Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
archi_a

#13601 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

Za sve zabrinute, potvrđena informacija
MUP ZDK, Isporučen sistem za gašenje požara: Potvrđeno je da je uz helikopter stiglo tzv. "Bambi Bucket" vjedro za gašenje šumskih požara.
Oprema za medicinsku evakuaciju (HEMS): Unutrašnjost je tvornički pripremljena za brzu instalaciju nosila i medicinske opreme koji su isporučeni za brzu prenamjenu. Priključci i podne letvice koji omogućuju brzu fiksaciju nosila.
Oprema za noćno letenje: Helikopter je isporučen s podrškom za NVG (Night Vision Goggles), što podrazumijeva modifikovano osvjetljenje kabine i ekrana koje ne zasljepljuje pilota dok nosi naočale za noćni vid.
Transportni kapacitet: Kabina je opremljena za prevoz 6 osoba (uključujući posadu).
Od opreme još treba da bude isporučeno
Dodatni moduli za gašenje požara: Specifični nastavci i oprema za punjenje vjedara na teškim terenima.
Kompletiranje SAR i policijske opreme: To uključuje dodatne sisteme za komunikaciju i nadzor koji će helikopter učiniti potpuno operativnim za sezonu požara i policijske zadatke u 2026. godini.
Odustalo se od fiksnog FLIR-a koji sam moze dostici cijenu od milion i razmišlja se o ekonomičnijem rješenju, ali će kamera za nadzor i reflektor biti nabavljeni.
I da, dabogda i Tuzla i Bihać i Mostar dobili bar po jedan, ovaj jadni, jeftini. Pa da imamo.4 x razlog da se ljutimo. :D
archi_a

#13602 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

Nije bolnica u zraku, ali za naše uslove je HEMS. Takvom liku bi zasmetalo i da sam napisao medicinski transport. Odbi više. Idi googlaj i dalje. Koliko visiš ovdje, očigledno si kao "vrstan poznavalac tematike" al bez posla i angažmana. Nije se desilo da neko nešto objavi a da ti ne uletiš sa komentarima. Uglavnom negativnim. Pametolog sa interneta.
Ohladi više liče. Diši, napravi nešto svsishodno. Sram te bilo.
liyf

#13603 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

archi_a wrote: 26/01/2026 21:31 Nije bolnica u zraku, ali za naše uslove je HEMS. Takvim kretenu bi zasmetalo i da sam napisao medicinski transport. Odbi više. Idi googlaj i dalje.
HEMS je zakonski regulisana usluga koja ne postoji tuđe ili "za naše uslove". Svugdje je isti i postoje modeli i protokoli koji se prati pri uspostavljanju istog, te ih reguliše više evropskih i domaćih tijela. Ako će USK kupovati helikopter za HEMS može zaboraviti na jednomotorac sa malom nosivošću i kabinskim prostorom koju ima AS350. "Najlošiji" helikopter koji MORAJU kupiti je H135. Totalno nepraktično, nepouzdano i nelogično kupiti AS350, on uopšte ni nema PC1 licencu kojom većinom posluju postojeći bolnički heliodromi, a novi se u normalnim uslovima grade samo po tom standardu.

Svaka čast za vatrogastvo, evakuaciju, gss, policiju i sl., ali za HEMS zakonski ne može biti korišten

Samo ti nastavi izmišljati "naše" i "tuđe" uslove pa ćemo i dalje ići putem kojim idemo u ovim sferama života sa kojima ti nemaš nikakvog dodira sem kursa prve pomoći za vozačku.

O mom profesionalnom angažmanu nemaš brige, nije sve u ugovoru i uniformi koju ti nosiš, ima ih još društveno korisnijih nego tvoja. Nije svako na državnoj sisi kao ti i tebi slični, hvala Bogu pa radim nešto iz ljubavi, za razliku od tebe koji si državni heroj, dobitnik zlatnog ljiljana, nije lako sa starim objektivima raditi.
archi_a

#13604 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

Ne izmišljam ja i ne pišem o našim i njihovim standardima, nego pišem normalnim jezikom, sa normalnim razmišljenjem bez pomoći AI-a. I mogu pogriješiti termin, ne sporim. I nemam problem u normalnoj komunikaciji priznati grešku. Tebi ta pomoć AI-a može pomoči da se ovdje gađaš terminima ali te ne može naučiti da budeš dobar čovjek, da uvažavaš sagovornika ili da komuniciraš sa drugom osobom na normalan, tolerantan način već biraš prizeman način, jer očigledno samo tako znaš. Ta osobina se zove ljudskost i kultura a to ti chatgpt ne može usaditi. Ti si isto tako mogao napisati: :možda si archi malo pogriješio sa terminom. Napisao si 100 riječi, potrudio si se da dobaviš info ali ja sam se zalijepio za jednu-hems i to ti nije tačno, vjerovatno si mislio na medicinski transport"
Ali ne, ti si slinavac poletio da uvrijediš. Odbij nečovječe!
GOLDZEN

