Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

izvrsni direktor
Vozim: Premium

#31901 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Rugafet wrote: 30/01/2026 12:19
izvrsni direktor wrote: 30/01/2026 12:05 @Rugafet uziva li se u danasnjem danu? je li merak? 8-)
kod mene sunce sija, zrak cist, u 13h gasim kompjuter, hladno pivo ce kasnije da strada. sta treba vise?
Drug moj kod mene je 6:15 AM. Skoro sam se probudio. Malo nam je zahladnilo ovih dana, sto meni i godi moram priznati. Merak drug moj jasta je. Uživam u svakom danu, svakom trenutku.
Milina. sto je najbolje, tako ce ti biti i ostati narednih godina zivota 8-)
Didier

#31902 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

konami666 wrote: 30/01/2026 10:03
Didier wrote: 30/01/2026 00:35
konami666 wrote: 28/01/2026 15:43

Necu se vraćati u Bosnu, nisam ja taj koji sanja o povratku u Bosnu, mene čekaju topliji krajevi. Čuj da prodajem seminare :lol: Ti si vazda pod nekim naponom, imaš li ti momka nekog? Ja mislim da se ti ne mozes vratiti u Bosnu jer si uzela austrijske papire i da ti treba sad radna dozvola da živiš u Bosni pa ti se ne da zajebavati sa tim ili ne mozes naći poslodavca a nećeš da se odrekneš austrijskog državljanstva.
Bilo bi dobro da se raspitaš neke stvari prije nego lupiš glupost. Svi naši ljudi mogu dobiti boravišnu dozvolu bez ikakvih problema, čak i ako su se odrekli državljanstva. Ima raznih načina da se to sredi, a po članu 13 Zakona o državljanstvu vrlo brzo mogu i vratiti bh. državljanstvo bez odricanja od trenutnog. Njemačka i Holandija nemaju problem s tim, Austrija možda ima, ali zasad ne bi ni znali o tome.
Majstore, cura je austrijski državljanin, da bi uzeo BH pasos moraš se austrijskog odreći. Ne pričamo o Njemačkoj ili ostalim zemljama nego ti ulijećeš ko padobranac i lupaš gluposti. Da bi živio u Bosni kao stranac (sto jesi u legalnom smislu iako si nekad bio bosanski), moraš regulirati boravak.

Kako se to rješava? Evo liste:
https://www.paragraf.ba/propisi/bih/zak ... ncima.html

Znaci radna dozvola i tako ti fazoni. Nema tu olakšica, vraćaš se u Bosnu ko Turčin sto će da buši tunel.
Kao i obično na ovom forumu, uglavnom nemaš pojma o čemu pričaš.

Za razliku od tebe, ja sam direktno upućen u to kako bivši državljani rješavaju boravak jer ih imam i u porodici.

Boravak se može dobiti na osnovu braka s bh. državljaninom, zatim na osnovu pokretanja biznisa, pa čak i na osnovu kupovine nekretnine i drugih stalnih veza sa BiH. Ta veza može biti nekretnina, ili roditelji u Bosni itd.

Pored toga, bivši državljani ne ulaze u kvote za radnu dozvolu, te mogu kupiti nekretninu, za razliku od Turčina koji buši tunel.

Na osnovu člana 13 Zakona o državljanstvu mogu dobiti i državljanstvo bez odricanja austrijskog ili bilo kog drugog. Druga je priča što Austrija to ne dozvoljava, ali ne mora značiti da će ikad saznati.

Evo ti samo jedan član ovog Zakona koji si naveo, a slobodno proguglaj i ostalo što navodim, vjeruj da itekako znam o čemu pričam.
Član 65

(Radne dozvole koje se ne računaju u kvotu)

Radna dozvola može se izdati nezavisno od utvrđene godišnje kvote radnih dozvola u sljedećim slučajevima:

a) strancu koji ima obrazovanje koje odgovara visokom obrazovanju, završenom postdiplomskom ili doktorskom studiju u BiH;

b) strancu čiji se rad u BiH zasniva na međunarodnom sporazumu;

c) strancu koji obavlja ključne poslove u poslovnom subjektu, a koji nije izuzet od potrebe posjedovanja radne dozvole na osnovu međunarodnog sporazuma;

d) učiteljima ili nastavnicima koji izvode ili pomažu u nastavi u obrazovnim ustanovama zbog svog specifičnog znanja;

e) profesionalnim sportistima ili sportskim radnicima koji na osnovu valjano zaključenog ugovora rade u BiH;

f) strancu koji se odrekao državljanstva BiH; ili

g) strancu koji je u bračnoj ili vanbračnoj zajednici sa strancem sa odobrenim stalnim boravkom u BiH ili je dijete stranca sa odobrenim stalnim boravkom u BiH.
detroit-mercy

