Osjeti se ako bas forsiras da hoce preko linije u krivinama
Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- nepass1
#48376 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Dosta raje se iznenadi kako vitara fino lezi na cesti. Ali priznam u krivinama se vidi da ne moze kao nisko auto. Mozda je i do guma
- canvra888
#48377 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Klirens i povišena pozicija sjedenja. Eto, to dvoje su bukvalno sve prednosti FWD SUV/Crossovera. Sve ostalo je čisto padanje na trendisanje, a vi se možete zamajavati čime hoćete. A potencijalno imaju i nedostataka u poređenju sa ostalim karoserijama.
U suštini, svakom svoje. Ja ne bih ništa imao protiv masovne SUVizacije da ista nije uzrokovala bolesni val generičnosti i jednodimenzionalnosti i da ista nije uzela tolikog zamaha da se masovno gase modeli raznih brendova koji su decenijama postojali.
Nek je varitet pa da svega ima, a ne gasi većinu oblika karoserija u korist jednog samo oblika.
U suštini, svakom svoje. Ja ne bih ništa imao protiv masovne SUVizacije da ista nije uzrokovala bolesni val generičnosti i jednodimenzionalnosti i da ista nije uzela tolikog zamaha da se masovno gase modeli raznih brendova koji su decenijama postojali.
Nek je varitet pa da svega ima, a ne gasi većinu oblika karoserija u korist jednog samo oblika.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#48378 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Vi bas ne kontate stvari, pa bilo je svakakvih modela godinama, od trovolumenskih limuzina ili vam ga sedana, kupea, kabrioleta, verzija kompaktnih sa 3, 5 vrata, karavana i svasta jos nesto, i vecina je izabrala suv naspram toga. Zato ih nema, niko nece da kupuje, zasto bi n3ko proizvodio nesto takvo?!
- canvra888
#48379 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa neće da proizvode jer tržište ne traži, to niko nije negirao. A tržište ne traži, zato što je tržište poprilično poglupo i čisto prati trendove. Napisao je fino neko da se većina kupaca ne razumije u auta, nego mu je auto samo prevozno sredstvo od A do B. Odatle i ovaj trenutni trend.
Vidjela supruga od nečije druge supruge kako ona vozi Đip pa mora i ona da bude u trendu. Zaboli nju za klirens.
Vidjela supruga od nečije druge supruge kako ona vozi Đip pa mora i ona da bude u trendu. Zaboli nju za klirens.
- Leopard_SA
#48380 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Samo klirens i povisena pozicija sjedenja? Pa logicno da ce ih biti toliko po cesti kada ogromnom broju ljudi upravo ove dvije stavke znace puno vise nego bilo sta drugo u autu.canvra888 wrote: ↑26/01/2026 16:45 Klirens i povišena pozicija sjedenja. Eto, to dvoje su bukvalno sve prednosti FWD SUV/Crossovera. Sve ostalo je čisto padanje na trendisanje, a vi se možete zamajavati čime hoćete. A potencijalno imaju i nedostataka u poređenju sa ostalim karoserijama.
- canvra888
#48381 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jes, svi se svakodnevno penju po ivičnjacima, od Zapadne Amerike do Istočne Evrope. Ljudi po zapadu u dnevnoj turi do posla skrše stotinjak kilometara, neravnine tupave ne vide, za šta će njima veći klirens?Leopard_SA wrote: ↑26/01/2026 17:00Samo klirens i povisena pozicija sjedenja? Pa logicno da ce ih biti toliko po cesti kada ogromnom broju ljudi upravo ove dvije stavke znace puno vise nego bilo sta drugo u autu.canvra888 wrote: ↑26/01/2026 16:45 Klirens i povišena pozicija sjedenja. Eto, to dvoje su bukvalno sve prednosti FWD SUV/Crossovera. Sve ostalo je čisto padanje na trendisanje, a vi se možete zamajavati čime hoćete. A potencijalno imaju i nedostataka u poređenju sa ostalim karoserijama.
-
tokio25
#48382 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
cak sta vise monovolumen ako gledamo generalno je mozda najkompletnije auto ako gledamo neki presjek svih pozitivnih i negativnih strana
al monovolumen mislim da niko vise i ne proizvodi
mozda 1-2 modela od svih proizvodjaca
al monovolumen mislim da niko vise i ne proizvodi
mozda 1-2 modela od svih proizvodjaca
-
Tabakmalac
#48383 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Svako je u startu "ne bi ja nikad SUV-a / CUV-a" a onda kasnije dodje se tobe pa se uzme što zbog sigurnosti, što zbog ostalih stvari.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#48384 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Amare, neka te..canvra888 wrote: ↑26/01/2026 16:58 Pa neće da proizvode jer tržište ne traži, to niko nije negirao. A tržište ne traži, zato što je tržište poprilično poglupo i čisto prati trendove. Napisao je fino neko da se većina kupaca ne razumije u auta, nego mu je auto samo prevozno sredstvo od A do B. Odatle i ovaj trenutni trend.
