Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

konami666

#32301 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

tuitamo wrote: 05/02/2026 07:23 Porodici je najbitnije da je zajedno. Da je blizu. To čini život. Ljubav i energija koja se tu dobija i razmijeni ne može nadoknaditi forum i stalni boravak na njemu ovih polu-izgubljenih duša tuđine.

Svi ljudi su prolazni u životu a porodica ostaje do kraja. Uzeti svojim roditeljima unuče iz života a djeci ljubav deda i nana ne opravdava nikakva veća plata ili veći standard. Raumijem one koje nemaju alternativu.

Imam poznanika koji je odveo djecu u sličnoj dobi. Katastrofa. Plač. Djeca se na kraju zaključala na odmoru u Bosni i nisu htjeli nazad u Njemačku. Na kraju on otišao sam. I ubrzo se vratio u BiH za stalno.
Nije vrijedno.
Joj price.

Suuuuunce tuuuuuđeg neba vas neeeeeeećeee grijaaatiiiii.

Ostanite tuuu gdje jesteeee. Gušite se u smogu i korupciji sa mnoooom.
moimoi

#32302 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 05/02/2026 13:31 @moimoi kako ih rangiraju? Na osnovu stare slave ili na osnovu broja upisane djece iz politickog vrJa?

Nikad nisam kuzio tu foru. Onomad iza rata za nas smrtnike po hrvatskom planu i programu ko bolji ce u Novu gimnaziju, a ovi malo slabiji u Staru. Sta mislis jel bilo kakve razlike realno? :D Osim sto je Nova bila malo vise centrirana prema ondasnjem centru grada :D

Srecom tehnike su bile samo po jedne, ovisno hoces li po federalnom planu i programu, ili po hrvatskom planu i programu :D
Koliko su zahtjevne. Prva i druga se zna da su jako zahtjevne. Nema zahebancije. U petoj recimo imas sportsko odjeljenje… ti si idu ovi buduci ministri sto zavrse dif :D
dr_Evil

#32303 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 05/02/2026 13:40
dr_Evil wrote: 05/02/2026 13:31 @moimoi kako ih rangiraju? Na osnovu stare slave ili na osnovu broja upisane djece iz politickog vrJa?

Nikad nisam kuzio tu foru. Onomad iza rata za nas smrtnike po hrvatskom planu i programu ko bolji ce u Novu gimnaziju, a ovi malo slabiji u Staru. Sta mislis jel bilo kakve razlike realno? :D Osim sto je Nova bila malo vise centrirana prema ondasnjem centru grada :D

Srecom tehnike su bile samo po jedne, ovisno hoces li po federalnom planu i programu, ili po hrvatskom planu i programu :D
Koliko su zahtjevne. Prva i druga se zna da su jako zahtjevne. Nema zahebancije. U petoj recimo imas sportsko odjeljenje… ti si idu ovi buduci ministri sto zavrse dif :D
Pa dobroo... tatinom sinu je mnogo toga zahtjevno kad kasiku nikad pomakao nije, nego drugom mozda je to normalno.. i tako :) da ne duzimo, rekoh ne vjerujem u te stvari.

Postoje neke skole/fakulteti koji su bolji u odredjenim poljima zbog tradicije, ili ulaganja koje je drzava/privatno lice investiralo, ali zato kasne na drugim poljima :P
tuitamo

#32304 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

konami666 wrote: 05/02/2026 13:36
tuitamo wrote: 05/02/2026 07:23 Porodici je najbitnije da je zajedno. Da je blizu. To čini život. Ljubav i energija koja se tu dobija i razmijeni ne može nadoknaditi forum i stalni boravak na njemu ovih polu-izgubljenih duša tuđine.

Svi ljudi su prolazni u životu a porodica ostaje do kraja. Uzeti svojim roditeljima unuče iz života a djeci ljubav deda i nana ne opravdava nikakva veća plata ili veći standard. Raumijem one koje nemaju alternativu.