#31903 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Nisu problem radne dozvole i te pizdarije, nego je Sara u 25 jebavala mater svima i govorila svima kako je na korak do povratka i radi zdusno na tome :mrgreen:. Ono fakat, zbogom zohari odo ja u RajvoSa da uzivam :mrgreen:
Kako 26ta okrenu, okrenu se ploca i prica.
Nema para :skoljka: a kad ce bit, niko ne zna :mrgreen:.
drag_gost

#31904 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

EDIT. Nebitno.
Didier

#31905 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

izvrsni direktor wrote: 30/01/2026 12:05 @Rugafet uziva li se u danasnjem danu? je li merak? 8-)
kod mene sunce sija, zrak cist, u 13h gasim kompjuter, hladno pivo ce kasnije da strada. sta treba vise?
Drug moj kod mene je 6:15 AM. Skoro sam se probudio. Malo nam je zahladnilo ovih dana, sto meni i godi moram priznati. Merak drug moj jasta je. Uživam u svakom danu, svakom trenutku. Posla ko u priči, čitam ove stručnjake (sto nosa nisu pomolili ovamo) kako je nama u stvari lose ali mi toga nismo svjesni. Znaš ona priča, propada Amerika bla bla bla.
Vidiš, ja tebe više cijenim nego ove obrazovane autošoviniste. Ti si barem iskren, otišao iz bh. vukojebine u američku vukojebinu, ne tražiš previše od života, i sretan si sa malim stvarima. To je super.

Međutim, Amerika u globalu nije dobra zemlja. Ja sam bio više puta, nisam nikad tamo živio (i ne bih), ali sam vidio desetak država, i iskreno da ti kažem, nema grada koji bi me tamo privukao za život. Sama činjenica da te policajac može ubiti bez posljedica je meni dovoljna da ne želim tamo biti. Ili da svi mogu imati oružje. Ili da je 21% nepismenih. Ili da 30% nema pasoš. Ili da imaš heftu ili dvije odmora. Ili da nemaš normalno bolovanje. Ili da sve to imaš ako si u nekoj aman zaman firmi.

Zato radije biram Evropu gdje je normalno otići na bolovanje i biti plaćen, i gdje te neće neko roknuti bez razloga, ili gdje se neće desiti random pucnjava.

I ovo nisu priče, nego činjenice, znaš i sam da je tako.

Ali prihvatam da neko i u tome uživa jer mu je referentna tačka ipak bila drugačija nego meni.
Didier

#31906 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Truba wrote: 30/01/2026 11:20 on zna sve o svima i svačem
jednom nakon sto sam napisao da je ilidža puna smeća
pozivao na ban i rekao da me forum trpi jer sam obiteljski prijatelj vlasnika foruma
ljudi ne znaju ko sam
jednom ih vidio u školi...moj drug iz klupe bio zaljubljen u prijateljicu jednog od šimića
O većini ne znam ništa.

SaruFinu znam jer se čujemo i van foruma, i znam da je izmislila svijet za većinu ovih ljudi.

Dr. Evila znam pomalo jer sam mislio da ćemo piti kafu u Norveškoj, ali ipak nisam prošao tuda.

Melburna znam jer navijamo za isti klub, sličnih smo shvatanja i upoznali smo se i van foruma.

Ostale nemam pojma ko su, ali s tobom imam čak i fotografiju, i to s prvog Sa-X forumskog okupljanja na Čavljaku. Mislio sam da si zao, ali sam kasnije shvatio da nisi, i da često trolaš, zezaš se, i da si u suštini okej lik. Furaš neku hrvaštinu u koju ni sam ne vjeruješ. Nemamo se na Fejsbuku, ali imamo zajedničkih prijatelja kamaru. Ime ti počinje afrikatom.

Mislim da znaš i ti ko sam ja, ali ja nemam problem s tim.

