Strana vozacka a nase tablice na motoru

Podforum za motocikliste...
Dangubic

#26 Re: Strana vozacka a nase tablice na motoru

Post by Dangubic »

muha_sa wrote: 26/01/2026 09:29 Slobodno dodji i vozi--nece ti niko ništa :-) Šta ti mogu, tvoj motor-tvoja vozacka i vozdra.

Sad cu vani--- prvog saobracajnog policajca zaustavim i pitat cu
Hvala
problemnatravunu

#27 Re: Strana vozacka a nase tablice na motoru

Post by problemnatravunu »

Bitno je da imaš dokaz da nisi rezident u BiH , dakle da živiš negdje vani ,
jer inače ako živiš u BiH , i "u BiH plaćaš porez",
a po BiH voziš motorno vozilo registrovano u nekoj drugoj državi, odmah si u carinskom i poreznom prekršaju...
ZoomZoomKiwi

#28 Re: Strana vozacka a nase tablice na motoru

Post by ZoomZoomKiwi »

problemnatravunu wrote: 27/01/2026 06:14 Bitno je da imaš dokaz da nisi rezident u BiH , dakle da živiš negdje vani ,
a po BiH voziš motorno vozilo registrovano u nekoj drugoj državi, odmah si u carinskom i poreznom prekršaju...
Ma na BiH tablama mu je motor.

Pitanje je vozačka strana, i njena upotreba u BiH.
nepass1

#29 Re: Strana vozacka a nase tablice na motoru

Post by nepass1 »

Dangubic wrote: 25/01/2026 14:13
ZoomZoomKiwi wrote: 25/01/2026 11:38 Imaš li BH državljanstvo?
Je li motor koji je registrovan u BiH i koji bi vozio u BiH registrovan na tvoje ime?
Imam pasos BH i motor je na moje ime.
Manece te policija zaustaviti, jedino ako udes napravis pa ne mognes otici sa mjesta nesrece.
problemnatravunu

#30 Re: Strana vozacka a nase tablice na motoru

Post by problemnatravunu »

ZoomZoomKiwi wrote: 27/01/2026 07:18
problemnatravunu wrote: 27/01/2026 06:14 Bitno je da imaš dokaz da nisi rezident u BiH , dakle da živiš negdje vani ,

Pa reče čovjek prije da ima riješeno prebivalište u Nizozemskoj , odnosno i Španiji , biće da i vozačku ima iz tih država (dakle EU) , ne vidim problem da sa takvom VD vozi po BiH , pogotovo, hajmo reći neka policijska kontrola , samo pokaže da živi u EU ,uz njihovu VD....sve je tu čisto
Danguba

#31 Re: Strana vozacka a nase tablice na motoru

Post by Danguba »

problemnatravunu wrote: 27/01/2026 22:34

Pa reče čovjek prije da ima riješeno prebivalište u Nizozemskoj , odnosno i Španiji , biće da i vozačku ima iz tih država (dakle EU) , ne vidim problem da sa takvom VD vozi po BiH , pogotovo, hajmo reći neka policijska kontrola , samo pokaže da živi u EU ,uz njihovu VD....sve je tu čisto
Prvo, on ide da zivi u Spaniju sa Bh motorom i nizozemskoj vozackoj.
Drugo, ne moze voziti auto sa Bh tablicama sa stranom vozackom(vise od tri mjeseca), mora je prebaciti na BiH.
Dangubic

#32 Re: Strana vozacka a nase tablice na motoru

Post by Dangubic »

Danguba wrote: 27/01/2026 23:38

Drugo, ne moze voziti auto sa Bh tablicama sa stranom vozackom(vise od tri mjeseca), mora je prebaciti na BiH.
Dobro , ja nisam nikad duze od mjesec dana u BiH, imam dva motora taj sa BH tablama je uvijek u BH i motor sa spanskim tablama je uvijek u Spaniji.
HelaS

#33 Re: Strana vozacka a nase tablice na motoru

Post by HelaS »

