Privatni penzioni fond

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Pandakonda

#1 Privatni penzioni fond

Post by Pandakonda »

Obzirom da nisam neko ko se voli oslanjati na drzavu i da se do penzije zakoni mogu dosta puta izmjeniti, odlucio sam da pored regularnog dijela uplate PIO sagledam opcije privatnih penzionih fondova kao dodatni izvor prihoda kada za to dođe vrijeme.

Zanima me ako je neko od forumasa imao iskustva sa tim? Cuo sam svakakve price i o zivotnom osiguranju da se ne treba upustati u to i da neki predlazu investiranje u nesto drugo kao sto su dionice itd. Otvoren sam za sve opcije jer se samo lud covjek moze osloniti na to da zivi samo od drzavne penzije
korisnicki

#2 Re: Privatni penzioni fond

Post by korisnicki »

Pandakonda wrote: 31/01/2026 18:57 Obzirom da nisam neko ko se voli oslanjati na drzavu i da se do penzije zakoni mogu dosta puta izmjeniti, odlucio sam da pored regularnog dijela uplate PIO sagledam opcije privatnih penzionih fondova kao dodatni izvor prihoda kada za to dođe vrijeme.

Zanima me ako je neko od forumasa imao iskustva sa tim? Cuo sam svakakve price i o zivotnom osiguranju da se ne treba upustati u to i da neki predlazu investiranje u nesto drugo kao sto su dionice itd. Otvoren sam za sve opcije jer se samo lud covjek moze osloniti na to da zivi samo od drzavne penzije
Jarane moguće da si mlad i zelen. Na Balkanu ti ne može ništa bez prevara i to se neće promijeniti za naših života. Što bi rekla jedna iskusna "u tuđim rukama raste samo ona stvar". Riješenje može biti ulaganje u investicijsko zlato, dionice, možda i nekretnine, naravno ne u prevelikom čuvanju papirnih novčanica.
Ci-Nick

#3 Re: Privatni penzioni fond

Post by Ci-Nick »

Napraviš sam sebi svoj penzioni fond.
Zašto drugom prepustiti da upravlja tvojom imovinom, uzima ti za to proviziju čak i kad pogrešno ulaže pa budeš na gubitku.
Na desetine ako ne i stotine hiljada ljudi je 2008. popusilo svoju usteđevinu za stare dane jer su je povjerile pogrešnim ljudima, pogresnim fondovima.
Zasto ne napraviti sam svoj portfelj?
Neću uopste navoditi sta kupiti, sam analiziraj, pogledaj na kojim dionicama imas prinos od bar 4 ili 5 %, razmisli koje djelatnosti imaju budućnost, koje bi mogle postati suvisne, ako nisi hrabar zaobiđi sve gdje je drzava većinski vlasnik.
Better Man

#4 Re: Privatni penzioni fond

Post by Better Man »

Pandakonda wrote: 31/01/2026 18:57 Obzirom da nisam neko ko se voli oslanjati na drzavu i da se do penzije zakoni mogu dosta puta izmjeniti, odlucio sam da pored regularnog dijela uplate PIO sagledam opcije privatnih penzionih fondova kao dodatni izvor prihoda kada za to dođe vrijeme.

Moja sestra će u u Engleskoj imati 3 penzije kad dođe za to vrijeme. Imat će državnu kad navrši 67 godina života i to je penziju od uplate doprinosa njenih poslodavaca zaboenziono i zdravstveno. Druge sbmvije penziju su privatne, a riječ je o penzijama koje su uplaćivali njeni poslodavci u privatni fond. Prethodni poslodavac joj je već poslao papire da mora početi koristiti njihovu penziju i to apsolutno nije smetnja da idalje normalno radi. Ovako nešto kod nas je misaona imenica.
Pandakonda

#5 Re: Privatni penzioni fond

Post by Pandakonda »

Ci-Nick wrote: 31/01/2026 21:48 Napraviš sam sebi svoj penzioni fond.
Zašto drugom prepustiti da upravlja tvojom imovinom, uzima ti za to proviziju čak i kad pogrešno ulaže pa budeš na gubitku.
Na desetine ako ne i stotine hiljada ljudi je 2008. popusilo svoju usteđevinu za stare dane jer su je povjerile pogrešnim ljudima, pogresnim fondovima.
Zasto ne napraviti sam svoj portfelj?
Neću uopste navoditi sta kupiti, sam analiziraj, pogledaj na kojim dionicama imas prinos od bar 4 ili 5 %, razmisli koje djelatnosti imaju budućnost, koje bi mogle postati suvisne, ako nisi hrabar zaobiđi sve gdje je drzava većinski vlasnik.
Sta tacno mislis pod svoj? Da skupljam pare na racunu u banci? Iskreno nisam toliko upoznat sa investiranjem u dionice i ono sto sam cuo jeste da je u Bosni to skupa zezancija obzirom da moras imati ovlastenog brokera i da se tesko isplati upustati u to osobi sa prosjecnim primanjima.