Imam poznanika koji je odveo djecu u sličnoj dobi. Katastrofa. Plač. Djeca se na kraju zaključala na odmoru u Bosni i nisu htjeli nazad u Njemačku. Na kraju on otišao sam. I ubrzo se vratio u BiH za stalno.
Nije vrijedno.
Joj price.

Suuuuunce tuuuuuđeg neba vas neeeeeeećeee grijaaatiiiii.

Ostanite tuuu gdje jesteeee. Gušite se u smogu i korupciji sa mnoooom.
Možeš ti puno bolje. Siguran sam.
Ozimician

#32305 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 05/02/2026 12:56
Ozimician wrote: 05/02/2026 12:49 @Bodkin

Da, ovo jeste tako. Znam konkretan slučaj gdje je žena, visokoobrazovana, dovela dvoje djece iz BiH u Njemačku, kćerka bila 2. ili 3. razred gimnazije, njemački joj bio B2 u BIH, spremali se za selidbu, uglavnom nema šanse da upiše gimnaziju u Njemačkoj, rekli joj integrationsklasse - Mittelschule, pa onda može dalje napredovati, u suštini ako bude dobra i sve to prođe, može najranije sa 21-22 god. da upiše fakultet i opet pitanje koji i gdje.

Na kraju se dešava da njene vršnjakinje iz BiH završavaju bachelor, a ona tek upisuje faks. Teoretski bi se dakle moglo desiti (što se i dešava) da te vršnjakinje sa bachelorom u BiH se prebace na Master u Njemačku (ili nađu posao u Njemačkoj) i tako prestignu tu djevojku easy u svemu.

Za mene je ta djevojka u svakom slučaju preseljenjem - na gubitku.

Tako moj savjet je za one koji misle seliti - prije nego djeca krenu u školu. Što prije, to bolje.
To je to. Ali ima tu dosta nijansi. Drug turcin mi je u holandiji pricao da je poslao malog u privatnu srednju. Kao holandjani su ksenofobi i malog ce poslati na neki tipa zanat ako ode u javnu skolu

Kad odes na master, isto ce te tjerati da ucis jezik prvo, iako su neki masteri ful na engleskom. I ja sam izgubio par godina zivota radi toga dok je moja raja uveliko radila. Sve to je investicija ali bi se moralo uzeti u obzir kod odluke

Ovo je sve od drzave do drzave naravno. Odes u US i nemas taj problem ali ti treba 150k samo da platis faks :D

I mislim da su ovo cak sekundarne stvari. Ta blizina porodice se ne moze kasnije u zivotu nadoknaditi. Kome je to bitno i ko se ne moze sa tim izboriti, ne treba ici
Pa eto imam iz svog okruženja visokoobrazovane porodice, koji su se kleli u Njemačku, koji kažu da nikad neće u BiH da se vrate i sl., ali skepsa im je proradila kad su djeca krenula u školu, posebno te više razrede (Gimnazija), i onda dijete rođeno u Njemačkoj, pohađalo redovno njemački vrtić, kroz osnovnu školu top učenik, iz etike npr. ne može da ima više od 3. I uz to redovno na usmenim dosta lošije ocjene nego na pismenim testovima...

Onda ti roditelji shvate da dijete u takvim uslovima će jako teško dostići nivo obrazovanja, koje su dostigli roditelji.
Bodkin

#32306 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 05/02/2026 14:17
Pa eto imam iz svog okruženja visokoobrazovane porodice, koji su se kleli u Njemačku, koji kažu da nikad neće u BiH da se vrate i sl., ali skepsa im je proradila kad su djeca krenula u školu, posebno te više razrede (Gimnazija), i onda dijete rođeno u Njemačkoj, pohađalo redovno njemački vrtić, kroz osnovnu školu top učenik, iz etike npr. ne može da ima više od 3. I uz to redovno na usmenim dosta lošije ocjene nego na pismenim testovima...

