ZoomZoomKiwi wrote: ↑27/01/2026 21:47![]()
Dobro kraljice, za tebe samo kraljevski komadi![]()
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
KraljicaIzJajca
#31526 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- geralt
#31527 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ode tema u kurac.
-
KraljicaIzJajca
- ZoomZoomKiwi
#31529 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Već gotova?
Kod mene još morning (wood)
-
MMM1977
#31530 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad se prije primiZoomZoomKiwi wrote: ↑27/01/2026 21:13Kako tanki, i australski je tu negdje.
To što je BAM vještački vezan za EUR ne znači da su NZD i AUD slabi.
Taman kako treba. Nit štampamo fiktivni novac, nit imamo hiperinflaciju. Ljepota.
Uostalom, medijalna sedmična plaća je 1300 NZD neto (odnosno medijalna satnica je 35 NZD), a litar goriva je 2.20 NZD. Kad uzmeš u obzir da je minimalna satnica neto 23.50 NZD, ljepota.
Tako da što se mene tiče, bolja valuta ne treba.
- Didier
#31531 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mjeri se snaga valute u tome koliko jedinica vrijedi, nego je li stabilna.
Jedna marka vrijedi 92 jena, ali ništa ti brojevi ne znače.
Jedan jordanski dinar je vredniji od funte ili su tu negdje.
Jedna marka vrijedi 92 jena, ali ništa ti brojevi ne znače.
Jedan jordanski dinar je vredniji od funte ili su tu negdje.
- drag_gost
#31532 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
1:1.15 je u AUS. Gleda se potrosacka korpa. Tesko ces se u NZ obogatiti, dosta ih seli u AUS, medjutim miran zivot ti je prilicno zagarantovan. U AUS ustavu jos uvijek postoji da NZ moze biti dio federacije ukoliko to zeli. Jednom su zamalo i bili ista drzava.ZoomZoomKiwi wrote: ↑27/01/2026 21:13Kako tanki, i australski je tu negdje.
To što je BAM vještački vezan za EUR ne znači da su NZD i AUD slabi.
Taman kako treba. Nit štampamo fiktivni novac, nit imamo hiperinflaciju. Ljepota.
Uostalom, medijalna sedmična plaća je 1300 NZD neto (odnosno medijalna satnica je 35 NZD), a litar goriva je 2.20 NZD. Kad uzmeš u obzir da je minimalna satnica neto 23.50 NZD, ljepota.
Tako da što se mene tiče, bolja valuta ne treba.
-
l33t
#31533 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Au jes grohno NZD.
NZD to BAM Chart
-15.21%
(5Y)
All time low sada
https://www.rnz.co.nz/news/business/579 ... -year-lows
Edit: € ojačao vs USD, ma ko će ovo pofatat
NZD to BAM Chart
-15.21%
(5Y)
All time low sada
Edit: € ojačao vs USD, ma ko će ovo pofatat
-
konami666
#31534 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Švedska kruna jaka pravo u zadnje vrijeme, dolar pravo opao a i euro isto u poredjenju sa sek. Dobro je pravo sada platu primati u sek, sad se lova taloži i čeka trenutak za kupovinu aseta.
- Ozimician
#31535 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma dobro je ako ostane na tom nivou, problem ce biti ako krene dalje padati, a plate to ne isprate.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Ozimician
#31537 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.klix.ba/biznis/privreda/nje ... /260127176
Njemačka i danas vapi za stranim radnicima, a njihov broj konstantno raste
@ZoomZoomKiwi ´ta ce tvoj Novi Zeland
Njemačka i danas vapi za stranim radnicima, a njihov broj konstantno raste
@ZoomZoomKiwi ´ta ce tvoj Novi Zeland
-
Bodkin
#31538 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zasto se sad talozi? Valjda se sad investira u eur/usd assets. Isto kao i emiratski dirham.
