Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

KraljicaIzJajca

#31851 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by KraljicaIzJajca »

SaraFina wrote: 29/01/2026 20:12
KraljicaIzJajca wrote: 29/01/2026 20:08
SaraFina wrote: 29/01/2026 20:06

Problem je sto se u USA granica izmedju normalnosti i nenormalnosti debelo pomjerila. Cijenim tvoj optimizam. Ali uporište mu ne vidim. Naprotiv! Pitam se odakle crpiš taj optimizam? Obzirom na ova dešavanja.
Nitko od naših koji normalno žive nikad nije deportiran!
LjubinkA, Ameri su izabrali degena na čelo države. Znaci kompletnog degena. I ti ovdje tvrdiš da u toj USA trenutno postoji nešto normalno? Pa i “normalan”život? Ne postoji.
Pa ne živiš ti u SAD. Nek' ti pišu forumaši koji tamo žive.

Ja sam od Amerike uzela I iskoristila sve isplanirano, tak' da meni je bilo tamo korisno.

Ja volim život u EU, i to je to.
SaraFina

#31852 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

KraljicaIzJajca wrote: 29/01/2026 20:20
KraljicaIzJajca wrote: 29/01/2026 20:08

Nitko od naših koji normalno žive nikad nije deportiran!
LjubinkA, Ameri su izabrali degena na čelo države. Znaci kompletnog degena. I ti ovdje tvrdiš da u toj USA trenutno postoji nešto normalno? Pa i “normalan”život? Ne postoji.

Ja sam od Amerike uzela I iskoristila sve isplanirano, tak' da meni je bilo tamo korisno.

Imala sam ja vise prilika poslovnih i privatnu za život u USA. Ali ne bih nikad preselila. Prvo sto je ogavno je zdravstveni sustav. 🥺

Ti sa USA državljanstvom mozes samo u DE. Ovdje kod mene ne. Mislim i Skandinavija ne. Moraš RWR raditi.
KraljicaIzJajca

#31853 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

SaraFina wrote: 29/01/2026 20:21

Imala sam ja vise prilika poslovnih i privatnu za život u USA. Ali ne bih nikad preselila. Prvo sto je ogavno je zdravstveni sustav. 🥺
Ae, meni nije bio problem, treba znati izabrati dobro zdravstveno osiguranje. Pisala sam davno, operacija je bila uspješna, dobila popust pored osiguranja, bio je awareness month, plus kvalitetno dentalno.
Kad imaš novac, ne smeta ti ni izabrati Zdrastveno osiguranje. Medicinske usluge su im top.
MMM1977

#31854 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MMM1977 »

SaraFina wrote: 29/01/2026 20:19
MMM1977 wrote: 29/01/2026 20:16
SaraFina wrote: 29/01/2026 20:10

Gdje ima ovo?

Stopa poreza
Standardna stopa poreza na dobit pravnih lica iznosi 10 % u cijeloj Bosni i Hercegovini — u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.
📌 2. Na šta se odnosi
Ovaj porez plaćaju pravna lica (npr. društva, kompanije) koja ostvaruju dobit poslovanjem (prodaja dobara/usluga i slično).
Rezidenti plaćaju porez na dobit ostvarenu globalno (sve prihode);
nerezidenti plaćaju porez samo na dobit ostvarenu na teritoriji BiH.
📉 3. Osnovica za oporezivanje
Porezna osnovica je dobit koja se utvrđuje tako što se od ukupnih prihoda odbiju uvaženi troškovi poslovanja, u skladu sa računovodstvenim i poreskim pravilima.
U osnovicu se uračunavaju i kapitalne dobiti (npr. prodaja imovine čiji rezultat utiče na profit).
📅 4. Rokovi i prijava
Porez na dobit se obračunava za prošlu poslovnu godinu, a poreska prijava se najčešće podnosi do kraja marta sljedeće godine (točan rok može varirati po entitetima).
🏙 5. Porezna konkurentnost
Stopa od 10 % je relativno niska u evropskom kontekstu — prosječne stope u EU su znatno više (oko 20–30 % ili više).
⚖️ 6. Ostale napomene
Profit koji je već oporezovan u inostranstvu obično nije dodatno oporezovan u BiH ako se prenosi.
Pored poreza na dobit, u praksi se mogu primjenjivati i poreske olakšice i odbici — zavisno od investicija i propisa entiteta (detaljnije se uređuje zakonom i propisima).
To je jedna od naših prednosti, pored mnogo mana ali se trenutno radi na promjeni stopa. Negdje sam već pisao, naoko to dobro izgleda ali su problem parafiskalni nameti i korupcija, koji odbijaju investicije
Velika prednost. O kojoj se malo priča.
Ovdje čim zaradiš preko 50.000 godišnje radiš s finanzamtom Lapo-Lapo. 🤣🤣🤣
Nije sve u parama, jebeš ga. Na kvalitet života utiču mnoge stvari a tu kaskamo
anelsol

#31855 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

MMM1977 wrote: 29/01/2026 20:16
SaraFina wrote: 29/01/2026 20:10
MMM1977 wrote: 29/01/2026 20:06 Ja ću ovdje ponoviti: Mi vazda kukamo na ovu državu u svim segmentima, milion je tema na ovom forumu i na svakoj je ista priča. Pa pogledati samo teme crne hronike, saobraćaja, pravosuđa, policije, administracije, ma bilo čega - na jedan pozitivan komentar dolazi 100 negativnih.