Onda ti roditelji shvate da dijete u takvim uslovima će jako teško dostići nivo obrazovanja, koje su dostigli roditelji.
To je skroz druga situacija. Ne znam koji su to “uslovi”. Dijete sve predispozicije za uspjeh ima. Mozda jednostavno nije dovoljno dobro. Nebitno jel u njemackoj ili bosni. Cuj iz etike. Da si rekao napredne matematike barem
Smeagol

#32307 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Smeagol »

dijete dodje iz skole, isprica roditeljima da je sve znalo ali nije dobilo najbolju ocjenu jer ga eto profesor zeza. roditelji prihvate pricu jer je njihovo dijete najbolje i mora biti do profesora. onda to sve ispricaju Ozimicianu. onda on to prica drugima i pise po forumu. i mi to citamo. i to sve iz etike.
dijete ocito nece uspjeti, a ni mi ovako. iz etike.
geralt

#32308 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

dr_Evil wrote: 05/02/2026 11:27 Ma zakucavaju jos uvijek, iz istog razloga, kod nas se uci gradivo ranije, i ranije na malo visem nivou. Nije sto smo nesto rodila majka pametnog Ivu.
Zavisi. Moja se pokazala nadarenom za matematiku (nije da se hvalim :D ), i od 4. razreda (ekvivalent 5. razreda devetogodisnje osnovne kod nas) ide u posebno odjeljenje sa drugom djecom koja su nadarena za matematiku koji uce po naprednijem programu dio gradiva od starijeg razreda. Ako ostane u tom odjeljenju i bude mogla pratiti, citavo osnovno i srednje skolovanje ce raditi "napredniju" i tezu matematiku.

Inace sam pozitivno iznenadjen americkim skolama, barem sa dvije sa koje sam dosad imao dodira. Imaju manje predmeta, ali se puno vise vremena sedmicno posvecuje engleskom jeziku i matematici nego kod nas bosanskom i matematici, i puno se vise ponavljaju iste stvari dok "ne udje u glavu".

Aspekti u kojima nase osnovno i srednje obrazovanje dominira nad americkim su ucenje stranih jezika, te prirodne nauke kao sto su fizika, biologija, hemija.
dr_Evil

#32309 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

geralt wrote: 05/02/2026 16:01
dr_Evil wrote: 05/02/2026 11:27 Ma zakucavaju jos uvijek, iz istog razloga, kod nas se uci gradivo ranije, i ranije na malo visem nivou. Nije sto smo nesto rodila majka pametnog Ivu.
Zavisi. Moja se pokazala nadarenom za matematiku (nije da se hvalim :D ), i od 4. razreda (ekvivalent 5. razreda devetogodisnje osnovne kod nas) ide u posebno odjeljenje sa drugom djecom koja su nadarena za matematiku koji uce po naprednijem programu dio gradiva od starijeg razreda. Ako ostane u tom odjeljenju i bude mogla pratiti, citavo osnovno i srednje skolovanje ce raditi "napredniju" i tezu matematiku.

Inace sam pozitivno iznenadjen americkim skolama, barem sa dvije sa koje sam dosad imao dodira. Imaju manje predmeta, ali se puno vise vremena sedmicno posvecuje engleskom jeziku i matematici nego kod nas bosanskom i matematici, i puno se vise ponavljaju iste stvari dok "ne udje u glavu".

Aspekti u kojima nase osnovno i srednje obrazovanje dominira nad americkim su ucenje stranih jezika, te prirodne nauke kao sto su fizika, biologija, hemija.
MashAllah :thumbup: :thumbup:
Haris.ba

#32310 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

geralt wrote: 05/02/2026 16:01 puno se vise ponavljaju iste stvari dok "ne udje u glavu".
Ovo sam cuo za obrazovanje u Becu.
stubrijez

#32311 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

tuitamo wrote: 05/02/2026 11:33
stubrijez wrote: 05/02/2026 11:12 [quote=tuitamo post_id=20177555 time=1770284095 user_id=24812
Evo iz mnogo prvih ruku

https://youtu.be/mV0WcD1AgwU?si=casGC8JOO8E50hBS
Uzivaj u BiH... tvoja poenta je jasna.

:bih:
Možeš ti puno bolje od te wanna be pametan nesposobne replike.

