. Balansirana kifla i somun.
I moj prvi post nije bio da ocrnim Australiju, zive ljudi ko i svi mi i 100 puta bolje. Ali tvrdnje da su stvari 2-3 puta jeftinije...to je vec smijesno.
Plus im je satnica ogromna i nekonkurentni su na trzistu osim kada je rijec o izvozu ruda i gasa. A to sve ode vani jer su prodali sve svoje privatnicima sto mi je fascinantno. Arapi zaradjuju vise od njih na svojim resursima. Ovo direktno znam jer sam par godina radio na projektu za Aus i gledao njihove satnice.
Dobijes ti veliku platu ali to zacas ode na troskove. Balansirana kifla i somun.
I moj prvi post nije bio da ocrnim Australiju, zive ljudi ko i svi mi i 100 puta bolje. Ali tvrdnje da su stvari 2-3 puta jeftinije...to je vec smijesno.
- drag_gost
#32440 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nabavljaju robu, ali jako mnogo i izvoze. Jedan su od najvecih izvoznika uranija, uglja, zlata, litija na svijetu. Najveci su izvoznik zeljeza na svijeta koliko znam. Najvise uvoze elektroniku i auta, ali to jeste jeftinije nego u BiH. Blizina Kine i Tajvana cini svoje. Zavisi cime se bave, znam bracne parove koji ustede po 10 hiljada mjesecno od plate samo. Ono sto je disproporcionalno skupo je renta. Ako si u Sidneju i hoces kucu za porodicu negdje malo van grada, sa 2-3 spavace i 2 wc-a, moraces izdvojiti izmedju 1200 do 2000 dolara sedmicno. Cijena ce zavisiti od blizine i od toga da li je namjestena. Ako nije namjestena, moraces minimalno izdvojiti jos 15 000 da je namjestis. Ako si u manjem mjestu, cijene rente su naravno manje, mozes biti zadovoljan sa 600 - 800 dolara sedmicno za takvu kucu, blizu centra. Dakle, pisem o prosjecnim kucama, bez bazena, visecih vrtova, grcke gradnje. Prosjecne kuce. Za sve elitnije od toga, elitnije se mora i platiti. Sto se tice kvaliteta gradnje, ona je vala onako. Kuce su suplje jer su zime blage. Vjetar cesto puse kroz kucu, ali to je neki standard ovdje. Ljeta su zestoka, ali i to zavisi od toga gdje si u Australiji. Ogromna je, ali je naseljena najvise po obalama jugoistocno, juzno i zbog Pertha jugozapadno. Ljudi nisu svjesni da ti mozes putovati 15 sati autom i ni ne izaci iz drzave u kojoj si, dok ces u Europi za 15 sati proci kroz 3 drzave.Hendrix wrote: ↑06/02/2026 22:35 Pa jednostavno je nemoguce da su toliko jeftiniji a valuta im skoro pola vrijednosti Eura. Nabavljaju robu ko i sve zemlje, kako platiti taj uvoz manjom valutom a da bude jeftino?
Plus im je satnica ogromna i nekonkurentni su na trzistu osim kada je rijec o izvozu ruda i gasa. Ovo direktno znam jer sam par godina radio na projektu za Aus i gledao njihove satnice.