Ovo sam vise zamisljao nekako da ide u smjeru nekih mjesecnih uplata do 300 KM max da bi onda kada dođe vrijeme penzije imao jos jedan prihod. Najblize tome su bila ova neka osiguranja koja ti isplate određenu sumu novca ako dozivis određenu godinu zivota.
Better Man wrote: 31/01/2026 21:57

Moja sestra će u u Engleskoj imati 3 penzije kad dođe za to vrijeme. Imat će državnu kad navrši 67 godina života i to je penziju od uplate doprinosa njenih poslodavaca zaboenziono i zdravstveno. Druge sbmvije penziju su privatne, a riječ je o penzijama koje su uplaćivali njeni poslodavci u privatni fond. Prethodni poslodavac joj je već poslao papire da mora početi koristiti njihovu penziju i to apsolutno nije smetnja da idalje normalno radi. Ovako nešto kod nas je misaona imenica.
E otprilike je to to, tri stuba gdje se ne oslanjas samo na drzavu. Kod nas si izgleda zaglavio samo sa ovim prvim :-)
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#6 Re: Privatni penzioni fond

Post by gentoo »

Trenutno u BIH jedino sto donekle ima smisla su ovi Triglav Fondovi. Krenes sa uplatama/iznosima koje mozes podnjeti bez da se 'nasekiras' (tako bi trebalo biti sa bilo kojom investicijom iskreno..). Oni prate neki svoj portfolij koji je uglavnom USA tech + JPM, GS itd.. Fakticki neka verzija S&P500. IBKR radi zvanicno i legalno i za BIH drzavljane, nabacivanje para na IBKR je trenutno moguce (uz trikove) ali uz neke provizije sto ce se promjeniti, nadam se, kad udjemo u SEPA. Takodje ulaskom u SEPA ocekujem da ce se vrata otvoriti i servisima poput N26, Revolut itd.. koji ti unutar app daju opcije investiranja.

Crypto je takodje solidna opcija po mom misljenju uz opreznije ulaganje.. Recimo da ja trenutno sa cca 60% para ganjam S&P500 a 40% Bitcoin.. Iako znam nekad i obrnuti procenat. Kupujem i jedno i drugo 1x mjesecno i to mi dodje kao "mjesecno odvajanje za penziju". Nisam nikakav znalac ali znam sta je SPY5, sta Limit a sta Market order i ne pravim se pametan puno :mrgreen:

Sve to jedino dugorocno i ima smisla.. a S&P500 recimo zadnjih 100 godina nije dugorocno bio u minusu (recimo na nekih 20+ godina). SASE i ove gluposti od 0,30,0,40kf dividende mozes ako si vec milioner pa eto para na paru i to.

Eh da ne zaboravim. Trenutno sa vise BIH banaka (ukljucujuci i Aircash) uplate na Kraken rade normalno a Kraken ti daje Crypto i Tokenized xStock koji prate vrijednost 1:1 "normalne" dionice. Tako da mozes kupiti SPYx. Istrazi sta su xStocks i jel to to za tebe.
starboy018

#7 Re: Privatni penzioni fond

Post by starboy018 »

gentoo wrote: 01/02/2026 13:13 Takodje ulaskom u SEPA ocekujem da ce se vrata otvoriti i servisima poput N26, Revolut itd.. koji ti unutar app daju opcije investiranja.
otvorice se vrata ali je pitanje hoce li navedene kompanije biti zainteresovane za nase trziste da prodju proces licenciranja
Trappist

#8 Re: Privatni penzioni fond

Post by Trappist »

gentoo wrote: 01/02/2026 13:13 Trenutno u BIH jedino sto donekle ima smisla su ovi Triglav Fondovi. Krenes sa uplatama/iznosima koje mozes podnjeti bez da se 'nasekiras' (tako bi trebalo biti sa bilo kojom investicijom iskreno..). Oni prate neki svoj portfolij koji je uglavnom USA tech + JPM, GS itd.. Fakticki neka verzija S&P500. IBKR radi zvanicno i legalno i za BIH drzavljane, nabacivanje para na IBKR je trenutno moguce (uz trikove) ali uz neke provizije sto ce se promjeniti, nadam se, kad udjemo u SEPA. Takodje ulaskom u SEPA ocekujem da ce se vrata otvoriti i servisima poput N26, Revolut itd.. koji ti unutar app daju opcije investiranja.

