A u vezi ulaganja, za zlato moraš paziti za kupovinu poluga
( gramaža), jer isto mora biti registrirano.
Nekretnina za osobnu potrebu, ne bih nikad za najam iste drugima.
Zavisi koji račun imaš, imaš vise tipova računa za štednju/ulaganje. Za onaj najpoznatiji moraš prodati sve ako živiš vani duže od godine koliko znam.Ozimician wrote: ↑28/01/2026 16:15 Kakvi su vasi ti ugovori za stednju/ ulaganje/ dionice u slucaju da napustite tu drzavu?
Ovo pitam bez zezancije, jer znam za slucajeve gdje su ljudima otkazivani ugovori (i bili isplaceni po kursu u tom momentu), onda kada su promjenili mjesto boravka, cak i ako je bilo u EU. Jer kao odmah ide sumnja za utaju poreza i sl.
Pitao sam i ostale koji nude takve usluge, uglavnom nastaje taj problem prilikom selidbe i kao oni su to duzni prijaviti poreznoj i tako ta prica (za mene komplikovana sa dodatnim efektom nesigurnosti).
Konkretan slucaj za koji sam cuo je TradeRepublic, selidba iz Njemacke u Italiju.
Sve možeš ponovo kupiti ili napraviti ali zemlju ne, ograničen resurs. Ali nema brzog prihoda od zemlje.
Ne kontam, želiš na ulog od 30k eura kasirati 1k eura mjesečno? to nema nigdje.SaraFina wrote: ↑28/01/2026 16:08Meni treba stalni prihod mjesecni. A ne prihod od Bauspar-a. Znaci ulaganje do 30.000 da mogu kredit placati, ako krene po zlu i propadnem s tom lovom. Ako uspijem preko 1000 eura mjesecno da mogu kasirati. I da to nije nesto tipa OnlyFans -a. LOLkonami666 wrote: ↑28/01/2026 16:02Pa eto, štediš 100/200 eura mjesečno ali zavisi koliko imaš godina. Ako imaš 18 to je super, ako imaš preko 30 onda nije dovoljno. A možda jeste, zavisi šta hoćeš u životu. I opet, pitanje je kako štediš, da li stavljaš na štedni račun ko sto neko spomenu ili ulažeš, i u šta. Ja sam imao sreće da sam davno kupio dionice tech kompanija i do danas ih nisam prodao. Neke su isto i otišle u kurac ali dosta vise ih je u plusu. U zadnje vrijeme sam samo stavljao u globalni fond a sada ću do ljeta samo buffer da pravim. Ali da ne spamam, ako te zanima šta j kako imas pp.SaraFina wrote: ↑28/01/2026 15:47
Ma jok. Nisu papiri razlog. Nego bi morala ćaću u penziji opteretiti da me izdrzava u BiH. Kao sto vec rekoh nemam nikakvih biznisa i ulaganja od kojih bi zivjela. A ni momak. On predaje na UNI. Ja radim na istom mjestu.
Tako da ste me ponukali svojim promjerima i uspjehom da se javim. I pitam za foru, kako da i ja budem uspjesna Tako kao ti/vi.![]()
I ovdje su cijene uzas. Stvarno uzas. Doduse i kirije su porasle. Ali opet, treba ti 1/2 milke da uzmes nesto da valja, i da nemas dodatnih ulaganja jos 100k. Ja kesa nemam. Necu do 60 Kredite placati. Jedva sam i ovaj za svoj stan odplatila.MMM1977 wrote: ↑28/01/2026 16:35Znaš da sam prije 5-6 godina istraživao Beč za investiciju, nije se dalo jbg. A najbolje žive ljudi koji su kupili dovoljno nekretnina za izdavanje, taj posao nikada neće propasti.SaraFina wrote: ↑28/01/2026 16:29Meni za Bec treba 1/2 meleona da kupim neku nekretninu. Osrednju. I jos sigurno 30. ili 40.000 da to sredim da donosi novac. Ja tu lovu nemam. Niti cu imati ikad.MMM1977 wrote: ↑28/01/2026 16:24 Štednja danas, pa ne znam. Čak je ulaganje u nekretnine, zlato, dionice na ivici, naravno da može otići gore dramatično ali bogami i dole. Kako je krenulo najbolje je ulagati u konzerve i zemlju i jedino ljudi oko Trumpa znaju šta je ispravno.
Ja sam do sada uvijek ulagao u nekretnine, to je uvijek bila sigurna opcija zbog ogromnog porasta cijene. Ali u nekretninama nema obrta ali ima dugoročna sigurnost, moj plan je sve rasprodati/iznajmiti negdje kad budem 55 i ići na put oko svijeta![]()
I za Sarajevo takodjer treba novac. Ne postoji nigdje opcija da dobijes nekretninu za 30.000 eura.