Od kad sam poceo ulagati do danas je valuta jaca za 12-15%. Znaci da su assets jeftiniji za tebe. Ne cekaj, kupuj sad
-
Bodkin
#31539 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
_BataZiv_0809 wrote: ↑28/01/2026 08:20Odlazak teme u quratz je direktno proporcionalan pojavom odredjenih nickova.
Arhimedov zakon.
- JohnnyS
#31540 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evidentno možešSaraFina wrote: ↑27/01/2026 15:31Svuda u svijetu postoje zakoni za strance. Koji se moraju poštovati. Inace ti slijedi deportacija. Ja se tu slažem. Cinjenica je da ovaj čovjek nije nikakav terorista, diler ili pljačkaš. Ne mozes ti nekoga supirati ko je 30 godina u drzavi, za niz nekih stvari koje mu se stavljaju na teret, i koje je napravio prije deset godina. A tada nisu bile razlog ni da mu se preispita radna dozvola a ne ukine boravak. Lik je do 2024 normalno zivio i radio. Mora postojati “djelo” u zadnjih desetak godina. U ovom slucaju ja ga ne vidim. Na kraju USA pod Donaldom je obezvrijedila dozvolu rada i boravka. Koja je bila uvjet da stranci rade i borave. Sto je sizofreno. Bez neke krucijalne promjene u zakonodavstvu. Meni je ovo cimanje i maltretiranje ljudi, bez ikakvog osnova. Da bi Donaldove pristalice mogle likovati i zabavljati se na racun ljudi koje uvrnuti rezim maltretira. I da bi Donald dokazao kako on “čisti” USA od “problematicnih” stranaca.detroit-mercy wrote: ↑27/01/2026 14:37Bavio se svim i svacim, kasnije se malo dozvao. Imao je felony, ne znam je li sta radio po tom pitanju ali kad imas felony, jebeno je, mozes dosta prava izgubiti. Btw, felony se ne dobija za malo trave. Sad, vjerovatno nije kontao da ce se stvari ovdje promijeniti i da ti zelena karata nece znaciti nista ako imas fin rekord
.
P.S ovaj Felony bi bio tesko krivično djelo. To mi je jasno. Samo mi nije jasno kada. Jer 10 godina zadnjih ne pise da je imao bilo šta. Od 2016 do 2026. Ako je već imao to. Zašto nije supiran odmah. Znaci osudjen je i odlezao duže od godine. Nakon toga su ga trebali izbaciti. Ako već nisu ne može Donald uvoditi svoje zakone i tražiti ljude koji su završili sa kaznama pa ih retroaktivno supirati natrag po svijetu. To je suludo. Pa u USA, ubiješ covjeka i ne dokažu ti krivnju. Za isto djelo ne mogu te ponovo suditi.
- dr_Evil
#31541 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da je kruna jako slaba, svedska kruna stoji sad malo bolje nego norveska ali je i dalje odron.
Prve plate sta sam primao u krunama su bile oko 4 krune za marku, sad su godinama 6 kruna za marku.(gore dole), a i Svedska kruna je tu negdje. Dakle jos se nisi ni vratio na nivo od prije 10ak godina, a kamoli da je posmatras kao valutu u kojoj se isplati uzimati platu u odnosu na euro.
S druge strane nemas sta cekat, osim ako ocekujes neki pad trzista. Recimo crypto je sad poprilicno nizak ako gledas to kao investiciju, dionice poprilicno kucaju. Ja sad gledam u zadnje vrijeme su nastali ovi fondovi sta prate europski razvoje odbrane(to jest napada).
- ZoomZoomKiwi
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#31543 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nemas sta porediti kurs prema marki, marka je vezana za euro, postojanje KM je besmisleno kad je fiksirano za euro. trebalo davno ukinuti i preci na euro, olaksalo bi svakome zivot. velika bi to stvar bila i za turizaml33t wrote: ↑27/01/2026 23:46 Au jes grohno NZD.