Crypto je takodje solidna opcija po mom misljenju uz opreznije ulaganje.. Recimo da ja trenutno sa cca 60% para ganjam S&P500 a 40% Bitcoin.. Iako znam nekad i obrnuti procenat. Kupujem i jedno i drugo 1x mjesecno i to mi dodje kao "mjesecno odvajanje za penziju". Nisam nikakav znalac ali znam sta je SPY5, sta Limit a sta Market order i ne pravim se pametan puno :mrgreen:

Sve to jedino dugorocno i ima smisla.. a S&P500 recimo zadnjih 100 godina nije dugorocno bio u minusu (recimo na nekih 20+ godina). SASE i ove gluposti od 0,30,0,40kf dividende mozes ako si vec milioner pa eto para na paru i to.

Eh da ne zaboravim. Trenutno sa vise BIH banaka (ukljucujuci i Aircash) uplate na Kraken rade normalno a Kraken ti daje Crypto i Tokenized xStock koji prate vrijednost 1:1 "normalne" dionice. Tako da mozes kupiti SPYx. Istrazi sta su xStocks i jel to to za tebe.
bas sam neku noc citao o ovome, ali i dalje nigdje nisam mogao naci nikakve procjene koliko je to % recimo godisnje dobitak
ovo_malo_duse

#9 Re: Privatni penzioni fond

Post by ovo_malo_duse »

Sve je to do kilture i obicaja. Kod nas je to nesto Novo, ako ima uopste i odmah je problem jer nije onako, kako se radilo 100 godina.
To je normalno u svim drzavama u skandinaviji. Ja uplacujem 15% od brutto plate u penzioni fond, imam vise razlicitih benefita.
Prvo posto je porez diferenciran, spusti me ispod granice vise stope poreza. Pa mi netto plata Ista a razliku ne placam u porez nego sebi u penziju. Drugo je sa ovom penzijom se mogu penzionisat vec u 60_oj ne moram cekat drzavnu do 67. Kad dodje drzavna ovu cu spustit Za tu vrijednost drzavne i produzit broj godina. Ne povecava mi se cifra samo uplatom nego sam potpisao da mogu ulagat sa organicenim rizikom ( Evo 3 godinu Za redom imam 4-5% povrat na ulozeno u dodatku uplata sto ce u konacnici povecat ni o primanja )
Kroz ovaj penzioni imam privatno zdravstveno koje pokriva bas sve. Za mizernu cifru koju naplate od brutta imam Od obicnih masaznih/ kiropraktor tretmana do Operacija u inostranstvu. Online ljekar 24/7 video consutaciju u roku sat vremena.Specijaliste svih vrsta , pregledi i snimanja u privatnim klinikama u toku iste sedmice, kad imas upurnicu, ne cekas 2 mjeseca.Dva puta mjesecno idem na masazu besplatno. Second opinion (da potvrdis dijagnozu) itd. Nadjes fond i onda lagano.
Danas je bar lako pronaci sta valja sta ne valja, raja pise iskustva odes pogledas na netu, Jel raja zadovoljna sa Fondom ili nije. Koja je opcija najkorisnija. Ako je vecina raje zadoboljna ,uzmes, kanis se specijalaca po forumu.
Ci-Nick

#10 Re: Privatni penzioni fond

Post by Ci-Nick »

Trappist wrote: 01/02/2026 14:11
gentoo wrote: 01/02/2026 13:13 Trenutno u BIH jedino sto donekle ima smisla su ovi Triglav Fondovi. Krenes sa uplatama/iznosima koje mozes podnjeti bez da se 'nasekiras' (tako bi trebalo biti sa bilo kojom investicijom iskreno..). Oni prate neki svoj portfolij koji je uglavnom USA tech + JPM, GS itd.. Fakticki neka verzija S&P500. IBKR radi zvanicno i legalno i za BIH drzavljane, nabacivanje para na IBKR je trenutno moguce (uz trikove) ali uz neke provizije sto ce se promjeniti, nadam se, kad udjemo u SEPA. Takodje ulaskom u SEPA ocekujem da ce se vrata otvoriti i servisima poput N26, Revolut itd.. koji ti unutar app daju opcije investiranja.

bas sam neku noc citao o ovome, ali i dalje nigdje nisam mogao naci nikakve procjene koliko je to % recimo godisnje dobitak
https://triglavinvestments.ba/triglav-g ... -dionicki/

Ne postoji tu nikav godišnji dobitak, radi se o otvorenom fondu, da li si u plusu zavisi od trenutka ulaska i izlaska iz fonda.
Evo dole chart pa pogledaj, promjeni period.
Moje misljenje (koje moze biti i pogresno) je da su veći izgledi za pad nego za rast.
Previše su vezani za USA, 74% je previše, a u USA se trenutno na berzi cijedi suh kamen.
gentoo

#11 Re: Privatni penzioni fond

Post by gentoo »