Neću dalje da me ne bi tvoji jarani banovali :D
sumirprimus

#31907 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

uuu ona prva slika? daaaaamn :lol:
truba kji si ti na toj slici :lol:
drag_gost

#31908 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

MMM1977 wrote: 30/01/2026 12:45 Jebala vas Amerika. Vino će kasnije da strada 8)

Image
Kakvih sam dana proveo ovdje drug moj... Zivio mi. Polako sa dingacom. :)
Didier

#31909 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

sumirprimus wrote: 30/01/2026 14:14 uuu ona prva slika? daaaaamn :lol:
Onaj najljepši :D
sumirprimus

#31910 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Didier wrote: 30/01/2026 14:20
sumirprimus wrote: 30/01/2026 14:14 uuu ona prva slika? daaaaamn :lol:
Onaj najljepši :D
:lol: haha nemoj zajbavat jeko ljepi? :lol:
ok ok necu aummm aummm
konami666

#31911 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Didier wrote: 30/01/2026 13:39
konami666 wrote: 30/01/2026 10:03
Didier wrote: 30/01/2026 00:35

Bilo bi dobro da se raspitaš neke stvari prije nego lupiš glupost. Svi naši ljudi mogu dobiti boravišnu dozvolu bez ikakvih problema, čak i ako su se odrekli državljanstva. Ima raznih načina da se to sredi, a po članu 13 Zakona o državljanstvu vrlo brzo mogu i vratiti bh. državljanstvo bez odricanja od trenutnog. Njemačka i Holandija nemaju problem s tim, Austrija možda ima, ali zasad ne bi ni znali o tome.
Majstore, cura je austrijski državljanin, da bi uzeo BH pasos moraš se austrijskog odreći. Ne pričamo o Njemačkoj ili ostalim zemljama nego ti ulijećeš ko padobranac i lupaš gluposti. Da bi živio u Bosni kao stranac (sto jesi u legalnom smislu iako si nekad bio bosanski), moraš regulirati boravak.

Kako se to rješava? Evo liste:
https://www.paragraf.ba/propisi/bih/zak ... ncima.html

Znaci radna dozvola i tako ti fazoni. Nema tu olakšica, vraćaš se u Bosnu ko Turčin sto će da buši tunel.
Kao i obično na ovom forumu, uglavnom nemaš pojma o čemu pričaš.

Za razliku od tebe, ja sam direktno upućen u to kako bivši državljani rješavaju boravak jer ih imam i u porodici.

Boravak se može dobiti na osnovu braka s bh. državljaninom, zatim na osnovu pokretanja biznisa, pa čak i na osnovu kupovine nekretnine i drugih stalnih veza sa BiH. Ta veza može biti nekretnina, ili roditelji u Bosni itd.

Pored toga, bivši državljani ne ulaze u kvote za radnu dozvolu, te mogu kupiti nekretninu, za razliku od Turčina koji buši tunel.

Na osnovu člana 13 Zakona o državljanstvu mogu dobiti i državljanstvo bez odricanja austrijskog ili bilo kog drugog. Druga je priča što Austrija to ne dozvoljava, ali ne mora značiti da će ikad saznati.

Evo ti samo jedan član ovog Zakona koji si naveo, a slobodno proguglaj i ostalo što navodim, vjeruj da itekako znam o čemu pričam.
Član 65

(Radne dozvole koje se ne računaju u kvotu)

Radna dozvola može se izdati nezavisno od utvrđene godišnje kvote radnih dozvola u sljedećim slučajevima:

a) strancu koji ima obrazovanje koje odgovara visokom obrazovanju, završenom postdiplomskom ili doktorskom studiju u BiH;

b) strancu čiji se rad u BiH zasniva na međunarodnom sporazumu;

c) strancu koji obavlja ključne poslove u poslovnom subjektu, a koji nije izuzet od potrebe posjedovanja radne dozvole na osnovu međunarodnog sporazuma;

d) učiteljima ili nastavnicima koji izvode ili pomažu u nastavi u obrazovnim ustanovama zbog svog specifičnog znanja;

e) profesionalnim sportistima ili sportskim radnicima koji na osnovu valjano zaključenog ugovora rade u BiH;

f) strancu koji se odrekao državljanstva BiH; ili

g) strancu koji je u bračnoj ili vanbračnoj zajednici sa strancem sa odobrenim stalnim boravkom u BiH ili je dijete stranca sa odobrenim stalnim boravkom u BiH.
Ovaj link sto sam ti poslao fino stoji jedna od stavki brak sa BH državljanom. U to nema sumnje, isto tako i Afganistanac moze doci u Bosnu. Dalje, fino piše u zakonu da samo posjedovanje nekretnine nije uslov za dobija je boravišne dozvole u Bosni, mora biti neka druga veza (dijete, posao, itd.)
Da dodam, šta ako nemaš roditelje u Bosni?

