EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
melac

#7176 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

Ozimician wrote: 03/02/2026 22:08 Kod SUS motora potrošnja značajnije raste jedino kad radi regeneraciju DPF-a / OPF-a. OK, moguće još i kod hladnog starta dok ne postigne radnu temperaturu.

Sve ostalo je van pameti. Stvarno ne pamtim kad sam vozio limuzinu/manji SUV da mi je potrošnja išla preko 8 l, znači nema, od 1.5 do 3.0.

A vozio sam premium EV skoro 2 god. i bukvalno kad pojačam grijanje imam uživo prikaz kako domet pada 10% odmah instant. :D
Jer nisi ni vozio u uvjetima u kojima je testiran taj BYD auto, kad je snijeg po cesti, kad su niske temperature koje idu na -20 i ispod kao u ovom testu. Niste vozili u takvim uvjetima, ni EV ni benzin da biste znali, a li spremno lajete na test i negirate ga, pogotovo ovaj za ICE auto slicnih karakteristika u jako slicnim uvjetima.

A niti vjerujete testu, niti meni, ali ste spremni opovrgavati rezultate teste, spremni ste mene nazvati lazovom, ali promisliti sta pisete, e to vec ne ide u te pametne glavice. :D

Edit: U Svedskoj je najcesce limit 110 na autoputevima, i jedino gdje sam vidi da je preko toga je izmedju Uppsale i Gävlea i tu je 120km/h, ali ti to ne znas pa ti ne zamjerim.
Last edited by melac on 03/02/2026 22:15, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#7177 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

melac wrote: 03/02/2026 22:06
ZoomZoomKiwi wrote: 03/02/2026 21:56 Nije moguće kod zdravog SUS motora.

Tolike razlike su moguće samo u totalno drukčijim režimima upotrebe (ne govorim o temperaturi), znači otvorena vs grad itd.

Na istoj cesti, pri istoj brzini, sa samo razlikom u temperaturi, ma kolika ona bila, ta razlika nije moguća.
Ali je moguce kod EV? :D
Ja moguće je, zato što očigledno ne poznaješ uopšte koncept automobila niti kako rade pojedine stvari u istim.

Kod ICE je grijanje bukvalno nusproizvod, znači ti dok griješ kabinu ničim dodatnim ne opterećuješ motor, bukvalno mu pomažeš hlađenjem s dodatnim izmjenjivačem topline, pored onog hladnjaka naprijed.

Kod EV je u najboljem slučaju za grijanje kabine potrebna toplotna pumpa, u najgorem slučaju su to klasični grijači, i tako da imaš dodatni teret za bateriju, teret snage od 1kW pa sve do 3kW.
ZoomZoomKiwi

#7178 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

tokio25 wrote: 03/02/2026 22:12 pa i kad gas dodas na semaforu trenutna potrosnja raste na 30 litara
poenta je da ev racuna trenutno
kad ti potrosnja skoci sa 20 na 30 onda ti na osnovu toga racuna sto znaci za 50% je veca potrosnja
nakon vremena to se vrati u normalu
Vrati se al' u kurcu.

Nije to kuća. Kabina vozila nema ni blizu izolaciju i gubici su ogromni. Grijanje mora konstantno raditi, ako nećeš da se smrzneš u vozilu.
BiBi911

#7179 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by BiBi911 »

Ozi. Moja stara insignia je preko 15l trosila 1.5t 160tak konja,
Mondeo 2.0h bez problema 15l i ako je atkins.
B9 dizlo istu rutu debelo preko 10l.

Stutgart-Veršava 1200km. 3 rezervara nestanu za 10h.

Do minkena insignia posrce 50€
Ozimician

#7180 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ozimician »

melac wrote: 03/02/2026 22:12
Ozimician wrote: 03/02/2026 22:08 Kod SUS motora potrošnja značajnije raste jedino kad radi regeneraciju DPF-a / OPF-a. OK, moguće još i kod hladnog starta dok ne postigne radnu temperaturu.

Sve ostalo je van pameti. Stvarno ne pamtim kad sam vozio limuzinu/manji SUV da mi je potrošnja išla preko 8 l, znači nema, od 1.5 do 3.0.