#13605 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Kaže Zukan da su dogovorili isporuku još 8 vozila Kirpi II. S obzirom da su ovo riječi resornog ministra iste treba uzeti sa rezervom (tužno da se ovo treba naglasiti ali eto).
liyf

#13606 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

archi_a wrote: 26/01/2026 22:10 Ne izmišljam ja i ne pišem o našim i njihovim standardima, nego pišem normalnim jezikom, sa normalnim razmišljenjem bez pomoći AI-a. I mogu pogriješiti termin, ne sporim. I nemam problem u normalnoj komunikaciji priznati grešku. Tebi ta pomoć AI-a može pomoči da se ovdje gađaš terminima ali te ne može naučiti da budeš dobar čovjek, da uvažavaš sagovornika ili da komuniciraš sa drugom osobom na normalan, tolerantan način već biraš prizeman način, jer očigledno samo tako znaš. Ta osobina se zove ljudskost i kultura a to ti chatgpt ne može usaditi. Ti si isto tako mogao napisati: :možda si archi malo pogriješio sa terminom. Napisao si 100 riječi, potrudio si se da dobaviš info ali ja sam se zalijepio za jednu-hems i to ti nije tačno, vjerovatno si mislio na medicinski transport"
Ali ne, ti si slinavac poletio da uvrijediš. Odbij nečovječe!
Nema poente prema tebi se ophoditi sa ljudskošću ili kulturom jer na primitivne i mizerne načine pokušavaš nekog drugog obezvrijediti i negirati. Apsolutno svakoga ko na bilo kakav način kritizira ili negativno komentariše tvoju svetu vojsku, ili iste nije obožavatelj ili pripadnik, vrijeđaš i osuđuješ izdajnicima i protivnicima ove države. Ti si prvi i jedini ovdje koji je ljudima zagledao u profesije, političke afilacije i vojne službe i na taj način ih ponižavao i etiketirao na grozne načine, umanjujući njihov doprinos temi i diskusijama. Ko god ima drugačije mišljenje od tebe ili na bilo kakav drugi način sem tebi drag prokomentariše tvoju svetu vojsku je automatski velikosrpski agresor i izdajnik, a vi, kakvi i jeste, ste originalne patriote i branioci Bosne, sa veoma dobrim primanjima. Sa takvim čovjekom nema razloga razgovarati na normalan i uljudan način, što si i dokazao ovom objavom.

Na sasvim normalan i razuman način sam naglasio da je jednomotorac sa onakvim prostorom kabine i karakteristikama nije zreo za helikoptersku hitnu medicinsku službu koja zahtjeva dvomotorca iz sigurnosnih razloga i veći prostor kabine radi pristupa unesrećenom i primjeni sve opreme koja se u vanbolničkoj medicini koristi, na što si ti reagovao nekim pokušajem ponižavanja, a ne priznavanjem greške ili normalnim jezikom. Počni prvo od sebe i vidi prvo svoj način komunikacije pa onda pričaj o nekom drugom.

U svakom svom komentaru nekoga omalovažavaš, naglašavajući da si ti pripadnik oružanih snaga i da ti imaš moralno-patriotsku nadmoć nad svima nama ostalima. Niko drugi sem tebe nije valjan izvor informacija ili znanja jer si ti jedini fotograf vojske na forumu, a kad te neko ispravi odmah je to napad na državu. Trebamo ti nabaviti zastavu da mašeš dok si u Bingu, možda ti se neko zahvali na službi i da koji popust.
archi_a

#13607 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

U životu ti se nisam prvi obratio, čak te i ignorišem od kada si se pojavio sa glupim komentarima. Ne daji sebi na važnosti. U životu nisam naglašavao da sam pripadnik OS BiH, to su fikcije tebe i sličnih tebi U životu ovdje nikoga kao izdajnika nisam okarakterisao.
A ti, nečovječe izbroj, ne za mene nego za sebe samog, koliko su te puta ljudi upozorili i skrenuli ti pažnju na ponašanje i komunikaciju, na raznim temama i sve će ti se samo reći!!! Odbij više.
Ja ću se okrenuti onome što.imamo, što.planiramo nabaviti, za šta imamo dovoljno novca i iskreno se radovati svakom komadu opreme, bez obzira koja vlast ga nabavila, jer svaki pa i najmanji komad je trn u oku dušmana i mali pomak ove zemlje!!! A ti, da si odgojen i trunku, kada pominješ branioce Bosne trebao bi bar malo na noge ustati. Internet pametologu. Sram te bilo.
Maliodmene

#13608 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Maliodmene »

Nema on problem da kritikujes nesto ako je trojka nabavila, al ako to uradis za nesto sto je nabavljala SDA, e tesko se tebi. :lol:
tramvajtrojka