- hopi
#48385 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Zanimljiva opservacija, često vidim na forumu.
Ono što sam ja odabrao to je najpravilniji i najbolji odabir za svakoga. Bilo ko ko je drugačije uradio je pogriješio. I potruditi ću se da to dokažem.
Tuđa mišljenja, želje, potrebe me ne zanimaju.
Ne govorim samo za auta, generalno.
Ono što sam ja odabrao to je najpravilniji i najbolji odabir za svakoga. Bilo ko ko je drugačije uradio je pogriješio. I potruditi ću se da to dokažem.
- Quaresma
#48386 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
I meni je zao sto nestaju odredjeni modeli kao sto su sedan ili cah hatchbackovi.
Ali sta ces, trziste tako trazi. Prema prici ljudi sto sam slusao da hoce suv.ove, stekao sam dojam da oni misle da ce dobiti neko bjesno auto, nista vise.
Ali sta ces, trziste tako trazi. Prema prici ljudi sto sam slusao da hoce suv.ove, stekao sam dojam da oni misle da ce dobiti neko bjesno auto, nista vise.
- ZoomZoomKiwi
#48387 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Činjenica je da je SUV po svakom objektivnom kriteriju lošije auto od ekvivalentnog karavana ili čak sedana.
Isto tako je činjenica da 90% kupaca zaboli kurac za to.
Odnosno, ne kupuju se SUVovi zbog vožnje van asfalta, nego zbog estetike, a to je individualno i subjektivno.
Jedan BMW serije pet karavan je sasvim sigurno bolja kupovina u odnosu na X5. Bolja aerodinamika, više prostora, manja masa, niže težište, posljedično bolje vozne karakteristike i manja potrošnja, itd. Ali to je prosječnom kupcu totalno nebitno.
To vrijedi za sve i jednog SUVa koji u portfoliu proizvođača ima ekvivalent u karavanu.
Odnosno, ne kupuju se SUVovi zbog vožnje van asfalta, nego zbog estetike, a to je individualno i subjektivno.
Jedan BMW serije pet karavan je sasvim sigurno bolja kupovina u odnosu na X5. Bolja aerodinamika, više prostora, manja masa, niže težište, posljedično bolje vozne karakteristike i manja potrošnja, itd. Ali to je prosječnom kupcu totalno nebitno.
To vrijedi za sve i jednog SUVa koji u portfoliu proizvođača ima ekvivalent u karavanu.
-
tokio25
#48388 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
pa nece niko da prizna da je pogrijesiohopi wrote: ↑26/01/2026 17:36 Zanimljiva opservacija, često vidim na forumu.
ja evo vozam sedana al mislim ako uzmemo generalno sve moguce kombinacije monovolumen je mozda najprakticniji najbolji izbor ajmo reci s obzirom na mane i vrline al ga nema tj ne prodaje se vise ka pocetkom 00ih
zasto je suv toliko popularan je tesko sada prosto objasniti jer ima vise stavki zasto je to tako
- ZoomZoomKiwi
#48389 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
I realno, to je sasvim u redu, ako ko hoće da kupi i vreću govana za svoje novce, his choice ha ja.
Meni je samo nejasno postojanje M, RS, AMG i ostalih supersportskih verzija tih SUV govana.
Totalno kontradiktorna vozila sama sebi, uz mnoštvo kompromisa i na kraju nit je dobar na asfaltu, a van njega ne smije ni pogledat’.
E modeli kao što su Bronco Raptor i takve verzije su druga priča, tu se ide na performanse van asfalta i ti modeli imaju point.
Meni je samo nejasno postojanje M, RS, AMG i ostalih supersportskih verzija tih SUV govana.
Totalno kontradiktorna vozila sama sebi, uz mnoštvo kompromisa i na kraju nit je dobar na asfaltu, a van njega ne smije ni pogledat’.
E modeli kao što su Bronco Raptor i takve verzije su druga priča, tu se ide na performanse van asfalta i ti modeli imaju point.
-
izbjeglica_iz_besmisla
-
tokio25
#48391 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
mislim da nije mislio na to sta kupis za svoje novce nego sto ubjedjujes nekoga drugog da je samo ovo tvoje auto najbolji izbor iako tebi ne treba npr dvosjed kao njemu nego ti treba kombi ili karavan
to sto kupis za sebe je naravno najbolji izbor za tebe ako si to trazio pa makar to bila peglica
to sto kupis za sebe je naravno najbolji izbor za tebe ako si to trazio pa makar to bila peglica
- ZoomZoomKiwi
#48392 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma to sve stoji.