A vozio sam premium EV skoro 2 god. i bukvalno kad pojačam grijanje imam uživo prikaz kako domet pada 10% odmah instant. :D
Jer nisi ni vozio u uvjetima u kojima je testiran taj BYD auto, kad je snijeg po cesti, kad su niske temperature koje idu na -20 i ispod kao u ovom testu. Niste vozili u takvim uvjetima, ni EV ni benzin da biste znali, a li spremno lajete na test i negirate ga, pogotovo ovaj za ICE auto slicnih karakteristika u jako slicnim uvjetima.

A niti vjerujete testu, niti meni, ali ste spremni opovrgavati rezultate teste, spremni ste mene nazvati lazovom, ali promisliti sta pisete, e to vec ne ide u te pametne glavice. :D

Edit: U Svedskoj je najcesce limit 110 na autoputevima, i jedino gdje sam vidi da je preko toga je izmedju Uppsale i Gävlea i tu je 120km/h, ali ti to ne znas pa ti ne zamjerim.
@ZoomZoomKiwi ti je objasnio. Kod SUS ti je toplota nus-efekat, šta misliš što benzinci brže i bolje ugriju kabinu od dizela npr.?

Ja se smijem s tobom okladiti u što god želiš da ću sa svakim SUS-om preći više od ijednog EV-a iste klase, dakle sigurno mnogo više od 300 km po punjenju - u bilo kojim temperaturnim uslovima.

Naravno da nisam vozio na -20 C, rekord mi je -17 C 2017 god. i to vozio 1.9 TDI, nikakvog rasta potrošnje nije bilo. -20 C su svakako ekstremni uslovi kakvih rijetko ima i u Švedskoj na 90% naseljene teritorije. Tako da ako ti živiš u Švedskoj sjevernoj pustinji, nismo ti mi krivi.

Limit jeste takav kakav si napisao ali se u Švedskoj limita drže skoro kao i u BiH, jedino ovi sa EV se strogo drže - lafo radi zakona. :D
ZoomZoomKiwi

#7181 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

Ma vozio sam na -28°C Volva S60 iz 2011. sa 2.0 5cyl turbodizelom i klasičnim automatikom i nisam primjetio nikakvu razliku u potrošnji. Bukvalno ako je i bila, bila je toliko mala da je bila neprimjetna.
Ozimician

#7182 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ozimician »

BiBi911 wrote: 03/02/2026 22:17 Ozi. Moja stara insignia je preko 15l trosila 1.5t 160tak konja,

Da li je do vas ili ispravnosti vozila?

Audi B9 dizel ti trošio preko 10l ? :-)

Mene je iskreno najpozitivnije iznenadio 1.5 TSI, modeli 2022 i noviji. Troši kao upaljač bukvalno.
melac

#7183 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

ZoomZoomKiwi wrote: 03/02/2026 22:14
ZoomZoomKiwi wrote: 03/02/2026 21:56 Nije moguće kod zdravog SUS motora.

Tolike razlike su moguće samo u totalno drukčijim režimima upotrebe (ne govorim o temperaturi), znači otvorena vs grad itd.

Na istoj cesti, pri istoj brzini, sa samo razlikom u temperaturi, ma kolika ona bila, ta razlika nije moguća.
Ja moguće je, zato što očigledno ne poznaješ uopšte koncept automobila niti kako rade pojedine stvari u istim.

Kod ICE je grijanje bukvalno nusproizvod, znači ti dok griješ kabinu ničim dodatnim ne opterećuješ motor, bukvalno mu pomažeš hlađenjem s dodatnim izmjenjivačem topline, pored onog hladnjaka naprijed.

Kod EV je u najboljem slučaju za grijanje kabine potrebna toplotna pumpa, u najgorem slučaju su to klasični grijači, i tako da imaš dodatni teret za bateriju, teret snage od 1kW pa sve do 3kW.
Ja razmijem da se ti bolje razumijes, pa te zato i pitam da objasnis ovu "anomaliju" koju sam ti opisao gore, a auto nov, servisiran i sve u redu sa njim, jedino ne punim struju, vozim cisto na benzin i kako da potrosnja znacajno raste sa padom temperature, kada svi ostali paramteri ostaju isti?