Ali kada neko drugi to naglasi, odmah mu se traži način diskreditacije. Ili je dijaspora, četnik, ustaša ili šta već - uglavnom, iako je 100% u pravu, ipak biva popljuvan.
Gdje ima ovo?

Stopa poreza
Standardna stopa poreza na dobit pravnih lica iznosi 10 % u cijeloj Bosni i Hercegovini — u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.
📌 2. Na šta se odnosi
Ovaj porez plaćaju pravna lica (npr. društva, kompanije) koja ostvaruju dobit poslovanjem (prodaja dobara/usluga i slično).
Rezidenti plaćaju porez na dobit ostvarenu globalno (sve prihode);
nerezidenti plaćaju porez samo na dobit ostvarenu na teritoriji BiH.
📉 3. Osnovica za oporezivanje
Porezna osnovica je dobit koja se utvrđuje tako što se od ukupnih prihoda odbiju uvaženi troškovi poslovanja, u skladu sa računovodstvenim i poreskim pravilima.
U osnovicu se uračunavaju i kapitalne dobiti (npr. prodaja imovine čiji rezultat utiče na profit).
📅 4. Rokovi i prijava
Porez na dobit se obračunava za prošlu poslovnu godinu, a poreska prijava se najčešće podnosi do kraja marta sljedeće godine (točan rok može varirati po entitetima).
🏙 5. Porezna konkurentnost
Stopa od 10 % je relativno niska u evropskom kontekstu — prosječne stope u EU su znatno više (oko 20–30 % ili više).
⚖️ 6. Ostale napomene
Profit koji je već oporezovan u inostranstvu obično nije dodatno oporezovan u BiH ako se prenosi.
Pored poreza na dobit, u praksi se mogu primjenjivati i poreske olakšice i odbici — zavisno od investicija i propisa entiteta (detaljnije se uređuje zakonom i propisima).
To je jedna od naših prednosti, pored mnogo mana ali se trenutno radi na promjeni stopa. Negdje sam već pisao, naoko to dobro izgleda ali su problem parafiskalni nameti i korupcija, koji odbijaju investicije
Priča o parafiskalnim nametima je po meni dosta napuhana. Evo imaš firmu u nekom prostoru. Plaćaš porez na dobit, plaćaš PDV ako si PDV obveznik, i doprinosa na platu i iz plate, i to ide višim nivoima vlasti. Lokalnoj zajednici plaćaš komunalnu naknadu cilja visina ovisi od površine prostora gdje obavljao djelatnost, i naravno komunalije. Komunalne takse na istaknutu firmu su ukinute. To su to redovna plaćanja koja mislim da plaćaš u svakoj evropskoj zemlji. Sitni izdaci od cca 10-30 KM koje plaćaš ako vadiš neke potvrde i uvjerenja je nešto što radiš po potrebi, ako ti za nešto treba, a mnogima to izuzetno rijetko treba.
KraljicaIzJajca

#31856 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ti sa USA državljanstvom mozes samo u DE. Ovdje kod mene ne. Mislim i Skandinavija ne. Moraš RWR raditi.
Ah, znaš da sam zivjela u Austriji, no mene ni život u DE ne privlači. Izabrala sam drugu EU državu ( nije Hrvatska).
MMM1977

#31857 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MMM1977 »

Evo može kod mene ako mi žena dopusti :D
MMM1977

#31858 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MMM1977 »

KraljicaIzJajca wrote: 29/01/2026 20:28

Ah, znaš da sam zivjela u Austriji, no mene ni život u DE ne privlači. Izabrala sam drugu EU državu ( nije Hrvatska).
Italija ili Španija?
Benq
Moderator

#31859 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Benq »

KraljicaIzJajca wrote: 29/01/2026 19:56 BiH je posrana država!
7 dana out!
SaraFina

#31860 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

KraljicaIzJajca wrote: 29/01/2026 20:28

Ne radi se o izboru. Nego imaš USA državljanstvo a dolaziš živjeti i raditi u EU. Zato ti nije trebao USA pasos. Jer u puno država EU moraš tražiti radnu dozvolu i posao. Sa HR recimo bi bolje prošla.
SaraFina

#31862 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

MMM1977 wrote: 29/01/2026 20:29

Evo može kod mene ako mi žena dopusti :D
Zgrnuo si lovu s onim 10%. 😛

Šalu na stranu USA se srozala pod Donaldom, da je to zbilja strašno.
Ozimician

#31863 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 29/01/2026 19:58
Ozimician wrote: 29/01/2026 19:29
_BataZiv_0809 wrote: 29/01/2026 19:16

Ne. Iako DFSDA botovi nemilosrdno namecu taj narativ.

