Koncert Ace Pejovića u Ljubljani, 6. decembra 2025. godine, održan je pred oko 4.000 posjetilaca. Na istoj turneji, u Sarajevu je bilo oko 15.000 gledalaca, a u Banjoj Luci oko 30.000 gledalaca. Dakle, lijepljenje plakata širom grada ne znači nužno da će svaka kuća i stan u tom gradu dati po jednog ili nekoliko posjetilaca. Ovih oko 4.000 gledalaca Ace Pejovića mislim da je gledala uglavnom bošnjačko-srbijanska dijaspora iz istočnih država Slovenije.... Ali ok, ti znaš višekonektovan wrote: ↑16/01/2026 08:33 A u Ljubljani ne pjevaju narodnjaci...jebote?!![]()
U novembru bio, cijeli grad izlijepljen plakatima ace pejovica,..![]()
Kakva sovinisticka analiza...
Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
-
HelaS
#676 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#677 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Jeste, slovenci samo idu u pozoriste, labudje jezero, balet, mozart, bethoven se slusa...a bosnje, srbi pecinski ljudi, idu na acu....bravo grk. 
-
Dobrinjac-u-Pragu
#678 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Sarajevu mnogo nedostaje da se poboljsa, ali nazivati grad kasabom ili selom je u najmanju ruku uvrijedljivo. sarajevo je grad sa svojim problemima koji ce se kad tad morati rijesiti. uostalom taj "cisti" zagreb je samo iluzija. bio prije dva mjeseca tamo i ne samo da je jednako prljav ko i sarajevo nego i "fake" i to mnogo vise od sarajeva ili beograda. svi se nesto furaju da su nesto, pricaju arogantno i namjesteno... ma bjezi...
ljubljana na drugu stranu je uvijek bila drugi svijet za balkan... ne samo zbog cistoce nego i kulture...
ljubljana na drugu stranu je uvijek bila drugi svijet za balkan... ne samo zbog cistoce nego i kulture...
- banjaluka078
#679 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Ne reci dva puta. Od BL studentarije čujem da su cajke glavne na dernecima i proslavama u Ljubljani.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑16/01/2026 12:13
A bome se ne "ubiše" od kulture i opere ni slovenački vikendaši u Banjaluci kojih ima nevjerovatno puno. Ćevapi, klubovi i fejk odjeća s tržnice (OK i trebe i praškaste materije)...mislim da nijedan još nije upitao za muzej ili galeriju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#680 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
banjaluka078 wrote: ↑16/01/2026 12:21Ne reci dva puta. Od BL studentarije čujem da su cajke glavne na dernecima i proslavama u Ljubljani.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑16/01/2026 12:13
A bome se ne "ubiše" od kulture i opere ni slovenački vikendaši u Banjaluci kojih ima nevjerovatno puno. Ćevapi, klubovi i fejk odjeća s tržnice (OK i trebe i praškaste materije)...mislim da nijedan još nije upitao za muzej ili galeriju.
- Chloe
- Photo mod
#681 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Smiješno je Sarajevo, kao i BiH porediti sa bilo kojim gradom i državom na Balkanu.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑16/01/2026 12:13 Sarajevu mnogo nedostaje da se poboljsa, ali nazivati grad kasabom ili selom je u najmanju ruku uvrijedljivo. sarajevo je grad sa svojim problemima koji ce se kad tad morati rijesiti. uostalom taj "cisti" zagreb je samo iluzija. bio prije dva mjeseca tamo i ne samo da je jednako prljav ko i sarajevo nego i "fake" i to mnogo vise od sarajeva ili beograda. svi se nesto furaju da su nesto, pricaju arogantno i namjesteno... ma bjezi...
Četiri godine rata, razaranja, paljenja, ubijanja ... nije malo unazađivanje, nego veliko, u svakom smislu i materijalnom i ljudskom, nakon rata formiranje države institucionalno, dok su ti susjedi bacali drvlje i kamenje pod noge ( a pojedini se dive njihovim dvorištima hraču po svom obezvrjeđujući nas ), pa su svakako komplikovane stvari bile prekomplikovane i išle puževim korakom kao i danas, sve se gradilo iz pepela, ruševina, na krvlju natopljenom zemljom.
