Na dionici južno od Mostara redvono postiže brzine >100 km/hmoee wrote: ↑29/01/2026 21:28To možda na cesti. Nema dionice pruge u FBiH sa dopuštenom brzinom >70 km/h.ZoomZoomKiwi wrote: ↑29/01/2026 20:46 Ja se sjećam da se Zenica -> Doboj većinom pići 120.
Da je bogdo samo do od Zenice ka jugu dupli kolosijek.
Željeznice - all about
Moderator: anex
-
neki
#2676 Re: Željeznice - all about
-
moee
#2677 Re: Željeznice - all about
OK, pruga u Hercegovini je renovirana relativno skoro i taj južni ravni dio moguće da i ide 100+ km/h iako nema dva kolosijeka.neki wrote: ↑30/01/2026 08:18Na dionici južno od Mostara redvono postiže brzine >100 km/hmoee wrote: ↑29/01/2026 21:28To možda na cesti. Nema dionice pruge u FBiH sa dopuštenom brzinom >70 km/h.ZoomZoomKiwi wrote: ↑29/01/2026 20:46 Ja se sjećam da se Zenica -> Doboj većinom pići 120.
Što se tiče dionice Sarajevo - Doboj - Šamac, tu ne voze iznad 70 km/h.
https://bs.wikipedia.org/wiki/Pruga_%C5 ... 3_Sarajevo
-
moee
#2678 Re: Željeznice - all about
Vidi da se malo korigujem...ima dionica gdje se mogu postići veće brzine, ali nije dozvoljena brzina veća od 70 km/h, osim možda na dijelu pruge u Hercegovini koja je nedavno komplet renovirana, ali nema dva kolosijeka. Na dionici Sarajevo - Doboj sam se vozio više stotina puta, a nekoliko puta i sa mašinovođama u lokomotivi. Ti zaključi jel to iz iskustva ili nije.kakaljin wrote: ↑29/01/2026 23:02Znas iz iskustva ili?moee wrote: ↑29/01/2026 21:28To možda na cesti. Nema dionice pruge u FBiH sa dopuštenom brzinom >70 km/h.ZoomZoomKiwi wrote: ↑29/01/2026 20:46 Ja se sjećam da se Zenica -> Doboj većinom pići 120.
-
kakaljin
#2679 Re: Željeznice - all about
Znas li koliko pruznih prijelaza ima na toj dionici, a koliko prema Hercegovini.moee wrote: ↑30/01/2026 08:48Vidi da se malo korigujem...ima dionica gdje se mogu postići veće brzine, ali nije dozvoljena brzina veća od 70 km/h, osim možda na dijelu pruge u Hercegovini koja je nedavno komplet renovirana, ali nema dva kolosijeka. Na dionici Sarajevo - Doboj sam se vozio više stotina puta, a nekoliko puta i sa mašinovođama u lokomotivi. Ti zaključi jel to iz iskustva ili nije.
Dali je ta brzina radi pruge ili radi necega drugog. Pitaj slijedeci put te sa kojima se vozis.
-
neki
#2680 Re: Željeznice - all about
Pruga u Hercegovini je obnovljena prije više od 15 godina, i to odjednom cijeli potez Bradina - Čapljinamoee wrote: ↑30/01/2026 08:38OK, pruga u Hercegovini je renovirana relativno skoro i taj južni ravni dio moguće da i ide 100+ km/h iako nema dva kolosijeka.
-
moee
#2681 Re: Željeznice - all about
Ja, i? To je relativno skoro za takve projekte.neki wrote: ↑30/01/2026 09:31Pruga u Hercegovini je obnovljena prije više od 15 godina, i to odjednom cijeli potez Bradina - Čapljinamoee wrote: ↑30/01/2026 08:38OK, pruga u Hercegovini je renovirana relativno skoro i taj južni ravni dio moguće da i ide 100+ km/h iako nema dva kolosijeka.
