Windows 11

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
zippoo87

#1426 Re: Windows 11

Post by zippoo87 »

ITNet wrote: 21/01/2026 11:01
zippoo87 wrote: 20/01/2026 00:49 Meni je ubjedljivo najgluplja stvar na Win 11 sto izbacuju offline account i sto te tjeraju da moras prijavu raditi preko maila. I to Microsoftovog.
Do sada se moglo izbjegavati,kada se napravi bootabilni usb preko rufusa ali izgleda da su u zadnjim verzijama totalno uklonili sve rupe koje su se koristile za offline account. Ili ako nisu jos,ocekujte u nekom skorijem updateu.
Ja kada radim sistem,obicno skinem stariju neku verziju,pa onda odradim update na vecu...jest da traje duplo duze sve ali makar moze offline account.
Izbacili su samo u HOME verziji u ostalim verzijama PRO, Enterprize imas i dalje offline account i to se nece nikad promijeniti. Na ekranu gdje ti trazi username za login imas sign in option, pa izaberes Join Domain instead i on napravi Lokalni Acount i nastavi sa setup-om dalje, imas bruku videa na tu temu.

Nije bas istina da moras prijavu raditi samo preko Microsoftovog maila, treba ti Microsoft account da imas registrovan a isti se moze registrovati sa vec postojecom mail adresom gmail i slicno.

Rufus i dalje ima opciju da ti napravi lokalni account ali nece raditi na HOME verziji ISO image-a
Najavili su izbacivanje iz svih verzija i sve nacine hacka koji su bili planiraju "zatvoriti". Imas i o tome bruku po internetu.
Jesu se korisnici pobunili i burno reagovali ali ne znam koliko ce to piti vode kod MSa.
nivla

#1427 Re: Windows 11

Post by nivla »

escobar__ wrote: 20/01/2026 20:08 Šta je uopće problem s korištenjem online accounta i čemu tolika drama oko beznačajne stvari?
instaliras windows, ne radi ti pc dok se ne spojis na internet,
ITNet

#1428 Re: Windows 11

Post by ITNet »

zippoo87 wrote: 21/01/2026 15:25
zippoo87 wrote: 20/01/2026 00:49 Meni je ubjedljivo najgluplja stvar na Win 11 sto izbacuju offline account i sto te tjeraju da moras prijavu raditi preko maila. I to Microsoftovog.
Do sada se moglo izbjegavati,kada se napravi bootabilni usb preko rufusa ali izgleda da su u zadnjim verzijama totalno uklonili sve rupe koje su se koristile za offline account. Ili ako nisu jos,ocekujte u nekom skorijem updateu.
Ja kada radim sistem,obicno skinem stariju neku verziju,pa onda odradim update na vecu...jest da traje duplo duze sve ali makar moze offline account.
Izbacili su samo u HOME verziji u ostalim verzijama PRO, Enterprize imas i dalje offline account i to se nece nikad promijeniti. Na ekranu gdje ti trazi username za login imas sign in option, pa izaberes Join Domain instead i on napravi Lokalni Acount i nastavi sa setup-om dalje, imas bruku videa na tu temu.

Nije bas istina da moras prijavu raditi samo preko Microsoftovog maila, treba ti Microsoft account da imas registrovan a isti se moze registrovati sa vec postojecom mail adresom gmail i slicno.

Rufus i dalje ima opciju da ti napravi lokalni account ali nece raditi na HOME verziji ISO image-a
Najavili su izbacivanje iz svih verzija i sve nacine hacka koji su bili planiraju "zatvoriti". Imas i o tome bruku po internetu.
Jesu se korisnici pobunili i burno reagovali ali ne znam koliko ce to piti vode kod MSa.
Nije istina uvode rigorozne stvari da je tesko napraviti taj account u Consumer proizvodima, za enterprize sisteme nece to nikad ukinuti (mislim nikad dok ne uvedu nesto sto moze raditi stvari kao lokalni account, mozda preko Intuna nesto da smisle) da znas bilo sta o Domenama, Mrezama itd... Znao bi i zasto je bitan lokalni account i sto ce biti tu i dugi niz godina.
zippoo87

#1429 Re: Windows 11

Post by zippoo87 »

