ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Moderator: anex
- malwarebyte
#5701 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
---
Last edited by malwarebyte on 19/02/2026 11:34, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
-
nauticamid
#5703 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Da se ti ne bi mislio sta je u pitanju, otidji dole do glavnih osiguraca I izvrni svoj, ako znas Koji je, pa da vidis hoce li kod tebe nestati struje ili ce se neki komsija javiti.malwarebyte wrote: ↑01/02/2026 10:17Sve jasno oko obračunskog.nauticamid wrote: ↑01/02/2026 09:56 Ako je nova zgrada onda je I vrlo moguce da je greska pri prvom unosu u sistem tog brojila.
A sto se tice obracunskog, u sistemu je ocitanje recimo 20. u mjesecu I on povuce stanje u 20. Ali posto sistem ima stanje od 10. sa tog brojila jer je sistem u qrcu( pitaj mk ultru), onda ti isporuci racun od 10 gdje kaze da si potrosio 800,a ti do 20. potrosio 1100. Eh tih 300 ide na sljedeci racun sa novih 500 ( a ocitano tacno 20. I tu imas obracunski 40 Dana)jer si ti umanjio potrosnju I opet ddobijes 800 I dodjes ovdje da se zalis da si umanjio potrosnju, a dobio isti racun.
Eh eto sad Sam ti objasnio Kako je to moguce I Kako moze biti I do obracunskog.
Ali opet objašnjavam situaciju.
Preselio se iz jednog stana u drugi. Ponio svojih 80% uređaja na struju koje posjedujem, osim onih ugradbenih (el. uređaji u kuhinji i kupatilo). Ovdje kada sam došao isključio podno grijanje preko osigurača. I ovdje u ovom stanu ugradbeni uređaji su slični ako ne i isti iz prethodnog stana. Ali potrošnja struje skoro utrostručena. A u starom stanu klima skoro svakodnevno grijala/hladila. Sa ~300kWh na skoro 900kWh. Imaš slike iznad ako te zanima.
Razumio bih da se potrošnja uvećala duplo da koristim grijanje na struju ili da imam neki drugi veliki potrošač. Ali dodatnih ~300-400kWh mjesečno ne može definitivno biti uredu.
Zato kažem za konkretno moj slučaj obračunski period ne igra neku veliku ulogu osim ako tromjesečno nisu obračunali, ali dostavljaju mjesečno račun.
Kako god poslao sam mail EP, sutra ih zovem telefonom pa neka gledaju u čemu je problem ako je do njih.
Ili ocitaj to brojilo za koje mislis da je tvoje, pa spusti sve svoje osigurace u stanu I sacekaj 10 15 min, pa otidji ponovo ocitati, Ali ocitaj I decimalu oba puta I Tako ces sve saznati.
Tacnije ne moras cekati nista. Kad spustis sve osigurace, ukoliko ona sijalica na brojilu bude I dalje blinkala, onda nije tvoje brojilo, ukoliko Bude crvena non stop gorilla, onda je tvoje.
- malwarebyte
#5704 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
---
-
nauticamid
#5705 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
a sta pise na brojilu, poklapa li se broj brojilamalwarebyte wrote: ↑01/02/2026 12:16To je to dakle, osigurači spušteni, lampica svijetli cijelo vrijeme, osigurači podignuti, lampica blinka. Misterija riješena, moje brojilo nego napravio typo pri unosu.nauticamid wrote: ↑01/02/2026 11:30 Tacnije ne moras cekati nista. Kad spustis sve osigurace, ukoliko ona sijalica na brojilu bude I dalje blinkala, onda nije tvoje brojilo, ukoliko Bude crvena non stop gorilla, onda je tvoje.
Hvala svima.
![]()
- ZoomZoomKiwi
#5706 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Pa čekaj, to znači da od useljenja plaćaš tuđu upotrebu električne energije.malwarebyte wrote: ↑01/02/2026 12:16To je to dakle, osigurači spušteni, lampica svijetli cijelo vrijeme, osigurači podignuti, lampica blinka. Misterija riješena, moje brojilo nego napravio typo pri unosu.nauticamid wrote: ↑01/02/2026 11:30 Tacnije ne moras cekati nista. Kad spustis sve osigurace, ukoliko ona sijalica na brojilu bude I dalje blinkala, onda nije tvoje brojilo, ukoliko Bude crvena non stop gorilla, onda je tvoje.
