melac wrote: ↑26/01/2026 21:27
Didier wrote: ↑26/01/2026 11:41
dr_Evil wrote: ↑26/01/2026 11:35
Dakle, dijete nema drzavljanstvo, kako ce traziti za istog prebivaliste u Svedskoj kad mali nema bosanski pasos :S
Ali nije mi jasno koje dokumente je uopšte imao od rođenja do protjerivanja, to nije rečeno. Možda kosovske?
Kako je uopšte funkcionisalo dijete bez ijednog dokumenta?
Cim se dijete rodi dobije PN, iliti ga JMBG, i kad to ima, ne treba mu nista drugo, jer roditelji imaju licnu ili pasos da dokazu identitet ako se trazi.
Eh sad, cijelu ovu zavrzlamu ne znam kako bih komentirao, vjerovatno sluzbenik u imigracionom radi po pravilima njegove sluzbe i ako on odluci mimo pravila i zakona moze i on odogovarati sutra za pogresnu odluku. A bilo je ovakvih glupih slucajeva, ali jos nisam vidio da maloljetno dijete protjeruju od roditelja koji imaju drzavljanstvo ili radnu dozvolu.
Hvala na objašnjenju, i tebi i drugu Zlom.
E vidiš, ja sam siguran da bi na Balkanu ovo bilo riješeno nekim ubrzanim procesom, i da bi se digla kuka i motika da se ovakva stvar ne desi, dok na Zapadu slijepo slijede pravila, jer pravila su pravila, čak i kad nemaju smisla. Siguran sam da i u švedskom zakonodavstvu postoje opcije da se ovo moglo izbjeći, od humanitarnih razloga, preko spajanja porodice, pa sve do ubrzane odluke o državljanstvu obje zemlje.
Naravno, odgovornost je vjerovatno na roditeljima, ali koliko se sjećam, po Konvenciji o statusu osoba bez državljanstva, moglo se bez problema odobriti da dijete ostane i da ima neki status dok ne dobije bh. državljanstvo preko ambasade. Nije bilo potrebe da se protjeruje.