ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

drug_profi

#5676 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Pa i jest najbolja praksa da budu međaši.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#5677 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by JOINT_1921 »

Svakakvih likova ima, dedo uzeo pare, polozaj, neku pogodnost tada kad je trebalo postavljati, on harambasa dodje poslije i pali taj stub, ljudi izmjeste u cosak i opet mu smeta... :lol: :-) Kaze prosla drzava, nema te firme vise :lol: :-)
sumirprimus

#5678 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

ima svega i svasta se radi. znam ja i na svom primejru.
talijan97

#5679 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by talijan97 »

...
bumerangss

#5680 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by bumerangss »

Podatak da je potrošnja struje u vrijeme praznika tj boravka dijaspore u BiH bila duplo viša tj 100% !!!

Jucer snimak na fb stranici Mostar info BiH kako se izbaca višak vode iz hidroelektrane Jablanica kroz jednu gornju klapnu. I na kameri MojaTV se vidi da je Jablaničko jezero puno. Zasto se to dozvolilo, zasto voda ne ide kroz turbine tj ne proizvodi se struja? :-)
malwarebyte

#5681 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by malwarebyte »

---
Last edited by malwarebyte on 19/02/2026 11:33, edited 1 time in total.
rida1976

#5682 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by rida1976 »

Koliko je sad kwh cca kad se uracunaju sve moguce marze?
bumerangss

#5683 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by bumerangss »

Ja živim sam i grijem se na inverter Daikin 12-ku
Potrošio ukupno 400 kwh, oko 300 jeftine i 100 skupe
Racun oko 78 KM. Ja zadovoljan
Pazim koliko mogu da bojler, usisivac, ves masinu... palim po jeftinoj.
Sijalice su mi sve Led i to tinjalice od 3w :mrgreen:
To nije zbog štednje nego volim romsntično prigušeno svijetlo. Jedino je u banji Led od 12w=100w po starom da se ne porežem kad se brijem
Ci-Nick

#5684 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

bumerangss wrote: 30/01/2026 18:34 Podatak da je potrošnja struje u vrijeme praznika tj boravka dijaspore u BiH bila duplo viša tj 100% !!!

Jucer snimak na fb stranici Mostar info BiH kako se izbaca višak vode iz hidroelektrane Jablanica kroz jednu gornju klapnu. I na kameri MojaTV se vidi da je Jablaničko jezero puno. Zasto se to dozvolilo, zasto voda ne ide kroz turbine tj ne proizvodi se struja? :-)
Kroz 6 turbina HE Jablanica maksimalni protok je ispod 200 m3 u sec, dotok u Jablanicko je od 03.01. isao i preko 1000 m3/sec
Cijelo ljeto se kukalo kako je akumulacija prazna, da je bila puna bio bi potop i sva ta voda, preko 100.000.000 m3 bi islo preko brane. Ovako je otisla vrlo mala količina koja je ipak prosla kroz turbine HE Grabovica koja ima protok do 350 m3/sec i HE Salakovac koja ima protok preko 500 m3/sec.
neki

#5685 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by neki »

bumerangss wrote: 30/01/2026 18:34 Podatak da je potrošnja struje u vrijeme praznika tj boravka dijaspore u BiH bila duplo viša tj 100% !!!

Jbt :roll:
Zato što i turbine imaju svoj maksimalan kapacitet, tj. Instaliranu snagu..
A kad je dotok vode veći od kapaciteta turbine mora se podići klapna na brani da ne bi voda poplavila branu kao što se desilo '99...
I višak vode se ne "izbaca" nego se "izbacuje"...
I odgovor na naredno pitanje...turbine nisu projektovane na veći dotok zato što se slučaj kao što je bio ovaj mjesec desi jednom u pet godina...
zippoo87

#5686 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by zippoo87 »

malwarebyte wrote: 30/01/2026 19:08 Pitanje jedno, dakle stan 35kv, 2 osobe - već treći mjesec (kako sam došao u ovaj stan) potrošnja je 800-900kWh mjesečno. Ima podno grijanje koje je zadnji mjesec totalno isključeno (preko osigurača), i evo opet ovaj mjesec prevelika potrošnja.
Da li imate nekih ideja koji još ogromni potrošači mogu biti jer je ovo stvarno prevelika potrošnja.