VP naprosto ima te ovlasti.

Uostalom i Lendo koji je blokirao izbor vlade je izabran zahvaljujuci VP.

Quid pro quo.
Svejedno, oboje je fail, a jos veci fail jer je jedno implementirao, a ovo drugo nije ponistio, nego ostavio kako jeste. Lendo je i dalje ostao podpredsjednik, koliko znam. (trebao je onda ponistiti doneseni izborni zakon, pa bi imalo logike, a nije). Tako da je samo napravio kurslus.

Ali svejedno, VP i Lendo su samo jedan djelic slagalice u cijelom ovom kontekstu.
Moja teza je: nestabilnost drzave i sistema
I upravo na tome i jeste fokus, ukljucujuci ostalo sto sam naveo, sve to signalizira totalnu nestabilnost i nepouzdanost za nekog potencijalnog investitora, a ruku na srce, BiH nema trenutno niti jednu komparativnu prednost za investiranje na vecim skalama, najbolje sto mozemo dobiti je da neki veliki igrac poklopi BiH u sklopu svog "redovnog sirenja/poklapanja trzista" kao sad Lidl (nesto najbolje sto se desilo BiH zadnjih godina).
Politički sistem nam je takav kakav je, ali na terenu se stvari odvijaju potpuno drugačije, ljudi komuniciraju, trguju, grade. Npr u Mostaru je trenutno u izgradnji oko 1000 stanova, pa dodaj na to još možda nekoliko stotina individualnih stambenih objekata koji se grade u okolini. U odnosu na samo nekoliko godina prije to je drastičan rast posebno ako se uzme u obzir da je Mostar relativno mali grad sa stotinjak hiljada stanovnika. Osjeti se pozitivan naboj, barem ga ja osjetim. Očigledno je da uslovi za investiranje postoje. Istina većina ulaganja je u turističkom sektoru, i nedostaje nam investicija u industriji, ali i to je nešto od čega ljudi žive i zarađuju.
Kažem ti, vjerovatno imaš observation bias.

A to sve što si naveo može jednog dijapsorca da potakne da kupi eto stan u Mostaru - ako si pod time mislio kad si govorio o investiranju, onda da.
Ja sam mislio na otvaranje firmi i zapošljavanje radnika.

To što je tržište jače, veći je prag za ulazak u isto i realno ja lično ne vidim uopšte neki potencijal za investiranje u BiH, osim možda otvaranje nekih obrta za sofisticiraniji majstorluk, ali to danas ima prolaz bukvalno svugdje i ko je već u tome, na Zapadu ima i ptičijeg mlijeka.

Nemoj me pogrešno shvatiti, ali evo vidiš kako se na ovoj temi ljudi udaraju štednjama i investicijama i ko je od njih (koji sebe smatraju parali insanima) spreman da uloži u neki posao u BiH barem 100 000 €, što je danas smiješan početni kapital... nije niko...

Uvijek će biti nekih sa već razrađenim poslovima od ranije, ali takvi su u promilima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#31864 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ko ima te pare ne tipka na forumu
drag_gost

#31865 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

Benq wrote: 29/01/2026 20:32
KraljicaIzJajca wrote: 29/01/2026 19:56 BiH je posrana država!
7 dana out!
Sta god mislio o BiH, a volim je kao rodjenu majku i iako sam nakon toliko godina "pobjegao" iz nje, nikada je ne bih vrijedjao. To je nasa domovina, takva je kakva je, ne slazem se sa milijardu stvari tu, ali uvijek cu biti vezan za nju. Zivio sam na svim naseljenim kontinentima i nigdje nisam dozvolio da mi neko prica protiv BiH, a pogotovo ne protiv Sarajeva. Mogu ja u svoja 4 zida reci sta hocu, ali van toga kada me neko pita zasto sam otisao odgovor je uvijek "zbog avanture. Mi koji smo vani, mi smo predstavnici te drzave, ako zelite "reprezentativci" i ne bih zelio zbog svog ponasanja da drugi kazu da smo primitivni ili zadrti. To je neki stav koji nastojim da imam.
Didier

