Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Fazon je sto niko ne prijavi, ne ide u medije, trazi drugu komisiju, pise zalbe. Da 50 kandidata to uradi valjda bi se neko pocesao po glavi. Stoji da su oni pravili atmosferu gdje je tesko ili eto nemoguce poloziti iz prve.
Ali nas narod odmah ide sa stelanjem, pomiri se ako hocu da polozim moram dati stoju. Pa cak nema neko nekog za vrat da uhvati da mu jebe mater, vec pokunji se, plati i suti
I znam ja sta znaci prijavljivati i da to ne ide lagano. Ali kad si sam slabo ko i reaguje. A kad se masa skupi opet se trzne neko negdje.
Ma tesko je to dokazati, kad dodje do polaganja svakome je cilj da polozi i ide dalje, kome se da boriti sa vjetrenjacama, pogotovo tako nesto gdje je jako tesko dokazati da li je kandidat namjerno oboren ili ne.
Ne kazem da je ispravno tako sutiti, ali malo ko zeli da zrtvuje par godina svog zivota, vremena i truda, za nesto sto je upitno hoce li dobiti i dokazati.
Ja uvijek tvrdim da se obicni ljudi tesko mogu protiv toga boriti, sistem je korumpiran i borba mora krenuti od samog vrha. Ne kazem da mi kao narod nismo skloni tome, ali glavni problem je u sistemu, on kad bi se promijenio i narod bi se morao prilagoditi.
Ja garantujem kad bi sad svicarce doveo u komisije i da niko nema stele, da bi nas narod rovario da nadje stelu. Pokusavao da prodje nekako.
I jasno je da sam niko ne bi mogao nista dokazati, pa i da snimi voznju. Jer jbg imas 100 kandidata a dva se zale. A kad bi se od 100 njih 50 zalilo pa tako iz mjeseca u mjesec kad tad bi se reagovalo.
Fascinantno mi je da svaka ali svaka poruka pocinje mozes li mi srediti a ni jedna hoces da ti sredim
Neki bi po navici, jer ne bi vjerovali da je drugacije. Ima i onih koji ne znaju drugacije,to stoji, ali sigurno bi se smanjila potreba za stelama, garantujem da ima ljudi koji ako bi bili sigurni da to stvarno svicarci vode, bili sretni sa tim.
Poruka pocinje tako jer se to usmeno savjetuje.
Nece biti veci broj jer se nikom ne isplati da gubi svoje vrijeme, ko god polaze treba mu auto ili ce mu trebati.
Noćas na autoputu kod Visokog prije Petrolove pumpe na dijelu gdje je nadvožnjak, dakle dio bez zaustavnih, hoda pješak skoro pa po samoj desnoj liniji desne trake, malo odmaknut. Lagano, s kesom u ruci. Još je to možda i najmračniji dio te dionice Visoko - Sarajevo, bez ikakve ulične rasvjete u blizini, a on bez bilo čega svijetlog, kamoli fluorescentnog na sebi. Kvalitetno sam se stresao
zdruzdjo wrote: ↑03/02/2026 15:01
Polagao 1996-te. Ni jednog semafora u gradu nije bilo jos uvijek od nakon rata.
Vozio auto od tate tu i tamo kad mu klepim kljuceve. Zbog toga sam tu i tamo znao biti nesto cudno modar. Sa mamom sam sa 13 godina "just for fun" ucio testove. Znao svaki znak sta je. Takodje rjesavao raskrsnice u testovima.
Mater dobila neke zaostatke od prije rata, i da me pocasti, uplati mi vozacki.
Na polaganju prvi cas mi instruktor rekao: "odmah da znas. Vozis super, ali ako nemas stelu, da znas da neces poloziti dok ne nadjes stelu. Obarati ce te bez obzira kako vozio". Fakat tako i bilo. Na skretanju iz ulice vrbanja prema skupstini, na samom cosku trotoara bio saht koji je bio uvaljen. Kad skrenes, uletis zadnjim desnim tockom i bubne kao da si opalio o trotoar. Ah kaze u trotoar si, na pocetni polozaj. Vratim se i cujem od kandidata da te tu dovedu kad hoce da te obore. Neki od kandidata koji su tu bili su padali i po 6-7 puta. Drugi put kaze uzeo si prvenstvo. Auto od mene bilo udaljeno nekih 150 metara. Ja poludio. Dodjem kuci i ja legalista kazem "necu vise ni izlaziti". Kaze stara, hajde jos ovaj put. Hajde reko. Uglavnom ja na polaganju cekam. Dolazi stara. Prilazi neki lik i njoj kaze: "ok je", ona mu iz tasne dade zamotan papir, i on ode. Ja poludio. Kaze ona svakako bi dali iste te pare za uplate za polaganje jer joj je ovaj lik rekao da se bez stele obara do 7 puta, i onda te puste. A samo bi se razvuklo. Uglavnom polozih. Stvarno sam vozio bez greske. Na jednom mjestu sam skocio po kocinici da pustim pjesaka. Lik iz komisije se nije bio svezao i doslovno je ramenom opalio o tablu jer se okrenuo da prica sa kolegom na zadnjem sjedistu.