NZD to BAM Chart
-15.21%
(5Y)
All time low sada
Edit: € ojačao vs USD, ma ko će ovo pofatat![]()
- ZoomZoomKiwi
#31544 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tačno tako.izvrsni direktor wrote: ↑28/01/2026 11:34nemas sta porediti kurs prema marki, marka je vezana za euro, postojanje KM je besmisleno kad je fiksirano za euro. trebalo davno ukinuti i preci na euro, olaksalo bi svakome zivot. velika bi to stvar bila i za turizaml33t wrote: ↑27/01/2026 23:46 Au jes grohno NZD.
NZD to BAM Chart
-15.21%
(5Y)
All time low sada
-
KraljicaIzJajca
#31545 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ihhh, pa ti redovno pitaš na bilo kojoj tem8 o hotties sa TV, TikToka I IG, kao zagoreni tinejdžer._BataZiv_0809 wrote: ↑28/01/2026 08:20Odlazak teme u quratz je direktno proporcionalan pojavom odredjenih nickova.
Arhimedov zakon.
- dr_Evil
#31546 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vezanje KM za euro je vjerovatno jedna od boljih odluka mrskih zapadnih kolonista u BiH. Dati takav halat domacim kriminalcima kao sto je tecaj valute bi nas davno doveo u propast. Cak i vece ekonomije razmatraju vezanje za euro. Recimo Danska je vezala krunu za euro i izbjegla problem koji su imale Svedska i Norveska sa enormnim poskupljenjima zbog uvoza. Ozbiljne su debate sada da li Norveska treba uraditi isto.izvrsni direktor wrote: ↑28/01/2026 11:34nemas sta porediti kurs prema marki, marka je vezana za euro, postojanje KM je besmisleno kad je fiksirano za euro. trebalo davno ukinuti i preci na euro, olaksalo bi svakome zivot. velika bi to stvar bila i za turizaml33t wrote: ↑27/01/2026 23:46 Au jes grohno NZD.
NZD to BAM Chart
-15.21%
(5Y)
All time low sada
Sta mislis da je bilo ovim lihvarima dati da stancaju marku
-
izvrsni direktor
#31547 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
slazem se da je najbolja odluka bila, fiskalni sistem kao i citav bankarski sektor je najbolje organizovani sektor u bosni poslije rata. nazalost bankarski sektor se nije nastavio razvijati i vec pocinje gubiti taj primat.dr_Evil wrote: ↑28/01/2026 12:36Vezanje KM za euro je vjerovatno jedna od boljih odluka mrskih zapadnih kolonista u BiH. Dati takav halat domacim kriminalcima kao sto je tecaj valute bi nas davno doveo u propast. Cak i vece ekonomije razmatraju vezanje za euro. Recimo Danska je vezala krunu za euro i izbjegla problem koji su imale Svedska i Norveska sa enormnim poskupljenjima zbog uvoza. Ozbiljne su debate sada da li Norveska treba uraditi isto.izvrsni direktor wrote: ↑28/01/2026 11:34nemas sta porediti kurs prema marki, marka je vezana za euro, postojanje KM je besmisleno kad je fiksirano za euro. trebalo davno ukinuti i preci na euro, olaksalo bi svakome zivot. velika bi to stvar bila i za turizaml33t wrote: ↑27/01/2026 23:46 Au jes grohno NZD.