Tu i lezi najveci problem EV, grijanje u hladnim danim, kada COP toplotne pumpe pada, da bi kod temperature od -20 izgubio svaki smisao jer vrijeme otapanje isparivaca traje predugo ako je adaptibilno pregrijavanje sa Danfoss sistemom ugradjeno, i pri tim temperaturama trazi rad klasicnih grijaca da otope isparivac da bi se ciklus pokrenuo ponovo. I cak u tom periodu otapanje isparivaca grijanje prestaje, pa bih ocekivao da EV imaju ili dvije toplotne pumpe ili 2 odvojena kruga gdje su izmjenjuju periodi otapanje isparivaca, da bi kondenzatori mogli grijati kabinu i eventualno bateriju.

Ali sve to super, ali zasto se to isto desava ICE autima?
BiBi911

#7184 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by BiBi911 »

Ozimician wrote: 03/02/2026 22:24
BiBi911 wrote: 03/02/2026 22:17 Ozi. Moja stara insignia je preko 15l trosila 1.5t 160tak konja,

Mene je iskreno najpozitivnije iznenadio 1.5 TSI, modeli 2022 i noviji. Troši kao upaljač bukvalno.

Znas kako kazu amerikanci kupio sam citav tahoo. Ona kazaljka se moze okrenut. Noc nema nikoga na auto bahn i 44 cipela.
B9 passat 150konjova.

U pon idem za minken na FNC pa cu kasno krenut. Tako da se nadam potrosnji od 10+

Taj 1.5tsi. Cekam za par mjeseci u B9 Hybrid. Pa budem znao sta je i kako.

Imao ga nekih 150km i zvuci kao civic fd2, dreci se haos puno a ne ide.
ZoomZoomKiwi

#7185 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

melac wrote: 03/02/2026 22:27
ZoomZoomKiwi wrote: 03/02/2026 22:14

Ja razmijem da se ti bolje razumijes, pa te zato i pitam da objasnis ovu "anomaliju" koju sam ti opisao gore, a auto nov, servisiran i sve u redu sa njim, jedino ne punim struju, vozim cisto na benzin i kako da potrosnja znacajno raste sa padom temperature, kada svi ostali paramteri ostaju isti?

Tu i lezi najveci problem EV, grijanje u hladnim danim, kada COP toplotne pumpe pada, da bi kod temperature od -20 izgubio svaki smisao jer vrijeme otapanje isparivaca traje predugo ako je adaptibilno pregrijavanje sa Danfoss sistemom ugradjeno, i pri tim temperaturama trazi rad klasicnih grijaca da otope isparivac da bi se ciklus pokrenuo ponovo. I cak u tom periodu otapanje isparivaca grijanje prestaje, pa bih ocekivao da EV imaju ili dvije toplotne pumpe ili 2 odvojena kruga gdje su izmjenjuju periodi otapanje isparivaca, da bi kondenzatori mogli grijati kabinu i eventualno bateriju.

Ali sve to super, ali zasto se to isto desava ICE autima?
Jedino što mi je iole moguć odgovor na to jeste, pošto je hybrid, da ga punjenje baterije jebe na niskim temperaturama. Ali opet ga "alternator/generator" ne može toliko opteretiti pa da se potrošnja digne za više od 60% nema teorije.

E sad, splet okolnosti, možda uz to sve i regeneracija GPF-a i šta ti ja znam.

Opet, prevelika razlika da bi bilo normalno.
Ozimician

#7186 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ozimician »

BiBi911 wrote: 03/02/2026 22:31
Ozimician wrote: 03/02/2026 22:24

Znas kako kazu amerikanci kupio sam citav tahoo. Ona kazaljka se moze okrenut. Noc nema nikoga na auto bahn i 44 cipela.
B9 passat 150konjova.

U pon idem za minken na FNC pa cu kasno krenut. Tako da se nadam potrosnji od 10+

Taj 1.5tsi. Cekam za par mjeseci u B9 Hybrid. Pa budem znao sta je i kako.