ITNet wrote: 21/01/2026 16:39

Nije istina uvode rigorozne stvari da je tesko napraviti taj account u Consumer proizvodima, za enterprize sisteme nece to nikad ukinuti (mislim nikad dok ne uvedu nesto sto moze raditi stvari kao lokalni account, mozda preko Intuna nesto da smisle) da znas bilo sta o Domenama, Mrezama itd... Znao bi i zasto je bitan lokalni account i sto ce biti tu i dugi niz godina.
Necemo se ubjedjivati...ja sam procitao sta su napisali i prenijeli. Ti mozda radis sa mrezama i domenama i imas prakticne argumente ali evo,najavljeno i za PRO verziju...
Kraj lokalnih računa u instalaciji Windowsa 11
Izgleda da će izvanmrežna instalacija Windowsa 11 uskoro postati stvar prošlosti.

Microsoft je službeno potvrdio da sve nove instalacije Windowsa 11, bilo da se radi o Home ili Pro verziji, više neće omogućavati korištenje lokalnih računa. Umjesto toga, bit će obavezno prijaviti se s Microsoft računom tijekom postavljanja sustava.
https://pcchip.hr/softver/must-have/mic ... og-racuna/
probook

#1430 Re: Windows 11

Post by probook »

Win toliko postaje naporan, da ozb razmisljam preci na Mac pa makar stari neki. Kad mi zakuca win update proces i optereti komp stukao bi ga, a nema opcije jednostavne za ugasiti update? Da ne kazem kako je browser poceo koristiti 1,5 gb rama ovo je sve suludo postalo vise
Sanjarko

#1431 Re: Windows 11

Post by Sanjarko »

probook wrote: 25/01/2026 13:18 Win toliko postaje naporan, da ozb razmisljam preci na Mac pa makar stari neki. Kad mi zakuca win update proces i optereti komp stukao bi ga, a nema opcije jednostavne za ugasiti update? Da ne kazem kako je browser poceo koristiti 1,5 gb rama ovo je sve suludo postalo vise
Kažu zbog VI ili ti ga AI je sve zahtjevniji OS, svi od android do windows.
skupljac_zeljeza

#1432 Re: Windows 11

Post by skupljac_zeljeza »

Idu update-i normalno.

Image
toska

#1433 Re: Windows 11

Post by toska »

nivla wrote: 21/01/2026 15:56
escobar__ wrote: 20/01/2026 20:08 Šta je uopće problem s korištenjem online accounta i čemu tolika drama oko beznačajne stvari?
Sta je tu poenta, zašto MS insistira na tome?
kabal1337

#1434 Re: Windows 11

Post by kabal1337 »

probook wrote: 25/01/2026 13:18 Win toliko postaje naporan, da ozb razmisljam preci na Mac pa makar stari neki. Kad mi zakuca win update proces i optereti komp stukao bi ga, a nema opcije jednostavne za ugasiti update? Da ne kazem kako je browser poceo koristiti 1,5 gb rama ovo je sve suludo postalo vise
linux
escobar__

#1435 Re: Windows 11

Post by escobar__ »

toska wrote: 25/01/2026 15:02
nivla wrote: 21/01/2026 15:56
Sta je tu poenta, zašto MS insistira na tome?
Enshittification Windowsa u punoj snazi, uglavnom se sve vrti oko profita - kad se prijaviš online lakše im je trpati ti OneDrive, Copilot i 365 idiotarije, lakše im je pratiti te kroz čitav svoj ekosistem (prati ti online navike, pretrage iz samog Windowsa i sl.) i njima daje informacije o tebi za personalizirane oglase, te razvoj njihovog AI.

Prednost za korisnika je mogućnost sinhronizacije s drugim uređajima, backup i sl.
Tabakmalac

#1436 Re: Windows 11

Post by Tabakmalac »

Ako ovako nastave sa tolikim bugovima, updejtima koji skrše nešta i to, garantovano da će Linux skinut sa 5% na 10-15% do kraja godine. :mrgreen:

Ali baš onaj teški enshittification Windows-a u punoj snazi.
escobar__

#1437 Re: Windows 11

Post by escobar__ »

Ne bih rekao da će se statistika značajnije mijenjat u korist Linuxa (bit će određenog porasta sigurno), pretpostavljam da bi Apple mogao hajrovat. :D
l33t