Image

U starom stanu u kojem je bojler bio uključen 24/7 i zimi/ljeti kada je klima grijala/hladila par sati skoro svaki dan nije prelazilo 300kWh.
Klasični potrošači (airfryer, mikrovalna, mašina za suđe, rerna, električna ploča za kuhanje, air purifier, roomba, ruter, tv, laptop, monitor)

Dakle skoro tri puta veća potrošnja sa istim uređajima (osim bojlera, TVa) i bez klime.
Jedino što mi pada na pamet jeste da je bojler pokvaren pa da vuče baš ogromnu količinu struje.

Stari stan:
Image
Za pocetak,obori sve osigurace u stanu i vidi da li brojilo miruje.
Pa dalje,pali jednog po jednog potrosaca,od tih vecih i vidi sta najvise vuce. To je nenormalna potrosnja,nesto definitivno nije kako treba u tom stanu.
Mozda postoji i opcija,da je neko prije tebe trosio toliko i da ti ne ocitavaju pravu potrosnju,nego "po prosjeku" . Provjeri da li se brojevi na brojilu slazu sa brojevima na racunu.
Last edited by zippoo87 on 31/01/2026 22:58, edited 1 time in total.
malwarebyte

#5687 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by malwarebyte »

---
drug_profi

#5688 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Ukratko, to nije tvoje brojilo.
nauticamid

#5689 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nauticamid »

malwarebyte wrote: 31/01/2026 15:10 Jedva sam pronašao brojilo u zgradi, u pitanju je Iskra AM550

Uglavnom prema slici pretpostavljam da je 15.8.1 ukupna potrošnja velika tarifa, a 15.8.2 ukupna potrošnja mala tarifa. Niti jedan od ova dva očitanja se ne poklapaju sa onim na računu.

Također postoji i kodovi 15.8.1.01-03, koji također mjere "nešto" u kWh. Čak ni zbir ova tri "koda" se ne poklapa sa stanjem na računu. Ista je situacija i za malu tarifu samo što je kod 15.8.2.01-03. Ako neko zna šta ovi kodovi mjere ili prikazuju.

Također šta sam primjetio jeste da broj mjernog uređaja na računu i serijski broj mjerila se ne poklapaju. tj. serijski broj na mjerilu je xx xxx xx6 dok na računu piše mjerni uređaj xx xxx xx5 dakle razlika samo u zadnjoj cifri, ostali brojevi se poklapaju. (po nekoj mojoj logici bi se trebali poklapati, ali eto ako neko zna razlog zašto je ovo ovako) ili meni mjere struju sa nekog drugog mjerila koje ja brzim pregledom nisam našao.

Također ako neko zna kako očitati trenutnu potrošnju sa ovog uređaja, tj pod kojim kodom prikazuje također neka piše.

Želim utvrditi sve činjenice koliko je moguće prije nego pozovem EP, jer po ovome do sada se ništa ne poklapa. (osim ako ja nisam pogrešno protumačio ovo gore iznad)

Slike ispod.
Spoiler
Show
Image
Image
Image
Image
Image
I od mene ukratko, brojilo nije tvoje.

Dobro si shvatio ovo oko VT i MT.

I trece, tesko da je greska u ocitanju s obzirom da bi se to brojilo trebalo daljinski ocitavati.
Eh sad jedino zavisi sa kojim datumom su ti ocitavali jer imaju problema sa daljinskim ocitanjem.

Neka ti to objasni @mk ultra.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5690 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

Nije tvoje brojilo
Mora ti se poklapati broj mjernog mjesta na racunu i brojilu
malwarebyte

#5691 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by malwarebyte »

---
moon_walker_90

#5692 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by moon_walker_90 »

malwarebyte wrote: 31/01/2026 22:29 Hvala na odgovorima, postoji li mogućnost da su oni pri unosu zeznuli i unijeli pogrešno brojilo?
Tj. ovo brojilo koje sam ja gledao je tačno označeno sa sprat/stan dakle moje.
Što bi značilo da je neko pri unosu zeznuo zadnju cifru i meni na računu obračunava neku tuđu potrošnju.

