Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drug_profi wrote: ↑01/02/2026 00:14
Ovo je kraljevska vojska SHS ili YU.
Malo je standard vojnika podignut poslije WWI
Bogme kad se pogleda kompleks kasnije Marsalke, ili kasarne kod Austrijskog trga, bas i nije.
Da ne pricamo o izgledu ovih odrpanaca, u usporedbi s bosnjackom regimentom utegnute Carske i kraljevske vojske - cak i u ratnim uslovima, kao ovdje na slici.
O kakvoj se operetnoj drzavi i vojsci radilo kad je u pitanju Kraljevina SHS/Kraljevina Jugoslavija, pokazala je 1941 - kad ih za 12 dana rasturise
To kakva je vojska uvijek je povezano sa tim za sta se bore. Kraljevina je bila korumpirana i nepravedna drzava. Niko nije htio ginuti za nju.
S tim se slažem - upravo zato su se Bošnjaci svim srcem borili za Austro-Ugarsku, 2. bošnjačka regimenta najodlikovanija jedinica u austrougarskoj vojsci, ostali vjerni do kraja: jer su je smatrali nekorumpiranom i pravednom, državom u kojoj se znao red.
Što je rahm. Dževad Karahasan u jednom intervjuu objašnjavao, kako je nastala izreka "Sve u redu - k'o u Beču". Moglo bi se dodati i, "Sve u neredu - k'o u Beogradu",
Austrija je zamijenila korumpirano Otomasko carstvo u kojem je Bosna bila periferija i kusur u trgovini.
Zaostala u dubokom feudalnom uređenju, nepismena, neizgrađena, neliječena....
I dođe Zapad, donese arhitekturu, planiranje, red, skole, bolnice..
Kakva god da je zapravo ta monarhija bila, morala je za obične ljude biti dobar napredak.
Na dnu fotografije piše da radnja bila vlasništvo Sulejmana Gorušanovića i da su je komunisti srušili za mizernu nadoknadu u vrijednosti 6 kutija Morave.
Ah ti zli komunisti. Haj što su komunisti, ali što su antifašisti, to im se ne može oprostiti...
Najgore od svega je što žensku djecu naučiše da čitaju i pišu.
propojeilijas wrote: ↑01/02/2026 20:01
Znas li ista o ovom objektu kod cekrcijine dzamije. Cija je bila, kad je srusena i ostalo
Moglo bi biti da pise u "Sarajevska carsija od Mustaj pasinog mejdana do Telala" od Fejzic Emira i Fejzic Irme. Davno sam čitao pa se ne sjećam konkretno za ovu, ali ima dobro razrađeno za većinu objekata/dućana i sl. koji su stajali tu, sa katastarskim česticama, analizom, slikama i sl. Mogu ti poslati pdf privatnom porukom, a ima je skinuti i sa scribd.
RJ57 wrote: ↑02/02/2026 09:12
volio bih znati iz koje knjige je to
ili su mu dali pare ili su je jednostavno nacionalizovali/oduzeli, ali sigurno mu nisu dali šteku cigara za kuću
vjerovatno novac za koji si mogao kupiti 6 kutija cigareta. na zalost, nista neobicno za to vrijeme. neki bi rekli da je jos i dobro prosao.
Bilo je uvijek. Bilo je i prisilnih podstanara, ali se vremenom sve to gotovo ukinulo.
Danas je BiH 30 godina nakon rata.
Analogno i komparativno recimo 1975. godini u SFRJ.
Postignuća dvije države nakon ratova i početne pozicije sa prvim danom mira su neuporediva.
I danas se ljudima otimaju kuće jer ih neki političar zapika i zakonski oduzme. Npr. vila Ganić.
I mnogo još primjera.
Ova kuća na slici se morala srušiti da ne bi sama pala, to je očigledno.
Koliko je vlasnik dobio za to, ne znamo pouzdano osim predanjem iz druge ruke. Moguće da je i uistinu dobio kikiriki.
Ali to je posljedica toga šta ta kuća nije više vrijedila jer je bila zapuštena od svog vlasnika.
drug_profi wrote: ↑02/02/2026 10:56
Bilo je uvijek. Bilo je i prisilnih podstanara, ali se vremenom sve to gotovo ukinulo.
Danas je BiH 30 godina nakon rata.
Analogno i komparativno recimo 1975. godini u SFRJ.
Postignuća dvije države nakon ratova i početne pozicije sa prvim danom mira su neuporediva.
I danas se ljudima otimaju kuće jer ih neki političar zapika i zakonski oduzme. Npr. vila Ganić.
I mnogo još primjera.
Ova kuća na slici se morala srušiti da ne bi sama pala, to je očigledno.
Koliko je vlasnik dobio za to, ne znamo pouzdano osim predanjem iz druge ruke. Moguće da je i uistinu dobio kikiriki.
Ali to je posljedica toga šta ta kuća nije više vrijedila jer je bila zapuštena od svog vlasnika.
Sve jasno dragi moj komšo sa Otoke--sve je Otoka samo sam našoj koni odgovorio da je bilo i u ono vrijeme javnih kuhinja
muha_sa wrote: ↑02/02/2026 11:00
Sve jasno dragi moj komšo sa Otoke--sve je Otoka samo sam našoj koni odgovorio da je bilo i u ono vrijeme javnih kuhinja
A znaš li šta je najsmješnije.
Što sekretar MZ Otoka nije znao da je MZ Otoka ono što i jeste. Cijelo područje preko rijeke sve do BMS i ovamo do mosta i raskršća sa Prijedorskom.
ja se bunio što nema kanti ni klupa, što je spomen ploča za 1601 dijete polupana i niko je ne popravlja itd.
Znači sve je Otoka i izgleda ništa nije Otoka. Zavisi ko gleda.