Nije ni meni to jasno, al eto haman u Americi ide ta prica da moze.
A i ovdje su prosli heftu povukli pricu kao su financijski skoro svi podkovani i ulazu pa imaju super dobit.
Ja i Sara smo napisali da zivimo od plate i da nismo toliko sposobni
Nije ni meni to jasno, al eto haman u Americi ide ta prica da moze.
Nagovoriću je ja da dođe. Daj nam samo bez krmka, ima nas šatro muslimana. Rakija može.
Ova racunica nije tacna. Ovo cisto zbog ljudi koji citaju.elcaliente wrote: ↑02/02/2026 19:19
Evo mene opet, posto smo pricali oko etf, malo sam za vikend gledao i slusao na netu i youtube oko ulaganja u etf.
Uglavnom da bi covjek zivio od ulaganja u etf u njemackoj, znaci napustio posao i dobijao svaki mjesec dividendu oko 2600 eur poslije poreza na racun mora uloziti 3 miliona eura u fondove sa tim da od toga mora sebi platiti sve doprinose jer se ne radi o prihodu od rada.
Toliko o zivotu od ulaganja u trziste kapitala.
Uglavnom tu se opet vidi razlika izmedju bogatih i onih koje su navukli na pricu od ulaganju kako bi im izvukli novac.
Mozes kao obican radnik svaki mjesec ulagati 1000 eur u etf, 15, 20 ili 25 godina i opet neces stici za zivota da zivis od povratka u ulaganje.
Rekla bih sourdough
Napravi youtube video i uzmi pare na tu temu, jer ovi tipovi sto daju financijske savjte na youtube u Njemackoj nemaju onda pojma.Bodkin wrote: ↑02/02/2026 20:07Ova racunica nije tacna. Ovo cisto zbog ljudi koji citaju.elcaliente wrote: ↑02/02/2026 19:19
Evo mene opet, posto smo pricali oko etf, malo sam za vikend gledao i slusao na netu i youtube oko ulaganja u etf.
Uglavnom da bi covjek zivio od ulaganja u etf u njemackoj, znaci napustio posao i dobijao svaki mjesec dividendu oko 2600 eur poslije poreza na racun mora uloziti 3 miliona eura u fondove sa tim da od toga mora sebi platiti sve doprinose jer se ne radi o prihodu od rada.
Uglavnom tu se opet vidi razlika izmedju bogatih i onih koje su navukli na pricu od ulaganju kako bi im izvukli novac.
Mozes kao obican radnik svaki mjesec ulagati 1000 eur u etf, 15, 20 ili 25 godina i opet neces stici za zivota da zivis od povratka u ulaganje.
Prvo ne treba ti 3 mil za 2500 neto. Ako uzmes fixed income investiciju od 4%, to ti je oko 38-39k godisnje bruto na investiciju od milion. Ne moras placati sebi doprinose, a pogotovo ne penziono. Znaci ne 3 nego jedan. Nije malo ali je ogromna razlika
Drugo, ako ulazes 1000 mjesecno (sto je puno ali je tvoja cifra), logicno je da neces imati 120k za 10 godina nego puno vise jer ce ti investicija rasti. Ako si nekim cudom pametan i poceo ulagati sa 20-25, to znaci da ces mozda doci do 800k-1mil sa 50 uz 8% prosjecnog godisnjeg rasta
Ne moze se zaobici KESt (ili Abgeltungsteuer) i to jedino moras platiti. Pored toga zdravstveno osiguranje i tu zavisi privatno ili ne.elcaliente wrote: ↑02/02/2026 20:15Napravi youtube video i uzmi pare na tu temu, jer ovi tipovi sto daju financijske savjte na youtube u Njemackoj nemaju onda pojma.Bodkin wrote: ↑02/02/2026 20:07Ova racunica nije tacna. Ovo cisto zbog ljudi koji citaju.elcaliente wrote: ↑02/02/2026 19:19
Prvo ne treba ti 3 mil za 2500 neto. Ako uzmes fixed income investiciju od 4%, to ti je oko 38-39k godisnje bruto na investiciju od milion. Ne moras placati sebi doprinose, a pogotovo ne penziono. Znaci ne 3 nego jedan. Nije malo ali je ogromna razlika
Drugo, ako ulazes 1000 mjesecno (sto je puno ali je tvoja cifra), logicno je da neces imati 120k za 10 godina nego puno vise jer ce ti investicija rasti. Ako si nekim cudom pametan i poceo ulagati sa 20-25, to znaci da ces mozda doci do 800k-1mil sa 50 uz 8% prosjecnog godisnjeg rasta
Evo ovaj lik npr i on prica koliko treba uloziti.
https://youtu.be/Auw8CWmSw_s?si=88-Iy69DC8ogF09k
Potopi ga svojim znanjem i uzmi kes.
