anelsol wrote: ↑29/01/2026 19:58
Ozimician wrote: ↑29/01/2026 19:29
_BataZiv_0809 wrote: ↑29/01/2026 19:16
Ne. Iako DFSDA botovi nemilosrdno namecu taj narativ.
VP naprosto ima te ovlasti.
Uostalom i Lendo koji je blokirao izbor vlade je izabran zahvaljujuci VP.
Quid pro quo.
Svejedno, oboje je fail, a jos veci fail jer je jedno implementirao, a ovo drugo nije ponistio, nego ostavio kako jeste. Lendo je i dalje ostao podpredsjednik, koliko znam. (trebao je onda ponistiti doneseni izborni zakon, pa bi imalo logike, a nije). Tako da je samo napravio kurslus.
Ali svejedno, VP i Lendo su samo jedan djelic slagalice u cijelom ovom kontekstu.
Moja teza je:
nestabilnost drzave i sistema
I upravo na tome i jeste fokus, ukljucujuci ostalo sto sam naveo, sve to signalizira totalnu nestabilnost i nepouzdanost za nekog potencijalnog investitora, a ruku na srce, BiH nema trenutno niti jednu komparativnu prednost za investiranje na vecim skalama, najbolje sto mozemo dobiti je da neki veliki igrac poklopi BiH u sklopu svog "redovnog sirenja/poklapanja trzista" kao sad Lidl (nesto najbolje sto se desilo BiH zadnjih godina).
Politički sistem nam je takav kakav je, ali na terenu se stvari odvijaju potpuno drugačije, ljudi komuniciraju, trguju, grade. Npr u Mostaru je trenutno u izgradnji oko 1000 stanova, pa dodaj na to još možda nekoliko stotina individualnih stambenih objekata koji se grade u okolini. U odnosu na samo nekoliko godina prije to je drastičan rast posebno ako se uzme u obzir da je Mostar relativno mali grad sa stotinjak hiljada stanovnika. Osjeti se pozitivan naboj, barem ga ja osjetim. Očigledno je da uslovi za investiranje postoje. Istina većina ulaganja je u turističkom sektoru, i nedostaje nam investicija u industriji, ali i to je nešto od čega ljudi žive i zarađuju.
Kažem ti, vjerovatno imaš observation bias.
A to sve što si naveo može jednog dijapsorca da potakne da kupi eto stan u Mostaru - ako si pod time mislio kad si govorio o investiranju, onda da.
Ja sam mislio na otvaranje firmi i zapošljavanje radnika.
To što je tržište jače, veći je prag za ulazak u isto i realno ja lično ne vidim uopšte neki potencijal za investiranje u BiH, osim možda otvaranje nekih obrta za sofisticiraniji majstorluk, ali to danas ima prolaz bukvalno svugdje i ko je već u tome, na Zapadu ima i ptičijeg mlijeka.
Nemoj me pogrešno shvatiti, ali evo vidiš kako se na ovoj temi ljudi udaraju štednjama i investicijama i ko je od njih (koji sebe smatraju parali insanima) spreman da uloži u neki posao u BiH barem 100 000 €, što je danas smiješan početni kapital... nije niko...
Uvijek će biti nekih sa već razrađenim poslovima od ranije, ali takvi su u promilima.