Otvaranje firme je opet poslovna aktivnost, dakle radna dozvola. Kvote nigdje nisam spomenuo ranije.

“ Na osnovu člana 13 Zakona o državljanstvu mogu dobiti i državljanstvo bez odricanja austrijskog ili bilo kog drugog. Druga je priča što Austrija to ne dozvoljava, ali ne mora značiti da će ikad saznati.”
Bravo majstore, znaci tvoj argument je da se ilegalno stekne bh pasos iako Austrija ne dozvoljava! Imaš li još nekih savjeta, tipa kako se brzo obogatiti, prodaja nelegalnih supstanci i tako to?
SaraFina

#31912 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

detroit-mercy wrote: 30/01/2026 14:03 Nisu problem radne dozvole i te pizdarije, nego je Sara u 25 jebavala mater svima i govorila svima kako je na korak do povratka i radi zdusno na tome :mrgreen:. Ono fakat, zbogom zohari odo ja u RajvoSa da uzivam :mrgreen:
Kako 26ta okrenu, okrenu se ploca i prica.
Nema para :skoljka: a kad ce bit, niko ne zna :mrgreen:.
Ma nista od toga nije problem. Ja ne govorim od 2025 o povratku, nego i godinama prije toga. E sada trebao posao posloziti, neke projekte koje sam pokrenula, neka usavršavanja koja trenutno idem i ocekujem i sl. Sto se tice Sarajeva, u 2025 bila sam preko 4 mjeseca. Ove 2026 planiram biti oko 6. I tako polako dok ne isprebacujem sve sto moram i trebam. Ne mozes ti zivot zaokrenuti za 360 stepeni odjednom. Proces je to. Ko radi i živi negdje vani godinama. Mislim mozes, prekines sve i grlom u jagode. Ali sto bi? Nisam ja u Čemeriki ko ti, pa da ce me Donaldovi kerovi ganjati ako napravim saobracajni prekršaj. 🤣🤣🤣

I ne lozite ove s posebnim potrebama, forum postao isto farma ili elita. Nalozite ograničene i izmaknete se, da bi se oni svadjali i hvalisali glupostima. To pravilo treba unijeti u pravila foruma i zabranu puknuti 🤣
SaraFina

#31913 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Didier wrote: 30/01/2026 14:09
Drug moj kod mene je 6:15 AM. Skoro sam se probudio. Malo nam je zahladnilo ovih dana, sto meni i godi moram priznati. Merak drug moj jasta je. Uživam u svakom danu, svakom trenutku. Posla ko u priči, čitam ove stručnjake (sto nosa nisu pomolili ovamo) kako je nama u stvari lose ali mi toga nismo svjesni. Znaš ona priča, propada Amerika bla bla bla.
Vidiš, ja tebe više cijenim nego ove obrazovane autošoviniste. Ti si barem iskren, otišao iz bh. vukojebine u američku vukojebinu, ne tražiš previše od života, i sretan si sa malim stvarima. To je super.

Međutim, Amerika u globalu nije dobra zemlja. Ja sam bio više puta, nisam nikad tamo živio (i ne bih), ali sam vidio desetak država, i iskreno da ti kažem, nema grada koji bi me tamo privukao za život. Sama činjenica da te policajac može ubiti bez posljedica je meni dovoljna da ne želim tamo biti. Ili da svi mogu imati oružje. Ili da je 21% nepismenih. Ili da 30% nema pasoš. Ili da imaš heftu ili dvije odmora. Ili da nemaš normalno bolovanje. Ili da sve to imaš ako si u nekoj aman zaman firmi.

Zato radije biram Evropu gdje je normalno otići na bolovanje i biti plaćen, i gdje te neće neko roknuti bez razloga, ili gdje se neće desiti random pucnjava.

I ovo nisu priče, nego činjenice, znaš i sam da je tako.