Jedino sto nisam skontao je to oko doprinosa da ih nemoras placati, to mi moras jos objasniti.
Moze li se i nekao zaobici porez od 26,38 posto na isplatu dividendi?
A sta mislis kolika se sigurnost da etf raste svake godine 8 posto?Bodkin wrote: ↑02/02/2026 20:21Ne moze se zaobici KESt (ili Abgeltungsteuer) i to jedino moras platiti. Pored toga zdravstveno osiguranje i tu zavisi privatno ili ne.elcaliente wrote: ↑02/02/2026 20:15Napravi youtube video i uzmi pare na tu temu, jer ovi tipovi sto daju financijske savjte na youtube u Njemackoj nemaju onda pojma.Bodkin wrote: ↑02/02/2026 20:07
Ova racunica nije tacna. Ovo cisto zbog ljudi koji citaju.
Jedino sto nisam skontao je to oko doprinosa da ih nemoras placati, to mi moras jos objasniti.
Hvala na linku ali finansije su mi struka. Ne postoji racunica koja ti na 3 mil vraca 2500 eura mjesecno
On zeli sokirati krkanlukom, skidajuci slike s interneta. A postize kontraefekt. I izaziva prijezir. Dok ga ovi podmukli „podrzavaju hajcajuci“ na još.
To su dva razlicita pitanja i necu da smaram ljude na temi pa cu odgovoriti kratko.elcaliente wrote: ↑02/02/2026 20:24A sta mislis kolika se sigurnost da etf raste svake godine 8 posto?Bodkin wrote: ↑02/02/2026 20:21Ne moze se zaobici KESt (ili Abgeltungsteuer) i to jedino moras platiti. Pored toga zdravstveno osiguranje i tu zavisi privatno ili ne.elcaliente wrote: ↑02/02/2026 20:15
Napravi youtube video i uzmi pare na tu temu, jer ovi tipovi sto daju financijske savjte na youtube u Njemackoj nemaju onda pojma.
Hvala na linku ali finansije su mi struka. Ne postoji racunica koja ti na 3 mil vraca 2500 eura mjesecno
Odnosno jednostavno pitanje, gdje mi forumasi mozemo uloziti u trziste kapitala da zivimo od toga?
Eto taj fiktivni pajdo neka je poceo ulagati sa 25 godina, koliko dugo i koliko mora ulagati realno da bi rekao na poslu vozdrica i da kraja zivota imao 2500 eur neto?
Pa objasnjeno je na videu od 12:00 za ETF- ove sa boljom dividendom (drugi, treci i cetvrti). Pa izracunaj jos jednom.elcaliente wrote: ↑02/02/2026 20:15Napravi youtube video i uzmi pare na tu temu, jer ovi tipovi sto daju financijske savjte na youtube u Njemackoj nemaju onda pojma.Bodkin wrote: ↑02/02/2026 20:07Ova racunica nije tacna. Ovo cisto zbog ljudi koji citaju.elcaliente wrote: ↑02/02/2026 19:19
Mada je on optimisticniji, koliko vidim on za 1,5, mil eur mozes uzeti oko 2500 eur.
US58013MFT62MMM1977 wrote: ↑02/02/2026 20:55 Evo ja bih uložio 1M eur i da imam stabilnih 5.000 Eur mjesečno a da se osnovica ne dira. To ako je moguće ja sam budala što se handrim sa poslom, bolje sjediti a da lova kapa.
Pošto ne jedem jeftinu krmetinu i ne pijem tamo neku brlju, ispod 5.000 mi ne može biti. To je za redovne troškove, za vanredne imam poseban budžet. Kiriju ne plaćam.
Ideje?
Ako skontas foru, ja cu stan prodati i pridruzujem se zeljama i pozdravima. Ne mogu milion bas dobiti. Ali meni i treba manje od 5 miljaMMM1977 wrote: ↑02/02/2026 20:55 Evo ja bih uložio 1M eur i da imam stabilnih 5.000 Eur mjesečno a da se osnovica ne dira. To ako je moguće ja sam budala što se handrim sa poslom, bolje sjediti a da lova kapa.