A koja je brzina vozova na dionici Sarajevo - Doboj?
Last edited by moee on 30/01/2026 10:28, edited 2 times in total.
-
moee
#2682 Re: Željeznice - all about
Nije poenta priče broj pružnih prelaza, već brzina vozova na relaciji Zenica - Doboj. Eto ti si odlično upoznat i demantuj me da je ona na ovoj relaciji "većinom 120 km/h" ili preciznije 116 km/h.kakaljin wrote: ↑30/01/2026 09:05Znas li koliko pruznih prijelaza ima na toj dionici, a koliko prema Hercegovini.moee wrote: ↑30/01/2026 08:48Vidi da se malo korigujem...ima dionica gdje se mogu postići veće brzine, ali nije dozvoljena brzina veća od 70 km/h, osim možda na dijelu pruge u Hercegovini koja je nedavno komplet renovirana, ali nema dva kolosijeka. Na dionici Sarajevo - Doboj sam se vozio više stotina puta, a nekoliko puta i sa mašinovođama u lokomotivi. Ti zaključi jel to iz iskustva ili nije.
Dali je ta brzina radi pruge ili radi necega drugog. Pitaj slijedeci put te sa kojima se vozis.
Ne ulazim u razloge, iako ih znam...
-
neki
#2683 Re: Željeznice - all about
Čitaj s razumijevanjem...moee wrote: ↑30/01/2026 10:16Ja, i? Obnova je završena prije cca 10 godina što je relativno skoro za takve projekte.neki wrote: ↑30/01/2026 09:31Pruga u Hercegovini je obnovljena prije više od 15 godina, i to odjednom cijeli potez Bradina - Čapljinamoee wrote: ↑30/01/2026 08:38
OK, pruga u Hercegovini je renovirana relativno skoro i taj južni ravni dio moguće da i ide 100+ km/h iako nema dva kolosijeka.
https://avaz.ba/vijesti/bih/222433/nako ... do-bradine
Obnova dionice Sarajevo-Bradina je završena prije 10 godina.
Pruga u Hercegovini, tj. Dionica Bradina-Čapljina je obnovljena u periodu 2006-10.
-
moee
#2684 Re: Željeznice - all about
Korigovao sam post. Konjic - Čapljina obnovljena u periodu kraj 2009 - kraj 2012.g. To je i dalje relativno skoro za takve projekte.neki wrote: ↑30/01/2026 10:30Čitaj s razumijevanjem...moee wrote: ↑30/01/2026 10:16Ja, i? Obnova je završena prije cca 10 godina što je relativno skoro za takve projekte.
Pruga u Hercegovini, tj. Dionica Bradina-Čapljina je obnovljena u periodu 2006-10.
https://caportal.biz/index.php?option=c ... Itemid=118
Ali sva priča o rekonstrukciji pruge nema veze sa brzinom vozova na relaciji Sarajevo - Zenica - Doboj. Kolika je ta brzina, napiši ako znaš?
-
kakaljin
#2685 Re: Željeznice - all about
E eto ti me uputi sto autom kroz grad ne mozemo ici 120 km/h. Pitaj te sa kojima se vozis zasto je negdje ta mala brzina koji su razlozi pa ih ovdje iznesi.moee wrote: ↑30/01/2026 10:20Nije poenta priče broj pružnih prelaza, već brzina vozova na relaciji Zenica - Doboj. Eto ti si odlično upoznat i demantuj me da je ona na ovoj relaciji "većinom 120 km/h" ili preciznije 116 km/h.kakaljin wrote: ↑30/01/2026 09:05Znas li koliko pruznih prijelaza ima na toj dionici, a koliko prema Hercegovini.moee wrote: ↑30/01/2026 08:48
Vidi da se malo korigujem...ima dionica gdje se mogu postići veće brzine, ali nije dozvoljena brzina veća od 70 km/h, osim možda na dijelu pruge u Hercegovini koja je nedavno komplet renovirana, ali nema dva kolosijeka. Na dionici Sarajevo - Doboj sam se vozio više stotina puta, a nekoliko puta i sa mašinovođama u lokomotivi. Ti zaključi jel to iz iskustva ili nije.