Harabar i ponosan insan, nema problem prihvatiti realnost, živimo u politički nestabilnoj državi i siromašnoj
u skladu s tim raditi, djelovati, živjeti njegujući ono što imamo, težiti ka boljem ali ističući svoja bogastva, u ovom slučaju specifičnost BiH i Sarajeva,
spoj Istoka i Zapada, srce Balkana, te prirodna bogastva, zadržavajući autentičnost, bez poređenja sa drugima, biti svoji.
Nas sam doživljavala kao hrabar i ponosan narod, ili sam živjela u iluziji, ili taj narod izumire a nismo ni svjesni.
Da bar gledate kako susjedi poštuju i vole svoje, njeguju i brane, pa primjenite na svoje.
-
HelaS
#682 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
1945+30=1975Chloe wrote: ↑16/01/2026 13:16Smiješno je Sarajevo, kao i BiH porediti sa bilo kojim gradom i državom na Balkanu.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑16/01/2026 12:13 Sarajevu mnogo nedostaje da se poboljsa, ali nazivati grad kasabom ili selom je u najmanju ruku uvrijedljivo. sarajevo je grad sa svojim problemima koji ce se kad tad morati rijesiti. uostalom taj "cisti" zagreb je samo iluzija. bio prije dva mjeseca tamo i ne samo da je jednako prljav ko i sarajevo nego i "fake" i to mnogo vise od sarajeva ili beograda. svi se nesto furaju da su nesto, pricaju arogantno i namjesteno... ma bjezi...
Četiri godine rata, razaranja, paljenja, ubijanja ... nije malo unazađivanje, nego veliko, u svakom smislu i materijalnom i ljudskom, nakon rata formiranje države institucionalno, dok su ti susjedi bacali drvlje i kamenje pod noge ( a pojedini se dive njihovim dvorištima hraču po svom obezvrjeđujući nas ), pa su svakako komplikovane stvari bile prekomplikovane i išle puževim korakom kao i danas, sve se gradilo iz pepela, ruševina, na krvlju natopljenom zemljom.
Da bar gledate kako susjedi poštuju i vole svoje, njeguju i brane, pa primjenite na svoje.
1995+30=2025
Sad uporedi Sarajevo 30 godina nakon onog velikog rata i 30 godina nakon zadnjeg rata.... Ali i svejedno, 30 godina je prošlo, ne znam do kada da rat bude opravdanje svemu i svačemu
-
moimoi
#683 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Sve je to dio folklora. Ne mozemo mi biti nesto sto nismo.
Arapi ala uae, katar.. imaju sve najskuplje radnje, najskuplje restorane… pa i dalje jedu rukama i ceskaju tabane dok jedu.
Dzaba.
Arapi ala uae, katar.. imaju sve najskuplje radnje, najskuplje restorane… pa i dalje jedu rukama i ceskaju tabane dok jedu.
Dzaba.
-
HelaS
- dječak sa šibicama
#685 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Slovenci sigurno ne pohode koncert Ace Pejovica, od nase muzike slusaju pop rock i slicno, njih nasa takozvana narodna ne zanima jer imaju svoju, polkice i jodlanje.
To niti nema neke veze sa civiliziranoscu, Aca Pejovic i nije neki Saban njegova muzika nije narodnjak.
To niti nema neke veze sa civiliziranoscu, Aca Pejovic i nije neki Saban njegova muzika nije narodnjak.
-
Dobrinjac-u-Pragu
#686 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Hodam danas Olomoucom, led svugdje vec 5-6 dan. bez gojzerica ne izlazi kazu... sta je odgovor odgovornih gradskih sluzbi "radimo, sta mozemo"...
i sada ovo bio naslov na klixu i pola grada bi optuzilo trenutnu vlast da ne radi kako treba, jer toboze u EU sve funkcionise... kad ono ista slika i u sarajevu i EU.
i onda se neki mahalac iz sarajeva nadje da me uci kako to funkcionise u ceskoj i EU.

