Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

preludezalude

#53101 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

Optimist wrote: 28/01/2026 16:36
Evolution_IV wrote: 28/01/2026 15:51 nema veze, bitna je namjera, kako ce supak dokazat da nije pretekao vozilo?

nije niko budala
Pa nije pretekao, vidis da se vratio iza kad je uglesao miliciju.

Jedino ga mogu teretiti za prelazak odnosno gazenje pune linije, ako za to uopce ima sankcija.
Moze ga kaznit za nepropisno prestrojavanje. Ne znam da li moze biti sta jos.
Laplace

#53102 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

JOINT_1921 wrote: 27/01/2026 20:54
Ateista wrote: 27/01/2026 15:40
JOINT_1921 wrote: 27/01/2026 13:05 Pa tako bi trebalo da bude, a u ovom cunga lunga sistemu je tako kao sto ti kazes, pravi se budala...
To bas i nema smisla da tako bude, nema to veze sa cunga lunga drzavom, mislim da to nigdje u svijetu nije tako. Mora se znati koji prekrsaj je doveo do udesa a koji nije, to ne znaci da stajanje na sred ceste nije prekrsaj, ali isto tako se mora imati u vidu da uvijek postoji mogucnost da neko opravdano stane, iz raznih razloga. Zbog toga onaj ko je iza mora drzati odgovarajuce odstojanje, u skladu sa brzinom, uslovima na cesti i slicno, i pratiti saobracaj ispred sebe. Sasvim je logicno da je kriv onaj ko udari sa ledja, i to je svudje tako, bez obzira na to da li je onaj ispred stao opravdano ili ne. Nije na onome ko vozi iza da razmislja da li taj ima pravo da stane ili ne.
Ako taj ispred stane bez opravdanog razloga, na ovome iza je da zakoci i onda ako hoce da slika registraciju i posalje policiji zbog ometanja saobracaja, te taj treba dobiti kaznu za to, ali ni u kom slucaju ne moze i ne smije biti krivac u nesreci ako ga taj udari sa ledja.
Stvari su vrlo jednostavne i logicne po tom pitanju.
Zamisli da vozis iza mene i ja namjerno svom silom zakocim, ne bi Schumaher iz najboljih dana zakocio, pusti suplje, sve ima kontekst, pa tako i to zaustavljanje. Istovar putnika je krsenje javnog reda
Nemam šta zamišljati: to mi je uradio taksista prije nekoliko godina. Kretanje sa semafora, urbzavamoi on (ispred) i ja (iza) i on odjednom zakuči bez ikakvog razloga (ako ne računamo mogućnost da je htio naplatiti osiguranje). Jasno, zakočio sam na vrijeme jer:
1. držim odstojanje, i
2. pratim saobraćaj ispred i oko sebe.
xamp

#53103 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by xamp »

Evolution_IV wrote: 28/01/2026 15:51 nema veze, bitna je namjera, kako ce supak dokazat da nije pretekao vozilo?

nije niko budala

Jedino ga mogu teretiti za prelazak odnosno gazenje pune linije, ako za to uopce ima sankcija.
Clan 61 - Vozač ne smije vozilom početi da pretiče ili obilazi....
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#53104 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

nije niko budala

ne moze dokazat, ide mjesec vozacke i kolko je sad, 300KM?
NediM17

#53105 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Nepostivanje horizontalne signalizacije, petoba.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#53106 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

ja bi ga ogulio ko janje za 1.Maj
Optimist

#53107 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

Evolution_IV wrote: 28/01/2026 16:52

nije niko budala

Pa imas snimak da se vratio, jesi pogledao video do kraja?

Sta treba dokazivati, ne kontam te.

I ja bi ga oderao, ali na osnovu cega?
semirsar

#53108 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

Optimist wrote: 28/01/2026 17:00
Evolution_IV wrote: 28/01/2026 16:52

Pa imas snimak da se vratio, jesi pogledao video do kraja?

Sta treba dokazivati, ne kontam te.

I ja bi ga oderao, ali na osnovu cega?
isto ko zavuces ruku u djep nekom u tramvaju i onda skontas da te drot gleda :lol:
veselinovic

#53109 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by veselinovic »

Eventualno je prekršio je član 130 stav 4, što je kažnjivo po članu 238 stav 36, a što je kažnjivo sa 40 KM, ili 20 u roku od 8 dana.
Mada ako da izjavu da nije imao namjeru da pretiče nego je izbjegavao prepreku na putu ( pticu, zeca,...) , a što je učinio ne ometajući nikoga mogu samo da mu požele stretan put. Ili je policajac vidovit pa zna šta je ovaj namjeravao da uradi, mada sama namjera ( osim terorizma i sličnih dijela) nije kažnjiva.
A i sam ZOBS nije nigdje definisao šta je trenutak kad je radnja preticanja otpočela a kad se završila.
Da ne pominjem definiciju prestizanja , ista traka ... Kao da su ZOBS pravila djeca na OTU
Last edited by veselinovic on 28/01/2026 21:19, edited 1 time in total.
tokio25