Ne ulazim u razloge, iako ih znam...
-
neki
#2686 Re: Željeznice - all about
Šefe, tvoja početna tvrdnja je da nigdje u federaciji vozovi ne smiju voziti preko 70 kmh...ja sam se javio samo da opovrgnem tu netačnu tvrdnju jer itekako ima dionica gdje se ostvaruju puno veće brzine..moee wrote: ↑30/01/2026 10:48Korigovao sam post. Konjic - Čapljina obnovljena u periodu kraj 2009 - kraj 2012.g. To je i dalje relativno skoro za takve projekte.neki wrote: ↑30/01/2026 10:30Čitaj s razumijevanjem...moee wrote: ↑30/01/2026 10:16
Ja, i? Obnova je završena prije cca 10 godina što je relativno skoro za takve projekte.
https://caportal.biz/index.php?option=c ... Itemid=118
Ali sva priča o rekonstrukciji pruge nema veze sa brzinom vozova na relaciji Sarajevo - Zenica - Doboj. Kolika je ta brzina, napiši ako znaš?
Brzina na dionici Sarajevo-Zenica je jadna i to svako zna, niti sam ja to ijednom zanijekao..
-
Naslovnica
#2687 Re: Željeznice - all about
Druže, nije valjda da porediš brzinu automobila u gradu sa pružnim prelazima i brzinom željeznice?kakaljin wrote: ↑30/01/2026 10:54E eto ti me uputi sto autom kroz grad ne mozemo ici 120 km/h. Pitaj te sa kojima se vozis zasto je negdje ta mala brzina koji su razlozi pa ih ovdje iznesi.
-
kakaljin
#2688 Re: Željeznice - all about
MA to dvoje se ne moze nikako uporedjivati, vec da mi objasni razloge te manje brzine po njemu na toj dionici zasto je to tako, jer kaze da se cesto vozi i da nekada sa masinovodjama bude pa neka ih pita za razloge i napise ovdjeNaslovnica wrote: ↑30/01/2026 11:58Druže, nije valjda da porediš brzinu automobila u gradu sa pružnim prelazima i brzinom željeznice?
-
Naslovnica
#2689 Re: Željeznice - all about
Evo Željeznice objasnile:kakaljin wrote: ↑30/01/2026 12:06MA to dvoje se ne moze nikako uporedjivati, vec da mi objasni razloge te manje brzine po njemu na toj dionici zasto je to tako, jer kaze da se cesto vozi i da nekada sa masinovodjama bude pa neka ih pita za razloge i napise ovdjeNaslovnica wrote: ↑30/01/2026 11:58Druže, nije valjda da porediš brzinu automobila u gradu sa pružnim prelazima i brzinom željeznice?
https://www.zfbh.ba/zeljeznicki-saobrac ... -ulaganja/
S obzirom na interesovanje javnosti u vezi sa poslovanjem JP Željeznice FBiH i sigurnosti odvijanja saobraćaja, JP ŽFBiH daju sljedeće saopćenje:
Saobraćaj na prugama JP Željeznice FBiH odvija se na siguran način, uz ispunjenje svih tehničko-bezbjednosnih uslova, ali uz značajno odstupanje od projektovanih brzina. Na pojedinim dijelovima, saobraćaj se odvija uz uvođenje laganih vožnji kao preventivne mjere, u cilju usklađivanja sa ostvarenim stepenom održavanja željezničke infrastrukture. Aktuelni nivo održavanja posljedica je izostanka adekvatnog izdvajanja za tekuće održavanje i podrške za investicije, što dovodi do dalje degradacije željezničke infrastrukture.
