Ja koliko vidim jedan je ostao sokiran... jednaSaraFina wrote: ↑03/02/2026 13:18Ti Imas pravo jesti sta zelis. I ne samo ti. Ovdje se radi o „krkanskom razmetanju“. Zelji da se neko „šokira“ glupim sličicama i podhebavanju svakodnevnom s tim „hvalisanjem“. Sto je totalno stetno. I nepotrebno. Za sve nas. Ako nista drugo..broj dva wrote: ↑03/02/2026 12:53Izvini molim te ali sta je problem sa svinjetinom ? Za Zadrugu, Cecu, Jala Brat i ostale "kulturne" fenomene se slazem, smece su. Ali svinjetina je ukusna, makar meni. Jesam iz muslimanske porodice ali sam antireligiozan i zasto bi na oltaru patriotizma zrtvovao slaninu i mortaledu, kome ? Da nam se ne smiju srbi i hrvati ? Zaboli me ko mi se smije, znam ko sam, sta sam, sta volim i sta hocu. Isto i za alkohol, valjda odrasla osoba sama moze da bira da li da pije rakiju, lagavulin ili vodu.dr_Evil wrote: ↑03/02/2026 12:22
Ma korida nije toliko ni bitna, svi imaju svoje koride. Ali Ceca, Grand, Zadruga, i slanina sigurno jesu![]()
To je ono sta nas cini vicevima - a krkanluka i glupana ima svugdje, pa zadji samo u bilo koje druge krajeve bivse nam domovine. ALi malo ces gdje pronaci da je covjek sam od sebe napravio vic kao u nas.
Kad se sjetim onog becarca sta je osudjen jer je vrijedjao policajku "Mala moja ti u plavoj bluzi, pridji blize pa mi se naguzi", uz komplet hor tamburica. Ali on kao takav opet nije za vica, iako je krkan i daleko od becke skole.
Ide Ramazan uskoro. I ja prakticno ne primjenjujem vjeru, ali treba imati postovanje. Na ovom forumu je 80% populacije koja djelomicno ili u potpunosti primjenjuje vjerske propise. Postice i sve to. Je li primjereno da se u ovom „predramazanskom ozracju“ postaju slike sapunjare“?
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- stubrijez
#32151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- dr_Evil
- stubrijez
#32153 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja citam forum izmedju ostalog i da mi ne bi naumpalo da razmisljam o povratku. Lakse mi ovde citati gluposti vec od zema uzivo. Brkove sam pustio da me ne poznaju... kad vidim ko bi da me strpa u isti kos sa sobom i govori MI dodje mi da se pocnem druziti sa Indijcima.
- dr_Evil
#32154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve je to ok, nego mene zanima kako ti znas da te neko trpa u isti kos i govori "mi"? Kako prepoznati kada te neko smatra clanom svoje zamisljene kolektivne grupacije?stubrijez wrote: ↑03/02/2026 16:18 Ja citam forum izmedju ostalog i da mi ne bi naumpalo da razmisljam o povratku. Lakse mi ovde citati gluposti vec od zema uzivo. Brkove sam pustio da me ne poznaju... kad vidim ko bi da me strpa u isti kos sa sobom i govori MI dodje mi da se pocnem druziti sa Indijcima.
- stubrijez
#32155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Procitam ovde... mi, nasi neprijatelji, za sve nas isl. Ne bih da lijepim tudje postove ovde, nisam nikad zalijepio link. Prelistaj malo unatrag... dusebriznicidr_Evil wrote: ↑03/02/2026 16:27Sve je to ok, nego mene zanima kako ti znas da te neko trpa u isti kos i govori "mi"? Kako prepoznati kada te neko smatra clanom svoje zamisljene kolektivne grupacije?stubrijez wrote: ↑03/02/2026 16:18 Ja citam forum izmedju ostalog i da mi ne bi naumpalo da razmisljam o povratku. Lakse mi ovde citati gluposti vec od zema uzivo. Brkove sam pustio da me ne poznaju... kad vidim ko bi da me strpa u isti kos sa sobom i govori MI dodje mi da se pocnem druziti sa Indijcima.