#53110 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

ne mora biti vidovit nego je svjedok i to obojica kolega su to vjerovatno vidjela
veselinovic

#53111 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by veselinovic »

A šta su vidjeli?
Da je vozač prešao u lijevu traku i vratio se neposredno poslije, ne ugrozivši nikoga.
tokio25

#53112 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

daj ba pa nije policajac debil da povjeruje u svakakve izgovore
jbt stvarno ponizavate sa takvim odgovorima intelektualnost policajca ma koliko ih mi smatrali glupim i sl
veselinovic

#53113 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by veselinovic »

Jedno je vjerovati drugo je šta zakon kaže.
Sve i da je namjeravao prestići i da je vidjevši policiju odustao od činjenja prekršaja i dalje ne postoji prekršaj. Osim pomenutog ćlana 130 i 40/20 KM.
A policija bi izvršila svoju zakonsku obavezu odvraćanja od činjenja prekršaja a ne samo daj kaznu.
Last edited by veselinovic on 28/01/2026 21:28, edited 1 time in total.
tokio25

#53114 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

pa sta kaze zakon?
kaze necu da potpisem idemo na sud
i na sudu on protiv njih dvojice
sta mislis kome sud vjeruje?
veselinovic

#53115 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by veselinovic »

Može tako reći šta god hoće, da si ubio čovjeka, da si silovao nekoga,...Nije to baš baš tako kao što ti zamišljaš.
Ili da im podijelimo zolje, pa kad neko prekorači brzinu odmah bam, ili pogrešno parkira bam.
A bilo bi logično da su drotovi legitimisali i drugog vozača koji bi bio svjedok.
Ako i on laže sa njima, e onda je to za Kafku.
A možda lik ima kameru, pa odoše oba policajca na suspenziju.
preludezalude

#53116 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

Kad dodje do suda onda se gledaju dokazi.
semirsar

#53117 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

jedno se ovdje zanemaruje i to svjesno, puna je linija i zmigavac regularno ukljucen...
a da nije bilo ovog iza sto snima, ne bi bilo ni rasprave :mrgreen:

P.S. Slijedom onog videa o parkiranju na bus stanici, javi mi se lik koji je pregledao i ostale snimke na kanalu i pita me sto sam kocio i blokirao one iza mene dok je bilo zeleno :mrgreen:
rijec je o ovom

Prigovorili su mi zbog tog i prije pa da malo pojasnim, opet. :mrgreen:
Bila je subota rano jutro, iza mene nikog samo ovaj koji se zaletio s desne strane... ja sam neko ko prati sve oko sebe sta se zbiva, tako da sam mogao proci na zeleno i sta onda? Kociti i stati ko ovaj s desna, mozda se zapucati u nekog od ovih iz pravca pijace, ne razumijem, o cemu neki razmisljaju a nemaju citav pregled situacije. Zato se i desavaju ovakva sranja u saobracaju i donose nidje veze zakljucci :skoljka:
noviclan

#53118 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

insaneinthebrain wrote: 28/01/2026 14:21 Instant justice :izet:

Pa ima li video do kraja ili su samo onako ukljucili rotaciju da se uvale snimatelju
Averus

#53119 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Averus »

1. Fakat, ali FAKAT mi nisu jasni ljudi koji se skroz zaustave prije ulaska u kružni tok, a nigdje nikoga na vidiku - ni auta ni pješaka!
2. Onda i ovi što pogledaju na desnu stranu i krenu, ne gledajući lijevo. Najčešće mi se to dešava ispred policijske stanice švrakino i u tešanjskoj (ovi što se spuštaju iz kalemove)

3. Ko hoće free money, ova raskrsnica je stvorena za to
Image

Jutros lik s golf 4 još hladno priča i na mobitel dok vozi, boba je falila da završi na krovu. Ali eto, opet zakočim, neću sebi te nesreće.
I šta kreten uradi? Stane, šatro on bi se sa mnom objašnjavao. Pozovem ga da izađe iz auta da mi kaže šta ima, naravno samo nastavi.
Jedno jutro će tu zaplatiti neko - sad da li ja ili onaj drugi, ne znam :D Ali doslovno svako jutro avantura na toj raskrsnici.
Prije par sedmica je jedan na istoj raskrsnici sa Tucsonom naučio lekciju, pa vidim sljedeće jutro stade fino. Valjda mu niko nije objasnio da to što ima džipa ne znači da uvijek ima prednost. :D
vjeshalica

