Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ZoomZoomKiwi
#29301 Re: Dolazi zima - zimske gume
Imao još na drugim autima
Na Dokkeru Sava Eskimo S3 vazda tri četiri sezone izdrži, al’ ne znam koliko tačno km (malo manji prosjek nego gore).
Hankook Winter i*cept 3 eno na materinoj Fići već šestu zimu, isto nov. Al’ tu je bilo po zimi maks 5k km.
Na Volvu mi došle Michelin Pilot Alpin PA5, asimetrične, stare tri godine tada. Gola kurčina od gume, je l’ zbog starosti ili zbog asimetričnog profila, ne znam.
Na Dokkeru Sava Eskimo S3 vazda tri četiri sezone izdrži, al’ ne znam koliko tačno km (malo manji prosjek nego gore).
Hankook Winter i*cept 3 eno na materinoj Fići već šestu zimu, isto nov. Al’ tu je bilo po zimi maks 5k km.
Na Volvu mi došle Michelin Pilot Alpin PA5, asimetrične, stare tri godine tada. Gola kurčina od gume, je l’ zbog starosti ili zbog asimetričnog profila, ne znam.
- nepass1
-
sumirprimus
#29303 Re: Dolazi zima - zimske gume
Po pravilu 4 godine.bi trebalo i petu da se radi zamjena.
-
HelaS
#29304 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja već treću zimu obzirnije vozim, nikad nisam četiri i više zime sa istim gumama. Rizik je veliki, sekunda do štete
-
artur morgan
#29305 Re: Dolazi zima - zimske gume
Predjena kilometraza najvise utice na to koliko ce trajati gume, ali i uvjeti voznje a bitna je i sama guma jer bolje gume u pravilu bolje podnose godine. Iz moga iskustva Dunlop WS5 do 30.000 predjenih kilometara su ok poslije toga osjetan pad perfomansi bez obzira sto dubina sare nije na minimumu. Ja sa zimskim gumama prelazim prosjecno oko 7.500 kilometara godisnje i traju mi 5 sezona
-
lavic
#29306 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moj brat isto nije bio zadovoljan sa PA5, sad je uzeo Pireli i kaze da su puno bolje.ZoomZoomKiwi wrote: ↑20/01/2026 18:51 Imao još na drugim autima
Last edited by lavic on 22/01/2026 14:00, edited 1 time in total.
-
black_noke
#29307 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima li kakvih akcija sada za zismke gume? Ili je bolje cekati proljece...
Treba mi 215/60/16
Treba mi 215/60/16
-
Qwerty1234
#29308 Re: Dolazi zima - zimske gume
Javi se u pp 
-
Naslovnica
#29309 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ove proizvođače guma izbjegavajte u širokom luku ako vam je sigurnost prioritet
Gume su jedini kontakt automobila s cestom i direktno utiču na sigurnost, upravljivost, kočenje, potrošnju goriva i udobnost vožnje. Kvalitet guma nije stvar „izbora ukusa“ ili „uštednog kompromisa“, on može značiti razliku između sigurnog zaustavljanja i teške nesreće.
Testovi renomiranih organizacija poput ADAC-a, kao i nezavisne analize pokazuju da nisu sve marke guma jednake. Dok premium proizvođači poput Michelin, Continental, Bridgestone ili Goodyear u prosjeku ostvaruju znatno bolje performanse, neki niskobudžetni brendovi prave značajne kompromise na sigurnosti, posebno u mokrim ili zimskim uslovima.
Zašto je izbor pravih guma toliko bitan?
Zaustavni put: Razlika između dobrih i loših guma može biti i više desetina metara.
Elektronika ne pomaže bez gripa: Sistemi poput ABS-a i ESP-a temelje se na trenju koje pružaju gume. Ako guma nema kontakt s podlogom, elektronika je bespomoćna.
Cijena vs. Sigurnost: Niskocjenovne gume na testovima redovno završavaju s ocjenom „loše“.
Brendovi koje trebate izbjegavati
Chaoyang – Ekstremno niska cijena, visoki rizik: Testovi ukazuju na slabo prianjanje na mokroj podlozi i neujednačeno trošenje. Česte su pritužbe na brzo stvaranje „balona“ na gaznom sloju.
Westlake – Redovno na dnu ljestvice: Karakterišu ih slaba trakcija u mokrim uslovima i niska trajnost. Opasne su u promjenjivim klimatskim uslovima poput kiše ili jutarnje rose.
Triangle – Veliki kompromisi: Loša kontrola i „grip“ u kišnim uslovima, uz izrazitu buku i neudobnost tokom vožnje. Povećavaju rizik od akvaplaninga.
Linglong – Pritužbe na kvalitet izrade: Brzo trošenje i loša stabilnost prilikom naglog kočenja ili promjene smjera. Često se svrstavaju kao „ispod prosjeka“ u svim ključnim kategorijama.
Aeolus – Slabija kontrola pritiska: Pokazuju neujednačene performanse i sklonost bržem trošenju, uz znatno slabiju trakciju na mokrom.
Kenda i Sailun – Proračunske gume s manama: Iako nisu najgori, često su označeni kao manje poželjni zbog bučnog rada i nestabilnosti pri većim brzinama.
Geostar i Ohtsu – Kratak vijek trajanja: Geostar redovno završava pri dnu ocjena kvaliteta, dok Ohtsu pokazuje slabiju fabričku dosljednost u izradi.
Da li je „jeftino“ stvarno jeftino?
Popularna zabluda je da ćete kupovinom jeftinih guma uštedjeti novac. Realnost je drugačija: lošije gume se brže troše, povećavaju potrošnju goriva i, što je najvažnije, ugrožavaju život. U konačnici, mogu biti skuplje zbog ranije zamjene i potencijalne štete uslijed nesreće.