i sada ovo bio naslov na klixu i pola grada bi optuzilo trenutnu vlast da ne radi kako treba, jer toboze u EU sve funkcionise... kad ono ista slika i u sarajevu i EU.
i onda se neki mahalac iz sarajeva nadje da me uci kako to funkcionise u ceskoj i EU.
- Edin H.
#687 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Jeste vala, gdje god odeš u Sloveniji samo jodlajudječak sa šibicama wrote: ↑16/01/2026 16:28 Slovenci sigurno ne pohode koncert Ace Pejovica, od nase muzike slusaju pop rock i slicno, njih nasa takozvana narodna ne zanima jer imaju svoju, polkice i jodlanje.
- dječak sa šibicama
#688 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
pa po lojtrici gor` pa po lojtrici dol` 
jos kad se popenju na granu ili na dimnjak sa harmonikom
jos kad se popenju na granu ili na dimnjak sa harmonikom
- tramvajtrojka
#689 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Nije ovo do uređenog sistema niti ovo ima veze sa politikom. Politika je pozitivno reagovala, ali ovo ide, uključujući i sportiste, duboko je povezano sa nekom društvenom psihologijom. Sa odgojem, sa obrazovanjem. Ovo je gotovo, puno veći problem nego što je bio prije zato što je u korijenu problem", rekao je, a potom konkreizirao:
"Od porodice, od odgoja ne kreće ništa što je vezano za ljubav prema lokalnoj zajednici. Nema ljubavi, ponosa, prkosa, inata. To vidim u omladinskim kategorijama. To mi se čini uobičajeno u svakoj drugoj sredini. To je više kultura poraza, nego želja za pobjedom. Radije tražiti izgovore za neuspjeh, nego kako napraviti uspjeh. Ograđujem se ja od politike, ovo je suštinski ukorijenjeno. Ovo je bio moj socijalni eksperiment gdje se mi nalazimo kao društvo. Imamo ogroman problem. Niti jedni izbori neće to promijeniti. Tu je došlo do obrazovnog sistema."
"Djeca žive - ključni termin je 'žrtva'. Ako stalno izlazimo iz pozicije žrtve i neko drugi treba pomoći. Trebamo se osvrnuti sami na sebe i da možemo napraviti rezultat. Zašto ljudi ne dolaze ? Zato što očekuju poraz. Očekuju neki baraž koji ćemo izgubiti. Više tada dođe komentara, nego kada pobijedimo."
Možemo li napraviti neki zaokret, da nestane taj sindrom "žrtve"?
"To je izašlo iz rata. Kako je rat završen očekivanja su uvijek da dođe neko i da nam pomogne. Sada sam bio na utakmici u Beču - mnogo je bolja utakmica bila u Sarajevu zbog činjenice da ljudi tamo uživaju u nekom drugom životu. Došli su na utakmicu da se zabave, a ne da kritikuju. Normalno da smo ubijeni u pojam, umjesto da smo oslonjeni sami na sebe. Ja to vidim kod igrača, onda ide pod stakleno zvono i čupam ih iz toga. Onda se vide i rezultati. Što se više izolirate i što ste manje u ovom ambijentu - to je tako.