#13609 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

Maliodmene wrote: 26/01/2026 23:33 Nema on problem da kritikujes nesto ako je trojka nabavila, al ako to uradis za nesto sto je nabavljala SDA, e tesko se tebi. :lol:
Nemoj tako on sasvim "slucajno" ne zna ko je na vlasti u Zenici zasluzan za ovu nabavku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
archi_a

#13610 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

Image

Image

Image

Image

Nešto što vi nikada nećete imati, botine stranačke. Vlastito mišljenje i dostojanstvo.
A ovo što sam mislio o njima, o ovom sad sakupljenom otpadu u interesnu grupu zvanu trojka mislim 3 x gore.
Idu sendvići, botine, idu životom. :wink:
archi_a

#13611 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

OS BiH, COO Pazarić, 14. klasa oficirske obuke

Image

Image

Image
liyf

#13612 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

FBI SWAT x JSP SIPA x SAJ RS x JSP PBD, i u Brckom Agilite
mogli su i hrt poslati ne ove papke :mrgreen:

Image
Image
Image
Image
Image
GOLDZEN

#13613 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Not a single multicam in sight :D
GOLDZEN

#13614 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... usk/243660
Na osnovu iskustava Zeničko-dobojskog kantona želimo skratiti proceduru i na zakonit način doći do nabavke višenamjenskog helikoptera za potrebe civilne zaštite, sigurnosti i zdravstva USK - izjavio je Ružnić.
Nama neprijatelji ne trebaju :-) :-)
CrveniKuk

#13615 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by CrveniKuk »

GOLDZEN wrote: 30/01/2026 15:25 https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... usk/243660
Na osnovu iskustava Zeničko-dobojskog kantona želimo skratiti proceduru i na zakonit način doći do nabavke višenamjenskog helikoptera za potrebe civilne zaštite, sigurnosti i zdravstva USK - izjavio je Ružnić.
Sami sebi podmećemo nogu. Ovo je čisti populizam radi izborne godine.
Nikakve strategije, dokumenta, pokušaja dogovora…
liyf

#13616 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

Kome smeta jak USK...
GOLDZEN wrote: 30/01/2026 14:46 Not a single multicam in sight :D
Jos objavili kaze zajednicki trening, ja ovdje nijednog policajca na slici ne vidim :lol:
Seawolf

#13617 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Seawolf »

GOLDZEN wrote: 30/01/2026 15:25 https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... usk/243660
I dalje leti na švedskim tablama.
Maliodmene

#13618 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Maliodmene »

Seawolf wrote: 30/01/2026 19:34
Bas sam htio napisati, gdje mu je oznaka?
Ovo je nerealno sta ljudi rade …
CrveniKuk

#13619 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by CrveniKuk »

Maliodmene wrote: 30/01/2026 20:05

Nikakvog eloborata, da se formira komisija koja bi utvrdila šta to treba USK,…ma ništa. Jedan-dva čovjeka sami odluče.Samo nabavi, da narod vidi kako mi možemo.
Ko nas je kleo nije dangubio!
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#13620 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by moonco »

archi_a wrote: 26/01/2026 23:57 Image

Image

Image

Image

Nešto što vi nikada nećete imati, botine stranačke. Vlastito mišljenje i dostojanstvo.
A ovo što sam mislio o njima, o ovom sad sakupljenom otpadu u interesnu grupu zvanu trojka mislim 3 x gore.
Idu sendvići, botine, idu životom. :wink:
:thumbup: :bih:
GOLDZEN

#13621 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

CrveniKuk wrote: 30/01/2026 20:37
Nikakvog eloborata, da se formira komisija koja bi utvrdila šta to treba USK,…ma ništa. Jedan-dva čovjeka sami odluče.Samo nabavi, da narod vidi kako mi možemo.
Pazi da te ne napadnu sad..
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#13622 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Bobi »

Nestalo im para za registraciju, nek pitaju jel mogu na rate :D.
CrveniKuk

#13623 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by CrveniKuk »

GOLDZEN wrote: 30/01/2026 23:34
CrveniKuk wrote: 30/01/2026 20:37

Pazi da te ne napadnu sad..
Volio bih samo, jednog dana, da neko ko donosi odluke u vlasti da postavi samo neka osnovna pitanja: da li imamo nekog stručnjaka ili strućnjake iz određene oblasti sa izuzetno velikim znanjem i praksom, pa da tim ljudima prepustimo da izrade studije i elaborate u kojem će se postavljati određena pitanja i tražiti odgovore itd. Ovako, sve nam je na principu horuk…
archi_a

#13624 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

MUP ZDK- Kantonalna uprava civilne zaštite - Airbus AS350, aerodrom Golubić-Bihać, razmjena iskustva sa službama USK

Image

Image

Image

Image
Post Reply