Sarajevo je postalo preskupo definitivno jer se puno para pere kroz nekretnine pa cijene postanu nebitne.
Isti sam sa nekretninama, za izdavanje se treba kupiti i opremiti namjenski. Ali, velim, kad mi više ne budu trebale nekretnine onda ide prodaja i uživanje, ako doživim.KraljicaIzJajca wrote: ↑28/01/2026 16:36![]()
A u vezi ulaganja, za zlato moraš paziti za kupovinu poluga
( gramaža), jer isto mora biti registrirano.
Nekretnina za osobnu potrebu, ne bih nikad za najam iste drugima.
Kolika bi bila kirija za taj stan od 500k?SaraFina wrote: ↑28/01/2026 16:38I ovdje su cijene uzas. Stvarno uzas. Doduse i kirije su porasle. Ali opet, treba ti 1/2 milke da uzmes nesto da valja, i da nemas dodatnih ulaganja jos 100k. Ja kesa nemam. Necu do 60 Kredite placati. Jedva sam i ovaj za svoj stan odplatila.MMM1977 wrote: ↑28/01/2026 16:35Znaš da sam prije 5-6 godina istraživao Beč za investiciju, nije se dalo jbg. A najbolje žive ljudi koji su kupili dovoljno nekretnina za izdavanje, taj posao nikada neće propasti.
Sarajevo je postalo preskupo definitivno jer se puno para pere kroz nekretnine pa cijene postanu nebitne.
Problem je sto u BiH Imas nekoliko top lokacija gdje vrijedi uloziti u nekretnine. I te lokacije su U principu preskupe.
1500 eura. Lako je tebi kad keša imaš.MMM1977 wrote: ↑28/01/2026 16:41Kolika bi bila kirija za taj stan od 500k?SaraFina wrote: ↑28/01/2026 16:38I ovdje su cijene uzas. Stvarno uzas. Doduse i kirije su porasle. Ali opet, treba ti 1/2 milke da uzmes nesto da valja, i da nemas dodatnih ulaganja jos 100k. Ja kesa nemam. Necu do 60 Kredite placati. Jedva sam i ovaj za svoj stan odplatila.MMM1977 wrote: ↑28/01/2026 16:35
Znaš da sam prije 5-6 godina istraživao Beč za investiciju, nije se dalo jbg. A najbolje žive ljudi koji su kupili dovoljno nekretnina za izdavanje, taj posao nikada neće propasti.
Griješiš. Kvalitet turske gradnje je očajan, zato i jesu jeftini, ja sam gledao nekretnine tamo i odustao. Kada je lira pala u prvom momentu mogli se stanovi uzeti po 500 eur/m2SaraFina wrote: ↑28/01/2026 16:42Problem je sto u BiH Imas nekoliko top lokacija gdje vrijedi uloziti u nekretnine. I te lokacije su U principu preskupe.
Sa EU je situacija takodjer pogorsaba i cijene su otisle u nebo. Vidim Po Turskoj na FB ima masa stanova. Mersin, Alanya i sl. Tu mozes bolji stan naci nego u Hr i za duplo manje love.
Ma daleko je to i od zracnih luka. Po tri ili cetiri sata. U pravu si ti. I za kvalitet. Bog zna bi li se mogli to rentati.MMM1977 wrote: ↑28/01/2026 16:44Griješiš. Kvalitet turske gradnje je očajan, zato i jesu jeftini, ja sam gledao nekretnine tamo i odustao. Kada je lira pala u prvom momentu mogli se stanovi uzeti po 500 eur/m2SaraFina wrote: ↑28/01/2026 16:42Problem je sto u BiH Imas nekoliko top lokacija gdje vrijedi uloziti u nekretnine. I te lokacije su U principu preskupe.
Sa EU je situacija takodjer pogorsaba i cijene su otisle u nebo. Vidim Po Turskoj na FB ima masa stanova. Mersin, Alanya i sl. Tu mozes bolji stan naci nego u Hr i za duplo manje love.
Imam 150 KM
Sad postoje neki fazoni da kredit dobijes kad platis 10% sume koju posudjujes. Tako da je i to puno.
Da, top lokacija kosta. Ako nemas te pare ides na drugu lokaciju koja je malo manje top. Kapitalizam jbg.SaraFina wrote: ↑28/01/2026 16:42Problem je sto u BiH Imas nekoliko top lokacija gdje vrijedi uloziti u nekretnine. I te lokacije su U principu preskupe.