Nemam namjeru da prozivam jer ovo je test. Ako ne postoji suštinski unutarnji poriv za ovim, a nije postojao 15 godina neće biti ništa. Ništa se nije promijenilo, a moj dolazak je neke stvari promijenilo, ali to su sitnice. Ja doživljavam situacije da zovem da se u dvorani uključi grijanje i čovjek mi kaže 'ko za tebe Dubravko'. Jedan tim koji ima svoju vrijednost, cijenu. Ovo su ozbiljni igrači iz ozbiljnih liga, šta trebaju da se smrzavaju
Predsjednik KK Bosne odavno neko bolje nije sumirao stanje u društvu u ovom gradu vise smo opijeni tim porazom zivotnim kako nista ne valja i ocekujemo vise to nego 150 dobrih stvari koje prodju nezapazeno, al jedna negativna dodje kao narkomanu onaj toliko zeljeni fix da se popravi
"Od porodice, od odgoja ne kreće ništa što je vezano za ljubav prema lokalnoj zajednici. Nema ljubavi, ponosa, prkosa, inata. To vidim u omladinskim kategorijama. To mi se čini uobičajeno u svakoj drugoj sredini. To je više kultura poraza, nego želja za pobjedom. Radije tražiti izgovore za neuspjeh, nego kako napraviti uspjeh. Ograđujem se ja od politike, ovo je suštinski ukorijenjeno. Ovo je bio moj socijalni eksperiment gdje se mi nalazimo kao društvo. Imamo ogroman problem. Niti jedni izbori neće to promijeniti. Tu je došlo do obrazovnog sistema."
"Djeca žive - ključni termin je 'žrtva'. Ako stalno izlazimo iz pozicije žrtve i neko drugi treba pomoći. Trebamo se osvrnuti sami na sebe i da možemo napraviti rezultat. Zašto ljudi ne dolaze ? Zato što očekuju poraz. Očekuju neki baraž koji ćemo izgubiti. Više tada dođe komentara, nego kada pobijedimo."
Možemo li napraviti neki zaokret, da nestane taj sindrom "žrtve"?
"To je izašlo iz rata. Kako je rat završen očekivanja su uvijek da dođe neko i da nam pomogne. Sada sam bio na utakmici u Beču - mnogo je bolja utakmica bila u Sarajevu zbog činjenice da ljudi tamo uživaju u nekom drugom životu. Došli su na utakmicu da se zabave, a ne da kritikuju. Normalno da smo ubijeni u pojam, umjesto da smo oslonjeni sami na sebe. Ja to vidim kod igrača, onda ide pod stakleno zvono i čupam ih iz toga. Onda se vide i rezultati. Što se više izolirate i što ste manje u ovom ambijentu - to je tako.
Nemam namjeru da prozivam jer ovo je test. Ako ne postoji suštinski unutarnji poriv za ovim, a nije postojao 15 godina neće biti ništa. Ništa se nije promijenilo, a moj dolazak je neke stvari promijenilo, ali to su sitnice. Ja doživljavam situacije da zovem da se u dvorani uključi grijanje i čovjek mi kaže 'ko za tebe Dubravko'. Jedan tim koji ima svoju vrijednost, cijenu. Ovo su ozbiljni igrači iz ozbiljnih liga, šta trebaju da se smrzavaju
Predsjednik KK Bosne odavno neko bolje nije sumirao stanje u društvu u ovom gradu vise smo opijeni tim porazom zivotnim kako nista ne valja i ocekujemo vise to nego 150 dobrih stvari koje prodju nezapazeno, al jedna negativna dodje kao narkomanu onaj toliko zeljeni fix da se popravi
- tramvajtrojka
#690 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Znaju na ovom forumu svi moj stav u vezi portala STAV i dotičnog autora, al u vezi ovog teksta se apsolutno slazem sa doticnim autorom
https://stav.ba/vijest/decenije-koje-je ... gija/38153

Posebno sa ovim pasusisima ce se složiti sva +30 generacija nas koji smo odrastali u postratnoj bijedi i koji smo ubijeni u pojam kako je sve prije bilo bolje
I na ovom forumu godinama se provlaci ta nit kako su tadasnji jalijasi, opskurne kafancuge sa kronicnim alkoholicarima, nigdje veze mjesta u prostoru i vremenu vrhunac civilizacije i da se nista ne treba mijenjati

Posebno sa ovim pasusisima ce se složiti sva +30 generacija nas koji smo odrastali u postratnoj bijedi i koji smo ubijeni u pojam kako je sve prije bilo bolje
I na ovom forumu godinama se provlaci ta nit kako su tadasnji jalijasi, opskurne kafancuge sa kronicnim alkoholicarima, nigdje veze mjesta u prostoru i vremenu vrhunac civilizacije i da se nista ne treba mijenjati
- Haris.ba
#691 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Ali, to je uglavnom narativ.tramvajtrojka wrote: ↑03/02/2026 14:12 I na ovom forumu godinama se provlaci ta nit kako su tadasnji jalijasi, opskurne kafancuge sa kronicnim alkoholicarima, nigdje veze mjesta u prostoru i vremenu vrhunac civilizacije i da se nista ne treba mijenjati
Ogromne stvari su se promjenile u Sarajevu. Samo mi to nekako ne zelimo da uvucemo u trenutni narativ.
