Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tuitamo

#32326 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

izvrsni direktor wrote: 05/02/2026 19:10
ibizza wrote: 04/02/2026 20:12
moimoi wrote: 04/02/2026 19:10 1. Imate li djece? Ako da, kojeg su uzrasta?
2. Da li prelazite 4000 eura neta?
1. Da, dvoje. 8 godina(treci razred), 5,5 godina, u augustu puni 6 god.
2. Da
Idealna prilika..
Djeca se zacas naviknu na novo. Pogotovo tako mlada.
Ako neces sad pristati otici, kad ces?
Imam svjez primjer u familiji, djeca 8 i 12 godina, mjesec dana je bio stres djeci, vec poslije su poceli da pricaju o novom drustvu i odlasku na rodjendan novih drugara.
A za tri mjeseca se vec poceli da stide kako im roditelji lose pricaju njemacki i ispravljaju im gramatiku :D
Bajka.
drag_gost

#32327 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

tuitamo wrote: 05/02/2026 07:23 Porodici je najbitnije da je zajedno. Da je blizu. To čini život. Ljubav i energija koja se tu dobija i razmijeni ne može nadoknaditi forum i stalni boravak na njemu ovih polu-izgubljenih duša tuđine.

Svi ljudi su prolazni u životu a porodica ostaje do kraja. Uzeti svojim roditeljima unuče iz života a djeci ljubav deda i nana ne opravdava nikakva veća plata ili veći standard. Raumijem one koje nemaju alternativu.

Imam poznanika koji je odveo djecu u sličnoj dobi. Katastrofa. Plač. Djeca se na kraju zaključala na odmoru u Bosni i nisu htjeli nazad u Njemačku. Na kraju on otišao sam. I ubrzo se vratio u BiH za stalno.
Nije vrijedno.
Porodica je u ovom slucaju ocito zajedno, u Ljubljani. Sto se tice sire familije, odnosno dede, nane, amidze, ujke, daidze, stricevi, svi oni imaju svoje zivote. Naravno da nije lako, ali ta prica o nekom uzimanju nekoga nekome i o gubitku identiteta samo otezava ovakve zivotne odluke. Razumijem i jedne i druge naravno, to nisu lake odluke, medjutim da li je bitnije dati djetetu da dise smog, da je izlozeno svim carima zivota u BiH zbog nekih 5-15 godina koliko ce te dede i nane jos zivjeti (ukoliko imaju srece) i time im bitno narusiti zdravlje, a sa druge strane napraviti neke lijepe uspomene ili omoguciti djeci da ima najbolju mogucu edukaciju, odrastanje, zdravstveni sistem, a samim time i pasos, ali ce imati manje uspomena sa dedama i nanama. Nane i dede uvijek mogu doci u posjetu i ostati tu par mjeseci, takodjer, danas se svaki dan moze i video poziv obaviti. Pored vrtica i svega, nije bas da je i u Sarajevu situacija da nane i dede odgajaju djecu kao ranije. Kako god, bitna je buducnost. Taj gubitak identiteta je suplja prica, on se ne gubi dobijanjem tudjeg pasosa, korijeni su uvijek tu ukoliko su roditelji normalni i rade na odogoju. Nekada je e ta prica o dedama i nanama izgovor jer se nije imalo muda otici. Naravno, radi se o prioritetima i te odluke nikada nisu lake.
Last edited by drag_gost on 05/02/2026 21:47, edited 1 time in total.
stubrijez

#32328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

SaraFina wrote: 05/02/2026 19:29
geralt wrote: 05/02/2026 18:35
jeza u ledja wrote: 05/02/2026 17:51 Jel ovo....

..otisla? :nevjerujem:
:bih: :pijani: :gunjastajl: :cuga: :violina: :kontrabas: :serbo: :jedekolac:

(ovaj zadnji je Rugi sa slaninom)
Dzaba se nadate. Vraćam se u neĐelju. Pa dok mačke nema, vi mišići vodite kolo! 😛
Bila si ti cini mi se na hladjenju dandva... kvorum je odigrao svoje. Naravno, tesko da si izvukla pouku. Ti da si neka macka ne bi se ovde sa kerovima naduravala. Ima i miseva...
Last edited by stubrijez on 05/02/2026 21:43, edited 1 time in total.
Ozimician

#32329 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ko planira ići - a ima djecu - što prije, to bolje.