Živim i uživam koliko mogu. Uz put te poserem.
[/quote]

Hihi znao sam da ce tvoja pamet kulminirati ovakvim pljuvatorskim dostignucem.
Ozimician

#32312 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 05/02/2026 15:24

To je skroz druga situacija. Ne znam koji su to “uslovi”. Dijete sve predispozicije za uspjeh ima. Mozda jednostavno nije dovoljno dobro. Nebitno jel u njemackoj ili bosni. Cuj iz etike. Da si rekao napredne matematike barem
Uslovi u kojima ti ocjena iz etike obara prosjek ocjena, koji je u Njemačkoj najvažniji kriterij za upis na fakultet.
geralt

#32313 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Haris.ba wrote: 05/02/2026 16:25
geralt wrote: 05/02/2026 16:01 puno se vise ponavljaju iste stvari dok "ne udje u glavu".
Ovo sam cuo za obrazovanje u Becu.
To je meni jedna od gresaka naseg stila obrazovanja, bar onoga cega se sjecam iz svog skolovanja. Neke osnovne stvari se prodju jednom ili dvaput, i onda se ide dalje jer nastavni plan i program ne ceka i nema prostora za fleksibilnost. I onda dijete koje nije skontalo na prvu ili nije bilo na casu ima veliki problem, jer kasnije lekcije se grade na bazi ranijih i podrazumijevaju da znas ono sto se ranije radilo.
Bodkin

#32314 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 05/02/2026 16:58

Uslovi u kojima ti ocjena iz etike obara prosjek ocjena, koji je u Njemačkoj najvažniji kriterij za upis na fakultet.
Ne razumijem argument. Hoces da kazes da joj neko daje lose ocjene iz etike jer nije domicilna njemica? Mislim ako ne moze da rijesi etiku, da je rodjena u bosni pekla bi pite u as pekari
Ozimician

#32315 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 05/02/2026 17:32

Ne razumijem argument. Hoces da kazes da joj neko daje lose ocjene iz etike jer nije domicilna njemica? Mislim ako ne moze da rijesi etiku, da je rodjena u bosni pekla bi pite u as pekari
To si ti rekao, po meni je problematično što uopšte etika ulazi u prosjek bitan za upis na fakultet.

U Njemačkoj, posebno u Bavarskoj, je teško upasti u gimnaziju uopšte, to ti može reći svako ko se školovao tamo ili imao djecu koja se školuju tamo. Tako da ne razumijem ovaj fazon sa pekarom? Možda ti razumiješ.

Ako neko ima bolje ocjene iz njemačkog i matematike nego iz etike, naravno da će to biti simptomatično, da li iz razloga što nije domicilna njemica ili petog-desetog razloga, svejedno.

Znaš kako se na ovoj temi pričalo kako su u Sarajevu "etiketirana" djeca koja idu na etiku umjesto na vjeronauku, zašto i ovdje to ne bi mogao biti slučaj?
jeza u ledja

#32316 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Jel ovo....

..otisla? :nevjerujem:
Bodkin

#32317 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 05/02/2026 17:41

To si ti rekao, po meni je problematično što uopšte etika ulazi u prosjek bitan za upis na fakultet.

U Njemačkoj, posebno u Bavarskoj, je teško upasti u gimnaziju uopšte, to ti može reći svako ko se školovao tamo ili imao djecu koja se školuju tamo. Tako da ne razumijem ovaj fazon sa pekarom? Možda ti razumiješ.

Ako neko ima bolje ocjene iz njemačkog i matematike nego iz etike, naravno da će to biti simptomatično, da li iz razloga što nije domicilna njemica ili petog-desetog razloga, svejedno.

Znaš kako se na ovoj temi pričalo kako su u Sarajevu "etiketirana" djeca koja idu na etiku umjesto na vjeronauku, zašto i ovdje to ne bi mogao biti slučaj?
Sad vec mislim da me zajebavas. Prica je pocela kako je tesko djeci koja presele sa 10-14 godina zbog jezika.