Pa i u kulturi su se stvari promjenile. Samo treba htjeti vidjeti siru sliku.
- tramvajtrojka
#692 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Pa sve društvene pojave nam odredjuje generacija koja nikako da shvati da su odrasli i prerasli tu jednu zlatnu deceniju svoga života od koje su napravili mit i kao kancer unistili svu ostalu mogućnost ikakvog kulturnog i društvenog napretka dok oni vrse reciklažu reciklaze romantiziranih narativaHaris.ba wrote: ↑03/02/2026 14:17Ali, to je uglavnom narativ.tramvajtrojka wrote: ↑03/02/2026 14:12 I na ovom forumu godinama se provlaci ta nit kako su tadasnji jalijasi, opskurne kafancuge sa kronicnim alkoholicarima, nigdje veze mjesta u prostoru i vremenu vrhunac civilizacije i da se nista ne treba mijenjati
Ogromne stvari su se promjenile u Sarajevu. Samo mi to nekako ne zelimo da uvucemo u trenutni narativ.

Klasicni primjer te generacije je Kugla koji stanca Titine majice godinama sere kako ovdje nista ne valja i kako je sve prije bilo bolje a u isto vrijeme godinama ne silazi sa drzavnih grantova, fondova, koje toliko pljuje
Isti primjer je Mandic lik zaledjen u 83oj koji sanja o plesnjacima u fisu, totalno nepogodan zivota u 2026oj godini i vremena u kojem se nalazimo, umjesto da imamo osobe koje ce stvarati nesto novo mi imamo reciklazu kulturnih mrtvaca po hiljaditi put pa tako jedan zera reve( prestao je sa ozbiljnim pjevanjem prije 15ak godina) po 6x godisnje u Sarajevu
I tako godinama iz decenije u deceniju ne popustaju dok sve ostale generacije nakon njih nemaju priliku ni pristup da svoje zivote i gradsku okolinu oblikuju
- darius_maximus
#693 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Puno je ovdje fula, pomiješanih s nekim tačnim tezama.tramvajtrojka wrote: ↑03/02/2026 14:12 Znaju na ovom forumu svi moj stav u vezi portala STAV i dotičnog autora, al u vezi ovog teksta se apsolutno slazem sa doticnim autorom
I na ovom forumu godinama se provlaci ta nit kako su tadasnji jalijasi, opskurne kafancuge sa kronicnim alkoholicarima, nigdje veze mjesta u prostoru i vremenu vrhunac civilizacije i da se nista ne treba mijenjati![]()
Da ne govorim da dosta stvari koje su iznijete ovdje nisu isključive samo za nas.
- Haris.ba
#694 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Sto se tice vecine kulture, ona je kao i za vrijeme Tite na budzetu.tramvajtrojka wrote: ↑03/02/2026 15:00 a u isto vrijeme godinama ne silazi sa drzavnih grantova, fondova
Pa, ko je vlast onda je njihov glumac direktor pozorista i slicno, taj dobije pare za svoj projekat, taj bude zaposlen na budzet naravno....
Evo, ovako. Kvalitetne predstave u pozoristima postoje uz zestoku subvenciju od strane drzave. A, predstave koje nemaju subvenciju tipa Mace i Enisa razvaljuju sa posjetama.
Mi necemo u opci narativ da ukljucimo kakvu kulturu vecina naroda hoce, i trazi i dobija.