Pošto ne jedem jeftinu krmetinu i ne pijem tamo neku brlju, ispod 5.000 mi ne može biti. To je za redovne troškove, za vanredne imam poseban budžet. Kiriju ne plaćam.
Ideje?
Ovo je zanimljivo. MCD ne bih ali Oracle daBodkin wrote: ↑02/02/2026 21:01US58013MFT62MMM1977 wrote: ↑02/02/2026 20:55 Evo ja bih uložio 1M eur i da imam stabilnih 5.000 Eur mjesečno a da se osnovica ne dira. To ako je moguće ja sam budala što se handrim sa poslom, bolje sjediti a da lova kapa.
Ideje?
US68389XCV55
Meni je nekako postao simpatičan, jer kako rekoh, možda je najiskreniji. Ipak, previše je pismen za ovakvu personu, nema greške kad piše, pa sam skeptičan.
Ovakve stvari kao ova sapunjara i luk, ne lijepe ni oridjidji četnici po njihovim brlozima od foruma. I njih je stid priznati i ako jedu, da jedu ovako nesto. Nekvalitetno i premasno. Tako da, bio pismen ili ne, debelo s njim nesto nije kako treba. Sa ovim mozdanim i svakodnevnim driblinzima, izgleda kao da iskocio iz nekog vica o glupom Bošnji koji nije znao sta je i zderao u socijalizmu krmetinu, slaninu i čvarke. Stoga je lik uvreda zdravom razumu. I svima nama ovdje. Glumio da je podkapicitiren ili ne glumio. Bio Bosnjo ili ne bio. Uvreda je. Stereotip koji furaju komsije i susjedi o nama.Didier wrote: ↑02/02/2026 22:00Meni je nekako postao simpatičan, jer kako rekoh, možda je najiskreniji. Ipak, previše je pismen za ovakvu personu, nema greške kad piše, pa sam skeptičan.
Sestro ti si na sugreb stala...SaraFina wrote: ↑02/02/2026 22:30Ovakve stvari kao ova sapunjara i luk, ne lijepe ni oridjidji četnici po njihovim brlozima od foruma. I njih je stid priznati i ako jedu, da jedu ovako nesto. Nekvalitetno i premasno. Tako da, bio pismen ili ne, debelo s njim nesto nije kako treba. Sa ovim mozdanim i svakodnevnim driblinzima, izgleda kao da iskocio iz nekog vica o glupom Bošnji koji nije znao sta je i zderao u socijalizmu krmetinu, slaninu i čvarke. Stoga je lik uvreda zdravom razumu. I svima nama ovdje. Glumio da je podkapicitiren ili ne glumio. Bio Bosnjo ili ne bio. Uvreda je. Stereotip koji furaju komsije i susjedi o nama.
Ajde ravnozemljas razligustubrijez wrote: ↑02/02/2026 22:38Sestro ti si na sugreb stala...SaraFina wrote: ↑02/02/2026 22:30Ovakve stvari kao ova sapunjara i luk, ne lijepe ni oridjidji četnici po njihovim brlozima od foruma. I njih je stid priznati i ako jedu, da jedu ovako nesto. Nekvalitetno i premasno. Tako da, bio pismen ili ne, debelo s njim nesto nije kako treba. Sa ovim mozdanim i svakodnevnim driblinzima, izgleda kao da iskocio iz nekog vica o glupom Bošnji koji nije znao sta je i zderao u socijalizmu krmetinu, slaninu i čvarke. Stoga je lik uvreda zdravom razumu. I svima nama ovdje. Glumio da je podkapicitiren ili ne glumio. Bio Bosnjo ili ne bio. Uvreda je. Stereotip koji furaju komsije i susjedi o nama.
SaraFina wrote: ↑02/02/2026 22:30Ovakve stvari kao ova sapunjara i luk, ne lijepe ni oridjidji četnici po njihovim brlozima od foruma. I njih je stid priznati i ako jedu, da jedu ovako nesto. Nekvalitetno i premasno. Tako da, bio pismen ili ne, debelo s njim nesto nije kako treba. Sa ovim mozdanim i svakodnevnim driblinzima, izgleda kao da iskocio iz nekog vica o glupom Bošnji koji nije znao sta je i zderao u socijalizmu krmetinu, slaninu i čvarke. Stoga je lik uvreda zdravom razumu. I svima nama ovdje. Glumio da je podkapicitiren ili ne glumio. Bio Bosnjo ili ne bio. Uvreda je. Stereotip koji furaju komsije i susjedi o nama.