U minusu 17-23, u plusu uglavnom jedna samo radi pa uzme desetak, ako su dvije možda još 2-3 kW
(85 m2, kuća).
Moderator: anex
U minusu 17-23, u plusu uglavnom jedna samo radi pa uzme desetak, ako su dvije možda još 2-3 kW
Ma ne znam sad gdje staviti 3 vanjske jedinice u tom slucaju. Kolko se puta radi servisiranje godisnje? Da li je uopce problem sto je 2 sprat kuce jer ako budem kacio na fasadu bez nekih merdevina od 7m nece ni moci.drug_profi wrote: ↑22/01/2026 12:53 Ja mislim, ali nisam stručnjak, da je bolje ići na pojedinačni sistem za svaki prostor koji griješ.
Ja koliko znam jedina prednost jedna vanjska. Ne znam jesi li vidio kolika je vanjska jedinica. Ja ne znam bih li smio na fasadu kaciti. To je ogromno. Ugl svaki majstor mi je rekao jedino u krajnjoj nuzdi splitReymondReddington wrote: ↑22/01/2026 13:45Ma ne znam sad gdje staviti 3 vanjske jedinice u tom slucaju. Kolko se puta radi servisiranje godisnje? Da li je uopce problem sto je 2 sprat kuce jer ako budem kacio na fasadu bez nekih merdevina od 7m nece ni moci.drug_profi wrote: ↑22/01/2026 12:53 Ja mislim, ali nisam stručnjak, da je bolje ići na pojedinačni sistem za svaki prostor koji griješ.
Ako neko zna da li multi split ima neku prednost nek napise.
Nisu zavala, nego se žaba ne potkiva. Uredno dimenzionirana pumpa, uparena sa podnim grijanjem, može u najgorem slučaju da troši dosta manje od klasičnog invertera, a realno je očekivati i duplo. To što ljudi uzmu po pravilu preveliku pumpu + nemaju adekvatno izolovane objekte, ili je upare sa radijatorom/fan coilerima... Jbg...
Da li su ti obje stalno upaljene?
Jesu, kad je bas minus onda je dnevni 25⁰ a druga soba 24⁰
Rade li ti sve tri konstantno ili samo ova u dnevnoj. Jel ti ovo neka maksimalna potrosnja u odnosu na ostale mjesece ?Felix77 wrote: ↑23/01/2026 21:22 https://i.postimg.cc/PrQvy9CS/Screensho ... Daikin.jpg
80 m2 stiropor 8cm kuća
Imamo skoro ista podešavanja klima i kubikažu prostora.dycy91 wrote: ↑25/01/2026 16:31 Evo da i ja podijelim iskustvo sa dvije Midea all easy pro 12.
Grijem ukupno 80 m2, stan novogradnja, valjda je dobra izolacija, mislim da je 10cm stiropor.
Jedna u je dnevnom cca 30 kvadrata koji je spojen bocno sa hodnikom od cca 15 m2, tu nema vrata vec prolaz sirine 1.1 m.
Druga je u krajnjoj sobi koja cca 18 m2, koja ima dva vanjska zida.
Izmedju dnevnog i te sobe gdje je klima je manja soba od 10 m2.
Na suprotnoj strani od te manje sobe su kupatilo i wc.
Ono sto sam upratio je da u modulaciji na 23-24 stepena ova u dnevnom vuce oko 500 w, a kad je podeseno na 21 (kad nisam tu samo nju ostavim) i vuce oko 400 w.
U kombinaciji kad rade obje potrosnja je oko 1000 w, ova u sobi bude obicno podesena 1 do 2 stepena nize nego u dnevnom.
U dnevnom bude stabilno 23-23.5, zavisno koliko je podesena. U sobi gdje je klima moze vrlo brzo moze postici temperaturu, ali posto se ne boravi podesim je malo nize.
U kupatilima ako su vrata otvorena bude 21, ako su zatvorena 20.
Defrost ne bude precesto, i kratko traje, 2-3 minute, nisam nikad upratio neki df koji traje duze.
Poslednjih dana je sve komplet open space, jer sam reklamirao sva unutrasnja vrata pa su ih sva poskidali.
Da, rade konstantno i ovo je max potrošnja, prošli mjesec nešto jače od 500kw, a ova u dnevnom ima otvor prema hodniku i kuhinji tako da više troši od soba, da sam znao prije 8 g.ovdje bi išla ili fujitsu 12 lmce ili 18ka. Daikin sensira. Ovjdje je comfora a u sobama sensire. Tada comfora 12 bila cjenom kao 18 sensira oko 1500 km. A fujitsu 12 su jače od daikina mogu povući preko 1800 w, a ovu nikad nisam uspio natjerati preko 1400wI naravno Dzej wrote: ↑25/01/2026 18:04Rade li ti sve tri konstantno ili samo ova u dnevnoj. Jel ti ovo neka maksimalna potrosnja u odnosu na ostale mjesece ?Felix77 wrote: ↑23/01/2026 21:22 https://i.postimg.cc/PrQvy9CS/Screensho ... Daikin.jpg
80 m2 stiropor 8cm kuća
Jes vala, samo pazi da ne kapa nekom pa da mu smeta,dobar odvod kondeza.
Iskreno za te pare svjestan si da mora ici kinez.E sad sa njima dolazi i mirazbankar666 wrote: ↑30/01/2026 22:40 Pozdrav ekipa,
Planiram kupiti klimu 18, za stan 48kv, solidne izolacije i stolarije. Prije svega zbog grijanja.
Nemam love za top japance, budžet mi je nekih 2000KM sa ugradnjom.
Može li mi neko preporučiti neke modele, brendove koji su u aktuelni i provjereno dobri u odnosu na cijenu, puno bi mi pomoglo.
Hvala