Gume su jedini kontakt automobila s cestom i direktno utiču na sigurnost, upravljivost, kočenje, potrošnju goriva i udobnost vožnje. Kvalitet guma nije stvar „izbora ukusa“ ili „uštednog kompromisa“, on može značiti razliku između sigurnog zaustavljanja i teške nesreće.
Testovi renomiranih organizacija poput ADAC-a, kao i nezavisne analize pokazuju da nisu sve marke guma jednake. Dok premium proizvođači poput Michelin, Continental, Bridgestone ili Goodyear u prosjeku ostvaruju znatno bolje performanse, neki niskobudžetni brendovi prave značajne kompromise na sigurnosti, posebno u mokrim ili zimskim uslovima.
Zašto je izbor pravih guma toliko bitan?
Zaustavni put: Razlika između dobrih i loših guma može biti i više desetina metara.
Elektronika ne pomaže bez gripa: Sistemi poput ABS-a i ESP-a temelje se na trenju koje pružaju gume. Ako guma nema kontakt s podlogom, elektronika je bespomoćna.
Cijena vs. Sigurnost: Niskocjenovne gume na testovima redovno završavaju s ocjenom „loše“.
Brendovi koje trebate izbjegavati
Chaoyang – Ekstremno niska cijena, visoki rizik: Testovi ukazuju na slabo prianjanje na mokroj podlozi i neujednačeno trošenje. Česte su pritužbe na brzo stvaranje „balona“ na gaznom sloju.
Westlake – Redovno na dnu ljestvice: Karakterišu ih slaba trakcija u mokrim uslovima i niska trajnost. Opasne su u promjenjivim klimatskim uslovima poput kiše ili jutarnje rose.
Triangle – Veliki kompromisi: Loša kontrola i „grip“ u kišnim uslovima, uz izrazitu buku i neudobnost tokom vožnje. Povećavaju rizik od akvaplaninga.
Linglong – Pritužbe na kvalitet izrade: Brzo trošenje i loša stabilnost prilikom naglog kočenja ili promjene smjera. Često se svrstavaju kao „ispod prosjeka“ u svim ključnim kategorijama.
Aeolus – Slabija kontrola pritiska: Pokazuju neujednačene performanse i sklonost bržem trošenju, uz znatno slabiju trakciju na mokrom.
Kenda i Sailun – Proračunske gume s manama: Iako nisu najgori, često su označeni kao manje poželjni zbog bučnog rada i nestabilnosti pri većim brzinama.
Geostar i Ohtsu – Kratak vijek trajanja: Geostar redovno završava pri dnu ocjena kvaliteta, dok Ohtsu pokazuje slabiju fabričku dosljednost u izradi.
Da li je „jeftino“ stvarno jeftino?
Popularna zabluda je da ćete kupovinom jeftinih guma uštedjeti novac. Realnost je drugačija: lošije gume se brže troše, povećavaju potrošnju goriva i, što je najvažnije, ugrožavaju život. U konačnici, mogu biti skuplje zbog ranije zamjene i potencijalne štete uslijed nesreće.
- House
#29310 Re: Dolazi zima - zimske gume
nigdje snijega!! jel vakat za conti ecocontact 6? 
- ZoomZoomKiwi
-
di_natale
- drug_profi
#29313 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kad ono neko đemre negdje opali... e tad je vakat 
- nitro_90
- Grijem se na: Dizel
- Vozim: Na benzin
- mirota
#29315 Re: Dolazi zima - zimske gume
sve te energy imam dojam su ZNJ klasa
- Optimist
#29316 Re: Dolazi zima - zimske gume
Imao energy saver.
Mislim da one gume mogu preci 100k bez da se poderu do granicnika.
Tako su lose da su na mokrom znale u trecoj brzini na punom gasu proklizavati i paliti esp.
Mislim da one gume mogu preci 100k bez da se poderu do granicnika.
Tako su lose da su na mokrom znale u trecoj brzini na punom gasu proklizavati i paliti esp.
- drug_profi
#29317 Re: Dolazi zima - zimske gume
Energy saver su mi šlajdrale na suhom asfaltu kad dodam malo jači gas.
- beco
#29318 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam vozio Eocontact 5, po mokrom ono je opasna guma, i danas se sjećam jesen niz Ciglane kod Robota mokro, zakočio odmah proklizao izletio na ono brdo. Tad sam rekao nikad više eko guma. Doduše za efficient grip nisam nikad loše išta čuo.
- nepass1
#29319 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sa peticom sam ja profurao na benzinskoj. Ono da zakocim kako sam stisnuo kocnicu samo prodje auto skroz. Zaustavio se 4-5m dalje. Sreca nije bilo auta. Bilo bi dobrog karambola
- hopi
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#29321 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pise cmok
Ne vjerujem sta se sve izabere
Ne mora mićelin ali vala da si barem cuo za njih
Ne vjerujem sta se sve izabere
Ne mora mićelin ali vala da si barem cuo za njih
- drug_profi
#29322 Re: Dolazi zima - zimske gume
Privilo Tracmax
- Qler
#29323 Re: Dolazi zima - zimske gume
Meni je auto došlo na 20kama, Tracmax... imam i račun sve 4 bile 630KM... Ono je katastrofa, jedno ljeto ih vozio... ne bi nikome preporučio. kupljeno auto 2024, one bile dot23, već to ljetu su bile katastrofa...
-
noviclan
#29324 Re: Dolazi zima - zimske gume
Boli njega on nju udaje pa ko se zaleti neka mijenja gumice
- kabal1337
#29325 Re: Dolazi zima - zimske gume
sverco, garant skino i prodao gume koje su dosle