Gledam onaj film Amanet razvaljuje sa gledanoscu, a jedna poznata reziserka skuplja novac ko humanitarnu da snimi film.
- darius_maximus
#695 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Ne samo to nego ni alternativna scena skoro ne postoji.Haris.ba wrote: ↑03/02/2026 15:22Sto se tice vecine kulture, ona je kao i za vrijeme Tite na budzetu.tramvajtrojka wrote: ↑03/02/2026 15:00 a u isto vrijeme godinama ne silazi sa drzavnih grantova, fondova
Pa, ko je vlast onda je njihov glumac direktor pozorista i slicno, taj dobije pare za svoj projekat, taj bude zaposlen na budzet naravno....
Evo, ovako. Kvalitetne predstave u pozoristima postoje uz zestoku subvenciju od strane drzave. A, predstave koje nemaju subvenciju tipa Mace i Enisa razvaljuju sa posjetama.
Mi necemo u opci narativ da ukljucimo kakvu kulturu vecina naroda hoce, i trazi i dobija.
Gledam onaj film Amanet razvaljuje sa gledanoscu, a jedna poznata reziserka skuplja novac ko humanitarnu da snimi film.
Muzika, film, sport, sve jedno veliko ništa.
Nigdje ne vidiš ljude koji se jednostavno vole baviti onim čime se bave, bez obzira ima li tu love.
Da se samo okupe i uživaju skupa u nečemu.
Ni podruma za standup, ni skejtera po parkovima, ni rokera po podrumima, ni YouTube kanala u kojima neko priča o svom zanatu ili poslu, tajnama kinematografije, čemu god, samo da je edukativno.
Ima nešto malo sportskih podcasta i to je to, a ideja i opcija je milion.
Ono što smo uspjeli je da od svega što postoji uzmemo ono najgore, kromanjonce i "influensere" na TikToku i Instagramu.
-
Dimu1927
#696 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Kako mislis nigdje ? Skejtera bar ima, u hastahani uvijek i na vilsu ces ih vidjeti...darius_maximus wrote: ↑03/02/2026 15:49
Ne samo to nego ni alternativna scena skoro ne postoji.
Nigdje ne vidiš ljude koji se jednostavno vole baviti onim čime se bave, bez obzira ima li tu love.
Ni podruma za standup, ni skejtera po parkovima, ni rokera po podrumima, ni YouTube kanala u kojima neko priča o svom zanatu ili poslu, tajnama kinematografije, čemu god, samo da je edukativno.
Ono što smo uspjeli je da od svega što postoji uzmemo ono najgore, kromanjonce i "influensere" na TikToku i Instagramu.
Ima i na yt dobrih domacih kanala zavisi koja tematika ti je u algoritmu jbg
Ima normalne raje i rokera i svega samo ne dolaze do izrazaja od papcina i degena tiktokera i influencera
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#697 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
klonuli smo mi odavno kao drustvo,ovdje vlada samo primitivizam i ko ce koga zajebat 
-
moimoi
#698 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Mislis da svaka generacija nije prolazila isto?tramvajtrojka wrote: ↑03/02/2026 15:00Pa sve društvene pojave nam odredjuje generacija koja nikako da shvati da su odrasli i prerasli tu jednu zlatnu deceniju svoga života od koje su napravili mit i kao kancer unistili svu ostalu mogućnost ikakvog kulturnog i društvenog napretka dok oni vrse reciklažu reciklaze romantiziranih narativaHaris.ba wrote: ↑03/02/2026 14:17Ali, to je uglavnom narativ.tramvajtrojka wrote: ↑03/02/2026 14:12 I na ovom forumu godinama se provlaci ta nit kako su tadasnji jalijasi, opskurne kafancuge sa kronicnim alkoholicarima, nigdje veze mjesta u prostoru i vremenu vrhunac civilizacije i da se nista ne treba mijenjati
Klasicni primjer te generacije je Kugla koji stanca Titine majice godinama sere kako ovdje nista ne valja i kako je sve prije bilo bolje a u isto vrijeme godinama ne silazi sa drzavnih grantova, fondova, koje toliko pljuje
Isti primjer je Mandic lik zaledjen u 83oj koji sanja o plesnjacima u fisu, totalno nepogodan zivota u 2026oj godini i vremena u kojem se nalazimo, umjesto da imamo osobe koje ce stvarati nesto novo mi imamo reciklazu kulturnih mrtvaca po hiljaditi put pa tako jedan zera reve( prestao je sa ozbiljnim pjevanjem prije 15ak godina) po 6x godisnje u Sarajevu
I tako godinama iz decenije u deceniju ne popustaju dok sve ostale generacije nakon njih nemaju priliku ni pristup da svoje zivote i gradsku okolinu oblikuju
Mislis da su npr nadrealisti mojom starcima bili smijesni?