Kad uzmes nesto da rentas, treba ti ipak da je u blizini. Ili gdje zivis. Ili odakle si, ako je Bosna u pitanju. Ne mogu ja iz Sarajeva, uzimati po Krajini i Bihacu. Valja to odrzavati i nadgledati. Koliko toliko.geralt wrote: ↑28/01/2026 16:50Da, top lokacija kosta. Ako nemas te pare ides na drugu lokaciju koja je malo manje top. Kapitalizam jbg.SaraFina wrote: ↑28/01/2026 16:42Problem je sto u BiH Imas nekoliko top lokacija gdje vrijedi uloziti u nekretnine. I te lokacije su U principu preskupe.
Niska cijena stana u Turskoj je zamka. Taj ce te stan svake godine kostati par hiljada eura za odrzavanje, i ta ce cifra uvijek konstantno rasti. Proguglaj aydat/aidat. Ako neces konstantno zivjeti tamo ili ga izdavati, ne isplati se.
Topliji forumi u toplijim krajevima.
Mislim da u EU mozes imati dva mjesta prebivalista. Glavni i pomocno. Pa za isplatu ostavis uvijek sebi kao glavni prebivaliste drzavu u kojoj ocekujes isplatu. Sa pomocnim i prijavom mozes raditi i zivjeti normalno.Ozimician wrote: ↑28/01/2026 16:15 Kakvi su vasi ti ugovori za stednju/ ulaganje/ dionice u slucaju da napustite tu drzavu?
Ovo pitam bez zezancije, jer znam za slucajeve gdje su ljudima otkazivani ugovori (i bili isplaceni po kursu u tom momentu), onda kada su promjenili mjesto boravka, cak i ako je bilo u EU. Jer kao odmah ide sumnja za utaju poreza i sl.
Pitao sam i ostale koji nude takve usluge, uglavnom nastaje taj problem prilikom selidbe i kao oni su to duzni prijaviti poreznoj i tako ta prica (za mene komplikovana sa dodatnim efektom nesigurnosti).
Konkretan slucaj za koji sam cuo je TradeRepublic, selidba iz Njemacke u Italiju.
Racuna li se to da ulazem pare u zenu i djecu?SaraFina wrote: ↑28/01/2026 15:32ja isto. Samo ne hranim zenu i djecu.elcaliente wrote: ↑28/01/2026 15:26Zivim ja od plate i hranim zenu i djecu sa platom, nisam posebno sklon riziku.
Fakat bi bilo pozeljno da „skinem“ neku foru i da mjesecno na nju dobijam 2-3.000 eura. Znaci nista milioni, trilioni i veliki biznis. Sve dolazi u obzir osim OF. To ne bi.![]()
Kaze da su djeca najlosija investicija. I nepovratna. To Moj Tajo uvijek ističe. Za zenu ne Kaze nista. Ili ne smijeelcaliente wrote: ↑28/01/2026 17:01Racuna li se to da ulazem pare u zenu i djecu?SaraFina wrote: ↑28/01/2026 15:32ja isto. Samo ne hranim zenu i djecu.elcaliente wrote: ↑28/01/2026 15:26
Zivim ja od plate i hranim zenu i djecu sa platom, nisam posebno sklon riziku.
Fakat bi bilo pozeljno da „skinem“ neku foru i da mjesecno na nju dobijam 2-3.000 eura. Znaci nista milioni, trilioni i veliki biznis. Sve dolazi u obzir osim OF. To ne bi.![]()
Mada je i tu rizik sto se tice povrata investicije.
I sada je. Čekam da se oparim. Ne moze se „grlom u jagode“.detroit-mercy wrote: ↑28/01/2026 17:01to je bilo aktuelno prosle godine![]()
Ma kakve dionice kurci palci.MMM1977 wrote: ↑28/01/2026 16:24 Štednja danas, pa ne znam. Čak je ulaganje u nekretnine, zlato, dionice na ivici, naravno da može otići gore dramatično ali bogami i dole. Kako je krenulo najbolje je ulagati u konzerve i zemlju i jedino ljudi oko Trumpa znaju šta je ispravno.
Ja sam do sada uvijek ulagao u nekretnine, to je uvijek bila sigurna opcija zbog ogromnog porasta cijene. Ali u nekretninama nema obrta ali ima dugoročna sigurnost, moj plan je sve rasprodati/iznajmiti negdje kad budem 55 i ići na put oko svijeta![]()
Izgleda da sam ipak sklon riziku.SaraFina wrote: ↑28/01/2026 17:04Kaze da su djeca najlosija investicija. I nepovratna. To Moj Tajo uvijek ističe. Za zenu ne Kaze nista. Ili ne smijeelcaliente wrote: ↑28/01/2026 17:01Racuna li se to da ulazem pare u zenu i djecu?
Mada je i tu rizik sto se tice povrata investicije.![]()