- dr_Evil
#32156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobro, toga je svakako bilo, svi smo to primjetili, niko nije imun na takve upise niti imamo potrebe da se vracamo, ali mene zanima kako ti licno primjetis kada tebe neko svrstava. Evo ja i bodkin smo se mimoisli bili u tom razmisljanju.stubrijez wrote: ↑03/02/2026 16:36Procitam ovde... mi, nasi neprijatelji isl. Ne bih da lijepim tudje postove ovde, nisam nikad zalijepio link. Prelistaj malo unatrag... dusebriznicidr_Evil wrote: ↑03/02/2026 16:27Sve je to ok, nego mene zanima kako ti znas da te neko trpa u isti kos i govori "mi"? Kako prepoznati kada te neko smatra clanom svoje zamisljene kolektivne grupacije?stubrijez wrote: ↑03/02/2026 16:18 Ja citam forum izmedju ostalog i da mi ne bi naumpalo da razmisljam o povratku. Lakse mi ovde citati gluposti vec od zema uzivo. Brkove sam pustio da me ne poznaju... kad vidim ko bi da me strpa u isti kos sa sobom i govori MI dodje mi da se pocnem druziti sa Indijcima.
Da li sam taj osjecaj da neko prica u tvoje ime znaci da i sam osjecas pripadnost nekom imaginarnom "mi" koje se spominje, bez obzira koliko se ipak ne slagao s izjavom? Ako da, zar onda to nije dokaz shvatanja tvoje kolektivne svijesti(koji btw mozda nije samo jedna, vjerujem da svi imamo vise kolektivnih pripadnost, od kluba, ulice, etnije, politike pa do univerzuma), pored one individualne?
I na kraju dana kako onda pobjeci od samog sebe, ili njih.
Ne znam... ali valjda je pripadnost familiji najvaznija, pa onda sebi kao jedinki, pa onda dalje kako ko postavi.
Mozda imas neki drugaciji pristup, ali eto, zanima me, ne iz trolovskog nego aspekta sociologije.
- geralt
#32157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo sa aspekta sociologije, ja ne zelim biti dio kolektiva ciji clanovi dobivaju histericne napadaje zato sto anonimni lik na forumu javno jede svinjetinu par sedmica pred Ramazan. I tu osoba koja je to pisala nije izuzetak ni usamljena u stajalistu, vec je to dominantno razmisljanje kolektiva, kako ono ti nazva, "postenih Bosnjaka islamskih korijena". Gdje se podrazumijeva da oni koji ne dijele to stajaliste nisu Bosnjaci, ili barem nisu posteni.dr_Evil wrote: ↑03/02/2026 16:44Dobro, toga je svakako bilo, svi smo to primjetili, niko nije imun na takve upise niti imamo potrebe da se vracamo, ali mene zanima kako ti licno primjetis kada tebe neko svrstava. Evo ja i bodkin smo se mimoisli bili u tom razmisljanju.
Da li sam taj osjecaj da neko prica u tvoje ime znaci da i sam osjecas pripadnost nekom imaginarnom "mi" koje se spominje, bez obzira koliko se ipak ne slagao s izjavom? Ako da, zar onda to nije dokaz shvatanja tvoje kolektivne svijesti(koji btw mozda nije samo jedna, vjerujem da svi imamo vise kolektivnih pripadnost, od kluba, ulice, etnije, politike pa do univerzuma), pored one individualne?
Ne znam... ali valjda je pripadnost familiji najvaznija, pa onda sebi kao jedinki, pa onda dalje kako ko postavi.
Mozda imas neki drugaciji pristup, ali eto, zanima me, ne iz trolovskog nego aspekta sociologije.
- dr_Evil
#32158 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
OK - ne zelis biti dio kolektiva. To je jedna stvar i tvoja privatna. Ali ja sam vise upitao kako i zasto ima osjecaj da se prica o njemu, ako ga neko nije spomenuo. Taj mi dio nisi odgovorio ni ti, osim sto si pronasao negdje valjda.geralt wrote: ↑03/02/2026 16:50
Evo sa aspekta sociologije, ja ne zelim biti dio kolektiva ciji clanovi dobivaju histericne napadaje zato sto anonimni lik na forumu javno jede svinjetinu par sedmica pred Ramazan. I tu osoba koja je to pisala nije izuzetak ni usamljena u stajalistu, vec je to dominantno razmisljanje kolektiva, kako ono ti nazva, "postenih Bosnjaka islamskih korijena". Gdje se podrazumijeva da oni koji ne dijele to stajaliste nisu Bosnjaci, ili barem nisu posteni.