Imao ga nekih 150km i zvuci kao civic fd2, dreci se haos puno a ne ide.
Dakle ti si onaj sa crvenim Hilti Passatom na cesti. :D

Btw. kakav je B9 Passat u odnosu na B8?
tokio25

#7187 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

ZoomZoomKiwi wrote: 03/02/2026 22:15
tokio25 wrote: 03/02/2026 22:12 pa i kad gas dodas na semaforu trenutna potrosnja raste na 30 litara
kad ti potrosnja skoci sa 20 na 30 onda ti na osnovu toga racuna sto znaci za 50% je veca potrosnja
Vrati se al' u kurcu.

Nije to kuća. Kabina vozila nema ni blizu izolaciju i gubici su ogromni. Grijanje mora konstantno raditi, ako nećeš da se smrzneš u vozilu.
alo kivi
jesi vozio elektricni ?
jel posjedujes elektricni?
melac

#7188 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

Ozimician wrote: 03/02/2026 22:21
melac wrote: 03/02/2026 22:12

@ZoomZoomKiwi ti je objasnio. Kod SUS ti je toplota nus-efekat, šta misliš što benzinci brže i bolje ugriju kabinu od dizela npr.?

Ja se smijem s tobom okladiti u što god želiš da ću sa svakim SUS-om preći više od ijednog EV-a iste klase, dakle sigurno mnogo više od 300 km po punjenju - u bilo kojim temperaturnim uslovima.

Naravno da nisam vozio na -20 C, rekord mi je -17 C 2017 god. i to vozio 1.9 TDI, nikakvog rasta potrošnje nije bilo. -20 C su svakako ekstremni uslovi kakvih rijetko ima i u Švedskoj na 90% naseljene teritorije. Tako da ako ti živiš u Švedskoj sjevernoj pustinji, nismo ti mi krivi.

Limit jeste takav kakav si napisao ali se u Švedskoj limita drže skoro kao i u BiH, jedino ovi sa EV se strogo drže - lafo radi zakona. :D
On je objasnio ono sto nisam ni pitao a pitam zasto se kod ICE povecava potrosnja kod niskih temperatura, a nije problem u motoru ili autu, neki dan bio na servisu, i sve u redu, i tako vec par godina.
ZoomZoomKiwi

#7189 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

tokio25 wrote: 03/02/2026 22:35
Vrati se al' u kurcu.

alo kivi
jesi vozio elektricni ?
Jesam, više puta na više kilometara.

A imam dovoljno inžinjerskog znanja i iskustva da znam šta je magla, a šta istina. ;-)

Samo ti uživaj u svom usisivaču, nek je tebi sa srećom.
tokio25

#7190 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

ZoomZoomKiwi wrote: 03/02/2026 22:36

Vrati se al' u kurcu.

alo kivi
jesi vozio elektricni ?

A imam dovoljno inžinjerskog znanja i iskustva da znam šta je magla, a šta istina. ;-)

inzinjer mozes biti koliko hoces al izgleda da ti treba pravo iskustvo da bi znao istinu
pa vrhunski inzinjeri su autoindustriji pa svaki auto ima neke inzinjerske greske i kvare se jer su inzinjeri "dobro" dizajnirali

sve si rekao hvala prijatno

ev je buducnost a ti guslaj koliko hoces
ZoomZoomKiwi

#7191 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

tokio25 wrote: 03/02/2026 22:39

alo kivi
jesi vozio elektricni ?

inzinjer mozes biti koliko hoces al izgleda da ti treba pravo iskustvo da bi znao istinu
pa vrhunski inzinjeri su autoindustriji pa svaki auto ima neke inzinjerske greske i kvare se jer su inzinjeri "dobro" dizajnirali

:kiss:

Da znaš koliko ne znaš, znao bi da se inžinjeri ništa ne pitaju u nijednoj firmi. Odluke donose ekonomisti i raznorazni menaĐeri.

Isto tako da znaš k'o što ne znaš, znao bi da je EV samo prolazna glupost.