Kasnije su to malo stegli, pa je bili lakse i poloziti.
Tako da me nista ne zacudjava. Uvijek je to bilo.i uvijek ce to biti. Dok god ne bude snimano kamerom i ne budes imao.pravo zalbe ili slicno, tako ce to i biti. Ovo sada je neko nekome stao na zulj pa se to nesto istrazuje, hapsi, itd.
Siguran sam da i pored ovoga, stele i dalje rade.
To je to kako to funkcionise. U vrijeme kad sam ja polagao je kazu bilo uobicajeno 3-4 puta da te obaraju ako ne platis, ali princip isti.
Ostavljam mogucnost da nisu bas svi u komisiji takvi, ali takva je prica i takva atmosfera, kandidati koji dobro nauce sta treba za polaganje (namjerno ne kazem nauce voziti jer to nije isto) se ne osjecaju sigurno i boje se maltretiranja i gubljenja vremena i novca.
Ja kad sam polagao, još je bio onaj sistem da ti unaprijed kažu ko ti je u komisiji. Ono nazove te instruktor kaže polažeš u subotu, u komisiji ti je taj i taj.
I meni javi tako da mi je ovaj Balaš u komisiji.
Kaže šta god da bude ne daji mu nikakve pare, bolje da padneš nego da mu daš pare.
canvra888 wrote: ↑04/02/2026 00:02
Noćas na autoputu kod Visokog prije Petrolove pumpe na dijelu gdje je nadvožnjak, dakle dio bez zaustavnih, hoda pješak skoro pa po samoj desnoj liniji desne trake, malo odmaknut. Lagano, s kesom u ruci. Još je to možda i najmračniji dio te dionice Visoko - Sarajevo, bez ikakve ulične rasvjete u blizini, a on bez bilo čega svijetlog, kamoli fluorescentnog na sebi. Kvalitetno sam se stresao
To je redovna pojava na autoputu od Zenice do Vogosce.
Takvog kad udaris samo treba obrisati krv s auta i nastaviti voziti. Ako njemu njegov zivot nije drag, sto bi mene tangirao
Averus wrote: ↑04/02/2026 12:38
Takvog kad udaris samo treba obrisati krv s auta i nastaviti voziti. Ako njemu njegov zivot nije drag, sto bi mene tangirao
Tobejarabi, kakav poremecen sistem vrijednosti kod nas vlada. Valjda covjeku savjetujes da prijavi, da prijavljuje, da trazi odgovornost? Sta, samo od sebe ce se popraviti, a ako se ne popravi, rusi sve?
nije to poremecen sistem nego je kreten ovaj koji hoda autoputem
radis glupe stvari? dobijes glupu nagradu
u ovom slucaju smrt
taj debil ce koliko gdo prijavljivao opet sutra hodati autoputem i ako ga kaznis kukat ce kako se kaznjava sirotinja
kod nas bukvalno treba ovo uraditi sto ej napisano da bi kreteni dosli pameti
coece znam ja sta ti pricas
al sta mislis zasto nam je ovako u drzavi?
kazu onima sto prodaju po cesti ajde razidjite se oni se vrate za 15 minuta
kazu ovima nemojte hodati po autoputu oni opet sutra isto
itd itd
ocito prijavljivanje i razgovor ne piju vode ovdje
ili prirodna selekcija sto rece kivi ili da te oderu od kazne i skinuti te golog al tu ce se zaliti kao sto rekoh da udaraju po sirotinji
OK, ja to malo preuveličam radi efekta. U startu treba izbjegavati da se bilo ko udari.
Istina je doduše da bi mi više bilo žao udariti psa nego tog kretena, jer pas ne zna šta je autoput, a on zna.
A sa @ZoomZoomKiwi se slažem - uveo bih OGROMNE kazne. Međutim, prije toga imamo drugi problem. Kazne se ne pišu ni ovako, tako da neće ni pisati kakve god da stave.