Hvala svima.
![]()
Sad to sve treba poravnati.
Koji period je u pitanju?
Oni to sve moraju preknjižiti tako da ćeš na kraju ti vjerovatno biti u pretplati, a taj drugi u dugu.
Katastrofa kakvi amateri rade u ED.
- malwarebyte
#5707 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
---
-
nauticamid
#5708 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ne koristi se isto brojilo na dva potrosaca. Kod njega je zadnja cifra vjerovatno ona koja je kod tebe na racunumalwarebyte wrote: ↑01/02/2026 12:49Nope, i dalje zadnja cifra različitanauticamid wrote: ↑01/02/2026 12:19a sta pise na brojilu, poklapa li se broj brojilamalwarebyte wrote: ↑01/02/2026 12:16
To je to dakle, osigurači spušteni, lampica svijetli cijelo vrijeme, osigurači podignuti, lampica blinka. Misterija riješena, moje brojilo nego napravio typo pri unosu.
Hvala svima.
![]()
![]()
![]()
Da, ispadne tako da plaćam tuđu potrošnju. Naravno da će poravnati i računam da ću biti u pretplati barem 5-6 mjeseci, jer je potrošnja dolazila skoro 3x veća nego prosjek. A nije dug period 3 mjeseca do sada plaćena, ali evo dovoljno da primjetim da se nešto ne poklapa.ZoomZoomKiwi wrote: ↑01/02/2026 12:19Pa čekaj, to znači da od useljenja plaćaš tuđu upotrebu električne energije.malwarebyte wrote: ↑01/02/2026 12:16
To je to dakle, osigurači spušteni, lampica svijetli cijelo vrijeme, osigurači podignuti, lampica blinka. Misterija riješena, moje brojilo nego napravio typo pri unosu.
Hvala svima.
![]()
Sad to sve treba poravnati.
Koji period je u pitanju?
Oni to sve moraju preknjižiti tako da ćeš na kraju ti vjerovatno biti u pretplati, a taj drugi u dugu.
Katastrofa kakvi amateri rade u ED.
A hoće li ovaj čija je stvarna potrošnja biti u dugu ne znam, moguće da je i on plaćao svoju potrošnju normalno, tj. očigledno da sistem ne prepoznaje da se na dva različita korisnika/računa koristi isto brojilo.
On placa tvoju potrosnju, a ti njegovu. U kojem si gradu?
- ZoomZoomKiwi
#5709 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ne može jedno mjerno mjesto biti na dva ugovora.
Moguće je da je u čitavoj zgradi kuršlus oko tih brojeva.
- malwarebyte
#5710 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
---
-
nauticamid
#5711 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
quote]malwarebyte wrote: ↑01/02/2026 13:01Sarajevo.nauticamid wrote: ↑01/02/2026 12:57 Ne koristi se isto brojilo na dva potrosaca. Kod njega je zadnja cifra vjerovatno ona koja je kod tebe na racunu![]()
On placa tvoju potrosnju, a ti njegovu. U kojem si gradu?
Vrlo moguće, nova je zgrada, ne poznajem nikog ko se do sada žalio.ZoomZoomKiwi wrote: ↑01/02/2026 12:58 Ne može jedno mjerno mjesto biti na dva ugovora.
I ko zna otkad se to tako vodi, jer si ti tu Tek 3 mjeseca. Ko je prije bio u tom stanu? Da li je bio prazan ili je neko prije tebe zivio?