Dobijes ti veliku platu ali to zacas ode na troskove. Balansirana kifla i somun.![]()
- stubrijez
#32441 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imam jednog skolskog u Melburnu i jednu rodicu zaboravio sam gore na sjevernoj obali... davno su kupili svoje kuce. Siguran sam unutar prvih 5 godina boravka. Kako vidim zive bas dobro, putuju imaju sve sto im treba i vise... ona je doktorica pa razumijem a ovaj dole nista posebno, logistika, radnil, SSS, sta sam primjetio rekao bih dosta opusteniji po pitanju karijerizma i tempa za razliku mi i npr. USA... sto se tice drzave ne znam ima li jos neka da je ujedno i kontinent stoga su jasni ekvivalenti velicine i svega sto ide uz to.drag_gost wrote: ↑06/02/2026 22:47Nabavljaju robu, ali jako mnogo i izvoze. Jedan su od najvecih izvoznika uranija, uglja, zlata, litija na svijetu. Najveci su izvoznik zeljeza na svijeta koliko znam. Najvise uvoze elektroniku i auta, ali to jeste jeftinije nego u BiH. Blizina Kine i Tajvana cini svoje. Zavisi cime se bave, znam bracne parove koji ustede po 10 hiljada mjesecno od plate samo. Ono sto je disproporcionalno skupo je renta. Ako si u Sidneju i hoces kucu za porodicu negdje malo van grada, sa 2-3 spavace i 2 wc-a, moraces izdvojiti izmedju 1200 do 2000 dolara sedmicno. Cijena ce zavisiti od blizine i od toga da li je namjestena. Ako nije namjestena, moraces minimalno izdvojiti jos 15 000 da je namjestis. Ako si u manjem mjestu, cijene rente su naravno manje, mozes biti zadovoljan sa 600 - 800 dolara sedmicno za takvu kucu, blizu centra. Dakle, pisem o prosjecnim kucama, bez bazena, visecih vrtova, grcke gradnje. Prosjecne kuce. Za sve elitnije od toga, elitnije se mora i platiti. Sto se tice kvaliteta gradnje, ona je vala onako. Kuce su suplje jer su zime blage. Vjetar cesto puse kroz kucu, ali to je neki standard ovdje. Ljeta su zestoka, ali i to zavisi od toga gdje si u Australiji. Ogromna je, ali je naseljena najvise po obalama jugoistocno, juzno i zbog Pertha jugozapadno. Ljudi nisu svjesni da ti mozes putovati 15 sati autom i ni ne izaci iz drzave u kojoj si, dok ces u Europi za 15 sati proci kroz 3 drzave.Hendrix wrote: ↑06/02/2026 22:35 Pa jednostavno je nemoguce da su toliko jeftiniji a valuta im skoro pola vrijednosti Eura. Nabavljaju robu ko i sve zemlje, kako platiti taj uvoz manjom valutom a da bude jeftino?
Plus im je satnica ogromna i nekonkurentni su na trzistu osim kada je rijec o izvozu ruda i gasa. Ovo direktno znam jer sam par godina radio na projektu za Aus i gledao njihove satnice.
Dobijes ti veliku platu ali to zacas ode na troskove. Balansirana kifla i somun.![]()
-
sumirprimus
- drag_gost
#32443 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Izolovani su dosta, odatle problemi sa alkoholom (kao i svaka otocna zemlja), medjutim zbog toga su se i okrenuli sebi i na kraju napravili dobru klimu za zivot. Opusteni su u svemu, nema neke zurbe, to uglavnom donesu Amerikanci ili Europljani. Lokalci su jako jednostavni i imaju konjske zivce.stubrijez wrote: ↑06/02/2026 23:19Imam jednog skolskog u Melburnu i jednu rodicu zaboravio sam gore na sjevernoj obali... davno su kupili svoje kuce. Siguran sam unutar prvih 5 godina boravka. Kako vidim zive bas dobro, putuju imaju sve sto im treba i vise... ona je doktorica pa razumijem a ovaj dole nista posebno, logistika, radnil, SSS, sta sam primjetio rekao bih dosta opusteniji po pitanju karijerizma i tempa za razliku mi i npr. USA... sto se tice drzave ne znam ima li jos neka da je ujedno i kontinent stoga su jasni ekvivalenti velicine i svega sto ide uz to.drag_gost wrote: ↑06/02/2026 22:47Nabavljaju robu, ali jako mnogo i izvoze. Jedan su od najvecih izvoznika uranija, uglja, zlata, litija na svijetu. Najveci su izvoznik zeljeza na svijeta koliko znam. Najvise uvoze elektroniku i auta, ali to jeste jeftinije nego u BiH. Blizina Kine i Tajvana cini svoje. Zavisi cime se bave, znam bracne parove koji ustede po 10 hiljada mjesecno od plate samo. Ono sto je disproporcionalno skupo je renta. Ako si u Sidneju i hoces kucu za porodicu negdje malo van grada, sa 2-3 spavace i 2 wc-a, moraces izdvojiti izmedju 1200 do 2000 dolara sedmicno. Cijena ce zavisiti od blizine i od toga da li je namjestena. Ako nije namjestena, moraces minimalno izdvojiti jos 15 000 da je namjestis. Ako si u manjem mjestu, cijene rente su naravno manje, mozes biti zadovoljan sa 600 - 800 dolara sedmicno za takvu kucu, blizu centra. Dakle, pisem o prosjecnim kucama, bez bazena, visecih vrtova, grcke gradnje. Prosjecne kuce. Za sve elitnije od toga, elitnije se mora i platiti. Sto se tice kvaliteta gradnje, ona je vala onako. Kuce su suplje jer su zime blage. Vjetar cesto puse kroz kucu, ali to je neki standard ovdje. Ljeta su zestoka, ali i to zavisi od toga gdje si u Australiji. Ogromna je, ali je naseljena najvise po obalama jugoistocno, juzno i zbog Pertha jugozapadno. Ljudi nisu svjesni da ti mozes putovati 15 sati autom i ni ne izaci iz drzave u kojoj si, dok ces u Europi za 15 sati proci kroz 3 drzave.Hendrix wrote: ↑06/02/2026 22:35 Pa jednostavno je nemoguce da su toliko jeftiniji a valuta im skoro pola vrijednosti Eura. Nabavljaju robu ko i sve zemlje, kako platiti taj uvoz manjom valutom a da bude jeftino?