Mislim i inače je što prije - to bolje, a s djecom je već urgentno.
stubrijez

#32330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

izvrsni direktor wrote: 05/02/2026 19:10
ibizza wrote: 04/02/2026 20:12
moimoi wrote: 04/02/2026 19:10 1. Imate li djece? Ako da, kojeg su uzrasta?
2. Da li prelazite 4000 eura neta?
1. Da, dvoje. 8 godina(treci razred), 5,5 godina, u augustu puni 6 god.
2. Da
Idealna prilika..
Djeca se zacas naviknu na novo. Pogotovo tako mlada.
Ako neces sad pristati otici, kad ces?
Imam svjez primjer u familiji, djeca 8 i 12 godina, mjesec dana je bio stres djeci, vec poslije su poceli da pricaju o novom drustvu i odlasku na rodjendan novih drugara.
A za tri mjeseca se vec poceli da stide kako im roditelji lose pricaju njemacki i ispravljaju im gramatiku :D
100%, sto puta cuo i vidio slicno
Ozimician

#32331 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

To je realna slika naših gastarbajtera. Takvih je 90%+ naših vani realno, djeca ih ispravljaju za gramatiku.

I šta takav roditelj onda može da nauči dijete i pomogne mu da savlada gradivo?
Ima ih itekako nemali procenat kojima djeca prevode poštu i službene dokumente.

U školi šta god da mu kažu - njegovo je da se poklopi i prihvati.
MMM1977

#32332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MMM1977 »

@SaraFina, da se ovo nije @KraljicaIzJajca vratila u Sarajevo? :?

Opljačkan sex shop u centru Sarajeva

https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-h ... eva/624192
stubrijez

#32333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ozimician wrote: 05/02/2026 14:17
Bodkin wrote: 05/02/2026 12:56
Ozimician wrote: 05/02/2026 12:49 @Bodkin

Da, ovo jeste tako. Znam konkretan slučaj gdje je žena, visokoobrazovana, dovela dvoje djece iz BiH u Njemačku, kćerka bila 2. ili 3. razred gimnazije, njemački joj bio B2 u BIH, spremali se za selidbu, uglavnom nema šanse da upiše gimnaziju u Njemačkoj, rekli joj integrationsklasse - Mittelschule, pa onda može dalje napredovati, u suštini ako bude dobra i sve to prođe, može najranije sa 21-22 god. da upiše fakultet i opet pitanje koji i gdje.

Na kraju se dešava da njene vršnjakinje iz BiH završavaju bachelor, a ona tek upisuje faks. Teoretski bi se dakle moglo desiti (što se i dešava) da te vršnjakinje sa bachelorom u BiH se prebace na Master u Njemačku (ili nađu posao u Njemačkoj) i tako prestignu tu djevojku easy u svemu.

Za mene je ta djevojka u svakom slučaju preseljenjem - na gubitku.

Tako moj savjet je za one koji misle seliti - prije nego djeca krenu u školu. Što prije, to bolje.
To je to. Ali ima tu dosta nijansi. Drug turcin mi je u holandiji pricao da je poslao malog u privatnu srednju. Kao holandjani su ksenofobi i malog ce poslati na neki tipa zanat ako ode u javnu skolu

Kad odes na master, isto ce te tjerati da ucis jezik prvo, iako su neki masteri ful na engleskom. I ja sam izgubio par godina zivota radi toga dok je moja raja uveliko radila. Sve to je investicija ali bi se moralo uzeti u obzir kod odluke

Ovo je sve od drzave do drzave naravno. Odes u US i nemas taj problem ali ti treba 150k samo da platis faks :D

I mislim da su ovo cak sekundarne stvari. Ta blizina porodice se ne moze kasnije u zivotu nadoknaditi. Kome je to bitno i ko se ne moze sa tim izboriti, ne treba ici
Pa eto imam iz svog okruženja visokoobrazovane porodice, koji su se kleli u Njemačku, koji kažu da nikad neće u BiH da se vrate i sl., ali skepsa im je proradila kad su djeca krenula u školu, posebno te više razrede (Gimnazija), i onda dijete rođeno u Njemačkoj, pohađalo redovno njemački vrtić, kroz osnovnu školu top učenik, iz etike npr. ne može da ima više od 3. I uz to redovno na usmenim dosta lošije ocjene nego na pismenim testovima...