#53120 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

noviclan wrote: 29/01/2026 04:38
insaneinthebrain wrote: 28/01/2026 14:21 Instant justice :izet:

Pa ima li video do kraja ili su samo onako ukljucili rotaciju da se uvale snimatelju
Steta bas sto se vozac nije uputio sa patrolom da snima okoncanje sluzbene radnje da ti moze prezentirati ishod :lol:
Naslovnica

#53121 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Averus wrote: 29/01/2026 07:42 1. Fakat, ali FAKAT mi nisu jasni ljudi koji se skroz zaustave prije ulaska u kružni tok, a nigdje nikoga na vidiku - ni auta ni pješaka!
2. Onda i ovi što pogledaju na desnu stranu i krenu, ne gledajući lijevo. Najčešće mi se to dešava ispred policijske stanice švrakino i u tešanjskoj (ovi što se spuštaju iz kalemove)

3. Ko hoće free money, ova raskrsnica je stvorena za to
Image

Jutros lik s golf 4 još hladno priča i na mobitel dok vozi, boba je falila da završi na krovu. Ali eto, opet zakočim, neću sebi te nesreće.
I šta kreten uradi? Stane, šatro on bi se sa mnom objašnjavao. Pozovem ga da izađe iz auta da mi kaže šta ima, naravno samo nastavi.
Jedno jutro će tu zaplatiti neko - sad da li ja ili onaj drugi, ne znam :D Ali doslovno svako jutro avantura na toj raskrsnici.
Prije par sedmica je jedan na istoj raskrsnici sa Tucsonom naučio lekciju, pa vidim sljedeće jutro stade fino. Valjda mu niko nije objasnio da to što ima džipa ne znači da uvijek ima prednost. :D
Pored loše vertikalne signalizacije mene zaista čudi da tu nisu turili semafor.
Turaju ih na mnogo benignije raskrsnice.
Mada bi jedan kružni leg'o vas tako
zdruzdjo

#53122 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Sta me nervira:

Nepoznavanje gabarita svoga auta. Nesto se iz suprotnog pravca provlaci pored tebe i onda stane kao ne moze proci i ceka i gleda te da mu se ti jos vise sklonis iako ima 30-40 cm za prolazak. Ne sklanjam se.

Neznanje kako da se koristi rucnom kocinicom uz brdo. Kuku majko. pa ja ne znam sta je sa ovim ljudima i rucnom kocinicom. Ja je nisam sigurno koristio mjesecima. Ono bas ako vidim da mi se neko zaljepio centimetar za za guzicu pa da slucajno ne bih krenuo. Ali to nesto povlaci rucnu na svakom stajanju i uz najmanje brdo. i onda se auto ugasi jednom-dvaput i pocinje panika. a onda se bolje odmakni malo iza njega ako imas mjesta. Tu najvecu krivicu snose auto skole. Polaze se rucna na smjesnom brdu. Ja sam svoju rucnu polagao na usponu iz alipasine na pola jukiceve prema platou na kosevskom. tu te zaustavi upali 4 zmigavca i vjezbaj. i tu se i polagalo. drugi put ako ti se ugasi auto, padanje. Sada ne mozes pasti osim ako nisi osoba sa posbenim potrebama.

Ulazenje u uske ulice, a nisi siguran da znas voziti istim ili ti auto nije ispravno. Veze se na ovo prvo, jer tu gabariti igraju veliku ulogu. Ako nisi siguran u sebe i svoje vozacke sposobnosti, nemoj brate ici u uske ulicice i sokake. samo ces zabelajiti prvo sebi, a onda i drugima.

Kilavljenje prilikom ukljucivanja na neku ulicu. Pogotovo ako se ukljucuje na tvoj pravac ispred tebe i ti onda moras kociti jer on malo razgleda sa strane ili tipka na telefon.... na to mi pritisak skoci na 200.
Optimist

#53123 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

Veceras od Ciglana prema Kosevu, dakle uzbrdo pored Delte ide Qaskai novije generacije nekom cudnom putanjom, pri tome je dobrih 20-30m i trljao felge od desni ivicnjak bez pravovremene reakcije.

Stao na semaforu, otvoren vozacki prozor, pudlica vidi kroz prozor.

Na sljedecoj raskrsnici kretanje puzevom brzinom sa zakasnjelom reakcijom, uspijem obici kad hamsa drzi pudlicu u lijevoj ruci, u desnoj limenku Cocacole, i onda logicno da nema cime drzati volan!
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#53124 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

Dakle žena vozila je minus :lol:
drug_profi

#53125 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

zdruzdjo wrote: 31/01/2026 20:57 a onda se bolje odmakni malo iza njega ako imas mjesta.
Jok ba. Prisloni se da ga podupres, da krene.
Post Reply