- stubrijez
#32444 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ja mislim da nemaju vise problema sa alk. nego mi ..drag_gost wrote: ↑06/02/2026 23:25Izolovani su dosta, odatle problemi sa alkoholom (kao i svaka otocna zemlja), medjutim zbog toga su se i okrenuli sebi i na kraju napravili dobru klimu za zivot. Opusteni su u svemu, nema neke zurbe, to uglavnom donesu Amerikanci ili Europljani. Lokalci su jako jednostavni i imaju konjske zivce.stubrijez wrote: ↑06/02/2026 23:19Imam jednog skolskog u Melburnu i jednu rodicu zaboravio sam gore na sjevernoj obali... davno su kupili svoje kuce. Siguran sam unutar prvih 5 godina boravka. Kako vidim zive bas dobro, putuju imaju sve sto im treba i vise... ona je doktorica pa razumijem a ovaj dole nista posebno, logistika, radnil, SSS, sta sam primjetio rekao bih dosta opusteniji po pitanju karijerizma i tempa za razliku mi i npr. USA... sto se tice drzave ne znam ima li jos neka da je ujedno i kontinent stoga su jasni ekvivalenti velicine i svega sto ide uz to.drag_gost wrote: ↑06/02/2026 22:47
Nabavljaju robu, ali jako mnogo i izvoze. Jedan su od najvecih izvoznika uranija, uglja, zlata, litija na svijetu. Najveci su izvoznik zeljeza na svijeta koliko znam. Najvise uvoze elektroniku i auta, ali to jeste jeftinije nego u BiH. Blizina Kine i Tajvana cini svoje. Zavisi cime se bave, znam bracne parove koji ustede po 10 hiljada mjesecno od plate samo. Ono sto je disproporcionalno skupo je renta. Ako si u Sidneju i hoces kucu za porodicu negdje malo van grada, sa 2-3 spavace i 2 wc-a, moraces izdvojiti izmedju 1200 do 2000 dolara sedmicno. Cijena ce zavisiti od blizine i od toga da li je namjestena. Ako nije namjestena, moraces minimalno izdvojiti jos 15 000 da je namjestis. Ako si u manjem mjestu, cijene rente su naravno manje, mozes biti zadovoljan sa 600 - 800 dolara sedmicno za takvu kucu, blizu centra. Dakle, pisem o prosjecnim kucama, bez bazena, visecih vrtova, grcke gradnje. Prosjecne kuce. Za sve elitnije od toga, elitnije se mora i platiti. Sto se tice kvaliteta gradnje, ona je vala onako. Kuce su suplje jer su zime blage. Vjetar cesto puse kroz kucu, ali to je neki standard ovdje. Ljeta su zestoka, ali i to zavisi od toga gdje si u Australiji. Ogromna je, ali je naseljena najvise po obalama jugoistocno, juzno i zbog Pertha jugozapadno. Ljudi nisu svjesni da ti mozes putovati 15 sati autom i ni ne izaci iz drzave u kojoj si, dok ces u Europi za 15 sati proci kroz 3 drzave.
Da bude jasno... i ja njemu zavidim.