Ista priča kao i sa femicidom, korupcijom itd. Kažnjava se 1% onih koji su krivi, a to znači da niko ne osjeća želju, potrebu ni svijest da poštuje zakon.
Joj danas nekog papka sa golf 7.
Zahajco se lik 80-100 iz pravca Socijalnog prema Malti.
Na Malti mu se zuto pali, a neki jos gluplji pjesaci krenuli malo ranije.
Svira im on, koci logicno da se nije mogao zaustaviti i prodje na kraju kroz crveno, sekunda je falila da ih raznese
Ateista wrote: ↑26/03/2012 11:07
Kad smo kod zmigavaca, ili kako se to popularno danas zove "pokazivaca pravca" , mene pravo nervira nekoristenje istih prilikom skretanja, prestrojavanja i slicno, takvim uvijek sviram.
Dalje me nervira kada onaj koga preticem namjerno ubrzava, i slicne gluposti.
Nedavno je na raskrsnici Podlugovi-Lješevo-Breza (kod čuvene pekare) lik iz smjera Podlugova stao i stoji. Ja se prestrojio da skrenem ka Brezi/Varešu i čekam jer bih mu sjekao putanju a ne znam šta namjerava i da li će samo krenuti na mene. Nekih desetak sekundi mu se oslobodi skretanje i tek onda pali žmigavac dok kreće. Kontam, i ja budala što čekam, ali hajde ti kreni pa da se ovaj zaleti (to mi se desilo kao početniku, jedva izbjegao sudar).
Laplace wrote: ↑03/02/2026 12:40
Ne znam zašto bi ljudima npr. bilo teže voziti u zemljama gdje se strogo poštuju propisi. Meni je tamo lakše.Vozim po ograičenju bez straha da će mi se neko zakucati u gepek, oduzeti prvenstvo ili histerisati jer sam se zaustavio kod znaka obaveznog zaustavljanja. Vožnja van BiH mi je mnogo opuštenija nego u BiH.
Jesil vozio po poljskoj ili italiji? Ne preporucujem. Bosna je mila majka za ove ludjake
Po Italiji jesam, doduše do Trsta i Palmanove. Voze prilično brzo i pomalo blentavo. Meni je palo u oči koliko malo mare ako im se pri prilasku semaforu upali crveno svjetlo. Naprosto svi prođu, tj. prvih par. Ono, kao da je žuto, kao da se prolazak do dvije ili tri sekunde nakon paljenja crvenog toleriše.
I u toj klimi vozim opuštenije nego u Bi. Doduše, možda bi bilo drugačije da vozim duže relacije tamo. Sjećam se vožnje autobusom, kad pred naplatne kućice neki genijalac presiječe putanju autobusu, naš vozač jedva izbjegao sudar.
Fazon je sto niko ne prijavi, ne ide u medije, trazi drugu komisiju, pise zalbe. Da 50 kandidata to uradi valjda bi se neko pocesao po glavi. Stoji da su oni pravili atmosferu gdje je tesko ili eto nemoguce poloziti iz prve.
Ali nas narod odmah ide sa stelanjem, pomiri se ako hocu da polozim moram dati stoju. Pa cak nema neko nekog za vrat da uhvati da mu jebe mater, vec pokunji se, plati i suti
I znam ja sta znaci prijavljivati i da to ne ide lagano. Ali kad si sam slabo ko i reaguje. A kad se masa skupi opet se trzne neko negdje.
Ma tesko je to dokazati, kad dodje do polaganja svakome je cilj da polozi i ide dalje, kome se da boriti sa vjetrenjacama, pogotovo tako nesto gdje je jako tesko dokazati da li je kandidat namjerno oboren ili ne.
Ne kazem da je ispravno tako sutiti, ali malo ko zeli da zrtvuje par godina svog zivota, vremena i truda, za nesto sto je upitno hoce li dobiti i dokazati.
Ja uvijek tvrdim da se obicni ljudi tesko mogu protiv toga boriti, sistem je korumpiran i borba mora krenuti od samog vrha. Ne kazem da mi kao narod nismo skloni tome, ali glavni problem je u sistemu, on kad bi se promijenio i narod bi se morao prilagoditi.
Ja garantujem kad bi sad svicarce doveo u komisije i da niko nema stele, da bi nas narod rovario da nadje stelu. Pokusavao da prodje nekako.
I jasno je da sam niko ne bi mogao nista dokazati, pa i da snimi voznju. Jer jbg imas 100 kandidata a dva se zale. A kad bi se od 100 njih 50 zalilo pa tako iz mjeseca u mjesec kad tad bi se reagovalo.