To sto njemci iz nekog razloga hoce etiku pri upisu je nebitno. Pravilo zemlje koje vazi za sve. A etika je jos najlaksi predmet od svi drugih. Zato kazem, ako ne moze da dobije vise od 3 iz etike, a rodjena u toj zemlji, onda mozda nije za fakultet
moimoi

#32318 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ne znam da je etika bitna. Znam da dobre ocjene iz “manje vaznih predmeta” ispravlja slabu ocjenu iz bitnijeg predmeta… oli ti ga-ne padas na godinu.
geralt

#32319 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

jeza u ledja wrote: 05/02/2026 17:51 Jel ovo....

:bih: :pijani: :gunjastajl: :cuga: :violina: :kontrabas: :serbo: :jedekolac:

(ovaj zadnji je Rugi sa slaninom)
Ozimician

#32320 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 05/02/2026 17:55
Ozimician wrote: 05/02/2026 17:41

Sad vec mislim da me zajebavas. Prica je pocela kako je tesko djeci koja presele sa 10-14 godina zbog jezika.

To sto njemci iz nekog razloga hoce etiku pri upisu je nebitno. Pravilo zemlje koje vazi za sve. A etika je jos najlaksi predmet od svi drugih. Zato kazem, ako ne moze da dobije vise od 3 iz etike, a rodjena u toj zemlji, onda mozda nije za fakultet
Ovo je totalno drugi slučaj u odnosu na onaj prvi primjer gdje djevojka teško da će uopšte ikad upisati gimnaziju.
Ova druga je rođena u Njemačkoj. Upisala gimnaziju. Ne pratiš. :D

Ali nebitno. Who cares.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#32321 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

ibizza wrote: 04/02/2026 20:12
moimoi wrote: 04/02/2026 19:10 1. Imate li djece? Ako da, kojeg su uzrasta?
2. Da li prelazite 4000 eura neta?
1. Da, dvoje. 8 godina(treci razred), 5,5 godina, u augustu puni 6 god.
2. Da
Idealna prilika..
Djeca se zacas naviknu na novo. Pogotovo tako mlada.
Ako neces sad pristati otici, kad ces?
Imam svjez primjer u familiji, djeca 8 i 12 godina, mjesec dana je bio stres djeci, vec poslije su poceli da pricaju o novom drustvu i odlasku na rodjendan novih drugara.
A za tri mjeseca se vec poceli da stide kako im roditelji lose pricaju njemacki i ispravljaju im gramatiku :D
SaraFina

#32322 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

geralt wrote: 05/02/2026 18:35

Dzaba se nadate. Vraćam se u neĐelju. Pa dok mačke nema, vi mišići vodite kolo! 😛
konami666

#32323 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

SaraFina wrote: 05/02/2026 19:29
geralt wrote: 05/02/2026 18:35

Dzaba se nadate. Vraćam se u neĐelju. Pa dok mačke nema, vi mišići vodite kolo! 😛
Hvala, drago mi je da se vidi da treniram redovito.
ZoomZoomKiwi

#32324 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 05/02/2026 19:10
ibizza wrote: 04/02/2026 20:12
moimoi wrote: 04/02/2026 19:10 1. Imate li djece? Ako da, kojeg su uzrasta?
2. Da li prelazite 4000 eura neta?
1. Da, dvoje. 8 godina(treci razred), 5,5 godina, u augustu puni 6 god.
2. Da
Idealna prilika..
Djeca se zacas naviknu na novo. Pogotovo tako mlada.
Ako neces sad pristati otici, kad ces?
Imam svjez primjer u familiji, djeca 8 i 12 godina, mjesec dana je bio stres djeci, vec poslije su poceli da pricaju o novom drustvu i odlasku na rodjendan novih drugara.
A za tri mjeseca se vec poceli da stide kako im roditelji lose pricaju njemacki i ispravljaju im gramatiku :D
:thumbup:

Ma danas je tim novim generacijama cijeli svijet na dlanu.
Većina će ih preko računara raditi za cijelu planetu.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#32325 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

moimoi wrote: 05/02/2026 11:22 Pa vidis po PISA testiranju kakvo nam je obrazovanje.
To da nasa djeca vani zakucavaju… bilo prije 30god.
:thumbup:
Post Reply