#1438 Re: Windows 11

Post by l33t »

escobar__ wrote: 25/01/2026 15:08
Prednost za korisnika je mogućnost sinhronizacije s drugim uređajima, backup i sl.
Ja sam onda lud, koristim OneDrive i plaćam godišnje :D Na tri uređaja fajlovi stalno dostupni, na 2 obično skinuti (na PCju svaki fajl lokalno). Al mi je više puta koristilo. Sad već mogu razmišljati da prebacim slike na druge cloud servise (besplatne) i da ugasim pretplatu.
zippoo87

#1439 Re: Windows 11

Post by zippoo87 »

E koja je debilana ovo na Win 11,da je po defaultu Desktop sinhronizovan sa OneDrive i da sve sto stavis na desktop ide u "oblak".
Pa jebem im mamu nenormalnu. Vidim jucer mi pokazuje pun ondedrive a nisam nista ubacivao na njega.
Vidim u zadnje vrijeme kada odem na dekstop,gore mi pise onedrive nesto,kao lokacija ali nisam nesto ni obracao paznju toliko...koristim win 11 preko godinu dana.
Kad danas se bas zagledam,udjem i na onedrive preko browsera,nadjem dekstop folder,sve isto kao i na desktopu. Skontam da mi je cijeli desktop fakticki u oblaku a ne lokalno. Malo progooglam,kad ukljucena sihronizacija po defaultu na desktop.
Evo sada sam obrisao komplet onedrive sa racunara...ako hocu nesto,udjem preko stranice.

Bas debilana teska,koju sam bas sad nakon godinu primjetio :D
Jucer odradio format windowsa,ostavio samo fajlove netaknute...pa je desktop sada manje vise prazan,jer nema programa a bio je pun :D
mirota

#1440 Re: Windows 11

Post by mirota »

to sam i ja primijetio, ali mi je one drive 2 Tb pa mi to ne smeta, popunjen 20 posto max
skupljac_zeljeza

#1441 Re: Windows 11

Post by skupljac_zeljeza »

zippoo87 wrote: 25/01/2026 21:23
Bas debilana teska,koju sam bas sad nakon godinu primjetio :D
Glupavo je što tamo sprema i što želim i što ne želim pa se brzo napuni. I ja sam to primijetio jer kod svih dokumenata one dvije strelice što idu kružno i uđem da očistim i nađem više smeća, ali me obradovalo i par stvari za koje sam mislio da su izgubljene. Brzo punjenje obesmisli upotrebu OneDrive na drugim uređajima. Ili im je cilj da im plaćam dodatni prostor.
zippoo87

#1442 Re: Windows 11

Post by zippoo87 »

mirota wrote: 26/01/2026 08:47 to sam i ja primijetio, ali mi je one drive 2 Tb pa mi to ne smeta, popunjen 20 posto max
Ma ja ,boli tebe K. 😁
Kod mene 30 GB i stalno nesto brisem. Ni slike vise tu ne drzim,ove iz galerije da idu u oblak.
Generalno ne drzim na desktopu neke vece fajlove pa ocito zato nisam prije ni primjetio da je sve u oblaku. Tu su vecinom shortcuts i neki sitni dokumenti.
Rogie

#1443 Re: Windows 11

Post by Rogie »

zippoo87 wrote: 25/01/2026 21:23 E koja je debilana ovo na Win 11,da je po defaultu Desktop sinhronizovan sa OneDrive i da sve sto stavis na desktop ide u "oblak".
Pa odjavi se s OneDrive-a, tj. prebaci se na local account ako se dobro sjecam da se tako zove. Ja sam unio podatke Microsoftovog acc. samo kod podizanja sistema (valjda tako moras kad se dize online, poslije sam vidio da imaju neki fazoni da se i ne unosi) i odmah nako toga nasao nacin da ga odjavim i koristim 'normalno' bez toga.
zippoo87

#1444 Re: Windows 11

Post by zippoo87 »

Rogie wrote: 26/01/2026 18:02
zippoo87 wrote: 25/01/2026 21:23 E koja je debilana ovo na Win 11,da je po defaultu Desktop sinhronizovan sa OneDrive i da sve sto stavis na desktop ide u "oblak".
Pa odjavi se s OneDrive-a, tj. prebaci se na local account ako se dobro sjecam da se tako zove. Ja sam unio podatke Microsoftovog acc. samo kod podizanja sistema (valjda tako moras kad se dize online, poslije sam vidio da imaju neki fazoni da se i ne unosi) i odmah nako toga nasao nacin da ga odjavim i koristim 'normalno' bez toga.
Ti izgleda nisi procitao cijeli post,nego samo jednu recenicu...
mirota