Ne vidim zasto je Ramazan uopste bitan u ovoj prici, pa ne pricamo o rakiji
A da ti kazem za to "postenih Bosnjaka islamskih korijena" - ne mislim da ljudi sta ne dijele stajaliste da nisu Bosnjaci, niti da nisu posteni, ali mislim da nedovoljno shvataju tragediju koja je zatekla bosnjacki narod islamskih korijena zadnjih 150-200 godina, i koja je jos uvijek na snazi. S tim recenim mozda je bio los odabir rijeci - i pardoniram ako se neko nasao uvrijedjen. Pricati sa ponosom kako je na sred Bascarsije bila pekara gdje si mogao naruciti klempu za ponijet i to jos prije 100 godina ce tacno pomoci cemu? Ili to postavljanje slike sa spekom, za kojeg vjerujem da forumas uopste nema u kuci, ce pomoci cemu? Niko nikoga nije pitao jel jede huletinu prije nego je otisao pod noz.
-
Bodkin
#32159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bjezi od nasih ali je problem sto indijci imaju odlican networking po zapadu i sto guraju jedni druge za poslove 
- stubrijez
#32160 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam ti drugar napisao sta mislim, sve je jasno, nema potrebe ni zelje za daljim objasnjenjima sa moje strane... vrlo prosto.dr_Evil wrote: ↑03/02/2026 17:03OK - ne zelis biti dio kolektiva. To je jedna stvar i tvoja privatna. Ali ja sam vise upitao kako i zasto ima osjecaj da se prica o njemu, ako ga neko nije spomenuo. Taj mi dio nisi odgovorio ni ti, osim sto si pronasao negdje valjda.geralt wrote: ↑03/02/2026 16:50
Evo sa aspekta sociologije, ja ne zelim biti dio kolektiva ciji clanovi dobivaju histericne napadaje zato sto anonimni lik na forumu javno jede svinjetinu par sedmica pred Ramazan. I tu osoba koja je to pisala nije izuzetak ni usamljena u stajalistu, vec je to dominantno razmisljanje kolektiva, kako ono ti nazva, "postenih Bosnjaka islamskih korijena". Gdje se podrazumijeva da oni koji ne dijele to stajaliste nisu Bosnjaci, ili barem nisu posteni.
Ne vidim zasto je Ramazan uopste bitan u ovoj prici, pa ne pricamo o rakiji![]()
A da ti kazem za to "postenih Bosnjaka islamskih korijena" - ne mislim da ljudi sta ne dijele stajaliste da nisu Bosnjaci, niti da nisu posteni, ali mislim da nedovoljno shvataju tragediju koja je zatekla bosnjacki narod islamskih korijena zadnjih 150-200 godina, i koja je jos uvijek na snazi. S tim recenim mozda je bio los odabir rijeci - i pardoniram ako se neko nasao uvrijedjen. Pricati sa ponosom kako je na sred Bascarsije bila pekara gdje si mogao naruciti klempu za ponijet i to jos prije 100 godina ce tacno pomoci cemu? Ili to postavljanje slike sa spekom, za kojeg vjerujem da forumas uopste nema u kuci, ce pomoci cemu? Niko nikoga nije pitao jel jede huletinu prije nego je otisao pod noz.
A imas i sad u Sarajevu da pojedes klempu, ako nekog apstinencija od klempe definise.
Last edited by stubrijez on 03/02/2026 17:12, edited 1 time in total.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#32161 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato što kao je naša dijaspora kolektivno u de-networking modusu, aktivno žele da ti odmognu umjesto da imaš dobru vezu kod njih.
Pa vidiš samo animoziteta na ovoj temi, šta ćeš više?
- stubrijez
- dr_Evil
#32163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa zar ima neki razlog iz kojeg ne bi bilo pojesti klempu u bilo kojem gradu ne samo u Capaejbu? S druge strane da li ce neko kad sretne nekog iz Zagreba se pohvaliti da u Sarajevu ima pojesti klempu - ako nekog potreba za pokazivanjem sebe da je iznad muslimanske mocvarne ostavstine definise.