#31866 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

konami666 wrote: 28/01/2026 15:43
SaraFina wrote: 28/01/2026 15:34
konami666 wrote: 28/01/2026 15:29

Kad ćeš ti u Bosnu se seliti?
Ne mogu ja jos sebi priustiti selidbu. Bolje je pitanje sto se ti ne vratis? Ti zivis od ulaganja. I ne samo ti. Idi raji prodaji seminare kako da se da minimalnim ulaganjem obogate. Hebo Skandinaviju. 😉
Necu se vraćati u Bosnu, nisam ja taj koji sanja o povratku u Bosnu, mene čekaju topliji krajevi. Čuj da prodajem seminare :lol: Ti si vazda pod nekim naponom, imaš li ti momka nekog? Ja mislim da se ti ne mozes vratiti u Bosnu jer si uzela austrijske papire i da ti treba sad radna dozvola da živiš u Bosni pa ti se ne da zajebavati sa tim ili ne mozes naći poslodavca a nećeš da se odrekneš austrijskog državljanstva.
Bilo bi dobro da se raspitaš neke stvari prije nego lupiš glupost. Svi naši ljudi mogu dobiti boravišnu dozvolu bez ikakvih problema, čak i ako su se odrekli državljanstva. Ima raznih načina da se to sredi, a po članu 13 Zakona o državljanstvu vrlo brzo mogu i vratiti bh. državljanstvo bez odricanja od trenutnog. Njemačka i Holandija nemaju problem s tim, Austrija možda ima, ali zasad ne bi ni znali o tome.
Didier

#31867 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

_BataZiv_0809 wrote: 28/01/2026 20:19

Isplati li se?
Ne bih ga uzeo čak i da oni meni plate. Bljak.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#31868 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

:mrgreen:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#31869 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

izbacuje mi puno videa amerikanaca koji zive u njemackoj (jer ih ima puno, jel), ne mozes da vjerujes kakvim stvarima se sve iscudjavaju. odbi pola, zbog fejkanja radi lajkova, to je opet puno nevjerovatnih stvari da se zapitas bas..
ZoomZoomKiwi

#31870 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 30/01/2026 07:21

:mrgreen:
Hahahha, pojma oni nemaju :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#31871 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

I sad ce krenuti plejada autosovinista sa pricom, eto nek mi imamo pojma, mi se qurtzcimo itd.... :D
tokio25

#31872 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

izvrsni direktor wrote: 30/01/2026 07:46 izbacuje mi puno videa amerikanaca koji zive u njemackoj (jer ih ima puno, jel), ne mozes da vjerujes kakvim stvarima se sve iscudjavaju. odbi pola, zbog fejkanja radi lajkova, to je opet puno nevjerovatnih stvari da se zapitas bas..
pa dobro isto je kad ti ja ili neki europljanin odemo u ameriku pa se cudimo kako piju kafu kako idu svuda autom kako ovo kako ono
al dobro oni su mozda vise neupuceniji nego mi tamo jer smo mi kroz filmove naucili neke stvari
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#31873 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 30/01/2026 07:46 izbacuje mi puno videa amerikanaca koji zive u njemackoj (jer ih ima puno, jel), ne mozes da vjerujes kakvim stvarima se sve iscudjavaju. odbi pola, zbog fejkanja radi lajkova, to je opet puno nevjerovatnih stvari da se zapitas bas..
Naviknuti da je sve prilagodjeno njima.
Nemam drugo objasnjenje.
Ozimician

#31874 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

tokio25 wrote: 30/01/2026 08:08
pa dobro isto je kad ti ja ili neki europljanin odemo u ameriku pa se cudimo kako piju kafu kako idu svuda autom kako ovo kako ono
al dobro oni su mozda vise neupuceniji nego mi tamo jer smo mi kroz filmove naucili neke stvari
To da se svuda ide autom samo u USA je nidje veze i vise Amerikanci to potenciraju nego drugi, jbg oni odu u velike gradove: London, Pariz, Amsterdam i onda se ravnaju po tome, misle da je tako u cijeloj Evropi. Ni kod njih nije New York nista drugaciji sto se tice javnog prevoza.

Na selima i u USA i po Evropi si bez auta - invalid.
tokio25

#31875 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

Ozimician wrote: 30/01/2026 08:24
tokio25 wrote: 30/01/2026 08:08
To da se svuda ide autom samo u USA je nidje veze i vise Amerikanci to potenciraju nego drugi, jbg oni odu u velike gradove: London, Pariz, Amsterdam i onda se ravnaju po tome, misle da je tako u cijeloj Evropi. Ni kod njih nije New York nista drugaciji sto se tice javnog prevoza.

Na selima i u USA i po Evropi si bez auta - invalid.
ma ovo sam banalizovao naravno da nije sve tako
jbt ne budi bukvalac :D
Post Reply