Ali prihvatam da neko i u tome uživa jer mu je referentna tačka ipak bila drugačija nego meni.
On je mučenik ko u Eliti. Njega nalože ovi ovdje, i uzdignu ga kao, a onda se maknu i gledaju iz prikrajka kako se lik blamira. U pravu si ti, stvarno je za zaljenje.
SaraFina

#31914 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

konami666 wrote: 30/01/2026 11:52
SaraFina wrote: 30/01/2026 11:48
konami666 wrote: 30/01/2026 11:47

De ubaci još koji emoji. Šta pišem o tebi? Samo sam spomenuo da živiš u Austriji, da Njemačka i ostale zemlje nisu tema. Ti si neki teški narcis.
Odakle ti znas da imam AT državljanstvo a ne HR recimo? I da Bosanako nemam paralelno? Mogu živjeti i sa HR u AT.
Može biti da imaš, može biti da nemaš. Mozes imati i stalnu boravišnu u AT i bosanske papire. Nebitno.

Diskusija je bila izmedju mene i ovoga lika koji tvrdi da bivši BH državljani mogu doći po olakšanom procesu da žive u Bosnu ako su se odrekli BH državljanstva. To ne postoji.
Ja imam regularno na rodnom listu matični broj. Koji mi nikad nije poništen. To znaci da ja regularno mogu zivjeti u BiH. Osobe koje su ispisane iz bosanskog drzavljanstva. Nemaju matičnog broja. I ne mogu vaditi dokumenta nikakva. Mislim da ti Didier to želi reci.
Didier

#31915 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

konami666 wrote: 30/01/2026 14:37 “ Na osnovu člana 13 Zakona o državljanstvu mogu dobiti i državljanstvo bez odricanja austrijskog ili bilo kog drugog. Druga je priča što Austrija to ne dozvoljava, ali ne mora značiti da će ikad saznati.”
Bravo majstore, znaci tvoj argument je da se ilegalno stekne bh pasos iako Austrija ne dozvoljava! Imaš li još nekih savjeta, tipa kako se brzo obogatiti, prodaja nelegalnih supstanci i tako to?
A šta ćeš reći svima koji ilegalno imaju dvojna državljanstva koja su stekli tokom i nakon rata?

Znaš li da BiH ima sporazume samo sa Hrvatskom, Srbijom i Švedskom?

Lako je dokazati "posebnu vezu".

Radna dozvola nije potrebna bivšim državljanima, nego samo boravišna. Vidi se da veze nemaš.

Nećemo dalje.
Didier

#31916 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

SaraFina wrote: 30/01/2026 14:53 I ne lozite ove s posebnim potrebama, forum postao isto farma ili elita. Nalozite ograničene i izmaknete se, da bi se oni svadjali i hvalisali glupostima. To pravilo treba unijeti u pravila foruma i zabranu puknuti
:lol: :lol: :lol:

:kiss:
Didier

#31917 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

SaraFina wrote: 30/01/2026 15:02
SaraFina wrote: 30/01/2026 11:48

Odakle ti znas da imam AT državljanstvo a ne HR recimo? I da Bosanako nemam paralelno? Mogu živjeti i sa HR u AT.
Može biti da imaš, može biti da nemaš. Mozes imati i stalnu boravišnu u AT i bosanske papire. Nebitno.

Diskusija je bila izmedju mene i ovoga lika koji tvrdi da bivši BH državljani mogu doći po olakšanom procesu da žive u Bosnu ako su se odrekli BH državljanstva. To ne postoji.
Ja imam regularno na rodnom listu matični broj. Koji mi nikad nije poništen. To znaci da ja regularno mogu zivjeti u BiH. Osobe koje su ispisane iz bosanskog drzavljanstva. Nemaju matičnog broja. I ne mogu vaditi dokumenta nikakva. Mislim da ti Didier to želi reci.
Može se dobiti porezni broj umjesto toga. Ima načina za sve, čak i da osoba sama, bez igdje ikoga, ako je bila državljanin BiH, ponovo živi u BiH.