- stubrijez
#32164 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni je to svejedno, tebi nije. Nemoj da ti to smeta, rekao bih da si covjek inteligentan... Ne jedem ni ja ba. Sta sad trebam drugima pisati dijagnoze?dr_Evil wrote: ↑03/02/2026 17:16Pa zar ima neki razlog iz kojeg ne bi bilo pojesti klempu u bilo kojem gradu ne samo u Capaejbu? S druge strane da li ce neko kad sretne nekog iz Zagreba se pohvaliti da u Sarajevu ima pojesti klempu - ako nekog potreba za pokazivanjem sebe da je iznad muslimanske mocvarne ostavstine definise.
- SaraFina
#32165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti se na balkanu može ograđivati kao pojedinac od čega god želiš. Na kraju tekme, uvijek te odredjuje kolektivni identitet. To su devedesete najbolje dokazale. Masa naroda je upravo zaplatila jer je furala istu furku.geralt wrote: ↑03/02/2026 16:50Evo sa aspekta sociologije, ja ne zelim biti dio kolektiva ciji clanovi dobivaju histericne napadaje zato sto anonimni lik na forumu javno jede svinjetinu par sedmica pred Ramazan. I tu osoba koja je to pisala nije izuzetak ni usamljena u stajalistu, vec je to dominantno razmisljanje kolektiva, kako ono ti nazva, "postenih Bosnjaka islamskih korijena". Gdje se podrazumijeva da oni koji ne dijele to stajaliste nisu Bosnjaci, ili barem nisu posteni.dr_Evil wrote: ↑03/02/2026 16:44Dobro, toga je svakako bilo, svi smo to primjetili, niko nije imun na takve upise niti imamo potrebe da se vracamo, ali mene zanima kako ti licno primjetis kada tebe neko svrstava. Evo ja i bodkin smo se mimoisli bili u tom razmisljanju.
Sto se tiče jedenja svinjetine, Johnny je to odlično detektirao. I predobro pojasnio. Niko ovdje nikome ne misli odredjivati šta će jesti i da li će svinjetinu, čvarke ili slaninu uvrstiti na jelovnik. Stvar je u bahatom nastupu, ogavnom krkanluku i pokusajima da se bošnjački narod obezvrijedi. Upravo to izbacivanje i bahaćenje bez potrebe je ustvari poniženje. Jel nas kolektivni identitet kao muslimanske populacije ne bi trebao jesti svinjetinu. A Ramazan ti je uzet kao otežavajuća okolnost samo. Znaci lik je kompletan forumski opus posvetio tome da na sopstvenom primjeru prikaze “glupog Bosnju s krizom identiteta”. Koji konzumira svinjski odpad poput one sapunjara. Loče lošu brlju, pivu od litar i ograničenih je mentalnih sposobnosti. Plus toga Farma, Elita ZG i Pink su mu kanali i emisije kojim se svakodnevno dopinguje. I kao šlag na tortu, štovalac je lika i djela Donalda Trumpa. Vidio ti se kao dio kolektivnog identiteta ili ne, njegovo bivstovanje i tebe takodjer ponižava.
-
Bodkin
#32166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znam, to sam i ja spominjao. Samo mi je malo smijesno, to je sve.
Ali srecom puno je nase dijaspore koja shvata prednost domaceg networka.
- Ozimician
#32167 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Realno, tema je zadnjih stranica stvarno za povracanje. Ali i inače, malo je njih koji su kao @dr_Evil npr. koji su spremni dati neki konkretan savjet.
Pohvalio bih ovdje i @elcaliente koji je isto tako donosio konkretne podatke na ovu temu.
Eh sad imaš ove koji kriju kao zmija noge kako su dospjeli vani (i dobili papire). Ali eto malo da pohvalim neke
- dr_Evil
#32168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne smeta meni klempo, osim u obliku kad susjedi prave cvarke to stvarno smrdi :S, na stranu nase zaebancije, pogotovo sa moimoi.stubrijez wrote: ↑03/02/2026 17:19Meni je to svejedno, tebi nije. Nemoj da ti to smeta, rekao bih da si covjek inteligentan... Ne jedem ni ja ba. Sta sad trebam drugima pisati dijagnoze?dr_Evil wrote: ↑03/02/2026 17:16Pa zar ima neki razlog iz kojeg ne bi bilo pojesti klempu u bilo kojem gradu ne samo u Capaejbu? S druge strane da li ce neko kad sretne nekog iz Zagreba se pohvaliti da u Sarajevu ima pojesti klempu - ako nekog potreba za pokazivanjem sebe da je iznad muslimanske mocvarne ostavstine definise.
