elcaliente wrote: ↑28/01/2026 17:58Ne ulazem vise nista, cekam da ispadne neki stan da kupim.detroit-mercy wrote: ↑28/01/2026 17:49Izvini, sad te moram ovo pitati, koliko mjesecno ulazes i kolika ti je dobit na ulozeno/povrat na ulozeno. Jer ako ulazes godinama i imas 25k onda radis nesto pogresno ili imas pogresna ocekivanja.elcaliente wrote: ↑28/01/2026 17:44
Pa zavisi kako defnises malo.
Na malo malo nemas ti nista od toga, dok trejder uzme svoje, dok drzava uzme svoji i nije neka dobit.
A ko zna hoce li biti dobiti uopste, moze se preko noci svw promjeniti.
Ozbiljno gledano ispod 50 hiljada eura ulaganja je sve to samo ubijanje vremena iz hobija.
Ja ulazem godinama i imam nekih 25 hiljada eur u akcijama, nikada nisam toliko zaradio mjesecno da sam mogao barem jedan mjesec zivjeti od toga.
Zato i kazem da od plate zivim, sve ostalo je zajebancija.
To ulaganje gledaj na nacin da si te pare ostavio ispod kreveta koliko bi imao danas kesha u odnosu na ono sto imas u akcijama.
Da bi mogao zivjeti od ulaganja, ta cifra treba da je puno veca.
Nesto mi tu ne stima.
Stao sam prije cetiri godine kada sam pao na TUI akcijama i kada me je Musk jebo sa Lion Litiumom.
Pao sam i na easy jetu.
Ovo sto sada ima 25 hiljada je od ulaganja do tada.
Sada sam u dva fonda, Deutsche Bank, Lufthansa, Frankfurt Airport, ernst russ, imam nesto licijuma i hidrogena.
Nekih 8-10 godina sam ulagao, mojih para je tu odprilike 18 hiljada.
Sada samo tu dividnedu uzimam a i to mi se gadi polako kada vidim kolike poreze mi lupaju.
Zasto sam i rekao da se u akcije ne ulaze malo ako zelis zivjeti od toga, ali za to trebaju balls. A balls su mala kada imas zenu i djecu, treba kiriju platiti i treba sofru obezbijediti.
Ma otprilike ja sam pokušavao više puta u tu priču i svaki put odustanem kad sve stavim na papir.
Troškovi transakcija, porezna politika, problemi prilikom selidbe u druge države...
Kao što ti kažeš, ulažeš velike pare, ako izgubiš - pojeo vuk magarca, ako dobiješ - pola ti uzme država.
Problem sada u Njemačkoj je upravo taj što si gore naveo, država bukvalno govori kako se od penzije neće moći živjeti i da treba ulagati u tu priču, a usput nemaju problem da ti skoro 20% od brutto 2 odbiju od plate za penzioni fond.
Ista priča i za zdravstveno. Jesil upratio u Essenu sad počeli naplaćivati usluge prevoza vozilima hitne pomoći?