Ali treba poznavati zakone i prakse. A Konami to niti zna, niti želi pročitati.
SaraFina

#31918 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Didier wrote: 30/01/2026 15:05
SaraFina wrote: 30/01/2026 14:53 I ne lozite ove s posebnim potrebama, forum postao isto farma ili elita. Nalozite ograničene i izmaknete se, da bi se oni svadjali i hvalisali glupostima. To pravilo treba unijeti u pravila foruma i zabranu puknuti

Tuzno mi brate. Šta ću. 🤷‍♀️
Didier

#31919 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

SaraFina wrote: 30/01/2026 15:07

A fakat, bukvalno posebne potrebe. Daj prepečene slanine nakoso i kakve Tajlanđanke, nema veze što je muškarac... Isto Glenn Quagmire :D
SaraFina

#31920 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Didier wrote: 30/01/2026 15:08
SaraFina wrote: 30/01/2026 15:07

A fakat, bukvalno posebne potrebe. Daj prepečene slanine nakoso i kakve Tajlanđanke, nema veze što je muškarac... Isto Glenn Quagmire :D
🥺
Ali ovi ostali su krivi. Navode ga tačno na to da se on blamira. I neku pohvalu mu napišu. On cijeli dan na racun toga živi i divi se samom sebi sto nije vise u Donjem Brabonjistu. Nego u nekoj USA vukojebini. 🥺 Kvasi dupe sa USA sirotiLjOm u bazenu. I on je necije djete. Nema smisla.
Ozimician

#31921 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dajte ba, pustite Rugija na miru, @Didier je upravu, on je od svih ovdje najiskreniji.
SaraFina

#31922 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Ozimician wrote: 30/01/2026 15:14 Dajte ba, pustite Rugija na miru, @Didier je upravu, on je od svih ovdje najiskreniji.
Je. Ali ne uzmem ga ja u masinu. Nego ovi koji ga kao podrzavaju. Osokole ga. I on onda pod utjecam njihovim pet dana piskata gluposti. Ove beogradake tv kao pink zive i egzistiraju tako. Sto iskoristavaju podkapacitiren narod u onim elitama i farmama. To je isti Modus operandi i ovdje na temi.

Pitaju neku koji je glavni grad Slovenije. Kaze on njoj M m m a ona mucenica : mmmmmmmm Madrid!
Znaci U startu je navodi na gresku sa pocetnim slovom da se izblamira. Tako i on. Kako si ili uzivas li? On krene o cackanju pupka, prdjenju ili slanini i jajima.
konami666

#31923 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Didier wrote: 30/01/2026 15:03
konami666 wrote: 30/01/2026 14:37 “ Na osnovu člana 13 Zakona o državljanstvu mogu dobiti i državljanstvo bez odricanja austrijskog ili bilo kog drugog. Druga je priča što Austrija to ne dozvoljava, ali ne mora značiti da će ikad saznati.”
A šta ćeš reći svima koji ilegalno imaju dvojna državljanstva koja su stekli tokom i nakon rata?

Radna dozvola nije potrebna bivšim državljanima, nego samo boravišna. Vidi se da veze nemaš.

Nećemo dalje.
Ja sa njima neću ništa, boli me kurko šta će i kako će ko i šta sa njima. Nisam ja vlast. Samo mi nemoj soliti pamet kako “završiti” stvari nelegalnim metodama.
I da znaš, radna dozvola je tip boravišne dozvole, kojom se omogućava boravak u X zemlji. Nećemo dalje naravno, vidi se da nemaš pojma.
Didier

#31924 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

konami666 wrote: 30/01/2026 15:37
Didier wrote: 30/01/2026 15:03

Nećemo dalje.
Ja sa njima neću ništa, boli me kurko šta će i kako će ko i šta sa njima. Nisam ja vlast. Samo mi nemoj soliti pamet kako “završiti” stvari nelegalnim metodama.
I da znaš, radna dozvola je tip boravišne dozvole, kojom se omogućava boravak u X zemlji. Nećemo dalje naravno, vidi se da nemaš pojma.
Boravišna i radna dozvola su u Bosni dvije različite stvari. Raspitaj se malo.

I ništa tu nije nelegalno, ali nisi ti kapacitet da to shvatiš. Uživaj gdje god da si, liječeći se na bh. forumu. Cmok.
konami666

#31925 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Didier wrote: 30/01/2026 15:06
SaraFina wrote: 30/01/2026 15:02

Može se dobiti porezni broj umjesto toga. Ima načina za sve, čak i da osoba sama, bez igdje ikoga, ako je bila državljanin BiH, ponovo živi u BiH.

Ali treba poznavati zakone i prakse. A Konami to niti zna, niti želi pročitati.
Nije frka, pošalji mi zakon ili službenu praksu i ja ću se izviniti i reci da si upravu. Ako je tako, a zanima me fakat, hoću da znam. Samo mi nemoj govoriti da se to može “završiti” jer sam od tih završavanja i otišao iz Bosne.
Post Reply