Ali hajde, vrijeme će pokazati svoje ;-)

Uživaj i nek ti je sa srećom, iskreno. No HF
tokio25

#7192 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

ZoomZoomKiwi wrote: 03/02/2026 22:41
tokio25 wrote: 03/02/2026 22:39

:kiss:

Da znaš koliko ne znaš, znao bi da se inžinjeri ništa ne pitaju u nijednoj firmi. Odluke donose ekonomisti i raznorazni menaĐeri.

Isto tako da znaš k'o što ne znaš, znao bi da je EV samo prolazna glupost.

Ali hajde, vrijeme će pokazati svoje ;-)

Uživaj i nek ti je sa srećom, iskreno. No HF
vrijeme pokazuje da iz dana u dan elektricni su sve vise dostupniji napredniji itd
a sto se tice da se inzinjeri pitaju i ne pitaju ocito je dobro sto se ne pitaju
ZoomZoomKiwi

#7193 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

:pisnuo:

Nevjerovatna je tvrdoglavost jednog bošnje.

Ali hajde, vrijeme ga nauči, samo to dugo traje.
tokio25

#7194 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

ZoomZoomKiwi wrote: 03/02/2026 22:46 :pisnuo:

hahah
koja ironija da ti pominjes tvrdoglavost
i uporno guras ev je prevara i sl sus je najbolji itd

i jedno i drugo ima mana i prednosti naravno al toliko mrziti ev samo moze neko ogranicen koliko gdo ti bio inzinjer ili sta si vec nebitno
melac

#7195 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

Ti se sada bavis energetikom u NZ?
ZoomZoomKiwi

#7196 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

tokio25 wrote: 03/02/2026 22:48

hahah

i jedno i drugo ima mana i prednosti naravno al toliko mrziti ev samo moze neko ogranicen koliko gdo ti bio inzinjer ili sta si vec nebitno
Pa zamisli sad koliko je sati kad jedan elektro inžinjer ne voli elektro-vozila. To bi ti trebalo sve reći o toj tehnologiji prevarantskoj.

melac wrote: 03/02/2026 22:48

Može se reći. :mrgreen:
melac

#7197 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

ZoomZoomKiwi wrote: 03/02/2026 22:50

hahah

Pa zamisli sad koliko je sati kad jedan elektro inžinjer ne voli elektro-vozila. To bi ti trebalo sve reći o toj tehnologiji prevarantskoj.

melac wrote: 03/02/2026 22:48

Može se reći. :mrgreen:
Izgradnja, upravljanje ili proizvodnja?
tokio25

#7198 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

hahah

ja zamisljam kakav je taj elektro inzinjer
jer da si neki strucnjak bio bi glavni inzinjer u nekoj giga mega firmi a ne "provodio" kablove od kivija do kivija

da en idemo dalje sa ovim glupostima
vratimo se elektricnim autima
a tebi ako smeta ne javljaj se na temu a otvori temu ev prevara stoljeca
ZoomZoomKiwi

#7199 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

melac wrote: 03/02/2026 22:52 Izgradnja, upravljanje ili proizvodnja?
Projektni inžinjer u Transpoweru. Najviše vodim projekte upgrade-anja postojećih i izgradnje novih prenosnih sistema i proširenja mreže.

Transpower ti je firma nešto nalik BiH Elektroprenosu, NOS-u i proizvodnom dijelu EP-a zajedno.

Samo je distributivni dio na niskom naponu odvojen u posebna preduzeća ovisno o regiji.
ZoomZoomKiwi

#7200 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

tokio25 wrote: 03/02/2026 22:53

hahah

ja zamisljam kakav je taj elektro inzinjer
jer da si neki strucnjak bio bi glavni inzinjer u nekoj giga mega firmi a ne "provodio" kablove od kivija do kivija

da en idemo dalje sa ovim glupostima
vratimo se elektricnim autima
a tebi ako smeta ne javljaj se na temu a otvori temu ev prevara stoljeca
Jebo ga ti druže, ti jučer kupio polovnu zgaženu Teslu i sad misliš da su EV nešto najbolje na svijetu.

A Tesla pred propašću.

Najgori buyer loyalty index imaju od svih proizvođača auta, niko im se ne vraća poslije prvog njihovog auta. Doduše nisu sami, tu su i Polestar i mnogi EV-only brendovi.
Post Reply