Nek jede ko sta god hoce, ali jesti klempu ili slicne stvari nisu nesto s cim bi covjek trebao da se ponosi(ne u smislu da je pogresno, nego to rade iz ponosa da pokazu da su drugaciji), objavljuje, i jos pri tome misli da je postigao neki veci status kod susjeda/komsije jer eto on nije zaostali islamski tumor Balkana.
Susjed/komsija ne da ne misli da je on cool, urban, nego ga zapravo gleda sa podsmijehom mnogo vise nego onog sta slusa budalu Pezica koji objasnjava da treba preventivno zenu mlatit.
Doduse ja isto mislim i za bozicnu jelku - pa i nisam neko ko bi trebao da prica o tome
-
moimoi
#32169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I ovo si izvukao iz konteksta. Prica ie bila koliko se sjecam o bakirovoj izvali da na carsiji “nikad nije bilo krmetine”. Sto nije tacno.
A vezalo se na zenu koja je klanjala ja u posusju ili vec? I kako su toboze u Sarajevu svi tolerantni.. da se takav napad ne moze desiti.. pa sam navela primjer od prije 100 god i sta mislis bi li danas bilo prihvatljivo?
- dr_Evil
#32170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sad sam konacno pokrenuo BH udruzenje, odnosno ozivio iz mrtvih, i krenuli smo sa par projekata, prvo na budjenju kulture i obrazovanja u gradu primaocu, a onda cemo krenuti na networking po uzoru na srbijance. To jest nadam se, vidit cemo kako ce ljudi reagovat na takvo sta.Ozimician wrote: ↑03/02/2026 17:24![]()
Realno, tema je zadnjih stranica stvarno za povracanje. Ali i inače, malo je njih koji su kao @dr_Evil npr. koji su spremni dati neki konkretan savjet.
Pohvalio bih ovdje i @elcaliente koji je isto tako donosio konkretne podatke na ovu temu.
Eh sad imaš ove koji kriju kao zmija noge kako su dospjeli vani (i dobili papire). Ali eto malo da pohvalim neke![]()
Nisam mogao vjerovati kad mi pokaza covjek iz apoteke, treba mu zaposlenik, samo udje na sluzbenu stranicu apoteke, izabere Srbija i grad koji zeli, i jednostano ponudi ugovor ljudima koji su na listi.
Iskustvo nazalost sa nasim ljudima ako nije u stanju da zaradi kako preko tebe onda nece da cuje za pomoc, a sve pod izgovor da ga je strah da ga ko ne prevari ili da izgubi ugled kod poslodavca zbog svog zemljaka. Jos mi niko nije odgovorio zasto mu nije problem da outsource nasih ljudi uradi kad ima zarade, kako ih onda nije strah.
- dr_Evil
#32171 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bosnjacki merhametluk je lazan... pa Dervis Susic je napisao knjigu o tomemoimoi wrote: ↑03/02/2026 17:30I ovo si izvukao iz konteksta. Prica ie bila koliko se sjecam o bakirovoj izvali da na carsiji “nikad nije bilo krmetine”. Sto nije tacno.
A vezalo se na zenu koja je klanjala ja u posusju ili vec? I kako su toboze u Sarajevu svi tolerantni.. da se takav napad ne moze desiti.. pa sam navela primjer od prije 100 god i sta mislis bi li danas bilo prihvatljivo?
Pa nije bas da je iz konteksta, ali hajd, svakako je vjerovatno bilo o toj temi, ne sjecam se.
- TAFKAP
#32172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Alaj se naštancaste hejbet stranica... Valja li se vraćat nazad i čitat?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
elcaliente
#32174 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Blagodarim Ozi.Ozimician wrote: ↑03/02/2026 17:24![]()
Eh sad imaš ove koji kriju kao zmija noge kako su dospjeli vani (i dobili papire). Ali eto malo da pohvalim neke![]()
-
melac