NZD to BAM Chart
-15.21%
(5Y)
All time low sada
Sta mislis da je bilo ovim lihvarima dati da stancaju marku![]()
s druge strane, prelazak na euro je logican korak davno trebao biti, puno bi stvari olaksalo. drzava smo u koju dolazi nekoliko milijardi love iz dijasore, gubi se puno na bespotrebne konverzije, a boga mi i sepa bi davno bila gotova stvar
- dr_Evil
#31548 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro, to se slazem svakako, ne vidim poentu u imati KM kad je svakako vezana za euro. Moze biti samo simbolicno jer eto je BAM, zvali je mi KM ili ne.izvrsni direktor wrote: ↑28/01/2026 12:44slazem se da je najbolja odluka bila, fiskalni sistem kao i citav bankarski sektor je najbolje organizovani sektor u bosni poslije rata. nazalost bankarski sektor se nije nastavio razvijati i vec pocinje gubiti taj primat.dr_Evil wrote: ↑28/01/2026 12:36Vezanje KM za euro je vjerovatno jedna od boljih odluka mrskih zapadnih kolonista u BiH. Dati takav halat domacim kriminalcima kao sto je tecaj valute bi nas davno doveo u propast. Cak i vece ekonomije razmatraju vezanje za euro. Recimo Danska je vezala krunu za euro i izbjegla problem koji su imale Svedska i Norveska sa enormnim poskupljenjima zbog uvoza. Ozbiljne su debate sada da li Norveska treba uraditi isto.izvrsni direktor wrote: ↑28/01/2026 11:34
nemas sta porediti kurs prema marki, marka je vezana za euro, postojanje KM je besmisleno kad je fiksirano za euro. trebalo davno ukinuti i preci na euro, olaksalo bi svakome zivot. velika bi to stvar bila i za turizam
s druge strane, prelazak na euro je logican korak davno trebao biti, puno bi stvari olaksalo. drzava smo u koju dolazi nekoliko milijardi love iz dijasore, gubi se puno na bespotrebne konverzije, a boga mi i sepa bi davno bila gotova stvar
S druge strane nisam ekonomista, ne znam iskreno da li bi nas docekala poskupljenja kao u HR, ali posto je vezano ne znam kako bi to objasniil
-
konami666
#31549 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sada se talozi jer tržište nije sigurno a i svaki dan dolar tone. Sačekati do ljeta i onda kupiti sve.
-
izvrsni direktor
#31550 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nisam cavalic ali mislim da ne bi nista negativno donijelo. fiksno vezana valuta za euro gubi sve prednosti postojanja vlastite valute, jer ne mozes npr kroz rad centralne banke uticati na kurs ni na koji nacin.dr_Evil wrote: ↑28/01/2026 12:47Pa dobro, to se slazem svakako, ne vidim poentu u imati KM kad je svakako vezana za euro. Moze biti samo simbolicno jer eto je BAM, zvali je mi KM ili ne.izvrsni direktor wrote: ↑28/01/2026 12:44slazem se da je najbolja odluka bila, fiskalni sistem kao i citav bankarski sektor je najbolje organizovani sektor u bosni poslije rata. nazalost bankarski sektor se nije nastavio razvijati i vec pocinje gubiti taj primat.dr_Evil wrote: ↑28/01/2026 12:36
Vezanje KM za euro je vjerovatno jedna od boljih odluka mrskih zapadnih kolonista u BiH. Dati takav halat domacim kriminalcima kao sto je tecaj valute bi nas davno doveo u propast. Cak i vece ekonomije razmatraju vezanje za euro. Recimo Danska je vezala krunu za euro i izbjegla problem koji su imale Svedska i Norveska sa enormnim poskupljenjima zbog uvoza. Ozbiljne su debate sada da li Norveska treba uraditi isto.
S druge strane nisam ekonomista, ne znam iskreno da li bi nas docekala poskupljenja kao u HR, ali posto je vezano ne znam kako bi to objasniil
pa sigurno da bi, lov u mutnom, nas narod voli da koristi situaciju. ali bi opet bilo manje nego u hrvatskoj ili gdje drugo, jer narod je kod nas oduvijek naucio da je euro u pola od km i lakse je cijenu imati u glavi.
najvise su trgovci koristili foru kod prelaska na euro jer narod nije imao osjecaj o cijenama, on je npr znao sta mzoe kupiti za 100 kuna dobro, kad se pojavio euro nije uopce imao osjecaj sta moze kupiti za 15 eura u odnosu na prije i onda su prevaranti koristili taj prelazni period. kod nas je to manje moguce.