Meni nije jasna poenta tih M, AMG, RS itd. modela SUVova.
Počevši od GLA npr. uzeo si A klasu, stavio je na štule, i onda je spustiš da napraviš GLA AMG
Ili poredit jedan RS6 sa RSQ8, presmiješno.
Meni nije jasna poenta tih M, AMG, RS itd. modela SUVova.
Počevši od GLA npr. uzeo si A klasu, stavio je na štule, i onda je spustiš da napraviš GLA AMG
Ili poredit jedan RS6 sa RSQ8, presmiješno.
- canvra888
#48393 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kakve bolan sigurnostiTabakmalac wrote: ↑26/01/2026 17:24 Svako je u startu "ne bi ja nikad SUV-a / CUV-a" a onda kasnije dodje se tobe pa se uzme što zbog sigurnosti, što zbog ostalih stvari.
- canvra888
#48394 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Je l' ono ti htjede limuzinu pa se suprugina na kraju uze zadnja za suvićakonektovan wrote: ↑26/01/2026 17:29Amare, neka te..canvra888 wrote: ↑26/01/2026 16:58 Pa neće da proizvode jer tržište ne traži, to niko nije negirao. A tržište ne traži, zato što je tržište poprilično poglupo i čisto prati trendove. Napisao je fino neko da se većina kupaca ne razumije u auta, nego mu je auto samo prevozno sredstvo od A do B. Odatle i ovaj trenutni trend.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#48395 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
kao netko ko je posjedovao i jedno i drugo, imam podijeljena mišljenja
svaka kola imaju svoje, ali šta sam ja i kako volva XC90 vozio
žmario je volvo ko lud
da naginje se, ali valjda znaš šta radiš, pa vožnja vozila i jeste upravljanje masom, kada kočiš, koliko kočiš, koliko volana i gasa kada, pa neće
inače i mala kola ćeš naginjati ako si blento
ugl, kad je zima po sarajevu, treba ti nešto podignuto, jer ja sam sad na lemuzin otkinuo 2 plastike na ledu...
svaka kola imaju svoje, ali šta sam ja i kako volva XC90 vozio
žmario je volvo ko lud
da naginje se, ali valjda znaš šta radiš, pa vožnja vozila i jeste upravljanje masom, kada kočiš, koliko kočiš, koliko volana i gasa kada, pa neće
inače i mala kola ćeš naginjati ako si blento
ugl, kad je zima po sarajevu, treba ti nešto podignuto, jer ja sam sad na lemuzin otkinuo 2 plastike na ledu...
- basicm
#48396 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jos sami sebe lazete. SUV je najbolja vrsta vozila.
- nepass1
#48397 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jos samo da napisete vozaci suvova se furaju na kes kolica mitsubishi pajeroZoomZoomKiwi wrote: ↑26/01/2026 17:40 Činjenica je da je SUV po svakom objektivnom kriteriju lošije auto od ekvivalentnog karavana ili čak sedana.
Vjerovatno sam podlegao trendu ali meni je t-roc bolji od golfa, pug 3008 bolji od 308. Mom oku dopadnije a svjestan sam da 3008 ima nepostojece terenske sposobnosti
- nepass1
#48398 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Meni se kupovala vitara, tad bila i na kiu akcija 9k snizenje. Je li ceed ili proceed ugl oko 30k oboje bilo. I reko haj prvo u suzuki da vidi vitaru, da je muntam. Jedva je istjerao iz salonaizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑26/01/2026 17:51Jedan od glavnih razloga sto se kupuju SUVovi a ne karavani.
-
Tabakmalac
#48399 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Dobro si pročitao Amare, čestitam.canvra888 wrote: ↑26/01/2026 18:13Kakve bolan sigurnostiTabakmalac wrote: ↑26/01/2026 17:24 Svako je u startu "ne bi ja nikad SUV-a / CUV-a" a onda kasnije dodje se tobe pa se uzme što zbog sigurnosti, što zbog ostalih stvari.![]()
- ZoomZoomKiwi
#48400 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Vidi, pogrešnu riječ koristiš.nepass1 wrote: ↑26/01/2026 18:20Jos samo da napisete vozaci suvova se furaju na kes kolica mitsubishi pajeroZoomZoomKiwi wrote: ↑26/01/2026 17:40 Činjenica je da je SUV po svakom objektivnom kriteriju lošije auto od ekvivalentnog karavana ili čak sedana.
Vjerovatno sam podlegao trendu ali meni je t-roc bolji od golfa, pug 3008 bolji od 308. Mom oku dopadnije a svjestan sam da 3008 ima nepostojece terenske sposobnosti
Tebi se T Roc više sviđa od Golfa. Ali nije bolji, po nijednom kriteriju.
To je ta razlika. Poštujem u potpunosti da ti se nešto sviđa.