Onda ti roditelji shvate da dijete u takvim uslovima će jako teško dostići nivo obrazovanja, koje su dostigli roditelji.
Izvini kolega... moram mali reply, prijetelj dosao 2023. istu jesen doveo porodicu, jedan sin odmah upisan u gimnasium. I sad naravno pohadja, jako dobar ucenik, aktivan i vanskolski itd. znaci iz Bosne u gimnaziju u Njemacku. Cisto da napisem, neko moze steci pogresnu sliku da se ljudi ne kolebaju, ima raznih situacija.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#32334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 05/02/2026 21:44 To je realna slika naših gastarbajtera. Takvih je 90%+ naših vani realno, djeca ih ispravljaju za gramatiku.

I šta takav roditelj onda može da nauči dijete i pomogne mu da savlada gradivo?
Ima ih itekako nemali procenat kojima djeca prevode poštu i službene dokumente.

U školi šta god da mu kažu - njegovo je da se poklopi i prihvati.
Joj al crnjacis :-D
Djeca nepismenih i malo pismenih i u bosni imaju otezavajucu okolnost i nemaju iste pocetne uslove u odnosu na djecu obrazovanih. Pa tako i u njemackoj..

Moja poenta je bila da djeca lako brzo uce jezik i mnogo brze od odraslih te isto tako i brze savladaju prepreke uklapanja u novo drustvo, i da je za malu djecu najmanji problem kako ce se uklopiti i hoce li naci novo drustvo..
Ozimician

#32335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

То svakako - ja svakome kažem s djecom - što prije odeš, to je bolje za njih. Djeca upijaju znanje kao spužve.
Ozimician

#32336 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

stubrijez wrote: 05/02/2026 21:53 Izvini kolega... moram mali reply, prijetelj dosao 2023. istu jesen doveo porodicu, jedan sin odmah upisan u gimnasium. I sad naravno pohadja, jako dobar ucenik, aktivan i vanskolski itd. znaci iz Bosne u gimnaziju u Njemacku. Cisto da napisem, neko moze steci pogresnu sliku da se ljudi ne kolebaju, ima raznih situacija.
Ne isključujem tu mogućnost, moguće je da su u Bavarskoj drugačija pravila nego negdje drugo. Za te stvari možda bolje neko da odgovori ko je prošao lično školski sistem u DE.

@elcaliente @PreWiBa
SaraFina

#32337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

MMM1977 wrote: 05/02/2026 21:51 @SaraFina, da se ovo nije @KraljicaIzJajca vratila u Sarajevo? :?

Opljačkan sex shop u centru Sarajeva

https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-h ... eva/624192
Jeste. 100% njenih ruku djelo! 😁 dilaće rekvizite dalje. Možda i po forumu kad se vrati, napravice crno trziste. 😇 Mislim, ona je u Sarajevu od juna 2024. Znam da me zvala na kafu, nekada u ljeto. Ali planira u EU trajno negdje.
ZoomZoomKiwi

#32338 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Moj bivši uposlenik otišao prije tri godine sa ženom i dva sina u Njemačku, ne sjećam se koji grad.

Tad su mu sinovi bili prvi i četvrti razred ovdje ako se dobro sjećam, nešto tako.

Uglavnom pošto mu je žena imala putovnicu išli su planski i svi su učili njemački prije polaska. Djeca bila izuzetno uspješna u BiH, i tamo su tako isto nastavila bez ikakvih problema ili bilo kakve diskriminacije po bilo kojoj osnovi.
tuitamo

#32339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

drag_gost wrote: 05/02/2026 21:38
tuitamo wrote: 05/02/2026 07:23 Porodici je najbitnije da je zajedno. Da je blizu. To čini život. Ljubav i energija koja se tu dobija i razmijeni ne može nadoknaditi forum i stalni boravak na njemu ovih polu-izgubljenih duša tuđine.