Ci-Nick wrote: 01/02/2026 15:05 Moje misljenje (koje moze biti i pogresno) je da su veći izgledi za pad nego za rast.
Previše su vezani za USA, 74% je previše, a u USA se trenutno na berzi cijedi suh kamen.
Trenutno da.. ali ne ulazes trenutno nego dugorocno. A ako pogledas tih USA TOP 20,50,100... kompanija i dugorocno (blok od bar 20ak godina) nista nije u padu.
gentoo

#12 Re: Privatni penzioni fond

Post by gentoo »

Trappist wrote: 01/02/2026 14:11 ali i dalje nigdje nisam mogao naci nikakve procjene koliko je to % recimo godisnje dobitak
Mislim da je cca 7% ono sto oni reklamiraju kao "sigurna" opcija. To mozes sam i bez Triglava istraziti i gledati historijski kako se ponasalo.

A imas i neki kalkulator kod njih koji se mislim i oslanja na to historijski pa ti da koliko ako ulazes 100KM/mj. 30 godina mozes ocekivati povrata
akcija007

#13 Re: Privatni penzioni fond

Post by akcija007 »

Nema kod nas takvo nesto . To je kao Treci dobrovoljni mirovinski fond u Hrvatskoj ali ood nas nema takvo nesto
Pogledaj eventualno u Vienna osiguranju rwklamirali su neko penziono osiguranje
drndalo

#14 Re: Privatni penzioni fond

Post by drndalo »

U Hr je "drugi stub" dobrovoljni fond, a eventualni treci stub mirovine je privatno zivotno osiguranje. Prvi stub je naravno drzavni mirovinski fond.

Moje misljenje je da se sada ne ide u fondove, barem ne ove kod nas. Ni Triglav ni RZB... Ja sam pojeo govno u Hypo fondu prije krize 2000 ih godina jer sam im dao pare da ulazu, i oni ulagali. Jedini problem je sto su ulagali u prenapuhano trziste. Cekao vise godina da se malo povrate cijene, slaba fajda.

U tudjoj ruci samo chuna raste...

Osnivac teme malo da procita teme o berzi i ostalim ulaganjima, da stekne bolju sliku opsteg tipa. Da skonta sta zeli, pa da pocne pratiti kretanja.
Pandakonda

#15 Re: Privatni penzioni fond

Post by Pandakonda »

drndalo wrote: 01/02/2026 19:45 U Hr je "drugi stub" dobrovoljni fond, a eventualni treci stub mirovine je privatno zivotno osiguranje. Prvi stub je naravno drzavni mirovinski fond.

Moje misljenje je da se sada ne ide u fondove, barem ne ove kod nas. Ni Triglav ni RZB... Ja sam pojeo govno u Hypo fondu prije krize 2000 ih godina jer sam im dao pare da ulazu, i oni ulagali. Jedini problem je sto su ulagali u prenapuhano trziste. Cekao vise godina da se malo povrate cijene, slaba fajda.

Osnivac teme malo da procita teme o berzi i ostalim ulaganjima, da stekne bolju sliku opsteg tipa. Da skonta sta zeli, pa da pocne pratiti kretanja.
Vezano za berze, da li je tu inicijalno potrebna veca kolicina da se ulozi? Kada sam razmisljao o nekoj formi privatnog penzionog zvucalo je ok jer je poprilicno fleksibilno koliko mjesecno mogu odvajati od plate bez da sad imam neki ogroman kapital spreman
korisnicki

#16 Re: Privatni penzioni fond

Post by korisnicki »

Pandakonda wrote: 01/02/2026 22:31
drndalo wrote: 01/02/2026 19:45 U Hr je "drugi stub" dobrovoljni fond, a eventualni treci stub mirovine je privatno zivotno osiguranje. Prvi stub je naravno drzavni mirovinski fond.

Vezano za berze, da li je tu inicijalno potrebna veca kolicina da se ulozi? Kada sam razmisljao o nekoj formi privatnog penzionog zvucalo je ok jer je poprilicno fleksibilno koliko mjesecno mogu odvajati od plate bez da sad imam neki ogroman kapital spreman
Možeš uložiti koliko hoćeš i možeš. Na veće svote manja je provizija procentualno.
drndalo

#17 Re: Privatni penzioni fond

Post by drndalo »

Pandakonda wrote: 01/02/2026 22:31

Moj ti je savjet da prvo malo istrazis u sta ces/bi pare davao... Da ne bude u bunar... Da malo bolje razumijes o cemu se radi, a ne samo katalozima i reklamama da vjerujes.

Ne trebas pare "onako" drzati na banci, ali nemoj ni letiti da ih negdje plasiras bez istrazivanja koje smanjuje mogucnost zajeba.

Tebi sustina price treba biti disperzija rizika, da nisu sva jaja u jednoj korpi, pa ako padne da se razbiju sva...
Post Reply