U svakom slučaju u ponedjeljak zovem EP, pa neka dođu i pogledaju o čemu se radi.
Meni se desilo nesto slicno, jedan racun dosao velik i haj platim kontam sravnjenje neko. Naredni mi dosao jos veci racun za struju, zovnuo distribuciju, prijavio gresku, izasla ekipa nakon par dana, bili samo kod brojila u stubistu i ne znam sta su radili jer nisam bio tu ali sam poslije obavijesten da su nesto u sistemu valjda korigovali i nakon toga sam bio u pretplati i racuni su poceli dolaziti normalno poslije toga. Najbolje da zovnes da izadju na teren i pogledaju sta se desava.
zippoo87

#5693 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by zippoo87 »

Neko je napravio problem,pogrijesio broj brojila i dalje je sve po automatizmu. Dakle,placas neciju tudju potrosnju.
Prijavi i trazi da ti se hitno reaguje i provjeri sve i naravno kada utvrde,trazi pravo ocitanje i da ti se reklamiraju racuni ili da se stavi u pretplatu to sto si platio .
nauticamid

#5694 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nauticamid »

malwarebyte wrote: 31/01/2026 22:29 Hvala na odgovorima, postoji li mogućnost da su oni pri unosu zeznuli i unijeli pogrešno brojilo?
Što bi značilo da je neko pri unosu zeznuo zadnju cifru i meni na računu obračunava neku tuđu potrošnju.

U svakom slučaju u ponedjeljak zovem EP, pa neka dođu i pogledaju o čemu se radi.
Daljinski se ocitava!

Niko nista ne unosi.

Nadji svoje brojilo i ocitaj. Garantujem ti da je stanje tacno. Problem moze biti u zadnja dva tri ocitanja gdje vjerovatno nije bio isti obracunski period pa otuda I takva potrosnja u zadnja dva mjeseca. Moguce je da prvi mjesec nisi ima 800-900 potrosnju, nego 1200 1300, a iducu umjesto onih 800 900, da je bilo 500.

Ponavljam ti, moguce je da je problem bio u obracunskom periodu zadnja dva mjeseca.
malwarebyte

#5695 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by malwarebyte »

---
upitan

#5696 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by upitan »

Zato ja sam ocitavam potrosnju,ne postoji nikakva greska sistema isl. nego ako je greska onda je moja...
Kolega na poslu imao problem da su njemu pogresno upisali jedan broj,dosao mu racun oko 800KM za jedan mjesec..
Neko je od njegovih platio,on nije bio tu ali kada je saznao uradio je reklamaciju.
Uglavnom nisu mu lovu vratili, nego nije imao potrosnju dok nisu cifre na brojilu dosle na isti broj kao na ocitanju..
drug_profi

#5697 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Ugasi svu struju na osiguračima u stanu i vidi da li ti to brojilo koje je označeno kao tvoje i dalje mjeri neku potrošnju. Ako da, onda to nije tvoje brojilo bez obzira šta piše (i kod mene su pogrešno označena brojila pa se gleda broj sa računa - nije to rijetkost). Ustanovili smo tako što smo izvrtali glavni osigurač jedno po jedno pa onda utvrđivali kome je od komšija nestala struja.

Ako jeste tvoje brojilo, a pogrešan serijski broj na računu, onda obavijesti Elektroprivredu.
nauticamid

#5698 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nauticamid »

malwarebyte wrote: 31/01/2026 23:45
zippoo87 wrote: 31/01/2026 23:01 Neko je napravio problem,pogrijesio broj brojila i dalje je sve po automatizmu. Dakle,placas neciju tudju potrosnju.
Prijavi i trazi da ti se hitno reaguje i provjeri sve i naravno kada utvrde,trazi pravo ocitanje i da ti se reklamiraju racuni ili da se stavi u pretplatu to sto si platio .
Ma da, greška na početku unosa u sistem i niko nije primjetio do sada.
Već sam prijavio grešku putem njihove aplikacije, a svakako nazovem u ponedjeljak.
nauticamid wrote: 31/01/2026 23:18 Daljinski se ocitava!

Niko nista ne unosi.