Uprava JP Željeznice Federacije BiH je 12. novembra 2025. godine dostavila detaljan i argumentiran budžetski zahtjev za 2026. godinu, kojim su jasno utvrđena minimalna sredstva neophodna za očuvanje sigurnosti saobraćaja i osnovne funkcionalnosti željezničkog sistema. Nakon što usvojeni Nacrt Budžeta FBiH za 2026. godinu nije uvažio ove potrebe, Uprava je 6. januara 2026. godine uputila zvaničan dopis Vladi Federacije BiH i nadležnim ministarstvima, upozoravajući da će nastavak neadekvatnog finansiranja i budžetska restrikcija dovesti do ugrožavanja cjelokupnog željezničkog sistema u Federaciji BiH. U dopisu je posebno naglašeno da je željeznička infrastruktura vlasništvo Federacije Bosne i Hercegovine, te da je osnivač, u skladu sa važećim zakonima i strateškim dokumentima, dužan osigurati sredstva za njeno redovno održavanje, obnovu i razvoj.
Višedecenijsko nedovoljno ulaganje u željezničku infrastrukturu osnovni je razlog loših uvjeta u kojima se odvija poslovanje i organizacija rada Željeznica FBiH. Obim prevoza roba, prije svega prema i iz velikih industrijskih sistema, smanjio se u zadnjih 10 godina za više od 30% (2017. godine prevezeno je 8,8 miliona tona, naspram 5,8 miliona tona u 2025.godini). Posljedično, prihod koji se ostvaruje od prevoza roba i putnika, nije dovoljan da kompenzira nedostatno ulaganje u Željeznice.
Evidentno je da su nužne reforme, optimizacija i modernizacija cjelokupnog željezničkog sektora, kao i izmjena zakonskih rješenja koja bi omogućila dugoročnu održivost sistema. U međuvremenu, Uprava JP Željeznice Federacije BiH još jednom apelira na Vladu Federacije BiH i Parlament Federacije BiH da, prilikom razmatranja i usvajanja Prijedloga Budžeta FBiH za 2026. godinu, u potpunosti uvaže dostavljeni budžetski zahtjev Željeznica FBiH i obezbjede neophodna sredstva za željeznički sektor, koja će omogućiti sigurnost saobraćaja, neometano funkcionisanje sistema i ostvarivanje javnog interesa.
-
HelaS
#2690 Re: Željeznice - all about
Danas gledam Talgo iza Penny marketa u Sarajevu, izlazi iz garaže, ide u Čapljinu. Talgo više nije bijele boje, sada je sive sa išaranim slojevima žute. Dakle, neopran ko zna koliko mjeseci
- ShnjaZZZ
#2691 Re: Željeznice - all about
Ide se na to da se uništi ova firma, ja drugog objašnjenja nemam. Predstavnici Slovenskih željeznica nas kontaktirali da im vozimo naftu cisternama, naši lupili takvu cijenu da su ljudi odustali jer im je jeftinije prevozit kamionima.
Ovo je katastrofa šta su ovi uradili za godinu dana. Džafić nije bio naročito omiljen među radnicima ali evo svi se Bogu mole da se vrati jer postoji ta opcija navodno.
Ovo je katastrofa šta su ovi uradili za godinu dana. Džafić nije bio naročito omiljen među radnicima ali evo svi se Bogu mole da se vrati jer postoji ta opcija navodno.
-
HelaS
#2692 Re: Željeznice - all about
Ne može direktor sve promijeniti. Ispod njega su razni službenici koji su ukorijenili svoje pozicije. Široka je i duboka i vrlo koheziona ta mreža javašluka, nerada, neznanja, nestručnosti, primitivizma, nekulture i bez vizije, mnogih prostih čekača penzija i parazitskog u ŽFBiH. Problem se rješava stečajem ove firme i koncesionim ugovorima države sa privatnim sektorom koji će uvesti u saobraćaj svoja vozila i svoje radnike, koristeći državnu prugu i elektromrežu.ShnjaZZZ wrote: ↑12/02/2026 11:40 Ide se na to da se uništi ova firma, ja drugog objašnjenja nemam. Predstavnici Slovenskih željeznica nas kontaktirali da im vozimo naftu cisternama, naši lupili takvu cijenu da su ljudi odustali jer im je jeftinije prevozit kamionima.