Ako je bio prazan, kako dosad neko nije reagovao?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#5712 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ja koliko znam daljinsko ocitanje slabo radi
Jer je to bas stara tehnologija koju onini dalje forsiraju sa svojom Iskrom
Ocitavaju sa onim skenerima jedno po jedno, ali kako god ocitava se po serijskom broju mjerila
Ako SN nije isti do u zadnju cifru nije tvoje brojilo... ne moze i ne smije biti
To ti je ko bilo koji drugj bar kod, moze sve ksto biti zadnja cifra razlicita jedno bijeli hljeb drugo crni
Ocitavaju sa onim skenerima jedno po jedno, ali kako god ocitava se po serijskom broju mjerila
Ako SN nije isti do u zadnju cifru nije tvoje brojilo... ne moze i ne smije biti
To ti je ko bilo koji drugj bar kod, moze sve ksto biti zadnja cifra razlicita jedno bijeli hljeb drugo crni
- malwarebyte
#5713 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
---
-
nauticamid
#5714 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ne ocitavaju skenerima nego povlace preko koncentratora Koji postave na odredjenom terenu. Brojila ima Telekom kartice sa brojem za pozivanjem. Samo sto to nekad radi, nekad ne.mk ultra wrote: ↑01/02/2026 13:06 Ja koliko znam daljinsko ocitanje slabo radi
To ti je ko bilo koji drugj bar kod, moze sve ksto biti zadnja cifra razlicita jedno bijeli hljeb drugo crni![]()
Ako je ovo stvarno njegovo brojilo, greska je kod instalacije brojila gdje je unsen pogresan broj brojila. Ali opet Kako to nije primjeceno odmah jer se brojilo sa tim istim brojem moralo instalisati I to je vejrovatno radjeno isti Dan, ako se cijela zgrada prijavljivala. Ako nije Tako bilo onda je ovo njegova stvarna potrosnja, samo sto u programu treba izmjeniti broj brojila.
Sad on samo treba provjeriti da li se stanje na zadnjem racunu slaze sa stanjem na brojilu.
Hajde ocitaj ponovo brojilo I uporedi stanja.
-
zippoo87
#5715 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ajde barem smo ustanovili problem...sutra odmah ti je najbolje da odes licno u EP da podneses reklamaciju i prijavis problem.
Biti ce sve rijeseno,nije to problem.
Greske se desavaju a taj neko drugi sa kim je zamijenjeno brojilo ce da dozivi hladan tus,jer mu se ocito osladilo,on roka sve na struju a racuni kikiriki.
Sada kada dodju revidirani racuni,biti ce problema.
Biti ce sve rijeseno,nije to problem.
Greske se desavaju a taj neko drugi sa kim je zamijenjeno brojilo ce da dozivi hladan tus,jer mu se ocito osladilo,on roka sve na struju a racuni kikiriki.
Sada kada dodju revidirani racuni,biti ce problema.
-
nauticamid
#5716 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Eh sad, to ti dalje govori da je sve ok sa tvojim racunom. Samo je greska u sistemu kod broja brojila.malwarebyte wrote: ↑01/02/2026 13:15Prema agentu živio je neko par mjeseci. ali je većinu stan bio prazan.nauticamid wrote: ↑01/02/2026 13:04quote]malwarebyte wrote: ↑01/02/2026 13:01
Sarajevo.
Vrlo moguće, nova je zgrada, ne poznajem nikog ko se do sada žalio.
I ko zna otkad se to tako vodi, jer si ti tu Tek 3 mjeseca. Ko je prije bio u tom stanu? Da li je bio prazan ili je neko prije tebe zivio?
Ako je bio prazan, kako dosad neko nije reagovao?
Stan je i dalje u vlasništvu zgrade tj. investitora, nije niko kupio pa izdaje...barem sam ja tako skontao jer sam i ugovor napravio sa "zgradom" tj. vlasnikom zgrade.
Kako?
Pa Tako sto kad je bio prazan stan, trebalo je dolaziti 0 kw. Ako je neko u drugom stanu trosio struju, a dolazilo na tvoj racun, onda bi investitor reagovao I rekao da u tom stanu Niko ne zivi, a dolazi potrosnja.
Ocito nije prijavljeno to drugo brojilo I ovdje je samo greska u sistemu kod broja brojila.
Na kraju krajeva, ti sad obidji cijelu zgradu I trazi brojilo sa serijskim brojem Koji pise na tvom racunu, pa I to utvrdi, ima li ga ili nema. Ako ima, ocitaj 158.1 I 158.2.
Jbg radis njihov posao, Ali zato bar Sam utvrdis, a ne da slusas njihovo objasnjenje.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#5717 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ne ocita pola brojilanauticamid wrote: ↑01/02/2026 13:16Ne ocitavaju skenerima nego povlace preko koncentratora Koji postave na odredjenom terenu. Brojila ima Telekom kartice sa brojem za pozivanjem. Samo sto to nekad radi, nekad ne.mk ultra wrote: ↑01/02/2026 13:06 Ja koliko znam daljinsko ocitanje slabo radi
To ti je ko bilo koji drugj bar kod, moze sve ksto biti zadnja cifra razlicita jedno bijeli hljeb drugo crni![]()
Ako je ovo stvarno njegovo brojilo, greska je kod instalacije brojila gdje je unsen pogresan broj brojila. Ali opet Kako to nije primjeceno odmah jer se brojilo sa tim istim brojem moralo instalisati I to je vejrovatno radjeno isti Dan, ako se cijela zgrada prijavljivala. Ako nije Tako bilo onda je ovo njegova stvarna potrosnja, samo sto u programu treba izmjeniti broj brojila.