Svi ljudi su prolazni u životu a porodica ostaje do kraja. Uzeti svojim roditeljima unuče iz života a djeci ljubav deda i nana ne opravdava nikakva veća plata ili veći standard. Raumijem one koje nemaju alternativu.

Imam poznanika koji je odveo djecu u sličnoj dobi. Katastrofa. Plač. Djeca se na kraju zaključala na odmoru u Bosni i nisu htjeli nazad u Njemačku. Na kraju on otišao sam. I ubrzo se vratio u BiH za stalno.
Nije vrijedno.
Porodica je u ovom slucaju ocito zajedno, u Ljubljani. Sto se tice sire familije, odnosno dede, nane, amidze, ujke, daidze, stricevi, svi oni imaju svoje zivote. Naravno da nije lako, ali ta prica o nekom uzimanju nekoga nekome i o gubitku identiteta samo otezava ovakve zivotne odluke. Razumijem i jedne i druge naravno, to nisu lake odluke, medjutim da li je bitnije dati djetetu da dise smog, da je izlozeno svim carima zivota u BiH zbog nekih 5-15 godina koliko ce te dede i nane jos zivjeti (ukoliko imaju srece) i time im bitno narusiti zdravlje, a sa druge strane napraviti neke lijepe uspomene ili omoguciti djeci da ima najbolju mogucu edukaciju, odrastanje, zdravstveni sistem, a samim time i pasos, ali ce imati manje uspomena sa dedama i nanama. Nane i dede uvijek mogu doci u posjetu i ostati tu par mjeseci, takodjer, danas se svaki dan moze i video poziv obaviti. Pored vrtica i svega, nije bas da je i u Sarajevu situacija da nane i dede odgajaju djecu kao ranije. Kako god, bitna je buducnost. Taj gubitak identiteta je suplja prica, on se ne gubi dobijanjem tudjeg pasosa, korijeni su uvijek tu ukoliko su roditelji normalni i rade na odogoju. Nekada je e ta prica o dedama i nanama izgovor jer se nije imalo muda otici. Naravno, radi se o prioritetima i te odluke nikada nisu lake.
Drago mi je da ima konstruktivne replike bez ubjeđivanja iz perspektive ličnog poteza.

Vidi, to je vrlo jednostavno.
U Sloveniji žive Slovenci i stranci. U Njemačkoj žive Njemci i stranci.

U nekoliko faza života život stranca je sasvim OK i ima osnov zbog prilika koje se pružaju. U mnogo drugih faza život stranca je gorak. Samotnjački. Depresivan. Posebno u poodmakloj dobi.

Za djecu koja rastu u Bosni odlazak je šok. Korak unazad u školstvu. Integraciona odjeljenja. Kasnije slabiji rezulatati zbog drugog jezika.

Porodica je sve. Što je čovjek stariji više uviđa. Neko mora odraditi i 5-10godina u tuđini da to skonta. Kasnije bude kasno. Svezan u tuđini, bez ikog svog sa malo radosti i smisla životnog. Zato što smisao daje ono što te čini, identitet, porodica, domovina.
stubrijez

#32340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ozimician wrote: 05/02/2026 21:58
stubrijez wrote: 05/02/2026 21:53 Izvini kolega... moram mali reply, prijetelj dosao 2023. istu jesen doveo porodicu, jedan sin odmah upisan u gimnasium. I sad naravno pohadja, jako dobar ucenik, aktivan i vanskolski itd. znaci iz Bosne u gimnaziju u Njemacku. Cisto da napisem, neko moze steci pogresnu sliku da se ljudi ne kolebaju, ima raznih situacija.
Ne isključujem tu mogućnost, moguće je da su u Bavarskoj drugačija pravila nego negdje drugo. Za te stvari možda bolje neko da odgovori ko je prošao lično školski sistem u DE.