- ShnjaZZZ
#2693 Re: Željeznice - all about
To ne bi bilo potrebno da je ostao čovjek koji je znao posao, ovako ne vidim način na koji ŽFBH ima budućnost. Apsolutno su uspjeli devastirat firmu za godinu dana i čestitam im na tome.HelaS wrote: ↑12/02/2026 18:30Ne može direktor sve promijeniti. Ispod njega su razni službenici koji su ukorijenili svoje pozicije. Široka je i duboka i vrlo koheziona ta mreža javašluka, nerada, neznanja, nestručnosti, primitivizma, nekulture i bez vizije, mnogih prostih čekača penzija i parazitskog u ŽFBiH. Problem se rješava stečajem ove firme i koncesionim ugovorima države sa privatnim sektorom koji će uvesti u saobraćaj svoja vozila i svoje radnike, koristeći državnu prugu i elektromrežu.ShnjaZZZ wrote: ↑12/02/2026 11:40 Ide se na to da se uništi ova firma, ja drugog objašnjenja nemam. Predstavnici Slovenskih željeznica nas kontaktirali da im vozimo naftu cisternama, naši lupili takvu cijenu da su ljudi odustali jer im je jeftinije prevozit kamionima.
-
HelaS
#2694 Re: Željeznice - all about
Ta firma je devastirana davno davno prije godinu danaShnjaZZZ wrote: ↑12/02/2026 18:34To ne bi bilo potrebno da je ostao čovjek koji je znao posao, ovako ne vidim način na koji ŽFBH ima budućnost. Apsolutno su uspjeli devastirat firmu za godinu dana i čestitam im na tome.HelaS wrote: ↑12/02/2026 18:30Ne može direktor sve promijeniti. Ispod njega su razni službenici koji su ukorijenili svoje pozicije. Široka je i duboka i vrlo koheziona ta mreža javašluka, nerada, neznanja, nestručnosti, primitivizma, nekulture i bez vizije, mnogih prostih čekača penzija i parazitskog u ŽFBiH. Problem se rješava stečajem ove firme i koncesionim ugovorima države sa privatnim sektorom koji će uvesti u saobraćaj svoja vozila i svoje radnike, koristeći državnu prugu i elektromrežu.ShnjaZZZ wrote: ↑12/02/2026 11:40 Ide se na to da se uništi ova firma, ja drugog objašnjenja nemam. Predstavnici Slovenskih željeznica nas kontaktirali da im vozimo naftu cisternama, naši lupili takvu cijenu da su ljudi odustali jer im je jeftinije prevozit kamionima.
- ShnjaZZZ
#2695 Re: Željeznice - all about
Da, ali je se krenulo u oporavak iste i išlo je sporo ali dobro. Ovi su je sveli na dno gore nego SDA. A to kažem kao neko ko mrzi SDA i više nego četnike i ko je glasao za Trojku.
Hadžibegić i njegovi izvršni direktori su najveće neznalice koje su ikad zadesile ovu firmu. Možda je jedino nesretni Nedžad Branković bio gori.
Hadžibegić i njegovi izvršni direktori su najveće neznalice koje su ikad zadesile ovu firmu. Možda je jedino nesretni Nedžad Branković bio gori.