Sad on samo treba provjeriti da li se stanje na zadnjem racunu slaze sa stanjem na brojilu.
Hajde ocitaj ponovo brojilo I uporedi stanja.
To VF ocitavanje im ne radi kako treba
- malwarebyte
#5718 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
---
-
nauticamid
#5719 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Onda su pogresno brojila zavedena u sistem. Mora biti u zgradi brojilo sa tvojim brojem sa racuna. Mene sad zanima Kako si ti uopste zakljucio da je to tvoje brojilo, a na njemu drugi broj brojila?malwarebyte wrote: ↑01/02/2026 13:29
VT
Stvarno stanje 794
Stanje na računu 1322
MT
Stvarno stanje 832
Stanje na računu 2031
![]()
Nesto tu ne stima, jer si pogasio sve osigurace I stalo je blinkati, sto dalje govori da je to tvoje brojilo, a sad se stanja ne slazu. Tu je neki dobar zajeb.
Mkultra, radi to njima Kako radi, zato Sam mu objasnjavao Ono u vezi obracunskog.
- malwarebyte
#5720 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
---
-
zippoo87
#5721 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Nauticamid ti bas ides da max zakomplikujes.
Moze se desiti to sto ti pises ali i slijepcu je jasno da to u ovom slucaju nije to, a ti evo treci put pises o tome. Cemu to?
Ima neki zajeb sa brojilom i brojem brojila i covjek zna svoju okvirnu potrosnju i ne moze odjednom imati tri puta vecu potrosnju na istim uredjajima.
To kao da meni sada odjednom skoci potrosnja x3 i ti kazes,ma ti si to negdje potrosio. Kako,gdje,cime?
Moze se desiti to sto ti pises ali i slijepcu je jasno da to u ovom slucaju nije to, a ti evo treci put pises o tome. Cemu to?
Ima neki zajeb sa brojilom i brojem brojila i covjek zna svoju okvirnu potrosnju i ne moze odjednom imati tri puta vecu potrosnju na istim uredjajima.
To kao da meni sada odjednom skoci potrosnja x3 i ti kazes,ma ti si to negdje potrosio. Kako,gdje,cime?
-
nauticamid
#5722 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
A gdje se nalaze brojila?malwarebyte wrote: ↑01/02/2026 13:38Iznad svakog brojila ima označeno sprat/stan, dakle samo to potražio. Da ja tražim to drugo brojilo iskreno ne pada mi na pamet (4 ulaza, 10-13 spratova zavisno od ulaza, na svakom spratu po 10ak stanova + poslovni prostori).nauticamid wrote: ↑01/02/2026 13:34
Onda su pogresno brojila zavedena u sistem. Mora biti u zgradi brojilo sa tvojim brojem sa racuna. Mene sad zanima Kako si ti uopste zakljucio da je to tvoje brojilo, a na njemu drugi broj brojila?
Nesto tu ne stima, jer si pogasio sve osigurace I stalo je blinkati, sto dalje govori da je to tvoje brojilo, a sad se stanja ne slazu. Tu je neki dobar zajeb.
Mkultra, radi to njima Kako radi, zato Sam mu objasnjavao Ono u vezi obracunskog.
Moguce je da je investitor pogresno oznacio instalacije stana I tu nastao kurslus.
- malwarebyte
#5723 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
---
-
nauticamid
#5724 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ti znas Koji si sprat, Tako da onda tvoje brojilo mora biti u tom ormaricu. A ti kazes da ga nisi mogao naci.
Nego ti sutra u svoju ED na neki od saltera I to prijavi.
Nego ti sutra u svoju ED na neki od saltera I to prijavi.
- malwarebyte
#5725 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
---
Last edited by malwarebyte on 19/02/2026 11:35, edited 1 time in total.