Varas se.
Npr nadrealisti su poceli sa emisijama na radiju “new primitives”. Niko im se nije sklanjao, vec su se sami izborili.
- dječak sa šibicama
#699 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Samo zamisljam kako je pojedincima citati i gledati temu stare slike Sarajeva, pojedose se oni.
Dakle, to sto je Sarajevo danas kulturna i civilizacijska rupetina krivi su nostalgicari za ljepsim vremenima, ne i danasnji kulturnjaci privrednici i slicne pojave koji su spsobni uglavnom za nista. Kriminal, mutljavine, to da, za to ih je sejtan dao.
Napravili od Sarajeva kasabu, pa im krivi jugonostalgicari.
Ko vam brani, napravite od Sarajeva moderan europski grad, ako ste sposobni za to. Ili ako mozete stici od lopovluka i kriminala.
Jesu li jugonostalgicari krivi jer 30 godina nova elita nije lansirala nista vrijedno spomena na polju kulture, sporta, gdje su vam uspjesni sportski klubovi uspjesni muzicari. Zasto nove generacije ne lansiraju nesto kvalitetno, ko ih prijeci.
Dakle, to sto je Sarajevo danas kulturna i civilizacijska rupetina krivi su nostalgicari za ljepsim vremenima, ne i danasnji kulturnjaci privrednici i slicne pojave koji su spsobni uglavnom za nista. Kriminal, mutljavine, to da, za to ih je sejtan dao.
Napravili od Sarajeva kasabu, pa im krivi jugonostalgicari.
Ko vam brani, napravite od Sarajeva moderan europski grad, ako ste sposobni za to. Ili ako mozete stici od lopovluka i kriminala.
Jesu li jugonostalgicari krivi jer 30 godina nova elita nije lansirala nista vrijedno spomena na polju kulture, sporta, gdje su vam uspjesni sportski klubovi uspjesni muzicari. Zasto nove generacije ne lansiraju nesto kvalitetno, ko ih prijeci.
- darius_maximus
#700 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Nemaju alternativnu scenu, ilitiga subkulturu.Dimu1927 wrote: ↑03/02/2026 16:38Kako mislis nigdje ? Skejtera bar ima, u hastahani uvijek i na vilsu ces ih vidjeti...darius_maximus wrote: ↑03/02/2026 15:49
Ne samo to nego ni alternativna scena skoro ne postoji.
Ima i na yt dobrih domacih kanala zavisi koja tematika ti je u algoritmu jbg
Ima normalne raje i rokera i svega samo ne dolaze do izrazaja od papcina i degena tiktokera i influencera
Naravno da ima 20-30 djece koja skejtaju, ali ne mislim na to.
Iako ima raje koja sluša rock, mislim da je ta subkultura odapela negdje s Marqueejem.
Standup je bio jedno vrijeme na Ciglanama, mislim da je i to zamrlo.
Moj algoritam je sketch i standup comedy, filmovi, sport i nauka.
Nisam čuo i vidio neke naše posebne kanale osim Brude i Brace, iako mi i to ne leži baš full.
Tanko je sve.
Jedino što škola fudbala imaš na pasja preskakala, eto to znam.