Nadji svoje brojilo i ocitaj. Garantujem ti da je stanje tacno. Problem moze biti u zadnja dva tri ocitanja gdje vjerovatno nije bio isti obracunski period pa otuda I takva potrosnja u zadnja dva mjeseca. Moguce je da prvi mjesec nisi ima 800-900 potrosnju, nego 1200 1300, a iducu umjesto onih 800 900, da je bilo 500.

Ponavljam ti, moguce je da je problem bio u obracunskom periodu zadnja dva mjeseca.
Da pročitaš od početka vidio bi da ne pričam o ručnom unosu potrošnje nego serijskog broja mjernog uređaja.
Isto tako da pročitaš od prvobitno postavljenog pitanja vidio bi i slike i obračunski period i da nije problem samo zadnja dva mjeseca.
Koliko si ti uopste siguran da je to tvoje brojilo, kad se serijski brojevi ne poklapaju? Hoces da kazes da su napravili gresku prilikom zamjene brojila tamo nekad, recimo prije pola godine, godinu, dvije, pet?

Kad smo kod obracunskog perioda, na papiru je jedno i tako bi trebalo da Bude, Ali kad oni vrse daljinski ocitanje, njihov sistem ne ocita na isti datum svako brojilo u tom hodu. Ali ni ja ne znam zasto ja to tebi objasnjavam, kad vidim da sve znas :D
malwarebyte

#5699 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by malwarebyte »

---
nauticamid

#5700 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nauticamid »

malwarebyte wrote: 01/02/2026 09:49
nauticamid wrote: 01/02/2026 08:44 Koliko si ti uopste siguran da je to tvoje brojilo, kad se serijski brojevi ne poklapaju? Hoces da kazes da su napravili gresku prilikom zamjene brojila tamo nekad, recimo prije pola godina, godinu, dvije, pet?
Da, upravo to hoću reći, kao što vidiš i drugima se dešavalo, zgrada je relativno nova dakle napravili grešku pri unosu u sistem, s obzirom da se svi ostali brojevi poklapaju, a greška u broju koji su odmah jedan do drugog.
nauticamid wrote: 01/02/2026 08:44 Kad smo kod obracunskog periods, na papiru je jedno I tako bi trebalo da Bude, Ali kad oni vrse daljinski ocitanje, njihov sistem ne ocita na isti datum svako brojilo u tom hodu. Ali ni ja ne znam zasto ja to tebi objasnjavam, kad vidim da sve znas :D
Apsolutno ne znam sve, niti se pravim da znam sve, za razliku od nekih. Zato i pitam ovdje. Ja niti imam pristup njihovom sistemu niti mogu vidjeti kada su očitali osim onoga što piše na računu, niti ću bacati grah da vidim kada su očitali.
Ako na računu i njihovom sajtu piše da je očitano taj i taj dan vodim se tim podatkom. Ako oni daju pogrešne informacije kako je do mene ?
I zašto bi na papiru trebalo biti jedno a u realnosti drugo ? Zašto ne napisati zaista kada je očitano? Pogotovo kako su uveli blok tarife, gdje plaćaš skuplje ako je obračunski period duži.

I o čemu ovdje uopšte pričamo, obračunski period apsolutno nije bitan.
Ja sam pitao kako je moguće potrošiti skoro 900kWh mjesečno evo već treći mjesec bez velikih potrošača, dakle bez grijanja na struju i bez bojlera koji se pali po potrebi.
Ako je nova zgrada onda je I vrlo moguce da je greska pri prvom unosu u sistem tog brojila.
A sto se tice obracunskog, u sistemu je ocitanje recimo 20. u mjesecu I on povuce stanje u 20. Ali posto sistem ima stanje od 10. sa tog brojila jer je sistem u qrcu( pitaj mk ultru), onda ti isporuci racun od 10 gdje kaze da si potrosio 800,a ti do 20. potrosio 1100. Eh tih 300 ide na sljedeci racun sa novih 500 ( a ocitano tacno 20. I tu imas obracunski 40 Dana)jer si ti umanjio potrosnju I opet ddobijes 800 I dodjes ovdje da se zalis da si umanjio potrosnju, a dobio isti racun.

Eh eto sad Sam ti objasnio Kako je to moguce I Kako moze biti I do obracunskog.
Post Reply