#1445 Re: Windows 11

Post by mirota »

zippoo87 wrote: 26/01/2026 16:56
mirota wrote: 26/01/2026 08:47 to sam i ja primijetio, ali mi je one drive 2 Tb pa mi to ne smeta, popunjen 20 posto max
Ma ja ,boli tebe K. 😁
Kod mene 30 GB i stalno nesto brisem. Ni slike vise tu ne drzim,ove iz galerije da idu u oblak.
Generalno ne drzim na desktopu neke vece fajlove pa ocito zato nisam prije ni primjetio da je sve u oblaku. Tu su vecinom shortcuts i neki sitni dokumenti.
godina dana preko olx.ba je cijelih 10 km 2 Tb , kupujem vec 3 god i sljaka bez problema...korisno mi je jako, jer ide na vise uredjaja, svu dokumentaciju za posao drzim na cloudu i mogu raditi iz bilo kojeg grada, samo laptop ili PC i superrr.
Rogie

#1446 Re: Windows 11

Post by Rogie »

zippoo87 wrote: 26/01/2026 18:25 Ti izgleda nisi procitao cijeli post,nego samo jednu recenicu...
Ma procitao sam, ali bukvalno tu kljucnu recenicu haman preletio :D
Hakiz

#1447 Re: Windows 11

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 21/01/2026 20:49
ITNet wrote: 21/01/2026 16:39

Necemo se ubjedjivati...ja sam procitao sta su napisali i prenijeli. Ti mozda radis sa mrezama i domenama i imas prakticne argumente ali evo,najavljeno i za PRO verziju...
Kraj lokalnih računa u instalaciji Windowsa 11
Izgleda da će izvanmrežna instalacija Windowsa 11 uskoro postati stvar prošlosti.

Microsoft je službeno potvrdio da sve nove instalacije Windowsa 11, bilo da se radi o Home ili Pro verziji, više neće omogućavati korištenje lokalnih računa. Umjesto toga, bit će obavezno prijaviti se s Microsoft računom tijekom postavljanja sustava.
https://pcchip.hr/softver/must-have/mic ... og-racuna/
Na Enterprise verziji to ne ide tako. Naime, nema šanse da ja u svojoj firmi vežem računar za Microsoft cloud i da automatski podaci iz moje firme idu Microsoftu. Niko ne bi u firmama, bankama itd više koristio Windows. Zbog toga je na Enterprise (poslovnoj) verziji moguće samo sa lokalnim accountom.

Za Home i Pro ne može bez Storea, na Enterprise može.

Jedini problem je doći do Enterprise verzije.

Ja iz razloga pomoći nekim ljudima još držim Windows 7 na desktopu i 10 na laptopu. Što se mojih potreba tiče, Linux.

Ako Microsoft nastavi ovako, nikad više na Windows. Prije bih prešao na Apple.
zippoo87

#1448 Re: Windows 11

Post by zippoo87 »

Pa logicno da ce razdvojiti kucne i poslovne korisnike.
Ali MS srlja u propast sa ovom novom filozofijom oko windowsa,sa forsiranjem AI u svaki segment,sa pretjeranim spijuniranjem i bloatwareom.
Onda i ove najave onemogucavanja offline accounta,itd.
Zbog toga Linux nikada zivlji i neka je.
Jbga Linux je sada toliko user friendly,da ako odaberes ove neke verzije koje lice na windows,haman pa i nema nikakve razlike u koristenju,samo sve nekako fluidnije.
Plus vwcina softwarea radi sa Windowsa plus igrice rade normalno. Nastimas na pocetku to sve sto ti treba i vozi misko.
insaneinthebrain

#1449 Re: Windows 11

Post by insaneinthebrain »

deinstalirao zadnji update i pauzirao dok ne izadje neki stabilniji :thumbup:
zippoo87

#1450 Re: Windows 11

Post by zippoo87 »

insaneinthebrain wrote: 27/01/2026 17:06 deinstalirao zadnji update i pauzirao dok ne izadje neki stabilniji :thumbup:
Je li to ovaj nekakav "Update 1.2026" ?
Evo i kod mene stoji da se skine i instalira ali upravo sam evo odradio 5 sedmica pauzu updatea. To je maksimum.
Post Reply