Fascinantno mi je da svaka ali svaka poruka pocinje mozes li mi srediti a ni jedna hoces da ti sredim
Podsjeti me na slučaj dogovorene tuče u selu gdje sam tad živio (rane devedesete). Uglavnom, nekoliko momaka iz jedne "ekipe" se dogovorilo da jedan prvi krene u napad a oni će za njim. On krenuo a ostali, naravno, ostali na mjestu. Lik dobio batine a ovi se smijali.
Tako bi bilo i u slučaju da neko pokuša da se bori protiv tih štela. Svi oni koji kukaju na namjerno obaranje dok se ne plati bi se samo povukli, kao gorepomenuti, a ovaj prvi bi "dobio batine".
Tog ili takvog lika sam neko veče ija sreo, ali na mjestu gdje se odvaja izlazna traka za Podlugove. Crna odjeća i obuća, vidio sam ga tek kad sam bio toliko blizu da ne bih mogao reagovati ni da sam vozio brzinom 40 km/h, a ne 120 km/h.
Laplace wrote: ↑03/02/2026 12:40
Ne znam zašto bi ljudima npr. bilo teže voziti u zemljama gdje se strogo poštuju propisi. Meni je tamo lakše.Vozim po ograičenju bez straha da će mi se neko zakucati u gepek, oduzeti prvenstvo ili histerisati jer sam se zaustavio kod znaka obaveznog zaustavljanja. Vožnja van BiH mi je mnogo opuštenija nego u BiH.
Jesil vozio po poljskoj ili italiji? Ne preporucujem. Bosna je mila majka za ove ludjake
Po Italiji jesam, doduše do Trsta i Palmanove. Voze prilično brzo i pomalo blentavo. Meni je palo u oči koliko malo mare ako im se pri prilasku semaforu upali crveno svjetlo. Naprosto svi prođu, tj. prvih par. Ono, kao da je žuto, kao da se prolazak do dvije ili tri sekunde nakon paljenja crvenog toleriše.
I u toj klimi vozim opuštenije nego u Bi. Doduše, možda bi bilo drugačije da vozim duže relacije tamo. Sjećam se vožnje autobusom, kad pred naplatne kućice neki genijalac presiječe putanju autobusu, naš vozač jedva izbjegao sudar.
blago tebi onda ako ti italijanska voznja opustena
ja sam vozio po milanu i firenci i sto sam vidio sljedece: presjecanje traka bez zmigavca, uvaljivanje u dupe auta svaki put kad vozis na autoputu, da ne pricam o parkiranju to je blaga katastrofa i oni njihovi mopedi i skuteri, jedno 30 puta sam bio blizu da ih udarim koliko voze neoprezno
u poljskoj sam doduse vidio drugi fenomen koji samo tamo postoji... voze prebrzo i policija nista ne cini... na autoputu voze po 190-200 dok na magistralnoj voze najmanje 130, u gradu bez problema voze 70-80 u centru grada... a policije koje tamo ima dosta, kao da ne smeta
da bosna ima ceste ko poljska siguran sam da bi mi bio ugodnije voziti nego u poljskoj
Talijani voze kako voze, ali je fazon što znaju voziti. Meni je ljepota bilo kroz Italiju sa Volvom S60, a prošao od Trsta, preko Firenze, Pise, kompletne Toskane, sve do Rima. I po tim gradovima nikakvih problema nisam imao.
Ako si siguran vozač, imaš pregled situacije, top država za vožnju. Ako si spor i prepadnut, onda svakako nije.
Češka mi je isto top za voziti.
Slovenija također.
BiH je katastrofa jer je agresivnost praćena neznanjem, ili opet prevelik strah praćen neznanjem. Kako god, dvije najgore kombinacije.
Vec sam pisao, prodjem komplet EU I rahat sam.....ali zato cim udjem u BiH u rokunid 5min popizdim....nema gorih vozaca I neznalica za volanom.nego u BiH
Ne postoji gori nacin voznje i raznih situacija od ove gdje se predje granica BIH.
Vozio po Italiji, ne kontam sto ih toliko spominjete? Mozda ogromni gradovi, ali sve izvan istih normala, cak me i pustaju kada vide strane tablice etc.
Ovo ovdje kod nas, prvo cim predjem granicu iz zbuna iskace policajac, pa onda ostalo narodno veselje.
mali_balon wrote: ↑04/02/2026 16:32
Vec sam pisao, prodjem komplet EU I rahat sam.....ali zato cim udjem u BiH u rokunid 5min popizdim....nema gorih vozaca I neznalica za volanom.nego u BiH