-
kakaljin
#2696 Re: Željeznice - all about
Zeljeznice se devastiraju od rata pa na ovamo cijelo vrijeme. Problem je sto tolike godine treba israviti i to ne moze se brzo napravitiShnjaZZZ wrote: ↑12/02/2026 18:34To ne bi bilo potrebno da je ostao čovjek koji je znao posao, ovako ne vidim način na koji ŽFBH ima budućnost. Apsolutno su uspjeli devastirat firmu za godinu dana i čestitam im na tome.HelaS wrote: ↑12/02/2026 18:30Ne može direktor sve promijeniti. Ispod njega su razni službenici koji su ukorijenili svoje pozicije. Široka je i duboka i vrlo koheziona ta mreža javašluka, nerada, neznanja, nestručnosti, primitivizma, nekulture i bez vizije, mnogih prostih čekača penzija i parazitskog u ŽFBiH. Problem se rješava stečajem ove firme i koncesionim ugovorima države sa privatnim sektorom koji će uvesti u saobraćaj svoja vozila i svoje radnike, koristeći državnu prugu i elektromrežu.ShnjaZZZ wrote: ↑12/02/2026 11:40 Ide se na to da se uništi ova firma, ja drugog objašnjenja nemam. Predstavnici Slovenskih željeznica nas kontaktirali da im vozimo naftu cisternama, naši lupili takvu cijenu da su ljudi odustali jer im je jeftinije prevozit kamionima.
-
kakaljin
#2697 Re: Željeznice - all about
Problem je kada radnik bilo gdje ne osjeca firmu svojom pa onda smatra sta me briga nije moje ne moram ja voditi racuna i o banalnim stvarima a da ne govorim o malo vecim.HelaS wrote: ↑12/02/2026 18:30Ne može direktor sve promijeniti. Ispod njega su razni službenici koji su ukorijenili svoje pozicije. Široka je i duboka i vrlo koheziona ta mreža javašluka, nerada, neznanja, nestručnosti, primitivizma, nekulture i bez vizije, mnogih prostih čekača penzija i parazitskog u ŽFBiH. Problem se rješava stečajem ove firme i koncesionim ugovorima države sa privatnim sektorom koji će uvesti u saobraćaj svoja vozila i svoje radnike, koristeći državnu prugu i elektromrežu.ShnjaZZZ wrote: ↑12/02/2026 11:40 Ide se na to da se uništi ova firma, ja drugog objašnjenja nemam. Predstavnici Slovenskih željeznica nas kontaktirali da im vozimo naftu cisternama, naši lupili takvu cijenu da su ljudi odustali jer im je jeftinije prevozit kamionima.
-
saimidin
#2698 Re: Željeznice - all about
Meni nije jasno odkuda ideja da država može upravljati bilo čime uspješno, jer svaka stranka koja dobije na upravljanje bilo šta, to koristi samo kako bi ostala na vlasti, dakle tenderisanje i uhljebljavanje
Željeznice žive od stare slave i par velikih firmi za koje su radile, ali sada bez željezare i kosare, i uz nemogućnost reforme, trebale bi u stečaj što prije, ono nije da nisu trebale već davno biti
Željeznice žive od stare slave i par velikih firmi za koje su radile, ali sada bez željezare i kosare, i uz nemogućnost reforme, trebale bi u stečaj što prije, ono nije da nisu trebale već davno biti
- ShnjaZZZ
#2699 Re: Željeznice - all about
Bukvalno jedino što drži željeznicu iole u životu nakon koksare će bit Željezara. Onog dana kad oni ugase integralnu proizvodnju komotno možeš stavit ključ u bravu na ŽFBH. I ovako je situacija grozomorna ali kad Željezara stane...saimidin wrote: ↑12/02/2026 20:51 Meni nije jasno odkuda ideja da država može upravljati bilo čime uspješno, jer svaka stranka koja dobije na upravljanje bilo šta, to koristi samo kako bi ostala na vlasti, dakle tenderisanje i uhljebljavanje
- Haris.ba
#2700 Re: Željeznice - all about
Bez koksare sta se ima vozati po TK. Ugalj samo?