@elcaliente @PreWiBa
Ovo je blizak prijatelj... kazem kako jeste. NRW je u pitanju, cisto reply za pozitivan primjer. I da dodju stariji, da izgube dvije - tri godine to je nista spram onoga sta ce izgubiti u domovini.
Ozimician

#32341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

stubrijez wrote: 05/02/2026 22:01

@elcaliente @PreWiBa
Ovo je blizak prijatelj... kazem kako jeste. NRW je u pitanju, cisto reply za pozitivan primjer. I da dodju stariji, da izgube dvije - tri godine to je nista spram onoga sta ce izgubiti u domovini.
S ovim drugim dijelom se ne bih složio, po meni je bolja opcija da ne gube ništa, nego da lijepo završe do kraja gimnaziju u BiH, ako su već na tom nivou, završe i bachelor i onda se ispale na Master u EU i dalje mogu sta god žele, bez ikakvih gubitaka.
stubrijez

#32342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

tuitamo wrote: 05/02/2026 22:01
drag_gost wrote: 05/02/2026 21:38

Nije vrijedno.
Drago mi je da ima konstruktivne replike bez ubjeđivanja iz perspektive ličnog poteza.

Vidi, to je vrlo jednostavno.
U Sloveniji žive Slovenci i stranci. U Njemačkoj žive Njemci i stranci.

U nekoliko faza života život stranca je sasvim OK i ima osnov zbog prilika koje se pružaju. U mnogo drugih faza život stranca je gorak. Samotnjački. Depresivan. Posebno u poodmakloj dobi.

Za djecu koja rastu u Bosni odlazak je šok. Korak unazad u školstvu. Integraciona odjeljenja. Kasnije slabiji rezulatati zbog drugog jezika.

Porodica je sve. Što je čovjek stariji više uviđa. Neko mora odraditi i 5-10godina u tuđini da to skonta. Kasnije bude kasno. Svezan u tuđini, bez ikog svog sa malo radosti i smisla životnog. Zato što smisao daje ono što te čini, identitet, porodica, domovina.
:bih: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :bih:
stubrijez

#32343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ozimician wrote: 05/02/2026 22:02

@elcaliente @PreWiBa
S ovim drugim dijelom se ne bih složio, po meni je bolja opcija da ne gube ništa, nego da lijepo završe do kraja gimnaziju u BiH, ako su već na tom nivou, završe i bachelor i onda se ispale na Master u EU i dalje mogu sta god žele, bez ikakvih gubitaka.
Mislio sam na najgori scenarij cinicno dakle... ja ne bih preporucio studij, srednja OK i univerzitet vani.
Sto se tice gubljenja vremena dole tu sam expert, mogu da savjetujem. Od 1992 do 2022 sam apsolvirao sve faze odrona... zato kazem dvije godine su nista spram 20 ili 30.
Last edited by stubrijez on 05/02/2026 22:07, edited 1 time in total.
SaraFina

#32344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

stubrijez wrote: 05/02/2026 21:40
geralt wrote: 05/02/2026 18:35

:bih: :pijani: :gunjastajl: :cuga: :violina: :kontrabas: :serbo: :jedekolac:

(ovaj zadnji je Rugi sa slaninom)
Dzaba se nadate. Vraćam se u neĐelju. Pa dok mačke nema, vi mišići vodite kolo! 😛
Bila si ti cini mi se na hladjenju dandva... kvorum je odigrao svoje. Naravno, tesko da si izvukla pouku. Ti da si neka macka ne bi se ovde sa kerovima naduravala. Ima i miseva...
Nisam vala ni sata, nego sam na putu. a ti ravnozemljas i ostali miševi toliko ste beznačajni kao dio forumske zajednice, da se možete do Bajrama idućeg udruživati i zazivati konsekvence. 🥺 neko na forumu ne sudi ni po babu ni po stričevima. Pa kako niste vi šupirani, nisam ni ja. A da jesam, realnost je, da bi i vas trebalo. 🤣🤣🤣 sad idi i bistri o tome kako je zemlja ravna ploča.
Last edited by SaraFina on 05/02/2026 22:07, edited 1 time in total.
Ozimician