Dangubic wrote: 28/01/2026 09:25
Dobro , ja nisam nikad duze od mjesec dana u BiH, imam dva motora taj sa BH tablama je uvijek u BH i motor sa spanskim tablama je uvijek u Spaniji.
Nekad prije, svaka je država imala svoj format vozačkih dozvola, pa čak i saobraćajnih za vozila. Danas je u EU jednak obrazac VD koji je i BiH usvojila i mnoge druge svjetske države, pa je policiji i svima kome treba jednstavno pročitati potrebne informacije sa VD. Da nije tako, trebao mi imati Međunarodnu vozačku dozvolu u kojoj bi tvoji podaci bili ispisani na bosanskom jeziku, a to samo zato da policajac pročita tvoje podatke. Na tvojoj španjolskoj VD piše da si ti, tvoj ID, fotografija, skoro sve identično kao i na saobračajnoj dozvoli za motocikl. Ne postoji prepreka da policajac ne utvrdi tvoju vjerodostojnost sa oba dokumenta. Pravilo je da oba dokumenta uvijek imaš sa sobom, pa i pasoš, i to je to... Ti u BiH možeš voziti oba tvoja moticikla bez ikakvih problema, a stim da španjolskim, nakon 6 mjeseci od ulaska moraš napustiti BiH.
Dangubic

#34 Re: Strana vozacka a nase tablice na motoru

Post by Dangubic »

HelaS wrote: 28/01/2026 10:22
Dangubic wrote: 28/01/2026 09:25

Nekad prije, svaka je država imala svoj format vozačkih dozvola, pa čak i saobraćajnih za vozila. Danas je u EU jednak obrazac VD koji je i BiH usvojila i mnoge druge svjetske države, pa je policiji i svima kome treba jednstavno pročitati potrebne informacije sa VD. Da nije tako, trebao mi imati Međunarodnu vozačku dozvolu u kojoj bi tvoji podaci bili ispisani na bosanskom jeziku, a to samo zato da policajac pročita tvoje podatke. Na tvojoj španjolskoj VD piše da si ti, tvoj ID, fotografija, skoro sve identično kao i na saobračajnoj dozvoli za motocikl. Ne postoji prepreka da policajac ne utvrdi tvoju vjerodostojnost sa oba dokumenta. Pravilo je da oba dokumenta uvijek imaš sa sobom, pa i pasoš, i to je to... Ti u BiH možeš voziti oba tvoja moticikla bez ikakvih problema, a stim da španjolskim, nakon 6 mjeseci od ulaska moraš napustiti BiH.
Pitao i Chat GPT, ovo mi izbaci ,izgleda da moze,hvala svima na odgovorima mislio sam da sam bacio pare za motor.

Prema zakonima BiH, strani državljani mogu koristiti stranu vozačku dozvolu dok su u BiH privremeno.
„Privremeno“ uobičajeno znači do 6 mjeseci boravka, ali ti kažeš da si maksimalno mjesec, što je OK.
Holandska vozačka dozvola je EU dozvola, pa je priznata u BiH za privremeno korištenje.
Registracija vozila
Ako je motocikl registrovan u BiH, nema problema – nema potrebe za stranim registracijama.
Moraš imati važeću registraciju, tehnički
Rothmans

#35 Re: Strana vozacka a nase tablice na motoru

Post by Rothmans »

Ima motor u Spaniji, u Bosni, Holandiji , Madagaskaru, a nema krede na telefonu da nazove stanicu milicije i priupita
Dangubic

#36 Re: Strana vozacka a nase tablice na motoru

Post by Dangubic »

Rothmans wrote: 28/01/2026 17:12 Ima motor u Spaniji, u Bosni, Holandiji , Madagaskaru, a nema krede na telefonu da nazove stanicu milicije i priupita
Zvao i isao i slao mailove i u Federaciju i RS niko ne odgovara na mail ,u Sarajevu me sa informacija u policiji posla tamo gdje se dizu dokunenti ,policija na Svrakinom i zena me vrati sa salteta kaze ne znam, ko budala cekao u redu i ljut otisao kuci ,u Holandiji sam sve prodao ,perselio u Septembru u Spaniju a na Madagaskaru nikad nisam ni imao.Imam 4 motoraJesi li dovoljno obavjesten :)
Post Reply