Last edited by stubrijez on 06/02/2026 23:37, edited 2 times in total.
-
melac
-
Bodkin
#32446 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zasto je bitno jel nesto jeftinije u bosni ili nije?
Zar nije bitnije sta mozes za platu koju zaradis?
Zar nije bitnije sta mozes za platu koju zaradis?
- drag_gost
- jeza u ledja
#32448 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesi siguran da su jaja u BiH toliko?ZoomZoomKiwi wrote: ↑06/02/2026 21:27Pa ili je isto ili je malo jeftinije.jeza u ledja wrote: ↑06/02/2026 21:19Novi Zeland jeftini od Bosne???!! vauZoomZoomKiwi wrote: ↑06/02/2026 18:09
Pa vidi, sve zavisi od toga u kojem dijelu Australije i kojem gradu.
Posto su vam jaja tamo? Hajd brzo![]()
Jaja ako su iz kaveznog uzgoja su cca 0.50 komad, zavisi gdje.
Iz slobodnog uzgoja su od 1.00 pa na više po komadu.
Evo bezveze proguglah, i izadje mi stranica i vijest od juce:
https://crna-hronika.info/skoljka-domac ... km/810132
Pise da su industrijska jaja 10 maraka po skoljci, odnosno 0.33KM po komadu, tj. 0.17 eura.
Cijene na NZ po tome sto si ti napisao, a i po ovom sto sam ja proguglao, su 0.5 NZD ili 0.25 eura, znaci 50% skuplja.
Sudeci po ovoj stranici, jaja na Novom Zelandu su u stvari druga najskuplja na svijetu poslije Svice.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/c ... itemId=11
Btw nadjoh u radnji ovdje jaja za $1.97, tj. $0.16 po komadu, ili 0.14 eura. Znaci jeftinija nego u BiH.
Govorimo sve o najjeftinijim jajima.
Potrazio sam na istoj stranici ima generalno kao cijena namirnica po zemljama, Australija na 13-om mjestu, SAD na 17-om i NZ na 31-om.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/r ... ayColumn=3
Ista lista od 2 godine prije, SAD, AUS i NZ su zajedno poredane od 12-14 mjesta. (Sto je to NZ tako ofalio?
BiH je na 99-om mjestu.
Posto kupio, po to prodao. (u NZD
- ZoomZoomKiwi
#32449 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hahahaa
Previše podataka i istraživanja o cijeni jaja.
Kupujem domaća, iz slobodnog uzgoja.
Maslac je jeftiniji
Svejedno mi da ti pravo kažem, ne kupujem na tone.
Previše podataka i istraživanja o cijeni jaja.
Kupujem domaća, iz slobodnog uzgoja.
Maslac je jeftiniji
Svejedno mi da ti pravo kažem, ne kupujem na tone.
- jeza u ledja
#32450 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma jaja, mlijeko, brasno, kurci palci, sta god bi moglo biti neko mjerilo.
Kontam da nema sanse da su cijene u BiH uopste usporedive sa NZ, AUS ili SAD, a i vecinom zapadne Evrope, ali eto znam da ima ljudi koji bi mnogo bolje to trebali znati.
No ima ljudi koji ne kupuju (ide zena umjesto njih
) ili ne prate bas puno cijene, pa onda oni ni ne znaju. Isto tako ima ljudi koji mnogo vise jedu vani, ili zive sami, i jednostavno troskovi i racunica im je totalno drukcija.
Naravno, jasno mi je da je razlika u cijenama namirnica BiH vs Zapad manja nego razlika u platama u drugom smjeru.
Nego de nam reci, ima li sta sto ti je zapalo za oci u zadnjih 6 mjeseci dole, a sto je ovako nevezano ni za sta?
Kontam da nema sanse da su cijene u BiH uopste usporedive sa NZ, AUS ili SAD, a i vecinom zapadne Evrope, ali eto znam da ima ljudi koji bi mnogo bolje to trebali znati.
No ima ljudi koji ne kupuju (ide zena umjesto njih
Naravno, jasno mi je da je razlika u cijenama namirnica BiH vs Zapad manja nego razlika u platama u drugom smjeru.
Nego de nam reci, ima li sta sto ti je zapalo za oci u zadnjih 6 mjeseci dole, a sto je ovako nevezano ni za sta?