#32345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

stubrijez wrote: 05/02/2026 22:05

Mislio sam na najgori scenarij cinicno dakle... ja ne bih preporucio studij, srednja OK i univerzitet vani
Hmm... po ovome vidiš da baš nemaš dodira s tim, na bachelor vani je 10x teže upasti nego na Master.
stubrijez

#32346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

SaraFina wrote: 05/02/2026 22:06
stubrijez wrote: 05/02/2026 21:40

Nisam vala ni sata, nego sam na putu. a ti ravnozemljas i ostali miševi toliko ste beznačajni kao dio forumske zajednice, da se možete do Bajrama idućeg udruživati i zazivati konsekvence. 🥺 neko na forumu ne sudi ni po babu ni po stričevima. Pa kako niste vi šupirani, nisam ni ja. A da jesam, realnost je, da bi i vas trebalo. 🤣🤣🤣 sad idi i bistri o tome kako je zemlja ravna ploča.
A sigurno... gdje ti mozes da putujes? Pudi prava zenska pa priznaj, i ban treba zasluziti ne moze svako da se s tim pohvali.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#32347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

tuitamo wrote: 05/02/2026 22:01.

Za djecu koja rastu u Bosni odlazak je šok. Korak unazad u školstvu.
:D
ZoomZoomKiwi

#32348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

tuitamo wrote: 05/02/2026 22:01 U nekoliko faza života život stranca je sasvim OK i ima osnov zbog prilika koje se pružaju. U mnogo drugih faza život stranca je gorak. Samotnjački. Depresivan. Posebno u poodmakloj dobi.

Kakve neistine pišeš to je čudo jedno.

Kakva depresivna patetika.

Da nije tragično bilo bi smiješno.

Da vidiš dalje od svog nosa, znao bi da se od identiteta i patriJotizma ne živi, a pogoto ne uživa. Osim naravno ako nisi kakva čivija u nekoj troslovnoj bratiji, takvima su svakako puna usta nacije i države. :bih:

Nek ide čovjek i nek vidi sam na kraju krajeva. Ja samo znam da je šteta propustiti takvu priliku, a pošto su oboje vjerujem dobri u svom poslu, vratiti se svakako mogu kad god žele, ako budu baš morali.
Iz Ljubljane im cijela Europa na dlanu, a Slovenija jedna od najčišćih država na cijeloj planeti.

Dok vaše BH patriJote pune BH rijeke smećem, a puni sjete i patetike ovako kad treba pisat po forumima i rahatlandovima :bih:

Sasvim sigurno, pošto se evo 30 godina nije išlo u boljitak, da ni za 20 sljedećih neće u velikoj mjeri, i da će se desiti, ako sad ne iskoristi priliku, da će se pokajati i kad tad sebi reći, "a jebote što ne odoh kad sam imao top priliku".

Samo gas!
stubrijez

#32349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ozimician wrote: 05/02/2026 22:07
stubrijez wrote: 05/02/2026 22:05

Mislio sam na najgori scenarij cinicno dakle... ja ne bih preporucio studij, srednja OK i univerzitet vani
Hmm... po ovome vidiš da baš nemaš dodira s tim, na bachelor vani je 10x teže upasti nego na Master.
Jesi li ti studirao u Njemackoj ili BiH? Pa master nema upada, obezbijedis financiranje i to je to. Kako mislis upad..? Nemam dodira tacno, povrsno, hajdi u par rijeci objasni zarad zaintersiranih.
tuitamo

#32350 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

izvrsni direktor wrote: 05/02/2026 22:11
tuitamo wrote: 05/02/2026 22:01.

Za djecu koja rastu u Bosni odlazak je šok. Korak unazad u školstvu.
:D
Citiraj do kraja direktore. Ljepote integracionog odjeljenja u kojem ti dijete sjedi sa ostalom migrantskom djecom trećih zemalja.
Al zato dobar neto, auto na lizing i dobar godišnji sa brdom čevapa.
Post Reply